pnömatize ne demek / Kulak Burun Boğaz Uygulamaları Dergisi

Pnömatize Ne Demek

pnömatize ne demek

Konka Büyümesi ve Tedavisi

Burnun içinde yan duvarlara yerleşmiş olan konkalar soluduğumuz havanın ısıtılmasını, nemlendirilmesini ve filtre edilmesini sağlayan yapılardır. Konkalar burnun iç duvarlarının her iki tarafında üçer adet bulunurlar ve burun içindeki konumlarına göre üst, orta ve alt konka olarak isimlendirilirler. Konkalar yumuşak doku ve kemik olarak iki kısımdan oluşmuşlardır ve hastalıkları genellikle bu iki kısımdaki büyüme ve/veya yapısal-gelişimsel anormallikler nedeniyle meydana gelmektedir. Sorunlar genellikle alt konkada daha sıklıkla da orta konkada meydana gelmektedir.

Alt konka büyümesi burunda solunum sıkıntısı yapan en önemli hastalıklardan birisidir. Alerji büyüme sebepleri içinde ilk sırada yer alır, septum deviasyonu (burun orta bölmesi eğriliği) olan kişilerde ise eğriliğin ters tarafındaki burun boşluğu daha geniş olduğundan, bu taraftaki konka bu genişliği daraltmak ve hassas solunum dinamiklerini korumak için büyüme gösterir ve buna kompansatuar büyüme denir. Bunların dışında gebelik, doğum kontrol hapları, tiroid bezinin az çalışması, sigara, oksimetozolin içeren burun damlalarını sürekli kullanmak, bazı kronik granülomatoz hastalıklar da konka büyümesine neden olurlar.

Orta konka ile ilgili olarak en sık karşılaşılan anormallik “konka bülloza” adı verilen konkanın kemik yapısının içinde hava olması durumudur. Burun içi sinüslerini oluşturan hava keseciklerinden birinin orta konka kemik yapısı içinde oluşması nedeniyle meydana gelir. Çok küçük ve önemsiz olabileceği gibi burun pasajını ileri derecede daraltacak seviyede büyük de olabilmektedirler. Orta konkanın ayrıca paradoks orta konka (ters eğimli orta konka) gibi doğuştan şekil anormallikleri mevcut olup kimi zaman klinik ve cerrahi önem taşırlar.

Alt konka büyümesinin tanısı için muayene yeterlidir. Muayenenin mutlaka konkanın tamamını görecek şekilde endoskopik olarak yapılması gerekir. Orta konkanın endoskopik muayenesi yanında bilgisayarlı tomografi ile görüntülenmesi tanıyı güçlendirir.

Alt konka büyümelerinin tedavisinde pek çok teknik tanımlanmıştır. Tedavi yöntemleri içinde radyofrekans, koterizasyon, laser gibi yöntemler uygulaması kolay ve iyileşme süreci hasta açısından sorunsuz yöntemlerdir ancak bu yöntemlerin en büyük dezavantajı konkaların tekrar büyümesidir. Kesi yöntemleri ile yapılan kısmı küçültme tekniklerinde ise uygulamanın daha zor, iyileşme döneminin uzun olmasına karşın hastalar çok uzun yıllar sorun yaşamamaktadırlar.

Konka cerrahisinde tedavi yöntemleri ile sonuçlarını ve birbirlerine olan üstünlüklerini gösteren bilimsel çalışmam, yılında dünyada saygınlığı çok yüksek olan bir bilimsel dergide yayınlanarak, geçen yıllar içinde dünya literatürüne ciddi katkı sağlamıştır.

(Şapçı T et al. Comparison of the effects of radiofrequency tissue ablation CO2 laser ablation and partial turbinectomy applications on nasal mucociliary functions. Laryngoscope ;)

 

 

 


Yeditepe J Dent. ; 15(3): 

KONKA BULLOZA TİPLERİ VE FARKLI PATOLOJİK İÇERİK GÖRÜLME SIKLIĞI

Tartışma

Orta konka pnömatizasyonu ilk defa 'de Santorini tarafından tanımlanmış[6], Zuckerkandl tarafından da KB olarak isimlendirilmiştir[3].

KB en sık orta konkada görülür[3]. Üst ve alt konkada nadir olarak bulunur[4]. Bizim çalışmamızda sadece orta konkaların analizi yapıldığı için orta konka dışındaki anatomik varyasyonlar çalışma dışı bırakıldı.

Orta konkanın havalanması en sık ön etmoid hücre gruplarından olur. Arka ve her iki etmoid hücre grubunun havalanmasıyla da oluştuğu bildirilmiştir[5]. Havalanmasına göre KB, lameller tip, bülböz tip ve ekstensif tip olmak üzere 3 gruba ayrılır[6,7]. Bolger ve ark'ları hastanın paranazal sinüs BT'lerini taramışlar ve %46,2 oranında lamellar tip KB, %31,2 oranında bülböz tip KB ve %15,7 oranında ekstensif tip KB bildirmişlerdir[6]. Çalışmamızda ise KB'nin, 'ü ekstensif (%55,90) tipte olup serimizde en sık görülen havalanma tipiydi. 'i (%36,60) lameller, 26'sı (%7,50) bülböz tipteydi. Klinik olarak bülböz tip KB'lerin sinüzite predizpozan oluğu kabul edilse de KB tipleri arasında sinüs, ostiomeatal ve frontal reses hastalığı görülmesinde çeşitli çalışmalarda farklı sonuçlar bulunmuştur[7].

KB tek taraflı ya da iki taraflı olarak görülebilir. Bilateral KB oranları, % olarak bildirilmektedir[3,6,7]. Yapılan bir çalışmada KB % her iki nazal kavitede, % sağ nazal kavitede, % sol nazal kavitede saptanmıştır[5]. Bizim serimizde de literatür ile uyumlu veriler elde edildi. hastanın 'inde (%53,54) bilateral KB, 'inde (%46,46) de unilateral KB mevcuttu. Bilateral KB olan hastaların 37'sinde (%30,57) sağda, 29'unda (%23,97) solda, 55'inde (%45,46) ise her iki tarafta da dominanttı. Unilateral KB'lerin, 43'ü (%40,95) sol, 62'si (%59,05) sağ nasal kavitedeydi.

KB, çoğunlukla asemptomatik olmakla birlikte ostiomeatal kompleks ve nazal septumla olan ilişkisine ve büyüklüğüne bağlı olarak semptomatik olabilir[2]. KB, ostiomeatal komplekste tıkanıklığa yol açarak sinüzit gelişimine neden olabilmektedir[2,3]. Bu nedenle hastalarımızın başvuru nedenleri arasında burunda tıkanıklık hissi en sık olup, baş ağrısı, koku alamama diğer sık nedenler arasındaydı.

Asemptomatik KB tedavi gerektirmezken, ostiomeatal komplekste tıkanıklığa ve paranazal sinüslerde hastalığa yol açan KB olguları ve KB piyoseli cerrahi olarak tedavi edilmelidir[8]. KB'nin cerrahi tedavisinde total konka rezeksiyonu, lateral/medial parsiyel rezeksiyon ve submukoperiostal rezeksiyon (konkaplasti, turbinoplasti) gibi değişik yöntemlerin kullanıldığı bir çok çalışma mevcuttur[].

Tüm hastalarımızda cerrahi işlem, endoskopik yöntemle lateral parsiyel konka rezeksiyonu şeklinde gerçekleştirildi. hastamızda cerrahi işlem genel anestezi, 93 hastamızda ise lokal anestezi uygulanarak yapıldı.

Cerrahi sırasında KB'nın lateral parsiyel rezeksiyonu yapılırken hava boşluğu olması gereken bölgelerde zaman zaman eşlik eden farklı patolojik yapılar olabilmektedir[]. Kliniğimizdeki 10 yıllık dönemde uygulanan lateral laminektomi sırasında, bunların 'sında (%93,95) sadece yaygın pnömatizasyon izlendi. 4 &#;ünde (%1,15) PNSBT ile uyumlu olarak cerrahi sırasında kemik septasyon izlenmiştir. Konka bulloza histopatolojik inceleme sonucunda 2'si fungus topu (% ), 1'i inverted papillom (% ), 3'ü polip (%), 11'inde 2'si masif olmak üzere piyosel (%) ile uyumlu rapor edilmiştir.

ÖzetGirişYöntem ve GereçlerBulgularTartışmaSonuçKaynaklar

Konka bülloza (Büllöz konka)

konka bülloza

Her bir burun boşluğu içinde üç adet konka adı verilen dilim şeklinde yapı bulunur. Alt, orta ve üst konkalar olarak adlandırılan bu yapıların büyüklükleri yukarıdan aşağıya doğru artar; üst konka en küçük, alt konka en büyük olanıdır. Konka bülloza, normalde içinde tek bir kemik duvar bulunması gereken konkanın iki duvarlı olup, bunlar arasında hava dolu bir odacık içermesidir. Büllöz konka bir hastalık değildir. Doğuştan bir yapısal farklılık (anatomik varyasyon) olan büllöz konka çoğunlukla orta konkada, nadiren alt konkada görülür.

Konka bülloza belirtileri

Büllöz konka çoğunlukla herhangi bir belirti vermez. Çok büyük olduğunda burun tıkanıklığı yapabilir, bazen içerdiği odada veya çevresindeki diğer sinüslerde enfeksiyon varsa aşağıdaki belirtiler görülebilir:

  • burun, sinüsler ve gözlerin çevresinde dolgunluk, basınç hissi veya ağrı
  • burun tıkanıklığı
  • burun içinde yabancı cisim hissi

Konka bülloza tanısı

Doktorunuz muayene sırasında konkanın olağandan geniş görünmesi nedeniyle büllöz konkadan şüphelenebilir. Kesin teşhis edilebilmesi için bilgisayarlı tomografi ile bir görüntüleme incelemesi gerekir.

Bilgisayarlı tomografide konkaların kesiti görülür. Bu kesitlerde konka içinde hava odacığının bulunması, büllöz konka tanısını koydurur.

Tedavi

Herhangi bir şikayete neden olmayan ve varlığı görüntüleme incelemelerinde tesadüfen anlaşılmış büllöz konkanın tedavi edilmesi gerekmez.

Burun tıkanıklığı, enfeksiyonuna bağlı ağrı şikayetlerine neden olan veya başka sinüslere cerrahi tedavi yapılacağı sırada saptanan büllöz konkalar ameliyat ile tedavi edilir. Ameliyatta şu işlemlerden biri yapılabilir:

  • Ezme: Doktorunuz içinde hava odacığı bulunan büllöz konkayı inceltebilir. Bu işlem lokal veya genel anestezi ile uygulanabilir.
  • Türbinoplasti: Doktorunuz iki duvarlı odacığın dış taraftaki, yani göze daha yakın duvarını alarak konkayı küçültebilir. Bu işlem çoğunlukla genel anestezi gerektirir.
Bu görsel boş bir alt niteliğe sahip; dosya adı ask_seafoodplus.info

burun, konka

16 Ocak

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir

© 2024 Toko Cleax. Seluruh hak cipta.