dgs ile adaletten hukuka geçiş / DGS Hukuk Kazanmak İçin Kaç Net Gerekir? - Tercihini Yap

Dgs Ile Adaletten Hukuka Geçiş

dgs ile adaletten hukuka geçiş

Adaletten hukuka geçiş kalktı mı? Adalet bölümü kapatıldı mı? YÖK açıkladı!

DGS ile üniversite öğrencileri 2 yıllık bölümlerden 4 yıllık bölümlere geçiş hakkı kazanabilmektedirler. 2 yıllık bir önlisans bölümü olan adaletten mezun olan adaylarda bunu yapmak istediklerinde girebilecekleri belli bölümler vardır. Peki Adaletten hukuka geçiş kalktı mı? Adalet bölümü kapatıldı mı? İşte konuyla ilgili YÖK açıklaması...

Adaletten hukuka geçiş kalktı mı?

Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı (YÖK), 18 Haziran 2021 tarihli yazısında AÖF Adalet bölümünün kapatıldığını bildirdi. YÖK'ün konuya ilişkin resmi yazısında, "26/5/2021 tarihli Yükseköğretim Yürütme Kurulu toplantısında 2547 sayılı Kanunun 2880 sayılı Kanunla değişik 7/d-2 maddesi ile İnsan Hakları Eylem Planı uyarınca, mevcut öğrencilerin statülerinin korunması şartı ile 2022 YKS'den itibaren yükseköğretim kurumları bünyesinde yer alan Adalet Açıköğretim ile uzaktan öğretim önlisans programlarının kapatılmasına karar verilmiştir" şeklinde ifadeler yer aldı.

False

Adalet DGS Geçiş Bölümleri Nelerdir

Adalet DGS geçiş bölümleri nelerdir.  Adalet bölümü ile sınavsız geçiş yapılacak bölümler nelerdir. DGS ile adalet mezunları hangi bölümlere geçebilir, 2 yıllıktan 4 yıllığa nasıl geçiş yapılabilir, adalet DGS bölümleri nelerdir gibi soruların cevaplarını sizler için derlemeye çalıştık. 2019, 2020, 2021, 2022, 2023

Herhangi bir üniversitenin önlisans bölümlerinden mezun olmuş ya da olabilecek durumdaki öğrencilerin katılabildiği, ÖSYM tarafından gerçekleştirilen çoktan seçmeli bir sınavdır.

DGS’YE GİREREK ADALET MEZUNLARI HANGİ BÖLÜMLERİ TERCİH EDEBİLİR, ADALET DGS BÖLÜMLERİ

DGS aracılığıyla adaylar 2 yıllık bölümlerden 4 yıllık bölümlere geçiş hakkı kazanmaya çalışırlar ve 2 yıllık bir önlisans bölümü olan adalet bölümünden mezun olan adaylarda bunu yapmak istediklerinde girebilecekleri belli bölümler vardır.

Adalet mezunu olarak adayların DGS ile geçiş yapabileceği, adalet DGS bölümleri şunlardır:

ÖNLİSANS MEZUNİYET ALANITercih Yapılabilecek Lisans Programları
Adalet
Adalet (AÖF)
Adalet Meslek Eğitimi (AÖF)
Adalet Meslek Yüksekokulu
Hukuk Fakültesi

Bunlara ek olarak adalet bölümü mezunlarının Dikey Geçiş Sınavı (Dgs) İle Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi, İktisat Fakültesi İle İşletme Fakültesi’nin Açıköğretim Lisans Programlarını; Atatürk Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi’nin Açıköğretim Lisans Programlarını; İstanbul Üniversitesi Açık Ve Uzaktan Eğitim Fakültesi’nin Açıköğretim Lisans Programlarını Tercih Edebilecek Ön Lisans Programları (Programların 5. Yarıyılına Fark Dersleri Almadan Kayıt Yapılabilecektir) na DGS ile geçiş hakkı bulunmaktadır. Geçiş hakkı bulunan bölümler ise şöyle;

  • Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri
  • İktisat
  • Kamu Yönetimi
  • Maliye
  • Uluslararası İlişkiler
  • İşletme
  • Konaklama İşletmeciliği
  • Halkla İlişkiler ve Reklamcılık
  • Halkla İlişkiler ve Tanıtım

Adalet bölümünden mezun olan adaylar bu bölümleri tercih edebilirler fakat bu tercihleri yapabilmek ve yerleşebilmek için de bazı şartları yerine getirmeleri gerekmektedir.

ADALET MEZUNLARI GEÇİŞ HAKLARI OLAN BÖLÜMLERİ NASIL TERCİH EDEBİLİR

Adalet bölümünden mezun olarak bahsedilen bölümleri tercih etmek için eğer herhangi bir özel şart veya koşul yoksa adayların sadece tercih etmeyi düşündükleri bölümün tercih edilmesini sağlayan DGS puan türünden yeterli puanı alması gerekmektedir.

Adalet mezunu olarak girilebilecek bölümlerin DGS ile tercih edilebildiği puan türleri aşağıdadır.

  • Hukuk Fakültesi –> Eşit Ağırlık yani EA puan türü
  • Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri –> Eşit Ağırlık yani EA puan türü
  • İktisat –> Eşit Ağırlık yani EA puan türü
  • Kamu Yönetimi –> Eşit Ağırlık yani EA puan türü
  • Maliye –> Eşit Ağırlık yani EA puan türü
  • Uluslararası İlişkiler –> Eşit Ağırlık yani EA puan türü
  • İşletme –> Eşit Ağırlık yani EA puan türü
  • Konaklama İşletmeciliği –> Eşit Ağırlık yani EA puan türü
  • Halkla İlişkiler ve Reklamcılık –> Sözel yani SÖZ puan türü
  • Halkla İlişkiler ve Tanıtım –> Sözel yani SÖZ puan türü

Bunlar dışında adalet bölümüne veya diğer bölümlere yerleştirmelerde özel koşul ve şart var ise bu özel koşul ve şartların neler olduğuna BURADANbakabilirsiniz.

* Yukarıda yer alan bilgiler ve adalet mezunları hakkında yazdıklarımız ÖSYM’nin (ölçme, seçme ve yerleştirme merkezi) hazırladığı ve yayımladığı kılavuzlardan derlenmiştir. Yapılacak bir değişiklikte sorumlu olan kurum ÖSYM olduğu için yine bu kurumun yayımladığı kılavuzları ve duyuruları takip ederek incelemeyi ihmal etmeyiniz.

** Adalet bölümü ve diğer önlisans programları mezunlarının geçiş yapabildiği bölümlere ait kılavuzun tamamına ulaşmak için TIKLAYINIZ

DGS HAKKINDA DETAYLI BİLGİ İÇİN TIKLAYINIZ

TÜM BÖLÜMLERİN DGS TABAN PUANLARI VE KONTENJANLARI

DGS ye KAÇ GÜN KALDI? GERİ SAYIM SAYACI

DGS PUANI HESAPLAMAK İÇİN TIKLAYINIZ

ÜNİVERSİTE BÖLÜMLERİ HAKKINDA GENİŞ BİLGİ İÇİN TIKLAYINIZ

DGS Çıkmış Sınav Soruları ve Cevapları için TIKLAYINIZ

GÜNCEL DGS KONULARI VE SORU DAĞILIMLARI İÇİN TIKLAYINIZ

Adalet DGS Geçiş Bölümleri

Adalet Bölümünden Hukuk Kazanmak İçin DGS’de Kaç Net Gerekir?

Adalet bölümü mezunlarına verilen imkanlardan biri de DGS ye girme hakkıdır. DGS ile hukuk fakültesine geçiş yapabilen adaylar sınav öncesi kaç net yapması gerektiğini araştırmaktadır. Bizlerde sizlere Adalet Bölümünden Hukuk kazanmak için DGS’de kaç net gerekir bilgi verdik.

Tercihiniyap Forum Tekrar Aktif Tıklayın

Üniversitelerin Adalet Meslek Yüksekokullarında 2 yıllık önlisans adalet bölümü mezunları ile AÖF’de 2 yıllık adalet bölümü mezunların neredeyse tamamı hukuk fakültesini kazanmak istemektedir. Bu nedenle AÖF adalet bölümü okuyanların sayısı yıldan yıla artmaktadır. Özellikle, kamu kurum veya kuruluşunda çalışan personelin büyük bölümü adalet bölümünden mezun olup, hukuk fakültesini kazanmayı hedeflemektedir. Bunu başarabilmek için AÖF mezunları ile Adalet MYO mezunları dikey geçiş sınavında yüksek puan almayı hedeflemek zorundadır. Biz de DGS hazırlıklarına devam eden arkadaşlarımızın doğru bir planlama ile yola çıkmaları için Adalet bölümünden hukuk kazanmak için DGS’de kaç net gerekir? Sorusunu cevap verdik.

DGS Nedir, Nasıl Bir Sınavdır?

Meslek yüksekokulları ile açıköğretim önlisans programlarından mezun olan öğrencilerin lisans programlarına dikey geçiş yapmalarını sağlayan sınava (DGS) Dikey Geçiş Sınavı denilmektedir. DGS ile amaçlanan şey: Önlisans programından başarıyla mezun olan öğrencilerin yüksek öğrenimini lisans düzeyine çıkarmalarını sağlamaktır. Önlisans programıyla mesleki teknik eğitim bilgisi alan kişilerin minimum iki yıl daha teorik bilgi desteği ile eğitimlerini tamamlamalarını sağlamaktır.

Ön lisans düzeyinden, lisans düzeyine geçişte ÖSYM tarafından uygulanan DGS’de 60 soruluk sayısal ve 60 soruluk sözel bölümden oluşan 120 soru sorulmaktadır. Sınav süresi 140 dakikadan oluşmaktadır. Bu sınavda yer alan soruların yer aldığı konu içeriklerine baktığımızda, TYT sınavında yer alan Temel Matematik ve Türkçe kısımlarında yer alan konularla aynı olduğunu ifade edebiliriz. İkinci üniversitesini başka bir bölümde okuyan ve iki yıllık önlisans bölümlerinden mezun olan öğrenciler, YKS sınavıyla kazanmakta zorlanacaklarını düşündükleri üniversite ve fakülteleri DGS ile kazanmayı hedeflemektedir. Özellikle adalet bölümü okuduktan sonra hukuk fakültesine dikey geçiş yapmak son zamanlarda çok önemli hale gelmiştir.

Bu durum DGS’nin asıl amacından sapmalara neden olmuş olsa da buna karşı 2014 yılında yapılan değişiklik ile önlem alınmış ancak alınan bu önlem Danıştay Dava Dairesi’nin verdiği yürütmenin durdurulması kararıyla ortadan kalmıştır. 2014 yılında yapılan değişiklikte, DGS tercih kılavuzunda kontenjanlar iki kısma ayrılmıştır. Buna göre birinci kontenjan kısmında yer alan Hukuk Fakültesi bölümlerini: Örgün, ikinci öğretim, uzaktan eğitim ve AÖF adalet bölümünden mezun olanlar tercih edebilmektedir. İkinci kontenjan kısmında yer alan Hukuk Fakültesi bölümlerini ise: Örgün, ikinci öğretim ve uzaktan eğitim bölümü mezunları tercih edebilmektedir. İkinci kontenjanları AÖF (Anadolu, Atatürk ve İstanbul Üniversitelerinin) adalet bölümünden mezun olanlar tercih edememektedir. Tercih kılavuzunda bu durum 900 tercih kodu ile ifade edilmektedir. Danıştay’a açılan dava sonucunda kontenjanların iki kısma ayrılması kararı ortadan kalkmıştır. İster AÖF, ister örgün öğretim mezunu olan kişiler açılan kontenjanların tamamına ortak başvuru yapabilmektedir. Hukuk tercihinde bulunabilecekler için mezun olmaları gereken önlisans alan kodları: 1102, 9339 ve 6352 olarak belirtilmiştir. Peki, bu kodlar hangi bölümleri ifade etmektedir:

  • 1102 – Adalet / Adalet (AÖF)
  • 9339 – Adalet Meslek Eğitimi (AÖF)
  • 6352 – Adalet Meslek Yüksekokulu

DGS Hukuk Taban Puanları

Galatasaray Üniversitesi, Dikey Geçiş Sınavı sonuçlarına göre en yüksek taban puanda kalan üniversite olmuştur. En düşük taban puanda kalan devlet üniversitesi ise Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi olmuştur. Taban puanlar arasında çok ciddi fark oluşmamıştır. ÖSYM verilerine göre 301 puan ile 320 puan aralığı hukuk fakültelerinin taban puanlarını ifade etmektedir. Bazı devlet üniversitelerine ait taban puanlar şöyledir:

  • Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi DGS Taban Puanı : 320,071
  • Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi (İ.Ö.) DGS Taban Puanı : 313,405
  • Çukurova Üniversitesi Hukuk Fakültesi DGS Taban Puanı : 306,766
  • Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Hukuk Fakültesi DGS Taban Puanı : 300,747

Adalet Bölümünden Hukuk’a Geçmek İçin DGS’de Kaç Net Gerekir?

Taban puanlarını belitmiş olduğumuz devlet üniversitelerinin hukuk fakültelerini kazanmak için kaç net gerekir? DGS hazırlıklarına devam eden arkadaşlarımızın çalışmalarını planlamaları adına kaç net yapmaları gerektiğini açıklayalım.

Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Hukuk Fakültesi

  • DGS Eşit Ağırlık Puanı 300,8 olması için: Önlisans Başarı Puanı: 56 olduğunu varsayalım. Sayısal Neti:42 ve Sözel Neti:48 olduğundan toplam net: 90
  • DGS Eşit Ağırlık Puanı 300,8 olması için: Önlisans Başarı Puanı: 63 olduğunu varsayalım. Sayısal Neti:40,25 ve Sözel Neti:47 olduğundan toplam net: 87,25
  • DGS Eşit Ağırlık Puanı 300,8 olması için: Önlisans Başarı Puanı: 72 olduğunu varsayalım. Sayısal Neti:38,5 ve Sözel Neti:45 olduğundan toplam net: 83,5

Çukurova Üniversitesi Hukuk Fakültesi

  • DGS Eşit Ağırlık Puanı 306,8 olması için: Önlisans Başarı Puanı: 54 olduğunu varsayalım. Sayısal Neti:43,75 ve Sözel Neti:51 olduğundan toplam net: 94,75
  • DGS Eşit Ağırlık Puanı 306,8 olması için: Önlisans Başarı Puanı: 66 olduğunu varsayalım. Sayısal Neti:42 ve Sözel Neti:48 olduğundan toplam net: 90
  • DGS Eşit Ağırlık Puanı 306,8 olması için: Önlisans Başarı Puanı: 75 olduğunu varsayalım. Sayısal Neti:39,75 ve Sözel Neti:46,5 olduğundan toplam net: 86,25

Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi (İ.Ö)

  • DGS Eşit Ağırlık Puanı 313,5 olması için: Önlisans Başarı Puanı: 58 olduğunu varsayalım. Sayısal Neti:46,25 ve Sözel Neti:51,5 olduğundan toplam net: 97,75
  • DGS Eşit Ağırlık Puanı 313,5 olması için: Önlisans Başarı Puanı: 70 olduğunu varsayalım. Sayısal Neti:43,5 ve Sözel Neti:49,25 olduğundan toplam net: 92,75
  • DGS Eşit Ağırlık Puanı 313,5 olması için: Önlisans Başarı Puanı: 76 olduğunu varsayalım. Sayısal Neti:42,5 ve Sözel Neti:48 olduğundan toplam net: 90,5

Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi

  • DGS Eşit Ağırlık Puanı 320,1 olması için: Önlisans Başarı Puanı: 65 olduğunu varsayalım. Sayısal Neti:46,25 ve Sözel Neti:53 olduğundan toplam net: 99,25
  • DGS Eşit Ağırlık Puanı 320,1 olması için: Önlisans Başarı Puanı: 72 olduğunu varsayalım. Sayısal Neti:46,5 ve Sözel Neti:51 olduğundan toplam net: 97,5
  • DGS Eşit Ağırlık Puanı 320,1 olması için: Önlisans Başarı Puanı: 77 olduğunu varsayalım. Sayısal Neti:45 ve Sözel Neti:49,5 olduğundan toplam net: 94,5

Yazımızı Puanlamak İster misin?

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır