alkolsüz kolonya markaları / Alkolsüz Kolonya, helal kolonya

Alkolsüz Kolonya Markaları

alkolsüz kolonya markaları

kaynağı değiştir]

Bir efsaneye göre Macar Suyu olarak bilinen ve ilk defa bir keşiş tarafından Macaristan Kraliçesi Elizabeth için üretilmiş olan koku, kolonyanın atasıdır. Floransa'daki Santa Maria Manastırı rahibelerinin aqua reginae adıyla yüzyıldan itibaren üretmekte oldukları bu koku, bir teoriye göre yüzyılda bir gezgin olarak Floransa'da bulunan İtalyan parfümcü Giovanni Paolo Feminis’in ilgisini çekmiş ve baş rahibeden formülünü öğrenmiştir.[1] Köln’de yaşayan Feminis Floransa’dan döndüğünde bu kokunun içine bergamot, limon ve portakal esansı katarak bugün kolonya denilen kokuyu geliştirdi; önce Eau Admirable" (Hayranlık verici su), daha sonra da "Eau de Cologne" (Köln suyu, Almanca “Kölnisch Wasser”) olarak pazarlamaya başladı.

Artan talep üzerine Feminis’nin yardıma çağırdığı Giovanni Maria Farina adlı bir başka İtalyan parfümcü ’da Köln’de kurduğu fabrikada üretime devam etti.[1] Köln Tıp Fakültesi'nin bu kokuyu tıbbi ürün olarak onaylamasının ardından kolonya Avrupa'da yaygınlaştı.

Kolonya ilk geliştirildiği yıllarda tıbbi amaçla kullanılıyordu. O günlerdeki formülüyle biberiye, portakal çiçeği, bergamot ile limondan oluşan ve ferahlatıcı özelliği yüzünden rağbet gören karışım, sindirim sistemi rahatsızlıklarında şeker üzerine damlatılarak alınıyor ya da şaraba karıştırılarak içiliyordu. Antiseptik özelliğinden ötürü ağız çalkalamada, yara temizliğinde kullanılıyor, kas ve eklem ağrıları için harika bir friksiyon solüsyonu oluyordu.

Uzun yıllar tedavi edici özelliğinden yararlanılan bu sıvı, tuvalet amacıyla kullanılmaya başlandıktan sonra bir devrim yüzyılı olan yüzyılda adeta bir çığır açtı. Sınıf savaşının en keskin biçimde yaşandığı yıllarda yükselen burjuvazi karşısında, ağır ve pahalı parfümlerle özdeşleşen aristokrasi yenik düşünce, ağır kokuların da itibarı azalmıştı. Kolonya gibi hafif ve ferahlatıcı kokular sadeliğin, saflığın simgesi haline geldi ve burjuvazinin gözdesi oldu.

Köln’de ’da üretilmeye başlanan “” adlı kolonya markası, üretimi günümüzde de devam eden en eski kolonya markasıdır.[3]

Kolonya hakkında[değiştir

KOLONYA

Yüzyıllardır kültürümüzde önemli bir yeri bulunan kolonyalar içeriğindeki farklı esans ve kokular ile hala evlerde, işyerlerinde en sık kullanılan ürünlerin başında gelmektedir. Kolonya çeşitleri farklı ve hoş kokuları yanı sıra ferahlatmaya, hijyen sağlamaya yardımcı yönü ile de önemlidir. Bir gelenek olarak misafirlere kolonya uzatılmakta ve misafirlerin rahatlaması sağlanmaktadır. Günümüzde hala kolonya misafirlere ikram edilen en önemli geleneksel ürünlerden bir tanesidir.  

İlk kolonya ise ’lerde Almanya’da formüle edilmiş ve üretilmeye başlanmıştır. Kolonya, içerisinde bulunan alkol ile tene uygulandıktan hemen sonra buharlaşmaktadır. Bu buharlaşma sayesinde ise kişi ferahlamaktadır. Keskin kokusu ise duyulara en iyi şekilde hitap etmektedir. Bununla beraber hijyen sağlama konusunda da kolonya sıklıkla kullanılmaktadır.

Kolonya etil alkol, su ve farklı bileşenlere sahip esanslarla elde edilmekte olup güzel koku yayması ile bilinen ürünlerdir. Kolonya yapımında pek çok çiçek özünden faydalanılmaktadır. Başta gül olmak üzere, hanımeli, lavanta, yasemin gibi çiçeklerden sıklıkla faydalanılmaktadır. Zaman ilerledikçe kolonya çeşitlerinde de zenginleşme görülmüştür. Ardıç, sedir, tarçın, biber gibi farklı notalar kolonyaların içerisinde sıklıkla kendisine yer bulmaktadır.

Kaliteli kolonya

Kolonya çeşitleri içerisinde yıllar boyunca en yaygın olarak kullanılan limon kolonyasıdır. Ancak bununla beraber lavanta, mandalina, kiraz çiçeği gibi farklı aromatik içeriklere sahip kolonya çeşitleri de bulunmaktadır. Bir de tütün kolonyası vardır ki bu kolonya da tıpkı limon kolonyası gibi yıllardır sıklıkla tüketiciler tarafından tercih edilmektedir. Piyasada pek çok farklı kolonya markası bulunmaktadır. Her birinin içerisinde ise farklı esanslara yer verilmektedir. Ancak çiçek, baharat, amber ve misk kolonya çeşitleri içerisinde en çok kendisine yer bulan esanslardır. Kaliteli kolonya almak isteyenler farklı markaların sunduğu ve zengin koku çeşitlerine sahip kolonyaları tercih edebilmektedirler. 

Pek çok kolonya çeşidinden bahsetmek mümkündür. Kullanım yeri ve amacına göre farklı ambalajlarda, formlarda ve gramajlarda kolonya tercih edilebilir. Sprey ve fısfıs kolonya çeşitleri kullanım kolaylığı nedeniyle hemen herkesin çantasında taşıdığı kolonya çeşitlerindendir. Jel tarzdaki kolonyalar ise dezenfektan etkisi sağlarlar ve el hijyeni için sıklıkla kullanılırlar. Ayrıca bu kolonyalar hoş kokuları ile de kullanan kişiyi ferahlatmaktadır.

Kolonyalar ihtiyaca göre farklı gramajlarda üretilmektedir. Farklı boyut, ambalajlar ihtiyacı en iyi şekilde karşılamaktadır. Litrelik boylar genellikle aile boy olarak bilinir ve evde uzun süreli kullanımlar için idealdir. Litrelik bidon boylardan alarak uzun süre kolonya ihtiyacını karşılamak mümkündür. Seyahat boy kolonya çeşitleri ise küçük boylardadır ve rahatlıkla her yere taşınabilmekte, her yerde kullanılabilmektedir. Minik kolonya şişelerini çanta ya da arabalarda taşımak mümkündür. Bu sayede her ortamda hijyen sağlamakla beraber hoş kokusunun keyfini çıkarmak mümkün olmaktadır. Ayrıca okula giden çocukların da çantalarında bu tip pratik kolonya şişelerinden sıklıkla bulunmaktadır.      

Kolonya kokuları genellikle doğadan ilham alınarak isimlendirilir. Örneğin ferahlatan, serin bir kokudan bahsediyorsak denizlerden gelen hoş bir esinti olarak adlandırılabilirken tropikal esanslar için ormandaki yemyeşil atmosferden gelen rahatlatıcı bir koku denilebilmektedir. Bunlarla beraber vanilya, zeytinyağı, çikolata, mandalina gibi kolonyalar da içeriklerine göre isimlendirilmektedir. 

Narenciye ailesinin üyelerinden mandalina Akdeniz ikliminin ferahlatıcı etkisini cilde taşımaktadır. Zeytinyağlı özlü kolonya çeşitleri ise ferahlatmasının yanı sıra besleyici özelliği ile de öne çıkmaktadır. Vanilya ve çikolata özleri ile üretilmiş olan ve bu hoş kokuları yayan kolonya çeşitleri de yine tatlı ve fresh kokuları sevenlerin favorilerindendir. 

Kolonya çeşitleri sadece içerik olarak değil görünüm olarak da birbirinden ayrılmaktadır. Renksiz, şeffaf formdaki kolonyalar standart dediğimiz klasik kolonyalardır. Bunun yanı sıra pembe, mavi, yeşil mor gibi farklı renklerde kolonyalar da vardır. Kolonyanın renkli olmasını sağlayan şey içeriğindeki esanstır. Yani gül kolonyasının rengi pembe olmaktadır. Ayrıca parfümler şekerli ve baharatlı olarak da birbirinden ayrılmaktadır. Ayrıca kolonyalar da bir nevi parfüm olduklarından çiçeksi, baharatlı, meyveli gibi esanslarla formüle edilmektedir. 

Kolonya çeşitleri özellikle farklı notalar içermesi sebebi ile herkesin duyularına hitap etmektedir. Pek çok güvenilir kolonya markası özel formülleri sayesinde her beğeniye hitap edecek kokuları kolonyalarına taşımaktadırlar. Kolonya gençler için her an elinin altında bulunması gereken bir hijyen aracı olurken daha ileriki yaşlardaki insanlar için bir nevi alışkanlık, geleneksel bir ihtiyaç haline gelmektedir. Kolonya 7’den 70’e herkesin hayatında olan bir üründür. 

Kolonya çeşitleri günlük olarak sıklıkla kullanılmaktadır. Örneğin erkekler tıraş sonrasında rahatlamak ve hijyen sağlamak için yüzüne kolonya uygularlar. Bunun yanı sıra el hijyeni sağlamak için yemeklerden önce ya da herhangi bir işi bitirdikten sonra kullanılabilir. Kolonyalar içeriğinde yüksek alkol barındırırlar. Bu anlamda zararlı mikroorganizmaları yok etmek için bir dezenfektan olarak da kullanılabilmektedir. Birbirinden farklı notaları bir araya getirmekte olan kolonyalar bu anlamda kişinin cildinde hoş bir koku bırakmaktadır.  

Tuvalet, banyodan çıktıktan sonra maksimum temizlik sağlamak için de yine kolonyalar kullanılmaktadır. Ayrıca yine içeriğindeki alkol sayesinde ufak çizik ve sıyrıklarda mikropları uzaklaştırmaya yardımcı olarak kullanılabilmektedir. Kolonya çok eskiden beri bayılanlar ya da fenalık geçirenlerde kullanılan bir üründür. Ferahlatıcı etkisi ile fenalaşan kişinin kendisine gelmesine yardımcı olur. 

Misafirperverliği ile bilinen bir ülke olarak kolonya misafirlerimize ikram ettiğimiz bir üründür. Bizim kültürümüzün ayrılmaz parçalarından bir tanesidir. Bayram gizi, davet gibi ya da kız isteme gibi özel günlerde kolonya çeşitleri olmazsa olmazıdır. Kolonya bu anlamda önemli bir yerdedir. Elbette bunlarla beraber birincil kullanım amaçlarından biri hijyen sağlamaktır. Etil alkol sayesinde en iyi şekilde sterilizasyon sağlar. Alkol dereceleri ile farklılık gösterebilmektedir. 60, 70, 80 derecelik alkol oranları ile kolonyalar tüketicilere sunulmaktadır.

60 derecelik bir alkol söz konusu ise genellikle bebek kolonyasıdır. Bu kolonyalar hoş, hafif bir kokuya sahip olmaktadırlar. Bebeklerin güzel kokmasını sağlayan bu kolonya çeşitleri bebeğin temiz kalmasına da olanak sağlamaktadır. Bu kolonyalar hafif bir formüle sahip olduklarından bebeklerin nazik cildine herhangi olumsuz bir etki etmezler. Ebeveynler bu nedenle bu tip kolonya ve parfümleri bebekleri için kullanabilirler. 

Kolonyalar dermatolojik testlerden geçerek tüketicilerin son kullanımına uygun hale getirilmektedir. İçeriğinde herhangi alerjen madde içermediğinden hassas ciltlerde rahatlıkla kullanılabilmektedir. Bebekler için kullanılan 60 derecelik alkol oranına sahip kolonyalar standart ambalajlı olabildiği gibi sprey formda da olabilmektedir. Bu sayede her yerde rahatlıkla çantadan çıkarıp kullanılabilmektedir.      

Yetişkinler için ise daha yüksek oranda alkol içeren kolonyalar söz konusudur. 80 derecelik kolonyalar yetişkinler için olup keskin ve ferahlatıcı limon kokusuna sahiptir. Klasik limon kolonyası yetişkinler tarafından sıklıkla tercih edilir. Her mevsim ferahlatan özel bir içeriğe sahiptir. Her daim serin bir etki bırakması için ise genellikle buzdolaplarında muhafaza edilmektedir. Kolonyalar özellikle yaz aylarında bunalan insanları ferahlatmak için oldukça ideal ürünlerdir. 

Kolonya ambalajları ise klasik cam şişe yanı sıra plastik şişede olmaktadır. Evlerde kullanılan cam şişe yanı sıra seyahat ve yolculuklarda kullanılan plastik şişeler ile farklı seçeneklerle tüketici kullanımına sunulmaktadır. Cam şişedeki kolonyalar ev ve işyerleri için idealdir. Çanta ve cebe rahat bir şekilde sığabilecek plastik sprey formdaki kolonyalar oldukça kullanışlıdır. İçeriğinde alkol istemeyen tüketiciler için ise parfümlü, alkolsüz kolonya çeşitleri bulunmaktadır. 

Kolonya çeşitleri sadece el, kol, yüz gibi bölgelerde değil temas edilen bölgelerde de kullanılabilmektedir. En sık temas edilen masa, bilgisayar, kapı kolu, anahtar gibi ürünler kolonya ile temizlenebilmekte, hijyen sağlanabilmektedir. Kolonyalar geleneksel limon kolonyası olabildiği gibi portakallı, yeşil çaylı, okyanus kokulu gibi daha modern ve günümüzde sıklıkla tercih edilen çeşitlerle tüketiciye sunulmaktadır. 

Çiçek kokularına sahip kolonyalar daha çok parfüm etkisi bırakmaktadır. Bu sebeple günlük kişisel bakımda da bu tip kolonyalar kullanılmaktadır. Özellikle son yıllarda kolonyalar çok çeşitlenmiştir. İçeriğindeki farklı çiçeksi, meyvemsi aromalar her zevke hitap edebilmektedir. Klasik kokuların dışında daha farklı kokulara sahip kolonya çeşitleri de bulunmaktadır. Odunsu ve baharatlı notalardan oluşan kolonyalar parfüm etkisini gün boyu ciltte gösterebilmektedir. 

Kolonyalar tarih boyunca içeriği yanı sıra ambalaj tasarımı olarak da değişkenlik göstermektedir. Eskiden sadece cam şişelerde tüketicilere sunulan kolonyalar günümüzde minimal boyları ve plastik ambalajları ile farklılaşmış ve kullanımı daha da kolaylaşmıştır. Plastik, minimal şişeler hem çantada hem de ceplerde rahatlıkla taşınabildiğinden sıklıkla tercih edilmektedir. 

Zaman içerisinde kolonyalar sadece içerik ve ambalaj anlamında değil, üretildiği yöre açısından da çeşitlenmiştir. Bölgeye özel çiçeksi, baharatlı kokular kolonyalarda kullanıldığı için o bölge ile özdeşleşmeye başlamıştır. Örneğin güller diyarı Isparta’da gül kolonyası meşhurken Balıkesir’de beyaz zambak özlü kolonya meşhurdur. Bu anlamda bölgeye göre kolonya seçimleri de değişebilmektedir. Kolonyalar içerik açısından geniş bir çeşitliliğe sahip olduğundan her zevke hitap eden bölgesel bir kolonya bulmak mümkündür.  

Kolonya fiyatları

Kolonyaların bu denli çeşitli olması fiyatlarında da değişikliğe neden olmaktadır. Pek çok markanın kolonyası bulunuyor ve bunların fiyatları birbirinden farklı olabilmektedir. Kolonya fiyatlarını belirleyen unsurlardan bir tanesi miktarıdır. Bidonlar içerisinde bulunan ve uzun süreli kullanım sağlayan kolonya çeşitleri nispeten daha fiyatlı olabilir. Ancak bu kolonyaların uzun süre kullanılabileceği düşünüldüğünde avantajlı olduğu anlaşılabilmektedir.  

Ufak şişelerde tüketicilere sunulan kolonyalar ise daha uygun olabilmektedir. Cam şişe, plastik şişe, seyahat boy, litrelik boy gibi kolonyalar arasında fiyat farklarının olması normaldir. Eğer ev halkı sayısı fazla ise ve sadece el, yüz için değil yüzey temizliği için de kullanılacak ise litrelik bidonlar tercih edilebilmektedir. Böylelikle hem kişisel temizlikte hem de ev temizliğinde kullanılabilmektedir. Kalem boy dediğimiz kolonya çeşitleri ise cepte rahat bir şekilde taşınabilmektedir. Bu sayede arzu edilen hemen her yerde rahatlıkla kullanım imkânı sunabilmektedir. 

Kalem boy kolonyaların içeriği de tıpkı diğer büyük boy kolonyalarda olduğu gibi farklılık göstermektedir. Bu anlamda mini şişe ya da kalem kolonya tercih ederken kokusu da zevke göre tercih edilebilmektedir. Kolonyaların kullanım alanları çok geniş olduğundan sadece evlerle sınırlı değildir. Okulda, işyerinde, hastanede, ofiste, özel ve kamu kurum binalarında kolonyalar farklı alanlarda rahatlıkla kullanılabilmektedir. Kalabalık ortamlarda litrelik kolonya kullanmak maliyet açısından daha hesaplı olmasının yanı sıra uzun süreli kullanım olanağı sağladığından da avantajlı olabilmektedir.  

Kolonya fiyatları ambalajda da fark edebilmektedir. Örneğin klasik cam şişelerde tüketicilere sunulan kolonya çeşitleri biraz daha fiyatlı olabilmektedir. Plastik şişelerdeki kolonyalar ise boylarına göre fiyatlarda değişiklik gösterebilmektedir. Bununla beraber set şeklinde sunulan aile boyu kolonya çeşitleri de bulunmaktadır. Bunlar hem hediyelik olarak hem de aile olarak kullanım açısından ideal ürünlerdir.

Hediyelik kolonya çeşitleri zarif şişe tasarımlarına sahip olmaktadırlar. Bu şekilde içeriği yanı sıra göze de hitap etmektedirler. Hediyelik olduğu için kutuları da ayrıca estetik ve göz alıcı olabilmektedir. Özellikle ziyaretlerde, bayramlarda, özel günlerde, hasta ziyaretlerinde bu tip set kolonya çeşitleri tercih edilebilmektedir. Farklı pek çok markanın set şeklinde kolonyaları bulunmaktadır. Hediyelik setlerin fiyatları bir miktar daha fazla olabilir ancak şık tasarımları ve uzun süre kullanımları ile göz doldurmaktadır. Bu sebeple hediyelik olarak içeriği düşünüldüğünde fiyatların da uygun olduğu görülebilmektedir.

Kolonya markaları

Pek çok güvenilir markanın farklı boylarda ve içeriklerde kaliteli kolonyaları bulunmaktadır. İnsanların yıllardır güvenle tercih ettiği ve memnun kaldığı markalar arasında Eyüp Sabri Tuncer, Otacı, Rebul, Arko, Johnson’s Baby, Duru, Pomellos, Aqua Di Polo gibi markalar bulunmaktadır. Kolonya içerikleri birbirinden farklıdır bu sebeple hoşa giden esansları hangi marka sunuyorsa bu kolonyalar tercih edilebilir. Markaların kolonyaları farklı boy ve özelliklerle tüketicilere sunulmaktadır. Bunun yanında boyutlarına göre farkı fiyat aralıkları da söz konusudur. Sitemizde güvenilir markaların kolonya çeşitlerini yakından inceleyebilir ve dilediğiniz kolonyayı sipariş verebilirsiniz.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir