dollenmeden sonra akıntı kesilir mi / Yumurtlama (Ovulasyon)

Dollenmeden Sonra Akıntı Kesilir Mi

dollenmeden sonra akıntı kesilir mi

Bebeğin rahime yerleşmesi belirtileri! Bebeğin rahime yerleşmesi hissedilir mi?

Kadınlar hamile olup olmadıklarını anlamak için bazı işaretleri takip ederek gebelik testine başvurur. Gebelik testi ve Beta HCG hormonu seviyesi hamileliğin kesinleşmesi için en doğru yöntemdir. Ancak bazı durumlar da hamileliğin başlangıcı olarak kabul edilmektedir. Bunlardan ilk adet döngüsünün son bulması ya da gecikmedir. Adet döngüsü stres, yoğunluk ve hastalık gibi etkenler ile gecikmelere neden olsa da genel olarak kadının bu döngüde yaşadığı gecikme hamilelik belirtisinin başlangıcıdır. Peki, bebeğin rahime yerleşmesi hissedilir mi? İşte merak edilen soruların cevapları:

Bebeğin Rahime Yerleşmesi Belirtileri

Hamileliğin ilk belirtileri aşağıdaki gibidir:

  • Hamileliğin en bilinen belirtisi regl döneminin gecikmesidir. Burada dikkat edilmesi gereken her adet gecikmesinin hamilelik belirtisi olmadığıdır. Özellikle düzensiz bir adet dönemine sahipseniz gecikmelerin ardından hızlıca test yaptırmalısınız.
  • Hamilelikle birlikte östrojen hormonu ve Beta HCG hormonu yükseliş gösterir. Bu da sabah bulantılarına sebebiyet verebilir.
  • Gebeliğin başlangıcı ile birlikte progesteron hormonunda artış yaşanır. Bu hormon gebeliğin ilk 3 ayı içerisinde kadınlarda yorgunluğa ve halsizliğe sebep verir.
  • Hormonlarda yaşanan değişiklik kokulara karşı hassasiyet oluşmasına sebep verir. Bu hassasiyet sadece kötü kokulara değil kişilerin sevdikleri kokulara karşı da gelişebilir.
  • Adet döngüsünde kesilme yaşansa da 5. Haftaya kadar lekelenmeler ve küçük kanamalar meydana gelebilir.
  • Hamilelikle birlikte ortaya çıkan progesteron hormonu sindirim sisteminde sorunlar olmasına yol açtığı için kabızlık problemi yaşanabilir.
  • Gebelikte erkenden kendini gösteren belirtilerden biri de göğüslerde meydana gelen değişikliklerdir. Göğüsler bu dönemde daha hassaslaşır ve meme ucunda renk değişimi meydana gelir. Aynı zamanda memede büyüme ve dolgunlaşma meydana gelir.
  • Vajinal akıntılar meydana gelebilir.
  • Döllenmenin sonrasında artan hormonal seviyeler ile birlikte idrara daha sık çıkma ihtiyacının doğduğu görülmektedir.
  • Vücut sıcaklığı seviyesinde 1 derecelik bir artış yaşanır.
  • 5 haftaya kadar bebek rahime yerleşmeye çalışır. Bu yerleşme sırasında da kasık ağrısı meydana gelebilir.
  • Hormon artışıyla birlikte duygusallaşma görülen belirtilerden biridir.

Bebeğin Rahime Yerleşmesi Kaç Gün Sürer?

Hamilelikte en çok sorulan konulardan biri de bebeğin rahime yerleşmesi hissedilir mi? olarak karşımıza çıkar. Bebeğin rahime yerleşmesi kasık ağrıları ile hissedilebilir. Bunun yanı sıra rahime yerleşmesinin kaç gün süreceği de merak konusudur. Kadınlarda hamilelik hormonu denilen Beta HCG hormonu döllenmeden yaklaşık 7 ila 10 gün arasında gerçekleşir. Gebelik kandan sonra idrarda kendini gösterdiği için hamilelikte kesin sonuç için kan testi yapılması önerilir.

Bebeğin döllenmeden sonra rahime yerleşme süresi ise 5 hafta sonuna kadar devam eder. Bebeğin rahime yerleştiği nasıl anlaşılır? Sorusunun cevabı ise kasık ağrılarıdır. Kasık ağrıları bebeğin rahime yerleşme sürecinden dolayı meydana gelir.

Bebeğin Rahme Yerleşme Kanaması Kaç Gün Sürer?

Bebeğin rahime yerleşme kanaması en az 3 an fazla 5 saat sürer. Bu kanama yoğun olarak gerçekleşen kanamalar değildir. Genel olarak kendini küçük lekelenmeler olarak gösterir. Ancak bazı kadınlarda rahime yerleşme kanaması 2 ya da 3 güne ulaşabilir. Bu durumda 3 güne kadar süren yerleşme kanamaları normal kabul edilir. Ancak 3 günü aşarsa doktora başvurulmalıdır.

Yerleşme Kanaması Nedir?

Yerleşme kanaması; beklenen adet kanaması zamanından genellikle gün önce, ped ya da iç çamaşırında pembe veya kahverengi renkte akıntı gibi görülen kanamaya verilen isimdir. Kadınlar her ay fizyolojik olarak adet kanaması yaşar. Kadınların yaşadığı düzenli adet kanamalarının dışında gelişen bazı kanamalar vardır. Bunlardan biri yerleşme kanamasıdır. Peki yerleşme kanaması nedir? Hamileliğin çok erken bir belirtisi olarak kabul edilen yerleşme kanaması, adet döngüsünden hemen önce gerçekleşir. Gebeliği doğrulayan bu kanama, implantasyon kanaması olarak da bilinir. Gebelik şöyle oluşur: İmplantasyon süreci döllenme ile başlar. Spermin bir yumurtayı döllemesi ile embriyo oluşur. Bu embriyo fallop tüpünden rahme doğru ilerler ve daha sonra organların gelişeceği bir dizi hücre meydana getirir. Bu hücreler rahme eriştiğinde rahim iç duvarına tutunmaya çalışırlar. İşte rahimdeki bu bağlanmaya implantasyon adı verilir. Bu süreç tamamlandığından da 9 aylık hamilelik süreci başlar.


Yerleşme Kanaması Ne Zaman Olur?

Gebelik sürecini de düşündüğünüzde “Yerleşme kanaması ne zaman olur?” diye kafanızda bir soru oluşabilir. İmplantasyon, genellikle yumurta döllendikten yaklaşık hafta sonra oluşur. Yerleşme kanaması ise döllenmiş yumurtanın rahim duvarına tutunmaya çalıştığı süreçte meydana gelir. Çünkü bu tutunma bölgesinde bulunan bazı kan damarları parçalanır ve hafif bir kanama oluşur. Hamile kadınlarda görülen yerleşme kanaması, hamilelikte lekelenme olarak da bilinir.

Yerleşme Kanaması Adetten Kaç Gün Önce Olur?

Yerleşme kanaması yumurtlamadan yaklaşık 1 hafta sonra, adet kanamasından birkaç gün önce görülür. Ancak yerleşme kanaması her kadında görülmez. Hatta araştırmalara göre yerleşme kanaması üreme çağındaki kadınların yüzde ’inde görülür.

Yerleşme Kanaması Belirtileri

Yerleşme kanaması adet kanamasıyla karıştırılabileceğinden yerleşme kanamasını ayırt edici bazı belirtilere dikkat edilmelidir. Yerleşme kanaması belirtileri şunladır:

Erken Kanama: Yerleşme kanaması genellikle adet döngüsünden birkaç gün önce görülür ancak bazı kişiler bu iki tür kanamayı karıştırır. Erken kanamanın yerleşme kanamasına işaret ettiğini bilin.

Renkli Bir Akıntı: Yerleşme kanaması rengi hafif pembe, çok koyu renkli veya siyaha çalan bir renktedir. Bu renkteki bir kanamanın yerleşme kanaması olduğunu düşünebilirsiniz.

Çok Hafif Kanama: Yerleşme kanaması hafiftir. Yerleşme kanaması yaşayanlar, birkaç saat lekelenme, bir nokta kadar veya sadece bir çizgi şeklinde akıntı yaşayabilirler.

Yerleşme Kanaması Ağrılı mıdır?

Yerleşme kanaması az da olsa bir kanama olması nedeni ile şüphesiz her ay görülebilen adet ağrısı gibi “Yerleşme kanaması ağrılı olur mu?” sorusunun akla gelmesine neden olur. Yerleşme kanaması her kadında olmasa da hafif ve geçici kramplar yaşatabilir. Bu kramplar adet sancılarına benzeyebilir.

Yerleşme Kanaması Belirtileri Nelerdir?

Adet öncesi lekelenme hamileliğin en erken belirtisi olarak kabul edilebilir. Hatta bazı kadınlar yerleşme kanamasını ‘gününden önce adet olmak’ olarak ifade eder ve bu sebeple “gününden önce adet olmak hamilelik belirtisi” derler. Yerleşme kanamasıyla birlikte görülen diğer erken dönem hamilelik belirtileri şunlardır:

  • Yorgunluk
  • Baş dönmesi
  • Baş ağrısı
  • Ruh hali değişimi
  • Mide bulantısı ve kusma
  • Kabızlık
  • Hassas ve şişmiş göğüsler
  • Koku hassasiyeti
  • İştah artışı veya kaybı
  • Artan vücut ısısı

Bu belirtiler her hamile kadında görülmez. Bazı kadınlar sadece tek bir semptom yaşayabilir, sadece lekelenme görebilir.

Yerleşme Kanaması Nasıl Olur?

“Yerleşme kanaması nasıl olur?” diye düşünüyorsanız bu kanamaların tipik özellikleri vardır. Yerleşme kanaması, döllenmiş yumurtanın rahim duvarına yerleşmesi nedeni ile oluşan hafif kanamasıdır. Döllenmiş yumurta, daha önce bebeğin beslenmesi ve yaşamını sürdürebilmesi için kalınlaşmış, kan damarları artmış rahim duvarına ulaştığında, bu duvara yerleşebilmek amacıyla bazı enzimler salgılar. Tam bu esnada kan damarlarında hafif bir çatlama meydana gelebilir ve bu durum yerleşme kanaması dediğimiz durumu meydana getirebilir. 

Yerleşme kanaması embriyo rahim duvarına tutunmaya çalışırken oluşur. İmplantasyon kanaması çok hafiftir. İlk hamileliğini yaşayan kadınların yerleşme kanamalarının daha çok olabilme ihtimali vardır. Bazı durumlarda yerleşme kanamasına karın krampları, şişkinlik ve vajinal akıntı değişikleri eşlik edebilir. Hamilelik şüphesi taşıyorsanız implantasyon kanamasından sonra hamilelik testi yapabilirsiniz.

Yerleşme Kanaması Olduğunda Ne Yapılmalıdır?

Yerleşme kanaması bir hamilelik belirtisi olduğundan bu durumda hamilelik testi yapmanız uygun olabilir. Yerleşme kanamasında herhangi bir tıbbi müdahaleye ihtiyaç olmaz. Genellikle tehlikeli değildir. Yerleşme kanaması aslında embriyonun rahim duvarına tutunabildiğinin ve büyümeye başladığının göstergesidir. Yerleşme kanaması çekenler nadiren kanamanın artması, ağrılarının geçmemesi gibi durumlarda doktora başvurabilir.

Yerleşme Kanaması Kaç Gün Sürer?

Yerleşme kanaması genellikle birkaç saat ila birkaç güne kadar ( gün) sürebilir. Kanama miktarı çok az ve genellikle pembe-kahverengi ped ya da iç çamaşırı üzerinde çizgi şeklinde görülebilir. Kırmızı ya da pembe şekilde başlayan kanamalar zamanla kahverengiye dönerek durabilir.

Yerleşme kanaması tedaviye gerek olmadan birkaç saat veya birkaç gün sonra kesilir. Ağır bir kanama ise adet kanaması belirtisidir veya gebelikle ilgili bir komplikasyona işaret edebilir. Bu süreçte tampon kullanılması uygun görülmez. 3 günden uzun süren kanamanın yerleşme kanaması olmadığını düşünebilirsiniz.

Yerleşme Kanaması ve Adet Kanaması Arasındaki Farklar

Yerleşme kanaması bazı kadınlar tarafından adet kanamasıyla karıştırılabilir. Bu farkı anlayabilmek için bazı ipuçları mevcuttur. Bu noktada kanın rengi belirleyici olabilir. Yerleşme kanamasının çıkışının uzun sürmesi kanın renginin daha koyu olması sonucunu doğurur.

Yerleşme kanamasının miktarı da ayırt edici olabilir. Genellikle çok hafif olan yerleşme kanamasında birkaç saat sürebilen bir lekelenme yaşanabilir. Sadece bir kan lekesi veya pembemsi veya kahverengimsi akıntı olabilir. Adet kanaması gün kadar devam eden kırmızı renkli bir kanamadır. Bu süre zarfında hafiften şiddetliye doğru artan ve sonra azalarak kesilen bir kanama yaşanır. Adet kanamasındaki kan akışını kişi fark edebilir ama yerleşme kanaması bu kadar belirgin değildir. Adet kanamaları yoğundur ve bu kanamalar bazı kadınlarda pıhtılaşma veya jel şeklinde görülür. Yerleşme kanaması böyle yoğun bir kanama olmadığı için pıhtılaşma görülmez.

Gebelik şüpheniz varsa yerleşme kanaması hesaplayıcı olarak en son yaşanılan cinsel ilişkiyi düşünebilirsiniz. Cinsel ilişki üzerinden bir aydan fazla zaman geçtiyse yerleşme kanaması yaşama ihtimali düşüktür. Bunun için en iyi yol gebelik testi yapılmasıdır. Peki yerleşme kanamasından kaç gün sonra test yapılır? Hamilelik testlerinin yerleşme kanaması durduktan en az gün sonra yapılması daha sağlıklı bir sonuç verir.

Hamilelikte yaşanan erken dönem belirtiler yine adet kanaması ile yerleşme kanamasının arasındaki farkı anlamada yardımcı olabilir. Sabahları yaşanan mide bulantısı ve koku hassasiyeti bu belirtilerden en yaygın ikisidir. Mide bulantısı ilk olarak daha çok keskin kokuya sahip parfüm, sarımsak, evcil hayvanlar ve ete karşı gelişebilir.

Adet sancıları adet kanaması ve yerleşme kanamasını ayırt etmede yine faydalı olabilir. Çünkü yerleşme kanamasındaki kramp yumurtanın rahim duvarına yapışmasıyla oluşur ve hafif hissedilir. Ama adet sancıları daha şiddetli hissedilir. Miyom, polip, çikolata kisti gibi durumlarda adet sancılarının şiddeti yüksektir.

Adet kanamalarında göğüs ağrısı yaşamayan kadınlar için göğüslerde hissedilen hassasiyet, bir hamilelik belirtisi olarak kabul edilebilir. Ruh hali ve yeme isteğindeki değişimler ise adet dönemlerinde de görülmesi nedeniyle hamilelik dolayısıyla yerleşme kanaması olarak ayırt edici bir özellik olarak kabul edilemez.

Hamilelikte hafif kanamalar olması normaldir. Hamilelikte kanama varsa hafif veya ağır mutlaka doktora gidilmelidir. Rutin muayene, rahim ağzı polipleri, cinsel ilişki veya vajinal enfeksiyondan kaynaklanan kanamalar olabilir. Ancak dikkat edilmesi gereken şey; bu kanamaların tipi ve süresidir. Kanama hafifse uzun sürmez. Daha ağır kanamalar tıbbi müdahale gerektirir. Adet sancıları, kan pıhtıları, aşırı kanama gibi durumlarda mutlaka acile gidilmelidir. Mol gebeliği, dış gebelik ve düşük gebeliklerde bu tür kanamalar yaşanabilir. Düşükle adet kanaması arasındaki fark da kanamanın ağırlığından anlaşılabilir. Hamilelikte ağır ve sancılı bir kanama düşük kanaması olabilir. Polip ve miyom durumlarında da hamilelikte ağır kanamalar görülebilir.

*Bu içeriğin geliştirilmesinde Tıbbi Direktörlük katkı sağlamıştır.
*Web sitemizdeki bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız. İçeriklerde Acıbadem Sağlık Grubu'nun tedavi edici sağlık hizmetlerine yönelik bilgiler yer almamaktadır.

RANDEVU AL  

Yumurtlama

Her aylık döngü sırasında, doğum kontrolünü kullanmayan sağlıklı çiftlerin tipik olarak yüzde 25 ila 30 hamile kalma şansı vardır, ancak bu, özellikle yaşınıza bağlı olarak koşullara bağlı olarak büyük ölçüde değişebilir.

Bu oran, yalnızca yumurtlama zamanı civarında hamile kalabileceğiniz düşünüldüğünde, ki bu süre her ay yumurtanın yaşayabileceği 12 ila 24 saat arasını kapsamakta, şaşırtıcı derecede yüksek bir yüzde.

Spermin yaşam süresi 7 güne kadar uzayabildiğinden yumurtayı döllemek için yumurtlamadan birkaç gün önce seks yapsanız bile, ortamda yeterli miktarda sperm bulunacaktır.

Ve unutmayın: Bebek yapmak için yalnızca bir sperm yeterlidir.

Döllenme sınırlı bir zaman diliminde bir dönemde meydana geleceğinden hedef hamilelik olduğunda  (veya hamile kalmama!) yumurtlama belirtilerinin neler olduğunu bilmek önemlidir

Yumurtlama (ovulasyon) nedir?

Yumurtlama, her ay meydana gelen, yumurtalıklardan birinden seçilen ve olgunlaşan bir yumurtanın yumurtalıktan salınmasıdır. Bu dönem doğurganlığın en yüksek olduğu dönemdir.

Adet döngüsü düzenli ve ortalama 28 gün süren kadınlarda yumurtlama genellikle adet döngünüzün ortasına denk gelir. Ancak adet düzensizliği olan veya döngü süresi farklı olan kadınlarda çok değişkendir.

Yumurtanın yumurtalık tarafından salınması ve fallop tüpü tarafından alınması için geçen belirli süre değişkendir, ancak hormonal dalgalanmadan 12 ila 24 saat sonra ortaya çıkar. Bu süre hamilelik planlaması için önemlidir.

Yumurtlama belirtileri nelerdir?

  • Bazal vücut ısınız hafifçe düşer ve sonra tekrar yükselir. Özel bir bazal vücut termometresi ile alınan bazal vücut ısısı, sabahları, en az üç ila beş saat uyuduktan sonra ve yataktan kalkmadan, konuşmadan ve hatta oturmadan önce aldığınız temel okuma değeridir. Bazal vücut ısınız yumurtlama sırasında en düşük noktasına inip, yumurtlama meydana gelir gelmez yaklaşık yarım derece yükselecektir. Birkaç aylık döngünüz boyunca vücut ısı değişkenliğinizi takvimde işaretleyerek yumurtlama günlerinizi hesaplayabilirsiniz.
  • Yumurtlamaya yaklaşıldığında şeffaf, uzayan kıvamda, kokusuz, yumurta beyazına benzer daha kaygan bir kıvamlı bir akıntı izlenebilir.Yumurtlama sonrasında akıntının kıvamı koyulaşır ve uzayan özellik ortadan kalkar. Rahim ağzı operasyonu geçiren kadınlarda (LEEP, konizasyon gibi) bu mukus özellikleri izlenmeyebilir.
  • Rahim ağzınız yumuşar ve açılır.
  • Karnınızın alt kısmında hafif bir ağrı veya hafif kramplar oluşabilir. 
  • Cinsel dürtünüz artabilir.
  • Hafif bir lekelenme izlenebilir. 
  • Vulvanız veya vajinanız şişmiş görünebilir.

Yumurtlama tahmini için ne yapılmalı?

  • Bazal vücut ısı değişkenliği ve servikal mukus özelliklerinin takibi ipucu olabilir.
  • Yumurtlama tahmin kiti işinize yarabilir. Yumurtlama öncesindeki hormonal değişiklere dayanan (LH surge) bu testlerde kitler üzerine yapılan idrar ile süreç takip edilir.
  • Yumurtlama yaklaşırken tükürüğünüzdeki östrojen seviyelerini ölçen bir tükürük testi size yardımcı olabilir. Yumurtlarken, testin göz merceğinin altındaki tükürüğünüze baktığınızda, bir eğrelti otu bitkisinin yapraklarına veya bir pencere camındaki donmuş suya benzeyen mikroskobik bir desen ortaya çıkar. Tekrar kullanılabilir ve ucuz bir testtir.
  • Kadının terindeki tuzlar döngünün farklı zamanlarında farklı değerlerdedir ve Klorür iyonu dalgalanması olarak adlandırılan bu değişimi tespit eden cihazlar Bu değişim östrojen ve LH dalgalanmasından bile önce gerçekleştiğinden yaklaşık dört günlük bir uyarı verir ancak henüz çok yaygın kullanılmamaktadır.

Kadınlarda üreme sisteminin çalışması, gebe kalınabilmesi için en önemli koşul yumurtlamanın gerçekleşmesidir. Yumurtlama, yumurtalıkların birinden bir veya daha fazla sayıda yumurtanın bırakılması, korumasız cinsel ilişki halinde sperm için döllenebilmeye hazır olmasıdır. Yumurtlama, iki adet dönemi arasında üremeye elverişli olunan zamanın sonuna doğru gerçekleşir. Yumurtalıkların içinde her ay 3 &#; 30 yumurta olgunlaşır, bunlardan en olgun yumurta içinde olduğu folikül adlı kesecikten dışarı bırakılır ve fallop tüplerinden birine doğru yollanır. Fallop tüpleri yumurtalıkları rahme bağlayan kanallar şeklindedir. Bu tüpler aracılığıyla o ay yumurtalıktan çıkan yumurta spermle buluşabilir.

Yumurtlama her ay olur mu?

Yumurtlama, üreme çağındaki kadınların ortalama her ay yaşadıkları rutin bir fonksiyondur. Genellikle ideal olan 28 günlük adet döngüsünün gününde bu yumurtlama işlevi gerçekleşir. Bu esnada bir yumurta yumurtalıkların birinden dışarı salınır ve fallop tüpü aracılığıyla rahme ulaşır. Yumurtalıkların yumurta bırakma işlemi, rutin olarak gerçekleşen bir olay değildir. Çünkü yumurtlama işlemi çok farklı faktörlerden etkilenmektedir. Sağlıklı çalışan yumurtalıklardan birindeki folikül, adet döngüsünün 6. ve günleri arasında olgunlaşmaya başlar. Bu sürecin ve günleri civarında, bu foliküllerden birinde bir yumurta oluşur, olgunlaşır. Olgunlaşan yumurta daha sonra günde yumurtalıktan salınır. Bu günü belirlemek için en son adet döneminde kanamanın başladığı günden itibaren sayarak güne ulaşılır. Gebe kalmak için yumurtlama döneminde korumasız cinsel ilişkiye girmek gerektiğinden, gebe kalmak isteyen kadınların bu yumurtlama dönemini takip etmeleri ve adet kanamasının başladığı günden itibaren sayarak güne ulaşmaları gerekir. Zira gebelik için en uygun dönem bu günü de içine alan 4 – 5 günlük süreçtir. Üreme çağındaki bir kadının yumurtlamaya engel bir sağlık sorunu yoksa ortalama her ay mutlaka yumurtlama gerçekleşir ve bu süreç genellikle 3 – 5 gündür.

Yumurtlama işlemi sırasında ne olur?

Üreme çağında yumurtlama sürecinde genellikle her ay bir yumurta yumurtalıktan dışarı bırakılır. Ancak bazı kadınlar yumurtanın salındığı bu 24 saat içinde birden fazla yumurta bırakabilir. Yumurtlama gerçekleştikten sonra, korumasız cinsel ilişki ile vajinaya dökülen spermlerden en kaliteli ve hareketli olanı olgun yumurtayı döller ve böylece gebelik oluşur. Bir çift her gün korumasız cinsel ilişki yaşasalar da yumurtlama dönemi değilse gebelik olmaz, kadınlar gebelik için ayda sadece birkaç gün verimli olabilir.

Yumurtlama her ay ne kadar sürer?

Normal bir yumurtlama döngüsü, yani yumurtanın yumurtalıktan salınması işlemi her ay yaklaşık 24 saat sürer. Bir yumurta yumurtalıktan salındığında, spermle karşılaşmaz ve döllenmezse ortalama 24 saat içinde ölür veya çözünür. Bu durumda yumurta ve olası gebelik için hazırlanmış olan rahim astarı dökülür. Bu durumda da yaklaşık iki hafta sonra adet kanaması yaşanır.

Yukarıda anlatıldığı gibi yumurtlama her ay bir günlük bir olay olmakla birlikte, kadının hamile kalmak için ayda sadece bir gün uygun olduğu söylenemez. Yumurtanın yumurtalıktan çıkmasından sonraki ömrü genellikle 24 – 30 saat arasındadır. Ancak spermler kadın vücudunda yaklaşık 72 saat canlı kalabilmekteler. Bu bakımdan yumurtlama gününü de içine alan 4 – 5 günlük süreç içinde herhangi bir günde gebe kalabilmek mümkün olur. Yumurtlamadan birkaç gün önce korumasız cinsel ilişki olması ya da yumurtlama sırasında yumurta fallop tüpünden geçerken bir sperm ile karşılaşması durumunda da gebelik olabilir. Bu bakımdan döllenme rahimde değil, fallop tüpünde gerçekleşir. Yumurta döllendikten sonra fallop tüpünün altından rahme doğru ilerler döllenmeden 8- 10 gün sonra rahme tutunur.

Yumurtlama belirtileri nelerdir?

Yumurtlama bazı kadınlarda fark edilir bir belirti yaratmazken, bazı kadınlar belirtileri çok daha net hissedebilir. Bu bakımdan gebe kalmak isteyen kadınlar belirtilerden çok yumurtlama dönemini hesaplayarak takip etmeliler ve ona göre korumasız cinsel ilişkiye girmeliler. Ancak bunun yanında yumurtlama belirtilerini izlemek de faydalı olabilir.

  • Yumurtlama döneminde vajinal akıntılar artar!

Üreme çağındaki kadınlarda sık sık az ya da çok vajinal akıntı olur. Ancak yumurtlama döneminde bu akıntının miktarı ve formu değişebilir. Vajinal akıntının artması yumurtlamanın bir işareti olabilir ya da birkaç gün içerisinde yumurtlama olacağı şeklinde yorumlanabilir. Yumurtlama döneminde vajinal akıntı berrak veya lifli gibi, yumurta akına benzer olabilir.

  • Yumurtlama döneminde vücut ısısı artar!

Yumurtlama işlemi, vücut ısısını birkaç derece yükseltir. Bu bakımdan yumurtlama dönemi yaklaştığında bazal vücut ısısını, yani dinlenme durumundaki vücut ısısını kontrol etmekte fayda var. Ancak vücut ısısı kontrolü bazı kadınlarda yumurtlamayı göstermeyebilir. Çünkü bazı kadınların vücut ısısında yumurtlama döneminde artış olmayabilir.

  • Yumurtlama döneminde karın ağrısı olabilir!

Üreme çağındaki yaklaşık beş kadından birinde yumurtalık çevresinde, karın bölgesinde hafif ya da orta şiddette ağrı olabilir. Bu ağrının şiddeti kadının acı eşiğine göre değişebilir. Bazı kadınlarda yumurtlama döneminde tek taraflı bel ağrısı olurken, bu ağrılar birkaç dakikadan birkaç güne kadar sürebilir. Yumurtlama döneminde olan ağrı hissi her ay yaklaşık aynı günlerde, günün aynı saatlerinde olur. İşte bu dönemde vajinal akıntıyı takip etmekte fayda var. Yumurtalık ve karın bölgesindeki ağrı, üremeye müsait olduğunun göstergesi olabilir.

  • Yumurtlama döneminde kadınlar daha seksi hisseder!

Yumurtlama döneminde bazı kadınlar kendini daha çekici hisseder ve seks için daha istekli olur. Yumurtlama döneminde cinsel istekte ani artış olması sık yaşanan bir durumdur. Yumurtlama döneminde kadınlar çoğunlukla daha iyi görünme ve hissetme eğilimindedir. Bu süreçte farkında olmadan başkaları için de daha çekici olabilir.

  • Yumurtlama kitleri yardımcı olabilir!

Yumurtlama dönemini tespit edebilme amaçlı kitler eczanelerde satılmaktadır. Bazı kadınlar, gebelik için en verimli zamanlarını bulma amacıyla yumurtlama kitleri kullanır. Yumurtlama kitlerinin çoğu, yumurtalıktan yumurtanın bırakılmasının gerçek tetikleyicisi olan luteinize edici hormonun vücuttaki seviyesini ölçer. Bu sayede de yumurtlama dönemini öğrenmek çok daha kolay olur. Çünkü yumurtlama döneminde vücuttaki LH seviyesi artar.

Yukarıda sıralanan belirtilerle birlikte; kasık bölgesinde kasılmalar, göğüslerde hassasiyet, karında şişlik gibi işaretler de yumurtlama belirtileri olabilir.

Hamilelik şansını artırmak mümkündür!

  • Haftada 2 – 3 kez seks yaparak en iyi hareketliliğe sahip sperm bulmak ve onun yumurtlama döneminde yumurtayı bulması kolay olur. Yumurtlama dönemi boyunca da 2 günde bir korumasız cinsel ilişki en iyi hamile kalma şansını sunacaktır.
  • Vajinal akıntının miktarı arttığında spermleri yumurtaya ulaştırma şansı da artar, seks yapmak da daha zevkli olur. Yumurtlama döneminde vajinal akıntının miktarında artış olduğu unutulmamalıdır.
  • Üreme çağında olan sağlıklı çiftlerde, her adet döngüsünde % 20 ve % 25 arasında hamile kalma şansı bulunur. Bunun için en uygun olan hafta boyunca 2 – 3 kez korumasız cinsel ilişki yaşamak gebeliğin 3 – 6 ay arasında gerçekleşmesini sağlayabilir.
  • Doğum kontrol hapları kullanmadan, yani korumasız cinsel ilişkiyi düzenli aralıklarla yaşayan 40 yaşın altındaki 10 tane kadından 8 tanesi bir yıl içinde hamile kalır. Bir yıl geçtiği halde hamile kalmayan kadınların üremeye yardımcı tedavilere başvurması önerilir.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir