işitme engelliler için ehliyet / İşitme kaybı olanların ehliyet yenileme prosedürü nasıl olacak?

Işitme Engelliler Için Ehliyet

işitme engelliler için ehliyet

Konu: İşitme engelliyim. B sınıfı ehliyet için nasıl bir rapor almam gerek?

Hangi konuda yardımcı olmamızı bekliyorsunuz sorunuzu anlayamadım ? işitme engelliler hangi ehliyet türlerini alacağı yasa ile belirlenmiştir. Ayrıca elinizdeki eski tarihli bir raporu Emniyet kabul eder mi ? Ehliyet ve araba alımlarında güncel ve yeni rapor şartı aranmaktadır.
İlgili kanunun ekte



MADDE 7 &#; (1) İşitme kaybında;

a) İşitme normal olmalıdır. Normal kulak hava yolu eşiği 25 dB&#;den iyi işitmek üzere diğer kulaktaki kayıp 50 dB olmalıdır.

b) İşitmeyi yukarıda tarif edilenden daha kötü olan olgularda; bir kulağı normal olmak koşuluyla, işitme düzeyi işitme cihazı ile kötü işiten kulakta en fazla 50 dB olmak kaydıyla B ve F sınıfı ehliyet alabilirler; bu kişilerin ticari araç kullanamayacakları ancak; işitme cihazı ile kullanabilecekleri belgelerine işlenir.

c) İşitme cihazı kullananlar A1, A2, C, D, E, G Sınıfı Sürücü Belgesi alamaz. İşitme cihazı kullandıkları halde B Sınıfı Sürücü Belgesi alanların ticari araç kullanmayacakları belgelerine işlenir. B Sınıfı Sürücü Belgesi alıp da ticari araç kullanacaklarda C, D, E, G Sınıfı Sürücü Belgesi alacak olanlarda işitme tam olmalı, ileri derecede ses kısıklığı, solunum bozukluğu ve ileri derecede konuşma bozukluğu olmamalıdır.

ç) E Sınıfı Sürücü Belgesi alacak olanlar ile B Sınıfı Sürücü Belgesi alacaklardan ticari taşıt kullanacak olanlarda, doğuştan veya sonradan meydana gelen ileri derecede şekil bozukluğu ve harabiyet olmamalıdır. B Sınıfı Sürücü Belgesi alıp da bu durumda olanların ticari araç kullanamayacakları belgelerine işlenir.

d) Rudimental aurikula ve dış kulak yolu atrezisi olmamalı, eğer iki ve tek taraflı rudimental aurikula ve dış kulak yolu atrezisi bulunanlarda iletim tipi işitme kaybı varsa, (b) bendine göre değerlendirilir.

e) Otoskleroz, presbiakuzi, skatrisiel otit, timpanoskleroz, kolesteatomlu veya kolesteastomsuz kronik otit, gibi ilerleyici kulak hastalıklarında yukarıdaki şartları taşımak koşuluyla en az 2 yılda bir muayene kaydı istenir.

f) Bedenen ve ruhen sağlam, görme derecesi sürücü belgesi almaya elverişli olan işitme ve konuşma engellilere, ticari olmamak koşuluyla sadece otomobil kullanmak üzere H Sınıfı Sürücü Belgesi verilebilir. Bunların kullandıkları aracın arka camının sol ve sağ üst köşelerine işitme ve konuşma engelli olduklarını belirleyen işaretler (Ek:2) yapıştırılması ve yeterince dikiz aynaları ile araçların donatılması gereklidir. Ayrıca, her iki kulakta 50 dB&#;den fazla işitme kaybı olan ve/veya işitme cihazından fayda görmeyen olgular bu kapsamda değerlendirilir.

İşitme engelliler ehliyet hayaline &#;zel eğitimle daha kolay kavuşacak

Balıkesir'in Bandırma ilçesinde işitme engelliler, Bandırma İşitme Engelliler Kültür ve Spor Kulübü iş birliğiyle özel bir sürücü kursu tarafından verilen eğitimle ehliyet sahibi olabilecek.

Sağlık kontrolleri gerçekleştirilen 6 işitme engelli, "işitme cihazı ile araç kullanabilir" raporu alarak 20 Aralık'ta başlayan sürücü kursuna katıldı. Bandırma İşitme Engelliler Kültür ve Spor Kulübü tarafından sağlanan işaret dili tercümanı eşliğinde verilen kursta trafik, ilk yardım, araç tekniği ve trafik adabı konularında ders gören işitme engelliler, direksiyon eğitimi almaya başladı.

Eğitimlerin ardından yazılı ve direksiyon sınavlarını da başarıyla tamamlayan kursiyerler, ehliyetlerine kavuşup hayallerini gerçekleştirecek.

Kulüp başkanı Tuncay Ağaçonaran, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ehliyet için gerekli sağlık raporunu aldıktan sonra sürücü kursuna başvuru yaptıklarını anlattı.

Tercüman eşliğinde eğitimlere başladıklarını belirten Ağaçonaran, "İşitme engellilere yönelik ilk kez bir ilçede kurs açıldı. Kursiyerler eğitime devam ediyorlar. Tercüman eşliğinde eğitim almak ve öğrenmek daha kolay. Onlar sınavı başarıyla tamamladıkları ve ehliyetlerini aldıklarında ben daha mutlu olacağım." dedi.

"İnsan istedikten sonra başaramayacağı şey yok"

Kursun eğitmenlerinden Sabri Solak ise işitme engelli sürücü adaylarının daha disiplinli ve dikkatli olduğunu vurguladı.

Engelli kursiyerlerin dersleri daha iyi takip ettiğini kaydeden Solak, şöyle konuştu:

"Anlamadıklarını daha çok soruyorlar. Ehliyetlerini almaları ve trafiğe çıkmaları halinde vatandaşlar korkmasınlar. İnsan istedikten sonra başaramayacağı şey yok. Ben bunu gördüm. Onların bizden bir eksiği yok. Duymamaları, dikkatli olduktan sonra önemli değil. Zaten trafikte korna çalmak yasak. Önemli olan kuralları bilmek ve uymak."

"Oğlumu okula götürmek ve gezdirmek istiyorum"

Kursiyerlerden Ali Mahken, eşiyle gezintiye çıkmak için ehliyet almayı amaçladığını söyledi.

Buket Ağaçonaran da ehliyetini alıp eşine yardımcı olmayı, kızını okula götürüp, gezdirmek istediğini aktardı.

İşitme engelli kursiyerlerden Derya Serbest, ehliyet alma isteğinin 5 yıl önce araç kullanabilmeyi hayal etmesiyle başladığını belirtti.

İki çocuğu olduğunu anlatan Serbest, "İkinci çocuğum yeni doğdu. Onun doğumundan sonra açılan kursa müracaat ettim. Bir oğlum var. Onu araçla okula götürmek ve gezdirmek istiyorum." diye konuştu.

"Aracımla İstanbul ve Ankara'ya gideceğim"

Bursa'nın Karacabey ilçesinden kursa katılan Sezer Tokgöz, yaşadığı kentte araştırmasına rağmen işitme engellilere eğitim veren sürücü kursu bulamadığını bildirdi.

Bandırma'da kursun açıldığını öğrendiğinde hemen katıldığını dile getiren Tokgöz, "Arabam var ancak ehliyetim yok. Ehliyetimi alarak Karacabey ve Bursa'ya kendi arabamla gitmek istiyorum. Hayatım boyunca İstanbul ve Ankara'ya hiç gitmedim. Ehliyetimi aldığımda aracımla oralara da gitmek istiyorum." ifadelerini kullandı.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
3 1

H sınıfı sürücü belgesi kaldırılmıştır. (Ancak tarihinden önce alınan H sınıfı sürücü belgeleri tarihine dek geçerlidir.) H sınıfı ehliyetin kaldırılması nedeniyle, engelli sağlık raporundan bağımsız olarak engelliler, aşağıdaki yollardan geçerek sürücü belgesi raporu alırlar.

1. ASM: Ehliyet değişimi ve ilk kez ehliyet alacak olanlar; aile hekimliklerine, bir adet fotoğraf ile müracaat ederler. Aile hekimleri muayene neticesinde sürücülüğe engel hali tespit edilen veya hakkında karar verilemeyen kişiyi ilgili uzman hekime gönderebilir. Aile hekimlerinin bu kararına itiraz edilemez. Aile hekiminin verdiği sevk yazısı ile “sürücü belgesi almak amaçlı” alarak (hastane randevu sistemi; Alo ) hastaneden randevu alınır.

2. Hastane: Gidilen hastanede, ilgili Yönetmelik kapsamında değerlendirme yapılır. Hastane tarafından kişiye kapalı zarf içinde verilen rapor; il sağlık müdürlüğüne teslim edilir.

3. İl Sağlık Müdürlüğü: İl sağlık müdürlüğünde toplanan Komisyon, başvuruları inceler ve sürücü belgesi hakkında karar verir. Karar; kişinin engellilik durumları itibarıyla istisna kapsamındaki taşıtta bulunması gereken özel tertibata ilişkin ibareleri ve buna ait kod numarasını içerir. Buna göre kişinin A, A1, A2, B, B1, BE ve M sınıfı sürücü belgelerinden hangisini alacağına karar verilebilir.

Loading

About Post Author

Miraç Dursun

Miraç Dursun, üniversite mezunu olup uzun yıllar boyunca engelliler alanında proje, etkinlik ve çalışmalara öncülük etti. yılından itibaren köşe yazıları, röportaj, sosyal medya editörlüğü, şiirler, farkındalık kısa filmleri, engelliler alanında hukuk çalışmaları ve makaleleriyle hizmetine devam etmektedir. seafoodplus.info - Ankara İl Temsilciliği ( / ) Anadolucom - Ankara İl Temsilciliği ( / ) seafoodplus.info - Ankara İl Temsilciliği ( / Devam)

[email protected]

Happy

Happy

%

Sad

Sad

%

Excited

Excited

00 %

Sleepy

Sleepy

00 %

Angry

Angry

00 %

Surprise

Surprise

00 %

Tags: engelli, engelli ehliyet, işitme engelli

İşitme Engelliler Ehliyet Alabilir mi

İşitme engelli bireylerle ilgili en yaygın sorulardan biri araba kullanıp kullanamayacaklarıdır. İşitme engelli olmak, birinin araba kullanmasını engellemez. Hatta bazıları işitme engelli insanların daha güvenli araç kullanma becerisine sahip olduğunu da iddia eder.

İşitme engelli Bireyler Nasıl Sürüş Yapar?

Halk arasında bir yanlış anlama, duyamıyorsanız araba kullanamayacağınızdır. Ancak işitme engelli olmanın araba kullanma yeteneğiniz üzerinde olumsuz bir etkisi olmadığı kanıtlanmıştır, çünkü işitme engelli sürücülerin bunu güvenle yapmasının birçok yolu vardır.

Bazı cihazlar, birden fazla göstergeye sahip bir panel kullanarak sesi ayırt edebilir. Doğal olarak belli bir dereceye kadar işitme engeli olan kişilerin araç kullanılmasına müsaade edilmiştir.

Panoramik aynalar, işitme engelli sürücülerin görsel algısını geliştirmek ve otomobillerinin etrafındaki diğer araçlar ve nesneler hakkında daha iyi fikir vermek için kullanılabilir.

Yanlış anlamalar

İşitme engelli insanlar için araç kullanma hakkı birçok yasal sorunun kaynağı olmuştur. Çoğu durumda, işitme engelli bireylerin araç kullanma imkânı reddedilmiş ve bu işitme engelli sürücülere eşit muamele sağlanmasını destekleyen anlaşmazlıklara yol açmıştır.

Peki, yasalar bize işitme engellilerin araç kullanımı konusunda ne diyor?

İşitme Engelli Araç Kullanma Yasal Olarak Mümkün mü?

  • İşitme normal olmalıdır. Normal kulak hava yolu eşiği 25 dB’den iyi işitmek üzere diğer kulaktaki kayıp 50 dB olmalıdır.
  • İşitmeyi yukarıda tarif edilenden daha kötü olan olgularda; bir kulağı normal olmak koşuluyla, işitme düzeyi işitme cihazı ile kötü işiten kulakta en fazla 50 dB olmak kaydıyla B ve F sınıfı ehliyet alabilirler.
  • İşitme cihazı kullananlar A1, A2, C, D, E, G Sınıfı Sürücü Belgesi alamaz. İşitme cihazı kullandıkları halde B Sınıfı Sürücü Belgesi alanların ticari araç kullanmayacakları belgelerine işlenir.
  • E Sınıfı Sürücü Belgesi alacak olanlar ile B Sınıfı Sürücü Belgesi alacaklardan ticari taşıt kullanacak olanlarda, doğuştan veya sonradan meydana gelen ileri derecede şekil bozukluğu ve harabiyet olmamalıdır.
  • Bedenen ve ruhen sağlam, görme derecesi sürücü belgesi almaya elverişli olan işitme ve konuşma engellilere, ticari olmamak koşuluyla sadece otomobil kullanmak üzere H Sınıfı Sürücü Belgesi verilebilir.

Otomobiller hakkında merak ettiğiniz tüm bilgilere seafoodplus.info adresini ziyaret ederek ulaşabilirsiniz.


Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir