nst nedir / Non Stres Test (NST) nedir? | Hamilelik

Nst Nedir

nst nedir

Nonstress Test (NST) nedir? Nonstress testin riskleri nelerdir? NST neden ve nasıl yapılır?

Anne karnındaki bebeğin iyi olup olmadığını anlamanın en kolay ve en zararsız yöntemlerinden biri de nonstress test (NST) uygulamasıdır. Peki nonstress test nedir? İşte işinize yarayacak faydalı olacağına inandığımız haberimiz

Yayınlanma:

Nonstress Test (NST) nedir? Nonstress testin riskleri nelerdir? NST neden ve nasıl yapılır?

Anne adayının hamilelik sırasında sağlık durumunun takip edilmesi önemlidir. Ancak bebeğin sağlık durumu da önemlidir ve belli periyotlarda hekimler tarafından kontrol edilir. Bebeğin sağlık durumunu yakından öğrenebilmek amacıyla yapılan nonstress test (NST) ile ilgili haberimizde; NST neden yapılır, nonstress test ne zaman ve nasıl yapılır? gibi hamile annelerin en merak ettiği sorulara cevaplar vereceğiz…

NONSTRESS TEST NEDİR?

Fetal kalp atım hızı kontrolü olarak da bilinen bir nonstress testi (NST), bebeğin sağlığını kontrol etmek için kullanılan yaygın bir doğum öncesi testtir. Bir nonstress testi sırasında bebeğin hareketlerine nasıl tepki verdiğini görmek için bebeğin kalp hızı izlenir. Nonstress terimi, test sırasında stresin fetüse yerleştirilmesi için hiçbir şey yapılmadığı gerçeğini ifade eder. Test, bebeğinizin hareketini, kalp atışlarını ve kasılmalarını kaydeder. NST, bebeğinizin sağlıklı ve yeterli miktarda oksijen aldığına dair size güvence verebilir. Buna nonstress testi denir. Test bebeğinizi rahatsız etmez, fiziksel riski yoktur. Doktorunuz bebeğinizi hareket ettirmek için ilaç kullanmaz. NST, bebeğinizin doğal olarak neler yaptığını kaydeder.

NONSTRESS TEST NE ZAMAN YAPILIR?

Tipik olarak, fetüsün ölüm riski olduğu düşünülürse, bir nonstress testi önerilir. Bir nonstress testi, 26 ila 28 haftalık gebeliğin ardından yapılabilir. Bazı nonstress test sonuçları sizin ve bebeğinizin daha fazla izleme, test veya özel bakıma ihtiyaç duyduğunu gösterebilir.

Bebeğinizin daha zeki doğması için 8 gebelik tüyosuİlginizi ÇekebilirBebeğinizin daha zeki doğması için 8 gebelik tüyosu

NST NEDEN YAPILIR?

Doğum öncesi bebeğin sağlığını değerlendirmek için nonstress testi kullanılır. Nonstress testinin amacı bebeğinizin oksijen miktarını, kalp atış hızını ve bebeğinizin hareketine nasıl tepki verdiğini kontrol ederek yararlı bilgiler sağlamaktır. Test, fetal ölümü önlemek için daha fazla izleme, test, tedavi veya doğum ihtiyacını gösterebilir.

Normalde, bir bebeğin kalbi hamileliğin aktif olduğu zaman daha hızlı atar. Ancak, fetal hipoksi gibi (bebeğin yeterince oksijen almaması) bu süreci bozabilir.

Aşağıdaki durumlarda sağlık uzmanınız bir nonstress testi önerebilir:

– Belirli komplikasyonları olan çoğul gebelik

– Tip 1 diyabet, kalp hastalığı veya hamilelik sırasında yüksek tansiyon gibi altta yatan tıbbi bir durumdur.

– Son tarihinizden iki hafta önce uzamış bir hamilelik (postterm gebelik)

– Önceki gebelikte komplikasyon geçmişi

– Fetal hareketleri veya fetal büyüme problemlerini azaltan bir bebek
Rh (rhesus) sensitizasyonu; kırmızı hücreli antijen kan grubunuz Rh negatif olduğunda ve bebeğinizin kan grubunun Rh pozitif olduğu durumlarda, tipik olarak ikinci veya sonraki gebelik sırasında ortaya çıkabilecek potansiyel olarak ciddi bir durumdur.

– Düşük amniyotik sıvı (oligohidramniyos)

Doktorunuz, sizin ve bebeğinizin sağlığına bağlı olarak haftada bir veya iki kez (ve bazen de günlük) nonstress testi yaptırmanızı tavsiye edebilir. Örneğin, doktorunuz, bebeğinizin yeterli oksijen alma riskiyle karşı karşıya olduğundan şüphelenirse, sizde veya bebeğinizde sağlıkla ilgili herhangi bir değişiklik varsa, başka bir nonstress testine de ihtiyacınız olabilir.

GEBELİK TAKİBİNDE YAPILAN TARAMA TESTLERİ:


NONSTRESS TEST NASIL YAPILIR?

Testten hemen önce yemek yemeniz tavsiye edilir, çünkü yemeğin bebeğin daha fazla hareket etmesini teşvik edeceği umulur. Ancak bunun işe yaradığına dair kesin bir kanıt olmasa da, sıkıntı da vermez. Tuvalet ihtiyacınızı testten hemen önce halletmeniz sizin için iyi olur, çünkü bir saate kadar monitöre bağlanma durumunda kalabilirsiniz. Test yarı oturur pozisyonda veya sol tarafa yatarken yapılır. Aslında, sol lateral pozisyon dolaşım ve sindirimi destekler. Gebelik boyunca tercih edilen pozisyon olmalıdır.

İşlem sırasında bir teknisyen göbeğinize iki sensör bağlar: Biri bebeğinizin kalp atışlarını ve hareketlerini izler; diğeri de rahminizdeki kasılmaları. Kasılmalarınız kâğıt üzerinde kaydedilirken, teknisyen, bebeğinizin kalp atışlarını elektronik bir ekranda dinler ve izler.

Bebeğiniz hareket etmiyorsa, muhtemelen uyuyordur. Bebeğinizi uyandırmak için biraz su, meyve suyu veya soda içmeniz istenebilir ya da teknisyen bir zil sesiyle bebeğinizi uyandırmaya çalışabilir. Bazı durumlarda, bebeğin hareket ettiğini hissettiğinizde düğmeye basmanız istenir. Test genellikle 20 ila 60 dakika sürer.

Suni sancı (doğum indüksiyonu) nedir? Suni sancı ile doğumİlginizi ÇekebilirSuni sancı (doğum indüksiyonu) nedir? Suni sancı ile doğum

aileanneBebekbüyümediyabetgebelikgenetikhamilehamilelikKadınnasıl yapılırÖlümSağlıksözuygulamayüksek tansiyon

NST Nedir? Gebelikte NST’ye Ne Zaman Girilir, Nonstress Test’te Sancı Değeri Kaç Olmalı?

Fetüsün hareketlerini izlemeyi sağladığını bilmeyenler, NST nedir sorusuna yanıt arar. NST'ye ne zaman gidilir diye merak edenler, gebeliğin haftasında başladığını öğrenmelidir. NST'de neye bakılır ve neden yapılır diyenler, bu bebeğin sağlık durumunu takip etmeyi sağlar. NST değeri kaç olursa doğum başlar diyenler için bu değerin 40 mm Hg üzerinde olması gerekir. Nonstress Test nedir ve NST kaçıncı haftada çekilir? NST ne demek? İşte detaylar

NST Ne Demek?

Nonstress Test veya kısaca NST, Türkçede "Stressizlik Testi" anlamına gelir. Gebelik boyunca, anne karnındaki bebeğin kalp atışlarını, hareketlerini ve tepkilerini incelemeye imkan tanır. Fetüsün kalp atışlarını etkileyen bazı etkenler bulunur. Uterusta (rahim) bazı durumlarda kasılmalar meydana gelir. Bu, fetüse pompalanan kanın basıncının düşmesine neden olur. Fetüste ise bundan dolayı kalp atışları hızlanır. Kasılma sona erene kadar fetüsün kalbi, diğer organlara oksijen taşınması için hızlı bir şekilde kan pompalamaya çalışır. Kalbin hızlı atmasının bir diğer nedeni ise fetüsün hareketleridir.

Nonstress Test, fetüsün hareketlerinin kalp atışına olan etkilerini anlamayı sağlar. Bir monitör sayesinde ses kaydı almayı ve hareket halindeki fetüsün kalbinin nasıl etkilendiğini görmeye imkan tanır. Testin adının "Nonstress" olmasının nedeni, ölçüm sırasında bebek üzerinde stres yaratmamasıdır. Uzman doktorlar, gebeliğin haftasından itibaren haftada bir kez olmak üzere fetüsün sağlık durumunu kontrol etmek için bu uygulamaya başvurur. haftadan sonra bu testin yapılma sıklığı haftada 3'e çıkar. NST testi sonucu 40 mm Hg ya da üzeri olan ve 20 dakika boyunca en az 3 kere sancılanan bir anne adayı için doğum zamanı gelmiş demektir.

NST Hangi Durumlarda Zorunludur?

Fetüsün hareketleri ile fetal kalp ritmi arasındaki ilişkiyi incelemeye yarayan NST, bazı durumlarda bebeğin iyilik halinin takibi için kesinlikle yapılması gerekir.

Halihazırda diyabet hastası olan veya gebelik sırasında diyabeti olduğu anlaşılan anne adaylarında

Büyüme geriliğinin söz konusu olduğu gebeliklerde

Yüksek kan basıncı veya preeklampsinin (gebelik zehirlenmesi) gözlemlendiği durumlarda

Fetüsün hareketlerinin az olması halinde

Sürekli düşük yapan anne adaylarında

Doğum zamanı geçmiş olan gebeliklerde

Amniyon sıvısının yetersiz olduğu durumlarda

Çoğul gebelik söz konusu olduğunda

Kan uyuşmazlığında

Antifosfolipid antikor sendromu (atardamar ve toplardamarda pıhtılaşma) veya sistemik lupus eritematozus (Lupus hastalığı) olanlarda

Bu tip durumlarda Nonstress Test uygulamasının düzenli olarak yapılması istenir.

NST Testi Nedir?

 

Gebeliğin haftasından sonra uygulanan NST ile bebeğin durumu hakkında bilgi edinilir. Peki, nonstres test nedir?

NST Testi Nedir?

“NST testi nedir?” sorusu merak edenler için şu şekilde yanıtlanabilir:

Bu test anne karnındaki bebek hakkında bilgi edinilmesini sağlayan pratik bir uygulamadır. Normal şartlarda bebek, anne karnında ideal ve güvenli bir ortamda gelişir. Ancak bazı durumlardan kaynaklı olarak bu gelişim normal seviyede olmaz. Bebeğin beslenmesini sağlayan damarlardaki kan akışının yeterli olmaması, bebeğin rahimde iyi beslenmemesi, amniyotik sıvının azalması gibi nedenlerle bebekte sıkıntı yaşanabilir ve bu bebek için stress durumu olarak adlandırılır. Böyle bir durumun erken evrede tespit edilmesi oldukça önemlidir. Aksi takdirde anne bebeğini kaybedebilir. NST testi de bu durumun yaşanmaması ve bebeğin erken dünyaya gelip gelmemesinin netleştirilmesi adına uygulanan bir testtir.

NST Hangi Hastalıklarda Kullanılır?

“Non stress test nedir? Hangi hastalıklarda kullanılır?” diye merak ediyorsanız bu testin hamileliğin haftasından sonra uygulandığını bilmelisiniz. Test yalnızca bebeğin anne karnındaki sağlığını kontrol etmek adına uygulanır.

NST Nasıl Uygulanır?

“Test nasıl uygulanır? NST probları nasıl yerleştirilir?” sorusu da şu şekilde yanıtlanabilir: Bu test kardiotakograf adı verilen bir cihaz ile uygulanır. Bu uygulama için anne adayının karnına bebeğin kalp atışlarını ve rahimdeki kasılmaları algılayan problar yerleştirilir. Ardından annenin eline bebeğin hareketlerini hissetmesi halinde basması için buton verilir. Ortalama 20 dakika süren bu işlemle bebeğin kalp atışlarındaki değişiklikler kayda alınır ve kağıda aktarılır.

NST Değerleri Nedir?

“Non stress testi nedir? Değerleri nedir?” sorusunun yanıtı da şöyledir: Normal bir hamilelik boyunca bebeğin kalbi 1 dakikada ile arası atar. Bu atışlar bir süre takip edildiğinde de azalıp arttığı görülür. Bu dalgalanma ile de bebeğin sağlı hakkında bilgi edinilir. Bu süreçte beklenilen bebeğin hareketlenmesi durumunda kalp atımının hızlanması ve sonra da normal ritmine geri dönmesidir.

NST Yorumlama Nasıl Olur?

NST yorumlama örnekleri ile bebeğin kalp atışları takip edilir ve bu atışlardaki dalgalanmalar da son derece olumludur. Bu durum da reaktif NST olarak değerlendirilir. Ancak bazı durumlar nedeniyle bebeğin problemi olduğunda hareketleri kısıtlanır ve testte ideal olan kriterler görülemez. Bu durum da Non-reaktif NST olarak tanımlanır. Ancak bebeğin uyuması durumunda bebek hareket ya da seslerle uyandırılır. Bebeğin canlılığını tehlikeye atacak bir sorun olması durumunda da NST düzelmez.

NST Testi Ne Zaman Yapılır?

“NST nedir, ne zaman yapılır?” diye merak ediyorsanız bu testin doktor kararı doğrultusunda haftadan sonra normal gebelik takibinde uygulandığını bilmelisiniz. Test genel olarak 15 günde bir tekrar edilir. haftadan sonra da haftada 1 uygulanır ve doğum esnasında devamlı takip edilir.

NST Riskli Gebeliklerde Ne Zaman Kullanılır?

NST testi doktorun gözlemine bağlı olarak riskli gebeliklerde ya da gebeliğin son haftalarında uygulanır.

Non Stres Test Yorumlama Kim Tarafından Yapılır?

Non stres test yorumlama kadın hastalıkları ve doğum uzmanı tarafından yapılır. Hamilelikte NST testi, sancı hakkında da bilgi verir.

NST Kalp Atışı Kaç Olmalı?

“NST kalp atışı kaç olmalı?” diye merak ediyorsanız bebek kabinin dakikada arası atması gerektiğini bilmelisiniz.

NST Değeri Kaç Olursa Doğum Başlar?

“NST değeri kaç olursa doğum başlar?” sorusunun yanıtı da şöyle: 20 dakika süre ile yapılan gözlemde en az 3 düzenli ve 40 mmHg üzerindeki kasılma doğumun başladığının işaretidir.

NST Öncesi Açlık Gerekir mi?

“NST'ye girmeden önce ne yapılmalı?” diye merak ediyorsanız bu testten önce herhangi bir hazırlık yapmanıza gerek olmadığını, aç ya da tok olmanızın bir fark yaratmadığını bilmelisiniz.

NST Ne Kadar Sürer?

Hamilelikte NST testi nedir? NST ne kadar sürer?” sorusunun yanıtı da 10 ile 20 dakika arasıdır.

Yorum Ekle

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir