a ehliyeti yaş sınırı / İleri Vites Sürücü Kursu

A Ehliyeti Yaş Sınırı

a ehliyeti yaş sınırı

Ehliyet Yaş Hesaplama - Doğum Tarihi İle Ağır Vasıta Ve Araba Ehliyet Alma Yaşı Hesaplama

Giriş Tarihi: Son Güncelleme:

Kadın ve erkek ayrımı olmaksızın pek çok kişi ehliyet yaşını doldurmak için bekliyor. Her araç türü birbirinden farklı koşul ve yaş sınırlamaları gerektirdiği için kişiler genel olarak ehliyet yaşı hesaplama işlemlerinin nasıl yapıldığını merak edebiliyor. Ehliyet alma yaşı hesaplama için doğum tarihi dikkate alındığı için hangi ehliyet türünü kimler alabiliyor basit birkaç işlemle hesaplanabilir. Buna göre ehliyet yaş hesaplama, doğum tarihi ile ağır vasıta ve araba ehliyet alma yaşı hesaplama nasıl yapılır, detayları nelerdir sizler için araştırdık.

Ehliyet Yaş Hesaplama - Doğum Tarihi İle Ağır Vasıta Ve Araba Ehliyet Alma Yaşı Hesaplama

Farklı sınıflar için hazırlanan kurs ve eğitimler sonucunda ehliyet almak için ilk koşul söz konusu ehliyet sınıfı için geçerli yaş sınırına ulaşmaktır. Özellikle gençlerin fazlasıyla heveslendiği bu ehliyetler söz konusu olduğunda gerek şahsi gerek ağır vasıtalar için ehliyet yaş hesaplama formüllerinden faydalanılabilir.

Ehliyet Alma Yaşı Nedir? Sınıflarına Göre Kaça Ayrılır?

Ehliyet alma şartları ele alındığında ilk dikkat çeken koşullardan biri kişinin yaş sınırıdır. Birbirinden farklı ehliyet sınıfları yer aldığı için kişilerin bu sınıflara özel ehliyet alma yaşı hesaplama işlemlerini yapması gerekir. Her sınıf grubunda farklı yaş kriteri arandığı için sınıflarına göre ehliyet yaş hesaplama sınırı şu şekildedir:

  • A1, B1 ve M sınıfları için yaş sınırı 16'dır. yılı için bu sınıf grubundan ehliyet almak isteyen kişilerin en az doğumlu olarak yaşını ay ve gün olarak doldurması beklenir.
  • A2, B, BE, C1, C1E, F, G sınıfları için yaş sınırı 18'dir. yılında ehliyet almak isteyenlerin minimum doğumlu olarak yaşını doldurmuş olması gerekir.
  • A sınıfı yaş sınırı 20'dir. En az doğumlu olan ve yaşını tam dolduran kişiler yılında bu gruba başvuruda bulunabilir.
  • C, CE, D1, D1E yaş sınırı 21'dir. yılında bu grupta ehliyet almak isteyen kişiler en az doğumlu olarak yaşını gün ve ay olarak doldurmalıdır.
  • D, DE ehliyet sınıflarında yaş sınırı 24'tür. En az doğumlu olarak yılı içerisinde bu gruba başvuru yapılabilir.

Bu grup içerisinde yer alan ağır vasıta ehliyet alma yaşı hesaplamalarında farklı koşullarda göz önüne alınıyor. Tecrübe, eğitim ve sicil kaydı gibi detayların yer aldığı durumları öğrenmek için size en yakın sürücü kursundan destek alabilirsiniz.

Ehliyet Yaşı Nasıl Hesaplanır?

Ehliyet yaşı hesaplama hangi sınıf için ehliyet alınacağına göre değişkenlik gösterir. Her sınıfın yaş grubu farklı olduğu için söz konusu sınır yaşı gün ve ay olarak doldurmak gerekir. Eğer kişi bu grubun yaş sınırını gün ve ay olarak doldurmadıysa yıl olarak doldurmuş olması dikkate alınmaz. Ehliyet yaşı hesaplamasında yılı etkileyen gün ve ay olduğu için ehliyet alınmak istenilen sınıfın yaş sınırı dikkate alınarak hesaplama yapılabilir.

ARKADAŞINA GÖNDER

Ehliyet Yaş Hesaplama - Doğum Tarihi İle Ağır Vasıta Ve Araba Ehliyet Alma Yaşı Hesaplama

SON DAKİKA


Ehliyet Sınıfları Rehberi

Ehliyet, belirli bir aracın şoförünün, sürüş yetkisinin ve yeterli bilgisinin olduğunu gösteren kart olarak tanımlanıyor. Farklı tipte ve büyüklükteki araçların sürüş yetkisini belirlemek adına farklı ehliyet sınıfları bulunuyor. Ehliyet türleri kullanılacak olan taşıtın özelliklerine göre belirleniyor.

A Ehliyet Nedir?

A sınıfı ehliyeti, 35 KW’yı geçen motosikletleri kapsayan ehliyet sınıfı oluyor. 24 yaş altındaki kişilerde en az 2 yıllık A2 sınıfı tecrübesi aranıyor. 24 yaş üstündeki bireylerde herhangi bir şart aranmıyor. Süresi ise 10 yıl olarak geçiyor.

A Ehliyet Hangi Araçları Kullanır?

A sınıfı ehliyete sahip olan kişiler M, A1 ve A2 ehliyet sınıfının kullanabildiği bütün taşıtları kullanabiliyor. M, A1 ve A2 tipi ehliyetlerin kullanabileceği araçları ise aşağıda sizler için listeledik.

A1 Ehliyet Nedir? Kullanabileceği Araçlar

A1 ehliyet, 11 KW’yı geçmeyen motosikletleri kapsıyor. 3 tekerlekli motosikletler için ise 15 KW sınırı bulunuyor. A1 ehliyetin geçerlilik süresi 10 yıl olarak geçiyor.

A2 Ehliyet Nedir? Kullanabileceği Araçlar

Motosiklet ehliyet çeşitleri listesinde yer alan A2 ehliyet sınıfında, iki tekerlekli motosikletler için 35 KW, üç tekerlekli motosikletler için de 15 KW sınırı bulunuyor. A2 sınıfı ehliyeti olan kişiler M ve A1 ehliyet sınıfının kapsadığı araçları kullanabiliyor.

A, Al ve A2 Ehliyet İçin Yaş Sınırı Nedir?

20 yaşından sonra A sınıfı ehliyet alınabiliyor, A1 ehliyet yaşı 16, A2 ehliyet yaşı ise 18 oluyor.

B Ehliyet Nedir?

B sınıfı ehliyet otomobil ve kamyonet tipi araçları kapsayan ehliyet sınıfı oluyor. B sınıfı ehliyetin süresi ise 10 yıl olarak geçiyor.

B Sınıfı Ehliyet Hangi Araçları Kullanabilir?

B sınıfı ehliyet türü, otomobil ehliyet sınıfı kategorisinde yer alıyor. B sınıfı ehliyeti olan kişiler; B1, F ve M sınıfı ehliyet sahiplerinin kullanabildiği bütün araçların sürücüsü olabiliyor.

B1 Ehliyet Nedir?

Çok sayıda kişi, B1 ehliyet nedir sorusuna cevap arıyor. B1 sınıfı ehliyeti motosikletlerin kullanılmasına olanak veren ehliyet tipi olarak tanımlanıyor. Geçerlilik süresi 10 yıl olarak geçiyor.

B1 Ehliyet Hangi Araçları Kullanabilir?

Birçok kişi B1 ehliyet hangi araçları kullanır sorusuna cevap arıyor. B1 ehliyet, M tipi ehliyet sahiplerinin sürebildiği araçları sürebiliyor. En fazla 15 KW sınırı yer alıyor ve sıradan sürüşlerde ağırlığın maksimum kg olması şartıyla kullanılabiliyor. 4 tekerlekli motosikletin yük taşımacılığında kullanılması durumunda ise yükün en fazla kg olması B1 ehliyet kullanan sürücüler tarafından dikkat edilmesi gereken bir kural olarak karşımıza çıkıyor.

B, B1 Sınıfı Ehliyet için Yaş Sınırı Nedir?

B sınıfı ehliyeti için en az 18, B1 sınıfı ehliyeti için ise en az 16 yaşında olmak gerekiyor.

C Sınıfı Ehliyet Nedir?

C sınıfı ehliyet, kamyon ve çekici tipi araçların kullanılabilmesine olanak tanıyor. Geçerlilik süresi 5 yıl olan C tipi ehliyet alabilmek için B sınıfı ehliyette tecrübe şartı aranıyor.

C Sınıfı Ehliyet Hangi Araçları Kullanabilir?

C sınıfı ehliyet hangi araçları kullanır konusu sürücüler arasında yaygın olarak merak edilen konular arasında yer alıyor. C ehliyet sahibi kişiler çekici veya kamyonları kullanabiliyor. Taşınılan yükün en fazla kg olması şartı aranıyor.

C Sınıfı Ehliyet için Yaş Sınırı Nedir?

C sınıfı ehliyeti alabilmek için en az 21 yaşında olmak gerekiyor.

D Sınıfı Ehliyet Nedir?

D sınıfı ehliyet, minibüs ve otobüs kullanımına olanak tanıyor. Geçerlilik süresi beş yıl olan D sınıfı ehliyeti alabilmek için B sınıfı ehliyet deneyimi şartı aranıyor. D sınıfı ehliyeti olanlar, M, B, B1, D1 ve F sınıfı ehliyet sahiplerinin kullanabildiği araçları kullanabiliyor. Geçerlilik süresi 5 yıl olarak geçiyor.

D Sınıfı Ehliyet Hangi Araçları Kullanabilir?

D sınıfı ehliyet hangi araçları kullanır veya D ehliyet hangi araçları kullanır sorularına çok sayıda sürücü cevap arıyor. D sınıfı ehliyetle minibüs ve otobüs kullanılabiliyor. D sınıfı ehliyette yükün en fazla kg olması şartı aranıyor. D1 ehliyet hangi araçları kullanır sorusu da yaygın olarak merak edilen sorular arasında bulunuyor. D1 ehliyet sahipleri minibüs kullanabiliyor.

D Sınıfı Ehliyet İçin Yaş Sınırı Nedir?

D sınıfı ehliyet alabilmek için 24 yaşında olma şartı aranıyor.

E Sınıfı Ehliyet Nedir?

E sınıf ehliyet, M, B, B1, F ve D1 ehliyet sahiplerinin kullanabildiği bütün araçları kullanabiliyor. E sınıfı ehliyetin yılından beri dağıtımı bulunmuyor. E sınıfının kapsadığı araçları kullanabilmek için C ve D sınıfı ehliyetin alınması gerekiyor.

E Sınıfı Ehliyet Hangi Araçlar Kullanabilir?

Çok sayıda kişi E sınıfı ehliyet hangi araçları kullanabilir veya E ehliyet hangi araçları kullanır sorularına cevap arıyor. E sınıfı ehliyet sahipleri, otobüs, kamyon, kamyonet ve otomobil kullanabiliyor.

E Sınıfı Ehliyet İçin Yaş Sınırı Nedir?

E sınıfı ehliyet alarak kamyon kullanmak için en az 22, E ehliyet ile otobüs kullanmak içinse en az 24 yaşında olmak gerekiyor.

F Sınıfı Ehliyet Nedir?

F ehliyet nedir konusu, sıklıkla araştırılan konulardan biri oluyor. M ehliyeti sahiplerinin kullanabildiği bütün araçların kullanımına olanak tanıyor. F sınıfı ehliyet 10 yıl geçerliliğe sahip oluyor.

F Sınıfı Ehliyet Hangi Araçları Kullanabilir?

F sınıfı ehliyeti olan bireyler traktör kullanabiliyor.

F Sınıfı Ehliyet İçin Yaş Sınırı Nedir?

F sınıfı ehliyet alabilmek için 18 yaşında olma şartı isteniyor.

G Sınıfı Ehliyet Nedir?

G sınıfı ehliyetin geçerlilik süresi 10 yıl olarak geçiyor ve M sınıfı ehliyet sahiplerinin kullanabildiği araçları kullanabiliyor.

G Sınıfı Ehliyet Hangi Araçları Kullanabilir?

G sınıfı ehliyet, iş makinalarının kullanılabilmesini sağlıyor.

G Sınıfı Ehliyet İçin Yaş Sınırı Nedir?

G sınıfı ehliyeti alabilmek için en az 18 yaşında olmak gerekiyor.

M Sınıfı Ehliyet Nedir?

M ehliyet nedir sorusu, birçok sürücünün merak ettiği konulardan sayılıyor. Diğer adıyla Moped, geçerlilik süresi 10 yıl olan bir ehliyet tipi olarak biliniyor.

M Sınıfı Ehliyet Hangi Araçları Kullanabilir?

M sınıfı ehliyet sahipleri 2, 3 ya da 4 tekerlekli motorlu bisiklet kullanabiliyor.

En fazla 4 KW şartı aranıyor ve bu ehliyetle sürülen motorlu bisikletlerde en fazla 45 km/h hız yapılabiliyor. M sınıfı ehliyet hangi araçları kullanır veya m ehliyet hangi araçları kullanır sorularının ortak cevabı bu şekilde cevaplanabiliyor.

M Sınıfı Ehliyet İçin Yaş Sınırı Nedir?

M sınıfı ehliyet alabilmek için en az 16 yaşında olmak gerekiyor.

Bu ehliyet çeşitlerinin dışında yer alan H sınıfı ehliyet, engelli bireylere verilen ehliyet tipi olarak geçiyor. Bu ehliyeti alabilmek için ilkokul mezunu ve 18 yaşını doldurmuş olmak gerekiyor. Burada yer almayan ikinci ehliyet ise stajyer ehliyet olarak geçiyor. Yaygın olarak kullanılmaması nedeniyle stajyer ehliyet nedir sorusu sıkça merak edilen konular arasında bulunuyor. Bu ehliyet tipi, stajyer bireylere veriliyor. Son zamanlarda kullanım kolaylığı açısından oldukça popüler olan elektrikli motorlar ise ehliyet gerektirmeyen araçlar içinde yer alıyor.

Hangi ehliyet tipine sahip olursan ol, kullandığın aracın zorunlu trafik sigortası olmasına dikkat etmelisin. Bu konuda Allianz araç sigortaları bölümünden bilgi alabilir, dilersen uzmanlarla görüşerek ehliyet sınıfının tabî olduğu aracın için kolaylıkla sigorta yaptırabilirsin.

A Sınıfı Ehliyet

Motosiklet tutkunlarının yakından tanıdığı A sınıfı ehliyet iki ve üç tekerlekli motorlu taşıtları kullanabilmek için gerekiyor. A grubu sürücü belgesiyle ilgili merak ettiğiniz soruların cevabını bu rehberde bulabilirsiniz. 

A Sınıfı Ehliyet Nedir?

A sınıfı ehliyet motosiklet kullanmak isteyen sürücülerin sahip olması gereken belge olarak biliniyor. 1 Ocak ’dan önce A1 ve A2 olmak üzere iki sınıfa sahip olan bu ehliyet grubu, yeni düzenlemeyle birlikte A, A1 ve A2 ve M olarak dört tipten oluşuyor. Motosiklet ehliyetinin geçerlilik süresi 10 yıl olduğundan kullanım zamanı dolunca yenilenmeleri gerekiyor. 

A Sınıfı Ehliyet Kaç CC Motosiklet Kullanabilir?

Motosikletler genel itibariyle iki tekerli taşıtlar olarak bilinse de farklı güç ve özelliklere sahip çeşitli modellerden oluşuyor.  A grubuna ait ehliyetlerin her biri motor hacmi ve beygir gücü bakımından farklı özellikteki motosikletleri kullanabiliyor. Buna göre A1 ehliyet maksimum cc motor hacmi ve 14 beygir gücüne sahip motosikletleri kapsıyor. 

A2 ehliyet kaç cc motosiklet kullanabilir diye merak ediyorsanız, A2 sınıfı sürücü belgesi gücü 35 kilovatı ve gücünün ağırlığına oranı 0,2&#;yi geçmeyen, sepetli veya sepetsiz iki tekerlekli motosikletler ile gücü 15 kilovatı geçmeyen üç tekerlekli motorsikletleri kullanacaklara verilir. Motosikletlerde en yüksek ehliyet derecesini ise A sınıfı sürücü belgesi temsil ediyor.

A Sınıfı Ehliyet Kaç Yaşında Alınır?

A grubu sürücü belgelerinin her biri için farklı yaş şartları aranıyor. A1 ehliyeti için 16, A2 ehliyeti için 18 ve A ehliyeti içinse 20 yaşını doldurmuş olmak gerekiyor. Buna ek olarak A ehliyeti almak isteyen adaylar 24 yaşın altındaysa en az 2 yıllık A2 deneyim şartını yerine getirmeleri bekleniyor.

A sınıfı Ehliyet Çeşitleri

İki ve üç tekerlekli motorlu taşıtları kullanmak isteyen sürücüler motosiklet çeşidi, motor gücü ve motor hacmine göre değişen A ehliyet çeşitlerinden birine sahip olması gerekiyor. Motosiklet ehliyeti A, A1, A2 ve M olmak üzere dört farklı kategoriden oluşuyor.

A Ehliyet

A1, A2 ve M sınıflarını kapsayan A ehliyetle motor hacim kapasitesi CC üzerindeki yüksek performanslı motosikletleri kullanmak mümkün. Aynı gruptaki diğer sürücü belgelerine kıyasla yaş ve deneyim şartı bakımından daha yüksek yeterlilik gerektiriyor. 

A1 Ehliyet

A grubu ehliyetler arasında en düşük yaş şartı A1 ehliyette bulunuyor. 16 yaşını dolduran sürücüler bu ehliyete sahip olarak motor hacmi maksimum CC olan tüm motosikletleri kullanabiliyor. A1 ehliyet M sınıfı sürücü belgesinin kullandığı taşıtları da kapsıyor. 

A2 Ehliyet

Motor hacmi kapasitesi olarak diğer iki sınıfın arasında bulunan A2 ehliyet için hiçbir deneyim şartı aranmıyor. Motor gücü 35 KW’a kadar olan motosikletler için alınan bu sürücü belgesi A1 ve M sınıflarını kapsıyor. 

M Sınıfı Ehliyet

Karayollarında küçük tip motosiklet kullanmak isteyenlerin A sınıfı motor ehliyeti yerine M sınıfı sürücü belgesine sahip olmaları yeterli kabul ediliyor. MOPED olarak da bilinen motorlu bisikletler maksimum hızı saatte 45 km’yi geçmeyen taşıtları kapsıyor. M sınıfı ehliyet almak için de 16 yaşını doldurmuş olmak gerekiyor.

A Sınıfı Ehliyet Nasıl Alınır?

A motor ehliyeti almak isteyen adaylar sürücü kursunda teorik ve pratik eğitimleri tamamladıktan sonra ehliyet sınavına giriyor. Sınavda 50 sorudan 35’ini doğru cevaplayıp başarılı olanlar direksiyon sınavına girmeye hak kazanıyor. Sürüş becerilerinin test edildiği direksiyon parkuru ise yaklaşık 30 dakika sürüyor.

Motosiklet ehliyeti almak için gereken belgeler ise şu şekilde:

  • Kimlik kartı fotokopisi,
  • 4 adet biyometrik fotoğraf,
  • Sağlık raporu,
  • Adli sicil kaydı,
  • En az ilkokul eğitim seviyesi diploması.
aHaber

25 Haziran , Pazar

Daha Fazla Gör
  • LGS taban puanları yüzdelik dilimler ne zaman açıklanacak ? LGS İstanbul, Ankara, İzmir lise yüzdelik dilimleri açıklandı mı?
  • Arefe günü yapılacak ibadetler ve okunacak dualar nelerdir? Peygamberimizin Kurban Bayramı Arefe duası! Arife günü çekilecek tesbihler-zikirler neler?
  • Kurban Bayramı tatili ne zaman başlayacak ? Kurban Bayramı tatili kaç gün sürecek?
  • YKS sınav sonuçları ne zaman açıklanacak? YKS sınav sonuç tarihi belli mi, açıklandı mı?
  • Aile Destek Haziran ayı ödemeleri ne zaman yatacak ? Sosyal yardım ödemeleri ayın kaçında yatacak?
  • SSK Bağkur emeklisine bayram ettirecek zam müjdesi geldi! TL ve üstü maaş alanlara büyük zam! Refah payı, seyyanen artış
  • YKS sonuçları ne zaman açıklanacak, erken açıklanır mı? ÖSYM TYT, AYT, YDT YKS sonuçları belli oldu mu?
  • Wagner kimdir, ne anlama geliyor? Wagner ordusu nedir, kimlerden oluşuyor?
  • sonrasına emeklilik şifresi çözüldü! yaşında olanlara müjde! EYT prim, kısmi emeklilik ve staj ve çıraklık
  • Asgari ücret zamlı yeni maaşlar ne zaman yatacak ? Asgari ücret zamlı maaşlar bayramdan önce yatacak mı?
  • LGS'de kaç birinci var ? LGS birincileri hangi illerden, okullardan çıktı? Kaç kişi full çekti?
  • LGS tercihler ne zaman başlayacak ? LGS , , , , , puanla hangi liseye gidilir? Anadolu, İmam Hatip, Fen lisesi
ANA SAYFA

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir