çiftçilik izin belgesi nasıl alınır / Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) Başvurusu

Çiftçilik Izin Belgesi Nasıl Alınır

çiftçilik izin belgesi nasıl alınır

e-Devlet Çiftçi Kayıt Belgesi başvurusu nasıl yapılır? Çiftçi Kayıt Belgesi başvurusu ne zaman başlıyor?

Çiftçi Kayıt Belgesi almak isteyen vatandaşlar için kolaylaştırıcı yöntem belirtilen tarihten itibaren kullanıma sunuluyor. Resmi Gazetede yayımlanan kararla, artık Çiftçi Kayıt Belgesi (ÇKS) başvuruları artık e-Devlet üzerinden yapılabilecek. Yeni sistemle hem çiftçilerin hem kurum çalışanlarının zaman kaybının önüne geçileceği düşünülüyor.

ÇİFTÇİ KAYIT SİSTEMİ(ÇKS) NEDİR?

Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS), Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından oluşturulan çiftçilerin kayıt altına alındığı tarımsal veri tabanıdır. ÇKS, tarımsal desteklemelerin izlenebilir, denetlenebilir, raporlanabilir ve sorgulanabilirliğinin sağlanmasını; doğru ve sağlıklı değerlendirilmelerin yapılabilmesi için çiftçi bilgilerinin merkezi bir veri tabanında toplanmasını zorunlu kılan bir kayıt sistemidir.

E-DEVLET ÇİFTÇİ KAYIT BELGESİ BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

Çiftçi Kayıt Belgesi başvuruları 1 Ekim’den itibaren türkiye.gov.tr üzerinden yapılabilecek.

ÇİFTÇİLİK BELGESİ NASIL ALINIR?

Tarımsal arazinin içinde bulunduğu il ya da ilçedeki ziraat odaları tarafından verilen çiftçilik belgesini alabilmek için ilk olarak çiftçi adayları, e-Devlet web sitesi aracılığı ile veya internet üzerinden 'çiftçi kayıt formu' kelimeleri ile arama yaparak forma ulaşabilirler. Formun çıktısını alarak doldurduktan sonra Tarım İl Müdürlüğü'ne şahsen başvuru yapan çiftçilerin başvuruları, yönetim kurulu tarafından detaylı bir incelemeye alınmaktadır. İnceleme akabinde görüşler pozitif ise adayların kayıtları aktif hale getirilmekte ve çiftçilik belgeleri kendilerine teslim edilmektedir. Bu noktada kayıt türleri üçe ayrılmaktadır:

-Toprak sahiplerinin başvurusu,
-Toprak kiralayan kimselerin başvurusu,
-Toprak birinci dereceden yakınlarına ait olan kimselerin başvurusu.

ÇİFTÇİLİK BELGESİ İÇİN GEREKEN EVRAKLAR NELERDİR?

Çiftçi adayının çiftçilik belgesi içi başvururken kendisinden istenen çeşitli evraklar aşağıda listelenmektedir:

  • 1 adet kimlik fotokopisi,
  • Nüfus müdürlüklerinden temin edilmiş nüfus kayıt örneği,
  • En fazla altı ay öncesine ait bir adet vesikalık fotoğraf,
  • Sigortası aktifse veya emekliyse sigorta numarası,
  • Çiftçi kütük belgesi (ilgili ziraat odasından temin edilmesi ve muhtar tarafından onaylanması gerekmektedir),
  • İmza sirkülerinin, yetki belgesinin ve vergi levhasının fotokopisi,
  • Tapu kayıt örneği veya tapu fotokopileri (ilçe tapu müdürlükleri tarafından onaylanması gerekmektedir).

Türkiye genelinde 29 Nisan ile 17 Mayıs arasında tam kapanma uygulanacak. Çiftçiler de muaf olan grupta yer alıyor. Tam kapanma döneminde faal bir çalışmaya devam edebilmeleri için çiftçilerin izin belgesi alması gerekiyor. Peki, çiftçi izin belgesi nasıl alınır? Çiftçi izin belgesi nereden alınır?

Çiftçi İzin Belgesi Nasıl Alınır?

Çiftçi kayıt belgesi alabilmek için iki türlü başvuru yapılabiliyor. İlk seçenek olarak çifti izin belgesini E-Devlet üzerinden alınabilir. Formu doldurarak kayıt işlemini gerçekleştirmiş oluyorsunuz.  İkinci yol ise internetten Çiftçi Kayıt Sistemi Başvuru Formu doldurarak İlçe Tarım Müdürlüklerine elden teslim etmek şeklinde alınabiliyor.

Çiftçi Belgesi Almak İçin Neler Gerekir?

Çiftçi belgesi almak için Ziraat odasına kayıtlı olmalısınız. Kayıt olmak için sizden istenen belgeler şunlardır:

* Kimlik fotokopisi

* Tarlaya ya da bahçeye ait tapular

* Tarlaya ya da bahçe kiralık ise kiralama belgesi

* Nüfus kâğıt örneği

* 1 adet vesikalık fotoğraf

* Köy muhtarından onaylanan çiftçi kütüğü belgesi, Hayvancılık için alınacak çiftçi belgesi için Tarım ve Orman Müdürlüklerinden alınacak

* İşletme Tescil Belgesi

* Hayvan listesi

Çiftçilik Belgesi Nedir, Ne İşe Yarar Ve Neden Alınmalıdır? Çks Çiftçi İzin Belgesi Nasıl Alınır

Haberin Devamı

Çiftçilik belgesini tarım yaptığınız il ya da ilçelerin ziraat odalarından almanız gerekir. Bunun için öncelikle e-devletten çiftçi kayıt formunu indirmeniz ve çıktısını alarak doldurmanız gerekir. Sonrasında diğer gerekli evraklar ve başvuru formu ile Tarım İl Müdürlüğüne başvuruda bulunmanız gerekmektedir.

Çiftçilik Belgesi Nedir?

  Çiftçi adaylarının tarımsal faaliyetlerini meslek edindiklerini kanıtlamak için aldıkları belgelere çiftçilik belgesi denir. Çiftçilik belgesi çiftçi adaylarına ziraat odaları tarafından verilir ve formel bir belgedir. Ekonominin önemli bir dalı olan çiftçilik ülke çapında planlı bir politika ve disiplin ile yürütülmektedir.

  Tarım ve hayvancılığa gerekli önem verilmezse ülkelerin ekonomilerinde ve yaşam standartlarında farklılaşmalar meydana gelebilir. Yalnızca halkın ihtiyaçları için değil ihracatın ve ticaretin önünü açmak için de çiftçilik önemlidir. Tarımda gelişmiş teknolojilerin kullanılması ve sürdürülebilirlik de oldukça önemlidir. Çiftçilik belgesi de bu doğrultuda hazırlanmaktadır.

Haberin Devamı

  2005 yılında uygulanmaya başlanmış olan Çiftçi Kayıt Sistemi tarafından usuller ve esaslar belirlenmiştir. Aynı zamanda çiftçiler kayıt altına alınarak tarımsal faaliyetler de bu sayede takip edilmektedir. Çiftçiler desteklenirken aynı zamanda eğitimleri de bu belgeler tarafından tamamlanır. 

Ne İşe Yarar Ve Neden Alınmalıdır?

 Çiftçilik belgesi şu işe yarar: 

Çiftçi Kayıt Sistemi tarafından kayıtlar yapılabilir ve bilgiler gerektiğinde güncellenebilir. 

Tarıma dair desteklerden faydalanmak ve Bağ-Kur sigortasına kayıt yaptırmak mümkün olur. 

Müstahsil yol belgesi alınabilmektedir. 

Tarım kredi kartı başvurusunda bulunma avantajına sahip olunabilir. 

Çiftçiler için özel olarak üretilmiş olan cep telefonu hatlarına sahip olabilirler. 

Yalnızca toprak altı ve üstü tarımsal faaliyetleri gerçekleştiren kişiler çiftçilik belgesi alabilir. Çiftçilere sunulan haklardan faydalanmak ve resmi olarak çiftçilik mesleğini yürüttüğünü belirtmek için çiftçilik belgesinin alınması gerekmektedir.

Haberin Devamı

ÇKS Çiftçi İzin Belgesi Nasıl Alınır

 Tarımsal arazinin içinde yer aldığı il ya da ilçelerdeki ziraat odalarında çiftçilik belgesi almak mümkündür. Bunun için öncelikle e-devlet üzerinde çiftçi kayıt formunu bulmak ve bu formun çıktısını alarak doldurmak gerekir. Sonrasında Tarım İl Müdürlüğüne kişilerin direkt olarak başvurularını gerçekleştirmeleri gerekmektedir. Başvurular yönetim kurulu tarafından detaylı bir şekilde incelenir. 

 İnceleme sonucu olumlu olan adayların kayıtları aktif hale getirilir ve kendilerine çiftçilik belgeleri verilir. Çiftçilik belgeleri de de kayıt türüne göre üç farklı şekilde başvuru yapılır. İlki toprak sahiplerinin yaptığı başvuru, ikincisi toprak kiralayan kişilerin yaptığı başvuru sonuncusu ise toprak birinci dereceden yakınlarının yaptıkları başvurudur. 

Haberin Devamı

Çiftçilik Belgesi İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

 Çiftçi adaylarının çiftçilik belgesi için başvuru yaparken edinmesi gereken belgeler şu şekildedir: 

Kimlik fotokopisi 

Nüfus kayıt örneği 

En eski 6 ay önce çekilmiş vesikalık fotoğraf 

Sigorta ya da emekliyse emekli sigorta numarası 

Çiftçi kütük belgesi (İlgili ziraat odasından alınması ve muhtarlardan onaylatılması gerekir.) 

İmza sirkülerinin ya da vergi levhasının fotokopisi 

Tapu kayıt örneği ya da fotokopisi (İlçe tapu müdürlüklerinden onaylatılmış olması gerekir.) 

Dikkat edilmesi gereken diğer noktalar ise eğer birinci dereceden yakınınıza ait toprak için başvuru yapacaksanız muvafakatname-2 belgesini hazır bulundurmanız gerekir. Aynı zamanda toprak kiralayan çifti adaylarının da kayıt yaptırmaları için kira sözleşmesi kayıtlarını mutlaka yanlarında bulundurmaları gerekmektedir.

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır