aski açma kapama ücreti / 'Açma kapama' bedeli hukuka uygun bulundu

Aski Açma Kapama Ücreti

aski açma kapama ücreti

'A&#;ma kapama' bedeli hukuka uygun bulundu

ANKARA

Kamu Denetçiliği Kurumu, ödenmemiş faturalar nedeniyle suyu kesilen başvurucunun, kendisinden tahsil edilen "açma kapama" bedelinin iadesi talebini reddetti.

Kamu Denetçiliği Kurumundan yapılan açıklamaya göre, Ankara'da yaşayan bir kişinin, 5 aylık su faturasını ödememesi nedeniyle Ankara Su ve Kanalizasyon İdaresi (ASKİ) Genel Müdürlüğünce su hizmeti kesildi.

Faturalarını faiziyle birlikte ödemesi üzerine ASKİ tarafından suyu tekrar kullanıma açılan başvurucu, daha sonra faturalarla birlikte ödediği 49,54 liralık "açma kapama" bedelinin hukuka aykırı olduğunu ileri sürerek, bedelin tarafına iadesi istemiyle Kamu Denetçiliği Kurumuna başvurdu.

Kurum, söz konusu açma kapama bedelinin hukuka uygun olduğuna hükmederek talebi reddetti.

Karardan

Kararda, başvurucunun su faturalarını son ödeme tarihinde ödememesi üzerine su sayacının idare tarafından özel aparatla kapatıldığı, başvurucunun aynı gün borçlarını ve açma kapama ücretini ödemesi üzerine aparat kaldırılarak su sayacının kullanıma açıldığı belirtildi.

Başvurucudan fatura bedelleriyle birlikte açma kapama ücretinin de alındığının anımsatıldığı kararda, su sayacının mekanik sayaç olması nedeniyle merkezden suyunun kesilemeyeceği, sayacın metal aparatla kapatıldığı, personellerin başvurucunun adresine su kapama aparatını hem takmak hem de sökmek ve suyu açmak için gittiğinin anlaşıldığı kaydedildi.

ASKİ Tarifeler Yönetmeliği'nin dayanağı olan İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi Müdürlüğü Genel Müdürlüğü Kuruluşu ve Görevleri Hakkındaki Kanun'un ilgili maddesine vurgu yapılan kararda, kanunda açma kapama bedeli hükmüne yer verildiği söz konusu bedelin de yine Genel Kurulca makul bir ücret olarak belirlenebileceğinin ifade edildiği belirtildi.

Kararda, "Genel düzenleyici işlemlerle hazırlanan ve serbest iradeyle imzalanan kural işlem niteliğinde olan abonman sözleşmelerinin sözleşmenin her iki tarafını bağlayıcı olduğu, mevzuata aykırılık sebebiyle yaptırım niteliğinde olan su sayacı açma kapama eylem ve işleminde idarenin personel çalıştırdığı, araç, gereç, mesai ve harcama sarf ettiği, açma kapama işleminin fiilen uygulandığı, tahakkuk ettirilen bedelin makul bir şekilde fiyatlandırıldığı ve sonunda açma kapama işleminin gerçekleştirildiği gözetildiğinde bedelin hizmet bedeli olarak alınan ücret olarak değerlendirilmesi gerekir." değerlendirmesinde bulunuldu.

Muhabir: Kemal Karadağ

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.

- Su ve kanal arızaları ile ilgili her türlü soru ve sorunlarınız için "ALO " hattını arayabilirsiniz. Mevcut su arızalarını web sitemizden takip edebilir. İnternet kullanarak Alo e ulaşabilir, arıza bildirimi yapabilir, ek bilgi isteyebilirsiniz.

- Bazı çevrelerin, atıksu ücretleri konusunda halkımızı yanlış bilgilendirdiği görülmektedir. Atıksu, çevre temizlik vergisi ile alakalı olmayıp, farklı bir hizmetin bedeli olduğundan, alınmaması kesinlikle söz konusu değildir.

- Zamanında ödeme yapmayan abonelerimizin suları ek bir uyarı yapılmadan kesilebilir, ayrıca günlük gecikme cezası uygulanmakta ve açma-kapama ücreti alınmaktadır.

- Mağdur olmamanız için borcunuzu zamanında ödemeniz gerekmektedir. Bu nedenle anlaşmalı bankalara otomatik ödeme talimatı vermeniz önemle tavsiye olunur.

- Ödemeler için tahsilat şubelerimiz yanısıra, otomatik ve esnek ödeme seçenekleri olan anlaşmalı bankaları da kullanabilirsiniz.

- Musluk suyumuzun kalitesi, Genel Müdürlüğümüz'ce Ankara içme suyu şebekesinin pek çok farklı noktasından, günlük numuneler alınarak, dikkatle takip edilmektedir. Analiz sonuçları ulusal ve uluslararası standartlara uygundur. Musluk suyunuzu güvenle kullanınız. Web sitemizden güncel laboratuar analiz sonuçlarına ulaşabilirsiniz.

- Su sayacı patlayan, doğru çalışmayan veya durmuş olan abonelerimiz Kuruluşumuz Sayaç Sökme Takma Müdürlüğüne abone numarası ve kimlik fotokopisi ile başvurarak sayacın değişmesini isteyebilirler.

- Abonelerimizin Kaçak su kullanımıyla ilgili şikayetlerini, kaçaksu kullanımda bulunan yerin açık adreslerini 7/24 Alo  numaralı telefona bildiriniz.

- Belirli dönemlerde, en az 2 ay süreyle su kullanmayacaksanız, lütfen fatura çıkmasını önlemek için seyahat dilekçesi veriniz.

- Ev sahipleri, su borcunu ödemeyen kiracılarını tespit edip borç tahsil dilekçesi verebilirler.

- Kanalizasyon şebekesine bağlı olmayan abonelerimiz atık su parası ödememek için dilekçe verip tespit yaptırmalıdırlar.

- Konut ve kooperatif yöneticileri, su bağlatmak veya kuyu suyu kullanmak için dilekçe vermelidir. - İnşaat sahipleri inşaat bitince abonelik hesaplarını mutlaka kapattırmalıdır.

- Abonelikten fiilen vazgeçenler su aboneliğinin iptali için dilekçe vermelidir.

- Abonelik işlemleri için gerekli belgelerin listesine, başvuru yapılacak birimlerin adres ve telefonlarına ve işlem detaylarına web sitemizden ulaşabilirsiniz.

- Abonelerimiz, web sitemizde yer almayan, bilgi edinmek istedikleri diğer konularda iletişim için ;

Adres: Anafartalar mahallesi Kazım Karabekir Cd. No  ALTINDAĞ/ANKARA

Çağrı Merkezi : 10 00

E-Posta : [email protected] 

Elektrik Su ve Doğalgaz Abonelik Ücretleri

yılı faturaların abonelik ücretleri geçmiş yıllara oranla değişiklik göstermiştir. Hem ev sahiplerinin hem de kiracıların kullandıkları gayrimenkuller için belli bir abonelik ücret ödemesi gerekmektedir. elektrik su ve doğalgaz abonelik ücretleri konutlar ya da iş yerleri için ayrı ayrı yatırılmalıdır. Abonelik yapılabilmesi için elektrik, doğalgaz ve su için ayrı ayrı başvuruda bulunulması gerekmektedir.

Kurumlar tarafından istenen belgelerin ortak olanları aşağıda derlenmiştir:

  • Adına abonelik açtıracak kişinin nüfus cüzdanı ya da yeni kimlik kartı
  • Kişinin kendi kimlik numarası
  • Kişinin kendi adına açılmış herhangi bir bankadan IBAN numarası
  • Abonelik açılacak konut ya da iş yerinin tapusu
  • Konut ya da iş yeri kişiye ait ise yapı kullanma izin formu
  • Eğer kişi konutta yalnızca kiracı olarak bulunmakta ise ev sahibi ile bir arada hazırlanmış kiracı kontratı
  • Evin zorunlu doğal afet sigortasının yapılmış olduğuna dair belge.

Elektrik Abonelik Ücreti Ne Kadar?

Elektrik aboneliği için gereken ücret güvence bedeline bağlı olarak değişmektedir. Güvence bedelinin hesaplanması sayaçta yer alan güce göre yapılmaktadır. Konakladığı evin elektrik aboneliğini üzerine geçirmek isteyen kişi elektrik tedarikçisi ile konuşmalıdır.

Elektrik tedarikçisi ile satış sözleşmesi imzalayan birey, abonelik ücretini yatırarak elektrik kullanmaya başlayabilmektedir. Aboneliğin devir alınma işlemi için dört farklı bileşene dikkat etmek gerekmektedir.

Bu dört bileşen aşağıda yer almaktadır:

  • Abonelik devir ücretinin güvence bedeli
  • Abonelik devir ücretinin kesme ve açma bedeli
  • Aboneli devir ücreti dosya bedeli
  • Abonelik devir sözleşmesinden kaynaklanan damga vergisi bedeli.

Sıfır daire elektrik abonelik ücreti

Her yıl EPDK tarafından belirlenen abonelik ücreti yılı içinde güncellendi. her KW başına ,9 TL&#;dir. Ortalama bir mesken için elektrik abonelik ücreti ,5 TL &#;dir.

elektrik abonelik başvurusu

Elektrik Aboneliği Başvurusu Nasıl Yapılır?

Elektrik aboneliği başvurusunda bulunmakisteyen kişiler bu işlemlerini gerçekleştirmek için internetten yararlanabilmektedir. PTT tarafından verilen e-devlet şifresi ile kimlik doğrulaması yapan kişiler elektrik aboneliği için sistemden başvuruda bulunabilmektedir.

Bunun için kişilerin aşağıdaki adımları izlemesi önerilmektedir:

  • E-devlet ana sayfasından &#;Elektrik Tedarik Şirketleri Tarafından Sunulan Hizmetler&#; başlığına tıklanarak uygun sekmeye gidilmelidir.
  • Sekme kişilerden sisteme giriş yapmasını istemektedir. Kişiler e-devlet şifreleri ile ya da e-imza kullanarak sisteme giriş yapabilmektedir.
  • Ardından sekme kişilerden abonelik için il bilgisi istemektedir.
  • İl bilgisi girilen kişilerden ilçe talep edilmektedir.
  • İl ve ilçenin ardından konutun ya da iş yerinin tam adresi istenmektedir. Bu şekilde abonelik başvurusu tamamlanmaktadır.

Elektrik Aboneliği İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

Elektrik aboneliği için aranan evraklar konutta faal bir aboneliğin olup olmamasına göre değişiklik göstermektedir. Aşağıda faal bir aboneliğin olmama durumunda elektrik aboneliği başvurusu için istenen belgeler yer almaktadır:

  • Abone numarası ya da sayaç numarası (Taşınacağınız mekânın geçmiş zamanlara ait bir elektrik faturasının üst köşesinden temin edebilirsiniz. Ya da bunun için elektrik sayacınızda yer alan barkod numarasına bakabilirsiniz.)
  • Üzerine abonelik açtırmayı düşünen kişinin kimlik numarası
  • Kişinin kiracı olma durumunda kiracı olduğunu gösterir belge
  • Sayaç güvence tutarının yatmış olduğuna dair belge

Evde faal bir abonelik söz konusu ise elektrik müracaatı için aşağıdaki belgeler istenmektedir:

  • Elektrik abone numarası ya da sayacın üzerinde yer alan barkod numarası
  • Kişilerin kimlik kartları ya da kimlik numaraları
  • Konutun kullanım hakkına ilişkin form (Form tapu ya da kira kontratı ile desteklenmelidir.)
  • Sayacın güvence bedelinin yatırılmış olması.

Su Abonelik Ücreti Ne Kadar?

yılında su aboneliği için başvuru yapma bedeli ,30 TL şeklinde belirlenmiştir. Ocak itibari ile ev ya da iş yeri gibi alanların su aboneliği için ,30 TL ödenmesi gerekmektedir. elektrik su ve doğalgaz abonelik ücretleri şehirden şehre değişmemekte olup her belediye için aynıdır.

İSKİ su abonelik ücreti;

  • ,30 TL Teminat Bedeli
  • TL Su İştirak Bedeli
  • TL Kanal İştirak Bedeli
su abonelik başvurusu

Su Aboneliği Başvurusu Nasıl Yapılır?

Su aboneliğine başvurmak isteyen kişiler bağlı bulundukları belediyelere ya da su idare kurumlarına müracaat edebilmektedir. Yalnızca 10 dakika içerisinde tamamlanabilen işlemde abonelik ücreti yatırılmasının hemen ardından su kullanılmaya başlanabilmektedir. Su aboneliği için fiziksel olarak müracaat etmek istemeyen kişiler internet üzerinden de abonelik başvurusunda bulunabilmektedir.

İnternet üzerinden abonelik başvurusunda bulunmak isteyenlerin izlemesi gereken adımlar aşağıda yer almaktadır:

  • Aboneliği üzerine almak isteyen kişiler kendi kimlik numaraları ile e-devlete kaydolmalıdır.
  • Sistem üzerinden &#;Su ve Kanalizasyon İdaresi&#; sekmesine tıklanmalıdır.
  • Sistem kişileri abone olmak için bazı sayfalara yönlendirmektedir.
  • Sayfalardan istenen ev adresi, il ve ilçe gibi bilgiler eksiksiz girilmelidir.
  • İstenen adımların tamamlanmasının ardından su aboneliği onaylanacaktır.

Su Aboneliği İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

Su aboneliği için aranan evraklaraşağıda detaylı olarak ifade edilmiştir:

  • Kişilerin kendilerine ait kimlik fotokopileri
  • Su aboneliği açtırılacak yerin tapusu
  • Kişinin kiracı olma durumunda kira sözleşmesi
  • Konuta ait su sözleşmesi
  • Yapının ruhsatı ya da iskanı
  • Su abonelik ücretinin yattığına dair belge

Doğalgaz Abonelik Ücreti Ne Kadar?

Doğalgaz için abonelik tutarı doğalgaz tesisatına ve doğalgaz aboneliğinin açtırılma tarihine bağlı olarak değişmektedir. Doğalgaz tesisatının abonelik tutarını etkileyen kısmı doğalgazın ne kadar verim ile kullanılabildiğidir. Doğalgaz kullanımı ön ödemeli sayaçların numaralarına bağlı olarak belirlenmektedir. Yeni abonelik açtıran kişiler için abonelik tutarı fiyatın değişmesine neden olmaktadır.

İlk Doğalgaz Abonelik Ücreti

Doğalgaz Abonelik Bağlantı Ücreti + %18 KDV ( m2) TL
m2’den Sonraki Her m2’lik Bağlantı Ücreti + %18 KDV TL
Kontrol ve Onay Ücreti (İlk Metre) TL
Açma Kapama Bedelleri66 TL
Ön ödemeli sayaç değişim bedeli TL
Servis kutusu söküm bedeli TL

Doğalgaz Güvence Bedelleri

Kombi Bağlantı ve Güvence Ücreti TL
Şofben Bağlantı ve Güvence Ücreti TL
Merkezi Isıtma Sistemi Ücreti TL
Ocak Bağlantı ve Güvence Ücreti77 TL
Soba Bağlantı ve Güvence Ücreti TL
Her İlave Bağlantı Kontrol Ücreti (1 Metre)7 TL
doğalgaz abonelik başvurusu

Doğalgaz Aboneliği Başvurusu Nasıl Yapılır?

Doğalgaz abonelik için başvuruyapmak isteyen vatandaşların doğalgaz dağıtım şirketlerine istenen belgeler ile başvurması yeterlidir. Yalnızca fiziki olarak değil internet üzerinden de doğalgaz aboneliği için başvuru yapılabilmektedir. Aşağıda doğalgaz aboneliğine e-devletten başvurmak için adımlar yer almaktadır:

  • Kişiler ilk olarak e-devlete kendi kişisel verileri ile giriş yapmalıdır.
  • Ardından e-devlet arama motoruna bağlı olduğunuz doğalgaz kurumunun ismini yazabilirsiniz.
  • Açılan sayfadan &#;Abonelik Sözleşmesi İçin Başvuru&#; kısmına tıklanmalıdır.

Doğalgaz Aboneliği İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

Doğalgaz aboneliğinde istenen evraklar diğer abonelikler için istenen evraklar ile hemen hemen aynıdır. Aşağıda doğalgaz aboneliğini başlatmanız için istenecek evrakların listesi yer almaktadır:

  • Kişilerin nüfus cüzdanı ya da yeni kimlik belgesi
  • Abonelik açtırılarak binanın tapusu
  • Binada kiracının kalması halinde kira kontratı
  • Binanın vergi levhasının ek nüshası
  • Doğalgaza dair tesisat numarası
  • İşyeri doğalgaz bağlatmak için ticaret sicil gazetesinin kopyası
  • İşyerine doğalgaz bağlatmak için yetki belgesi
  • İşyerlerine ait kaşe.

elektrik su ve doğalgaz abonelik işlemleri için gerekli olan belgeleri toplayarak ilgili kurumlara müracaat edebilir ya da interneti kullanabilirsiniz.

İsimden Ücretsiz Telefon Numarası Bulma ve Sorgulama İşlemi

E-Devlet Üzerinden Banka ve Adres Değişikliği Nasıl Yapılır?

Su A&#;tırma Bedeli - Kiracı Su A&#;tırma Bedeli Ne Kadar Ve Ka&#; Tl (İstanbul, İzmir, Ankara Ve T&#;m İller)

Haberin Devamı

Su Açtırma Bedeli

yılı için belirlenen su abonelik açtırma ücreti, ,5 TL olarak biliniyor. Belediyelerden bu hizmeti almak isteyen kişiler, gerekli birimlere gerekli ödemeleri yaparak tüm başvuru işlemlerini kolay bir şekilde gerçekleştirebilir. Devlet tarafından alınan ücretler, her sene ÜFE oranına göre yeniden hesaplanıyor. Yeniden değerleme şeklinde de ifade edilen bu oran ise, yılında %36,2 oldu. Su açtırma bedeli ise illere göre farklılık gösteriyor. Bunlar ise şu şekildedir;

ASAT Antalya Su Aboneliği Ücreti : TL

ASKİ Ankara Su Aboneliği Ücreti : TL

GASKİ Gaziantep Su Aboneliği Ücreti : TL

DİSKİ Diyarbakır Su Aboneliği Ücreti : TL

İZSU Afyon Su Aboneliği Ücreti : TL

İSKİ İstanbul Su Aboneliği Ücreti : TL

İZSU İzmir Su Aboneliği Ücreti : TL

ŞUSKİ Şanlı Urfa Su Aboneliği Ücreti : TL

Su aboneliği (İSKİ) teminat bedeli yılı için de ,80 TL olarak belirlendi.

Su Abone Depozitosu Ne Kadar?

Su aboneliği alan kişilerden aynı zamanda depozito da talep edilebiliyor. Bazı belediyeler, depozito talep ederken, bazıları ise bu yönde herhangi bir ücret talep etmiyor. Depozito, abonelerin üzerlerine düşen maddi sorumlulukları da yerine getirmedikleri zaman kullanılıyor. Bu sayede belediyelerin maddi olarak zarara uğramasının da önüne geçiliyor. Su abonesi depozitosu, belediyelerin uygulamalarına bağlı olarak da TL seviyelerinde olarak bilinir. Ama burada bulunan rakamın çok üzerinde de depozito talep eden belediyeler de olabilir. Aynı zamanda bazı belediyeler depozito talep etmiyor.

Haberin Devamı

Su Aboneliği için Gerekli Evraklar

Su aboneliğini alabilmek için başvuru sırasında bazı belgelerin hazır olması gerekir. su aboneliği için gereken evraklar ise şunlardır:

  • Kimlik belgesi ya da nüfus cüzdanı,
  • Abonelik ücretinin yatırıldığını gösteren makbuz ve dekont
  • Tapu (Kiracılardan da kira sözleşmesi talep ediliyor.)
  • Depozito ücreti

Bunların dışında belediyeler, daha farklı evraklar da isteyebiliyor. Bu nedenle de belediyelerin uygulamalarının farklılık gösterdiğinin unutulmaması gerekir. Ev sahiplerinden genellikle tapu talep edilmez. Çünkü belediye kayıtlarında bu yapının tapusu da kayıtlıdır. Bu nedenle de abonelik başvurusu yapan mülk sahibi de sistem üzerinden gerekli kontrolleri de gerçekleştirir.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir