elde çıkan kırmızı lekeler / Vücutta iğne ucu kadar kırmızı nokta çıkmasının 15 nedeni ve tedavisi - Mavi Kadın

Elde Çıkan Kırmızı Lekeler

elde çıkan kırmızı lekeler

Vücutta Kırmızı Lekeler Neyin Belirtisidir? Vücutta Çıkan Kırmızı Lekeler Neden Olur, Hangi Hastalığın Belirtisi?

Vücudun çeşitli bölgelerinde bazı dönemlerde kırmızı lekeler oluşabilir. Bu lekeler, bazen basit sebeplerden ötürü gelişen reaksiyonlarken bazen ise bir takım hastalıkların belirtisi olabilir. Bu yazımızda siz değerli okurlarımız için, vücutta kırmızı lekelerin neden ve hangi hastalıkların belirtisi olduğu hakkında detayları inceleyeceğiz. İşte ayrıntılar...

Vücutta Kırmızı Lekeler Neden Olur, Hangi Hastalıkların Belirtisidir?

Vücudun herhangi bir bölgesinde ya da birden çok bölgesinde kırmızı lekeler oluşabilir. Bu lekeler açık ya da koyu tonda, sık aralıklarla ya da seyrek şekilde görülebilir. Vücutta kırmızı lekelerin neyin belirtisi olduğu hakkında detaylar çoğu kişi tarafından merak edilmekte ve araştırılmaktadır. Aşağıda sıralayacağımız rahatsızlıklar, vücutta kırmızı lekelerin oluşmasına neden olmaktadır.

Gül Hastalığı: Genellikle çocuk ve genç nüfustan bireylerde görülen gül hastalığı vücudun çeşitli yerlerinde önce döküntüye ardından da kırmızı lekelerin oluşmasına sebep olmaktadır. Hastalığın esas kaynağı henüz netlik kazanmamıştır.

Sedef Hastalığı: Vücudun herhangi bir yerinde otoimmün nedenlerden gelişen pullu, kaşıntılı izlerle başlayan vücutta kırmızı lekelerin oluşmasına neden olan bir deri hastalığıdır.

İsilik: Özellikle sıcak havalarda sıkça görülen isilik rahatsızlığı, ter bezlerinin deriye açılan deliklerinin tıkanması sonucunda gelişen, ciltte sık aralıklarla kırmızı lekelerin görülmesine neden olan bir rahatsızlıktır.

Zona Hastalığı: Genellikle çiçek hastalığına da neden olan Varicella-zoster virüsünün neden olduğu zona, deride kaşıntı, ağrı ve kızarıklığa neden olan bir hastalıktır. Zona hastalığı geçiren kişinin vücudunda zona olan bölgede kırmızı lekeler oluşmaktadır.

Egzama: Alerji ya da cilt hassasiyeti sonucunda oluşan egzama, kırmızı lekelerin ve kaşıntının oluşmasında rol oynamaktadır.

Alerji: Hayvansal ya da bitkisel gıdalar, kimyasal ve kozmetik ürünler, ilaç yan etkileri gibi etkenler bazı kişilerde alerji oluşmasına neden olurlar. Alerji oluşan vücutta en yaygın belirti ise kırmızı lekelerdir.

Bahsi geçen dermatolojik hastalıkların yanı sıra, vücuttaki kırımızı lekeler birçok hastalığın ve sendromun da belirtisi olabilir. Bu hastalıklar aslında deriyi doğrudan ilgilendirmeyen vücudun çok daha başka organlarında görülen rahatsızlıklar olabilir.

  • Enfeksiyoz nedenler ciltte kırmızı lekelere neden olabilir. ( Mantar enfeksiyonu, menenjit, roseola, Streptococcus bakterisinin neden olduğu enfeksiyonlar, viral enfeksiyonlar)
  • Böcek, sinek ve parazitler vücutta kırmızı lekelerin oluşmasına neden olurlar. ( Tahtakurusu, bit, sivrisinekler, arı)
  • Otoimmun hastalıklar vücudun bazı bölgelerinde kırmızı lekelerin oluşmasına neden olabilir. (Sistemik lupus eritematozus, hemolitik üreme sendromu, vaskülitler)

Kırmızı Ben Nasıl Olur?

Cilt kanseri milyonlarca insanı etkileyen ve çok sayıda kişinin can kaybına neden olan önemli bir rahatsızlık. Fakat erken aşamada olan cilt kanseri, cerrahi işlem ve sonrasında izlem ve takip yöntemleriyle başarıyla tedavi edilebilir. Bu nedenle vücudun herhangi bir yerinde bir aydan uzun süre geçmeyen yara, kabuklanma, kabartı olması, yeni ve diğerlerine benzemeyen benlerin fark edilmesi, var olan bir bende boyut, renk ve yapı değişikliği olması bir sinyal olarak değerlendirilmelidir ve zaman kaybetmeden bir dermatoloji uzmanına başvurulması gereklidir. Ayrıca Amerikan Kanser Cemiyeti cilt kanserleri için 20-40 yaş arasında 3 yılda bir, 40 yaş ve üzerinde ise her yıl dermatolojik muayeneye gidilmesini önerir.


Benlerinizi Takip Edin

Deri üzerinde ve benlerde değişiklik olup olmadığını takip etmek, malign melanom adı verilen tehlikeli bir cilt kanseri türünün erken tanı şansını yüksek oranda artırır. Ben takibi için ABCDE kuralı adı verilen bir metot uygulanır. Bu metoda göre; benin bir yarısının renk ve şekil olarak diğer yarısına benzeyip benzemediği A (Asymmetry), benin sınırlarının girintili çıkıntılı olup olmadığı B (Border), bende kahverengi, siyah, kırmızı, gri, beyaz gibi renklerin iki veya daha fazlasının bir arada bulunması ya da alacalı bir görünümün varlığı C (Color), ben çapının 6 mm’den büyük olup olmadığı D (Diameter), boyut şekil ve renk değişikliği oluşup oluşmadığı E (Evolving) değerlendirilerek benlerin takibi yapılabilir. Normal şartlar altında, vücudunda çok sayıda beni olanların ayda bir kez ayna karşısında benlerini kontrol etmelerinin ve yıllık olarak dermatolojik muayeden geçmelerinin son derece önemli olduğu vurgulanır.

Kırmızı Ben Neden Çıkar?

Genellikle 30 yaş ve üzerinde çıkan kırmızı benler ya da diğer adıyla kiraz anjiyomları, içinde küçük kan damarlarının toplanması nedeniyle parlak kırmızı görünüme sahiptir. Kanama, boyut ve şekil değişikliği olmadığı sürece endişe edilmemesi gereken kırmızı benler, küçük, daire veya oval şeklindedir. Bazı anjiyomlar, cilt yüzeyinde kabartı oluşturmazken bazıları pütürlü olup hafif kabartılar olarak belirirler. Çoğunlukla gövde, kollar ve bacaklarda çıkarlar. Kiraz anjiyomları kesilir, çizilir ya da kaşınırsa kanamalar meydana gelebilir. Kırmızı benlerin kesin nedeni bilinmemekle birlikte genetik faktörler etkili olabilir. Ayrıca hamilelik, kimyasala maruz kalma, bazı tıbbi durumlar ve coğrafi şartlar da kırmızı benlerin oluşmasına neden olabilir. Yaş ile bağlantılı olduğu bilinir. Genellikle 30 yaşında başlar ve daha sonraki yıllarda arttığı ve boyutlarında farklılaşma olduğu düşünülür. 75 yaşından üzerindeki kişilerin yüzde 75’inden fazlasında kırmızı ben olduğu araştırmalarla kanıtlanmıştır. Genellikle tedavi gerektirmeyen kırmızı benler, yaralanmaya çok açık yerdelerse alınabilir. Elektrokoterizasyon, lazer, kriyocerrahi ve cerrahi eksizyon ile kırmızı benler tedavi edilebilir. Her bende olduğu gibi kırmızı benler için de renk, şekil ve boyut değişiklikleri gözlenmesi durumunda doktora başvurulmalıdır.

Tehlikeli Benler

Hemen hepimizde irili ufaklı oluşan benlerin çoğu zararsız olsa da, bazıları erken müdahale edilmediğinde yaşamı tehdit eden cilt kanserine dönüşebilir. Dünyada görülme sıklığı en hızlı artan kanser türlerinden biri olan malign melanom lezyonlarının yüzde 70’i cilt üzerinde gelişirken yüzde 30’u da bir ben üzerinde oluşur. Bu kanser türü hızla bölgesel lenf düğümlerine, ardından tüm vücuda yayılır ve bu evrede tedavi şansı önemli ölçüde azalır. Malign melanom erken evrede tanı konulduğunda etkin bir şekilde tedavi edilebildiğinden, vücudunda çok sayıda beni olan kişilerin yıllık olarak dermatolojik muayeden geçmeleri son derece önemlidir.

Benlerin yapısı asimetrikse, çevresinde düzensizlik varsa, açık veya koyu kahve, siyah, mavi, beyaz ve kırmızı gibi farklı renkler bulunuyorsa, çapı 6 mm’den büyükse, yüzeyinde, boyutunda ve şeklinde değişiklik oluşmuşsa, üzerinde kanama veya kaşıntı başlamışsa, özellikle avuç içi ve ayak tabanında ve tırnak kenarında ya da tırnakta kahverengi renk değişikliği varsa bunlar malign melonomun işareti olabilir. Bu durumda zaman kaybetmeden mutlaka bir dermatoloji uzmanına başvurmak yaşamsal önem taşır.

Ben Analizi Nasıl Yapılır?

Derinin mikroskopla incelenmesi yöntemi olarak da tanımlanabilen "dermatoskopi", benleri bilgisayar yardımıyla analiz eder. Video dermatoskop ise hastanın görüntüsünü ekrana aktararak benleri tek tek inceleme olanağı sunar. Bu yöntemle vücuttaki ben haritası oluşturulur. Her bir ben için dermatoskopik görüntü alınır ve kaydedilir. Bir sonraki kontrolde elde edilecek görüntüyle karşılaştırma şansı sağlanır. Dijital dermatoskop, bende izlenen şüpheli değişiklikleri matematiksel olarak hesaplayarak "malign melanom" riskini gösteren bir indeks de oluşturur. Bu indeks tanıda ve tedavinin planlanmasında yardımcıdır. Böylece benlerin iyi veya kötü huylu olup olmadıkları, süreç içinde nasıl bir değişim gösterdikleri tespit edilir.

Et Benlerinizle Uğraşmayın

Birçok kişi et benlerinden kurtulmak için iple bağlayarak beninin düşmesini bekler. Yaygın olarak yapılan bu hata kanser riski yaratabilir. Ancak bu, kimi zaman cilt enfeksiyonlarına neden olabilecek bir davranıştır.

Fibrom denilen iyi huylu yapılar toplumda sık görülür. Bu yapılar kişisel cilt yatkınlığı, hormonal etkenler, kilo alıp vermeler, yaka, kolye ve fular gibi aksesuarların sürtünmesiyle ortaya çıkabilir. Bir kısım ben (nevüs) denilen cilt lezyonları ile bu oluşumları karıştırmamak gerekir. İyi huylu yapıları eskiden iple bağlayarak dokunun dolaşımını bozup, kurutarak o bölgeden düşmesi sağlanırmış. Bu, yapıların enfekte olmasına, benlerin kızarıp şişmesi ve beklenen düşmenin gerçekleşmemesi durumunda daha geniş cilt enfeksiyonlarının meydana gelmesine sebep olabilir. Sağlık kontrolünden geçmeden bilinçsizce uygulanan bu yöntemdense, bir dermatoloji uzmanına danışarak önerilerine uygun hareket etmek en doğrusu olacaktır.

Ben Aldırma Kansere Neden Olur mu?

Uzmanlara göre, benlere cerrahi müdahale yapılmasının, bölgedeki yapıyı kötü huylu şekle dönüştürebileceği veya yayılabileceği inanışı yanlıştır. Bende herhangi bir değişiklik fark edilmesi halinde yapılacak olan işlem, benin tamamının ameliyatla çıkarılması ve patolojik incelemeye gönderilmesi esasına dayanır. Benlerin çıkarılması işlemi lokal anestezi altında yapılan kolay bir işlemdir, günlük hayatı etkilemez. Patoloji sonucu değerlendirilen hastalarda eğer melanom teşhis edilmişse ek bir cerrahi müdahale gerekebilir. Tümörün yayılımı açısından laboratuvar tetkikleri ve görüntüleme yöntemleri yapılarak gereken tedaviler planlanır.

*Bu içeriğin geliştirilmesinde Tıbbi Direktörlük katkı sağlamıştır.
*Web sitemizdeki bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız. İçeriklerde Acıbadem Sağlık Grubu'nun tedavi edici sağlık hizmetlerine yönelik bilgiler yer almamaktadır.

RANDEVU AL  

Vücutta Aniden Çıkan Kırmızı Lekeler Hangi Hastalıkların Habercisi? Aniden Oluşan Cilt Lekelerinin Sebebi Nedir?

Vücutta aniden çıkan kırmızı lekeler bazı hastalıkların habercisi olabilir.

Vücutta Aniden Çıkan Kırmızı Lekeler Hangi Hastalıkların Habercisi?

Vücutta belli zamanlarda kırmızı lekeler ortaya çıkabilir. Bu lekeler vücudun herhangi bir bölgesinde görülebilir. İnsanların vücudunda çıkan lekelerin neden çıktığı insanların merak ettiği bir konu oluyor. Pek çok kişi kırmızı lekelerden endişe ederek, bu konu hakkında uzman doktorlara başvuruyor.

Kırmızı lekelerin renkleri bazı kişilerde açık bazı kişilerde koyu olabilir. Lekelerin neden oluştuğu sadece doktorların yapacağı muayene sonrası ortaya çıkabiliyor. Birçok kişi doktora gitmeden uyguladığı bazı tedavilerle daha büyük sorunların oluşmasına neden olabiliyor.

Vücutta oluşan kırmızı lekelerin bazı nedenleri olabilir. Bu nedenler arasında alerjiler ön plana çıkıyor. Alerjisi olan kişilerde kırmızı leke görülme olasılığı çok yüksektir. Fakat lekelerin nasıl bir görünüşe sahip olduğu da bu durumda önemli bir konu oluyor. Kabarcık ve döküntü görülmesi de bu lekelerin bazı belirtileri arasında olabilir. Vücutta oluşan kırmızı lekelerin bazı belirtileri;

● Böcek ısırmaları
● Enfeksiyon
● Melazma
● Egzama
● Şeker hastalığı


Bu hastalıklar genellikle kırmızı leke belirtisi gösterir. Cilt hastalıkları olduğundan dermatoloji uzmanlarının muayene etmesi çok önemlidir. Kişiler kulaktan dolma bilgilerle vücutlarına herhangi bir uygulama yapmamalıdır.

Aniden Oluşan Cilt Lekelerinin Sebebi Nedir?

Vücutta görülecek bu kırmızı lekelerin sebebi farklılık gösterebiliyor. Özellikle şeker hastalarında daha çok görülen kırmızı lekeler, tedavi edilmesi gerekir: Kırmızı lekeler kaşıntı veya döküntüye neden olabilir. Bu durumlar yakından takip edilerek, doktorlara doğru bilgiler verilmelidir. Doktorlar yaptığı inceleme sonrasında herhangi bir hastalık olup olmadığını tespit eder. Kırmızı lekelerin ortadan kalkması için genellikle krem ve ilaç tedavileri uygulanır. Kişiler herhangi bir hastalıktan dolayı bu durumları yaşamıyorsa, geçici bir durum olarak değerlendirilebilir. Özellikle kırmızı lekeler stresten dolayı da oluşabiliyor.

CİLTTE KABARCIKLAR NEDEN OLUŞUR, NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Vesikül Nedir?

Kabarcık, cilt üzerinde sıvı içeren çıkıntılardır. Kabarcıklar genellikle daire şeklindedir. Derinin altında oluşan karbarcıklardaki sıvı kanlı veya berrak halde olabilir.


Ciltte Kabarcıklara Ne Sebep Olur?

Yaralanma, alerjik reaksiyonlar veya enfeksiyonlar kabarcıklara neden olabilir. Kabarcık oluşturabilecek olası sebepler şunlardır:

  • Yanıklar veya haşlanma
  • Güneş yanıkları
  • Sürtünme 
  • Atopik dermatit
  • Impetigo (ciltte bulaşıcı bir enfeksiyon)
  • Pemfigus (orta yaşlı ve yaşlı bireylerde sıklıkla görülen kabarcıklı bir cilt hastalığı)
  • Pemfigoid (yaşlı bireylerde daha sık görülen, kabarcık oluşturan bir otoimmün bozukluk)
  • Dermatitis herpetiformis (genellikle 20 ila 60 yaş arasındaki yetişkinleri etkileyen, kabarcıklı oluşumlu bir otoimmün bozukluk) 
  • Viral enfeksiyonlar (su çiçeği ve zona dahil)
  • Böcek ısırıkları

Ciltte Kabarcık Oluşumunun Belirtileri Nelerdir?

Yaralanma veya sürtünmeden kaynaklanan kabarcıklar, berrak veya kanlı sıvıyla dolu lokalize bir çıkıntı olarak görünecektir. Başka bir durumun sonucu olarak oluşan kabarcıklar vücudunuzun sadece bir bölgesinde veya vücudunuzun her yerinde oluşabilir. Kabarcıklar ağrılı veya kaşıntılı olabilir. Enfeksiyon gibi sistemik bir neden varsa, ateş, ağrı veya yorgunluk gibi tüm vücudu etkileyen şikayetleriniz de olabilir. Kabarcıkların semptomları diğer cilt rahatsızlıklarına benzeyebilir. Teşhis için daima doktorunuza görünün. 


Ciltteki Kabarcıklar Nasıl Teşhis Edilir?

Doktorlar genellikle cildinize bakarak kabarcıklar teşhis edebilirler, kan tahlili veya deri biyopsisi de istenilebilir.


Ciltteki Kabarcıklar Nasıl Tedavi Edilir?

Kabarcıklar genellikle tedavi olmaksızın kendiliğinden iyileşirler. Tedaviye ihtiyaç duyulan durumlarda, kabarcıkların nedenlerine bağlı olarak uygulanacak tedavi değişecektir. İlk yardım için bazı genel tavsiyeler şunları içermektedir: 

  • Bölgeyi sabun ve suyla yıkayın.
  • Soğuk veya buz torbası uygulaması şişliği ve rahatsızlığı azaltmaya yardımcı olabilir.
  • Alanı temiz ve kuru tutun. Kabarcıkları patlatmayın veya delmeyin.
  • Kabarcık patlarsa, bölgeyi temiz tutmak için bir bandaj veya pansuman uygulayın.
  • Kabarcıkların olduğu bölgeyi artan sıcaklık, şişme, kızarıklık, drenaj, iltihap oluşumu veya ağrı gibi enfeksiyon belirtileri açısından izleyin. Herhangi bir enfeksiyon belirtisi fark ederseniz, doktorunuzu arayın. Enfeksiyon varlığı durumunda antibiyotik kullanmanız gerekebilir.

Ciltte Kabarcıklar Neden Oluşur, Nasıl Tedavi Edilir? Hakkında Bizimle İletişime Geçin

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir