cam filmi ceza maddesi / Araç Cam Filmi Cezası ve Sorgulama İşlemi - seafoodplus.info | Yardım Başvurusu

Cam Filmi Ceza Maddesi

cam filmi ceza maddesi

Otomobil cam filmlerine kesilen cezalar ve hukuki boyutu

Otomobil cam filmlerine kesilen cezalar ve hukuki boyutu

Günümüzde çoğu araçta bulunan otomobil cam filmleri nedeniyle verilen idari para cezaları sayılı Karayolları Trafik Kanunu'nun 30/1-b maddesine dayandırılmaktadır. İlgili Madde metninde;

b) Diğer eksiklik ve bozuklukları bulunan araçlarla, görüşü engelleyecek veya bir kaza halinde içindekiler için tehlikeli olabilecek süs aksesuar eşya ve çıkıntıları olan araçları kullananlarla, karayolunu kullananlar için tehlike yaratacak şekilde olan veya görüşü engelleyecek ve çevredekileri rahatsız edecek derecede duman veya gürültü çıkaran araçları kullanan sürücüler 3 lira para cezası,

 

İlgili maddenin son fıkrası ise;

 

(b) bendindeki şartlara uymayan ve uyumsuzluğu trafik emniyetini tehlikeye düşürmeyecek nitelikte olan araçların şartlara uygun duruma getirilmesi ihtar olunur. İhtarda verilen süre için teknik şartlara uygun duruma getirilmediğinin tespiti halinde araç trafik zabıtasınca trafikten men edilir.

 

şeklinde düzenlenmiştir.

 

yılı itibariyle aracında cam filmi bulunan araç sahiplerine TL idari para cezası kesilmekte, 1 hafta içinde aykırılığın giderilmesi ihtar edilmektedir. Aksi taktirde araç bir sonraki denetimde trafikten men edileceği hatırlatılmaktadır.

 

Madde metninden kolaylıkla anlaşılacağı üzere, kanun koyucu, görüşü engelleyecek aksesuarları yasaklarken, buradaki amaç, sürücünün görüşünü engelleyecek aksesuarların trafiği tehlikeye atacağının düşünülmesidir. 

 

Maalesef yasa uygulayıcılar söz konusu kanun maddesinde geçen ‘GÖRÜŞ’ kavramını, dışarıdan sürücüyü görmeyi engelleyecek aksesuarlar olarak algılamakta ve yorumlamaktadır. Biraz önce de değindiğim gibi burada önemli olan husus sürücünün görüşünü engelleyen aksesuarlar olup olmadığıdır. Kanun uygulayıcının yorum tarzı maddenin gerek metnine gerek ruhuna aykırıdır.

 

TRAFİK CEZALARINA İTİRAZ VE PROSEDÜRÜ

 

Sayılı Kabahatler Kanunu'nun Maddesine göre; ilgili idari para cezasının tebliğ veya tefhiminden itibaren 15 gün içinde ilgili Sulh Ceza Mahkemelerine itirazda bulunulabilmektedir. Bu 15 günlük süre içinde bulunulan itiraz, İdari para cezasının kesinleşmesini engellemektedir.

 

Başvuru dilekçesine ehliyet ve ruhsat fotokopisi, kimlik fotokopisi, idari para cezasına ilişkin tutanak ve aracınızda bulunan cam filmlerinin sürücünün görüşünü engellemediğini ve bu nedenle trafiği tehlikeye atmadığını kanıtlayan birkaç fotoğraf eklenmelidir.

 

Sonuç olarak otomobilde bulunan cam filmleri nedeniyle kesilen idari para cezaları kanun uygulayıcıların kanunu yanlış yorumlamaları nedeniyle hukuka aykırıdır. Bu cezalara karşı itiraz kanun yolu açıktır.

 

Av. İlker BELLEK

 

 

 

 

 

Cam Filmi Cezası Ne Kadar? Cam Filmi Yasak Mı? &#;

Araba kullanıcılarının sıklıkla tercih ettiği araç aksesuarlardan biri olan cam filmleri, ülkemizde ve dünyada oldukça popüler bir ürün. Günümüzde birçok farklı araç modellerinde kullanılan cam filmi, görünüş açısından ve sunduğu imkanlarla sıkça tercih ediliyor. Araç kullanıcılarının sürüş deneyimini iyileştiren ve konforlu hale getiren cam filmleri hakkında dikkat edilmesi gereken bazı detaylar yer alıyor. Günümüzdeki kurallara göre cam filmi takmak isteyen araç kullanıcılarının belirli kurallara uyması gerekiyor. Yasalara ve kurallara aykırı şekilde oto cam filmi takmak sürücüye ceza uygulanmasına yol açabilir. Buna ek olarak kurallara aykırı şekilde oto cam filmi takılan araçlar, periyodik muayeneden geçerken de sıkıntı yaşayabilir. Hatta araçlar muayeneden kalabilir. Bu nedenlerden dolayı oto cam filmini kurallara ve yasalara göre takarak ceza işleminden korunabilirsiniz.

İçindekiler

Araçların kurallar gereği uygunsuz olan oto cam filmi taktıran ve taktırdığı tespit edilen sürücülere 30/1-b ceza maddesi gereğince trafik cezası uygulanmaktadır. Bu trafik cezası maddesi: “Diğer eksiklik ve bozuklukları bulunan araçlarla, görüşü engelleyecek veya bir kaza halinde içindekiler için tehlikeli olabilecek süs, aksesuar, eşya ve çıkıntıları olan araçları kullanmak, karayolunu kullananlar için tehlike yaratacak şekilde olan veya görüşü engelleyecek ve çevredekileri rahatsız edecek derecede duman veya gürültü çıkaran araçları kullanmak” şeklindedir. 

cam-filmi-cezası

Cam Filmi Cezası

Bu yasaya uymayan sürücülere yılında TL cezai işlem uygulanıyordu. Fakat gelen yeniden güncellemeler sonrasına bu ceza ücreti zamlandı. Fakat henüz netlik kazanmayan bu ücret genel olarak yeniden değerleme oranı ile hesaplanıyor. yılı için yeniden değerleme oranı % olarak belirlendi. yılı dikkate alındığında yılı için cam filmi cezası Tl seviyelerine ulaşacağı söylenebilir. Fakat bu değerleme oranı inisiyatife göre değişebilir ve trafik ceza işlemlerinde değişiklik olabilir. Bu nedenle resmi olarak yayınlanacak olan ceza ücretlerini bakmak gerekebilir. 

Cam Filmi Nedir?

Oto cam filmi termoplastik reçinesinden üretilen bir malzeme olarak ön plana çıkmaktadır. Araçların camlarına yapıştırılırak sürücülere çeşitli avantajlar sağlar. Cam filmi olarak adlandırılan bu termoplastik yapının alt kısmında yer alan yapıştırıcı solüsyon filmin cama pürüzsüz bir şekilde yapışmasını sağlar. Cam filmi araba kullanıcılarının kendi başına takması zor ve zahmetli olabilir. Bu nedenle cam filmini profesyonel kişilerin takması daha sağlıklı olabilir. Aynı şekilde cam filminin çıkarılması konusu da profesyoneller tarafından yapılmalıdır. Yoksa oto cam filmi zarar görerek kullanılmaz hale gelebilir. Oto cam filmleri çeşitli avantajıyla araçlarda şık gözüken bir aksesuardır.  Oto cam filmi taktırmak isteyen sürücüler bu konuda ilgili yönetmelik ve kanunlara uygun olarak cam filmi taktırabilir. Bu sayede hem cezai işlemlerden kaçınırken hem de araç muayenesi konusunda yaşanacak sorunları engelleyebilir.

cam-filmi-cezasijpg

Cam Filmi Neden Kullanılır?

Sürücüler cam filmlerini çeşitli avantajları sağlamak için ya da  estetik bir görüntü elde etmek için kullanır. Sürücülerin cam filmi takmasındaki en büyük etken araç içerisinin dışarıdan görünmesini engellemektir. Oto cam filmi aracın içinin dışarıdan görünmesini büyük ölçüde engeller. Fakat araç içerisinden dışarısı daha kolay bir şekilde görülebilir. Termoplastik reçinesinin yapısı sayesinde cam filmleri araç içerisine güneş ışınlarının girmesini engeller. Güneşin UV ışınları cam filmleri sayesinde araç içerisine ulaşamaz. Bu sayede özellikle yaz aylarında içeride daha serin bir ortam oluşabilir. Bu sayede döşemeler ve aracın iç aksamı daha uzun süre kendi renginde kalabilir.

Yaz ve kış aylarında otomobilin iç sıcaklığı önemlidir. Özellikle yaz aylarında araç içerisindekilerin sıcaklık durumu önemlidir. Yaz aylarında serinlemek için klima kullanılır. Fakat klima aracın yakıt tüketimini artırır. Hatta içeriye giren güneş ışınları klimanın etkisini azaltır. Bu nedenle daha yüksek yakıt harcanmasına yol açar. Oto cam filmleri içeriye güneş ışınlarının girmesini engeller. Bu sebeple aracın iç sıcaklığı daha düşük bir seviyede tutulur. Böylece klimanın etkisi daha fazla hissedilir ve aracın yakıt harcaması azaltılır. Filmler aynı zamanda camların çizilmesini de büyük oranda azaltır. Cam filmleri belirli seviyelerde koruma sağlayarak camın tozlardan ya da dış etkilerden çizilmesini ya da zarar görmesini engelleyebilir.

Cam Filmi Yasak Mı?

Oto cam filmi yasak mı sorusunun yanıtı merak ediliyor. Oto cam filminin hangi arabalara uygulanacağı ve hangi tür cam filmlerinin yasak olduğu merak edilen bir konudur. Bu konuda kafanız karışabilir. M, N ve O kategorisindeki araçların hiçbir şekilde cam filmi takması yasaktır. Bu kategorilerin dışında kalan araçlar için de cam filmi takmak belirli koşullara uyarak mümkün olabiliyor. Örneğin araçların ön camına film taktırmak yasaktır. Ön camlara film işlemi uygulamak Avrupa Birliği Standartlarına göre de yasaktır. Bu nedenle ön cam filminin derecesi önemsizdir. Herhangi bir film işlemi ön camda uygulanamaz.

Aracın diğer camlarına takılacak olan film işlemi için de derece şartı getiriliyor. Güncel yasa ve yönetmeliklere göre cam filmlerinin en az %70 ışık geçirmesi gerekiyor. %70 ışık geçirgenliği sadece 1 ve 2 numaralı filmler için uygun görülüyor. Bu orandan daha az ışık geçiren cam filmleri araçlarda yasak olarak biliniyor. Bu nedenle 3, 4 veya daha fazla numara film kullanmak yasaktır. Aynı zamanda araçlarda renkli cam filmi uygulaması da cezai işlem gerektirir.  Buna ek olarak kurallara uygun olmayan oto cam filmi takan araçlar periyodik muayeneyi de geçemezler.

Yan ve arka camlara cam filmi takabilirsiniz. Ancak bu cam filmi standartlara uygun olarak takılmalıdır. Sürücülerin görüşünü engellemeyen ve kurallara uygun cam filmleri takılabilir. 1 numaralı cam filmi ve 2 numaralı cam filmleri ışık geçirme standartlarına uygun olduğu için kullanılabilir. Ancak 3 numaralı cam filmi ve 4 numaralı cam filminin  kullanımı kesinlikle kural dışıdır. Bu nedenle ceza işlemi uygulanır.  

Hangi Oto Cam Film Numaraları Takılabilir?

Cam filmleri çeşitli numaralara göre sınıflandırılıyor. Oto cam filmlerinin 4 numarası bulunur. Numaralar ve geçirgenlikler ters orantılıdır. Numara arttıkça cam filminin ışık geçirme seviyesi azalır. Ayrıca numara yükseldikçe oto cam filminin rengi de koyulaşır. Oto cam filmlerinin numara ve ışık geçirgenlik seviyeleri aşağıdaki gibidir.

  • 1 Numara Cam Filmi: %85 oranında ışık geçirir ve kullanımı serbesttir.
  • 2 Numara Cam Filmi: %70 oranında ışık geçirir ve kullanılabilir.
  • 3 Numara Cam Filmi: %55 oranında ışık geçirir ve kullanılamaz.
  • 4 Numara Cam Filmi: %40 ışık geçirir ve kullanımı yasaktır.

Ön camda ise herhangi bir numaradan cam filmi kullanılamaz. 1 ve 2 numaralı cam filmleri yan ve arka camlar içindir. 

Cam Filmi Olan Araçlar Muayeneden Geçer Mi?

Yasa ve yönetmeliklere uygun olmayan cam filmi takan araçlar muayeneden geçemezler. Geçirgenliği ya da numarası farketmeksizin ön camda cam filmi olan araçlar kesinlikle muayeneden geçemezler. Diğer camlara geçirgenliği %70’ten düşük filmler yani 1 ve 2 numaradan yüksek olan filmleri takmak da aracınızın muayeneden geçmesine engel olur. Aracın muayeneden kaldığı durumda cam filmini çıkararak 30 gün içerisinde tekrar muayeneye gidebilirsiniz. 

Sorunsuz ve cezasız bir yolculuk dileriz. Kiralık araç mı arıyorsunuz?

Birçok farklı marka ve modeli bulabileceğiniz, Türkiye’nin 1 numaralı araç kiralama platformu Yolcu ile 1 dakikadan kısa sürede aracınızı kiralayabilirsiniz. Ödüllü Misafir Merkezimize ( 5 ) 7/24 ulaşabilirsiniz.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir