faranjite öksürüğüne ne iyi gelir / Faranjit nedir, nasıl geçer? Faranjite ne iyi gelir? - Sağlık Haberleri

Faranjite Öksürüğüne Ne Iyi Gelir

faranjite öksürüğüne ne iyi gelir

Farenjit nasıl geçer? Farenjit belirtileri ve tedavi yöntemleri nelerdir?

Farenjit, halk arasında en çok görülen ve boğaz ağrısı olarak bilinen, boğaz kısmının iltihaplanmasına verilen isimdir. Farenjit hastalığı sıklıkla kış mevsimi ile birlikte kendini gösterir ve kişilerde ateş, halsizlik, boğaz ağrısı ve yanması gibi şikayetlere yol açar. Peki farenjit neden olur ve nasıl tedavi edilir?

Toplumda sık rastlanan bir hastalık olan farenjit, yutakta oluşan enfeksiyon sonucu yutağın iltihaplanmasıdır. Başlıca ateş, boğaz ağrısı, halsizlik gibi semptomlarla kendini gösteren bu hastalık virüs ya da bakteri kaynaklı olabileceğinden, bu hastalığın bulaşıcı olduğu söylenebilir. Grip benzeri diğer viral hastalıklarda olduğu gibi soğuğa bağlı olarak vücut direncinin düşmesiyle kış aylarında görülme sıklığı artar. Teşhisi zor olmayan bu hastalığın tedavisi de zor değildir.

Boğaz bölgesi veya yutak bölgesinin tahriş olmasıyla rahatsızlık yaratan farenjit, akut ve kronik farenjit olarak olmak üzere iki gruba ayrılır.

Akut farenjitte boğazda yanma, ağrı ve ateş meydana gelirken, kronik farenjitte ise daha çok kuru öksürük, gıcık ve boğazda takılma hissi gibi şikayetler görülmektedir. Akut farenjit boğazda kızarıklık, yutkunma güçlüğü ve hastanın ateşinin olması birkaç gün boyunca yemek yerken zorlanma gibi durumlara neden oluyor. 

Kronik farenjit ise daha çok boğaz bölgesinde tahriş sonrası görülen bir hastalıktır. Hastanın yaşam tarzı ve alışkanları, reflü ve burun hastalıkları sonucu meydana gelebilir.

Kronik farenjit;

Boğazın tahriş olması sonucu ortaya çıkar. Boğazın sürekli olarak tahriş olması bu durumun uzun süre devam etmesine sebep olur. Özellikle burun kemiği eğriliği gibi burunda meydana gelen hastalıklar sonucu kişi ağızdan nefes alıp vermeye başlar ve bu durum da uzun sürede boğaz kuruluğuna neden olur. Bunun dışında kronik farenjite neden olabilecek durumlar;

• Öğretmenlik gibi çok konuşmayı gerektiren meslek sahibi olmak

• Yeterli sıvı alınmaması

• Aşırı sıcak veya soğuk besin tüketilmesi

• Sigara kullanılması

• Acı baharatlar tüketilmesi

• Saman nezlesi

• Allerjiler

• Mideden asit gelmesi (reflü)

• Burunda alerji, sinüzit veya geniz etinde şişmeye sebep olan hastalıklar neden olabilmektedir.

Akut farenjit; 

Akut farenjite neden olan en yaygın sebepler arasında virüsler yer almaktadır.

Farenjit, soğuk algınlığı gibi durumlarda enfeksiyonla birlikte görülebilir. Soğuk ortamlarda bulunmak, hasta kişilerle aynı ortamlarda bulunmak da akut farenjite neden olabilir.

Bunun yanı sıra, kuru hava, kısa süreli kimyasal maruziyetleri gibi durumlar da akut farenjit nedeni olarak sayılabilmektedir.

Farenjit nasıl geçer? Farenjit belirtileri ve tedavi yöntemleri nelerdir? - 1

FARENJİT BELİRTİLERİ NELERDİR?

Farenjitte kuluçka süresi tipik olarak 2-5 gündür. Farenjite eşlik eden semptomlar farenjite neden olan duruma bağlı olarak değişir. Farenjitin belirtileri genel olarak şunlardır:

-Boğaz ağrısı

-Burun akıntısı

-Baş ağrısı

-Öksürük

-Yorgunluk hissi

-Vücut ağrıları

-Yüksek ateş (Soğuk algınlığında düşük dereceli ateş ve griple birlikte yüksek dereceli ateş)

Boğaz ağrısına ek olarak, mononükleoz semptomlar ise şunları içerir:

-Şişmiş lenf düğümleri

-Şiddetli yorgunluk

-Ateş

-Kas ağrıları

-Genel halsizlik

-İştah kaybı

Boğazda iltihap ve ağrıya neden olan bakteriyel bir enfeksiyon olan farenjit türlerinden strep boğaz da şu durumlara neden olabilir:

-Yutma güçlüğü

-Beyaz veya gri lekeli boğaz

-Şişmiş lenf düğümleri

-Ateş, titreme

-İştah kaybı

-Mide bulantısı

-Ağızda alışılmadık bir tat

-Genel olarak halsizlik hali

Farenjit nasıl geçer? Farenjit belirtileri ve tedavi yöntemleri nelerdir? - 2

FARENJİT NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Farenjit tedavisi için kişinin kendi uygulayabileceği basit destekleyici yöntemler olduğu gibi doktorun önerdiği tedavinin de aksatılmadan uygulanması gerekir.

Farenjit tedavisinde öncelikle hastalığın kaynağı tespit edilmelidir. Hastalık viral kaynaklıysa semptomlara yönelik (örneğin boğaz ağrısı varsa ağrı kesici ilaç verilmesi gibi) bir tedavi uygulanırken, bakteri kaynaklıysa antibiyotik tedavisi uygulanabilir. Ayrıca, kişisel ve çevresel nedenlerle ortaya çıkan durumlarda, bu nedenin ortadan kaldırılması tedavideki ilk aşama olmalıdır.

Bütün bunların yanında genel olarak hastaların tedaviye destek olmak için dikkat etmesi gereken bazı hususlar bulunmaktadır. Sıvı tüketim miktarını artırmak boğazı nemli tutacağından hastada rahatlama sağlar.  Özellikle kronik farenjitin yaşam tarzından kaynaklandığı düşünüldüğünden, sigara içmek gibi boğaza zarar veren alışkanlıkların tamamen bırakılması ve yeme-içme alışkanlıklarının gözden geçirilmesi gerekir. Kronik farenjitin alerjen ya da boğaz sağlığı için uygun olmayan ortamda sürekli bulunmak gibi nedenlerden kaynaklandığı tespit edilirse, bunların da ortadan kaldırılması gerekir.

Öğretmenlik gibi sürekli konuşması gereken bir mesleğe sahip olanların bundan kaynaklanan kronik farenjiti varsa, boğazı tahriş etmeyecek şekilde konuşmaları, bağırarak konuşmaktan kaçınmaları, konuşmalarına sık sık ara vermeleri ve konuşurken arada su içmeleri boğazı rahatlatmak için yapılabilecekler arasında yer alır. Yaşam tarzında yapılacak bu gibi değişiklikler kişinin hem sağlığı hem de yaşam kalitesi açısından büyük faydalar sağlayacaktır.

FARENJİTE NE İYİ GELİR?

 Faranjite iyi gelen doğal yöntemlerden de yararlanmak mümkündür. Farenjite şunlar iyi gelir:

Adaçayı / ekinezya

2009'da yapılan bir araştırma, ekinezya / adaçayının boğaz ağrısını ve kaşınmayı hafifletmek için klorheksidin / lidokain kullanan bir sprey kadar etkili olduğunu göstermiştir. Adaçayı antibakteriyel ve antiseptiktir. Ekinezya da bağışıklık güçlendirici etkilere sahip olabilir. Ada çayını gargara şeklinde yapabilir ve o şekilde tüketebilirsiniz. Ada çayı, farenjitin neden olduğu boğaz iltihabına da iyi gelir. Yine limon suyu ve demlenmiş ada çayı ile gargara yapmak da farenjite iyi gelebilmektedir.

Çiğ sarımsak

Sarımsağın antiseptik özellikleri vardır. Bakteriyel bir enfeksiyona yardımcı olabilir ve farenjitin yol açtığı boğaz ağrısını hafifletmeye katkı sağlar.

Çiğ sarımsak ezildiğinde; antibakteriyel, antifungal ve antiviral özelliklere sahip allisin adlı bir bileşik açığa çıkarır. Boğaz ağrısı için sarımsak kullanmanın en iyi yolu, çiğ şekilde çiğnemek veya bir dilim alıp 15 dakika boyunca emmektir. Çiğ sarımsağı daha kolay yutmak için rendeleyebilir, üzerine bal veya zeytinyağı ekleyebilirsiniz.

Nane

Birçok faydası bulunan nane, çiğnendiği takdirde faranjit hastalığına da iyi gelmektedir. Nane, boğaz ağrısını yatıştırabilir ve kuru öksürüğü hafifletebilir. Nane, demlenerek çay şeklinde içilebilir.

Farenjit nasıl geçer? Farenjit belirtileri ve tedavi yöntemleri nelerdir? - 3

FARENJİT EN FAZLA KAÇ GÜN SÜRER?

Faranjitin sebep olduğu nedeni bulup tedaviyi ona göre sürdürmek önemlidir. Birçok kişide bu hastalık 3-7 gün arasında kendiliğinden iyileşmektedir.

FARENJİT EN KISA SÜREDE NASIL GEÇER?

Faranjitin en kısa sürede geçmesini istiyorsanız bol bol dinlenmeniz gerekmektedir. Aynı zamanda bol su içmek, tuzlu su ile gargara yapmak, boğazı rahatlatıcı gıdalar ve içecekler tüketmek faranjiti en kısa sürede geçirmenize yardımcı olacaktır.

FARENJİT TEDAVİ EDİLMEZSE NE OLUR?

Farantjit teşhisi konulduktan sonra doğru bir şekilde tedavi edilmezse, enfeksiyon yayılarak aşağı iner daha ciddi sorunlara yol açabilecek olan larenjite döner. İlerleyen zamanlarda ise akciğere inebilir ve akciğer enfeksiyonuna sebep olabilir.

SAĞLIK HABERLERİ

Faranjit nedir, nasıl geçer? Faranjite ne iyi gelir?

Faranjit, boğaz kısmının iltihaplanmasındır. Akut ve kronik olarak iki türe ayrılır. Faranjit yeni oluşmuş “akut faranjit”, uzun süreli ve çok şiddetli olmayan şikayetler görülüyorsa “kronik faranjit” adı verilir. Belirtileri arasında genellikle boğaz ağrısı, öksürük gibi semptomlar yer alır. Evde yapılabilecek bazı doğal ve bitkisel çözümlerle faranjit geçirilebilir.

Larenjit gibi, farenjit de kaynağı oldukça nadiren bakteriyel olduğu için her zaman tedavi gerektirmez. Bir bakteri söz konusuysa, antibiyotik almaya güvenebiliriz.

Faranjit Nedir?

Farenjit, boğazın arkasında, nazal mukoza zarları ile gırtlak arasında yer alan farinksin iltihaplanması için kullanılan bir terimdir. Sizi konsültasyona sevk eden ilk semptom olduğu için sıklıkla "boğaz ağrısı" olarak anılır, farenjit akut veya kronik olabilir. Akut farenjit, neredeyse tüm bulaşıcı kökenlidir, özellikle viraldir; kronik formların daha çeşitli nedenleri vardır.

Bu anatomik yapıyı örten mukoza zarı, neyse ki, onu saldırganlara karşı günlük olarak korumayı mümkün kılan önemli savunma araçlarıyla donatılmıştır. Ancak bazen, bu mukoza zarı yıpranmış olup tutuşarak boğaz ağrısına neden olur.

Bu iltihaplanma kaynağı ne olursa olsun farenjittir. Ancak üst solunum yollarının astarı burundan gırtlak ve soluk borusuna kadar bir devamlılık oluşturur. Bu nedenle farenjit, özellikle çocuklarda genellikle nazofarenjit şeklini alır veya larenjite ve hatta tahrişe neden olacak şekilde yayılabilir. Ancak neyse ki, çoğu zaman farenjit iyi huyludur ve gecikmeden tedavi edildiğinde lokalize kalır.

Faranjitin Belirtileri Nelerdir?

Farenjitte kuluçka süresi tipik olarak 2-5 gündür. Faranjite eşlik eden semptomlar faranjite neden olan duruma bağlı olarak değişir. Faranjitin belirtileri genel olarak şunlardır:

- Boğaz ağrısı
- Burun akıntısı
- Baş ağrısı
- Öksürük
- Yorgunluk hissi
- Vücut ağrıları
- Yüksek ateş (Soğuk algınlığında düşük dereceli ateş ve griple birlikte yüksek dereceli ateş)

Boğaz ağrısına ek olarak, mononükleoz semptomlar ise şunları içerir:

- Şişmiş lenf düğümleri
- Şiddetli yorgunluk
- Ateş
- Kas ağrıları
- Genel halsizlik
- İştah kaybı

Boğazda iltihap ve ağrıya neden olan bakteriyel bir enfeksiyon olan faranjit türlerinden strep boğaz da şu durumlara neden olabilir:

- Yutma güçlüğü
- Beyaz veya gri lekeli boğaz
- Şişmiş lenf düğümleri
- Ateş, titreme
- İştah kaybı
- Mide bulantısı
- Ağızda alışılmadık bir tat
- Genel olarak halsizlik hali

Faranjite Ne İyi Gelir?

Boğaz ağrısını yatıştırmak için hidrasyon her şeyden önce önceliktir. Bunu yapmak için bol bol su içilmesi tavsiye edilir.

Ekinezya Çayı

Faranjit nedir, nasıl geçer Faranjite ne iyi gelir

Faranjite iyi gelen bitkisel tedavi yöntemleri arasında en bilinen ve en etkili bitkisel tedavi ekinezyadır. Ekinezya özellikle çayı ile birlikte tüketildiğinde faranjit benzeri şikayetleri kısa süre içerisinde ortadan kaldırmaktadır. Ekinezya çayı faranjitin iyileşme süresini de kısaltmaktadır. Altınmühür bitkisi ile birlikte tüketilen ekinezya çayı faranjite son derecede iyi gelmektedir. Ekinezyayı çay şeklinde de tüketebilir ya da dilerseniz ekinezya içeren spreyler de boğazınıza sıkarak tedavi edebilirsiniz.

Ada Çayı

Faranjit nedir, nasıl geçer Faranjite ne iyi gelir

Faranjite iyi gelen bir diğer bitkisel çay ise ada çayıdır. Ada çayı faranjit için son derece de etkili olan bitkisel çaylar arasında yer almaktadır. Ada çayını gargara şeklinde yapabilir ve o şekilde tüketebilirsiniz. Faranjitin neden olduğu boğaz iltihabı ada çayı ile birlikte tedavi edilmektedir. Eğer sık sık faranjit şikayetlerinden şikayetçiyseniz ada çayını günde 7-8 defa gargara şeklinde tüketerek bütün faranjit şikayetlerinizi minimuma indirebilirsiniz.

Zencefil

Faranjit nedir, nasıl geçer Faranjite ne iyi gelir

İnsan sağlığına da oldukça faydalı olan zencefil faranjit için de kullanılan bitkisel doğal yöntemlerden biridir. Zencefil adeta şifa kaynağı olarak nitelendirilen bitkisel tedavi seçenekleri arasındadır. Faranjit aynı zamanda mikrop kırıcı özelliği bulunan bir gıdadır. Dolayısıyla faranjite neden olan mikropların boğazdan atılmasına yardımcı olur ve kişinin kendisini daha iyi hissetmesini sağlar. Zencefil ayrıca boğazı yumuşatır ve faranjitin iyileşme süresini azaltmaktadır.

Zerdeçal

Faranjit nedir, nasıl geçer Faranjite ne iyi gelir

Her derde deva olarak nitelendirilen zerdeçal faranjit tedavisi içinde kullanılmaktadır. Zerdeçal mikrop kırıcı ve mikroplara karşı oldukça etkili olan bir bitkisel gıdadır. Boğaz da ve solunum yolunda meydana gelen her türlü iltihaplanma zerdeçal ile birlikte geçmektedir. Faranjit zerdeçal tedavisi ile birlikte önemli ölçüde geçmekte ve kişi kendini daha iyi hissetmektedir. Zerdeçalı süt ile birlikte karıştırın. Ardından elde edilen karışımı karıştırın. Elde edilen karışım faranjite karşı oldukça etkili olan bir karışımdır. Bu şekilde günde 2 kez zerdeçal karışımı içerek faranjit şikayetlerinden kurtulabilirsiniz.

Fesleğen

Faranjit nedir, nasıl geçer Faranjite ne iyi gelir

Faranjite etkili olan ve faranjitin iyileşmesini kısa sürede sağlayan bitkisel tedavi yöntemlerinden bir diğeri de fesleğendir. Fesleğen tam bir antioksidan olan gıdalar arasındadır. Evlerde de kolay olarak bulunan fesleğen ile birlikte faranjit şikayetlerinden kurtulmak mümkün. Fesleğen içerdiği magnezyum ile birlikte vücuttaki kan akışını da hızlandırmaktadır. Faranjitin neden olduğu boğaz iltihabı da fesleğen ile birlikte geçmektedir.

Faranjit Öksürüğü Nasıl Geçer?

Çam, solunum yolu için bir antiseptiktir, öksürüğü yatıştırır ve solunum kapasitesini iyileştirir. Muz ve meyan kökü ile kombinasyon halinde, kalıcı bronşit vakalarında da çok ilginç sonuçlar ortaya çıkarır. Faranjit öksürüğünü bu bitkilerle hafifletebilirsiniz.

Çok kuru hava solumaktan kaçınmak gerekir. Bir kase sıcak su üzerinde veya sıcak bir duş alırken buharı içinize çekin. Mümkün olduğunca sesini dinlendir. Ama fısıldamayın çünkü ses tellerini normal bir sesten daha fazla zorlar. Susuz kalmamak için bol miktarda sıvı tüketin (ancak alkol ve kafeinden uzak durun). Pastilleri emerek, tuzlu suyla gargara yaparak veya sakız çiğneyerek boğazı nemlendirin. Vazokonstriktörlerden kaçının . Bu ilaçlar boğazınızı kurutabilir.

Beyaz et suyu, öksürük ve bronşit, tracheitis veya larenjit gibi bazı solunum yolu hastalıklarına karşı savaşan en ünlü şifalı bitkilerden biridir. Balgam oluşumunu sınırlarken, tahliyesini teşvik eder, bu da boğaz ağrısına neden olan tahriş edici faranjit öksürüğü durumunda tartışılmaz bir müttefik haline getirir.

Hatmi kökü, jelatinimsi bir doku veren müsilajlar içerir. Müsilajlar, su ile temas ettiğinde viskoz hale gelen ve şişen polisakkaritlere dayanan heterojen moleküllerdir. Böylece mekanik bir hareketle boğazı yumuşatırlar. Bu da öksürüğünüzün yumuşamasına zemin hazırlar.

Adaçayı, özellikle ağız ve solunum sistemindeki iltihabı gidermek için önerilen bir bitkidir. Faranjitin sebep olduğu öksürük krizlerine karşı savaşmak için gargara olarak kullanılır. Aynı zamanda eczanelerde satılan bir sprey şeklinde de mevcuttur.

Zencefil, boğaz ağrısını hafifletmeye yardımcı olan anti-enflamatuar ve antibakteriyel özelliklere sahip bir baharattır. Kaynatma olarak tüketilir. Suyu bir tencerede kaynatın, kaynadıktan sonra içine soyulmuş zencefil kökü koyun. Örtmeden önce yirmi dakika kadar kaynatın, süzün ve bir kapta servis yapın. Yoğun faranjit öksürüğü anında hızlı bir rahatlama sağlar.

Faranjitin Tedavisi Var mı?

Hemen hemen tüm akut farenjit bulaşıcıdır ve en az % 90'ı viraldir. Bu durumlarda semptomatik tedavi yeterli olabilir ve her şeyden önce antibiyotikler sadece gereksiz olmakla kalmaz. Direnci sınırlandırmak için kesinlikle önerilmez. Vakaların yaklaşık% 10'unda farenjit, bakteriyel bir enfeksiyona, çoğunlukla beta hemolitik streptokok grup A'ya bağlı olabilir. Bu bakteriyel enfeksiyon, kendini daha aniden ve daha yoğun semptomlarla gösterir.

Akut farenjitin daha az yaygın bir belirtisi, yaklaşık dört hafta sürebilen şiddetli bir boğaz ağrısı, ateş, titreme, şiddetli yorgunluk ve boyun, koltuk altı ve kasıktaki lenf düğümleri şeklinde ortaya çıkan enfeksiyöz mononükleozdur. Peki tedavisi var mı?

Genellikle, viral kaynaklı akut farenjit için tedavi sadece ağrı kesiciler, ateş ilaçları ve öksürük kesici ilaçlarla (öksürük ilaçları) semptomları gidermeyi amaçlamaktadır.

Farenjitin önlenmesi esas olarak hijyen önlemlerini içerir. Tuvalete gittikten sonra ve yemek yemeden önce ellerinizi yıkayın, hapşırın ve dirseğinizin kıvrımına öksürün (asla elinize değil), bulaşmış olan nesneleri dezenfekte edin. Enfekte bir kişiyle temas halinde önlemlerinizi almalısınız. Sağlıklı bir yaşam tarzı (sigarayı bırakın ve günde 2 bardaktan fazla alkol almayın) ayrıca farenjit riskini azaltır.

 Antibiyotikler sadece bakteriyel kaynaklı farenjit için gereklidir. Diğerleri için antibiyotiklere gerek olmaz.

Faranjit Nasıl Önlenir?

Farenjit ve diğer enfeksiyonlara yakalanma ile bulaşriski şu yollarla azaltılabilir:

- Elleri iyice ve düzenli olarak yıkamak
- Öksürürken veya hapşırırken ağzı ve burnu kapatmak
- Bulaşıcı viral veya bakteriyel enfeksiyonları olan kişilerle yakın temastan kaçınmak
- Sigara içmekten ve sigara dumanına maruz kalmaktan kaçınmak
- Tozlu yerlerde ve kirli havada bulunmamak
- Aşırı sıcak ve soğuk gıdalar tüketmemek
- Ortak yüzeylerde sanitasyon ajanlarını kullanmak
- Çalışma ve yaşam alanlarını mümkün olduğunca havalandırmak
- Kimyasal tahriş edici maddelerle temastan kaçınmak

Kulak Tıkanıklığı Nedir? Kulak Tıkanıklığı Nasıl Geçer?

Kulak tıkanıklığı; işitme kalitesini önemli ölçüde düşüren geçici bir rahatsızlıktır. Basınç değişimi, dış kulak iltihabı ve üst solunum yolu enfeksiyonu gibi çeşitli nedenlerle ortaya çıkabilir. Kişilerin yaşam kalitesini büyük ölçüde etkileyen kulak tıkanıklığı, kısa bir sürede kendiliğinden düzelme eğilimindedir. Ancak, bir haftadan fazla süren kulak tıkanıklığı önemli hastalıkların habercisi olabilir.

Kulak Tıkanıklığı Nedir?

Kulak tıkanıklığı bireylerin günlük hayatında sıklıkla karşılaştığı bir rahatsızlıktır. Çoğunlukla tek kulakta meydana gelen tıkanma, her iki kulakta birden de görülebilir. Kulak tıkanıklığı, dışarıdan gelen ses dalgalarının işitme kanalına düzgün bir şekilde iletilememesi sonucunda gelişir. Anatomik olarak kulak; dış, orta ve iç kulak şeklinde 3 bölüme ayrılır. Dış kulak ses dalgalarının ilk toplandığı bölgedir. Dış kulakta toplanan ses dalgaları işitme kanalına iletilir. İşitme kanalı boyunca aktarılan ses dalgaları, kulak zarı olarak adlandırılan yapıda titreşime dönüştürülür. Titreşimler, orta kulakta işlenir ve iç kulakta işitme siniri aracılığıyla beyne aktarılır. Ses dalgalarının tüm bu süreçlerden geçip beyne ulaşmasıyla duyum oluşur. Dış kulaktan başlayarak iç kulağa kadar olan kanalda herhangi bir fonksiyon bozukluğunun olması, kulak tıkanıklığına neden olur. Kulakta dolgunluk hissi ve işitme kalitesinin düşmesi gibi belirtilerle seyreden kulak tıkanıklığı, çoğunlukla önemsenmeyen ve tedavisi geciktirilen bir rahatsızlıktır.

Kulak Tıkanıklığının Belirtileri Nelerdir?

Kulak tıkanıklığının belirtileri, tıkanmaya neden olan faktörlere bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Kulakta basınç ve dolgunluk hissi en yaygın görülen belirtiler arasında bulunur. Diğer belirtiler ise şu şekildedir:

    • Hafif işitme kaybı
    • Baş dönmesi
    • Kulakta ağrı
    • Kulak akıntısı
    • Kulak çınlaması
    • Denge kaybı

Kulak Tıkanıklığının Nedenleri Nelerdir?

Anatomik olarak 3 bölümden oluşan kulakta, dış kulak, orta kulak ve iç kulağın herhangi birinde görülen fonksiyon bozuklukları kulak tıkanıklığına yol açabilir. Aynı zamanda, kulağa yabancı bir cisim kaçması, uçak yolculuğu, alerjiler ve grip gibi etkenler de kulak tıkanıklığına neden olabilir. Kulak tıkanıklığının en yaygın görülen diğer nedenleri ise şu şekildedir:

    Dış kulak iltihabı: Dış kulak iltihabı; mantar ve bakteriyel enfeksiyonların neden olduğu bir rahatsızlıktır. Hastalık, işitme azlığı, kızarıklık, akıntı ve kulak ağrısı gibi belirtilerle seyreder. Dış kulak iltihabının tedavi edilmesiyle kulak tıkanıklığı da ortadan kalkar.

    Akut otitis media: Ani gelişen orta kulak iltihabı, kulak tıkanıklığının yaygın nedenlerinden biridir. Akut otitis media, kulak zarının arkasında bulunan orta kulağın iltihaplanması sonucu görülen bir rahatsızlıktır. Enfeksiyon, orta kulakta iltihaplı sıvı birikmesine neden olabilir. Bu durum ise işitme kalitesini düşürür ve kulakta dolgunluk hissi yaratır.

    Seröz otitis media: Hiçbir iltihabi bulgu olmaksızın kulağın kendi salgısının orta kulakta birikmesi sonucu kulak tıkanıklığı yaşanabilir. Seröz otitis media olarak tanımlanan bu durum, östaki borusunun tıkanmasına yol açar. Normalde genze akması gereken salgı, östaki borusundaki tıkanma nedeniyle orta kulakta birikmeye başlar. Bunun sonucunda ise kulak tıkanıklığı oluşur ve işitme kalitesi düşer.

    Buşon: Kulak kiri olarak bilinen buşon, kulak tıkanıklığının en temel nedenlerinden biridir. Dış kulak yolunda oluşan buşon, vücudun savunma mekanizmasının bir parçası olarak düşünülebilir. Vücut; bu salgıyı, kulağın toz ve diğer yabancı partiküllerden korunması için üretir. Koyu sarı renge sahip olan buşon, kulağı çeşitli enfeksiyonlara karşı korur.  Ancak, buşon normalden fazla salgılanırsa, dış kulak yolunda tıkanıklığa yol açar. Sanılanın aksine, kulak salgısını kulak çubuğuyla temizlemeye çalışmak işitme kalitesini daha da düşürebilir.

    Östaki fonksiyon bozukluğu: Östaki borusu; burun, boğaz ve orta kulak arasında geçiş sağlayan bir kanaldır. Bu kanal, orta kulak basıncı ile hava basıncı arasındaki dengeyi sağlamakla görevlidir. Saman nezlesi gibi alerjik reaksiyonlar ya da hava basıncının aniden değiştiği durumlarda östaki borusu tıkanır. Östaki borusu tıkandığından, orta kulak, basınç değişimine uyum sağlayamaz. Bu fonksiyon bozukluğu işitme kalitesini düşürerek rahatsız edici bir hisse yol açar. 

    Nazofarenkste tümör oluşumu: Üst yutak olarak da bilinen nazofarenks, solunum sisteminin önemli bir parçasıdır. Boğazın burun ile birleştiği bu bölgede, tükürük bezi ve lenfoid dokular bulunur. Lenfoid dokulardaki hücrelerin kontrol edilemeyen bir şekilde hasara uğraması, nazofarenks kanserine yol açar. Burun tıkanıklığı, kulakta uğultu ve işitme kaybı gibi belirtiler gösteren nazofarenks kanseri, nadir olmakla birlikte kulak tıkanıklığının nedenlerinden biri olabilir.  

    Kulak zarı hasarı: Kulak zarının delinmesi ya da esnekliğini kaybetmesi de kulak tıkanıklığına neden olabilir.

Kulak Tıkanıklığı Tanısı Nasıl Konur?

Kulak muayenesi; çoğu durumda doktorun soracağı birkaç temel soruyla başlar. Tıbbi öykünün uzmanlara eksiksiz anlatılması, tanı ve tedavi prosedürlerinin doğru bir şekilde planlaması açısından oldukça önemlidir. Kulak tıkanıklığına ek olarak baş dönmesi, ağrı, çınlama ve akıntı gibi problemlerin görüldüğü durumlarda, doktor hastadan bazı işitme testlerini yaptırmasını isteyebilir. Muayene ve işitme testlerinin ardından kulak tıkanıklığı tanısı konabilir.

Kulak Tıkanıklığı Nasıl Tedavi Edilir?

Kulak tıkanıklığı basınç değişimi gibi basit bir nedenle oluşabileceği gibi, önemli sağlık sorunları nedeniyle de ortaya çıkabilir. Çoğu zaman kulak tıkanıklığını ortadan kaldırmak için östaki borusunun rahatlatılması yeterli olur. Yutkunma, sakız çiğneme ve esneme gibi yöntemler, basıncın östaki borusu üzerindeki etkisini ortadan kaldırır. Ancak, kulak tıkanıklığına ağrı, akıntı, denge kaybı gibi durumlar eşlik ediyorsa, rahatsızlığın ortadan kaldırılması için mutlaka bir doktora başvurulmalıdır. Kulak tıkanıklığı tedavisinde kullanılan ilaç grupları şu şekildedir:

    Antibiyotikler: Orta kulak iltihabına bağlı gelişen kulak tıkanıklığı, antibiyotik tedavisiyle tedavi edilir. İltihabın gerilemesiyle birlikte kulak tıkanıklığı da ortadan kalkar.

    Antihistaminikler: Saman nezlesi gibi alerjiye bağlı gelişen kulak tıkanmalarında antihistaminik ilaçlara başvurulabilir. Antihistaminik tedavisi, şikayetlerde hızlı bir rahatlama sağlayarak kulaktaki dolgunluk hissini ortadan kaldırır.

    Dekonjestanlar: Sinüs basıncı kulakların tıkanmasına neden olabilir. Sinüs için ağızdan alınabilen veya burun içine püskürtülen dekonjestanlar kullanılabilir.

    Damlalar: Kulak kirinin işitme kanalını tıkaması, duyma kalitesini düşüren etkenlerin başında gelir. Hidrojen peroksit gibi damlalar uygun şekilde kullanıldığında, kuruyan salgının kimyasal yapısını bozar. Böylece, buşon hızla eriyerek kulaktan dışarı atılır. Bu tedaviye rağmen buşonun kulaktan atılamadığı durumlarda ise doktor aspiratörle vakumlama, suyla yıkama ya da küret ile temizleme gibi yöntemlere başvurarak buşonu çıkarır. Bu yöntemlerin hangisinin seçileceğine, muayene esnasında kulak burun boğaz uzmanı karar verir.

Medikal tedavinin yeterli olmadığı durumlarda ise cerrahi müdahale yöntemleri üzerinde durulur. Östaki borusunun manevralarla açılamadığı ve kulak zarı deformasyonu veya tümör kaynaklı kulak tıkanıklığı vakalarında sıklıkla cerrahi tedaviden yararlanılır.

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır