gebelik testinde geçersiz ne demek / Erken Gebelik Testi Nedir, Ne Zaman ve Nasıl Yapılmalıdır? - seafoodplus.info

Gebelik Testinde Geçersiz Ne Demek

gebelik testinde geçersiz ne demek

ÖNEMLİ NOT: İdrarda yapılan gebelik testleri ilişkiden hemen sonra sonuç vermez. Testin doğru sonuç vermesi için çoğu zaman adet gecikmesi olması gereklidir. Yani hamilelik süphesi olan ilişkiden sonra yaklaşık 14 gün geçmesi gerekir.

Hamile olduğundan şüphelenen ve adet gecikmesi yaşayan pekçok kadın eczaneden kolayca temin ettiği gebelik testi ile hamile olup olmadığını öğrenmeye çalışır. Bu hem son derece ucuz, hem kolay hem de özel bir yöntemdir. Özeldir çünkü testi uygulayan kadından başka kimse sonucu bilemez. Pekçok kadın için bu önemli bir özelliktir. Kadın hamile olup olmadığını herkesten önce öğrenmek ve bu özel anı doyasıya yaşamak ister. Tam tersi şekilde istenmeyen bir gebelikten korkan kadın da hamile olup olmadığını başkalarının bilmesini istemeyebilir.

Her yıl tüm dünyada milyonlarca gebelik testi satılmaktadır. Evde yapılan gebelik testi anlamında &#;home pregnancy test&#; (HPT) olarak adlandırılan bu yararlı kitler her zaman doğru sonuç vermeyebilir. Hatalı pozitif ya da hatalı negatif sonuçlar kişide hem psikolojik hem de fiziksel travmaya neden olabilir. Bu nedenle gebelik testi kitlerini kullanırken çok dikkatli olmak gerekir.

Öte yandan e-posta ile gelen pekçok sorudan HPT&#;lerin ne zaman ve nasıl kullanılması gerektiği ile ilgili yeterli bilgiye sahip olunmadığı sonucu çıkmaktadır.

HPT gebeliği nasıl saptar?

Bir gebelik oluştuğunda herhangi bir testin bu gebeliği saptayabilmesi için hCG adı verilen hormonun varlığı temel şarttır. hCG yalnızca gebelikte salgılanan bir hormondur ve salgılanabilmesi için döllenmiş yumurtanın blastokist aşamasına ulaşıp rahim içine yerleşmesi gerekir. Bu genelde yumurtlamayı takiben gün içinde meydana gelen bir olaydır. Teorik olarak hCG döllenmeyi takip eden 9. gün civarında salgılanmaya başlar. Hormonun kanda yeterli düzeye ulaşıp idrarla da atılması için ek zamana gerek vardır. Çok erken dönemlerde hormon kanda yükselmeye başlamasına rağmen idrarl atılması gecikebilir. Normalde gebe olmayan bir kadında kandaki hCG düzeyi mililitrede 10 milienternasyonel üniteden (mIU) daha düşüktür

HPT&#;nin hassasiyeti ne demektir?
HPT&#;nin hassasiyeti idrarda saptayabildiği en düşük miktardaki hCG değeri anlamına gelir. Bugün piyasada satılan pekçok gebelik testinin hassasiyeti mIU/mL arasındadır. Yani hCG değeri mIU/mL&#;nin altındaysa test sonuç vermez. Oysa kan testi hCG değerini tam olarak yansıtıseafoodplus.info nedenle kan testi daha adet gecikmesi ortaya çıkmadan sonuç verebilir.

Testin duyarlılığı yani hassasiyeti ne kadar yüksekse yani ölçebildiği hCG düzeyi ne kadar düşükse gebeliği erken dönemde gösterme olasılığı da o kadar yüksektir.

HPT nasıl yapılır?
Her gebelik testinin kendine ait özellikleri olabilir. Bu nedenle eczaneden test aldığınızda kullanma talimatını mutlaka okuyunuz.

Test için en uygun örnek orta akım idrarıdır. Yani idrar yapmaya başlayıp biraz idrarı boşa akıttıktan sonra idrar örneği almanız daha uygundur. Testin özelliğine göre idrarınızı bir kaba alıp damlalık ile damlatmanız, idrar kabına batırmanız ya da direkt olarak idrarınızı yaparken testi akan idrara tutmanız uygulanabilecek yöntemlerdir.

HPT en erken ne zaman sonuç verir?
&#;Arkadaşımla ilişkide bulundum daha sonra hemen gidip gebelik testi aldım sonuç negatif çıktı. Kesinlikle hamile olmadığımdan emin olabilirmiyim?&#; şeklinde sorular e-posta ya da telefon ile bana yöneltilen sorular arasında sıkça yer almaktadır. Bu kadar erken dönemde gebelik olup olmadığını ancak Tanrı bilebilir.

Daha öncede belirttiğim gibi gebelik testinde gebeliğin saptanabilmesi için embryonun rahim içine yerleşmiş olması gerekir. Bu nedenle test en erken yumurtlamadan sonraki günde saptanabilir. Ancak yumurtlamanın geç olması, embryonun beklenenden daha geç yerleşmesi gibi nedenler ile bu dönemde yapılan idrar testi genelde negatif çıkar. Bu dönemde yapılan gebelik testinin negatif çıkması hatalı negatif anlamına gelmez ve hamile olmadığınızı göstermez. En akılcı ve ekonomik yaklaşım adet kanamasını beklemek eğer gecikme olursa test yapmaktır.

Ekim ayında JAMA dergisinde yayınlanan geniş kapsamlı bir araştırmada adet gecikmesinin olduğu günde yapılan idrarda gebelik testinin duyarlılığının %90 olduğu saptanmıştır (JAMA. ;). Geriye kalan %10 olguda daha henüz embryo rahime bile yerleşmemiştir. Yine aynı çalışmaya göre bu testlerin duyarlılığı en fazla adet gecikmesinden 1 hafta sonra olmakta ve %97&#;ye kadar çıkmaktadır.

Bu nedenle adet gecikmesinin takip eden günde yapılan test negatif çıktığında mutlaka 1 hafta sonra test yeniden yapılmalıdır.

Testi yapmadan önce idrar ne süre ile tutulmalıdır?
Testi yaptığınız gün ne kadar geçse idrar tutmanız gereken süre o kadar azdır. Örneğin beklediğiniz adet kanaması 1 hafta geçmiş ise idrar tutmadan herhangi bir zamanda testi yapabilirsiniz. Öte yandan adet kanamasını beklediğiniz gündeyseniz ya da adet kanamanız gün geciktiyse bu durumda 4 saat idrar yapmayıp daha sonra testi yapmalısınız.

Test nasıl yorumlanır?
Piyasada satılan değişik markalardaki idrar testleri birbirinden farklıdır. Bu nedenle kullndığınız testin kullanma talimatını mutlaka dikatlice okuyunuz.

Genelde idrar testlerinde 3 tane pencere bulunur. Bunlardan birine idrar örneği damlatılırken yan yana bulunan iki pencereye bakılarak test yorumlanır. Bu pencerelerden birisi testin doğru şekilde yapılıp yapılmadığınız gösterir (kontrol penceresi). Diğer pencere ise pozitif ya da negatif sonucu verir. Pozitif sonuç varlığında bu penceresinde ya bir çizgi ya da artı işareti çıkar. Sonuç penceresindeki çizginin renginin açık ya da koyu olması anlamını değiştirmez. Bu her durumda pozitif sonuç demektir. Bazı testlerde ise sonuç peceresinde artı ya da eksi işareti belirir. Artı pozitif sonucu yani gebeliği, eksi ise gebelik olmadığını gösterir.

pregtest_son

Gebelik testinin sonucu okunurken testin kullanma kılavuzunda belirtilen zaman süresince beklenmelidir. Bazı durumlarda test negatif olmasına rağmen bir süre daha beklendiğinde hafif bir çizgi ortaya çıkabilir. Bu şüpheli sonucu belirtir. Ya hamile olmanıza rağmen hCG değeri testin saptayabileceği düzeylere ulaşmamıştır ya da hamiel değilsinizdir ancak test reaksiyon vermektedir. Her iki durumda da testin gün sonra tekrar edilmesi ya da kanda gebelik testi yapılması uygundur. İdeal olan testin kullanma kılavuzunda belirtilen zaman sonrasında sonucu yorumlamaktır.

Test neden hatalı sonuç verir?
Testin hatalı negatif sonuç vermesinin temel nedeni duyarlılığının kandaki düşük düzeydeki hCG değerlerini saptamaya yetmemesidir. Testin erken yapılması bunda en önemli faktördür. Testin bozuk ya da son kullanım tarihinin geçmiş olması da bir diğer etkendir.

Hatalı pozitif sonuçlar ise daha nadir görülür. Bu gibi durumlarda bazen idrardaki başka bir hormona (örneğin LH) çapraz reaksiyon gelişebilir. Bir başka neden de kimyasal gebeliklerdir. Çok erken dönemde test pozitif çıkmasına rağmen daha sonra klinik olarak gebelik fark edilemeden embryo canlılığını yitirir ve kan hCG değerleri düşmeye başlar.

İnfertilite tedavilerinde yumurta çatlatmak amacıyla yapılan hCG enjeksiyonları sonrasında da hatalı pozitif sonuçlar görülebilir. Bu nedenle test son hCG enjeksiyonundan gün sonra yapılmalıdır.

Testin hatalı pozitif sonuç vermesi oldukça seafoodplus.info nedenle pozitif sonuç varlığında ek incelemeye gerek duyulmazken negatif olması mutlaka gebe olunmadığı anlamına gelmez

Kullanılan ilaçlar ya da enfeksiyonlar hatalı sonuçlara neden olabilir mi?
İçinde hCG içermeyen ilaçlar hatalı sonuca neden olmaz. Kısırlık tedavisinde kullanılan yumurtlama uyarıcı ilaçlar da dahil olmak üzere hiç bir antibiyotik, ağrıkesici, doğum kontrol hapı testin hatalı sonuç vermesine neden olmaz ya da gebelik varlığında testin pozitifleşme sürecini geciktirmez. Benzer şekilde tütün ürünleri ve alkol de HPT&#;lerin doğru sonuç vermesini engellemez.

Uyarılar
Her türlü adet gecikmesi mutlaka değerlendirilmesi gereken önemli bir sağlık sorunudur. Testin negatif çıkması durumunda eğer adet kanamanız hala daha başlamadıysa mutlakajinekoloğunuzla görüşmelisiniz.

Testin pozitif olması normal bir gebelik olduğu anlamına gelmez. Bu nedenle gebeliğin varlığını teyit etmek ve dış gebelik başta olmak üzere bazı erken gebelik komplikasyonlarına yenik düşmemek için kontrol şarttır. Öte yandan adet gecikmesi olan bir kadında testin negatif sonuç vermesi gebeliğin ilerlemesine neden olacaktır. Bu sırada gebelikte kullanılmaması gereken maddeleri kullanmanız ya da gebelik için uygun olmayan davranışlarda bulunmanız bebeğinize zarar verebilir. Bunun istenmeyen bir gebelik olması durumunda ise sonlandırılması için yasal sınır aşılabilir.

Her adet gecikmesi durumunda test pozitif ya da negatif olsun mutlaka doktorunuzla görüşmelisiniz.

Erken Gebelik Testi Nedir?

Bebek sahibi olabilmek için korunmayı bırakan tüm kadınları her ay aynı heyecan sarar.

“Acaba hamile miyim?”

Hamile kalmaya elverişli olan yumurtlama dönemi ve ona yakın günler değerlendirilmiş, kolay hamile kalabilmek için tüm koşullar yerine getirilmişse bu heyecan daha da artar.

Normal hamilelik testleri ile gebeliğin anlaşılabilmesi için adetin gecikmesini beklemek gerekir. Ancak pek çok kadın için bu dönemlerde geçen 1 gün bile 1 yıl gibi gelebilmektedir. Bu durum, gebeliği daha erken tespit edebilecek bir ürün üretilmesinin yolunu açmıştır.

Erken gebelik testi, gebeliği tahmini adet kanaması gününden 5 gün öncesine kadar tespit edebilir. Bu nedenle gebelik planlayan kadınların sıkça kullandığı ürünlerden biridir.

bos-gebelik2Normal Gebelik Testi ile Erken Gebelik Testi Arasındaki Fark Nedir?

Erken hamilelik testleri, tıpkı diğer hamilelik testleri gibi vücuttaki hCG hormonunun seviyesini ölçerek gebeliği tespit eder. Bu hormon, hamile olmayan kadınlarda bir miktar bulunur.

Hamile olmayan kadınlarda bulunan miktar mlU/ml arasındadır.

Erken gebelik testleri ise bu miktarın biraz üzerindeki hormon artışını bile tespit edebilecek kadar hassastırlar. Diğer gebelik testlerinde adet olunması gereken ilk gün bile gebelik tespit edilemeyebilirken, erken gebelik testlerinde kolayca tespit edilebilir.

Gebelik hormonu da denilen beta hCG hormonu, döllenmenin gerçekleşmesiyle birlikte günden güne büyük bir artış gösterir. Ancak diğer testlerin, gebelik olması halinde bile erken dönemde pozitif gösterememesinin esas sebebi, bu hormonun testin ölçebileceği eşik değerine henüz ulaşmamış olmasıdır.

Beta HCG değerleri hakkında daha fazla bilgi için aşağıdaki bağlantıya tıklayın.

seafoodplus.info

Beta hCG hormon seviyesindeki artış her kadında farklı olabilir. Kimi kadınlarda kısa sürede üst seviyelere ulaşırken bazı kadınlarda ise bu süre daha geç olabilmektedir. Bunun sebebi geç döllenme olabilir. Ancak yine de 2 günde iki katına çıkabilecek derecede yükselebilen bir hormondur.

Bu nedenle ilişkiden yaklaşık gün sonrasında yapılan erken gebelik testinde pozitif sonuç elde edebilmek mümkündür. Böylece gebe olup olmadığınızı evinizde yapabileceğiniz basit bir test ile kısa bir süre içerisinde öğrenebilirsiniz.

Erken Gebelik Testlerinin Doğruluk Payı Nedir?

  • Bahsedildiği üzere erken gebelik testleri, gebelik hormonu denilen beta hCG hormonu seviyesini hassas bir şekilde ölçebilir. Bu testleri üreten firmaların yaptığı araştırmalar sonucunda hamile kadınların %70’inden fazlasında hCG hormonu değeri, olunması gereken adet gününden 4 veya 5 gün önce testin ölçebileceği kadar yükselebilmektedir. Ancak, beklenen adet tarihinizden en fazla 5 gün önce bu testi yaptınız ve negatif çıktıysa bu durum % gebe olmadığınızı göstermez. Doğru sonuç için birkaç gün daha bekleyip testi yinelemek gerekir.
  • Beklenen adet gününden itibaren uygulanan erken hamilelik testinin neredeyse %99 doğruluk paylı bulunur. Bu da meraklı anne adayları için daha kesin sonuç demektir. Bu nedenle anne adaylarının birçoğunun ilk tercihi olmaktadır.

Erken Gebelik Testi Ne Zaman Yapılmalıdır?

Bu zamanı belirleyebilmek için öncelikle gebeliğin hangi zaman dilimlerinde oluşabileceğini bilmek gerekir. Ortalama bir adet döngüsüne sahip bir kadının (yaklaşık 28 gün), son adetinin ilk gününden itibaren saymaya başlanacak olursa ortalama gün yumurtlaması gerekir. Yumurtanın döllenebilmesi için, serbest bırakıldıktan sonra yaklaşık 24 saati vardır. Sperm hücreleri kadın vücudunda yaklaşık 48 saate kadar, hatta daha iyi parametrelerde 72 saate kadar yaşayabildiğinden, yumurtalama öncesindeki ve sonrasında günler girilen ilişkiler sonrasında döllenme gerçekleşebilir. Döllenen yumurta yaklaşık gün içerisinde rahme doğru ilerler ve buraya yerleşir. 

Gebelik hormonu bu andan itibaren olan beta hCG hormonu yaklaşık her 48 saatte 2 katına çıkarak hızla artar.

Erken gebelik testleri, marka çeşidine göre değişiklik gösterse de ortalama olarak yumurtlamadan gün sonrasında gebeliği tespit edebilirler. Bu süre, kanda yükselen hamilelik hormonunun böbreklerden süzülerek idrarda tespit edilebilecek düzeye gelmesi için genellikle yeterlidir. Beklenen adet gününden 4 gün öncesine kadar gebeliği tespit edebildiğini belirten markalar olduğu gibi 5 güne kadar tespit edebildiğini söyleyen markalar da vardır. Ancak hangi markanın ürününü alacak olursanız olun, bilmeniz gerekir ki;

  • Sonuç ne olursa olsun testi iki gün sonra tekrarlamak mantıklı bir yaklaşım olacaktır.
  • Erken yapılan testlerde negatif sonuç her zaman kesin sonuç değildir. Bunun sebebi, döllenmenin düşündüğünüz tarihten daha geç olabilmesidir.
  • Aynı zamanda gebelik hormonu herkeste aynı düzeyde artış göstermeyebilir. Bu nedenle negatif sonuçlarda birkaç gün sonra test yenilenebilir.

Uyguladığınız testteki pozitif sonucu kesinleştirmek için kan testi yapılması gerekir. Kan testi her zaman daha net sonuçlar vermektedir. 

  • Pozitif test sonucuna rağmen düşük bir ihtimal de olsa adet görülebilmesi mümkün olmaktadır. Nihayetinde bu testler gebelik hormonunu ölçmektedir. Kimyasal gebelik gibi durumlarda pozitif sonuca rağmen kanamalara rastalanabilmektedir.
  • Erken yapılan testler gebelik bekleyen kişilerde olumsuz psikoloji yaratabilmektedir. Beklenen adet gününe kadar büyük bir umutla üst üste yapılan testler sonucunda negatif sonuç görmek, adet olmayı bekleyip hamile olmadığını farketmekten daha yıpratıcı olabilmektedir. Bu nedenle erken gebelik testi yapmadan önce bu detayı göz ardı etmemek gerekir.

erken gebelik testi ne zaman yapılmalıdır

Erken Gebelik Testi Nasıl Yapılır?

Erken gebelik testini uygulamak oldukça kolaydır. Sağlıklı sonuç elde edebilmek için dikkat etmeniz gereken şeyler şu şekildedir;

  • Almış olduğunuz testin son kullanma tarihinin geçmediğinden ve serin, kuru bir yerde muhafaza edildiğinden emin olun.
  • Testi yapmadan önceki birkaç saat içerisine fazla miktarda sıvı tüketmemeye dikkat edin.
  • Testi, kullanma talimatında önerilen saatlerde uygulayın. Pek çok test genellikle günün her saatinde uygulanabilir.
  • Akan idrara tutulan veya bir kapta biriktirilip damlalık yöntemiyle idrar bölmesine damlatılan türleri bulunmaktadır. Her iki koşulda da gelen idrarın ilk kısmını akıtıp sonrasında numuneyi almanız önerilir.
  • Testin kullanma kılavuzunda belirtilen miktarda veya sürede idrarı teste tutun veya akıtın.
  • Testin içerisinde bulunan kullanma talimatında belirtilen süre kadar bekleyip sonucu gözlemleyin.
  • Eğer sonuç alanında tek çizgi varsa sonuç negatiftir. Ancak bu % gebe olmadığınız anlamını taşımaz. Eğer şüpheniz varsa adet döneminize yakın bir zamanda testi tekrar deneyebilirsiniz.
  • Eğer çift çizgi görünüyorsa sonuç pozitif demektir. İkinci çizginin silik olması da pozitif anlamını taşır. Bu durumda daha tatmin edici bir sonuç için birkaç gün bekleyip testi yineleyebilirsiniz.
  • Sonuç alanında hiç çizgi yoksa test geçersiz sayılır. Doğru sonuca ulaşmak için testi yeniden yapmanız gerekir.

Erken gebelik testi, gebe olduğunuzu beklenen adet tarihinden önce söyleyebildiğinden çok tercih edilir. Ancak hamile kalmak zaman gerektiren bir olaydır. Kimi zaman hiçbir problem olmamasına karşın bu süreç 1 yılı bulabilmektedir.

Her ay büyük beklentilere girmek ve ardından hayal kırıklığına uğramak kadını yıpratabilir. Hatta yaşanan bu stres gebe kalmayı dahi zorlaştırabilir. Bu nedenle bu testleri yapmadan önce bu durumu da göz önünde bulundurmak gerekir.

Siz de tecrübelerinizi makalenin altına yorum olarak bırakabilirsiniz.

 

Beta HCG testi sonuçlarınızla ilgili değerlendirmeye ihtiyacınız varsa makalemizi inceleyebilirsiniz: seafoodplus.info

Acaba hamile miyim?   Gebelik - Hamilelik Testleri

Acaba Hamile miyim?


Websitemize gelen soruların yaklaşık yarısı "hamile miyim? hamile kalmış olabilir miyim? acaba hamile miyim?"  şeklindedir.

Kadınlar kimi zaman gebeliği istedikleri için sabırsızlık nedeniyle kimi zamanda korunmasız bir birliktelik yaşadıkları için tedirginlik nedeniyle hamile olup olmadıklarını biran önce öğrenmek istemektedirler.

Gebelik şüphesinde yapılması gereken tek işlem gebelik testleridir.  İnternetten hastayı görmeden ultrason yapmadan tetkik istemeden bir hekimin hastaya kesin net yanıt vermesi mümkün değildir.

Kafanızda konuyu büyütmekten ise test yaptırıp sonuca ulaşmanız en mantıklısıdır.

Gebelik testleri adet gecikmesi olmadan yapılmamalıdır. Yanıltıcı sonuçlar verebilir.

Hamilelik olup olmadığını öğrenmek için 3 yöntem vardır:


1) idrarda gebelik testi

2) Kanda gebelik testi

3) Ultrason ile gebelik tayini

 

Hamilelik ( Gebelik ) Testleri Ne zaman yapılmalı ?

  • ÖNEMLİ: Gebelik Testleri adet gecikmesi olmadan yapılmamalıdır.  Adet gecikmesi olmadan yapılan testler yanlış sonuçlar verir.
  • Adet gecikmesi olduktan gün sonra testin yapılması idealdir.
  • Gebelik belirtilerine göre gebelik olup olmadığı bilinemez.  Hamilelik şüphesinde gebelik testi yapılmalıdır.
  • İdrar testleri her zaman güvenilir değildir. Ama kolay olması hızlı sonuç vermesi ve maaliyetinin düşük olması nedeniyle tercih edilirler. Son yıllarda piyasada bulunan idrardaki gebelik testleri oldukça güvenilir sonuçlar vermektedir. 
  • Kan testleri güvenilir bir merkezde yapılırsa dogru sonuç verirler.
  • Test yaptınız sonuç negatif ise gün içinde adet olmazsanız hamilelik testini tekrar etmeniz gerekir.

 

Hamilelikdışındaadetgecikmelerinedenolur?


Bir önceki adetin başlangıcından itibaren 40 güne kadar gecikmeler normaldir. günden sonraki gecikmelerde araştırma gerekir.

Adet süresi hesaplanırken adet bitimi değil adet başlangıcı esas alınmalıdır.

 

Genç yaştaki bir hastada adet gecikmelerinin nedenleri:

  • yumurta çatlamasının olmaması ,
  • polikistik over hastalığı
  • yumurtalık kistleri,
  • gebelik şüphesi
  • hormonal bozukluklar olabilir.
  • kimi zaman erken menopoz da genç yaşta adetlerde gecikmelere yol açabilir.

Doğum sonrası emzirme döneminde 1 yıl kadar adet görülmeyebilir. Ancak unutulmamalıdır ki kimi anneler adet görmeden emzirme döneminde tekrar hamile kalabilir.

 

40 yaş sonrasında adet gecikme nedenleri: 

 ilk akla gelmesi gereken yumurta sayısında azalmadır.

  • erken menopoz
  • hormonal bozukluklar
  • yumurtalık kistleri
  • nadirde olsa gebelik ihtimali araştırılmalıdır.

 

İdrarda Gebelik ( Hamilelik )Testi Nasıl yapılır?

  • İdrar testinizin paketinde çıkan uygulama klavuzunuzu mutlaka okumalısınız çünkü testin markasına göre uygulama şekli az da olsa değişiklik gösterebilir.
  • Temiz ve kuru bir bardağa veya kaba idrar yapılmalıdır. Bardak plastik veya cam olabilir.
  • Gebelik testini düz bir yere koyun ve üzerine iki damla idrar damlatın. İdrarı damlatmak için damlalık genellikle gebelik testinin içerisinden çıkar, çıkmazsa idrar kabının içerisine batırılacak küçük temiz bir cisim ( kulak temizleme cubuğu gibi ) kullanabilirsiniz.
  • İdrarda gebelik testleri 2 kısımdan oluşmaktadır.  Birinci kısım idrarın damlatılması gereken S ( sample) nispeten daha küçük boşluktur. buraya 3 damla idrar damlatılır.
  • İkinci kısım okuma alanı olup daha büyük ve ovaldir . Test sonucu buradan değerlendirilir. Bu alanın yanında C ve T harfleri vardır. C ( control) kontrol alanıdır. Testin doğru yapıldığını gösterir. Gebeliği göstermez. T ( test ) kısmı olup gebelik varlığını gösterir.
  • idrarı testin sonuç okuma alanına damlatmamalısınız sadece üzerinde işaretlenen bölüme (S) damlatmalısınız.
  • İdrarı damlattıktan sonra dakika kadar bekleyin. Bekledikten hemen sonra sonucu görebilirsiniz.

                                                         idrarda gebelik testi değerlendirmesi

 

İdrarda gebelik testinin değerlendirilmesi yorumlanması:

İdrarda hamilelik Testi sonucunda 4 farklı durumla karşılasabilirsiniz.

1) Net çift çizgi: Büyük olasılıkla Gebelikle uyumludur. Ancak kesin sağlıklı gebelik olduğu anlamına gelmez.

Nadiren düşüklerde, dış gebelikte boş gebelik gibi durumlarda da bu sonuç elde edilebilir.

Sağlıklı gebeliğin tanısı için kanda  BHCG testi yapılmalıdır. Bu test güvenilir merkezde yapılmalı 48 saat ara ile tekrarlanmalıdır. ilk değer ile ikinci değer arasında yaklaşık 2 iki kat artış olması sağlıklı gebeliği gösterir.

2)Tek çizgi: Eğer tek çizgi C harfinin yanında ise  gebelik yok anlamına gelir. Eğer tek çizgi T harfinin hizasında ise test yanlış yapılmıştır. Tekrar etmeniz gerekir.

3) Hiç çizgi gözükmemesi: Hiç bir çizgi görülmemesi testin geçersiz olduğu, yanlış yapıldığı yeterli idrar damlatılmadığı anlamına gelir,  yeniden test yapmalısınız.

4) Gebelik testi silik çizgi :   Çizginin bir tanesinin soluk olması gebeliğin çok yeni olabileceği anlamına gelir.  birkaç gün sonra testi tekrarlayınız.

 

HATIRLATMA! Hamileliğinizi yakınlarınızla paylaşmak için kalp atımlarının gözlemlenmesini bekleyin.

Diğer yandan çok nadiren bebek kalp atımları ultrason ile gözükmeden yakın çevre ile büyüklerle bu güzel haber paylaşılmamalıdır. Çünkü kimi zaman kan ve idrar testleri normal sonuçlansa da bebek kalp atımları başlamayabilir.

Ultrasonda bebeğin kalp atımları 6. haftada gözükür. Geç yumurtlama durumlarında yapılması gereken ultrason tarihi kan değerindeki sonuca göre belirlenir.

 

Kanda gebelik (hamilelik) testi nasıl yapılır?

  • Kanda gebelik testi B HCG ( beta hcg ) dir. Güvenilir bir merkezde yapılmalıdır.
  • Testin aç veya tok karnına yapılması farketmez. Günün her saatinde yapılmalıdır.
  • Testin yapılması için adet gecikmesi olmasını beklemek gerekir, daha önce gebeliği göstermeme olasılığı yüksektir.
  • Adet gecikmesi olmadan gebelik testi yapılmamalıdır.
  • Normal kan tahlillerinde alındığı gibi ml kan örneği tüp içerisine alınır.
  • Test sonucu laboratuara göre değişmekle birlikte genellikle ortalama  saatte çıkmaktadır. Bazı laboraturarlar sonucu  ertesi gün verebilir . Kan testi vermeden önce bunu sormanız uygun olur.
  • Test sonucunda gebelik var diyebilmek için BHCG değerinin 20’den yüksek olması gerekir.

 

Kanda gebelik testi BHCG nin değerlendirilmesi yorumlanması:

BHCG sonucu 0 ile 20 arasına ise  sonuç şüphelidir ve hamilelik çıkmayabilir, 2 gün sonra testi tekrar etmek gerekir.

BHCG sonucu arasında çıkmışsa kan testini 48 saat sonra aynı merkezde tekrar etmek önemlidir.  Testin aynı merkezde olması önemlidir. ikinci test sonucu ilk sonuca göre yaklaşık 2 kat artış ise SAĞLIKLI GEBELİĞİ gösterir.

48 saat ara ile yapılan kan testi ( BHCG )inde az bir artış varsa ya da ilk teste göre düşük bir sonuç çıkmışsa SAĞLIKLI OLMAYAN GEBELİK olabilir. Detaylı bilgi için lütfen yazımızı okuyunuz --> BHCG TESTİ -DÜŞÜKLER

 

BHCG değeri in üzerinde ise  ultrason yapılabilir. Gebelik ultrason ile saptanabilir. İlk başta sadece gebelik kesesi gözlenebilir.

 

  • Adet gecikmesi
  • Adet görecekmiş gibi belirtiler
  • Lekelenme tarzı kanama
  • Yorgunluk, halsizlik, uykuya eğilim,
  • Baş ağrısı
  • Göğüslerde dolgunluk, hassasiyet
  • Bel ağrısı
  • Ruh hali değişiklikleri ( sinirlilik, aşırı duygusallık, hassasiyet)
  • Sık idrar, sık acıkma
  • Bulantı kusma
  • Yiyeceklere ilginin değişmesi

 

Gebelik testi sonucu ne kadar doğrudur?  

Çoğu zaman doğru sonuç verirler. 

Hamilelik ( gebelik ) testi pozitif olması her zaman sağlıklı bir gebeliği göstermez. 

Esas olan ultrason değerlendirmedir

  • İdrar testleri her zaman sağlıklı sonuç vermeyebilir. Kuşku şüphe durumlarında kan testi yapılmalıdır. Kan testinin güvenirliği oldukça yüksektir. burada esas olan güvenilir bir hastanede kan testinin yapılması gerektiğidir.

Diğer yandan çok nadiren bebek kalp atımları ultrason ile gözükmeden yakın çevre ile büyüklerle bu güzel haber paylaşılmamalıdır. Çünkü kimi zaman kan ve idrar testleri normal sonuçlansa da bebek kalp atımları başlamayabilir.

Ultrasonda bebeğin kalp atımları 6. haftada gözükür. Geç yumurtlama durumlarında yapılması gereken ultrason tarihi kan değerindeki sonuca göre belirlenir.

  • Sağlıklı gebeliklerde BHCG denilen kan testi aynı merkezde 48 saat ara ile yapılmak kosulu ile yaklasık 2 kat artıs gostermelidir.  SAĞLIKLI GEBELİK var diyebilmek için BHCG degeri 48 saat ara ile yaklaşık 2 x kat YÜKSELMELİDİR.
  • Kan degerinde dusus –> Düşüğü gosterir.
  • 2 kat artıs–> sağlıklı hamileliğin işaretidir.
  • Hafif artış–> Sağlıklı olmayan gebeliğin ( boş gebelik dış gebelik üzüm gebeliği ) işareti olabilir.
  • 2 kattan fazla artış çoğu kez ikiz gebeliği gösterir.

 

Ultrason ile hamilelik saptanması değerlendirmesi nasıl yapılır?

Ultrasonla gebeliğin değerlendirilmmesi vajinal yolla ya da karında ultrasonla  yapılır.

ÖNEMLİ !! Kan degerleri 2 kat artış gösterse de  yaptıgınız testler  olumlu olsa da ultrason ile bebegin kalp atımları gözükmeden yakın çevrenizle bu mutlu haberi paylaşmayınız.

  • Son adetten 5 hafta sonra ( birliktelikten 3 hafta sonra )  Gebelik Kesesi gözükmelidir.
  • Son adetten 6 hafta sonra ( birliktelikten 4 hafta sonra ) Bebek Kalp Atımları gözükmelidir.

!! Geç yumurta gelişimi olursa bu süreler gün gecikir. Normaldir.


 

Op Dr Zeki  Salar

Kadın Hastalıkları Doğum ve infertilite uzmanı

Memorial Ataşehir Hastanesi İstanbul
 


nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir