biyopsi için hangi bölümden randevu alınır / Hacettepe Üniversitesi Hastaneleri - Kadın Hastalıkları ve Doğum

Biyopsi Için Hangi Bölümden Randevu Alınır

biyopsi için hangi bölümden randevu alınır

Biyopsi İçin Hangi Bölümden Randevu Alınır?

Biyopsi İçin Hangi Bölümden Randevu Alınır?

Biyopsi hastalıkların teşhis edilmesi için yapılan bir testtir. Genelde akciğer, karaciğer, böbrek, tiroit hastalıkları, meme kanseri ve rahim kanseri gibi hastalıklarda tanı konulması için biyopsi yapılır. Biyopsinin bazı çeşitleri vardır. Bunlar iğne biyopsisi, koni biyopsisi, senitel lenf nodu biyopsisi, koryonik villus biyopsisi, vakum biyopsisi, punch biyopsisi, stereotaktik biyopsi, fırça biyopsisi, açık cerrahi biyopsi ve endoskopik biyopsidir. Biyopsi testi için radyoloji bölümünden randevu almak gereklidir. Radyoloji bölümünde en erken tarih için randevu oluşturulmaktadır.

Biyopsi Öncesi Yapılması Gerekenler Nelerdir? >

Biyopsi Nasıl Yapılır?Biyopsi Neden Yapılır?Biyopsi Gerektiren Durumlar Nelerdir?Biyopsi İçin Hangi Bölümden Randevu Alınır?Biyopsi Öncesi Yapılması Gerekenler Nelerdir?

Biyopsi Nedir?

Vücutta herhangi bir hastalık olup olmadığını tanımlamak için bazı laboratuvar testleri yapılır. Bu testler arasında biyopsi de yapılır. Biyopsi vücudun bir bölgesinden doku parçası alma işlemidir. Biyopsi neden yapılır, neden yapılır, gerektiren durumlar nelerdir? Biyopsi için hangi bölümden randevu alınır, öncesi yapılması gerekenler nelerdir? Gibi merak edilenleri sizler için derledik.

Vücutta bir hastalık olduğu şüphesi ortaya çıktığında bazı testler uygulanması gerekir. Bu testler sayesinde vücutta herhangi bir hastalık olduğunun teşhisi yapılır. Bu testler kan, idrar, gaita, ultrason, MR, bilgisayarlı tomografi ve röntgendir. Ayrıca bu testler arasında biyopsi de yer almaktadır. Biyopsi vücudun bir bölümünden doku ya da hücre parçası alma işlemine verilen addır. Hastanın vücudundan bir parça alınır ve laboratuvara gönderilir. Laboratuvarda bu doku parçası üzerine inceleme ve araştırma yapılır. Ardından hastalık tanısı konulur. Biyopsi yapılmadan önce hastaya iğne ile anestezi yapılır. Böylece hastanın acı çekmesi önlenir. Bazı zamanlar biyopsi sadece ameliyat sırasında da yapılabilir. Biyopsi hakkında merak edilen diğer soru ve cevapları merak ediyorsanız yazımızın devamına göz atmalısınız.

Biyopsi Nasıl Yapılır?

Biyopsi hastalık şüphesi taşıyan kişilerden doku ya da hücre alma işlemine verilen bir addır. Hastadan bir parça doku alınır ve laboratuvara gönderilir. Bu doku parçası laboratuvarda incelendikten sonra hastalık tanısı konur. Biyopsinin nasıl yapıldığı merak edilmektedir. Biyopsi testini uygulayan kişinin muhakkak uzman bir hekim olması gerekmektedir. Ayrıca biyopsi yapılan yer hijyenik olmalıdır. Biyopsi uygun şartlarda yapılmalıdır. Biyopsi yapılmadan önce hastaya lokal anestezi yapılmaktadır. Böylece hasta acı hissetmez.

Biyopsi Neden Yapılır?

Biyopsi bir testtir. Eğer bir kişinin vücudunun bir yerinde hastalık belirtisi varsa o hastaya biyopsi uygulanır. Biyopsi işlemi ile hastanın hastalık şüphesi olan bölgesinden doku parçası alınır ve laboratuvara gönderilir. Bu doku parçası uzmanlar tarafından laboratuvarda incelenir ve araştırılır. Ardından hastaya bir tanı konulur. Hastalığın tanısını koyduktan sonra derhal tedaviye başlanır. Bu nedenle biyopsinin yapılması önem taşır.

Biyopsi Gerektiren Durumlar Nelerdir?

Vücudun bir bölümünde hastalık şüphesi varsa o hastalığın tanısını koymak için bazı testler uygulanır. Genellikle kan, idrar, gaita testleri uygulanır. Ayrıca MR, ultrason, bilgisayarlı tomografi ve röntgen gibi görüntüleme testleri de yapılır. Bunların dışında doku parçası alma işlemi denilen biyopsi testi de yapılır. Biyopsi gerektiren durumlar akciğer kanseri ve hastalıkları, karaciğer hastalıkları, böbrek hastalıkları, tiroit hastalığı, meme kanseri, rahim kanseri ve buna benzer hastalıklardır.

Biyopsi İçin Hangi Bölümden Randevu Alınır?

Biyopsi hastalıkların teşhis edilmesi için yapılan bir testtir. Genelde akciğer, karaciğer, böbrek, tiroit hastalıkları, meme kanseri ve rahim kanseri gibi hastalıklarda tanı konulması için biyopsi yapılır. Biyopsinin bazı çeşitleri vardır. Bunlar iğne biyopsisi, koni biyopsisi, senitel lenf nodu biyopsisi, koryonik villus biyopsisi, vakum biyopsisi, punch biyopsisi, stereotaktik biyopsi, fırça biyopsisi, açık cerrahi biyopsi ve endoskopik biyopsidir. Biyopsi testi için radyoloji bölümünden randevu almak gereklidir. Radyoloji bölümünde en erken tarih için randevu oluşturulmaktadır.

Biyopsi Öncesi Yapılması Gerekenler Nelerdir?

Biyopsi hastalıklara tanı konulması için yapılan bir testtir. Hastaların vücudundan bir doku parçası alınır ve incelenir. Bu test uzman hekimler tarafından yaptırılmalıdır. Biyopsi testinden önce hastaya iğne ile anestezi verilir. Biyopsi testinden sonra ise hastanın kanama, morarma, ağrı gibi komplikasyonlara önlem olması için en az birkaç saat gözlem altında kalması istenir.

Yorumlar

AKCİĞER BİYOPSİSİ NEDİR, NASIL YAPILIR?

Biyopsi Nedir?

Biyopsi, mikroskop altında incelenmek üzere doku veya hücrelerin vücuttan çıkarılması için yapılan bir işlemdir. Akciğer biyopsisi, akciğer hastalığı veya akciğer kanseriolup olmadığını belirlemek için akciğer dokusu örneklerinin (özel biyopsi iğnesi ile veya ameliyat sırasında) çıkarıldığı bir işlemdir.

Akciğer biyopsisi kapalı veya açık bir yöntem kullanılarak yapılabilir. Kapalı yöntemler deri veya nefes borusu (soluk borusu) üstünden gerçekleştirilir. Açık biyopsi ise ameliyathanede genel anestezi altında gerçekleştirilir.

Biyopsi prosedürlerinin çeşitleri şunlardır:

İğne biyopsisi. Lokal anestezi sonrası, doktor bir doku örneği elde etmek için bilgisayarlı tomografi (BT veya TOM taraması) veya floroskopi (x-ray "film" bir tür) yardımı ile şüpheli alanda bir iğne ile parça toplar. Bu tip biyopsi, kapalı, transtorasik veya perkütan (deri yoluyla) biyopsi olarak da adlandırılabilir.

Transbronşiyal biyopsi. Bu tip biyopsi, akciğerlerin ana hava yollarından (bronkoskopi) fiberoptik bronkoskop (görüntüleme için sonuna yakın odaklanan teleskopa sahip uzun, ince bir tüp) aracılığıyla yapılır.

Torakoskopik biyopsi. Genel anestezi verildikten sonra göğüs duvarından göğüs boşluğuna endoskop yerleştirilir. Muayene için akciğer dokusu elde etmek amacıyla endoskop yoluyla çeşitli biyopsi araçları kullanılabilir. Bu işlem video destekli torasik cerrahi (VATS) biyopsisi olarak da adlandırılmaktadır. Biyopsi için doku elde edilmesinin yanı sıra nodül veya diğer doku lezyonlarının çıkarılması gibi tedavi amaçlı işlemler de yapılabilir.

Açık biyopsi. Genel anestezi sonrası doktor göğüs deride bir kesi gerçekleştirir ve akciğer dokusunun bir parçasını alır. Biyopsi sonuçlarına bağlı olarak işlem sırasında akciğer lobunun çıkarılması gibi daha kapsamlı bir ameliyat da yapılabilir. Açık biyopsi cerrahi bir işlemdir ve hastanede yatılması gerekmektedir.


Akciğer Biyopsisi Neden Yapılır

Akciğer biyopsisi yapılmasını gerektirebilecek bazı sebepler aşağıda listelenmiştir:

  • Göğüs röntgeninde veyaBT taramasında görülen bir anormalliği değerlendirmek için
  • Akciğer enfeksiyonu veya diğer akciğer hastalığı tanısı için
  • Akciğerde açıklanamayan sıvı toplanmasının nedenini araştırmak için
  • Akciğer kitlesinin malign (kanserli) veya iyi huylu olup olmadığını belirlemek için
  • Malign tümörleri evrelemek (yayılma derecesini belirlemek)

Yapılan biyopsi türü akciğer probleminin tipi, lezyonun yeri ve kişinin genel sağlık durumu gibi çeşitli faktörlere bağlıdır. Doktorunuz size başka nedenlerde de akciğer biyopsisi yaptırmanızı önerebilir.


Akciğer Biyopsisi Olası Riskleri

Açık ve torakoskopik akciğer biyopsisi genel anestezi altında yapılan cerrahi bir işlemdir. Herhangi bir cerrahi işlemde olduğu gibi bu işlemlerde de komplikasyonlar oluşabilir. Bazı olası komplikasyonlar aşağıdakileri içermektedir, ancak biyopsi komplikasyonları bunlarla sınırlı değildir:

  • Kan kaybı veya pıhtı
  • Ağrı veya rahatsızlık
  • Enfeksiyon
  • Pnömoni

Hafif sedasyon ve/veya lokal anestezi altında iğne veya transbronşiyal akciğer biyopsisi gerçekleştirilmektedir. Bu yordamların bazı olası komplikasyonları aşağıdakileri içerebilir, ancak bunlarla sınırlı değildir:

  • Havanın plevral boşlukta sıkışıp kalması sonucunda akciğerin çökmesine neden olabilen pnömotoraks
  • Akciğerde kanama
  • Enfeksiyon

Hamileyseniz veya hamile olabileceğinizden şüpheleniyorsanız, doktorunuza bu konu hakkında bilgi vermeniz gerekmektedir.

X-ray (BTveya floroskopi) kullanılarak gerçekleştirilen biyopsilerde, işlem sırasında kullanılan radyasyon miktarı çok azdır; bu nedenle, radyasyona maruz kalma riski çok düşüktür.

Sağlık durumunuza bağlı olarak akciğer biyopsisinin başka riskleri de olabilir. İşlemden önce doktorunuzla prosedür hakkında endişelerinizi paylaşarak riskler hakkında bilgi alabilirsiniz.


Akciğer Biyopsisi İşleminden Önce Yapmanız Gerekenler

  • Doktor size biyopsi prosedürünü açıklayacak ve sizin sorularınızı cevaplayacaktır.
  • Biyopsinin gerçekleştirilmesi için izninizi veren bir onay formu imzalamanız istenecektir. Formu dikkatle okuyun ve net olmadığını düşündüğünüz konularda sorular sorun. Torakoskopik veya açık akciğer biyopsisi yapacaksanız, doktorunuz biyopsi sonuçlarına bağlı olarak işlem sırasında daha kapsamlı bir ameliyat yapılma olasılığını sizinle tartışabilir.
  • Geçmiş tıbbi kayıtlarınızın yanında, doktorunuz işlemden önce sağlık durumunuzu kontrol amacıyla sizi muayene edebilir. Muayene ile birlikte doktorunuz gerekli gördüğü kan veya diğer tanı testlerinin gerçekleştirilmesini isteyebilir.
  • İşlemden önce 8 saat boyunca aç kalmanız istenilecektir. Lokal anestezinin kullanılacağı durumlarda, işlem sabahı sıvı tüketimine izin verilmektedir. Doktorunuz size bu konuda özel talimatlar verecektir.
  • Hamileyseniz veya hamile olabileceğinizden şüpheleniyorsanız, doktorunuza bildirmelisiniz.
  • Herhangi bir ilaca, latekse, iyot, bant veya anestezik ajanlara (lokal ve genel) karşı hassassanız veya alerjiniz varsa doktorunuza bildirin.
  • Aldığınız tüm ilaçlar (reçeteli ve reçetesiz) ve bitkisel takviyeleri doktorunuza bildirin.
  • Kanama probleminiz varsa veya herhangi bir antikoagülan (kan inceltici) ilaç, aspirin veya kan pıhtılaşmasını etkileyen diğer maddeler alıyorsanız doktorunuza bildirin. İşlemden önce bu ilaçları almayı durdurmanız gerekebilir.
  • Tıbbi durumunuza bağlı olarak, doktorunuz sizden bunların dışında bazı konularda özel hazırlıklar yapmanızı isteyebilir.

Akciğer Biyopsisi Nasıl Yapılır?

Akciğer biyopsisi yatış gerektirmeyen bir prosedür olabileceği gibi veya bazı çeşitlerinde hastanede yatış gerektirebilir. Buna ek olarak, bazı biyopsiler bölgeyi uyuşturmak için lokal anestezi kullanılarak yapılabilirken, diğerleri ağır sedasyon veya genel anestezi ile yapılabilir.

Genellikle deri üstünden yapılan iğne akciğer biyopsisi aşağıdaki aşamaları içermektedir:

1.       Biyopsinin yapılmayı engelleyebilecek herhangi takı ve diğer nesneleri çıkarmanız istenecektir.

2.       Kıyafetleriniz çıkarmanız ve size verilen önlüğü giymeniz istenilecektir.

3.       Kolunuzda veya elinizde damar yolu açılacaktır.

4.       Doktorunuz sizi akciğerinizden parçayı en rahat alabileceği şekilde bir pozisyonda oturtacaktır.

5.       İstenilen biyopsi bölgesini bulmak için röntgen veya  BT taraması kullanılacak ve deri üstünde bölge işaretlenecektir.

6.       Biyopsi bölgesi üzerindeki deri antiseptik solüsyon ile temizlenecektir.

7.       Lokal anestezi enjekte edildiğinde derinizde kısa bir batma hissi hissedebilirsiniz.

8.       Hareketsiz durmanız, öksürmemeye çalışmanız ve işlem sırasında nefesinizi tutmanız istenecektir.

9.       Biyopsi bölgesi üzerinde küçük bir kesi yapılacaktır. Doktorunuz biyopsi iğnesi ile kaburgaların arasından akciğere ulaşacaktır.

   Doktor iğne ile akciğer girdiğinde hafif rahatsızlık veya basınç hissedebilirsiniz.

   Doktorunuz parçayı aldıktan sonra biyopsi iğnesini geri çekecek ve kanama durana kadar biyopsi bölgesine birkaç dakika boyunca sıkı basınç uygulayacaktır.

   Doktor gerekli durumlarda dikiş veya yapışkan şeritler ile ciltteki açıklığı kapatacaktır.

   Steril bir bandaj veya pansuman uygulanacaktır.

   Akciğer örneği incelenmek üzere laboratuara gönderilecektir.

Genel olarak transbronşiyal akciğer biyopsisi aşağıdaki süreci izlemektedir:

1.       Sizden giysilerinizi çıkarmanız ve size verilen önlüğü giymeniz istenilecektir.

2.       Kolunuza veya elinize damar yolu açılabilir.

3.       İşlem sırasında kalp atış hızınız, kan basıncınız, solunum hızınız ve oksijen seviyeniz izlenilecektir.

4.       Doktorunuz sizi sırt üstü yatar şekilde veya oturur şekilde konumlandıracaktır.

5.       İşlem sırasında gerekli durumlarda burun kanül (tüp) veya yüz maskesi ile oksijen desteği sağlanılabilir.

6.       İstenilen biyopsi bölgesini bulmak için röntgen kullanılabilir.

7.       Bronkoskop trakeden bronşlara doğru ilerlerken yutkunmanın engellenmesi için uyuştucu bir ilaç boğazınızın arkasına püskürtülür.

8.       Boğazınızdaki bronkoskop nedeniyle işlem sırasında ağzınızda toplanabilen tükürükleri yutmak mümkün olmayacaktır. Biriken sıvılar cihazlar ile ağzınızdan atılımı sağlanacaktır.

9.       Doktor bronkoskopu boğazınızdan aşağıya ve solunum yollarına doğru ilerletecektir. Bronkoskop ilerledikçe doku ve yapılar daha iyi görüntülenecektir.

   Bronkoskop ilerlemesi sırasında kendinizi rahatsız hissedebilirsiniz.

   Bir veya daha fazla doku örneği bir iğne, forceps veya fırça kullanılarak elde edilecektir.

   Doktorunuz bronkoskopu çıkaracaktır.

   Doku örneği incelenmek üzere laboratuara gönderilecektir.

Genel olarak, torakoskopik akciğer biyopsisi aşağıdaki süreci takip etmektedir:

1.       Sizden giysinizi çıkarmanız istenecek ve giyeceğiniz bir önlük verilecektir.

2.       Kolunuzda veya elinizde damar yolu açılabilir.

3.       Cerrahi bölgede aşırı kıl,tüy varsa bölge temizlenebilir.

4.       Uyuşturduktan sonra anestezi uzmanı akciğerlerinize bir tüp yerleştirecek, böylece bir ventilator solunumunuza yardımcı olacaktır. Anestezi uzmanı ameliyat sırasında kalp atış hızınızı, kan basıncınızı, nefes alışınızı ve kan oksijen seviyenizi sürekli olarak izleyecektir.

5.       Ameliyat masasına, ameliyat edilen göğsün yan tarafına en iyi erişimi sağlayacak şekilde konumlandırılacaksınız.

6.       Cerrahi bölge üzerindeki deri antiseptik solüsyon ile temizlenecektir.

7.       Göğüste torakoskop takılması amacıyla bir kesi yapılacaktır. İşlem sırasında kullanılacak aletlerin takılması için göğüsteki diğer noktalarda bir veya daha fazla ek kesi gerçekleştirilecektir.

8.       Torakoskop göğüs içine yerleştirildikten sonra, şüpheli alan torakoskop aracılığıyla akciğer dokusunu görüntüleyerek bulunacaktır.

9.       Nodül veya şüpheli doku tespit edildikten sonra bir veya daha fazla doku örneği alınacaktır.

   Bulunan veya şüphelenilen sorunun türüne bağlı olarak, dondurulmuş bir bölüm (doku hızla dondurulur ve bir patolog tarafından incelenir) hızlı muayene için laboratuvara gönderilebilir. Dondurulmuş bölümün sonuçları belirli kanser türleri gibi belirli koşulları gösteriyorsa, daha kapsamlı bir ameliyat yapılabilir. Akciğer dokusunun daha büyük bir bölümü veya tüm akciğer lobu çıkarılabilir.

   Biyopsi ve diğer işlemler tamamlandıktan sonra, ameliyat sonrası hava veya sıvının çıkarılmasına yardımcı olmak için göğüs boşluğuna bir veya daha fazla göğüs tüpü takılabilir.

   Derideki kesiler dikişler veya yapışkan stripler ile kapatılır.

   Steril bir bandaj veya pansuman uygulanacaktır.

Genellikle, açık akciğer biyopsisi aşağıdaki süreci izleyecektir:

1.       Sizden giysinizi çıkarmanız istenecek ve giyeceğiniz bir önlük verilecektir.

2.       Kolunuza veya elinize bir damar yolu açılacaktır.

3.       Cerrahi bölgede aşırı kıl,tüy varsa temizlenecektir.

4.       Uyuşturduktan sonra anestezi uzmanı akciğerlerinize bir tüp yerleştirecek, böylece bir ventilator solunumunuza yardımcı olacaktır. Anestezi uzmanı ameliyat sırasında kalp atış hızınızı, kan basıncınızı, nefes alışınızı ve kan oksijen seviyenizi sürekli olarak izleyecektir.

5.       İşlem sırasında idrar atılımını sağlamanız için mesanenize idrar kateteri takılabilir.

6.       Ameliyat masasına, genellikle ameliyat edilen göğsün yan tarafına en iyi erişimi sağlayacak şekilde konumlandırılacaksınız.

7.       Cerrahi bölge üzerindeki deri antiseptik solüsyon ile temizlenecektir.

8.       İncelenecek alan seviyesinde göğüs ön tarafında bir kesi yapılacaktır. Kesik kolunun altından sırtına kadar uzanacaktır.

9.       Kaburgalar görülebilir hale geldiğinde, akciğer bölgesini açıkta bırakacak şekilde kaburgaları birbirinden ayırmak için özel bir alet kullanılacaktır.

   Doktor akciğeri muayene edecek. Şüpheli doku bölgesi tespit edildikten sonra, doktorunuz o bölgeden bir miktar doku alacaktır.

   Bulunan veya şüphelenilen sorunun türüne bağlı olarak, dondurulmuş bir bölüm (doku hızla dondurulur ve bir patolog tarafından incelenir) hızlı muayene için laboratuvara gönderilebilir. Dondurulmuş bölümün sonuçları belirli kanser türleri gibi belirli koşulları gösteriyorsa, daha kapsamlı bir ameliyat gerçekleştirilebilir. Bu ameliyat ile akciğer dokusunun daha büyük bir bölümü veya tüm akciğer lobu çıkarılabilir.

   Biyopsi ve diğer işlemler tamamlandıktan sonra, ameliyat sonrası hava veya sıvının çıkarılmasına yardımcı olmak için göğüs boşluğuna bir veya daha fazla göğüs tüpü takılabilir.

   Derideki kesiler dikişler ile kapatılacaktır.

   Steril bir bandaj veya pansuman uygulanacaktır.

   Ameliyathaneden çıkmadan önce veya odanıza ulaştığınızda ağrı kesici amaçlarla epidural katateri takılabilir.


Akciğer Biyopsisi Sonrası

İyileşme süreciniz, yapılan işlemin türüne ve kullanılan anestezinin türüne bağlı olarak farklılık göstermektedir. Genel anestezi altında gerçekleştirilen prosedürlerde hasta gözlem için iyileşme odasına götürülmektedir. Kan basıncınız, nabzınız ve nefesiniz stabil hale geldiği zaman kendi odanıza alınırsınız.

Lokal anestezi veya intravenöz sedasyondan sonra kan basıncınız, nabzınız ve nefes alışınız stabil olur olmaz evinize taburcu olabilirsiniz.

Biyopsi bronkoskop kullanılarak yapıldıysa, boğazınızda rahatsızlık hissedebilirsiniz. Öğürme refleksiniz geri dönene kadar hiçbir şey yiyip içmene izin verilmeyecektir. Birkaç gün yutarken zorlanma ve boğaz ağrısı yaşayabilirsiniz. Bu durumlar tamamen normaldir. Boğazınız için pastil veya gargara kullanımı bu durumların aşılmasına yardımcı olmaktadır.

Transbronşiyal akciğer biyopsisi sonrası, doktorunuz hafifçe öksürmenizi ve bir havza içine tükürmenizi isteyebilir.

Biyopsi bölgesi iğne biyopsisi sonrası birkaç gün boyunca hassas veya ağrıyor olabilir. Doktorunuz tarafından tavsiye edilen ağrı kesicileri kullanabilirsiniz. Aspirin ve bazı ağrı kesici ilaçlar kanama şansını artırabilmektedir. Sadece doktorunuz tarafından önerilen ilaçları alın.

Doktorunuz sizden birkaç gün yorucu fiziksel aktivitelerden kaçınmanızı isteyebilir.

Aşağıdakilerden herhangi birinin gözlemlediğiniz zaman hemen doktorunuza bildirin:

  • Nefes darlığı
  • Göğüs ağrısı
  • Nefes almada güçlük veya nefes almada ağrı
  • Kanlı öksürük
  • Ateş ve/veya titreme
  • Biyopsi bölgesinde kızarıklık, şişlik veya kanama veya diğer sıvı akışı

Doktorunuz, özel durumlara bağlı olarak işlemden sonra size ek veya alternatif talimatlar da verebilir.

Akciğer Biyopsisi Nedir, Nasıl Yapılır? Hakkında Bizimle İletişime Geçin

KİŞİSEL VERİLERİN ELDE EDİLMESİ VE İŞLENMESİ İLE İLGİLİ BİLGİLENDİRME FORMU

Acıbadem Sağlık Hizmetleri ve Ticaret A.Ş. (“Acıbadem”) ve Acıbadem’in hakim ve bağlı şirketleri (hepsi birlikte “Acıbadem Grubu” olarak anılacaktır.) tarafından, sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu (“Kanun”) ve ilgili mevzuat kapsamında Veri Sorumlusu sıfatıyla, kişisel verileriniz, aşağıda açıklanan çerçevede ve sayılı Sağlık Hizmetleri Temel Kanunu, sayılı Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname, Özel Hastaneler Yönetmeliği ve Sağlık Bakanlığı düzenlemeleri ve sair mevzuata uygun olarak işlenebilecektir.

1. Kişisel Verilerin elde Edilmesi, İşlenmesi ve İşleme Amaçları

Kişisel verileriniz Acıbadem Grubu tarafından sağlanmakta olan kamu sağlığının korunması, koruyucu hekimlik, tıbbî teşhis, tedavi ve bakım hizmetlerinin yürütülmesi, sağlık hizmetleri ile finansmanının planlanması ve yönetimi amaçlarıyla ve Acıbadem Grubu şirketlerinin faaliyet konularına uygun düşecek şekilde; sözlü, yazılı, görsel ya da elektronik ortamda, çağrı merkezi, internet sitesi, sözlü, yazılı ve benzeri kanallar aracılığıyla elde edilmektedir. Sağlık verileriniz başta olmak üzere özel nitelikli kişisel verileriniz ve genel nitelikli kişisel verileriniz, Grup tarafından aşağıda yer alanlar dâhil ve bunlarla sınırlı olmaksızın bu maddede belirtilen amaçlar ile bağlantılı, sınırlı ve ölçülü şekilde işlenebilmektedir:

  • Kimlik bilgileriniz: Adınız, soyadınız, T.C. Kimlik numaranız, pasaport numaranız veya geçici TC Kimlik numaranız, doğum yeri ve tarihiniz, medeni haliniz, cinsiyetiniz, sigorta veya hasta protokol numaranız ve sizi tanımlayabileceğimiz diğer kimlik verileriniz.
  • İletişim Bilgileriniz: Adresiniz, telefon numaranız, elektronik posta adresiniz ve sair iletişim verileriniz, müşteri temsilcileri ya da hasta hizmetleri tarafından çağrı merkezi standartları gereği tutulan sesli görüşme kayıtlarınız ile elektronik posta, mektup veya sair vasıtalar aracılığı ile tarafımızla iletişime geçtiğinizde elde edilen kişisel verileriniz.
  • Muhasebesel Bilgileriniz: Banka hesap numaranız, IBAN numaranız, kredi kartı bilginiz, faturalama bilgileriniz gibi finansal verileriniz.
  • Sağlık hizmetlerinin finansmanı ve planlaması amacıyla özel sağlık sigortasına ilişkin verileriniz ve Sosyal Güvenlik Kurumu verileriniz.
  • Hastane veya tıp merkezlerimizi ziyaret etmeniz halinde güvenlik ve denetim amaçlı tutulmakta olan kamera kayıtları görüntüleriniz.
  • Otoparkı kullanmanız halinde araç plaka veriniz.
  • Sağlık Bilgileriniz: Laboratuvar sonuçlarınız, test sonuçlarınız, muayene verileriniz, randevu bilgileriniz, check-up bilgileriniz, reçete bilgileriniz dahil ancak bunlarla sınırlı olmaksızın tıbbî teşhis, tedavi ve bakım hizmetlerinin yürütülmesi sırasında veya bunların bir sonucu olarak elde edilen her türlü sağlık ve cinsel hayata ilişkin kişisel verileriniz.
  • seafoodplus.info sitesine veya seafoodplus.info adresine gönderdiğiniz veya girdiğiniz sağlık verileriniz ve sair kişisel verileriniz.
  • Acıbadem’e veya Acıbadem Grup şirketlerinden herhangi birine iş başvurusunda bulunmanız halinde bu hususta temin edilen özgeçmiş dâhil sair kişisel verileriniz ile Acıbadem Grubu çalışanı ya da ilişkili çalışan olmanız halinde hizmet akdiniz ve işe yatkınlığınız ile ilgili her türlü kişisel verileriniz.

Acıbadem Grubu tarafından elde edilen her türlü kişisel veriniz (Özel nitelikli kişisel veriler de dahil fakat bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) aşağıdaki amaçlar ile işlenebilecektir:

  • Kimliğinizi teyit etme,
  • Kamu sağlığının korunması, koruyucu hekimlik, tıbbî teşhis, tedavi ve bakım hizmetlerinin yürütülmesi, sağlık hizmetleri ile finansmanının planlanması ve yönetimi.
  • İlgili mevzuat uyarınca Sağlık Bakanlığı ve diğer kamu kurum ve kuruluşları ile talep edilen bilgilerin paylaşılması.
  • Hastane ve Tıp Merkezlerimizin iç işleyişi ile günlük operasyonların planlanması ve yönetilmesi.
  • Hastane Yönetimi, Hasta Hakları, Hasta Deneyimi bölümleri tarafından hasta memnuniyetinin ölçülmesi, arttırılması ve araştırılması.
  • İlaç temini.
  • Randevu almanız halinde randevu hakkında sizi haberdar edebilme.
  • Risk yönetimi ve kalite geliştirme aktivitelerinin yerine getirilmesi.
  • Sağlık hizmetlerini geliştirme amacıyla analiz yapma.
  • Hasta Hizmetleri, Mali İşler, Pazarlama bölümleri tarafından sağlık hizmetlerinizin finansmanı, tetkik, teşhis ve tedavi giderlerinizin karşılanması, müstehaklık sorgusu kapsamında özel sigorta şirketler ile talep edilen bilgilerin paylaşılması.
  • Araştırma yapılması.
  • Yasal ve düzenleyici gereksinimlerin yerine getirilmesi.
  • Sağlık hizmetlerinin finansmanı kapsamında özel sigorta şirketler ile talep edilen bilgileri paylaşma.
  • Kalite, Hasta Deneyimi, Bilgi Sistemleri bölümleri tarafından risk yönetimi ve kalite geliştirme aktivitelerinin yerine getirilmesi.
  • Hasta Hizmetleri, Mali İşler, Pazarlama bölümleri tarafından hizmetlerimiz karşılığında faturalandırma yapılması ve anlaşmalı olan kurumlarla ilişkinizin teyit edilmesi.
  • Pazarlama, Medya ve İletişim, Çağrı Merkezi bölümleri tarafından kampanyalara katılım ve kampanya bilgisi verilmesi, Web ve mobil kanallarda özel içeriklerin, somut ve soyut faydaların tasarlanması ve iletilebilmesi.

İlgili mevzuat uyarınca elde edilen ve işlenen Kişisel Verileriniz, Acıbadem veya Acıbadem Grubu’na ait fiziki arşivler ve/veya bilişim sistemlerine nakledilerek, hem dijital ortamda hem de fiziki ortamda muhafaza altında tutulabilecektir.

2. Kişisel Verilerin Aktarılması

Kişisel verileriniz, Kanun ve sair mevzuat kapsamında ve yukarıda yer verilen amaçlarla Acıbadem ve Acıbadem Grubu tarafından Acıbadem Grubu’na dahil olan şirketler ile, Özel sigorta şirketleri, Sağlık bakanlığı ve bağlı alt birimleri, Sosyal Güvenlik Kurumu, Emniyet Genel Müdürlüğü ve sair kolluk kuvvetleri, Nüfus Genel Müdürlüğü, Türkiye Eczacılar Birliği, Mahkemeler ve her türlü yargı makamı, merkezi ve sair üçüncü kişiler, yetki vermiş olduğunuz temsilcileriniz, avukatlar, vergi ve finans danışmanları ve denetçiler de dâhil olmak üzere danışmanlık aldığımız üçüncü kişiler, düzenleyici ve denetleyici kurumlar, resmi merciler dâhil sağlık hizmetlerini yukarıda belirtilen amaçlarla geliştirmek veya yürütmek üzere işbirliği yaptığımız iş ortaklarımız ve diğer üçüncü kişiler ile paylaşılabilecektir.

3. Kişisel Veri Elde Etmenin Yöntemi ve Hukuki Sebebi

Kişisel verileriniz, her türlü sözlü, yazılı, görsel ya da elektronik ortamda, yukarıda yer verilen amaçlar ve Acıbadem’in faaliyet konusuna dahil her türlü işin yasal çerçevede yürütülebilmesi ve bu kapsamda Acıbadem’in akdi ve kanuni yükümlülüklerini tam ve gereği gibi ifa edebilmesi için toplanmakta ve işlenmektedir. İşbu kişiler verilerinizin toplanmasının hukuki sebebi;

  • sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu,
  • sayılı Sağlık Hizmetleri Temel Kanunu,
  • sayılı Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname,
  • Özel Hastaneler Yönetmeliği,
  • Kişisel Sağlık Verilerinin İşlenmesi ve Mahremiyetinin Korunması Yönetmeliği,
  • Sağlık Bakanlığı düzenlemeleri ve sair mevzuat hükümleridir.

Ayrıca, Kanun’un 6. maddesi 3. fıkrasında da belirtildiği üzere sağlık ve cinsel hayata ilişkin kişisel veriler ise ancak kamu sağlığının korunması, koruyucu hekimlik, tıbbı teşhis, tedavi ve bakım hizmetlerinin yürütülmesi, sağlık hizmetleri ile finansmanının planlanması ve yönetimi amacıyla, sır saklama yükümlülüğü altında bulunan kişiler veya yetkili kurum ve kuruluşlar tarafından ilgilinin açık rızası aranmaksızın işlenebilir.

4. Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Haklarınız

Kanun ve ilgili mevzuatlar uyarınca;

  • Kişisel veri işlenip işlenmediğini öğrenme,
  • Kişisel veriler işlenmişse buna ilişkin bilgi talep etme,
  • Kişisel sağlık verilerine erişim ve bu verileri isteme,
  • Kişisel verilerin işlenme amacını ve bunların amacına uygun kullanılıp kullanılmadığını öğrenme,
  • Yurt içinde veya yurt dışında kişisel verilerin aktarıldığı üçüncü kişileri bilme,
  • Kişisel verilerin eksik veya yanlış işlenmiş olması hâlinde bunların düzeltilmesini isteme,
  • Kişisel verilerin silinmesini veya yok edilmesini isteme,
  • Kişisel verilerin eksik veya yanlış işlenmiş olması hâlinde bunların düzeltilmesine ve/veya kişisel verilerin silinmesini veya yok edilmesine ilişkin işlemlerin kişisel verilerin aktarıldığı üçüncü kişilere bildirilmesini isteme,
  • İşlenen verilerin münhasıran otomatik sistemler vasıtasıyla analiz edilmesi suretiyle kişinin kendisi aleyhine bir sonucun ortaya çıkmasına itiraz etme hakkını haizsiniz.

Mezkûr haklarınızdan birini ya da birkaçını kullanmanız halinde ilgili bilgi tarafınıza, açık ve anlaşılabilir bir şekilde yazılı olarak ya da elektronik ortamda, tarafınızca sağlanan iletişim bilgileri yoluyla, bildirilir.

5. Veri Güvenliği

Acıbadem, kişisel verilerinizi bilgi güvenliği standartları ve prosedürleri gereğince alınması gereken tüm teknik ve idari güvenlik kontrollerine tam uygunlukla korumaktadır. Söz konusu güvenlik tedbirleri, teknolojik imkânlar da göz önünde bulundurularak muhtemel riske uygun bir düzeyde sağlanmaktadır.

6. Şikayet ve İletişim

Kişisel verileriniz teknik ve idari imkânlar dâhilinde titizlikle korunmakta ve gerekli güvenlik tedbirleri, teknolojik imkânlar da göz önünde bulundurularak olası risklere uygun bir düzeyde sağlanmaktadır. Kanun kapsamındaki taleplerinizi, “seafoodplus.info” web adresindeki “Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Uyarınca Başvuru Formu” nu doldurarak;

  • (i) ATATÜRK seafoodplus.info seafoodplus.info:3/8 ATAŞEHİR, Istanbul, Türkiye adresine kargo ile ıslak imzanızı taşıyan bir dilekçe ile “Kurumsal Sekretarya” departmanı dikkatine Zarfına “Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Kapsamında Bilgi Talebi” yazılarak gönderebilirsiniz,
  • (ii) Noter kanalıyla gönderebilir,
  • (iii) [email protected] adresine güvenli elektronik ya da mobil imzalı olarak, kayıtlı elektronik posta adresi veya sistemimizde kayıtlı elektronik e-posta adresiniz aracılığıyla ve/veya
  • (iv) Acıbadem’e hitaben yazdığınız “word veya pdf.” formatındaki bir dosyayı güvenli eimza ile imzalayarak [email protected] ‘a e-posta’nın konu kısmına “Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Bilgi Talebi” yazarak iletebilirsiniz.

Kanun kapsamındaki taleplerinizi, seafoodplus.info web adresindeki “Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Uyarınca Başvuru Formu” nu doldurarak ve formda belirtilen usullerle tarafımıza iletmenizi rica ederiz.

YUKARI

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir