östrojen hormonu eksikliği ilaçları / Hormon Replasman Tedavisi - Quartz Clinique

Östrojen Hormonu Eksikliği Ilaçları

östrojen hormonu eksikliği ilaçları

Doğum Kontrol Hapı

Kadın sağlığının ve aile planlamasının önemli unsurlarından biri doğum kontrolü meselesidir. Sağlık alanındaki gelişmeler sayesinde aile planlamasına yönelik çeşitli yöntemler geliştirilmiş ve aynı yöntemler farklı kadın hastalıklarının tedavisinde de etkili bir biçimde kullanılmaya başlanmıştır. Bu yöntemler arasında toplumda en yaygın kullanılanı ise doğum kontrol haplarıdır.

Doğum Kontrol Hapı Nedir?

Doğum kontrol hapı veya oral kontraseptifler; kadın vücudunda önemli bir rol üstlenen eşey hormonları ve türevlerinin kullanıldığı, belirli bir kullanım düzenine sahip, ağızdan alınan ilaçlardır. Toplumdaki yaygın bilinen işlevi aile planlamasında kullanılması olsa da, çeşitli hormonal ve kadın hastalıklarında tedavi edici olarak da kullanımı vardır. Doğum kontrol hapları içerikleri ve kullanım çeşitlerine göre farklı sınıflara ayrılır.

Doğum Kontrol Hapı Çeşitleri Nelerdir?

Kullanım amacına, tercih edilen kullanım şekline ve ilaçların içeriklerine göre doğum kontrol hapları aşağıdaki çeşitlere ayrılır:

Kombine Haplar

Toplumda yaygın kullanımı olan kombine oral kontraseptifler, aile planlaması için en sık tercih edilen yöntemlerden biridir. Yapısında sentetik östrojen ve progesteron hormonları bulunur. İçeriğindeki bu sentetik hormon türevlerinin farmakolojik özelliklerine göre vücutta farklı etkiler elde edilebildiğinden, kişinin durumuna göre farklı kombine haplar tercih edilebilir.

Monofazik haplar

İçeriğindeki hormonların oranları her bir hapta eşit olarak belirlendiğinde monofazik olarak tanımlanır. Aylık döngüler halinde kullanılır. Ay sonunda âdet kanaması gerçekleşir. Ülkemizde sadece monofazik kombine doğum kontrol hapları kullanılmaktadır.

Multifazik haplar

Kutuda bulunan her bir haptaki hormon içeriği değişkenlik gösterdiğinde multifazik denir. Aylık döngüler halinde kullanılır. Ay sonunda âdet kanaması gerçekleşir.

Uzatılmış döngü hapları

İçeriğindeki hormonlara bağlı olarak döngü süresi 12 haftaya kadar uzatılmıştır. Bu nedenle kişi 12 hafta boyunca hapları kullanır ve yılda 3 ila 4 kez âdet kanaması görür.

Sadece Progesteron İçeren Haplar

Hap içeriğinde sadece sentetik progesteron türevi maddeler barındıran haplardır. Minihap olarak da bilinir. Özellikle sağlık nedenlerinden ötürü östrojen kullanamayan kadınlarda ve doğum sonrası korunma amaçlandığında tercih edilir. Her gün aynı saatte kullanılması gereklidir.

Acil Kontrasepsiyon

Ertesi gün hapı olarak da bilinen doğum kontrolü hapları, korunmasız cinsel ilişki sonrası doğum kontrolünün sağlanması için kullanılır. Bu haplar yüksek dozda progesteron türevi içerir. Etkili olabilmesi için, korunmasız cinsel ilişki sonrasındaki ilk 72 saat içerisinde kullanılmalıdır.

Doğum Kontrol Hapları Nasıl Etki Eder?

Kadın vücudundaki en önemli fizyolojik olayların başında adet döngüsü gelir. Bu döngü sağlıklı kadınlarda 21-35 gün arasında, ortalama 28 gün sürer. 28 günlük döngünün sağlanmasında en önemli mekanizma ise üretilen eşey hormonlarının dengesidir. Buna göre, 28 günlük bir döngüye sahip kadında, adet kanamasının başlandığı tarihten itibaren ilk 14 günde yumurtalıktan üreme hücresinin bırakılmasının (ovülasyon) başlatılması ve rahim iç yüzeyinin kanama sonrası tekrar kalınlaşmasına yönelik hazırlık evresi gerçekleşirken; kalan 14 günde rahim duvarının olası bir döllenmeye hazırlanması süreci meydana gelir. İlk 14 gündeki etkiden genel anlamda östrojen hormonu sorumluyken, kalan 14 günde hâkim olan hormon progesterondur. 28 günün sonunda gebelik gerçekleşmediği takdirde progesteron miktarının azalmasıyla adet kanaması gerçekleşir.

Doğum kontrol hapları içeriğindeki sentetik hormonlar sayesinde, sağlıklı bir adet döngüsüne sahip olmayan kadınlarda döngünün doğru şekilde gerçekleşmesini için hormon dengesinin kurulmasını sağlar. Doğum kontrolü amacıyla kullanıldığında, hormon dengesini etkileyerek döngünün ilk 14 gününün sonunda gerçekleşen ovülasyon mekanizmasının gerçekleşmesini engeller. Bu sayede, kadın üreme sistemine spermler ulaştığında dahi ovülasyon gerçekleşmediği için, döllenme meydana gelmez ve doğum kontrolü sağlanmış olur.

Bu mekanizmaya ek olarak; özellikle sadece progesteron içerikli doğum kontrol hapları, rahim ağzı salgısını koyulaştırarak sperm geçişini engeller ve rahim iç duvarının incelmesini sağlayarak olası bir gebelikte döllenmiş hücrenin rahme tutunmasını önler. Bu mekanizmalar sayesinde istenmeyen gebeliklerin önüne geçilmiş olur.

Doğum Kontrol Hapı Nasıl Kullanılır?

Doğum kontrol hapı, tercih edilen çeşide bağlı olarak, kendine özgü kullanım şekillerine sahiptir. Toplumda sıklıkla tercih edilen kombine oral kontraseptifler 28 günlük adet döngüsüne uyumlu şekilde tasarlanır. Bu nedenle bu ilaçların bir aylık kutusu genellikle 21 ila 28 adet hap içerir. 21 haplık sürümlerde tüm haplarda aktif ilaç bulunurken; 28 günlük olanlarda ilk 21 adet hapta aktif ilaç bulunur, kalan 7 hap etkisizdir. Buna göre; âdet kanaması itibariyle aktif ilaca başlandıktan sonra; 21. gün itibariyle etkisiz ilaçların alımına devam edilir ve döngünün son gününde âdet kanaması gerçekleşir.

Sadece progesteron içerikli haplar, bütün bir döngü süresince her gün, aynı saatte alınır. Bu sayede, ilaç kullanımı devam ettiği sürece âdet kanaması düzenli olarak meydana gelir. İlaç kullanımının sürekli ve düzenli olması önemlidir; aksi takdirde ilacın doğum kontrol etkisi zayıflayabilir ve istenmeyen gebeliklerin gerçekleşmesi mümkün olabilir.

Doğum Kontrol Haplarının Faydaları Nelerdir?

Oral kontraseptifler, aile planlamasının yanında çeşitli sağlık etkileri nedeniyle de kullanılabilir. Özellikle kadın hastalıklarının tedavisi ve önlenmesinde önemli rol oynayabilir. Çeşitli alanlardaki faydaları aşağıdaki gibi sıralanabilir:

    • Kolay ve etkili doğum kontrolü sağlar. Buna göre yalnızca doğum kontrol hapı yöntemini tercih eden çiftlerde istenmeyen gebelik oranları %0,3’e kadar azalır.
    • Adet döngüsünün düzenlenmesinde en çok tercih edilen yöntemdir.
    • Çok miktarda kanama ile sonuçlanan adet kanamalarında kanamanın azaltılmasını sağlar.
    • Ağrılı adet döneminde ağrının azaltılmasına yardımcı olur.
    • Adet öncesi huzursuzluk semptomlarının giderilmesinde faydalıdır.
    • Menopoz öncesi dönemdeki semptomlarının kontrol edilmesinde etkilidir.
    • Kemik mineral oranında artış sağlayarak kemik erimesine karşı koruyucudur.
    • Yumurtalık kistleri ve tümörlerine karşı koruyucu özellik gösterir.
    • Yumurtalık ve rahim kanseri gelişme riskini azaltır.
    • Akne ve kıllanma şikayetlerinin giderilmesinde faydalıdır.
    • Endometriozise (çikolata kistlerine) bağlı şikayetlerde azalma sağlar.
    • Rahim duvarında gelişen miyomların sıklığını ve şikayetlerini azaltır.
    • Fibrokist gelişimi gibi iyi huylu meme hastalıklarına karşı koruyucudur.

Doğum Kontrol Haplarının Yan Etkileri Nelerdir?

Doğum kontrol haplarının çeşitli faydalarının yanında, düzenli kullanımıyla beraber çeşitli yan etkilerin gelişme riski mevcuttur. Özellikle bazı sağlık sorunları olan kadınların doğum kontrol hapı kullanması sakıncalıdır. Bu nedenle, doğum kontrol hapı kullanım kararı uzman bir hekimin değerlendirmesi sonucu, hekimle beraber alınmalıdır. Riskli kişilerde doğum kontrolü hedefleniyorsa, başka yöntemler tercih edilmelidir.

Aşağıdaki durumlarda olan kişilerin doğum kontrol hapı kullanması sakıncalı olabilir:

    • Doğum sonrası emzirenlerde ilk 6 hafta; emzirmeyen annelerde ilk 3 hafta
    • 35 yaş üzerinde günde en az 15 adet sigara içen kadınlar
    • Hipertansiyon hastaları
    • Bacak toplardamarlarında pıhtılaşma şikâyeti olanlar (venöz tromboemboli öyküsü)
    • İskemik kalp hastalığı olan kişiler
    • İnme öyküsü veya beyin damar hastalıkları olan kişiler
    • Kalp kapağı rahatsızlığı olan kişiler
    • Auralı migren hastaları
    • Meme kanseri olanlar
    • 20 yıldır devam eden veya ileri organ hasarı olan diyabet hastaları
    • Ağır sirozu olanlar
    • Karaciğer tümörü olanlar (adenoma veya hepatoma)
    • Uzun süre hareketsizliğe neden olacak büyük cerrahi işlem geçirenler
    • Kanda pıhtılaşmaya eğilim oluşturacak hastalıklara sahip kişiler

Bunların yanında doğum kontrol hapları çeşitli yan etkilere sahiptir. Kullanım sonrası kişilerde sık görülen yan etkiler aşağıdaki gibi sıralanabilir:

    • Adet döngüsünde değişiklikler
    • Bulantı
    • Kilo artışı
    • Duygu durum değişiklikleri
    • Memelerde hassasiyet
    • Baş ağrısı

Yan etkiler ilerlediği ve azalma göstermediği takdirde, uzman bir hekime başvurmak gereklidir.

Östrojen Artıran İlaçlar

Östrojen Artıran İlaçlar
Östrojen arttıran ilaçlarvücutta bulunan östrojen miktarının artmasına yardımcı olan ve yapısında bu tür maddeleri bulunduran ilaçlardır. Vücutta kendi kendine salgılanan bu hormon doğal bir şekilde bulunmaktadır. Bu hormonun vücutta yetersiz bir biçimde görülmesi ile birtakım sorunlar meydan gelebilir ve hatta hayatı sorunlar ortaya çıkabilir. İnsanların sağlıklı bir yapıya sahip olabilmeleri için vücutta bulunan östrojen hormonu miktarının ortama düzeyin üstünde olması gerekmektedir. Bu hormon en fazla kadınlarda bulunmaktadır. Erkeklerde ise bu hormonun fazla olması hormonsal birçok hastalığa neden olmaktadır.

Östrojen artıran ilaçlar nelerdir?

  • Tarlusal:Bu ilaç vücutta bulunan östorjen hormonunu koruyarak çoğalmasına yardımcı olmaktadır. Bunun yanı sıra hormonsal eksikliklerden dolayı meydana gelmiş olan rahatsızlıkların de ilerlemesine engel olur.
  • Estradiol:İçerisinde bulunan maddeler sayesinde hormon yapısını korur ve hormonsal hastalıkların oluşmasına engel olur. Bunun yanı sıra vücutta bulunan hormon seviyesinin yükselmesine yardımcı olur. Doktor tavsiyesi ile alınan bu ilaç hormonsal sorunlar için oldukça önemlidir.
  • Gynelle:Enjektör ile vücuda verilmekte olan bu ilaç östrojen hormonunun yükselmesine fayda sağlamaktadır. Bunun yanı sıra hormonsal nedenlerden dolayı meydana gelmiş olan rahatsızlıkların tedavisine ve oluşacak hastalıkların önlenmesine yardımcı olmaktadır.
  • Divina:İçerisinde bulunan maddeler hormonsal hastalıkların düzelmesine yardımcı olmaktadır. Bunun yanı sıra hormon hastalıklarını önleyerek östojen hormonu miktarının vücuttaki seviyesinin korunmasına yardımcı olur.
  • Dostinex: Östrojen artıran ilaçlararasında en fazla tavsiye edilen türdür. İçerisinde bulunan maddeler vücutta bulunan östrojen hormonunu yükselmesine yardımcı olmaktadır. Ayrıca bayanların adet dönemlerinde vücutta bulunan östrojen miktarını azalmasına engel olarak sağlıklı bir adet döneminin oluşmasına yardımcı olur.
  • Estrogen:Bu ilaç ise krem şeklinde kullanılmaktadır. Doktorların tavsiyesi üzerine alınan bu kremin kullanım şeklide doktorlar tarafından belirlenmektedir.
  • Premarin:Krem şekline olan bu ilaç hormonların yapısını korumaktadır. Kullanım şekli ve sıklığı doktorlar tarafından belirlenmektedir. Bunun yanı sıra gerektiğinden fazla kullanılması halinde birtakım deri sorunların meydana gelebilir.

Östrojen artıran ilaçlar yapılarında bulundurdukları maddeler bakımında vücuda karşı büyük bir fayda sağlamaktadırlar. Bu hormonun vücuttaki seviyesini arttırmak için ve hormonların yapısını korumak için bitkisel gıdalar tüketmek oldukça önemlidir. Bunun yanı sıra düzenli olarak spor yapılmalıdır. Yeterli ve dengeli beslenme bu hormonun seviyesini yükseltmek için oldukça önemlidir.

Son Güncelleme : 19.06.2023 09:23:18

Östrojen Artıran İlaçlar ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.


3 Yorum Yapılmış "Östrojen Artıran İlaçlar"

Bu ilaçları nereden bulabilirim
Derya. 17.03.2018

1 YANITI GÖRÜNTÜLE

Yale : Merhaba Derya Hanım. Bu ilaçları eczanelerden ve internetten elde edebilirsiniz. Ancak internetten ulaşmak isterseniz çok dikkay etmelisiniz.
28.09.2018 15:21:30

Selam cinsiyet desiminde anfi ilaçlar veriliyor bunu olmak icin
Kızıl Gizem. 25.03.2018

CEVAP YAZ

östrojen hapı Almak istiyorum
Aşık Özkan. 16.10.2017

CEVAP YAZ

Östrojen Hormonu Nasıl Arttırılır
Östrojen Hormonu Nasıl Arttırılır
Östrojen Hormonu Nasıl Arttırılır: Östrojen hormonu erkeklerde ve kadınlarda bulunmaktadır. Bu hormonu vücut kendiliğinden salgılar. Kadınlar menopoz dönemine girene kadar, östrojen hormonu normal seviyede bulunur. Menopoz döneminde kadınların öst...
Östrojen Hormonu Fazlalığı Bitkisel Tedavisi
Östrojen Hormonu Fazlalığı Bitkisel Tedavisi
Östrojen hormonu fazlalığı bitkisel tedavi, hem kadınlarda hem de erkeklerde görülen östrojen hormonu genellikle ergenlik döneminde işlevini uygular. Bu süreç içerisinde cinsel organında uzama, bu bölümlerde tüylenme, bayanlarda âdet kanaması, kemikl...
Soya Östrojen
Soya Östrojen
Soya östrojen, vücudumuz içerisinde bulunan hormonlar arasında yer alan östrojen hormonu hem bayanlarda hem de erkeklerde görülür. Özellikle bayanlarda yoğun olarak gözlenen östrojen hormonu ile vücutta bazı değişiklikler meydana gelir. Özellikle erg...
Östrojen Progesteron
Östrojen Progesteron
Östrojen progesteron, bayanlarda bulunan üç hormondan iki tanesidir. Progesteron, östrojen, testosteron kadınlarda salgılanan hormonlar içerisinde yer alırken; bu iki hormon özellikle üreme, ergenlik ve hamilelik üzerinde birçok etki yarattığı açıkla...
Erkeklerde Östrojen Hormonu
Erkeklerde Östrojen Hormonu
Erkeklerde östrojen hormonu, bayanlarda olduğu kadar olmasa bile belli oranda bulunmaktadır. Östrojen hormonu kadınların kadınsı özelliklerinin gelişimi için olması gereken bir hormon olmaktadır. Östrojen steroid gurubunda olan bir hormon dur ve fazl...
Östrojen Hormonu
Östrojen Hormonu
Östrojen hormonu, bir çeşit kadınlık hormonudur. Fakat hem erkeklerde hem kadınlarda bulunur. Kadınların vücut şekillenmesinden adet döngüsüne kadar etki eden bir hormondur. Kadınlarda meydana gelen birçok değişim ve gelişimin bu hormon sayesinde sağ...
Östrojen İçeren Cilt Kremleri
Östrojen İçeren Cilt Kremleri
Östrojen İçeren Cilt Kremleri, 40'lı yaşlardan itibaren belirlemeye başlayan östrojen eksikliği ciltte de gözle görülür olumsuz değişikliklerin oluşma sürecini başlatıyor. Kadınlar ciltlerindeki olumsuz değişiklikleri görmeye başladıklarında haklı ol...
Östrojen Krem
Östrojen Krem
Östrojen krem, östrojen eksikliğinin meydana geldiği dönemlerde kullanılmaktadır. Östrojen eksikliğinde genellikle oral yoldan haplar kullanılmak ile nedene ve eksikliğin verdiği semptomların varlığına bakılarak krem formlarda kullanılmaktadır. Östro...
Östrojen Artıran Bitkiler
Östrojen Artıran Bitkiler
Östrojen Artıran Bitkiler; östrojen kadınlarda menstürasyon döngüsünü düzenleyen hormon olup, birtakım kadınsal işlevlerin düzenlenmesinden sorumlu bir hormondur. Östrojen hormonu vücutta yumurtalıklardan salgılanmakta ve birçok bitkide de bulunmakta...
Menopozda Östrojen
Menopozda Östrojen
Menopozda Östrojen, Menopoz tamamen hormon dengesi ile alakalı bir durumdur. Yani overlerden androjen hormonu hariç, steroidlerin sağlanması azalır, östrojen yapımı da yavaş yavaş azalarak amenore gerçekleşir. Menopozda östrojen azalmasına bağlı olar...
Östrojen Eksikliği
Östrojen Eksikliği
Östrojen Eksikliği, Vücuttaki hormon dengesinin değişmesi birlikte ortaya çıkan östrojen eksikliği beraberinde pek çok sıkıntıyı da bir arada getirmektedir. Bir kadında en önemli hormonlardan biri olan östrojen hormonu 40'lı yaşlar itibari ile azalma...
Östrojen Diyeti
Östrojen Diyeti
Östrojen diyeti, Östrojen bir kadınlık hormonudur. Östrojen hormonu üreme çağına gelen bütün kadınlarda yumurtalıklarında üretilen bir hormon türüdür. Hipofiz bezi beynin alt tarafında bulunan 0.5 gram ağırlığında bulunan ve vücudun bütün hormonların...

 

Östrojen Hapı
Östrojen Hormonu Fazlalığı
Östrojen
Östrojen İçeren Yiyecekler
Östrojen Artıran Yiyecekler
Adaçayı Östrojen
Östrojen İçeren Besinler
Erkekte Östrojen Fazlalığı
Östrojen Fazlalığı
Östrojen İçeren Meyveler
Adaçayı Östrojen Hormonu
Östrojen İçeren İlaçlar
Hamilelikte Östrojen Seviyesi
Östrojen Artıran İlaçlar
Erkeklerde Östrojen
Östrojen Hormonu İlaçları
Östrojen Hormonu Eksikliği
Östrojen Hormonunu Artıran Yiyecekler
Östrojen Hormonu Nasıl Arttırılır
Östrojen Hormonu Fazlalığı Bitkisel Tedavisi
Soya Östrojen
Östrojen Progesteron
Erkeklerde Östrojen Hormonu
Östrojen Hormonu
Östrojen İçeren Cilt Kremleri
Östrojen Krem
Östrojen Artıran Bitkiler
Menopozda Östrojen
Östrojen Eksikliği
Östrojen Diyeti

Popüler İçerik

Östrojen İçeren İlaçlar

Östrojen İçeren İlaçlar

Östrojen içeren ilaçlar, Östrojen vücutta kendi kendine salgılanan doğal bir hormondur. Bu hormonun vücutta yetersiz bir biçimde görülmesi ile birlikt...

Hamilelikte Östrojen Seviyesi

Hamilelikte Östrojen Seviyesi

Hamilelikte Östrojen Seviyesi, anne adayının bebeği taşımaya ve emzirmeye başlamasında önemli rol oynar. Birçok önemli etkisi bulunan bu hormon gebeli...

Erkeklerde Östrojen

Erkeklerde Östrojen

Erkeklerde östrojen: Bir diğer adıyla kadınlık, dişilik hormonu olarak bilinen östrojen hormonu sadece kadınlarda bulunan bir hormon değildir. Kadınla...

Östrojen Hormonu İlaçları

Östrojen Hormonu İlaçları

Östrojen hormonu ilaçları, ile vücutta oluşmuş olan hastalıkların tedavisi kolaylık ile sağlanır. Östrojen hormonu bayanlarda daha fazla bulunmaktad...

Östrojen Hormonu Eksikliği

Östrojen Hormonu Eksikliği

Östrojen hormonu eksikliği, Cinsiyete göre farklı değerlerde olması gereken östrojen hormonu eksikliği her iki cins içinde oldukça ciddi sonuçlar doğu...

Östrojen Hormonunu Artıran Yiyecekler

Östrojen Hormonunu Artıran Yiyecekler

Östrojen Hormonunu  Artıran Yiyecekler, Erkeklerde de bulunan östrojen hormonu, aslında bir kadınlık hormonudur.Kadınlar menapoz dönemine girene kadar...

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır