Bir yaşından önce inek sütü

Bir Yaşından Önce Inek Sütü

bir yaşından önce inek sütü

İnek sütüne ne zaman başlanmalı?

0-12’nci aylar arasında inek sütüne başlanmaması önerilir. 1 yaşından sonra bebek, inek sütünü sindirmeye hazırdır. Fosfor, kalsiyum ve çinkodan zengin olan inek sütü bebeğin diş, kemik sağlığı ve kas gücü için önemli bir besin kaynağıdır.


Günlük süt ve uzun ömürlü sütlerin farkı nedir?

Taze inek sütünün 72 derecede 15 saniye ısıtılarak mikroplarından arındırılması sonucu günlük süt üretilir. Bu sütlerin raf ömrü buzdolabında saklanmak koşuluyla 56 gündür. Sonrasında süt ekşir ve bozulur. Uzun ömürlü yanı UHT ( Ultra High Temperature ) sütler 150 derecede birkaç saniye ısıtılarak ve sonra da hızla soğutularak hazırlanır. Açılmadıkları sürece oda sıcaklığında 36 ay saklanabilirler. UHT yönteminde ısıya duyarlı bazı vitamin ve bağışıklık faktörlerinin yok olması söz konusudur.

İnek sütüne alerjisi olduğu nasıl anlaşılır?

Gerçek inek sütü alerjisi bebeklerde yüzde 2-3 oranında görülür. En yüz güldürücü tarafı ise 3 yaşına kadar hemen tamamen alerjinin kaybolmasıdır. Eğer bebek ilk sene içinde normal bir mama ile beslendiyse ve problem yaşamadıysa 1 yaşından sonra inek sütüne direkt geçebilir. Eğer ilk sene sadece anne sütü ile beslendiyse ve anne inek sütü ürünleri tükettiyse de inek sütüne sorunsuz geçilebilir. İnek sütü alerjisinde; sütün içiminden sonra kanlı ishal ve kusma görülebilir. Bazen deride egzama olarak da ortaya çıkar. Bazen de solunum sistemini tutan belirtiler yani sürekli burun akıntısı veya tıkanıklığı, öter gibi solunum sıkışıklığıyla da kendini gösterir. Alerji ileri seviyede olduğunda solunum sıkışıklığı, nefes alamama, ciltte yaygın kızarma gibi belirtiler görülebilir. Süte alerji sinsi sinsi geliştiğinde tanımak zor olabilir. İnek sütüne geçtikten sonra problemlerin başlaması bir ipucu olarak değerlendirilmelidir. Kan testi ile inek sütüne karşı IgE tipi antikor varlığına bakılmalıdır. Test yüksek çıkarsa inek sütünün her çeşidi (yoğurt, peynir, süt katılmış bisküvi, kek dahil) diyetten kesilmelidir. Bugün inek sütü alerjisi durumunda proteini parçalanmış özel mamaların tedavide çok önemli yeri vardır. Doktor kontrolünde alerji geçene kadar sadece bu mamaların kullanılması gerekir. Keçi sütü ve ürünleri de son yıllarda market raflarında bulunabilmektedir. Soya sütleri değil ama keçi sütü ve ürünleri, inek sütü katkısı yoksa kullanılabilir.

İnek sütü ile anne sütü arasında fark nedir?

Anne sütü içemeyen bebeklere ilk sene formül mama verilmesinin nedeni; inek sütünün anne sütüne göre olumsuz, yani eksik özelliklerinin mamalarda giderilmiş olmasıdır.
İnek sütünün bazı özelliklerinden dolayı özellikle 1 yaşın altındaki bebeklere verilmesi uygun değildir. Enerji içeriği açısından inek sütünün enerjisi anne sütüne benzer. Ancak protein miktarı anne sütünün üç katıdır. Yani hızlı büyüyen inek yavrusunun ihtiyaçlarını karşılar durumdadır.

Anne sütündeki protein miktarı yavaş büyüyen ve hareketleri yavaş gelişen insan yavrusunun ihtiyaçlarına göre ayarlanmıştır. İnek sütü ile protein yapılan çok farklıdır. İnek sütünde zor sindirilen bir tortu yapan kazein yüzde 80 oranında, kolay sindirilen whey kısmı ise yüzde 20 oranındadır. Anne sütünde ise whey fazla ( yüzde 80 ), kazein azdır( yüzde 20 ). Aminoasit denilen protein yapıtaşları da farklılıklar gösterir, bazıları inek sütünde yoktur. Neden bu farklılıkların var olduğu halen tam olarak keşfedilememiştir. İnek sütü, bebekler tarafından kolay sindirilemez. Yağ içeriği açısından bakıldığında da farklar vardır. Anne sütündeki toplam kalorinin yüzde 50 'si yağdan gelir. Bunlar doymuş, tekli doymamış ve çoklu doymamış değişik yağlardan oluşur. Son yıllarda DHA ve ARA denilen uzun zincirli çoklu doymamış yağların özellikle bebeklerin beyin ve retinalarının gelişiminde önemli rol oynadıkları bulundu. Bunlar ilk sene bebeklere verilen mamalara eklendi.

Vitamin içeriği

İnek sütünde yeteri miktarda B vitaminleri bulunur. A vitamini hem anne sütü hem de inek sütünde yeterlidir. İnek sütünde vitamin E yeterli değildir. D vitamini litrede 400 IU olacak şekilde inek sütlerine eklenir. Anne sütünün vitamin içeriği annenin diyetine göre de değişir. Vitamin seviyelerini yeterli tutmak amacıyla emziren annelere günde bir kere vitamin tableti almaları önerilir.

Mineral içeriği

Demirin emilimi inek sütünden yüzde 5, anne sütünden ise yüzde 50 oranındadır. Yani inek sütünden emilim 10 kat azdır. Bu emilim yetersizliği nedeniyle inek sütlerine ekstra demir katılır. Anne sütünden çinko daha iyi emilir. İnek sütünün kalsiyum (anne sütüne göre 3 kat) ve fosfor (anne sütüne göre 6 kat) miktarları yüksektir. Diş gelişimi için önemli olan florür ise 2 kat fazladır. İnek sütü daha tuzludur. Tuz miktarı anne sütünün 3 katı kadardır; bu durum özellikle bebeklerin gelişmekte olan böbreklerini zorlar. Süt, kalsiyum içeriği açısından çok zengin bir kaynaktır. 1 - 3 yaş arasındaki çocukların günlük kalsiyum ihtiyacı 500 mg'dir. Günde 250 ml süt içen bir çocuk bu ihtiyacın yaklaşık yarısını karşılamış olur.

Bağışıklık faktörleri

Anne sütü ve kolostrum, büyüyen insan yavrusunun bağışıklık sistemini geliştiren yüzlerce önemli faktör içerir. Bunlara örnek olarak nükleotidler ishali önleyici ve bağışıklığı destekleyen maddelerdir. Tam yararları bilinmese de formül mamalara nükleotidler eklenmişlerdir. Özetle; protein miktarının fazla olması, sindiriminin zor olması, tuz içeriğinin fazla olması, bazı yararlı yağların bulunmaması, bağışıklık faktörlerinin eksik olması nedenleriyle bebeğe uyarlanmamış, direkt inek sütü 0-1 yaş bebekleri için uygun değildir.

*Bu içeriğin geliştirilmesinde Tıbbi Direktörlük katkı sağlamıştır.
*Web sitemizdeki bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız. İçeriklerde Acıbadem Sağlık Grubu'nun tedavi edici sağlık hizmetlerine yönelik bilgiler yer almamaktadır.

RANDEVU AL  

1 Yaşından Küçük Çocuklara İnek Sütü Verilebilir Mi ?

Birçok ebeveyn 1 yaşa kadar bebeklerine neden inek sütü veremediklerini merak eder. Küçük bebekler inek sütünü formül mamaları sindirdikleri kadar kolay bir şekilde sindiremezler. İnek sütü, yenidoğanın böbrekleri tam olarak olgunlaşmadığı için yükünü artırabilecek düzeyde, yüksek konsantrasyonlarda protein ve mineral içerir. Bunlara ek olarak, bebeklerin ihtiyaç duyduğu miktarda demir, C vitamini ve diğer besin maddelerinden yoksundur.

Bileşen (100 ml’de)İnsan Sütüİnek sütü
Protein1.3 g3.3 g
Kazein: whey proteini40:6080:20
Doymamış yağ1.61
Doymuş yağ1.82.5
Kalsiyum34120
Demir0.070.02
Sodyum1543
Potasyum58156
Magnezyum311
Fosfor1594

Hatta yüksek miktarda süt tüketimi bazı bebeklerde demir eksikliği anemisine neden olabilir. İnek sütü proteini mide ve bağırsağın yapısını tahriş edebilir ve bu da dışkıda kan kaybına yol açabilir. Süt ayrıca bebekler için ideal yağ çeşitliliğini de sağlamaz.

Bu nedenlerle, bebeğinizin yaşamının ilk on iki ayı boyunca düzenli inek sütü almaması gerekir.

Bebeğiniz bir yaşını doldurduktan sonra, katı yiyecekler (tahıllar, sebzeler, meyveler ve etler) ile  dengeli beslenmesi koşuluyla ona tam yağlı pastörize süt verebilirsiniz.

Ancak çocuğunuzun süt ürünleri tüketimini çeşitlendirmeniz ve peynir, yoğurt gibi diğer süt ürünlerine de mutlaka diyetinde yer vermeniz gerekir. Yüksek miktarda süt tüketimi dengesiz kalori alımına yol açıp çocuğun ihtiyacı olan diğer besinlere karşı iştahı azaltabilir.

Bebeğiniz henüz çeşitli beslenmiyorsa çocuk diyetisyeninizle görüşüp yaşına ve gereksinimlerine uygun günlük süt ve ürünleri tüketimi hakkında planlama yapılması gerekir.

Bazı çocukları inek sütü ve ürünleri tükettiklerinde bazı sorunlar ortaya çıkar. En sık rastlanan sorunlar;

  • Karın ağrısı veya kramp,
  • Mide bulantısı ve kusma,
  • İshal veya kabızlık,
  • Egzama,
  • Kilo alamama olabilir.

Bebeklerde süt ürünleri tüketiminden sonra veya emziren annelerin bebeklerinde bu belirtilere rastlanıyorsa mutlaka çocuk alerji doktoruna gitmeleri önerilir. 1 yaşın altındaki çocukların %1 ile %3’ünde süt alerjisi vardır. 1-3 yaşından büyük çocuklarda süt alerjisi daha az yaygındır.

Dikkat, inek sütü bebeklerin böbreklerini yoruyor

Haberin Devamı

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzm. Dr Candan Ferai Öztürk, “İnek sütü yüksek miktarda vitamin ve mineral içerdiğinden bebeğin henüz olgunlaşmamış böbreklerine aşırı yük bindirir, bu durum böbrekleri zorlar” uyarısında bulundu, inek sütünün yol açtığı diğer sorunlar hakkında bilgi verdi.

Yaşamın ilk yıllarında bebeğe inek sütü verilmesinin bebeğin zihinsel ve bedensel gelişimini de olumsuz yönde etkilediğinin altını çizen Öztürk, bunun sonucunda bebekte gelişim geriliği ve kansızlık görülebileceğini belirtti.

Dikkat, inek sütü bebeklerin böbreklerini yoruyor

BİR YAŞINDAN ÖNCE YASAK

“Bir yaşından önce bebeklere inek sütü verilmemelidir” uyarısında bulunan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzm. Dr Candan Ferai Öztürk, bu durumun nedenlerini şu şekilde sıraladı:

• İnek sütünde alerji riski fazladır. Erken dönemde inek sütü içen bebeklerde saman nezlesi, astım gibi alerjik hastalıklar görülebilir.

• İnek sütünün hazmı bebekler için oldukça zordur. İlk bir yıl içerisinde inek sütü ile beslenen bebeklerde alerji ve solunum yolu hastalıkları gibi çeşitli rahatsızlıklar görülebilir. Bebeğinizin sindirim sistemi hazır olduğunda ise inek sütü oldukça yararlı bir yardımcıya dönüşür.

• En güzel kalsiyum kaynağı anne sütüdür. İnek sütünden alınan kalsiyum bebeğin ihtiyacını karşılamaz.

• İnek sütündeki aşırı protein ve mineral henüz olgunlaşmamış bebeğin böbreklerini zorlar.

• Bir yaşından önce inek sütü içen bebeklerde bağırsak içi kanamalar görülebilir. Bu da bebekte kansızlık yani anemiye yol açar.

• İnek sütü bebeğin vitamin ihtiyacını karşılamaz, bu da gelişim geriliğine ve büyümede yavaşlamaya neden olur.

• İnek sütünde iyot ve çinko oldukça azdır. Bu nedenle bebeğin zihinsel gelişimi olumsuz etkilenir.

• İnek sütünde D vitamini oldukça az olduğundan bebeğin zihinsel gelişimi bu durumdan olumsuz yönde etkilenebilir.

• Bir yaşından sonra çocuklar günlük 2-3 bardak süte ihtiyaç duyar. Bazı çocuklara süt içirmek zor olabilir. Bu gibi durumlarda aromalı sütler tercih edilebilir. Ayrıca sütle hazırlanan tatlı ve pudingler bebeğe yedirilebilir, bebeğin çorbası da sütle hazırlanabilir.

İNEK SÜTÜ ALERJİSİNE DİKKAT!

Dikkat, inek sütü bebeklerin böbreklerini yoruyor

“Çocukluk döneminde görülen en sık gıda alerjisi türlerinden biri inek sütü alerjisidir” diyen Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzm. Dr Candan Ferai Öztürk, ebeveynlere şu hatırlatmalarda bulundu:

• Bir yaşından küçük bebekler genellikle anne sütü ile beslenir ancak inek sütü alerjisi kimi zaman bu dönemde de görülür. Bunun nedeni annenin inek sütüyle beslenmesinden dolayı buradaki proteinlerin bebeğe geçmesi ya da bebeğe verilen bazı gıdalarda inek sütü kullanılmasıdır.

• Bir yaşından büyük çocuklarda ise inek sütü tüketmeye başladıklarından itibaren alerji görülebilir. Bu durum çoğunlukla 2-3 yaşlarında sona erer.

• Kusma, ishal, karın ağrısı, nefes almakta zorluk ve öksürük, inek sütü alerjisinin belirtilerindendir.

• İnek sütü alerjisi bulunduğu takdirde, bebeğin beslenmesinden inek sütü çıkarılmalıdır. Bebek anne sütüyle besleniyorsa, annenin de beslenmesinden inek sütünün çıkarılması yeterli olacaktır.

HÜRRİYET AİLE ÖZEL

#İnek Sütü Zararları#Bebek#İnek Sütü

LinkedinFlipboardLinki KopyalaYazı Tipi

Yazarın Tüm Yazıları

'Bebeğinize 1 yaşından önce inek sütü vermeyin' uyarısı

Diyetisyen Eda Balcı, 5 temel besin grubundan biri olan süt ve süt ürünlerinin sağlıklı beslenme için oldukça önemli olduğunu ifade ederek Süt, dünyaya geldiğimiz andan itibaren tüketmeye başladığımız bir besindir. Bunlardan anne sütü hiç kuşkusuz en faydalı besindir. İnek sütünün de hem çocuklara hem de yetişkinlere birçok yararı bulunmaktadır. Fakat burada dikkat edilmesi gereken en önemli nokta 1 yaşından önce bebeklere inek sütü verilmemesi gerektiğidir uyarısında bulundu.

1 yaşından önce bebeklere inek sütü verilmemeli

Balcı, 1 yaşından önce inek sütü verilmemesinin nedenlerinden birinin bebeklerin bir yaşına kadar sindirim sistemlerinin tam olarak gelişmemiş ve inek sütündeki proteinleri sindirmekte zorlanıyor olmaları olduğunu belirterek Protein içeriği de yüksek olduğundan inek sütü, bebeklerin böbreklerine fazla yük getirir. Aynı zamanda inek sütü özellikle demir ve çinko gibi bebeklerin büyüme ve gelişmesinde oldukça önemli olan mineraller yönünden zayıftır. Bebeğe 1 yaşından önce inek sütü vermek, demir eksikliğine sebep olabilmektedir. İçeriğinde iyot mineralinin de az bulunması bebeğin zihinsel gelişimini engellemektedir açıklamasını yaptı.

İnek sütü alerjisi 1 yaşından önce başlar ve 5 yaşına doğru iyileşir 

Diğer önemli nedenlerinden birisinin de inek sütü alerjisi olduğunu ifade eden Balcı şunları söyledi:

İnek sütü, insan vücudu tarafından yabancı olarak algılanabilecek bazı yapıtaşları içerir. Bu sebeple bazı bebeklerde farklı derecelerde alerji görülebilir. Bu durumda bebeğin beslenmesinden inek sütü ve inek sütüyle hazırlanan besinlerin çıkarılması gerekmektedir. Hatta bazen alerji o kadar şiddetli olabilir ki inek sütü ve ürünlerinin bebeğin beslenmesinden çıkarılması yeterli olmaz, emziren annenin de beslenmesinden inek sütünün çıkarılması gerekmektedir. İnek sütü alerjisi genellikle 1 yaşından önce başlar ve çoğunda 5 yaşına doğru alerjik durum iyileşir.

1 yaş sonrasında aşırı süt tüketimi kansızlığa sebep oluyor  

Balcı, 1 yaşından sonra ise bebeğin inek sütünü artık daha kolay sindirebilir ve daha güvenle verilebileceğini belirterek 1 yaşından sonra bebeklere verilecek sütün kesinlikle pastörize süt olması gerekmektedir. Çünkü daha sağlıklı olduğu düşünülerek alınan çiğ sütler pastörize sütlere göre çok daha uzun süre kaynatılıyor ve dolayısıyla içerisindeki tüm faydalı bileşenler ölüyor. Pastörize süt işleminde ise yararlı maddeler çok daha az zarar görüyor ve zararlı bakteriler içermiyor. 1 yaşından sonra da aşırı süt tüketiminden sakınılmalıdır. Günlük 2 su bardağı sütten fazlası çocuklarda kansızlık ve kabızlığa neden olabileceğinden dikkatli tüketilmelidir dedi.

İnek Sütü Bebeklere Neden Yasak

Sevgili ebeveynler, bugün size yanlış beslenme ve  bunun  doğurduğu kötü sonuçlardan  ve  en  sık  uygulanan  yanlış  beslenme  şekillerinden biri olan inek  sütünden bahsetmek  istiyorum. Türkiye’de ilk altı ayda sadece anne sütü ile beslenen bebeklerin oranı maalesef %5-10.

Yanlış beslenmeyi ve beslenme eksikliğini önleyelim

Beş yaşın altındaki çocukların %25’inde beslenme eksikliği ve  buna  bağlı  hastalıklar  mevcut. Her yıl sırf yanlış beslenme nedeniyle kaç  çocuğun hayatını  kaybettiğini biliyor  musunuz? 63,000, tam 63,000 çocuk her  yıl  önlenebilir hastalıklardan dolayı ölüyor. Oysa  ebeveyn ve biz doktorlar  el-ele  vererek  bu  ölümleri  azaltabilir hatta yok edebiliriz. Bu  nedenle  özellikle de  ilk  1  yaşta  inek  sütü  kullanımı,  suyla  veya  sütle  pirinç  unu,  arı  mama  gibi  yanlış beslenme alışkanlıklarına dikkat etmemiz  gerekiyor.

WHO (Dünya Sağlık Örgütü)  ilk 6 ay anne sütü verilmesini önermektedir. WHO anne sütü eksikliği ya da yokluğunda demir ile zenginleştirilmiş  biberon mamalarını önermektedir.  Anne sütünün verilmediği durumlarda, özellikle ilk 1 yıl, inek sütünün hiçbir  şekli asla kullanılmamalıdır.

İlk 1 yıl inek sütü kullanmayalım

Dilerseniz  biraz  da hangi  sütler  inek  sütüdür? neden ilk  1 yıl İnek sütü kullanmamalıyız ? Sakıncaları nelerdir? Onları tartışalım .

Kutu  süt  versek  olmaz  mı? Bu  meslek  yaşamımda  bana  en  sık  sorulan sorulardan  biridir.  Kutu  sütler pastörizasyon  dediğimiz  özel bir  mikroptan arındırma  işleminden  geçmiş, ve  özel  olarak  paketlenen bildiğiniz  inek  sütüdür.  Anne  sütü  veya  mamayla  karşılaştırıldığında  zararlarında  bir  azalma  olmadığı  gibi  faydalarında  da  bir  artış  olmaz.  Bu  bazı  markalarda  bildiğimiz  çocuk  sütleri  için  de  geçerlidir.  Bunlar da  vitamin  ve  mineral  katkısı  olan  yine  bildiğiniz  pastörize inek  sütleridir. İnek  sütü  ne  açık- ne  kapalı kutu-şişe –ne çocuk  sütü tarzında hiçbir  şekliyle 1  yaşın  altında  asla kullanılmamalıdır.

Çok  kısaca  söylemek  istersek inek  sütünün  besin değeri  bebek  için  yetersiz,  bazı  açılardan  da  bebeği yoracak  kadar fazladır. Bunları  biraz  açarsak. İnek sütünün yüksek protein ve sodyum-potasyum-klor gibi mineral içeriği, bebeğin henüz olgunlaşmamış böbreklerine aşırı yük bindirir.

İnek sütü kullanımı hastalıklara yol açıyor

İnek sütü kullanımı, C  vit  eksikliğiyle hem barsak içi kanamalara yol açabilir hem de içerdiği demirin miktarı ve emilim oranı anne sütündekinden oldukça düşüktür. Bunun sonucunda, bir  yandan  kayıp  bir  yandan  yapım  eksikliğiyle kansızlık ve gelişme geriliği ortaya  çıkar.  İnek sütünde D vitamini çok azdır, bu da kemiklerin düzgün gelişememesine yol  açar sonuçta X-O  bacak gibi  şekil  bozukluklarıyla  seyreden  raşitizm, hatta  bazen  kanda  kalsiyumun  aşırı  düşüşüyle  epilepsi  benzeri  kasılma  şuur  kaybı  nöbetleri  bile olabilir. Omega  3  ve  6  gibi esansiyel yağ asitleri açısından çok fakir olduğu için beyin ve göz gelişimi geri kalır. Yine iyot ve çinko miktarlarının çok yetersiz olması bebeğin zihinsel gelişmesini olumsuz etkiler.  En önemli sakıncalarından biri de, alerji riskinin fazla olmasıdır. Erken  yaşta  inek  sütü  başlanan  bebeklerde  ileride saman nezlesi-egzema tarzı  kaşıntılar-astım  gibi  alerjik  hastalıkların  daha  sık  olduğu yapılan  çalışmalarla  kanıtlanmıştır.

İnek sütüyle hazırlanmış muhallebi yapmak, sütü bisküvi ile karıştırmak da bebeğinize uygun değildir. Anne sütünden son derece uzaktır. Sadece  doyuruculuğu  arttırır,  ancak  sütün  zararlarından  korumaz Sadece kof şişmanlık sağlar, ihtiyaçlarını karşılamaz. Dengesiz bileşimi sonucu soluk renkli, donuk bakışlı, şişman ancak sağlıksız  bebekler ortaya  çıkar. Size çok önemli bir şey  söylemek istiyorum; çocuğun gelişimi sadece  kilo  alımıyla değerlendirilmemelidir.

İnek  sütü 1  yaş  sonrasında  da  mucizeler  yaratan,  boyu  acayip uzatan  bir şey  değildir  aslında.  Evet  kalsiyum  kemik  gelişimi  için  gerekli  kabul,  ancak  doğada  yeşil yapraklı  sebzeler, narenciye,  yumurtada orta  miktarda,   susam yani  tahin, badem  gibi  bazı  kuru yemişlerde  ise  çok  yüksek  miktarda  kalsiyum  vardır. Süt  sevmeyen,  süt  ürünü sevmeyen  ancak  bunları  tüketen  bir çocuğunuz  varsa  içiniz  rahat  olsun,  çocuğunuzun  boyu  kısa  falan  kalmayacak. Genetik  potansiyeli  neyse  sağlıklı  beslenen  herkes  o noktaya  erişecektir.

Sağlıklı  günler  dilerim.

"Bebeğinize 1 yaşından önce inek sütü vermeyin" uyarısı

Arş. Gör. Eda Balcı, 5 temel besin grubundan biri olan süt ve süt ürünlerinin sağlıklı beslenme için oldukça önemli olduğunu ifade ederek “Süt, dünyaya geldiğimiz andan itibaren tüketmeye başladığımız bir besindir. Bunlardan anne sütü hiç kuşkusuz en faydalı besindir. İnek sütünün de hem çocuklara hem de yetişkinlere birçok yararı bulunmaktadır. Fakat burada dikkat edilmesi gereken en önemli nokta 1 yaşından önce bebeklere inek sütü verilmemesi gerektiğidir” uyarısında bulundu.

“1 YAŞINDAN ÖNCE BEBEKLERE İNEK SÜTÜ VERİLMEMELİ”

Balcı, 1 yaşından önce inek sütü verilmemesinin nedenlerinden birinin bebeklerin bir yaşına kadar sindirim sistemlerinin tam olarak gelişmemiş ve inek sütündeki proteinleri sindirmekte zorlanıyor olmaları olduğunu belirterek “Protein içeriği de yüksek olduğundan inek sütü, bebeklerin böbreklerine fazla yük getirir. Aynı zamanda inek sütü özellikle demir ve çinko gibi bebeklerin büyüme ve gelişmesinde oldukça önemli olan mineraller yönünden zayıftır. Bebeğe 1 yaşından önce inek sütü vermek, demir eksikliğine sebep olabilmektedir. İçeriğinde iyot mineralinin de az bulunması bebeğin zihinsel gelişimini engellemektedir” açıklamasını yaptı.

“İNEK SÜTÜ ALERJİSİ 1 YAŞINDAN ÖNCE BAŞLAR VE 5 YAŞINA DOĞRU İYİLEŞİR”

Diğer önemli nedenlerinden birisinin de inek sütü alerjisi olduğunu ifade eden Balcı şunları söyledi:

“İnek sütü, insan vücudu tarafından yabancı olarak algılanabilecek bazı yapıtaşları içerir. Bu sebeple bazı bebeklerde farklı derecelerde alerji görülebilir. Bu durumda bebeğin beslenmesinden inek sütü ve inek sütüyle hazırlanan besinlerin çıkarılması gerekmektedir. Hatta bazen alerji o kadar şiddetli olabilir ki inek sütü ve ürünlerinin bebeğin beslenmesinden çıkarılması yeterli olmaz, emziren annenin de beslenmesinden inek sütünün çıkarılması gerekmektedir. İnek sütü alerjisi genellikle 1 yaşından önce başlar ve çoğunda 5 yaşına doğru alerjik durum iyileşir.”

“1 YAŞ SONRASINDA AŞIRI SÜT TÜKETİMİ KANSIZLIĞA SEBEP OLUYOR”

Balcı, 1 yaşından sonra ise bebeğin inek sütünü artık daha kolay sindirebilir ve daha güvenle verilebileceğini belirterek “1 yaşından sonra bebeklere verilecek sütün kesinlikle pastörize süt olması gerekmektedir. Çünkü daha sağlıklı olduğu düşünülerek alınan çiğ sütler pastörize sütlere göre çok daha uzun süre kaynatılıyor ve dolayısıyla içerisindeki tüm faydalı bileşenler ölüyor. Pastörize süt işleminde ise yararlı maddeler çok daha az zarar görüyor ve zararlı bakteriler içermiyor. 1 yaşından sonra da aşırı süt tüketiminden sakınılmalıdır. Günlük 2 su bardağı sütten fazlası çocuklarda kansızlık ve kabızlığa neden olabileceğinden dikkatli tüketilmelidir” dedi.

İnek sütü neden bir yaşına kadar verilmiyor?
 

Doğru bilinen her şey her gün değişiyor. Süt de bunlardan nasibini aldı. Uzmanlar artık bir yaşına kadar çocuğunuza inek sütü vermemenizi öneriyor. Bir yaşından sonra da inek sütü miktarını sınırlı tutmak gerekiyor. Neden mi?

 

● Bebeklerin sindirim sistemleri bir yaşına kadar tam olarak gelişmiyor. Bebekler inek sütündeki proteini sindirmekte zorlanıyor.

● İnek sütünde sodyum, potasyum gibi maddeler çok fazla var. Bunlar bebeklerin karaciğerini yorabiliyor.

● İnek sütü, demir, E vitamini, çinko gibi bebeklerin büyümesinde çok önemli olan vitamin ve mineraller açısından çok zayıf. Bir bebeğe bir yaşından önce inek sütü vermek demir eksikliğine hatta bazen bağırsaklarda kanamaya neden olabiliyor.

● Bebeğiniz bir yaşına geldikten sonra güvenle süt verebilirsiniz. Kalsiyum, potasyum ve A vitamininin önemli bir kaynağı olan süt, çocuğunuzun kemik ve diş gelişimine önemli katkı sağlayacaktır.

 

Çocuğum günde ne kadar inek sütü tüketmeli?

 

Çocuğunuzun ilk yıllarında aldığı kalsiyum miktarı kemik gelişimi için çok önemli. Süt önemli bir kalsiyum kaynağı. Çocukların 2 yaşına kadar günde 2-3 su bardağı yani  400/500 ml kadar süt tüketmeleri önemli. Ancak sütün de fazlası zararlı. Zira kalsiyum açısından zengin olan süt, demir açısından bir hayli fakir. Üstelik çocuğunuz çok fazla süt tüketirse diğer yiyeceklere olan ilgisi azalabilir.
 

Çocuğum inek sütü içmiyor, ne yapmalıyım, sütün alternatifi var mı?

 

Anne sütü ya da devam sütünden, tadı ve dokusu farklı olan inek sütüne geçmek bazı çocuklar için zaman alabilir. Sizin çocuğunuz da bunlardan biriyse, inek sütünü anne sütü ya da devam sütüyle karıştırarak vermeye başlayın. Başlarda inek sütünün miktarını az tutun ve bu oranı zamanla yavaş yavaş arttırın.

 

Eğer çocuğunuz inek sütünü hiçbir şekilde kabul etmiyorsa üzülmeyin ve onu zorlamayın. Bir yaşından sonra da anne sütü ya da devam sütü verebilirsiniz. Üstelik tek çare bu değil. Sütü çocuğunuzun menüsüne katmanın binbir çeşit yolu var. Meyveyle tatlandırılmış bir puding veya su yerine süt kullanılmış bir çorba da pekala aynı görevi görecektir.

 

Yoğurt ve peynir de sütün tüm faydalarına sahiptir, üstelik sindirilmeleri çok daha kolaydır.

 

Süt alerjisi ve laktoz intoleransı ne demek?

 

Laktoz sütteki temel şekere deniyor. Laktozu sindirmek için vücudun özel bir enzimden yeteri kadar salgılaması gerekmektedir. Bu olamıyorsa sindirilemeyen laktoz sindirim sisteminde kalıyor ve şişkinlik, karın ağrısı gibi sindirim problemlerine neden oluyor. Laktoz intoleransı bebekler ve çocuklarda çok nadiren görülebilen bir durum. Genellikle daha ileri yaşlarda ortaya çıkıyor. Çocuğunuzun süte bağlı sindirim sorunları yaşadığını düşünüyorsanız doktorunuza başvurun.

 

Süt alerjisi ise bambaşka bir durum. Çocukların küçük bir kısmı süte alerjik reaksiyon gösterebiliyor. Üstelik bunun için inek sütü tüketmeleri de gerekmiyor. Devam sütüne de, sütten yapılan farklı gıdalara da bu reaksiyon gelişebiliyor.

 

Bebeklere İnek Sütü Ne Zaman Verilir? Bebeklere Süt Kaç Aylıkken Verilir?

Bebeklere inek sütü ne zaman verilir için uzmanların ifade ettiği belirli bir yaş vardır. Bu yaşı ifade etmek inek sütü bebeklere 1 yaşından önce verilir mi sorusundan geçmektedir. Bu tür sorular bebeğin gelişimini ilgilendiren sorulardır. Sonuçta ek gıdalara geçmek için de belirli bir sürenin geçmesi şarttır. Bu sebeplerden bebeklere süt ne zaman verilir için de belirli bir süreyi beklemeliyiz. Sürenin açıklığa kavuşturulması bebek inek sütü içebilir mi sorusunda ve devamında belirtilecektir.

Bebeklere İnek Sütü Ne Zaman Verilir?

Dünyaya gelen her bebek bir süreç hassas olurlar. Bu hassaslık cildin de yaşanmaktadır. Aynı zamanda iç organlarında yaşanmaktadır. Bebeğin anne karnındaki gelişimi nasıl var ise doğduktan sonra da geçirmesi gereken bir gelişim süreci vardır. Örneğin bebek doğduğunda kafa tasının çok yumuşak olduğunu fark edersiniz. Bebek büyüdükçe ve geliştikçe kafa tasının sertleştiğini de fark edersiniz. Bu tür şeyler gelişim sürecinden muhakkak geçer. Bebeğin sindirim sistemi, kemikleri, kasları ve dişleri bazı gıdaların yenilmesini ve içilmesini geciktirmektedir. Bunlardan biri de süttür. Bebeklere inek sütü ne zaman verilir üzerinde yoğunlaşılacaktır.

Bebeklere Süt Kaç Aylıkken Verilir?

Bebeklere sütün, suyun, ek gıdanın verileceği bazı zamanlar vardır. Bu zamanlar bebeğinizin doğduğu andan itibaren gelişimi ile ilgilidir. Bebeğiniz anne sütü aldığı için ilk 6 ay su verilmemesi gerektiği söylenir. Suyun verilmemesindeki en önemli neden bebeğin enfeksiyon yaşama riskidir. Bu nedenle bebeğe ilk 6 ay su verilmesi uygun değildir. Aynı şekilde ek gıdanın da geçildiği bir zaman vardır. Bu zaman bebeğe su verilmesi gerekilen ay ile aynı zamandır. Dolayısıyla bebeğinize ilk 6 ay ek gıda vermemeniz gerekir. Sıra bebeklere sütün kaçıncı ayda verildiğine gelirse 6 ay bunun için az kalacaktır. Çünkü bebeklere 1 yaşından önce süt verilmemesi gerekir. Böylece 1 yaşından sonra bebeklere süt verilebileceği doğru bir bilgidir.

Bebek İnek Sütü İçebilir Mi?

Bebek inek sütü içebilir mi için olumlu cevap verilse de birtakım dikkat edilmesi gereken maddeler vardır. İlk olarak bebeğe sütün verileceği yaş çok önemlidir. 1 yaşından sonra bebeğe inek sütü verilmelidir. Bunun nedeni bebeğinizin sindirim sisteminin 1 yaşından önce inek sütünü sindiremeyeceğidir. Bebeğinizin sindirim sisteminin gelişmesi gerektiği için 1 yaşından önce inek sütü verilmemesi gerekir.

nest...

gelişim planı örnekleri 2022 doğum borçlanmasi ne kadar uzaktaki birini kendine aşık etme duası 2021 hac son dakika allahümme salli allahümme barik duası caycuma hava durumu elle kuyu açma burgusu dinimizde sünnet düğünü nasil olmali başak ikizler aşk uyumu yht öğrenci bilet fiyatları antalya inşaat mühendisliği puanları malta adası haritada nerede