küçük pitbull cinsi / Pitbull Türleri, İsimleri Ve Özellikleri Nelerdir? Kaç Çeşit Pitbull Cinsi Vardır?

Küçük Pitbull Cinsi

küçük pitbull cinsi

Pitbull Cinsi Köpekler ve Özellikleri

Dünyanın en kaslı köpek unvanına sahip olan Pitpull diğer köpek türlerine kıyasla kuvvetli ısırma özelliğine sahiptir. Bu özelliği nedeniyle korkulan bir köpek cinsi olarak tanınır.  Yüzyıldan bu yana insan hayatında yer olan Pitpull terrier, vahşi bir köpek olarak bilinse de iyi huylu olabilen bir ırktır. Orta uzunluğa sahip olan bu türün çene kasları oldukça kuvvetlidir.

Küçük düz kulaklara sahip olan Pitpull diğer köpek türlerine göre farklı bir görünüşe sahiptir.

İnsanların Pitpull köpeklerinden korkmalarının en büyük nedeni ise makas gibi bir ısırığa sahip olmalı, tam bir ısırış anında boşluk kalmayacak şekilde dişlerini kenetleyerek ısırmalarıdır.

Canavar ve vahşi olarak tanıtılan Pitpull ırkı dünya üzerinde en yanlış tanıtılan ve bilinen köpek türüdür.  İşin aslına bakılırsa sevgi dolu olan bu ırk iyi bir eğitimle, şiddet gösterilmeden yetiştirildiğinde tam bir aile köpeğidir.  Yetiştirilme sırasında iyi bir eğitim görerek kolayca sosyalleştirilebilirler.

Pitpull köpek ırkı safkan ve melez olarak üretilen köpek türlerine verilen genel bir adlandırmadır.

Pitpull grubuna dahil olan köpek türleri;

 *Amerikan Pitpull Terrier

*Amerikan Staffordshire Terrier

*Amerikan Bulldog

*Staffordshire Bull Terrier

Melezleme yöntemiyle elde edilen Pitpull ırkı sanıldığı gibi labaratuvarda üretilmemiştir. İngiltere’de bulldog ve terrier ile melezlenerek geliştirilen Pitpull ırkı çevikliğini terrier’den kuvvetini de bulldog’tan almıştır.  

Köpek dövüşlerinde kullanılan Pitpull köpekleri, İngiltere’nin yılında köpek dövüşlerini yasaklamasıyla tüm dünya genelinde dövüştürülmesi yasaklanmıştır.  Yasa dışı olarak dövüştürülmesi cezaya dahildir.

Pitpull Köpeğinin Fiziksel Özellikleri

Dik ve kısa kulakları vardır, en güçlü yeri çenesi ve kafatasıdır. Dişleri makasa benzeyen bir yapıdadır ısırdığında tam olarak kapanır.  Pitpull köpeklerinin tehlikeli olarak anılmasına sebep olan bu özelliğidir.  Karnı içeriye çekilmiş gibi duran bu ırkın bodur bir yapısı vardır. Arka bacakları yere dik uzanır ve kaslıdır. Kürkü çift katmalı olup kısa ve sert tüylere sahiptir. Vücut yapılarına göre kuyrukları kısadır.

Pitpull Karakter Özellikleri

Son derece asil ve tehditkar bir görünüme sahip olan Pitpull köpekleri iyi ve doğru bir eğitim ile sosyalleştirilip uysallaştırılabilir. Sevecen ve oyuncu bir karaktere sahip olan bu ırk, aşırı sadık olmalarıyla tanınır.  Korudukları bölgeye yabancı kişileri yaklaştırmazlar. Enerjik bir yapıya sahiptirler bu sebeple gün içinde egzersiz yapmaları ve düzenli olarak yürüyüşlere çıkartılmaları gerekir.

Pitpull Neden Saldırır?

Herhangi bir köpek ırkının saldırgan olduğunu söylemek doğru bir tanım olmadığı gibi bilimsel bir açıklaması yoktur. Pitpull köpeklerinin saldırgan olması veya saldırmasının nedeni daha çok psikolojik sorunlarına, fiziksel şiddet görmesine, uyarımı az ortamda büyümesine, korkutulmasına, azarlanmasına, elektrikli-dikenli tasmaların takılmasına bağlı olabilir.

Pitpull Kaç Yıl Yaşar?

Son derece sağlıklı bir ırk olan Pitpull köpekleri dayanıklı köpeklerdir. Ortalama yaşam ömürleri yıl arasıdır.

Pitpull Neden Kesilir?

Köpeklerin kulağının kesilmesi son derece çağ dışı ve canice bir uygulamadır.  Tamamen anlamsız batıl bir inançla uygulanan bu yöntem köpeklerin işitme duyusunun ortadan kalkmasına neden olmaktadır. Pitpull köpeklerinin kulağının kesilmesinin nedeni köpeğin daha vahşi görünmesi, daha güçlü olacağına dair yanlış inanç ve dövüş esnasında diğer köpeklerinin kulağa saldırmasını engellemektir. Köpeklerin kulaklarının kesilmesi duyma yetisini kaybetmesine, enfeksiyon kapmasına, acı çekmesine ve travma yaşamasına neden olmaktadır.

Pitbull

Amerikan Pitbull Terrier iyi bir aile köpeğidir. Aslında boğa güreşi için yetiştirilmiş bu köpek, sonradan çiftlik köpeğine dönüşmüş daha sonra da evde çocuk dadılığı görevini üstlenmiştir. Bu son görevi almasının sebebi çocukların yanında çok uysal davranmasıdır. Tabii ne kadar uysal olsa da, güçlü bir köpek olduğu unutulmamalı ve çocuklar dahil tüm savunmasız bireylerle baş başa bırakılmamalıdır. Pitbull köpeğinin azmi, cesareti ve dayanıklılığı onu ağırlık çekme, çeviklik ve itaat gibi köpek yarışmalarının önemli bir parçası  haline getirmiştir.

Pitbull cane corso, rotvaydır ve dogo arjantin gibi güçlü ve atletik bir ırktır. Azmi ve güçlü bünyesi sayesinde çeviklik ve itaat oyunlarında son derece başarılıdır. Ancak bu özelliği onu köpek dövüşlerinde kullanmak isteyen vicdansız insanların da ilgisini çekmektedir. Ne yazık ki bu durum &#;bull&#; cinsi köpeklerin özellikle de Amerikan pitbull terrierin tehlikeli bir hayvan olarak ün kazanmasına sebep olmuştur, ki bu ün hiç de doğru değildir. Ancak kötü niyetli insanların elinde yetiştirilen bazı köpekler, sayıları az da olsa bu yanlış bilgi ve korkunun yayılmasına neden olmaktadır. Dolayısıyla dünyanın birçok yerinde bu köpeklere karşı yasal düzenlemeler yapılmıştır. Bir Amerikan pitbull terrier sahibi olarak siz de yanlış bilgiye maruz kalmış  insanların öfkeli ve soğuk tavırlarıyla karşılaşabilirsiniz.

Pitbull köpeği herkes için uygun değildir. Özellikle de köpeğin eğitimi ve sosyalleşmesi için zaman harcamaya niyeti olmayan, kararlı ve tutarlı bir eğitim veremeyecek insanlar için uygun bir evcil hayvan değildir. Ancak doğru eğitim ve erken sosyalleşme sayesinde mükemmel bir arkadaşa dönüşür. Sahibine karşı sevecen ve uysal karakterli olur.

Amerikan pitbull terrier kendini ailesine adayan çok sadık bir canlıdır, gerektiğinde ailesini ölümüne savunur. Oldukça zekidir, komutları kolay öğrenir ve yeni becerileri çabuk kazanır. Hayattan zevk alan ve etrafta olan bitene dahil olmayı seven bir ırktır. Yetişkinliğe eriştiğinde de köpek yavrusu benzeri tavırlarını devam ettirir. Hareketli olması bu köpekle yaşamayı çok keyifli hale getirir.

Pitbull Özellikleri

Amerikan Pitbull Terrier kendisine gerekli ilgiyi gösteremeyecek evcil hayvan sahipleri için iyi bir tercih değildir.

  • İnatçı ve kaba eğilimlerinin üstesinden gelmek için, erken yaştan itibaren eğitim ve sosyalleşmeye tabi tutulmalıdır. Ona patronun siz olduğunu öğretmelisiniz, aksi takdirde inatçı ve kaba tavırları fiziksel kuvvetiyle birleşirse, köpekle başa çıkmanız zorlaşır.
  • Diğer köpeklere saldırmasını engellemek için, halka açık alanlarda tasmayla gezdirmeli ve parklarda serbestçe dolaşmasına izin vermemelisiniz. Kavga başlatmayacak olsa bile herhangi bir kavga durumunda asla geri durmaz ve sonuna kadar dövüşür. Erken yaşta düzgün sosyalleşmemiş Amerikan pitbulları diğer köpeklere karşı saldırgan olabilir.
  • Çeşitli köpek türlerine karşı hazırlanan yasal kısıtlamalar bu köpek türünü de kapsar. Yaşadığınız ve köpekle birlikte seyahate gideceğiniz yerlerdeki yasalardan haberdar olmalısınız.
  • Amerikan pitbull terrierin büyük bir çiğneme içgüdüsü vardır ve çenesi çok güçlüdür. Bu sebeple ucuz ve dayanıksız oyuncakların ömrü kısa olur. Bunun yerine köpeğinize dayanıklı, kolayca çiğnenip yutamayacağı oyuncaklardan alın.
  • Amerikan pitbull terrier sadece nazik ve tutarlı bir disiplinle, sıkı ve doğru bir eğitim verebilecek evcil hayvan sahipleri için uygundur.
  • Erkek pitbullar cm, dişi pitbullar ise santimetre boyunda olur. Ağırlıkları ise 15 ile 40 kilogram arasında değişiklik gösterir.

Pitbull Tarihi Geçmişi

Bull ve terrier ırkları yüzyılın başlarında İngiltere’de köpeklerin ayı ve boğalara saldırdığı popüler seyir sporlarında kullanılmak için yetiştirilmeye başlanmıştır. Bu sporlar fazla acımasız görülüp ’de yasaklanmış ve bunların yerine köpek dövüşleri ortaya çıkmıştır. Böylece diğer köpeklere karşı saldırgan davranışlar göstermek, bu köpeklerin genetiğine işlemiştir.

Fakat pitbull insanları ısırmaya yatkın değildir, çünkü bu türün yetiştiricileri dövüş müsabakalarında köpeklerini ısırılmadan ayırabilecek şekilde yetiştirdiler. Kısa zamanda pitbull köpeği güçlü ve korumacı bir köpek türü olarak ün kazandı, ancak aynı zamanda uysal ve aile dostu olmasıyla da biliniyordu.

Pitbullar Amerika’ya yapılan göçlerle birlikte, çiftlik köpekleri olarak kullanılmaya başlandı. Görevleri, yaban hayvanlarını avlamak, çiftliği yabancılara karşı korumak ve sahiplerine arkadaşlık etmekti. Ne kadar büyükse o kadar iyidir anlayışıyla, Amerika’daki hayvan sahipleri, İngiltere’deki pitbull köpeklerinden daha iri köpekler yetiştirdiler. ’de Birleşik Krallık Köpek Kulübü (UKC) bu köpekleri Amerikan Pitbull Terrier olarak adlandırdı. Amerikan Köpek Kulübü (AKC) ise bu türü &#;larda tanıdı. Fakat onu dövüş köpeği geçmişinden koparmak için Amerikan Staffordshire Terrier ismiyle adlandırdı.

Amerikan Staffordshire Terrier, AKC standartlarına göre, genellikle köpek gösterilerinde kullanılmak için yetiştirildi. Bu da pitbull ile arasında vücut yapısı ve karakter bakımından küçük farkların ortaya çıkmasına sebep oldu.

Pitbull Karakteri

Bu köpek cinsi insanlara karşı genellikle sevecendir. Cüssesine rağmen kucakta oturmaktan hoşlanır. Kendinden emin ve çevresinde olan bitenin farkındadır. Bu sayede bekçi köpeği rolünü üstlenebilir. Yabancı birini gördüğünde bunu size haber verir. İnsanlara duyduğu sevgi bir bekçi köpeği olarak hata yapmasına yol açabilse de, benzersiz bir cesareti vardır. Sahibini ve ailesini ölümüne korur.

Amerikan pitbull terrierin erken yaşta sosyalleşmesi gerekir. Henüz yavruyken farklı birçok insanla tanışmalı, değişik mekanlarda gözlemler yapmalı ve sesleri tecrübe etmelidir. Sosyalleşme küçük yavrunun büyüdüğünde farklı şeylere alışık çok yönlü bir köpek olmasını sağlar.

Pitbull Köpeklerinde Sağlık

Amerikan pitbull terrierler genellikle sağlıklı hayvanlardır, ancak her tür gibi onların da yatkın olduğu belli rahatsızlıklar vardır. Tabii ki türün bazı hastalıklara daha yatkın olması, her pitbulun bu hastalıklara yakalanacağı anlamına gelmez. Ancak bir köpek edinmeden önce bu hastalıklardan haberdar olmak önemlidir.

Kalça Displazisi:Kalça çıkığı olarak da bilinen kalça displazisi, kalça ekleminin birleştiği yerdeki bir çeşit şekil bozukluğudur. Bu rahatsızlık durumun şiddetine bağlı olarak oldukça acı verici olabilir. Yetiştireceğiniz köpekte bu hastalığın olmadığından emin olmak için 2 yaşında kalça röntgeni çektirmelisiniz.

Alerjiler: Alerjiler pitbullarda oldukça yaygındır. Deri alerjileri genellikle pire, çimen, polen ve toz gibi çevresel alerjenler sonucu ortaya çıkar. Alerjiler daha nadir olmakla birlikte besin kaynaklı da olabilir. Besin alerjileri sığır eti, pirinç, tahıl ve mısır kaynaklı ortaya çıkabilir. Bu tür alerjiler yoğun kaşınma ve rahatsızlığa sebep olur, hatta köpeğinizin bir yeri kanayana kadar kendini kaşımasına veya ısırmasına yol açabilir. Bu riskli bir durumdur, çünkü yaralı dokuda çeşitli enfeksiyonlar gelişebilir. Alerjilerin tedavisinde mümkünse alerjinin kaynağı tespit edilmeli ve köpeğin yaşam alanından çıkarılmalıdır. Veterineriniz alerjinin belirlenmesinde size yardımcı olacaktır. Ayrıca bazı alerji semptomlarını kontrol altına almak için size çeşitli ilaçlar önerebilir.

Hipotiriodizm: Tiroit bezlerinde görülen bir işlev bozukluğudur. Kilo almaya, tüylerin sağlıksız olmasına, üreme sorunlarına ve başka birçok probleme sebep olur. Genellikle orta yaşlı köpeklerde ortaya çıkar ve günlük olarak hayat boyu kullanılması gereken ilaçlarla kontrol altında tutulabilir.

Kalp Rahatsızlıkları: Kalp rahatsızlıkları köpekleri çeşitli şekillerde etkileyebilir. Aortik Stenosis bunlardan en yaygın olanıdır. Aortik Stenosis doğuştan gelen bir kalp rahatsızlığıdır, yani kalıtsaldır. Sol ventrikül ve aort arasındaki bağlantının anormal şekilde daralmasıdır. Bazı köpeklerde sadece küçük belirtiler gösterir, hatta bazen hiçbir belirti gözükmez. Bazı köpeklerde ise bitkinliğe ve hatta ani ölümlere sebep olur. Veterineriniz bir kalp hırıltısı duyuyorsa, göğüs röntgeni veya elektrodiyogram kesin tanının konulmasını sağlar.

Pitbull Bakımı

Her gün bir saatinizi köpeğinizle yürüyüş, oyun veya egzersiz yaparak geçirmelisiniz. Amerikan pitbull terrierler insanları sevmelerine rağmen, boyutlarına nazaran oldukça güçlü olurlar ve kendi başlarına bırakılırlarsa inatçı bir köpeğe dönüşebilirler. İtaat eğitimi erken yaşta başlayıp hayat boyu devam etmelidir. Köpeğinizle aranızda güçlü bir bağ kurmanın temeli eğitimdir. Pitbull terrierler uzun süre dışarıda bırakılmamalıdır, çünkü soğuğa karşı dayanıklı değildirler. İklimden bağımsız olarak bu köpekler için en iyi olanı evde yaşamaktır, çünkü aileleriyle güçlü bağlar kurarlar ve uzun süre yalnız bırakılırlarsa kendilerini kötü hissederler.

Pitbulun tüyleri kısa, parlak ve serttir. Kırmızı, mavi, gri, siyah, beyaz veya alacalı şekilde çeşitli renklerde olabilir. Tüylerinin bir golden retriever gibi sık sık taranmasına gerek yoktur. Ara sıra banyo yaptırarak derisini kolayca temiz tutabilirsiniz. Vücudunu sert bir fırça ile fırçalayarak ve bezle silerek tüylerinin parlaklığını koruyabilirsiniz. Dişlerinde tartar oluşumunu ve bakteri birikimini engellemek için köpeğinizin dişlerini haftada en az kez fırçalayın. Aslında diş eti rahatsızlıklarını ve ağız kokusunu engellemek için her gün fırçalamak daha iyidir. Köpeğinizin tırnakları kendi kendine aşınmıyorsa, ayda bir veya iki defa tırnaklarını kesin. Aksi takdirde kesilmemiş tırnaklar acı veren durumlara sebep olabilir. Tırnaklarının yere değdiğini duyuyorsanız, fazla uzamışlar demektir. Köpeklerin ayak tırnaklarında da kan damarları bulunur, dolayısıyla tırnağı derinden keserseniz kanama olur. Bu durumda bir daha tırnak kesmeye çalıştığınızda köpeğiniz size izin vermeyebilir. Eğer köpek tırnağı kesme konusunda deneyimli değilseniz veterinerinizden ya da bir evcil hayvan kuaföründen yardım alabilirsiniz.

Köpeğinizin kulaklarını her hafta kızarıklık ve kötü kokuya karşı kontrol edin. Çünkü bunlar enfeksiyon belirtisidir. Köpeğinizin kulağını kontrol ederken bir pamuk parçasını pH dengeli bir kulak temizleme sıvısıyla ıslatıp kulağını temizleyin. Kulak kanalına hiçbir şey sokmayın, sadece kulak kepçesini temizleyin. Köpeğinizi küçük yaştan itibaren taranmaya ve kontrol edilmeye alıştırın. Köpeğinizin patilerini sıkça kontrol edin, çünkü patileri hassas olur. Ağzının içine ve kulaklarına da mutlaka bakın. Ödül ve övgüyle taranmayı köpeğiniz için olumlu bir deneyime dönüştürebilirsiniz. Böylece ileriki yaşlarında veteriner tarafından muayene edilmesi de kolay olur. Köpeğinizi tararken derisini, burnunu, ağzını, gözlerini ve patilerini; yara, döküntü, kızarıklık, hassasiyet veya iltihaplanma gibi enfeksiyon belirtilerine karşı kontrol edin. Gözleri temiz olmalı ve gözlerinde herhangi bir kızarıklık veya akıntı bulunmamalıdır. Her hafta düzenli kontrollerle sağlık sorunlarını erkenden fark edebilirsiniz.

Pitbull Beslenme

Önerilen günlük miktar günde iki öğün olarak toplamda ila bardak arasında kuru mamadır. Ancak yetişkin bir köpeğin yediği miktar cüssesine, yaşına, yapısına, metabolizmasına ve aktivite düzeyine bağlı olarak değişiklik gösterir. Köpekler de insanlar gibidir, hepsi aynı miktarda mama yemez. Çok hareketli bir köpek doğal olarak devamlı yatan bir köpekten daha fazla mama yer. Satın aldığınız köpek mamasının kalitesi de önemlidir. Ne kadar kaliteli bir mama alırsanız köpeğinizin besin ihtiyaçları o kadar iyi karşılanır ve köpeğiniz daha az miktarla doyar.

Obeziteye karşı köpeğinize verdiğiniz mama miktarını ölçün ve kapta her zaman mama bulundurmak yerine, öğünleri her gün belirli saatlerde verin. Köpeğinize yandan baktığınızda bir bel kıvrımı görmeli ve dokunduğunuzda kasların altındaki kaburga kemiklerini hissedebilmelisiniz. Ancak kaburga kemikleri gözle görülüyorsa bu köpeğin fazla zayıf olduğu anlamına gelir. Eğer kaburga kemikleri yağ tabakasının altına gömülmüşse, köpeğinizin diyete girmesi gerekiyor demektir.

Pitbull ve Çocuklar

Amerikan pitbull terrier çocukları sever. Sağlam, enerjik ve dayanıklı yapısı sayesinde ideal oyun arkadaşıdır. Ama diğer köpek ırklarında olduğu gibi denetimsiz bir şekilde çocuklarla baş başa bırakılmamalıdır. Köpeği denetleyecek bir yetişkin olmadığında köpek mutlaka kulübesinde veya kafesinde kapalı tutulmalıdır. Çocuğunuzun köpeğin kulağını veya kuyruğunu çekmesine izin vermeyin. Çocuğunuza köpek uyurken ya da mama yerken köpeğe asla yaklaşmaması ve mama kabını almaması gerektiğini öğretin.

Soylarındaki köpek dövüşü geçmişinden dolayı bazı Amerikan pitbull terrierler diğer köpeklere karşı agresif davranışlar gösterir. Ancak erken yaştan itibaren sosyalleşmiş köpekler kendilerinden beklenilen normal davranışları öğrenir. Böylece agresif tavırları en aza indirilip yok edilebilir. Bu köpeklerin birçoğu kedi ve köpeklere karşı sevecendir. Ama emin olmak için en iyisi etrafta başka hayvanlar varken onları gözetlemektir.

Etiketler:bekçi köpeğikoruma köpeği

kaynağı değiştir]

Erkekler 45–48&#;cm, dişiler ise 43–47&#;cm yüksekliktedir. Ağırlıkları 22–30&#;kg kadardır. Güçlü, kaslı bir gövdesi vardır; aynı zamanda çok çeviktir. Kısa kuyrukludur; yatay duruşlu kalın, kısa, parlak tüyleri vardır ve her renk olabilir. American Kennel Club tarafından American Staffordshire, The Kennel Club tarafından ise Amerikan Pitbull Terrier olarak iki grupta sınıflandırılmışlardır.

Burun: Delikler geniştir. Her renk kabul edilir.

Boyun: Adaleli, hafifçe kavislidir. Omuzlardan hiçbir kırışıklık taşımadan kafaya doğru zarifçe incelir.

Omuzlar: Güçlü ve adalelidir.

Sırt: Güçlü ve kısa. Kuyruğa doğru hafif bir eğim vardır. Karın içe çekiktir.

Göğüs: Derin; fakat fazla geniş değildir.

Kuyruk: Vücuda göre kısa, aşağıdan konumlu, uca doğru zarifçe incelir. Asla kıvrık ya da sırtta halka şeklinde veya kesik değildir.

Bacaklar: Ön bacaklar düz, kalın ve yuvarlak kemiklidir. Bilekler diktir. Arka bacaklar adaleli, topuklar yere dik ve ne içe ne de dışa dönük olmamalıdır. Ayaklar orta büyüklükte, kavisli ve sağlamdır. Yürüyüş yuvarlanma hissi vermeksizin esnek olmalıdır.

Tüyler: Kısa, yatık ve dokunulduğunda serttir.

Renk: Her renk ve desen kabul edilir.

Ağırlık: Önemli değildir. Dişilerde 22–26&#;kg, erkeklerde 26–30&#;kg tercih edilen ağırlıktır

Çene: Kısa ve güçlüdür. &#;kg kuvvete sahiptir.

Ayak: Ayak kasları gelişmiştir.

Yasaklı veya sahiplenilmesi sınırlandırılmış ülkeler listesi[değiştir

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır