gebelik testi test çizgisi silik / İdrar gebelik testinde tek çizgi, çift çizgi, silik çizgi çıkması

Gebelik Testi Test Çizgisi Silik

gebelik testi test çizgisi silik

Gebelik testinde silik çizgi ne anlama gelir? Gebelik testinde sonucu silik çizgi pozitif mi demek?

Gebelik planlaması yapan ya da aniden vücudunda gebelik işaretlerini gözlemleyen kadınlar kimi zaman heyecanla kimi zaman da büyük bir endişe ile hemen bir gebelik testi yapmak isterler. İdrarda ve kanda gebelik testi olmak üzere 2'ye ayrılan hamilelik testlerinde en güvenli olanı kan yolu ile olması ile birlikte idrar ile yapılan test kitleri kadınların ilk başvurduğu yöntemdir. Gebelik testinde genellikle pozitif ya da negatif sonuçla karşılaşılır, ancak nadir de olsa bir çizginin silik çıkmasının altında yatan bazı nedenler bulunmaktadır. Peki, gebelik testinde silik çizgi pozitif mi? işte merak ettiğiniz tüm detaylar…

GEBELİK TESTİNDE SİLİK ÇİZGİ POZİTİF Mİ?

Silik çıkan gebelik testi ne demek? Sorusu pek çok kadın tarafından merak konusudur. Gebeliği belirlemede rehber niteliği taşıyan tek çizgi, çift çizgi ya da artı işaretleri kişilerin soru işaretlerini gidermeye yardımcı olur. Bazı durumlarda yanıltıcı olabilirler. Özellikle gebeliğin erken dönemlerinde test penceresinde tek, çift ya da bazen silik görünme ihtimallerinden söz edilebilir. Gebelik testinde sonradan çıkan silik çizgi sıklıkla erken bir gebeliğin belirtisi olarak algılanmaktadır. Ancak silik çizgi ile karşılaşıldığında yeni bir test uygulamak ya da kan testi yaptırmak güvenilir bir yöntemdir.

İDRARDA BETA HCG NE ZAMAN YÜKSELİR?

Bir gebelik durumunun gerçekleşmesi için döllenmiş bir yumurtanın rahime ulaşarak buraya yerleşmesi gerekir. Embriyonun rahim astarına ulaşmasının ardından vücutta HCG hormonu salgılanır. Buradan da ilk olarak kan dolaşımına daha sonrada idrar karışarak olası gebeliği saptamaya yardımcı olur. Kadınlarda gebelik belirtileri başta adet gecikmesi olmak üzere göğüslerde hassasiyet, midede bulantı ve kusma gibi birçok semptomla birlikte kendini gösterir. Bu değişimleri hisseden pek çok kadın eczaneden kolaylıkla temin edebileceği hamilelik testleri ile gebelik ihtimallerini neticelendirebilir.

GEBELİK TESTİNDE KAÇINCI DAKİKADA İKİNCİ ÇİZGİ BELLİ OLUR?

Hamile olup olmadığınızı öğrenmenize yardımcı olacak gebelik testleri ile sonuca ulaşılması oldukça kolaydır. Tek, çift gibi çizgilerle sonuçlanan testler evde uygulanan gebelik testlerini içermekle birlikte kaç dakika içinde meydana geldiği merak konusudur. İdrarın test kitine yerleştirilmesinin ardından sonuç 3 dakikada ortaya çıkar. Ancak ikinci çizginin 3 dakikadan daha uzun sürede ortaya çıkması gibi durumlarda testin tekrarlanması tavsiye edilmektedir.

GEBELİK TESTİNDE SİLİK ÇİZGİ NE ANLAMA GELİR?

Gebelik testinde silik çizgi çıkmasına neden olarak seyreltilmiş idrar, kimyasal gebelik, erken düşük ve testin yeterince duyarlı olmaması gibi birçok nedenden söz edilebilir. Ayrıca gebelik testi uygulamak için erken davranmak ve buharlaşma gebelik testinde ikinci bir silik çizginin oluşumuna neden olan nedenler arasında yer alır. Bu çizginin kalınlaşıp koyulaşmadığını, gördüğünüzde birkaç gün sona tekrar test yapmanız doğru sonuç almanız açısından oldukça faydalıdır.

İdrar gebelik testinde tek &#;izgi, &#;ift &#;izgi, silik &#;izgi &#;ıkması

Dr. Kağan Kocatepe'nin youtube kanalında hazırladığı video içeriğinin transkripsiyonu (video sayfanın en aşağılarında)


İdrar hamilelik testi yaptım, çizginin biri silik çıktı. Hamile miyim? Kimyasal gebelik miyim?

Testin pozitif çıkması ne demek?

2 tane koyu çizgi birbiriyle aynı koyulukta olan iki tane çizgi demek. Bu test pozitif demek.

1 tane çizgi çıkması gebelik yok demek.

Hiç çizgi çıkmaması o test çalışmıyor demek. Yani o testi bozuk olduğu için atabilirsiniz.

Yani mutlaka bir çizgi çıkacak.

Bir çizgi çıkması demek hamilelik yok seafoodplus.info tane koyu çizgi çıkması demek hamilelik var demek.

Bir çizgi zaten mutlaka çıkması lazım yanında bir de silik bir çizgi çıktığı zaman, çok yeni başlamış bir hamilelik var demek.

Yani kandaki Beta HCG seviyesi o kadar o anda az ki idrara geçen miktar da az olduğu için Beta HCG kanda yükseldikçe idrara daha fazla geçmeye başlayacak. Ve o koyu çizgid e, o çizgi de daha da koyulaşmaya başlayacak.

Yani silik çizgi çıktığı zaman yapılması gereken, bir gün sonra iki gün sonra tekrar bakmak.

1 gün sonra 2 gün sonra tekrar bakıldığında o çizgi aynı koyulukta olduğu zaman gebelik var demektir.

Eğer o çizginin koyuluğu azalmış ise veya kaybolmuşsa o zaman gebelik başladı ama devam etmedi demektir, ne demek bu? Kimyasal gebelik.

Kimyasal gebelik ne demek?

Hamilelik başladı. Ondan sonra vücut baktı ki bu hamilelik sağlıklı bir şekilde ilerlemeyecek. Kendi kendine o hamileliği iptal etti.

Yani Beta HCG salgılanmaya başlandı ama seviyesi düştü düştü. Ondan sonra gebelik ortadan kalktı.

Hiç böyle 10 tane test falan yapmaya gerek yok.

Eğer bir çizgi açık renkte ise biraz sabırlı olmak lazım. Bir gün veya iki gün sonra bakıldığı zaman acaba koyulaşıyor mu diye bakmak lazım.

Şunu da söyleyelim çok erken dönemde yapılan testlerde, konuşmanın başında da  söylemiştik bunu, ikinci test yapıldığı zaman bazen birden ikinci çizgi ortadan kaybolabiliyor.

İşte kimyasal gebelik dediğimiz şey bu: Biyokimyasal yöntemlerle saptanabilen gebelik, yani ultrason aşamasına hiç yansımayan, belki de adet gecikmesi bile olmayan ve vücut tarafından iptal edilen gebeliklere biyokimyasal gebelik adı veriyoruz. Hiçbir şekilde düşük kategorisine girmiyor.

Yani onu düşük olarak adlandırmak doğru değil. Çünkü yapılan çalışmalarda başlayan hamileliklerin yüzde 'ının, çalışmasına göre farklı bulunmuş rakamlar, iptal edildiğini göstermiş.

Yani sadece gebelik biyokimyasal aşamada kalmış.

Hele şimdi bugünlerde hep evdeyiz sürekli olarak dışarıya da çıkamıyoruz kan testi yaptırmak yerine, genelde idrar testi yapıyoruz.

O yüzden idrar testlerinin dilini anlamak açısından bunları bilmek çok önemli.



Bunun yanında bazı anne aday adayları da Beta HCG testi yaptırıyorlar daha kesin sonuç alırım diye.

Burada da aynı şey geçerli, eğer 5 ve üzerinde rakam çıkarsa o zaman 2 gün sonra tekrar bakmak lazım.

Çünkü Beta HCG yaklaşık olarak 48 saatte yüzde altmış ve yüzde yüz oranında artan bir hormon, gebelik hormonu.

Diyelim ki adet gecikmesi olmadan bakıldı. Beta HCG, adet gecikmesi olmadan birkaç gün önce de pozitif sonuç veriliyor, verebiliyor.

Ama çok ufak bir rakam çıktı, 10 çıktı mesela. İki gün sonra baktınız 5 çıktı, bu ne anlama geliyor, işte kimyasal gebelik, veya çıktı. Bir baktınız 5'e düşmüş. Kimyasal gebelik, çok da fazla uğraşmaya gerek yok. Aa işte kimyasal gebelik oldu şöyle oldu böyle oldu diye. Yüzde yirmi beş ile yüzde kırk kimyasal gebeliklerin oranı. Yani işte tüh başladı devam etmedi, keşke devam etseydi falan.

Eskiden nasıl oluyordu? Adet gecikmesi birkaç günü bulduğu zaman eczaneye gidiliyordu. Test yapılıyordu pozitif çıkıyordu ultrasona da girdiğiniz zaman ne güzel o anda gebelik kesesi de görülüyordu.

Ama şu anda artık biz tıbbın bize bu sunduğu, taa adet gecikmesi olmadan önce yapılan idrar testleri ve kan testleri sayesinde kimyasal gebeliklerin de farkına varır olduk anne adayları olarak.

Ne oluyor o zaman, hayalkırıklığı.

Kimyasal gebelik hiçbir özelliği olmayan bir gebelik şekli. Ama nedir işte bu erken yapılan kan testleri erken yapılan idrar testleri sayesinde ortaya çıkan bir şey.

Kimyasal gebelik eskiden bu kadar sık değildi şimdi arttı diyorlar niye arttı? Çünkü eskiden bu kadar erken dönemde saptayabilen test yoktu ki. Beta HCG bile eskiden doğru dürüst yapılamıyordu.

Bir de bunun getirdiği başka bir şey var. Doktora ne zaman gideyim?

Adet gecikmesi olduktan dört beş gün sonra gidildiği zaman gebelik kesesi görülür. Ama henüz daha böyle idrarda silik çıkan bir çizgi hemen doktora koşturursanız gebelik kesesi görülmedi diye geri gönderilirsiniz zaten görülemez ki.

Gebelik kesesinin görülebilmesi için Beta HCG seviyesinin yaklaşık olarak civarına yükselmiş olması lazım.

Doktora gittiğiniz zaman göremez ki. Çünkü testler ultrasondan daha hassas hale geldi.

Öneri:

Öneri nedir? Adet gecikmesi olmadan bence test yapmayın. Yapacaksanız da idrar testi yapın, Idrar testi yapacaksanız da iyi bir şekilde yorumlamayı da mutlaka öğrenin.

İlk doktora gitme zamanı ne zaman olmalı? Adet gecikmesinin üzerinden birkaç gün geçtikten sonra gebelik kesesi de görülebilir aşamaya gelir.

Gebelik kesesini görmeye niye bu kadar önem veriyoruz? Dış gebelik olasılığını ,ortadan kaldırmak için çünkü dış gebelik ilaçla da tedavi edilebilen bir şey. Henüz daha ilaçla tedavi edilebilir aşamayı geçmeden önce görebilmek amacıyla.

O silik çizgi çıktığı durumda falan doktora gitmenin hiçbir anlamı yok.

Beta HCG 10 çıktı 20 çıktı, doktora gitmenin hiçbir anlamı yok.

Şöyle Beta HCG yükselsin kanda, ondan sonra doktora gittiğiniz zaman.

Doktora gitmezseniz ne olur, gebelik testi tanısı kondu pozitif çıktı. Yüzde bir olasılıkla dış gebelik olma ihtimali var. O yüzde bir olasılığa girme ihtimalinizi bilememiş olursunuz. Onun dışında da bir şey olmaz.

Ama tıbbi öneri: o biraz adet gecikmesi olduktan sonra, biraz geciktikten sonra doktor kontrolüne gidip, en azından rahim içinde yerleştiğini bilmek ve ondan sonra da doktorun önerisine göre sonraki süreci belirlemek, ne zaman takiplere gidilecek diye.



İLGİLİ KONULAR:


Video: GEBELİK TESTİNDE TEK, ÇİFT, SİLİK ÇİZGİ, KAN TESTİ VE KİMYASAL GEBELİK NEDİR, KESE NE ZAMAN GÖRÜNÜR?

Dr. Kağan Kocatepe Youtube Kanalı >>

Gebelik Testinde Silik Çizgi Ne Anlama Geliyor?

Gebelik Testinde Silik Çizgi Ne Anlama Geliyor?

Gebelik şüphesi olan kadınların çoğu, kafalarındaki soru işaretini gidermek adına ilk önce evde yapılan hamilelik testlerine başvurur. Ekonomik ve kolay kullanımı olan bu testler arasında en çok tercih edileni ise idrar testleridir. Fakat test sonucunda çizgilerin silik görünmesi, pek çok kadının kafa karışıklığı yaşamasına neden olur. Bu yazımızda; gebelik testinde silik çizgi neden olur, hamilelik testinde silik çizgi ne demek gibi sorularınızın cevabını bulabilirsiniz.

Gebelik Testinde Silik Çizgi Ne Anlama Geliyor?

Hamilelik Testleri Nasıl Çalışır?

Hamilelik testleri, hamile olunduğu anda kadın vücudunda üretilmeye başlanan HCG hormonunun tespit edilmesine dayalı çalışır. Bu hormon, yalnızca rahim iç duvarına döllenmiş olan bir yumurtanın yerleşmesiyle üretilir. Evde yapılan testler ile idrardaki HCG değerleri ölçülür. Eğer hamile değilseniz tek çizgi, hamileyseniz çift çizgi oluşur. Ancak bazı durumlarda bir çizgi belirgin, diğer çizgi ise silik olur. Bu da kafa karışıklığı yaşanmasına sebebiyet verebilir.

Gebelik Testinde Silik Çizgi Ne Anlama Geliyor?

Hamilelik Testinde Silik Çizgi Nedenleri

Hamilelik testi yaptığınızda, çizgilerden birinin silik görünmesinin birkaç farklı nedeni olabilir. Bunlar;

Gebeliğin Çok Yeni Olması: Gebelik testinde silik çizgi çıkmasının en büyük nedeni, hamileliğin henüz çok yeni olması olabilir. Beta HCG hormonu, kan testlerinde hemen tespit edilebilir ancak evde yapılan testlerde tespit edilmesi biraz zaman alabilir. Aynı zamanda her idrar testinin farklı duyarlılıklara sahip olması nedeniyle, bazı testler gebeliği erken evrede tespit edemeyebilir. Dolayısıyla testin yapıldığı zaman dilimi çok önemlidir. Testi yapmak için en ideal zaman ise beklenen adet tarihinden gün sonrasıdır. Yumurtanın geç döllenmiş olması da HCG değerinin düşük olmasına ve silik çizgi çıkmasına neden olabilir.

Buharlaşma: Gebelik testinde silik çizgi çıkmasının bir diğer nedeni ise buharlaşmadır. Çizgilerin belirginleşmesine yarayan boyalar, idrardan etkilenerek yayılabilir. Bu durum, gebelik söz konusu olmamasına rağmen, diğer çizginin silik görünmesine neden olabilir ve kişileri yanıltabilir.

Seyrelmiş İdrar: Sabah uyanıldığı anda, HCG konsantrasyon seviyesinin en yoğun olduğu saatlerdir. Bu saatlerde, çok sıvı tüketmeden yapılan testin doğru sonuç verme olasılığı daha yüksektir. Çünkü fazla su, idrarın yoğunluğunu kaybetmesine sebep olur. Bu da testin, HCG hormonunu saptayabilmesini zorlaştırır.

Gebelik Testinde Silik Çizgi Ne Anlama Geliyor?

Kimyasal Gebelik: Hamilelik testlerinde silik çizgi çıkmasının bir diğer nedeni ise kimyasal gebelik olabilir. Kimyasal gebeliklerde embriyo rahime yerleşir ancak kısa süre sonra düşük gerçekleşir. Bu esna vücut az da olsa HCG hormonu üretir.

Talimatları Düzgün Gerçekleştirmemek: Evde yapılan gebelik testlerinde, temiz ve kuru bir kaba idrar yapılır. Damlalık yardımıyla idrar damlatılması gereken yere birkaç damla idrar damlatılır. Sonuç ise 5 – 10 dakika içinde okunmalıdır. Bu süreden önce veya sonra okumak yanlış sonucu yanlış yorumlamanıza neden olabilir.

Gebelik Testinde Silik Çizgiyle Karşılaşırsanız Yapmanız Gerekenler

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi her testin duyarlılığı farklıdır. Eğer gebelik testinde silik çizgi ile karşılaşırsanız, yapmanız gereken en doğru şey testi tekrar etmektir. Daha sonrasında ise hekiminize başvurup kan veya idrar testi istemektir.

Editörün Seçtikleri

Popüler Yazılar

Gebe Sözlüğü

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir