hamilelikte cinsel isteksizlik ne zaman başlar / Gebelikte Cinsel İlişki - Op. Dr. Tahir Özgüder

Hamilelikte Cinsel Isteksizlik Ne Zaman Başlar

hamilelikte cinsel isteksizlik ne zaman başlar

Hamilelik Döneminde Erkekte Cinsel Yaşam

Gebeliğin erkeğin cinsel yaşamı üzerine etkileri

Baba adaylarında anne adaylarının tersine gebelik esnasında libidoda(cinsel arzuda) önemli değişiklikler meydana gelmez ve gebeliğin tüm dönemlerinde cinsel ilişki ihtiyacı normal bir şekilde varlığını sürdürür.

Bunun tersine bazı baba adaylarında hamilelik döneminde önemli ruhsal değişiklikler meydana gelebilir. Bu psikolojik değişiklikler ileri boyutlara ulaştığında libido azalmasına ve bedensel belirtilerin de ortaya çıkmasına neden olabilir. Hatta bazı baba adaylarında ruhsal değişikliklerin ortaya çıkardığı bedensel belirtiler tedavi gerektirecek kadar ileri boyutlara ulaşabilir (Couvade sendromu).



Video: GEBELİKTE CİNSEL YOLLA BULAŞAN HASTALIKLAR BEBEKTE HANGİ SORUNLARA NEDEN OLUR? SEZARYEN GEREKİR Mİ?


Erkekler, eşleri gebe kaldığında genellikle aşağıdaki üç davranış kalıbından birini uygularlar. Bu davranışlar çoğu durumda bilinç dışı olarak gelişir:

"İzleyici" kalmayı tercih eden baba adayı duygusal anlamda kendini hamilelik gerçeğinden soyutlar ve olayı sanki kendi dışındaki bir çevrede oluyormuş gibi hisseder.

"Katılımcı" olmayı benimseyen baba adayı duygusal ve diğer açılardan tümüyle eşiyle işbirliği içindedir. Gebelik gerçeğinin ve yaratmakta olduğu değişikliklerin tümüyle farkındadır. Sorumluluk duygusu belirgindir.

"İşlevsel" konumdaki baba adayı ise genel olarak ilk ikisinin arasında bir yerdedir ve duygusal açıdan gebeliğe uzak olmakla beraber, maddesel sorumluluklarının tümüyle farkındadır.



Baba adayının "gebeliği"

Anne adayının gebeliği esnasında baba adayında birincil olarak ruhsal değişiklikler, ileri durumlarda bedensel belirtilerin ortaya çıkmasına neden olabilmektedir. Ruhsal değişikliklerin temelinde baba kimliği kazanmakla artacak olan sorumlulukların yarattığı kaygılar yatar. Yine özellikle katılımcı baba adayları gebelik ve doğum konusunda anne adayının yaşadığı endişeleri tümüyle (bazı durumlarda anne adayından daha yoğun) yaşayabilirler. Bu endişe ve kaygılar kendini başağrısı ya da belağrısı şeklinde dışa vurabileceği gibi gerçek bir "gebelik sendromu" ya da tıbbi adıyla Couvade sendromu da gelişebilir.

"Couvade" aslında bazı ilkel toplumlarda halen uygulanmakta olan bir gelenektir:

Bu geleneğe göre doğumun ağrısız seyretmesi ve anne ve doğacak bebeğin kötü ruhlardan korunması için anne adayının doğum sancıları başlayıp doğum yatağına alındığında baba adayı da bir yatağa yatırılır ve doğum olana kadar burada bekler. Bazı baba adayları burada eşleriyle özdeşleşerek doğum ağrılarına benzer ağrılar bile hissederler.

Couvade sendromu dışarıdan birinin farkedemeyeceği kadar hafif seyredebileceği gibi gerçek bir ruhsal bozukluk görüntüsü de alabilir. Couvade sendromu en hafif şekliyle erkeğin eşiyle birlikte gebelik belirtileri yaşamasıdır.



İleri durumlarda nedeni açıklanamayan baş ağrıları, kolay sinirlenme, gerginlik, yerinde duramama, kilo alma, gaz sancıları, belağrıları gibi belirtiler ya da tam bir depresyon tablosu ortaya çıkabilir.

Bir toplumun etnik azınlığına ait bireylerde, daha önce çocuğu olanlarda, ruhsal ya da bedensel sağlık problemleri olanlarda, düşük gelirlilerde ve özellikle de gebeliğe yoğun duygusal tepki geliştiren erkeklerde daha sık gözlenir. Couvade sendromu ek bir stres faktörü yarattığından çiftin gebelikteki cinsel yaşamını derinden etkileyebilir.

"Gebe erkeğin" kaygılarıyla başa çıkmak zor olabilir. Couvade sendromu yaşayan erkeklerde psikoterapi ya da ilaçla tedavi faydalı olabilmektedir. Ancak sendromu yaşayan kişinin bu belirtilerin kendilerine özgü olmadığını ve başka erkeklerinde buna benzer ve daha ağır belirtiler yaşayabileceklerini bilmesi önemlidir.


Video: Anne adayı hangi durumlarda ilişkiye girmemelidir? - Cinsel yaşamın sakıncalı olduğu durumlar


İLGİLİ KONULAR:



Gebelikte Cinsel İlişki

Gebelikte Cinsel İlişki anne ve baba adayları için son derece çekindikleri ve tereddüt ettikleri bir konudur. Özellikle hamilelik sürecinde; ilk aylarda bebeğe zarar verme düşüncesi ya da gebeliğin ilerleyen evrelerinde anne adayının karnının büyümesi cinsel hayatın düşünülmesine yol açmaktadır.

Gebelik sürecinde cinsel istek artışı gözlenmektedir. Ancak bu duruma rağmen cinsel ilişki esnasında rahim ağzının açılması, erken doğumun başlayacağı, erkek cinsel organının bebeğe zarar verileceği düşünülerek cinsel ilişkiden kaçınılmaktadır. Bu nedenle gebelik süreci içerisinde cinsel ilişkiye girilmeli mi yoksa girilmemeli mi konusunun çok tartışılan bir konu olduğunu söyleyebiliriz. Ancak belirtmek gerekir ki; anne adayının ve hamileliğin normal seyrettiği süre boyunca istenilen sıklıkta cinsel ilişkiye girmekte herhangi bir sakınca bulunmamaktadır.

Hamilelikte Cinsel İlişki Sakıncalı Mıdır?

Normal ve sağlıklı bir hamilelik geçiren anne adaylarının gebeliğin son gününe kadar cinsel ilişkiye girmesinde herhangi bir sakınca bulunmamaktadır. Bu süreç içerisinde anne ve baba adayının yaşamış olduğu birleşme bebeğe zarar vermemektedir. Amniyotik kese yani bebeğin içinde bulunduğu amnion sıvı ile dolu kese ve rahmin güçlü kasları bebeği bu ilişki esnasında korumaktadır. Ayrıca rahim girişinde bulunan mukus tabakası aracılığı ile vücut enfeksiyonlara karşı büyük bir bariyer oluşturmaktadır. Böylece cinsel ilişki esnasında oluşabilecek enfeksiyon riskleri de ortadan kalkmaktadır.

Pek çok anne ve baba adayının gebelik süreci içerisinde penisin bebeğe temas etmesinden korkmaktadır. Erkeğin cinsel organının yani penisin bebeğe temas etmediğini söyleyebiliriz. Bu nedenle çiftlerin cinsel birleşmeden çekinmemeleri gerekmektedir. Orgazm esnasında bir takım rahim kasılmaları oluşabilmektedir. Bu kasılmalar tamamen orgazma bağlı kasılmalar olup, geçici ve zararsızdır.

Gebelikte Cinsel İlişki özellikle ilk aylarda düşük tehlikesi nedeni ile ertelenmektedir. Ancak bilinmelidir ki gebeliğin erken dönemlerinde gerçekleşen düşüklerin büyük bir çoğunluğu gebelik ile ilgili problemlere ya da kromozom anomalilerine bağlı olarak gerçekleşmektedir. Bu nedenle erken dönemlerde ve özellikle ilk aylarda gerçekleşen düşük tablolarının nedeni cinsel birleşme demek mümkün değildir.

Gebelik süreci içerisinde cinsel ilişki pozisyonları anne adaylarının rahat olduğu pozisyonlara göre belirlenmektedir. Yani gebelikte anne adayının rahat olduğu pek çok pozisyona izin verilmektedir. Bu nedenle cinsel birleşme esnasında özellikle son aylarda anne adaylarının kendileri için en iyi ve rahat pozisyonu bulmaları gerekmektedir.

Gebelik sürecinde anne ve baba adaylarının pozisyonlarını belirlerken hamilelik durumunu, seyrini ve gidişatını dikkate almaları önemlidir. Özellikle bu konuda hamilelik sürecini düzenli bir şekilde takip eden hekimin vermiş olduğu öneriler doğrultusunda pozisyonların denenmesi ve anne adayının en rahat ettiği pozisyonun seçilmesine özen gösterilmelidir. Çünkü cinsel ilişki pozisyonunda en önemli nokta anne adayının durumu ve hassasiyetidir.

Gebelikte Cinsel İlişkiden Ne Zaman Kaçınılmalıdır

Gebelik sürecinde cinsel ilişki ve cinsel ilişki pozisyonları oldukça tartışılan bir konudur. Ancak tüm bunların dışında dikkat edilmesi gereken daha önemli detaylar bulunmaktadır. Özellikle bazı özel durumlarda gebelik sürecinde ilişkiye girilmesinden kaçınılması gerekmektedir. Bu durumlar hekim tarafından anne ve baba adaylarına iletilmektedir. Bu özel durumlar;

  • Anne adayının geçmişte yaptığı düşükler ya da hamileliğin düşük riski
  • Daha önceki doğumlarında erken doğum hikayesi (37 haftadan önce doğum yapan anne adayları için)
  • Erken doğum riskleri
  • Rahim kasılmaları
  • Çoğul gebeliklerde
  • Beklenmeyen ve sebebi açıklanamayan vajinal kanama
  • Gebelik kesesinin erken açılmasına bağlı amniyotik sıvı yani su gelmesi
  • Rahim ağzında erken açılma
  • Plasentanın kısmen ya da tamamen rahim ağzını kapatması
  • Baba adayının cinsel temasla bulaşan bir hastalık taşıyıcısı olması
  • Çoğul gebeliklerde hamileliğin son 3 ayı
  • Tekil gebeliklerde hamileliğin son 1 ayı

Yukarıda ifade edilen tüm bu durumlar Gebelikte Cinsel İlişki açısından dikkat edilmesi gereken önemli konulardır. Bu gibi durumlarda hekim tarafından cinsel ilişki yasağı getirilmektedir. Bu nedenle hekim tarafından yasaklanması halinde hamileliğin tehlikeye atılmaması için ilişkiye girilmemesi gerekmektedir.

Gebelikte Cinsellik İçin Nelere Dikkat Edilmelidir?

Tüm bunların yanı sıra anne ve baba adaylarının normal cinsel hayatları esnasında dikkat etmesi gereken noktalar bulunmaktadır. Özellikle cinsel ilişki sonrasında kanama görülmesi halinde bu durumun hekime iletilmesi ve bir hekime başvurulması gerekmektedir. Gebelik sürecinde yasaklar haricinde cinsel ilişki sayısında herhangi bir kısıtlama bulunmamaktadır. Ancak yine de anne ve baba adaylarının fazla aşırıya kaçmamaları önerilmektedir. Özellikle birleşme esnasında karın ve rahmin fazla zorlanmamasına dikkat edilmelidir.

Gebelikte cinsel birleşme esnasında kimyasal kayganlaştırıcıların kesinlikle kullanılmaması gerekir. Ayrıca meme uçlarının fazla uyarılmasına bağlı olarak oksitosin hormonu salgılanmaktadır. Bu hormon erken doğumun başlamasına yol açabilmektedir. Bu nedenle meme uçlarındaki hassasiyete dikkat edilmelidir.

Sperm içerisindeki prostaglandin adındaki bir madde rahim ağzının uyarılmasına yol açmaktadır. Böylece bu uyarılma sonrasında rahim kasılmaları görülmektedir. Bu nedenle birleşme sonrasında spermin vajina içerisine akmasına engel olunmalıdır. Böylece rahim kasılmalarının önüne geçilebilir. Bu yöntem için geri çekilme metodu ya da prezervatif kullanılması önerilmektedir. Ancak prezervatif kullanımı esnasında özellikle aşırı esanslı olmamasına ve kimyasal maddeler içermemesine dikkat edilmelidir. Gebelik sürecinde tercih edilecek prezervatiflerin basit ve normal olanları tercih edilmelidir.

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır