askerlik borçlanmasi kanunu / Borçlanma süresine dikkat

Askerlik Borçlanmasi Kanunu

askerlik borçlanmasi kanunu

Askerlik borçlanması nedir, nasıl yapılır? Askerlik borçlanmasını kimler yapabilir? (EYT askerlik borçlanması)

Askerlik borçlanması nedir ve nasıl yapılır? Sorusunun yanıtı, EYT ile ilgili son gelişmeleri takip eden yüz binlerce kişi tarafından sorgulanıyor. EYT yasası çıktığı takdirde, yılı öncesinde sigortalı olan kişiler, askerlik borçlanmasıyla EYT'den faydalanabilecek. Peki, Askerlik borçlanması nedir, nasıl yapılır? Askerlik borçlanmasını kimler yapabilir?

Askerlik borçlanması, Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) tarafından merak edilen konular arasında yer alıyor. Askerlik borçlanması yaparak EYT'den faydalanmak isteyen kişiler, askerlik borçlanmasının nereden ve nasıl yapılacağını merak ediyor. İşte konu hakkında ayrıntılar.

ASKERLİK BORÇLANMASI NEDİR?

Askerlik borçlanması, askere giden kişilerin, askerlikte geçirmiş oldukları sürenin ya tamamının ya da belli bir kısmının emeklilikte geçerli olmak üzere yaşlılık malullük ve ölüm primi yatırılmasına denir.

Askerlik borçlanması yapan kişiler, askerde geçirilen günleri sigorta prim gün sayısına ekleyebilir. Askerde geçirilen sürenin tamamı veya bir kısmı için borçlanma yapılabilir.

Askerlik borçlanmas&#x; nedir, nas&#x;l yap&#x;l&#x;r? Askerlik borçlanmas&#x;n&#x; kimler yapabilir? (EYT askerlik borçlanmas&#x;) - 1

ASKERLİK BORÇLANMASI NASIL YAPILIR?

Askerlik borçlanması, e-Devlet veya borçlanma talep dilekçesinin Sosyal Güvenlik Kurumu sitesinden indirilerek doldurulması ile Kurumun ilgili birimine gönderilerek elden verilmesi ya da postayla gönderilerek yapılır.

e-Devlet hizmetini kullanılarak, 4A statüsünde askerlik borçlanması talebinde bulunabilirsiniz.

ASKERLİK BORÇLANMA BAŞVURUSU İÇİN TIKLAYINIZ

KİMLER ASKERLİK BORÇLANMASI YAPABİLİR?

Askerlik borçlanmasından yararlanabilmek için şartlar;

1- Askerlik yapmamış veya muaf olanlar askerlik borçlanmasından yararlanamazlar.

2- Askerliğin er veya erbaş olarak yapılması gerekmektedir. Yedek subay okulunda geçen süre de askerlik borçlanmasına dahil edilebilir.

3- Askerlik süresince Sosyal Güvenlik Kurumuna şahıs adına çalıştığı iş yerinden vb. herhangi bir prim ödenmemiş olması gerekmektedir.

4- Türk vatandaşlığına alınanlardan (zorunlu göçe tabi tutulan) Türk soyluların vatandaşlığa alındıkları tarihte 22 yaşını doldurmuş olanlardan geldikleri ülkelerde yaptıkları askerlik sürelerini belgeleyenler Türkiye’deki emsallerinin yaptığı askerlik süresinden fazla olması hallerinde emsalleri kadar borçlandırılacaklardır.

EKONOM&#x; HABERLER&#x;

Bu konu hakkında çevremde çok fazla soru ile karşılaştığım için askerlik yapan tüm erkekleri ilgilendirdiğini düşünerek askerlik borçlanması hakkında gerekli olan bilgileri vermeye çalışacağım.

ASKERLİK BORÇLANMASININ USUL VE ESASLARI

Bu konu hakkında çevremde çok fazla soru ile karşılaştığım için askerlik yapan tüm erkekleri ilgilendirdiğini düşünerek askerlik borçlanması hakkında gerekli olan bilgileri vermeye   çalışacağım.
sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu erkek sigortalılara, Türk Silahlı Kuvvetleri emrinde geçen süreleri borçlanma olanağı sağlıyor. Askerliğini er veya erbaş olarak yapan sigortalılar, silah altında geçen tüm askerlik süresini borçlanabiliyorlar.

Askerliğini yedek subay olarak yapanlar ise sadece Yedek Subay Okulunda geçen süreyi borçlanabiliyorlar.
Askerlik yapmayanlar, askerlikten muaf tutulanlar askerlik borçlanması yapamazlar.
Askerlik borçlanması en fazla askerlik süresi kadar yapılabilir.

Hizmet borçlanmalarında, sigortalının kendisi tarafından yapılan başvurularda borçlanma talep tarihinde, hak sahiplerince yapılan başvurularda ise sigortalının ölüm tarihinde fiilen sigortalı olma şartı aranmaz. Askerlik borçlanması, sigortalı tarafından talep edilebildiği gibi, sigortalının ölümü halinde hak sahipleri eşi, çocukları, anne veya babası tarafından da talep edilebilinir.

Askerlik borçlanması talebinde bulunulması halinde, borçlanma başvuru belgeleri askerlik şubelerince veya kuvvet komutanlıklarınca onaylanır.
Askerlik borçlanması yapacak olanlar, başvuru tarihindeki prime esas günlük kazanç alt ve üst sınırı arasında olmak üzere günlük kazancın %32 üzerinden borçlanma yapabilirler.

&#; tarihleri arasında prime esas günlük kazanç alt ve üst sınır tutarları aşağıdaki gibidir.

TL asgari ücret/30 gün=24,TL 1 günlük alt kazanç x %32 = 7,TL veya       24,30 x 6,5=,TL 1 günlük üst kazanç x %32 = TL

Örnek : 18 ay boyunca askerlik vazifesini yerine getirmiş 4/a&#;lı (SSK) Mehmet bey ne kadar bir tutar üzerinden askerlik borçlanması yapabilecektir?

,00 TL aylık asgari ücret X %32 = ,28 TL x 18 ay = ,04 TL olacaktır.

Askerlik borçlanması yapan kişiler, hesaplanacak primleri borcun tebliği tarihinden itibaren bir ay içinde ödemeleri gerekmektedir. Primler 1 ay içinde ödenmediği takdirde ikinci bir başvuru şartı aranacaktır.
Askerden sonra 4/a&#;lı (SSK) olanlar, Kanuna göre tespit edilen sigortalılığın başlangıç tarihinden önceki süreler için borçlandırılma halinde, hem sigortalılığın başlangıç tarihi borçlandırılan gün sayısı kadar geriye götürülür, hem de prim gün sayısı artar.

Askerlik borçlanması, ancak askerden önce 4/a&#;lı (SSK) olanlar için sadece prim gün sayısı ve kazançlara artış getirir.

Örnek : Salih bey 4/a&#;lı (SSK) olarak tarihinde ilk defa işe başlamıştır. Askerlik görevini &#; tarihleri arasında yerine getirmiştir. Salih bey askerlik borçlanması yapması durumunda sigorta başlangıç tarihi 18 ay öncesine çekilecek olup, emeklilik tahsis hesaplamasında askerlik borçlanması ile sigortalılık başlangıcı olarak öne çekilen tarihi dikkate alınacaktır.

Askerlik borçlanması kısmi olarak da yapılabilinir.

Örnek: Ahmet bey&#;in 4 aylık bir hizmet borçlanma süresine ihtiyaç var ise; bu süreyi kısmi olarak askerlik borçlanması yaparak kapatabilir.

Askerlik borçlanması yapan Hak sahiplerine; ölüm aylığı bağlanması sırasında aranan 5 yıllık sigortalılık süresinin ve toplam gün prim süresi hesabında askerlik borçlanması dikkate alınmaz.

Saygılarımla,

Mustafa Çağlayan

Askerlik Borçlanması Emeklilik Durumunu Etkiler / Ahmet Arıcan

 Bilindiği sayılı sosyal güvenlik reform yasasının yürürlük tarihi olan 1 Ekim ’den sonra askerlik borçlanması şartları değişti. 1 Ekim ’den sonra kendi nam ve hesabına bağımsız çalışanlar, (4/b sigortalıları) hizmet akdi ile bir işveren emrinde çalışan işçiler ve 1 Ekim ’den sonra ilk kez memur olanlar askerlik borçlanmalarını sayılı kanunun 41'inci maddesi hükümlerine göre yapmaya başladılar.

1 Ekim ’den sonra Bağ-Kur, SSK ve Emekli Sandığı sigortalısı ayrımı kalkmasına rağmen sigortalılık statüsü denilen yeni bir kavram getirildi. Yani, sigortalı olan kişiler, 1 Ekim ’den sonra bulundukları sigortalılık statüsüne göre emeklilik şartlarına tabi tutuldular.
İşte kişilerin sigortalılık sürelerini veya başka bir söylemle hizmet sürelerini etkileyen faktörlerden birisi de askerlik borçlanmasıdır. Vatandaşlarımız arasında sonra zamanlarda askerlik borçlanması yapıldığı takdirde bu borçlanma sürelerinin hangi sigortalılık hali kapsamında değerlendirildiği konusunda yoğun tereddütler yaşanmaktadır.
Sosyal Güvenlik Kurumu / sayılı genelgesi ile bu soruna çözüm getirmiştir. Buna göre, sigortalılığı ona erdikten sonra askerlik borçlanması yapan kişilerin yapmış oldukları askerlik borçlanması süreleri en son sigortalılık hali/statüsüne göre değerlendirilmektedir. Meselâ, son olarak SSK sigortalısı (yeni adıyla 4/a sigortalısı) olan ve sigortalılığı sona eren bir kişi, askerlik borçlanması yaparsa yapmış olduğu askerlik borçlanmasına ilişkin hizmet süreleri 4/a sigortalılığı kapsamında geçmiş gibi kabul edilir.
Sigortalılık sona ermeden yani sigortalılığı devam ederken yapılan askerlik borçlanmaları ise, borçlandığı tarihteki sigortalılık statüsü kapsamında değerlendirilmektedir. Meselâ; vergi mükellefiyetinden dolayı 4/b sigortalısı olan bir kişi askerlik borçlanmasını 4/b sigortalılığı devam ederken yaparsa, borçlanılan süreler 4/b sigortalılık hali kapsamında geçmiş kabul edilir.
1 Ekim ’den önce bir gün bile kamu görevliliği olanların askerlik borçlanması işlemleri ise, sayılı kanunun ek madde 8’deki hükümlere göre yapılmakta olup bu kişiler hakkında sayılı kanunun askerlik borçlanmasıyla ilgili 41'inci maddesi hükümleri uygulanmamaktadır. sayılı kanunun ek madde 8’deki hükme göre ise, memurlar askerlik borçlanmasını ancak görevde oldukları süre içinde yapabilirler. Açıkta iken askerlik borçlanması yapamazlar. Yaptıkları askerlik borçlanması ise aynen memuriyet hizmetinde geçmiş süreler gibi değerlendirilir.
Bu itibarla, bu hususlar göz önüne alınarak askerlik borçlanması hangi sigortalılık statüsü kapsamında emekli olunmak isteniyorsa, ona göre yapılmalıdır. Çünkü, SGK’daki emeklilik koşulları sigortalılık statüsüne göre değişmekte ve farklılaşmaktadır.

(Kaynak: Yeni Asya

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir

© 2024 Toko Cleax. Seluruh hak cipta.