evde tartar nasıl temizlenir / Diş Taşı Nasıl Temizlenir? Evde Doğal Yöntemlerle Diş Taşı Temizleme

Evde Tartar Nasıl Temizlenir

evde tartar nasıl temizlenir

Diş Taşı (Tartar) Temizliği

Yazı İçeriği

diş taşı oluşumu

Diş Taşı Nasıl Oluşur ?

Diş taşları toplum içinde daha çok tartar ismiyle bilinir. Daha doğrusu eskiden reklamlarda tartar diye bahsedilirdi, son yıllarda bu tabir yerini diş taşı söylemine bıraktı. Arada fark var mı ? Yok elbette.
Diş taşları eksik ağız hijyeni yüzünden ağızda biriken besin artıkları ve mikroorganizmaların tükürük yapısındaki minerallerle birleşmesi sonucu oluşur. Diş yüzeyine tutunan bakteri plağına, tükürük içerisindeki mineral ve tuzların çökelmesiyle diş taşı ortaya çıkmış olur. Yani bakteri plağı olmazsa diş taşı oluşumu gözlenmez. Bakteri plağının oluşma sebebi ise eksik ağız hijyenidir.

Diş Taşı Oluşumu Nasıl Önlenir ?

Yukarıda behsettiğim gibi diş taşı esasen tükürükteki maddelerin çökelmesi ile oluşur. Bu durumun önüne geçmek için dişleri düzenli ve etkili bir şekilde fırçalamak ve düzenli olarak diş ipi kullanmak gerekir.
Bazı insanlarda tükürük yapısı yüzünden normalden daha fazla diş taşı birikimi olur. Bu kişilerin yapması gereken tek şey diş fırçalamaya ve ara yüz temizliğine daha fazla özen göstermektir.

Sigara, alkol, aşırı çay kahve tüketimi gibi alışkanlıklar ağız florası üzerinde etkili olduğundan diş taşı oluşumunu artırırlar.

Bazı ilaç ve hastalıklar tükürük mineral yapısını etkileyerek diş taşı oluşumuna zemin hazırlayabilirler.

Her ne olursa olsun, etkili bir şekilde diş fırçalamak diş taşı oluşumunun ve dolayısıyla diş eti rahatsızlığının önüne geçmek için yapılması gereken tek şeydir denilebilir.

#Göz Atabilirsiniz

> En Etkili Diş Fırçalama Tekniği

> Diş Fırçası Seçimi

Diş Taşlarının Zararları

diş taşının zararları
Diş taşının en temel ve nihai zararı, dişleri saran çene kemiğinin erimesine sebep olup dişlerin sallanması ve kaybedilmesidir.
Bu mekanizma şöyle gerçekleşir; diş taşları diş yüzeyine yapışınca ileriki dönemlerde, diş eti hastalığı ilerledikçe, vücut diş taşlarının yabancı ve zararlı bir madde olduğunu anlayıp onu dışarı atmaya uğraşır. Diş taşları bir mikrop gibi vücut tarafından parçalanıp yok edilemeyeceği için, vücut diş  taşının olduğu bölgeyi kendinden uzaklaştırır ki bu da diştir. Dişi vücuttan dışarı atarak diş taşından kurtulmuş olur.
Diş taşlarının zararları şunlardır; 
Diş Eti Hastalığı; Diş taşları, dişlerin diş eti ile birleştiği bölgelerde oluşurlar. Diş taşı yapısı bakterilerin yaşaması için ideal bir ortam olduğundan üzeri diş taşlarıyla kaplı diş eti bu bakterilerden etkilenir ve enflamasyon başlar.
Diş eti rahatsızlığının ilk aşaması kanama olarak gözlenir ve sonu dişin sallanıp düşmesi ile biten bir sürecin başlangıcı olarak kabul edilir.
Diş taşlarını diş eti rahatsızlığı ileri dereceye varmadan hemen temizletmek gerekir.
Kanama; yukarıda belirttiğim gibi, kanama diş eti rahatsızlığının ilk aşaması olup, bazı hastalarda durum o kadar ilerler ki sabahları yastıklarını kan içinde bulabilirler.
Diş Eti Çekilmesi; diş taşlarının sebep olduğu enflamasyona karşı vücudun verdiği tepki o bölgeden uzaklaşmak şeklinde ortaya çıkan diş eti çekilmesi tablosudur. Malesef diş eti çekilmesinin tedavisi çok zordur hatta bazen mümkün değildir.
Dişlerde Sallanma ve Yer Değiştirme; diş eti hastalığına bağlı olarak dişlere destek olan kemik dokusu da yıkılır ve desteksiz kalan dişler sallanmaya, yer değiştirmeye başlar. Bu tablonun da tedavisi çoğu zaman mümkün değildir.
Ağız Kokusu; diş taşları çoğunlukla ağız hijyeni iyi olmayan kişilerde fazlaca oluşur. Zaten var olan ağız kokusunun üzerine enflamasyonlu diş eti de eklenince kişinin kendisini bile rahatsız edecek kadar ağız kokusu olabilir.
Aşağıdaki animasyonda diş taşlarının ne tür zararlara sebep olduğunu izleyebilirsiniz.

Diş Taşları Nasıl Temizlenir ?

Diş taşı ve diş eti hastalığının varlığının boyutuna göre, diş taşının nasıl temizleneceği, tedavi şekli ve süresi değişkenlik gösterir.
Diş taşları kavitron denilen ultrasonik cihazlar ve periodontal küretlerle temizlenir.
Aşırı bir dişeti rahatsızlığı ve diş taşı tutulumu yoksa anesteziye gerek kalmadan yani iğnesiz bir şekilde temizlik yapılabilir. Böylesi bir diş taşı temizliği yaklaşık yarım saat sürer. Bu işlemedetertraj denir.
Bazen o kadar diş taşı olur ki diş taşının nasıl temizleneceği iyi bir planlama ve çalışma gerektirir. Anestezi altında her dişi ve diş eti altındaki bölgeleri tek tek temizlemek gerekir. Bazı dişler için cerrahi olarak diş eti açılıp altındaki kökler temizlenir. Bu durumda haliyle işlem süresi ve seans sayısı artar. Bu işleme de küretaj denilir.
Detertraj ve küretaj arasındaki fark şudur; küretaj daha derinlemesine, dişlerin kök ve çevre dokularını ilgilendiren bir işlemdir ve bazen cerrahi de olabilir. Detertraj ise daha yüzeyseldir, cerrahi işlere gerek kalmadan yüzeysel olarak diş taşlarının temizliğidir.
* Aşağıdaki videoda diş taşlarının kavitron ile nasıl temizlendiğini izleyebilirsiniz.

Diş Temizletmek Acıtır mı ?

Hayır.
Diş taşlarını temizletmek acıtan bir işlem değildir. Anestezi olmadan yapılan basit işlemlerde çok hafif bir sızlama olabilir ki bu dayanılacak kadar azdır.
Hastanın acı çekeceği bir işlem yapılacaksa zaten anestezi altında yapılır, yine ağrı ve acı hissedilmez.
Diş taşı temizliğinin acıtıp acıtmayacağı biraz hekim becerisi, biraz da hastanın ağrı eşiği ve dişlerinin durumu ile ilgilidir. Hekim işlemi yaparken nazik hareketlerle çalışıyorsa acıma ihtimali az olur. Bazı hasların acı eşiği çok yüksektir hiç acı ve ağrı duymazlar; bazıları da çok hassas olur. Bu durumda hekim gerekirse küçük anesteziler uygulayabilir.
Diş taşları temizliği sonrasındaağrı genellikle çok hafif olur yada hiç olmaz. Diş etleri hassas ve yaralı olduğu zaman hafif bir sızlama hissedilebilir. Bu sızlama ağrı kesiciye gerek duymayacak kadar az ve bir iki güne geçecek kadar kısa sürelidir.
diş taşı temizliği

Diş Temizletmek Zararlı mı ? Dişlere Zarar Verir mi ?

Hayır, diş  taşı temizliği dişlere zarar veren bir işlem değildir.
Tüm tıbbi uygulamaların ilk amacı hastaya zarar vermemektir. Ayrıca diş taşlarının zararlarından o kadar bahsetmişken, temizletmenin zararlı olduğunu düşünmek çok yanlıştır.
Diş taşı temizliği yapılırken kullanılan aletler diş minesine zarar vermeyecek şekilde tasarlanmıştır. Diş taşları dişe göre daha gevşek ve yumuşak yapıda oldukları için dişelere zarar gelmeden basitçe temizlenebilirler.
Bazı hastalar diş taşı temizliği yaptırdıktan sonra daha çok diş taşı oluşmaya başladı diye şikayet ederler ancak bu tutarlı bir yaklaşım değildir. Diş taşı temizliği sonrası ağız hijyeninin maksimum olması gerekir. Eğer hasta dişlerini fırçalamazsa elbette yine diş taşı oluşacaktır.
Yanlış kullanımlarda, ultrasonik aletler diş minesinde çatlamalara sebep olabilir bu bir diş hekiminin yapacağı türden bir hata değildir.

Beyazlatma ile Temizlik Farkı

Diş taşı temizliği, diş yüzeyine tutunmuş diş taşları ve lekeleri temizlemek amaçlı fiziksel bir işlemdir.
Diş beyazlatma ise, dişin rengini değiştirmeye yönelikkimyasal bir işlemdir.
Bunu bir örnekle şöyle açıklayabiliriz;
Dişinizi içi hafif sarı renkte alçıla dolu bir cam şişe olarak düşünün. Diş temizliği, camın dışındaki leke ve kirleri temizler. Cam temiz görünür ancak rengi aynıdır. Diş beyazlatma ise camın arkasındaki alçının rengin beyazlatmaya yönelik bir işlemdir.
Beyazlatma hakkında daha detaylı bilgileri “Tüm Yönleriyle Diş Beyazlatma” adlı yazımızda bulabilirsiniz.

Evde Diş Taşı Temizliği & Bitkisel Diş Taşı Temizliği

Çok sorulan iki soru, “evde dişlerimi nasıl temizleyebilirim?” ve “Bitkisel bir çözüm var mı?” şeklinde. Ben de bunları da bu yazıya katmak istedim.
Evde yada bitkisel yollarla diş taşlarını temizlemek mümkün değildir. 
Diş taşı temizliğinin profesyonel bir şekilde, özellikle dışarıdan bakınca görülmeyen diş eti altını kontrol ederek temizlemek gerekir. Bu işlemleri evde yada bitkisel bir şeyle yapmak mümkün değildir.
Dişleri limonlu karbonat ile fırçalamak suretiyle temizlemek de bazen soruluyor ancak bu çok yanlış bir davranıştır. Dişlere geri dönüşü mümkün olmayan zararlar veren bir uygulamadır.

 

***

Bize Ulaşın

Yorum, düşünce ve merak ettiklerinizi aşağıdaki yorumlardan bana iletebilirsiniz.
Hakkımda, iletişim, kampanyalar, tedavi fiyatları gibi sayfalara erişmek için ana sayfaya dönebilirsiniz.
Sağlıklı günler dilerim.

Osmaniye Diş Kliniği, Bakırköy
05538885444

Yorumlar 

blank

Diş Hekimi Serdar Ekici

https://www.instagram.com/dt.serdarekici/

Merhaba, 2013 Yılında İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi 'nden mezun oldum. 5 yıl farklı kliniklerde çalıştıktan sonra 2018 yazında Osmaniye Diş Kliniği 'ni açtım. Bu sitede, ağız ve diş sağlığıyla ilgili farklı konularda yazıları, sizlerle paylaşmaya çalışıyorum. Siz de merak ettiklerinizi bana sorabilir, bilgi alabilirsiniz. Bana ulaşmak için yazıların altındaki yorumları kullanabilirsiniz.

Sarı ve koyu renkli bu birikintiler; kötü görüntüsünün yanında zamanla diş ve diş etlerinde ciddi hasarlara neden olabilir. Diş taşlarını önlemenin en güvenli yolu rutin diş hekimi ziyaretleri ile birlikte günlük diş bakım uygulamalarıdır. Ancak diş taşı temizliği ve tartarları yok etmek için doktora gitmeden evde kendi kendinize uygulayabileceğiniz tamamen doğal ve bitkisel çözüm önerileri araştırıyorsanız, bu makalede en güvenli şekilde nasıl yapılacağını açıklıyoruz.

Evde diş taşları temizlenebilir mi?

Diş taşı olarakta bilinen tartar; dişler üzerindeki bakteri plağına tükürükteki minerallerin birikerek zamanla sertleşmesi ile oluşur. Bu birikintiler bazen diş etinin üzerinde, bazende diş eti ile diş arasındaki periodontal cepte meydana gelir.

Dişler üzerinde biriken tartar henüz tam olarak sertleşmeden müdahale edilebilirse, çeşitli doğal ve bitkisel ürünlerle dişlerin fırçalanarak temizlenmesi mümkündür. Ancak diş eti cebinde oluşan tartarın, fırça yada çeşitli karışımlarla temizlenmesi mümkün değildir. Bu birikintiler ancak klinikte diş hekimi tarafından çok ince uçlu ultrasonik veya manuel aletlerle çıkartılmaları gerekir.

Eğer uzun süredir tartar temizliği yaptırmadıysanız, mutlaka diş hekiminizi ziyaret ederek diş taşı temizliği yaptırmanızı ve sonrasında önereceğimiz bitkisel yöntemlerle evde plakların tekrar oluşumunu önlemeniz mümkündür.

Evde diş tartarı temizleme yöntemleri

Şüphesiz plak ve tartar oluşumunu önlemenin en basit ve en kesin yolu dişlerinizi günde iki defa olmak üzere iki dakika boyunca doğru teknik ve ürünle fırçalamaktır. 30- 40 saniyelik bir diş fırçalama rutini ile plak birikimi ve tartarı önlemek mümkün değildir. Standart diş fırçalarının yeterli olamadığından elektrikli bir diş fırçası ve diş ipi kullanmayı da düşünmelisiniz.

Diş plaklarını oluşmadan önce önlemek için deneyebileceğiniz ve diş tartarı bitkisel çözüm yöntemi olarak da düşünebileceğiniz bazı öneriler:

  1. Elektrikli diş fırçası ile dişlerinizi iyice temizleyin: Küçük ve yuvarlak başlı bir elektrikli diş fırçası seçin. Bu sayede dişlerin tüm yüzeylerine ve dişler arasındaki boşluklara ulaşabilirsiniz. Hem manuel hem de elektrikli diş fırçaları; tartara neden olan bakteri plağını temizleyebilir. Ancak 2020 yılında yapılan bir çalışmaya göre elektrikli diş fırçası ulaşılması zor bölgelerdeki plakları temizlemede önemli ölçüde daha etkili bulunmuştur.
  2. Florürlü anti tartar diş macunu kullanın: Florür dişler üzerindeki plak birikimini azaltır ve dişleri çürük, diş eti hastalığı gibi sorunlara karşı korumaya yardımcı olur.
  3. Karbonatla dişlerinizi fırçalayın: Dilerseniz karbonatlı diş macunlarını tercih edebilir, dilerseniz günlük diş macununuza karbonat ekleyerek dişlerinizi 24 saate bir fırçalayabilirsiniz. Her evde bulunan karbonat, bakteri oluşumunu önlediği için dişler üzerinde taş ve tartar birikimini azaltır. Ayrıca karbonatın tanecikli yapısı plak katmanının kazınmasını destekler.
  4. Susam tohumu ve susam yağı kullanın: Susam tohumları, diş minesini güçlendiren bir mineral olan kalsiyum içerir. Susam tohumlarını çiğnemek dişler üzerinde biriken plakların çıkarılmasında etkin bir yöntemdir. Ağzınıza bir tutam susam alın ve çiğnedikten sonra oluşan lapayı parmaklarınızla dişleriniz üzerinde gezdirin. Ayrıca susam yağını dişleriniz üzerinde bekletmek bakteri sayısını azaltır.
  5. Baharatlı yiyecekleri tercih edin: Acı biber içeren baharatlı yiyecekleri ağızdaki tükrük salgısını artırır. Tükrük miktarı arttıkça dişler üzerinde bakterilerin birikme şansı azalır ve yutma refleksi arttıkça mideye doğru itilir. Dişler üzerindeki herhangi bir plağın mineralleşme ve sertleşme ihtimali zayıflar.
  6. Taze ceviz kabuğu ile dişlerinizi ovalayın: Ceviz kabuğu yapısal olarak dokulu bir yüzeye sahiptir ve oldukça güçlü bir antimikrobiyal etkisi vardır. Dalından yeni koparılmış cevizler tercih edilmelidir.
  7. Düzenli olarak diş ipi kullanın: Diş fırçaları ne yazıkki dişlerin tüm yüzeylerine ulaşamaz. Bu nedenle dişler arası boşluklar ve diş eti cebi gibi girintili yüzeylerde tartar birikimine neden olan bakteri plağını azaltmak için diş ipi kullanmak önemlidir.
  8. Aloe veralı bir çlakalama suyu kullanın: Tartar birikimine neden olan bakterileri öldürmek için; günlük kullanıma uygun, antiseptik etkili bir ağız çalkalama suyu kullanın. Yapılan bir bilimsel araştırmada aloe veranın plak birikimi ve dolayısı ile diş taşı oluşumunu önlemede klorheksidinli gargaralar kadar etkili olduğu bulunmuştur.
  9. Diyetinize dikkat edin: Dişler üzerinde biriken bakteriler, şekerli ve nişastalı yiyeceklerden beslenir. İster atıştırmalık ister yemek olarak ağzınıza aldığınız her yiyecek bakterileride besler. Sağlıklı beslenmek için yediğiniz şeker miktarını sınırlayın.

Ek önlem: Hindistan cevizi yağı: Yağların diş yüzeyindeki bakterilerin tutunmasını engellediği ve dişleri güçlendirdiği düşünülüyor. Bu nedenle diş ve diş etlerinde tartar oluşumunu önlemek için Hindistan cevizi yağıyla dişleri ovabilir, artığı yutmadan çöpe tükürebilirsiniz. Mümkünse yağın 20 ila 30 dakika dişlerinize beklemesini sağlayın.

Bilimsel olarak önerilmeyen yöntemler

Pek çok online mecrada evde diş taşı temizliği için limon, sirke, çilek gibi dişler için zararlı olabilen asidik gıdalar önerilmektedir. Bu tür asidik malzemeler diş minesini aşındırarak zayıflamasına neden olur. Zayıflayan diş minesi sonucu dişler çürüklere karşı daha savunmasız hale gelir.

Hem plaklar hem tartar, dişler arası boşluklara ve diş yüzeyindeki pürüzlere tutunan bakterilerin çoğalmasına neden olan ve pek çok periodontal hastalığın önünü açan sorunlardır.

Tekrar altını çizelim; plaklardan farklı olarak diş tartarı bitkisel çözüm önerileri, diş ipi kullanımı veya diş fırçalamakla ortadan kaldırılamaz. Kesin çözüm için diş hekiminizin ziyaret edilmesi ve özel aletler kullanılarak tartarın dişlerden çıkarılması gerekmektedir.

Plak ve tartar oluşumunu önlemek için günde iki kere diş fırçalamayı ve bir kere diş ipiyle dişleri temizlemeyi, var olan sorunlar için mutlaka diş hekiminizden randevu almayı ihmal etmeyiniz.

Evde Diş Taşı Temizliği

Evde diş taşı temizliği ya da diğer adıyla tartar temizliği yapmak tam olarak mümkün değildir. Evde yapabileceğiniz en önemli şey tartar oluşumunu azaltıcı iyi bir ağız bakımıdır. Ayrıca yazımızda bahsedeceğimiz alternatif yöntemlerle de birikimi azaltabilirsiniz. Düzenli diş hekimi kontrolleri, iyi bir ağız bakımı ile daha parlak ve estetik dişlere sahip olabilirsiniz.

Evde diş taşı temizliği ceviz kabuğu da ilginç bir yöntem olarak bilinmektedir. Bir bardak suyun içerisine konulan ceviz kabukları ortalama 20 dakika boyunca kaynatılır ve sonrasında soğumaya bırakılır. Diş fırçası, soğumuş olan bu suda yaklaşık 10 dakika bekletilir. En sonunda da bu suyla dişler fırçalanır. Bu işleme günde 3 kez devam edilmesi önerilir. Ceviz kabuğu yöntemi işe yarayabilse de dişler açısından da aşındırıcı olabilmektedir.

Evde Diş Taşı Temizliği Nasıl Yapılır?

Diş Taşı Temizliği

Evde Diş Taşı Temizliği

Diş taşı temizliği yapmak için çeşitli teknikler mevcuttur. Bu teknikler diş hekimleri tarafından da onaylanmış olan, dişlere ya da ağız sağlığına zararı olmayan niteliklerde olmalıdır. Bu yazımızda sizlere en çok kullanılan teknikleri anlatacağız.

Peki evde diş taşı temizlenir mi? Kişi, bireysel olarak diş taşının oluşmasını önleyecek tedbirleri alabilir. Örneğin düzenli olarak dişlerini fırçalayabilir, ara yüz fırçası veya diş ipi kullanabilir. Diş taşı oluştuktan sonra en iyi temizlik için bir diş hekimine müracaat etmek gerekmektedir. Ancak ev ortamında bazı ürünlerle diş taşının yoğunluğu ve sebep olduğu kötü koku azaltılabilmektedir.

Diş taşı ya da tartar hafife alınmaması gereken bir sorundur. İleri aşamalarda diş çürümelerine ve diş eti ağrısına neden olabilmektedir. Taş temizleme işlemi, evde bulunabilecek basit malzemelerle yapılabilir. Fakat kontrolsüz kullanımlarda dişlerde zararlara neden olacaktır. Bu yöntemlerden bazılarını inceleyelim.

Evde Diş Taşı Nasıl Temizlenir?

“Yağ Çekme Yöntemi”

Yağ Çekme Yöntemiyle Diş Taşı Temizliği

Yağ Çekme Yöntemiyle Diş Taşı Temizliği

Hindistancevizi yağı ya da zeytinyağı dişleri güçlendiren mineraller içerir, diş çürümelerini önler ve diş taşını bir miktar çözer, temizler.

20 – 30 dakika boyunca bir çorba kaşığı Hindistan cevizi yağı ya da zeytinyağını ağzınızda çalkalayın. Anti-enflamatuar ve antimikrobiyal etkileri sayesinde dişlerinize pek çok fayda sağlayacaktır. Hindistan cevizi yağı ve suyu aynı zamanda güçlü bir anti fungal maddedir. Yani ağız florasında yer alan mantarları etkisizleştirebilmektedir.

“Evde Diş Taşı Temizliği Karbonat”

Yapılan araştırmalar karbonat içeren diş macunu ile dişlerini fırçalayan kişilerin, karbonat içermeyen diş macunuyla fırçalayanlara göre çok daha az diş taşına sahip olduğunu gösteriyor. Saf karbonat kullanımı dişlerde çizik, aşınma oluşturacağı sebebiyle önerilmemektedir. Ayrıca diş taşını oluşturan plakların birikimini de azalttığı ifade ediliyor. Bu etkileri sebebiyle karbonat kullanarak diş taşı temizleme yöntemi oldukça etkili olmaktadır.

Karbonat aynı zamanda çok etkili bir temizleyicidir. Tıpkı Hindistan cevizi yağı gibi antimiktrobiyal özellikleri ön plandadır. Ağız mantarı enfeksiyonu (oral kandidiyaz) tedavisinde de kullanılmaktadır. Bu noktada ağzı karbonatlı bir suyla çalkalamak veya gazlı steril bir beze sürülmüş karbonatla dil ve yanağı temizlemek etkili olmaktadır. Karbonatla ağız çalkalandıktan sonra sade suyla durulama da yapılmalıdır.

“Evde Diş Taşı Temizliği Sirke”

Beyaz Sirke ile Diş Taşı Nasıl Temizlenir

Beyaz Sirke ile Evde Diş Taşı Temizliği

Sirke ile diş taşı temizliği mümkün mü? Beyaz sirkenin antibakteriyel özellikleri vardır. İçerisinde bulunan asidik maddeler sebebiyle dişlerin yüzeyine zarar verebilir. Bu yüzden çok küçük bir doz kullanılarak gargara yapılmalıdır.

İki çay kaşığı beyaz sirke, yarım çay kaşığı tuz karıştırılarak yarım bardak suya katılır. Günde iki kez durulama amacıyla kullanılabilir.

“Susam Tohumu”

Evde diş taşı temizliği için kullanılan bir diğer yöntem de susam tohumu ile ovmadır. Diş minesine zarar veren plak, tartar ve diş taşı için etkilidir.

Bir avuç susam çiğnendikten sonra dişler diş macunu kullanılmadan fırçalanır. Beş dakika sonra gargara yöntemiyle ağızda kalan tohumlar çıkartılır.

“Portakal Kabuğu”

Portakal kabuklarını kullanarak diş yüzeyini iki dakika boyunca ovalamak diş taşı temizliği için etkili yöntemlerden bir diğeridir. Diş macunlarında da bulunan sitrik asit maddesini içerdiği için beyaz ve parlak dişlere kavuşmanın pratik yöntemlerinden biridir. Sitrik asit aynı zamanda aşındırıcı bir maddedir, bu da unutulmamalıdır.

“Aloe Vera”

Aloe Vera ile Diş Taşı Temizliği

Aloe Vera ile Diş Taşı Temizliği

Tadı acı olsa da aloe vera bitkisinin dişleri beyazlatmak konusunda oldukça etkili olduğu bilinmektedir. Bir çay kaşığı aloe vera jeli, dört çay kaşığı gliserin ve beş yemek kaşığı karbonat birleştirilerek bir bardak suya katılır. Bu karışım kullanılarak dişler fırçalanır.

“Evde diş taşı nasıl temizlenir?” sorusuna yanıt verdik. Diş taşı, plak olarak ifade ettiğimiz gıda birikintilerinin iyice sertleşmesi sonucu oluşur. Diş taşı oluşmaması için ağız ve diş bakımına dikkat edilmeli, düzenli diş hekimi kontrollerine gidilmelidir.

Diş Taşı Temizliği Fiyat

Diş taşı temizleme işlemi pek çok klinikte başarıyla gerçekleştirilen, görece basit ve standart bir işlemdir. Türk Dişhekimleri Birliği’nin güncel fiyat listesine göre tek çene için diş taşı temizliği (detertraj), KDV dahil 385 TL’dir.

Peki evde diş taşı temizliği fiyatları nedir? Evde kişinin kendisinin uygulayacağı yöntemler oldukça ekonomiktir. Kullanılacak yönteme veya malzemeye göre bu fiyat değişmektedir. Örneğin elma sirkesi ile diş taşı temizliği yapmaya çalışacak olan biri, bu ürünün fiyatıyla maliyetini hesaplayabilir. Ek olarak pamuklu çubuk veya çeşitli tiplerde fırça kullanacak olan biri ise maliyet hesabına bunları da dahil etmelidir.

Gülüş Tasarımı

Tartar Nasıl Temizlenir? Plaktan Kurtulma Yolları

Tartar Nasıl Temizlenir? Plaktan Kurtulma Yolları ve diş taşları için doğal yöntemler nelerdir?

Tükürüğün içinde yüksek oranda kalsiyum tuzları bulunmaktadır. Bu tuzlar dişlere tutunarak yapışır ve tartar oluşturur. 

Tartar Nasıl Temizlenir?

Genellikle diş ve ağız bakımı ile ilgili bilinen en etkili temizlik yöntemlerinden biri dişleri düzenli olarak fırçalamaktır. Ancak her zaman dişlerin düzenli olarak fırçalanması tartar oluşumunun giderilmesinde etkili olmamaktadır. 

Öncelikli olarak dişlerinizi her gün günde en az 2 kez olmak üzere fırçalamalısınız. Ancak dişlerinizi fırçalarken florürlü bir diş macunu tercih etmelisiniz. 

Ayrıca tartar ve plak oluşumunu önleyici diş macunlarını tercih etmeniz de yine tartar temizliği için etkili olabilmektedir.

Dişlerinizi fırçalarken yumuşak ya da orta yumuşaklıkta bir diş fırçası tercih etmelisiniz.

Sert bir diş fırçası tercih etmeniz diş minesi aşınmasına neden olabilir. 

Diş ipi kullanımı tartar temizliğinde en etkili olan yöntemlerden biridir. Bunun için günlük veya iki günde bir kesinlikle diş ipi kullanmalısınız. 

Ağız bakım suları en etkili olan ürünlerdendir. Ancak ağız bakım sularını tercih ederken florür içeren ürünleri tercih etmeye özen göstermelisiniz. 

Ancak yüksek oranda dişlerinizde tartar oluşumu var ise diş hekiminiz ile görüşerek detaylı bir tartar temizliği yaptırabilirsiniz. 

Plak İle Tartar Arasındaki Fark Nedir?

Tartar plağın bir üst düzeyidir. Plak oluşumu dişlerde gözlemlendikten sonra gerekli temizleme işlemleri yapılarak tartar oluşumunun önüne geçilebilmektedir. Genellikle sarı ve kahverengi lekeler olarak bilinmektedir. 

Dişlerde oluşan plaklar genellikle diş etlerinde biriken bakterilerin neden olduğu bir sorundur. Bu bakteriler temizlenmez ise birikirler ve diş plağı sorunu meydana gelir. Diş plağının ileri derecesi olan diş tartarı ise tedavi edilmediği sürece dişlerin sağlığını tehdit etmektedir. 

Dişlerde eksilme, çürük oluşumu gibi ileri derecede sorunlar ile karşılaşmak için plak oluşumunun tartara dönüşmeden önce dişlerden temizlenmesi gerekmektedir. 

Tartar ise diş eti rahatsızlıklarının oluşmasına ve dişlerin hızlı bir şekilde çürümesine neden olabilen bir sorundur. İleri derecede dişlerde biriken bir tartar tabakası var ise evde bunun temizlenmesi mümkün değildir. Bunun için diş hekiminiz ile görüşerek dişlerinin derinlemesine temizlenmesini sağlamalısınız. 

Plak Oluşumunu Önlemek İçin Neler Yapılmalıdır?

Öncelikli olarak hem tartar hem de plak oluşumunun önüne geçmek için tüketilen yiyecek ve içeceklere çok dikkat edilmesi gerekmektedir. Günlük ağız içi ve diş temizliği de yine dikkat etmeniz gereken noktalardan biridir. 

Diş plakları genellikle çok şekerli ve nişastalı besinlerin tüketilmesinden dolayı meydana gelmektedir. Bunun için bu tür besinleri olabildiğince az tüketmeli veya hemen diş temizliğini yapmalısınız.

Dişlerinizi yemeklerden sonra en az yarım saat bekleterek fırçalamanız gerekmektedir. Ayrıca yemek esnasında ve yemekten sonra bol miktarda su içmek de yine ağız içi bakımını yaptığı gibi plak oluşumunun da önüne geçmektedir. 

Evde Tartar Temizliği Nasıl Yapılır?

Evde tartar temizliğini yapmak için tercih edebileceğiniz en doğal yöntem limonlu macun hazırlamaktır. 

Sadece 2 yemek kaşığı limon, 1 yemek kaşığı karbonat, yarım çay kaşığı zeytinyağı ve bir yemek kaşığı hazır su ile kolaylıkla evde doğal bir macun hazırlayabilirsiniz. Hazırladığınız macunu birkaç gün buzdolabında muhafaza ederek dişlerinize uygulayabilirsiniz. Sadece diş fırçasının üzerine mercimek büyüklüğünde koymanız ve dişlerinizi fırçalamanız tartar temizliği için etkili bir sonuç verecektir. 

Plaktan Kurtulmanın Doğal Yolu

Hem plak hem de tartar oluşumunun önüne geçmek için evde hazırlayacağınız doğal bir bakım kürü ile etkili bir sonuç elde edebilirsiniz. Bunun için sadece ceviz kabuğu ve suya ihtiyacınız var. 

Ceviz kabuklarını suyun içine koyun ve yaklaşık olarak 20 dakika kadar kaynatın. Daha sonra ocaktan alarak soğuması için kenara alın. Diş fırçanızı soğumuş olan ceviz kabuğu suyunun içine batırın ve dişlerinizi günde 3 kez olmak üzere bu su ile fırçalayın.

Ceviz kabuğu suyunu kullanırken ekstra olarak herhangi bir diş macunu kullanmanıza gerek yoktur. 

Karbonat Ve Tuz Plak Ve Tartar İçin Etkili Midir?

Karbonat genel olarak dişleri beyazlatmada en etkili olan doğal yöntemlerden biri olarak bilinmektedir. Karbonat ayrıca antibakteriyel özelliğe de sahip olduğu için plak ve tartarın giderilmesinde de oldukça etkilidir. Dişlerinin bakımını yapmak için karbonat kullanacaksanız bunu her gün yapmak yerine haftada en fazla 3 kez yapabilirsiniz. 

Plak ve tartarlardan kurtulmak için sadece dişlerinizi fırçalamanız yeterli olmayabilir. Özellikle dil ve damak temizliği yapmak da plak ve tartar temizliği için oldukça önemlidir. Bunun için dil ve damak temizleme aparatlarını tercih edebilirsiniz. Ayrıca dişlerinizi doğru fırçalama teknikleri kullanarak fırçalamak da yine dişlerde plak ve tartar oluşumunun önüne geçebilmektedir.

Plak Ve Tartar İçin Diş İpi Tercih Edilmeli

Her ne kadar pek yaygın olarak diş ipleri tercih edilmese de diş etleri ve dişlerdeki pek çok sorunun giderilmesi içi en etkili ürünlerden biridir. Diş ipleri dişlerin arasında oluşan plak ve tartarların hızlı bir şekilde temizlenmesini sağlar. 

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır