balatta neler yapılır / Balat'ta Gezilecek Yerler (Detaylı Liste)

Balatta Neler Yapılır

balatta neler yapılır

Siz de farkındasınız biz de, bu aralar Balat & Fener civarında bir şeyler oluyor. Hani şu zamanında annelerimizin gitme öyle yerlere sakın evladım dediği Karaköy’ün şu anda en çok uğradığımız yerlerden birine dönüşmesi durumu var ya, o tatta bir şeylerden bahsediyoruz. Sabah Instagram’a giriyorsunuz birileri Balat’ta kahvaltı yapıyor, gazeteyi açıyorsunuz “Balat’ın En İyi Kafeleri” listesine bilmemkaç sayfa ayırmışlar, sosyal medya fenomenlerine bakıyorsunuz hepsi Balat’ta cirit atıyor. Hayırdır Balat, ne ayaksın?

Balat
Biz size neler olduğunu hemen açıklayalım; adı her daim bir arada anılan Balat & Fener bölgesi acayip bir dönüşüm geçiriyor. Zaten hali hazırda her şey Balat’ı sevilesi kılmak için ortam hazırlamış gibi. Zamanında buraya yerleşen Yahudiler ve Rumlar sağ olsun zaten evlere bakmaya doyamıyorsunuz. Kiliseler, sinagoglar, camiler hepsi bir arada, insanı “hepimiz kardeşiiiiz” diye dolaştıracak bir ortam var. Tepenizde Fener Rum Lisesi gibi inanılmaz güzellikte bir yapı yükseliyor, fotoğrafçıysanız ve sokakta oynayan çocuk, ne bileyim renkli evlerin arasında yürüyen karakteristik suratlı yaşlı amca fotoğrafı falan çekmek istiyorsanız zaten tam yerindesiniz, yaşadınız. E deniz deseniz hemen yanı, şöyle ara sokaklardan kafanızı uzattınız mı her yol İstanbulluların Ankaralıları deli eden en büyük övünç kaynağı denize çıkıyor, nasıl güzel olmayabilir? Hepimiz Fener ve Balat’ın bir gün bu noktaya gelmeye başlayacağını içten içe hissediyorduk da dile getirmiyorduk sanki… Sonuç olarak şu anda bu tablonun üzerine 3. dalga kahveciler, yeni restoranlar, dükkanlar eklenmeye başlıyor. Artık arkadaşınızla Balat’ta buluşmak normalleşmeye başladı. Artık Fener Balat sokaklarında kaybolurken yanınızdan tur ekibiyle birlikte Saffet Emre Tonguç geçerse şaşırmıyor, civarda yoğunlaşmaya başlayan sokak sanatı çalışmalarının önünde fotoğraf çektiren beyaz Superstar giymiş hipsterlar görünce yadırgamıyorsunuz. Yeni ve güzel bir şeyler oluyor ve galiba hepimiz buna çok hazırız, yakında hem Feneri’i hem Balat’ı çok sevecek, bağrımıza basacağız!

Madem hal böyle, gelin biz size biraz Balat & Fener Turu detaylarımızdan, hem Fener’de hem Balat’ta gezilecek yerlerden, Fener ve Balat’ın en iyi mekanlarından, keşfedilecek yerlerden bahsedelim. Zaten muhtemelen bu yazıya 15 sene sonra bakma fırsatımız olursa kendimizi tarihi eser gibi hissedecek, “Bak o zamanlar Balat daha yeni yeni gelişiyormuş” diyeceğiz, bari bir nevi tarihe tanıklık etmenin tadını çıkaralım.

*Başlamadan gelen not: Eğer daha detaylı bir İstanbul turuna çıkmak niyetindeyseniz ya da İstanbul’a turist arkadaşınız geldiyse ve kendisini nasıl gezdireceğinizi bilmediğiniz için İstanbul kişiye özel tur rehberi arayışındaysanız size https://istanbulturistrehberi.net‘i önerelim. Bunu bir reklam sanmamanız için sevgili Serhat’ı kişisel olarak tanıdığımızı ve kesinlikle güvendiğimizi de eklemek isteriz. Kendisi muhabbetine doyum olmayan, alanında son derece başarılı, tam bir “tanısanız çok seversiniz” insanıdır, aklınızda bulunsun.

Balat Fener Turu
Balat & Fener Turu Başlasın!

İşte geldik buradayız, kendi şehrimizde turist olmanın haklı gururunu yaşıyoruz. Peki Balat’ı gezmeye nereden başlanır? Aslına bakarsanız tamamen nasıl bir gezi planladığınıza bağlı. Şayet tarihi bir tur yapmak niyetindeyseniz klasik başlangıç noktası Cibali Kapısı. Eski Tütün Fabrikası’nın (şu anki Kadir Has Üniversitesi) hemen yanında bulunan kapının adının neden Cibali olduğuyla ilgili birçok rivayet var. Ancak çoğu “adı bilmemneymiş, sonra zamana cibülü cibele hebele höbölö diye diye Cibali’ye dönüşmüş” gibi klasik ismin kaynağını bulamayınca ortaya atılan dönüşüm hikayelerinden ibaret olduğu için doğru bilgiye sahip değiliz, dolayısıyla o konulara hiç girmeyelim. Cibali Kapısı’nı gördükten sonra ise Kadir Has Üniversitesi’ni gerinizde bırakacak şekilde Eyüp yönüne doğru yürümeye başlarsanız, aslında Balat keşfinize oldukça iyi bir noktadan başlamış olursunuz. Bu noktadan sonra ise gezi planınız tamamen size kalmış, çünkü yukarıda da söz ettiğimiz gibi bölgede birçok kilise, camii ve tarihi yapı var. Biz aşağıda gezip görme fırsatımızın olduğu ve büyük ihtimalle en turistik/en popüler olanlarından biraz söz edeceğiz. Daha kapsamlı ve detaylı bir gezi için Fener & Balat civarına kesinlikle daha ciddi bir vakit ayırmak ve çok daha kapsamlı bir araştırmada bulunup gitmek gerektiğini düşünüyoruz, o yüzden o başka bir yazının işi.

Balat Fener Turu
Fikret Amca Bize Ne Öğretti?

Yakından görmezlerse ölecekler hastalığına yakalandığımız için kafamıza koyduğumuz Fener Rum Lisesi’ne doğru yol almadan önce biraz evlerin arasında kaybolma kararı aldık. Bu sırada bölgenin en güzel sokaklarından biri olan Merdivenli Yokuşu‘na denk gelmiş ortalıkta hunharca dolanıyorduk ki, şans eseri Fikret Amca ile karşılaştık. Fikret Amca büyük ihtimalle Balat’ın en sempatik ve sıcakkanlı insanı unvanına sahip. Görüp de sevmeyecek, tanıyıp da bir daha görmek istemeyecek insan olamaz. Kendisi ortalıkta aylak aylak dolanıp fotoğraf çektiğimizi görünce yanımıza geldi ve sohbet etmeye başladık. Mimarlık öğrenci olduğumuzu düşündü blogger’ız demek gibi bizi büyük bir karmaşanın içine sürükleyebilecek bir cümle kurmak yerine, bir yerlerde yazıyoruz dedik, hoşuna gitti. Gelin ben size buraları biraz anlatayım o zaman dedi. Başladık Merdivenli Yokuşu’nun hikayesini dinlemeye.

Balat Evleri
Fikret Amca doğma büyüme Balatlı olduğu için her yerden, her şeyden haberi var, gerçek bir Balat Master. Sohbete başladığımız gibi bize “Eskiden buraya gelmeye korkarlardı, şimdi geleni gideni bol, ama herkes bol keseden sallıyor” diyor ve Balat’ın güvenlik açısından sıkıntılı bir bölge olmadığını vurgulamak istercesine orada avukatların, öğretmenlerin, “aydın insanların” yaşadığından bahsediyor. İlgilendiğimiz için hoşuna gitmiş olacak, anlatmaya devam ediyor, “Ben çocukken burada yaramazlık yapınca Yahudi komşularımızın evine kaçardım, akşam 5 oldu mu Rum komşularımızın çay saati olurdu, ona giderdik, şimdi pek öyle değil tabii.” Evet, artık öyle olmaması üzücü, ama yine de gözlemlediğimiz kadarıyla Balat’ta mahalle kültürü tam gaz devam ediyor, inanılmaz sıcak bir ortam var hakikaten. O sırada düşüncelerimizi doğrularcasına Fikret Amca mahalleden geçen birkaç kişiyle selamlaşıyor ve “gelin size evin içini gezdireyim, çok eskidir burası” diyor. Başımıza daha güzel bir şey gelebilir miydi? O aşırı güzel evlerden birinin içine gireceğiz, yaşasın! Ev 3 katlı olmasına rağmen bayağı küçük. “Buradaki bütün evler böyledir, herkes bizi köşkte yaşıyor sanıyor” diyor Fikret Amca ve heyecanla bizi bir yere çağırıyor. Duvardaki aynayı kaldırdığı gibi aynanın arkasından işlemeli oyma bir duvar ve musluk çıkıyor. Bölgedeki birçok evin içinden böyle eski şeyler çıkıyormuş, Fikret Amca bayağı gözü gibi bakmış oraya, hala sapasağlam duruyor. Akabinde evin geri kalanını geziyoruz, her yer ahşap, anneanne evi sıcaklığında, yer yer duvarlar dökülmüş ama bir güzel görünüyor ki sormayın! Bir anda yabancı bir hayata dahil olmak ne keyifliymiş.

Sonuç olarak Fikret Amca ile vedalaşıyoruz, yine gideceğimizin sözünü (gideceğiz) ve “siz de o diğerleri gibi yazmayın” öğüdünü dinleyeceğimizin de sözünü vererek yüzümüzde bir gülümseme ile uzaklaşıyoruz. Evet genellemek ne kadar doğrudur bilemeyiz, ama bir şekilde Fikret Amca kafamızda Balat insanı ile özdeşleşiyor ve burayı çok sevmeye bir adım daha yaklaşıyoruz. Şimdi turistik yerleri keşfetmeye devam.

Fener Rum Lisesi
Fener Rum Lisesi

Halk olarak komple karıştırdığımız bir meseleye açıklık getirmek isteriz, toplanın! Efenim o karşıdan gördüğünüz ve her seferinde güzelliğine vurulduğunuz, İstanbul’a tepeden bakan kırmızı renkli bina Fener Rum Patrikhanesi ya da Kırmızı Kilise değil, Fener Rum Lisesi. 1881 yılında inşa edilmiş bu bina, yakından da uzaktan göründüğü gibi inanılmaz heybetli ve ihtişamlı, dolayısıyla yalnızca uzaktan bakmakla kalmayıp yakınına kadar gitmekte fayda var. Maalesef okulun bahçesine girebilme imkanınız olmuyor, kapalı. Sebebi ise muhteşem gelişmiş beyinler ve “fazla” çalışan bazı kafaların burayı “gavur okulu” olarak nitelendirmesi ve yer yer okula zarar verecek eylemlerde bulunması. Camlarına taş atmak falan gibi canice şeylerden bahsediyoruz. Her neyse, buradan çemkirmeyelim, maalesef dışından incelemekle ve fotoğraflamakla kalıyorsunuz, yine de kesinlikle görmeye değer.

-Eğer Instagram’da görüp durduğunuz son dönemlerden klasik Balat fotoğrafını çekmek isterseniz Sancaktar Yokuşu’ndan tepeye çıkarak liseye doğru ilerledikten sonra arkanıza bakmanız yeterli. Hani şu tam iki sokağın ortasında yer alan pembe binanın bulunduğu, iki yanından deniz manzarası görülen görüntüden bahsediyoruz.

Moğolların Meryemi Kilisesi ya da diğer adıyla Kanlı Kilise, Fener Rum Lisesi’nin çok yakınında yer alıyor, gitmişken oraya da bir göz atabilirsiniz.

Fener Rum Patrikhanesi
Fener Rum Patrikhanesi
Fener Rum Patrikhanesi

Kırmızı bina sorunsalına çözüm getirdiğimize göre şimdi gerçek Fener Rum Patrikhanesi’nden bahsedebiliriz. Liseye kıyasla daha gösterişsiz, sade ve küçük bir bina görünce hayal kırıklığına uğramamanız için şimdiden söyleyelim, duyduğumuza göre Osmanlı döneminde diğer dini yapıların camilerden daha büyük olması yasak olduğu için patrikhane bu günkü görüntüsünde. Lakin tabii ki bu yine de çok güzel bir yapı olduğu gerçeğini değiştirmiyor. Ayrıca içi de gerçekten inanılmaz güzel, girip gezebilme imkanınız var, mutlaka zaman ayırın. Bir tek fotoğraf çekip çekmeme konusunda pek emin değiliz, çünkü biz içerde onlarca fotoğraf çektikten sonra birisi yanımıza gelip “Fotoğraf çekin ama, öyle çok açılı, eğilip kalkıp falan çekmeyin, az profesyonel olsun” dedi. Bunu hiç itici ve kaba bir biçimde değil gayet kibar bir şekilde söyledi ama neyi kast ediyordu biz de tam bilemiyoruz. Yine de tüm cümleler fotoğraf çekmekle ilgili sıkıntı olabildiğini işaret ediyordu, artık o kararı da size bırakıyoruz.

Balat Evleri
Balat Evleri

Evleri ve mimarisi ile namı alıp yürümüş Balat – Fener bölgesini keşfe çıktığınızda zaten isteseniz de istemeseniz de kendinizi o evlerin arasında bulacaksınız. Çünkü burası başka yerlerde olduğu gibi tek bir sokak güzel evlerden oluşuyor diye popüler hale gelmiş değil, hakikaten bölge genelinde böyle aşık olunası bir mimari söz konusu. Yani siz peşinden koşmasanız bile o çamaşırlar o binaların arasından sarkıyor olacak, o eskici sokaktan geçecek, o hurdacı bir köşede duruyor olacak ve o küçük çocuklar mahallede, rengarenk bağımsız evler arasında oynuyor olacaklar. Ancak yok kardeşim bana illa ki bir öneri vermeniz gerekiyor diyorsanız Yıldırım Caddesi ve Vodina Caddesi civarından başlayabilirsiniz, oralar size tam olarak istediğinizi verecektir. Yetmez ama evet derseniz de bu civarda sokaklara dalıp biraz kaybolarak (çok yukarı çıkıp tarikata karışmayın da) çok daha güzel keşiflerde de bulunabilirsiniz.

-Civarda dolanırken arada bir içerilere kafa uzatmayı unutmayın. Mesela biz bir müzayedeye denk geldik ve ilk kez gözlemleme şansımız oldu, oldukça da keyifliydi. Öyle elitist müzayede de değil hani, bildiğimiz oturduk “abla çay verelim mi” falan dediler, müzayede izlerken çay içtik, o tip enteresan bir deneyim.

Balat Fener
Balat’tan Gezilecek Yerlerden Kısa Kısa..

-Bulgar Kilisesi (2016 itibarıyla tadilatta olduğunu ekleyelim)

-Aya Nikola Kilisesi

-Rezan Has Müzesi (Kadir Has Üniversitesi içinde yer alıyor)

-Gül Camii (Eski bir kilise, sonradan camiye çevrilmiş)

-Ahrida Sinagogu (Biz giremedik, gezilebiliyor mu bilemiyoruz)

-Ferruh Kethüda Camii (Mimar Sinan tarafından 1562 yılında yapılmış tarihi bir cami)

-Dimitri Kantemir’in Evi ve Müzesi

Balat’tan Bir Takım Mekan Önerileri

Coffee Department Balat
Coffee Department:
Coffee Department kendini “dünyadaki en kaliteli kahve çekirdeklerini bulmayı ve size en güzel deneyimini yaşatmayı amaçlayan bir kahve laboratuvarı” olarak tanımlıyor. Şayet evinizde de kaliteli kahve içmek istiyorsanız sitelerine girerek üye olabilirsiniz. Ancak ben yerinde deneyimlemek istiyorum diyorsanız Kürkçü Çeşmesi Sokak üzerinde, tam bir mahalle havasındaki ortamda, gayet minimal ve sevimli bir dükkanları da var. Şahsen bizi en çok sevindiren şey Berlin’de en sevdiğimiz kahvecilerden biri olan the Barn’ın kahvelerini orada da görmek oldu. Genel olarak kahve işine bayağı özen gösterdikleri için deneyeceğiniz her türlü lezzete kefil olduğumuzu söyleyebiliriz. Mutlaka uğrayın!

Cafe Naftalin
Cafe Naftalin:
Yıldırım Caddesi üzerinde yer alan ve aşırı sevimliliği nedeniyle zaten gördüğünüz gibi dikkatinizi çekecek olan Cafe Naftalin tam bir ev sıcaklığında. Bir kere çalışanlar inanılmaz güler yüzlü, kalkarken sarılasımız geldi desek yeridir. Ayrıca karnınız aç bir halde buraya oturup “ulan menüde amma az yiyecek şey varmış” endişesine kapılırsanız da hemen elinizdekini yere bırakın ve sakinleşin. Çünkü rahibe köfte ve Hatay usulü dolma tabağı bayağı doyurucu ve lezzetli, başka seçenek arayacağınızı sanmıyoruz. Kafenin hemen karşısında Naftalin Eski Dükkanı’nın yer aldığını da ekleyelim, oraya da göz atabilirsiniz.

Cooklife Balat
Cooklife Balat:
Balat’ın en popüler caddelerinden Vodina Caddesi üzerinde en güzel noktalardan birini kapıp yerleşmiş Cooklife. Hemen karşısında bir sokak sanatı, önünüzde misket oynayan çocuklar (tabii ki oyun havası olan değil arkadaşlar saçmalamayın) ama kaotik değil, sadece tatlı bir mahalle karmaşası. Aslında Cooklife Mag’i duyduysanız kendilerini zaten tanıyorsunuz ve bu sebeple daha ilk etapta +1 puanla başlıyor. Sonra kahvaltılarını (özellikle pancake’lerini) deneyince ve kahvelerini tadınca biraz daha sevesiniz geliyor. Tamam diyorsunuz, ben müdavim olmaya hazırım. Gidiniz, tanısanız seversiniz efenim.

Maison Balat
Maison Balat:
Maison Balat’ı görüp de ilginizi çekmeme ihtimalini söylüyoruz: 0. Daha gördüğünüz ilk saniyeden itibaren Paris sokaklarından fırlamış görüntüsü ile gözünüzde kalpler oluşmasına neden oluyor. Burası hem bir antika dükkanı, hem de küçük bir kahveci. İçeriyi dolaştıktan ve belki birkaç orijinal parça kaptıktan sonra hemen dışında yer alan masalardan birine oturarak Balat’ın tadını çıkarabilirsiniz. Bir nebze daha sakin bir noktada yer aldığı için ekstra keyifli oluyor.

Tin Cafe: Tin Cafe Balat’ın yenilerinden. Çok yüksek ihtimalle yakında her yeri yeni dükkanlarla ve kafelerle dolacak olan bölgede erkenden yer kapmış sayılırlar desek yeridir. Rendeci Sokak üzerinde yer alan kafede bi’ kahve molası verebilir ya da bir şeyler atıştırabilirsiniz.

Balat
Forno Balat
: Size 40 yılda bir gerçekleşen nadir bir olaydan bahsetmek istiyoruz: Pide ve lahmacun yapan şık mekan! Pideci dediğin salaş olur, lahmacundu dediğin çirkin olur di mi? Ama yoo, Forno’dan sonra işler değişiyor. Forno’nun görüntüsü Nişantaşı/Karaköy kafesi, içeriği lahmacun, pide. Bu yargıyı sonlandırdıkları ve acayip lezzetli yemekler sundukları için kendilerine teşekkürü bir borç biliriz efenim. Kireçhane Sokak’ya yer alıyor, itinayla gömülünüz.

Rag’n Roll Second Hand and Vintage: Eğer ikinci el ve vintage ürünleri seviyorsanız civardaki en tatlı dükkanlardan biri burası. İçeride takı, kıyafet, gözlük ne ararsanız var, tam kurcalamalık. Yıldırım Caddesi üzerinde yer alıyor, kendisini önündeki ünlü bisikletinden de tanıyabilirsiniz.

Balat Gezilecek Yerler - Balat’ta Gezilecek Sokaklar, En Güzel Fotoğraf Çekilecek Yerler ve Tarihi Turistik Mekanlar

Balat gezilecek yerler İstanbul'un en popüler yerlerindendir. Yerli ve yabancı birçok kişinin ziyaret ettiği semtlerdendir. Dar sokakları ile bilinen Balat nerede sorusu burayı gezmek isteyenlerin bilmesi gerekenler arasında yer alır. Balat'a nasıl gidilir sorusuna ise İstanbul'un farklı yerlerinden ulaşılabilecek şekilde yanıt vermek gerekir. Yürüyerek Balat'ta gezilecek ve fotoğraf çekilecek sokaklar ve turistik yerler yazımızın devamında tüm detayları ile okunabilir.

Balat Gezilecek Yerler

Balat İstanbul'da oldukça sevilen ve sık sık ziyaret edilen yerlerdendir. Fener, Balat ve Cibali birbiri ile iç içe geçmiş semtlerdir. Bu nedenle de burası Fener- Balat olarak da bilinmektedir. Tarihi bir dokusu olan bu semt cazibesini koruduğundan her geçen gün daha fazla kişi tarafından merak ediliyor. Son birkaç yıl içerisinde yurtdışından gelen turistler de buraya oldukça ilgi duymaya başladı. Balat tarihi yarımada Haliç'in kıyısında bulunmaktadır. Hem tarihi hem de son derece modern yerlerden biridir. Zıtlıkları ile öne çıkan Balat'ta gezilecek yerler arasında şunlar yer alır:

  • Balat'ın sokakları
  • Kiremit Caddesi
  • Sancaktar Yokuşu
  • Lebleciler Sokağı
  • Yıldırım Caddesi
  • Vodina Caddesi
  • Fener Rum Ortodoks Patrikhanesi
  • Aya Yorgi Kilisesi
  • Özel Fener Rum Lisesi ve Ortaokulu

Balat'ta mutlaka görülmesi gereken yerler arasında yer alır. Özellikle Balat sokakları oldukça cazip yerlerdendir. Burada renkli fotoğraflar çekmek ise hemen her turistin ilgi duyduğu aktivitelerden biridir.

Balat'ta Yapılabilecekler Nelerdir?

Balat'ta gezinti sırasında birçok antikacı ve mezatçı ile karşılaşmak mümkündür. Antika eşyalara merakı olanlar buralarda ufak çaplı bir define avına çıkabilir. Eski ve yeni moda olan birçok eşya için açık arttırmalar da burada düzenlenir.

Balat'ın konsept ve tarz kafelerinde zaman geçirmek de mümkün. Semtin ruhuna ve atmosferine uygun olarak dizayn edilen kafelerde özellikle kahvaltı ve kahveye olan ilgi oldukça yüksek. Balat için bir semt turuna da katılmak mümkündür. Burada tasarım dükkanlarını gezerek vakit harcamak isteyenler de olabilir.

Balat'ta Nerelere Gidilmeli?

Balat'ta ziyaret edilebilecek birçok nokta bulunur. Hem tarihi sokakları adımlamak ve birçok farklı konseptteki mağazaları ziyaret etmek mümkün. Balat'ın yürüyerek gezilmesi gerektiği de her turistin bilmesi gerekenlerden biridir. Araba ile gezmek semtteki birçok ufak ayrıntıyı kaçırmaya neden olabilmektedir. Böyle durumlarda Balat gezintilerini birçok turist saatlerce yürüyerek gerçekleştirir.

Balat'ı Gezmeye Nereden Başlanır?

Balat'ı baştan sona gezmeyi düşünen kişilerin ilk başlangıç noktası Cibali Kapısı'dır. Özellikle tarihi bir tur yapmak isteyen kişiler buradan başlayarak birçok noktayı sırası ile gezebilir. Balat farklı yönleri ile öne çıkan semtlerden biridir. Gerek fotoğraf çekmek gerekse tarihi mekanları ziyaret etmek adına oldukça popüler bir yerdir.

Balat Ne Kadar Zamanda Gezilir?

Balat gezisinin amacına göre gezi süresini ayarlamak önem taşır. Birçok gezilecek noktası vardır. Her yerde fotoğraf çekmek, tarihini öğrenmek ve atmosferi tam olarak sindirebilmek için en az iki güne ihtiyaç duyulabilir. Bununla birlikte Balat'a ulaşmak için harcanacak yol süresi de süre hesaplanmasına eklenmesi gerekenler arasında yer alır.

Balat'a Nasıl Gidilir?

Semte toplu taşıma araçlarını kullanarak ulaşmak mümkün. Bu toplu taşıma araçlarına binmek için ise Eminönü'ne gitmek önem taşır. Metrobüs de kullanılabilecek ulaşım araçları arasında yer alır. Hem Anadolu hem de Avrupa Yakası'ndan kalkan Metrobüsler ile Balat'a ulaşabilmek mümkündür. Metrobüs kullanmak isteyen kişiler mutlaka Ayvansaray durağında indikten sonra eğer 10 dakika kadar Eminönü tarafına yürürlerse Balat'a kolaylıkla ulaşabilirler. Eminönü Balat'a oldukça yakın bir semttir. Bu nedenle de Eminönü'nden kalkan hemen her ulaşım aracı Balat'a ulaşımda kullanılabilir.

Bol Bol Fotoğraf Çekmelik!

Zamanı Unutturacak Balat Gezi & Mekan Keşfi

Balat tarihi dokusu ile öne çıkan köklü bir İstanbul semti. Semtin sokaklarında dolaşırken bile kültürel açıdan ne kadar zengin olduğunu hissedebilirsiniz. Haliç kıyısındaki bu büyülü semt, metropolün karmaşasından kurtulup biraz nefes almanıza da imkan tanır. Balat, eski İstanbul ruhundan izler arayan birçok yerli ve yabancı turist için de vazgeçilmez bir duraktır. Özellikle Balat sokakları ve bu sokaklara renk katan cumbalı evler, semtin simgesi hâline gelmiştir. Günümüzde popülerliği hızlanarak artan Balat’ta, özgün kafe ve restoranlar bulabilmeniz de mümkün.

Balat’ta gezebileceğiniz noktaları ve farklı atmosferleri ile yeni bir İstanbul deneyimi yaşatacak mekanları keşfetmek ister misiniz? O hâlde yazımıza davetlisiniz!

balat gezilecek yerler

Balat Nerede, Nasıl Gidilir?

İstanbul’a bir kez bile uğramış olan birçok kişi Balat ismini duymuştur. Fakat bu tarihi semte yolunuz düşmediyse aklınıza, “Balat neresi” gibi sorular geliyor olabilir. Balat, İstanbul’un Fatih ilçesi sınırlarında yer alır. Haliç’in kıyısındaki semt, şehrin en merkezi noktalarına komşudur.

Balat İstanbul seyahatinizde, özellikle Tarihi Yarımada’yı gezerken atlamamanız gereken yerler arasındadır. Balata gitmek için Eminönü’nden kalkan İETT otobüsleri kullanılabilir. Araba ile Balat’a gitmek için de Ayvansaray ve Eminönü arasında uzanan Haliç sahil yolu kullanılabilir.

balat nerede

İşte, Balat’ın En Meşhur 10 Mekanı!

Balat; tarihi evleri ve hareketli sokaklarının yanı sıra yeni nesil kafe ve restoran kültürü ile de adından söz ettiren bir semt. Köklü geçmişi ile öne çıkan Balat mekanlarına, yenilikçi konseptleriyle fark yaratan yerler de eklenmiş durumda. Her zevke hitap edebilecek alternatifleriyle dikkat çeken Balat’ın meşhur mekanlarını sizler için listeledik!

1) Maide Cafe

Balat demek eski İstanbul samimiyeti demektir. Bu samimiyeti, lezzetli yemekler eşliğinde yaşayabileceğiniz yerlerden birisi de Maide Cafe. Mekan, özgün iç tasarımı ve güler yüzlü çalışanları sayesinde Balat’ın sıcak semt atmosferini konuklarına fazlasıyla hissettiriyor. Yaprak sarma gibi atıştırmalıkları ve çeşitli ana yemekleri ile damaklarınızı tatlandıracak mekanın tiramisu ve elmalı tartını da mutlaka denemelisiniz.

Adres: Balat Mahallesi, Yıldırım Caddesi No: 26 A, 34087 Fatih, İstanbul

İletişim: 0531 497 52 65

maide kafe balat

2) Cumbalı Kahve

Cıvıl cıvıl bir Balat sokağının köşesine yerleşmiş olan Cumbalı Kahve, sıcak atmosferi ile sizi kendisine hayran bırakabilir. Güler yüzlü ve ilgili çalışanlar sayesinde gün sonunda Balat’tan keyifle ayrılabilirsiniz. Kahve çeşitleri konusunda oldukça iddialı olan mekanda sunum da son derece özenli. Filtre kahve çeşitlerini ve ıslak keki denemeden Cumbalı Kahve’den ayrılmamanızı öneririz.

Adres: Ayvansaray Mahallesi, Kürkçü Çeşmesi Sokak, No 12, Fatih, İstanbul 34087

İletişim: 0539 415 80 80

cumbalı kafe balat

3) Cooklife

Balat’a gittiğinizde iç açıcı bir mekanda soluk almak isterseniz Cooklife iyi bir tercih olabilir. Cooklife’ın, Balat’a has İstanbul zarafetini ön plana çıkarabilen ferah bir havası var. Gün boyu Balat sokaklarını gezdikten sonra soluklanıp kahve ya da çay içmek için ideal bir yer. Balat kahvaltı için de tercih edilebilen bir semt ve semtin en güzel kahvaltılarından birisini de Cooklife’da bulabilirsiniz. İdeal bir kahvaltı mekanı arıyorsanız, Cooklife’ın zengin ürün çeşitliliği ile öne çıkan serpme kahvaltı menüsünü deneyebilirsiniz.

Adres: Balat Mahallesi, Akçin Sk. D: No: 3/B, 34087 Fatih, İstanbul

İletişim: 0212 533 11 55

cooklife balat

4) Kadraj

Balat kendine has görselliği ile fotoğraf tutkunlarının vazgeçemediği semtlerden birisidir. Kadraj da fotoğrafçıların çok sevdiği Balat’ın, fotoğraf ve sinema konsepti üzerine kurulmuş şirin bir mekanı. Balat’ı seviyorsanız ve fotoğraf ile ilgileniyorsanız, Kadraj’a mutlaka uğrayın. Eski kameraların, fotoğrafların ve afişlerin süslediği bu mekan, kahve ve tatlılarıyla da lezzetli bir Balat deneyim yaşamanızı sağlar. Balat’ın tarihi dokusunu fotoğraf ve sinema ile tamamlayan Kadraj, İstanbullu sanatseverlerin görmesi gereken yerlerden birisi.

Adres: Ayvansaray Mahallesi, Kürkçü Çeşmesi Sk. No:10, 34087 Fatih, İstanbul

İletişim: 0212 635 57 83

kadraj balat

5) Coffee Department

Kahve konusundaki özeni ile dikkat çeken Coffee Department ferah atmosferi ile Balat’ın huzurlu mekanlarından birisi olmayı başarmış. Farklı demleme yöntemleri ile kahve tutkunlarının beğenisini kazanan mekan, bu alanda İstanbul’un en iyileri arasında sayılabilir. Kahveye odaklanan özgün bir mekan arıyorsanız Balat’a gittiğinizde, samimi ve rahat ortamıyla öne çıkan Coffee Department’a uğrayabilirsiniz.

Adres: Ayvansaray Mahallesi, Kürkçü Çeşmesi Sk. No: 5, 34087 Fatih, İstanbul

İletişim: 0532 441 66 63

coffee department

6) Cafe Naftalin K.

Balat kafeler açısından oldukça zengin bir semt. Sokaklarının ve evlerinin yanı sıra kafeleri de son derece farklı ve özgün tasarımlara sahip. Cafe Naftalin K. da vintage tarzdaki tasarımıyla size nostaljik bir atmosfer sunar. Ev limonatası ve lezzetli tatlıları ile dikkat çeken mekanda Balat’ın tarihi yönünü fazlasıyla hissedebilirsiniz.

Adres: Balat Mahallesi, Yıldırım Cd. No: 22, 34087 Fatih, İstanbul

İletişim: 0533 202 27 68

cafe naftalin

7) Asitane Restaurant

Balat gibi önemli bir İstanbul semtinde tarihi Osmanlı mutfağından izler görmemek olmaz elbette. Asitane, Osmanlı yemekleri konusunda sadece Balat’ın değil İstanbul’un en önemli mekanlarından birisi olarak gösterilir. Güler yüzlü çalışanları ve üst düzey servis kalitesi ile dikkat çeken mekan, turistlerin de gözdesi hâline gelmiştir. Semtin tarihi sokaklarını gezdikten sonra Osmanlı mutfağını keşfe çıkmak isterseniz Asitane’ye uğrayabilirsiniz. Asitane’ye geldiğinizde, gömlek kebabı gibi ilgi çekici Osmanlı lezzetlerini denemenizi öneririz.

Adres: Dervişali Mahallesi, Kariye Cami Sk. No: 6, 34240 Fatih, İstanbul

İletişim: 0212 635 79 97

asitane restaurant balat

8) Balat Sahil Restoran

Deniz ürünlerini seviyorsanız Balat’ta geçen bir günün ardından Sahil Restoran’a uğrayabilirsiniz. Mekan, mezeler konusunda İstanbul’un en iyi yerleri arasında. Özellikle pilaki, enginar dolması ve mantar turşusunu denemelisiniz. Balat Sahil Restoran’ın Vedat Milor tarafından da beğenildiğini belirtelim.

Adres: Balat Mahallesi, Mürselpaşa Cd. No: 245, 34087 Fatih, İstanbul

İletişim: 0212 525 61 85

balat sahil restoran

9) Agora Meyhanesi 1890

Şiirlere ve şarkılara konu olan Balat Agora Meyhanesi, köklü geçmişiyle bilinir. Balat’ın simge mekanları arasında gösterilen Agora Meyhanesi’nde dostlarınızla keyifli bir akşam geçirebilirsiniz. Izgara konusunda gerçekten başarılı olan mekanda çiroz ve şakşuka gibi tatları da mutlaka denemelisiniz.

Adres: Balat Mahallesi, Mürselpaşa Cd. No: 185, 34087 Fatih, İstanbul

İletişim: 0212 631 21 36

agora meyhanesi balat

10) Tarihi Balat Turşucusu

Balat’a gelince Tarihi Turşucu’ya uğramamak olmaz. İstanbul’un en iyi turşucuları arasında gösterilen mekanda, birçok farklı turşu çeşidini bulabilirsiniz. Turşu suyu da içebileceğiniz Tarihi Balat Turşucusu’nun nefis şalgamını denemelisiniz.

Adres: Balat Mah., Ayan Cad. No: 86, 34087 Fatih, İstanbul

İletişim: 0533 434 48 34

balat turşucusu

Fotoğraf Makinesini Alan Gelsin! Balat Gezilecek Yerler Listesi

Balat özellikle yürüyerek gezmeyi ve gezerken fotoğraf çekmeyi sevenler için son derece cazip bir semt. Cıvıl cıvıl sokaklarda yer alan rengarenk evleri, keyifli bir gün geçirmek için oldukça ideal bir ortam sunar. Her köşesinde yüzlerce fotoğraf çekmek isteyeceğiniz bu tarihi semtin kültürel zenginliğini keşfe çıkmak için tüm gün bile yeterli olmayabilir. Tarihi camileri ve eski evleri ile öne çıkan semtte farklı kültürlere ait izler de görebilirsiniz. Birçok Balat kilisesi özgün mimarisi ile semt kültürüne zenginlik katar.

İşte, sizin için hazırladığımız, eski İstanbul’u ruhunuzda hissetmenizi sağlayacak Balat gezilecek yerler listesi:

  • Ferruh Kethüda Camii
  • Cumbalı Tarihi Evler
  • Merdivenli Yokuş
  • Küçük Mustafa Paşa Hamamı
  • Çıfıt Çarşısı
  • St George Katedrali
  • Stefan Kilisesi
balat gezilecek yerler

Gezi Rehberi ve Nerede Ne Yenir? kategorilerini ziyaret edebilirsiniz.

Karaköy Kafeleri – Orijinal ve Nezih! En İyi 10 Mekan Tavsiyesi

Yeldeğirmeni Mekanları – Sizi Mutlu Edecek En Gözde 10 Adres

Çukurcuma’da Ne Yenir? Eski Günlere Döndürecek 5 Nostaljik Mekan

Samatya Restoranları – Tarihin İzini Takip Edebileceğiniz 10 Mekan

Cihangir’de Nerede Ne Yenir? Uğramanız Gereken 10 Popüler Mekan

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır