adalar rum yetimhanesi / Büyükada Rum Yetimhanesi 57 yıl sonra ayağa kaldırılacak

Adalar Rum Yetimhanesi

adalar rum yetimhanesi

Büyükada Rum Yetimhanesi

Büyükada Rum Yetimhanesinin Havadan Adalar Sergisi'nde yer alan bir fotoğrafı.

Büyükada Rum Yetimhanesi (ya da Prinkipo Rum Yetimhanesi),[1][2]Büyükada'da bulunan yetimhanedir. yılları arasında hizmet veren yetimhane, Avrupa'nın en büyük, Dünyanın ise ikinci en büyük ahşap yapısı olarak kabul edilmektedir.[3][4][5]

Tarihçe[değiştir

Büyükada Rum Yetimhanesi: 'te kapısına kilit vurulan ve restorasyon çalışmaları başlayan binanın hazin öyküsü

Büyükada'daki yetimhane

Kaynak, STELYO BERBERAKİS

Son günlerde İstanbul Büyükada'da bir zamanlar öksüz Rum çocukların barındırıldığı yetimhanenin onarıma alınması ile ilgili yayımlanan haberler, Avrupa'nın en büyük ahşap yapısı olan bu binanın özgeçmişini akıllara getiriyor.

Yayın organlarının tek kaynağa dayalı olarak verdikleri haberlerde Büyükada Rum Yetimhanesi'nin yılında niçin aniden kapatıldığına, niçin mühürlendiğine, içindeki çocuğun yetimhaneyi apar topar nasıl terk etmek zorunda kaldığına ve nereye gittiklerine, görkemli ahşap binanın harap hale gelmesinden sonra tapusunun nasıl 'da tekrar İstanbul Rum Patrikhanesi'ne iade edildiğine hiç değinilmiyor.

Acıklı bir drama ile özdeş olan yetimhanenin özgeçmişi özetle şöyle:

'lerin sonlarında Fransızlar tarafından inşa edilen bu bina Avrupa'nın en büyük, dünyanın ise ikinci büyük ahşap yapısıydı.

Fransa'dakilerin benzeri bir kumarhane ve otel olarak kullanılması öngörülüyordu. Ne var ki bu kumarhane-otel anlayışı, dönemin Osmanlı yönetiminin örf ve adetlerine ters düştüğü için gerekli izin alınamadı, bina satışa çıkarıldı.

İnşaatı tamamlanamayan bina, Balıklı Rum Yetimhanesi'nin kullanımı için dönemin en zengin Rum ailelerinden birine ait Andreas Syngros Vakfı tarafından 15 bin Osmanlı lirası karşılığında satın alındı.

Diğer bir zengin Rum ailesi olan Zarifislerin altın Osmanlı lirası ve Sultan Abdülhamit'in bağışladığı Osmanlı lirası ile Rum Patrikhanesi'nin himayesine verildi.

Bina, 21 Mayıs 'te Sultan Abdülhamit'in ve dönemin Rum Patriki 3. İoakim'in de katıldığı bir törenle yetimhane olarak hizmete açıldı.

Sultanın fermanıyla yetimhaneye her gün 7,5 okka et ve yeterince ekmek gönderiliyordu.

Kaynak, STELYO BERBERAKİS

Yetimhane, odadan, büyük bir mutfaktan, görkemli bir kütüphaneden oluşuyordu. 15 de personeli vardı.

Ayrıca ilkokul ve çeşitli meslek okullarını da barındırıyordu. Üç Rum, iki de Türk öğretmeni bulunuyordu.

Ancak yetimhane 61 yıl sonra, 21 Nisan 'te Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından ansızın kapatıldı, bina mühürlendi.

Yetimhanedeki çocuk kendi olanaklarıyla apar topar Büyükada'daki kilise ve manastırlara sevkedildi.

Kıbrıs'taki faşist Rum çetelerinin Kıbrıslı Türkleri katletmesi üzerine Türk savaş uçaklarının adada alçak uçuşlar yaparak "müdahale sinyalleri" verdiği, 'daki Türkiye-Yunanistan Dostluk Anlaşması uyarınca İstanbul'da yaşayan Yunan uyruklu 12 bin Rum ailenin mal ve mülklerine el konularak sınır dışı edildiği bir yıldı

Kaynak, STELYO BERBERAKİS

'Çok hüzünlü bir manzara'

Yetimhanenin son müdiresi Marika Hatsu, 'de yetimhane ile ilgili anılarını kaleme aldığı kitabında şunları yazıyordu:

"Eğitim Bakanlığı binanın iki gün içinde boşaltılmasını ve kendilerine teslim edilmesini istedi. Gerekçe olarak yangın tehlikesi gösterildi. Birkaç günlük süre tanınması ricası reddedilince, çocuklar apar topar adada bulunan iki manastıra yığdırıldı. Çok hüzünlü bir manzara ortaya çıktı.

Akşamın saatlerine kadar herkes, küçük çocuklar dahil, panik içinde bir şeyler taşıyarak koşuşturuyor. Kiminin elinde bir battaniye, kiminin elinde kitaplar, kiminin elinde giysiler, çanak çömlekler vardı. çocuğumuz yuvalarını böyle kaybetti."

Kaynak, STELYO BERBERAKİS

"Yetimhanenin kapatılmasından iki gün sonra kutlanan 23 Nisan Gençlik ve Spor Bayramı'nda manastıra yığdırılan öksüz çocuklar da adada düzenlenen törenlere zorunlu olarak katılacak ve marşlar söyleyecekti..

"Çocuklarımızın dramı burada da bitmiyecekti. Eğitim Bakanlığı, çocukların sevk edildiği manastırların yetimhane standartlarına uymadığı gerekçesiyle tahliyelerini istemiş, çocuklar bu kez kendilerine, sığınacak birer aile aramaya başlamıştı."

Patrikhane, AİHM'de açtığı davayı kazandı

23 bin metrekarelik bir alana inşa edilen ahşap binada hiç yangın çıkmadı. Bina Milli Eğitim Bakanlığı tarafından kullanılmadı.

Aralarında Dünya Doğayı Koruma Vakfı'nın da (WWF) bulunduğu yerli ve yabancı bir çok iş adamının ve şirketin, onarım ve kullanım önerileri reddedildi.

Son olarak yılında ahşap binanın kullanımı için Patrikhane ile bir turizm şirketi arasında yapılan 50 yıllık kira anlaşması, Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından engellendi.

Kaynak, STELYO BERBERAKİS

Patrik Bartholomeos, yıkılmaya yüz tutan ahşap binanın tapusunun Patrikhane'ye iadesi için Türk mahkemelerinde açtığı davaların hepsini -Yargıtay dahil- kaybettikten sonra 'te Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) başvurdu ve 'de davayı kazandı.

'e kadar ayakta kalan, öksüz çocuklara hizmet veren ve yıllar içinde harabeye dönen binanın tapusu 'da Patrikhaneye iade edildi.

Büyükada'nın en yüksek tepesinde bulunan yetimhanenin harap halini 10 yıl önce yakından görme ve fotoğraflarını çekme fırsatını bulmuştum.

Çatıları yıkılmış, dış cephesi de içler acısı durumdaki binanın içi daha da vahim durumdaydı.

Bir zamanlar yüzlerce çocuğa yuva olan bu görkemli ahşap binanın yeniden onarılmasının ne kadar zor olacağını düşündükçe insanın içini bir ümitsizlik sarıyordu.

Düştü düşecek ahşap merdivenlerdeki oymalı trabzan, zamanın tahrip ettiği geniş salonun köşesinde kendi kendine çürüyen bir piyano, hemen yanıbaşında büyük bir hayvanın iskelet kemikleri, müdür odasındaki yarı yıkık duvarlar

Kaynak, STELYO BERBERAKİS

'lı, 30'lu ve 40'lı yıllardan kalma sararmış öğrenci kayıtlarını, yerlere savrulmuş karneleri, ders görülen sıraların üzerinde öksüzlerin çizdiği hala okunan isimleri ve tarihleri okumak mümkündü.

Büyükada Rum Yetimhanesi'nin ne Kıbrıslı Rumlarla ne de Yunanistan'la hiçbir ilgisi yoktu.

Europa Nostra ve Avrupa Yatırım Bankası 'de yetimhaneyi "Avrupa'nın tehlike altındaki kültürel miras alanları" listesine almıştı.

Yeniden mülkiyet hakkını kazanan Fener Rum Ortodoks Patrikhanesi, geçtiğimiz hafta içinde tarihi yapının restorasyonu için ilk adımı attı.

Kaynak, STELYO BERBERAKİS

Demirören Haber Ajansı'na göre (DHA) yetimhanenin çizim rölevesini İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) iştiraki BİMTAŞ yapacak.

Tarihi yapıda insansız hava aracı ve lazer tarama gibi uzaktan algılama metotları kullanılarak dijital belgeleme çalışmaları yapıldı.

Yıllardır çökme tehlikesi yaşayan yetimhanenin zemininde de çökmeler oluşmuş. Yetimhane bahçesine ise çökme riskine karşı patrikhanenin izni olmadan kimse alınmıyor.

Büyükada Rum Yetimhanesi: Dünyanın İlk Çok Katlı Ahşap Yapısının Tarihine ve Büyüleyici Hikayesine Tanık Olun

Haberler

Seyahat

Büyükada Rum Yetimhanesi: Dünyanın İlk Çok Katlı Ahşap Yapısının Tarihine ve Büyüleyici Hikayesine Tanık Olun

'ten bu yana kapalı olan Büyükada Rum Yetimhanesi, dünyanın ilk çok katlı ahşap yapısı olarak biliniyor. Aynı zamanda dünyada halen de en büyük ahşap bina olduğu iddia ediliyor. BİMTAŞ tarafından Ağustos ayında restorasyon çalışmalarının başlatıldığı Büyükada Rum Yetimhanesi hakkında merak ettiğiniz tüm bilgilere bu içeriğimizin devamında ulaşabilirsiniz.

İşte Büyükada Rum Yetimhanesi hakkında merak edilen her şey:

Büyükada Rum Yetimhanesi Hakkında Bilgi

Büyükada Rum Yetimhanesi Hakkında Bilgi

Büyükada Rum Yetimhanesi Mimarisi

Büyükada Rum Yetimhanesi Mimarisi

Büyükada Rum Yetimhanesi Nerede? Nasıl Gidilir?

Büyükada Rum Yetimhanesi Nerede? Nasıl Gidilir?

Büyükada Rum Yetimhanesi'nin Hikayesi

Büyükada Rum Yetimhanesi'nin Hikayesi

Yeniden Patrikhaneye İadesi

Yeniden Patrikhaneye İadesi

Büyükada Rum Yetimhanesi Hakkında Rivayetler

Büyükada Rum Yetimhanesi Hakkında Rivayetler

Büyükada Rum Yetimhanesi Gezgin Yorumları

Büyükada Rum Yetimhanesi Gezgin Yorumları

Büyükada Rum Yetimhanesi Çevresinde Gezilecek Yerler

Büyükada Rum Yetimhanesi Çevresinde Gezilecek Yerler

Bu içerik de ilginizi çekebilir:

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır

© 2024 Toko Cleax. Seluruh hak cipta.