mide mikrobu tahlili / Mide Mikrobu Nasıl Bulaşır? | Yeditepe Üniversitesi Hastanesi

Mide Mikrobu Tahlili

mide mikrobu tahlili

Helikobakter pilori nedir ?

 
 

 

Helikobakter Pilori nedir?

Mide yakınmaları nedeniyle doktora başvuran ve endoskopileri yapılan hastalardan sıkça duyulan  ‘’ midemde mikrop varmış’’ sözleridir. Birçok hastada yoğun bir korku ve endişe yaratır bu mikrop varlığı. Bu mikroptan korkmalımıyız ? Bu mikrop midede ne gibi hastalıklara yol açar? Bu mikrop kansere neden olur mu?  Tedavisi nedir ? Midede asit ortamda mikrop yaşayabilir mi? Mikrop nasıl bulaşır?Eşimden bana geçer mi? Tüm bu soruların yanıtlarını bu yazımızda bulacaksınız.

seafoodplus.info mikrobunun adı nedir ? Bu mikrop ne zaman bulundu?

Mikrobun adı ‘’Helikobakter pilori’’( Hp) seafoodplus.info Marshall ve Robin Warren yılında insanda mide örneklerinde  Hp’yi üretmişler ve buluşları nedeniyle yılında Nobel ödülüne layık görülmüşlerdir.

Görüldüğü üzere bilim adamlarının bu mikrobu ortaya çıkarmaları 30 yıl öncesine dayanmaktadır.

seafoodplus.infobakter pilori nasıl bir mikroptur ? Midede nasıl yaşayabiliyor ?

seafoodplus.info çomak şeklinde, boyutu × mikron olan, çok hareketli ve üremesi yavaş bir seafoodplus.infoıladığı  üreaz enzimi  sayesinde midede barınabiliyor, kendini  aside karşı seafoodplus.infozin  içinde  koruyucu mukus tabakası vardıseafoodplus.info tabakası mide iç duvarını seafoodplus.info bu mukus tabakasının  içinde  yaşamaktadır. Duodenal  (oniki  parmak barsağı) ülserlerinin  %90’nından fazlasının ve mideülserlerinin  yaklaşık %80’inin nedeni Hp’dir.

seafoodplus.infobakter pilorinin görülme sıklığı nedir ?

Dünyada en sık görülen enfeksiyon  hastalıklarından  bir  seafoodplus.infoşık olarak dünya  nüfusunun 50’inde  görülmektedir. Hp’nin görülme sıklığı ülkelerin sosyoekonomik  düzeyi  ile  yakından ilişseafoodplus.infoşmemiş  ülkelerde gelişmiş ülkelere  göre çok daha sık görülmektedir.Örneğin Amerikada bu mikrobun  görülme sıklığı % dolayında iken  ülkemizdeki  sıklığı  % dolayındadır.

Ülkemizde H. pylori  sıklığı bölgelere göre değişmektedir. Ülkemizde  H. pilori'nin 18 yaş üzerindeki sıklığı   %'tir.Ülkemizde yapılan geniş çaplı bir araştırmada  Hp sıklığı  erkeklerde %84, kadınlarda %81 olarak bulunmuştur. En sık   (%86) yaşlar arasında görülmektedir. Yetmiş yaşın üzerinde en düşük oranda (%77) bulunmuştur.

 Bölgelere  göre bakıldığında ise H. pilori ; Doğu Anadolu  bölgesinde yaşayanlarda en yüksek (%88), Güneydoğu Anadolu bölgesinde yaşayanlarda ise en düşük (%79) oranda  saptanmıştır.

  seafoodplus.infobakter pilori nasıl bulaşır?

En önemli sorulardan bir seafoodplus.info mikrop ile baş etmenin yolu mikrobun bulaşmasını engellemekten geçseafoodplus.infonde mikrop saptadığımız hastaların en çok sorduğu soru ‘’Hocam bu mikrop nereden mideme geldi ‘’. Bakterinin kaynağı insandıseafoodplus.infoi  kalabalık ailelerde, sosyoekonomik  durumu düşük kişilerde; kışla,yurt ve hastane gibi insanların yakın temas içinde oldukları yerlerde sık görülüyor.

 İnsanın  midesinde yerleşen bu mikrop  doğal olarak büyük abdest ile dışarı atılıseafoodplus.infoan insana  tükrük ve dışkı ile direkt  temas veya  bunlarla kirletilmiş gıda ve suyla  bulaşabilmektedir. Öpüşme veya  mikrobu taşıyan  kişinin diş fırçası, kullandığı kaşık,çatal gibi aletlerin  başka bir kişi tarafından  kullanımı ile bulaş  söz konusu  seafoodplus.info içerisinde ağza giren bir ev aletini kimsenin kullanmaması gerekmektedir. Bazen annem,babam darılmasın gücenmesi n diye onun kullandığı kaşık ya da çatalı kullanıseafoodplus.info şekilde onlardaki  mikrop size  kolayca bulaşabilmektedir. Kötü su kaynaklarının kullanımı, kalabalık  ailelerde  yaşam  yine  önemli  faktöseafoodplus.infoik, alt yapı, kanalizasyon sistemi, içme sularının  arıtılması ve sterilize  edilmesi  son derece öseafoodplus.infoğım suları ile içme suyunun  kirletilmesi  bulaşmada çok öseafoodplus.info suların içilmesi ve bu sularla sulanan sebzeler, bu sularla yıkanan sebzeler ile mikrop kolayca bulaşabilir.

Temizlik kurallarına uyulması  örneğin ; tuvalet  sonrası  ellerin yıkanması  son derece önemlidir.

seafoodplus.info’nin midede neden olduğu hastalıklar nelerdir?

·         Akut ve kronik gastrit

·         Peptik ülser hastalığı

·         Mide MALT lenfoması

·         Atrofik gastrit, intestinal metaplazi

·         Mide kanseri

Bakterinin  keşfinden  önce sigara, alkol, kafein, asit, baharatlı yiyecekler ve stres  ülserin temel nedenleri  olarak  kabul ediliyordu. Hastaların çoğuna  uygulanan  tedaviler ile şikayetler azalmakta ancak   etken mikrop  ortadan  kaldırılmadığından kalıcı bir çözüm  sağlanamıyordu. Ülser  kronik  bir hastalıktı  ve  ülserin  ömür boyu sürebileceğine  inanılırdı.Ne yazık ki 30 yıl öncesinde ülser için hastalar ameliyat edilmekte seafoodplus.info’nin keşfi  tıpta çığıra yol açmış ve ülserin en önemli  nedeninin  Hp olduğu anlaşılmıştır. Artık biliyoruz ki; günümüzde ülserin % nedeni  Hp’seafoodplus.info artık hastalarımıza ülser  tedavisi için öncelikle bu mikroba  yönelik antibiyotik tedavisi  seafoodplus.info eğer mideden  temizlenirse  ülser kökten iyileşiyor ve kolay kolay nüks etmiyor.

seafoodplus.info mide kanserine yol açar mı?

 Mide kanseri ile HP infeksiyonu ilişkisi ilk defa Marshall tarafından de işaret edildi. On yıl sonra de Uluslararası kanser çalışma grubu Hp’yi  kanserojen  bakteri  olarak tanımladı.Uluslararası büyük araştırmalarda  HP + ( HP pozitif ) hastaların normallere  göre 4 kat daha kanser  gelişme riski taşıdığını göstermiştir. Ülkemizde yapılan bir çalışmada mide kanserli hastaların %81’inde kanda  mikroba  karşı antikor pozitifliği saptanmıştıseafoodplus.info antikor pozitifliği hastaların Hp ile infekte olduğunu göstermektedir.

Helikobakter pilori  direk  etki ile kansere neden seafoodplus.infoıladığı  enzimler  sayesinde mide epitel zarında  hasar oluşturuyor, ayrıca midenin savunma  mekanizmalarını  bozuyor  ve kronik bir iltihaba neden oluyor. Aynı zamanda  midede  askorbik  asid (C vitamini) azalır. Bilindiği üzere askorbik asidin  antioksidan ve antikanser  etkisi  vardır. Son olarak HP; mide mukozasında kronik  tahribata neden olarak mide kanserinin  başlamasına  neden olabilir. Ancak neden  Hp (+)  hastaların çok az bir kısmında  kanser geliştiği ve ne kadar zaman sonra  kanserleşme  başlayacağı  konuları bu gün açıklığa kavuşturulamamıştır.Mide kanseri nde Hp  risk faktörlerinden bir tanesidir, hepsi değildir !

Beslenme alışkanlığı da mide kanserinin oluşmasında Helikobakter piloriye etki seafoodplus.info, turşu,nitrit ve nitrattan zengin işlenmiş et gibi yiyecekler ve ev konservesi  tüketimi de mide kanserinin oluşumunda rol oynamaktadıseafoodplus.info nedenle tuz ve tuzlu  gıdaların az tüketilmesi son derece öseafoodplus.info karşılık meyve ve sebze midedeki  mikrobun yapacağı tahribatı azaltmaktadır.

Helikobakter pilori midede önce akut gastrit, sonra kronik gastrit, arkasından atrofik gastrit ve intestinal metaplazi  ( İntestinal metaplazi, mide mukozasında  barsak tipi mukoza adacıklarının ortaya  çıkmasıdır ) ,displazi ve kansere neden  olmaktadır.

Bu  yazıyı okuyan birçok vatandaşımızda midede atrofik gastrit veya intestinal  metaplazi söz konusu seafoodplus.info nedenle bu konuları biraz açmakta yarar görüyorum.

Atrofi,  hücre boyutlarında küçülme ve hücre içeriğinin kaybı olarak tanımlanabilirseafoodplus.info

Ne zaman doktora görünmeli?

Sizi endişelendiren herhangi bir kalıcı belirti ve semptom fark ederseniz, doktorunuzdan randevu alın. Şunları yaşarsanız derhal tıbbi yardım alın:

  • Şiddetli veya kalıcı karın ağrısı
  • Yutma güçlüğü
  • Kanlı veya siyah katranlı dışkı
  • Kahve telvesi gibi görünen kanlı veya siyah kusmuk

mide mikrobu neden olur?

Mide mikrobunun nedeni kesin olarak bilinmemekle birlikte, kişiden kişiye tükürük, kusmuk veya dışkı ile doğrudan temas yoluyla bulaşabilir. H. pylori , kontamine yiyecek veya su yoluyla da yayılabilir.

mide mikrobu nasıl tedavi edilir?

Bakterilerin belirli bir antibiyotiğe direnç geliştirmesini önlemeye yardımcı olmak için genellikle aynı anda en az iki farklı antibiyotikle tedavi edilir. Doktorunuz ayrıca mide astarınızın iyileşmesine yardımcı olmak için asit baskılayıcı bir ilaç yazacak veya önerecektir.

Doktorunuz tedavinizden en az dört hafta sonra H. pylori testi yaptırmanızı önerebilir . Testler tedavinin başarısız olduğunu gösteriyorsa, farklı bir antibiyotik ilaç kombinasyonu ile başka bir tedavi türüne geçebilirsiniz.

False

Mide Mikrobu Nedir, Nasıl Tedavi Edilir?

‘Helicobacter pylori’ olarak isimlendirilen mide mikrobu kişinin bedeninde bulunan bakterilerden bir tanesidir. İleri seviyede mide mikrobunun bulunması durumunda mevcut ülserin kansere çevirmesine yol açabilir. Bundan dolayı mide mikrobu tanısı ve tedavisi önem taşır.

'Helicobacter pylori' olarak da adlandırılan bu mikrop, çoğu insanın midesinde, kişiye bir zarar vermeden yaşayabiliyor. Yapılan bir araştırmaya göre Türkiye’de yaşayan kişilerde mikrop taşıyanların oranı, bazı yerlerde yüzde 90'lara kadar ulaşmaktadır. Gelişmiş ülkelerde ise bu seviye % 50'ler civarında seyretmektedir.

Mide Mikrobu Neden Olur?

Mide mikrobunun oluşma sebebi kesin olarak bilinmemektedir. Mide mikrobunun bulaşma yollarını şu şekilde sıralayabiliriz; 

  • Kişiden kişiye tükürük yolu ile bulaşabilir.
  • Kusmuk yolu ile geçebilir.
  • Dışkı yolu ile yayılım gösterebilir.
  • Direkt temas yolu ile de geçebilir. 

Ayrıca Helicobacter pylori yiyecek veya su yoluyla da yayılım gösterebilmektedir. Midede ve bağırsaklarda farklılıklara yol açar. Bakteri midedeki koruyucu yapıları enfekte edebilir. Bu durumda bazı enzimlerin, toksinlerin ve bağışıklığın serbest kalmasına sebep olur. Bu etkenler direkt veya dolaylı şekilde mide ve bağırsak hücrelerine zarar verir. Bu verilen zarar bazı hastalıklara neden olur. 
Bu hastalıklar; hazımsızlık, ülser ya da reflü gibi mideye ilişkin hastalıklardır. Pek çok birey kronik H. pylori enfeksiyonu yaşasa da belirli bir semptom göstermez. Bazı kişiler de ise birçok ciddi problem görülebilir. Ülserler birçok belirtilere sebep olabilir ya da hiçbir belirti göstermez.

Mide Mikrobu Belirtileri Nelerdir?

Mide mikrobu kişinin yaşamını olumsuz yönde etkiler. Bu bakteri kişinin yeme alışkanlığının değişmesine neden olur. Bazı mide hastalıklarının oluşmasına da zemin hazırlar. Mide mikrobu ile ilgili semptomlar meydana geldiği zaman aşağıda belirtilen durumlar yaşanabilir;

  • Karın ağrısı
  • Mideniz boş olduğu durumda karında daha fazla ağrı
  • Bulantı
  • Beslenme isteksizliği
  • Sık geğirme durumu
  • Şişkinlik hissi
  • İstemsiz kilo kaybetme

Mide Mikrobu Tedavisi

Bu enfeksiyonun teşhis edilmesi genel olarak hasta olan kişilerin yakınmaları ve H. pylori enfeksiyonunu işaret eden testlerin uygulanması sonrası konmaktadır. Dışkıda helikobakter antijen testi, ya da üre-nefes testi yolu ile mide mikrobu enfeksiyonunun var olması tespit edilebilmektedir. Bunun yanında, mide mikrobu enfeksiyonunu saptamak için daha güvenli yöntemler vardır. Bu yöntemlerden biri mideden doku parçası alınıp hızlı üreaz testi uygulamasıdır. Ayrıca histolojik inceleme ve mikrobiyal kültür testleri de uygulanabilir. 
Helicobacter Pylori enfeksiyonu genel olarak ülser veya gastrit gibi rahatsızlıklara sebep olmadığı müddetçe tedaviye ihtiyaç duyulmaz. Bu tedavi sürecinde antibiyotikler kullanılmaktadır. Çünkü H. pylori bir bakteridir ve antibiyotiklere duyarlı bir yapısı vardır. Ancak bu bakterinin uygulanacak antibiyotiğe direnç geliştirmemesi gerekir. Bu yüzden tedavide bir çok ilacın birlikte kullanılması gerekir.
Bu ilaçlar belirli bir zaman kullanıldıktan sonra enfeksiyon durumunun sonlanıp sonlanmadığının belirlenmesi için tekrar üre veya dışkı testi yapılabilir ve daha sonra enfeksiyon hala geçmemiş olabilir. Bu peptik ülserin tekrardan meydana gelmesine neden olabilecek bir durumdur ve yeniden tedavi olmak gerekebilir. İlaç tedavi süreci üçlü veya dörtlü olarak uygulanır. Üçlü tedavide, tedavi süreci gün arasında olmaktadır.

Midede Mikrop Olursa Ne Olur?

Mide mikrobuna yakalanmış bir kişi hastalığa dair hiçbir belirti göstermeyebilir. Midenin ağrıması, şişkinlik, ani doyma, iştahsızlık, kusma ve halsizlik gibi semptomlar mide mikrobu belirtileridir.

Midede Mikrop Neden Çıkar?

Midede olan ve mide asit ortamında yaşamını sürdüren bulaşıcı bir bakteridir ve yaklaşık dünya nüfusunun yarısında vardır. Bu bakteriler bulaşan yolu ile midenin duvarına tutunmaktadır.

Mide Mikrobu Ağız Kokusu Yapar mı?

Ağız kokusunun yüzde 90’lık kısmı ağız içinde oluşan sorunlardan, yüzde 10’luk kısmı ise sindirim ve solunum sisteminden kaynaklanmaktadır. Sindirim sisteminde ağız kokusuna sebebiyet veren en önemli etken Helicobacter Pyloridir.

Güncelleme Tarihi: 14 Ekim

Yayınlama Tarihi: 13 Ekim

Sayfa içeriğinde yer alan bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. İlgili sayfada tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren öğeler yer almamaktadır. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir