kırmızı etin besin değeri tablosu / Tavuk Etinin Besin Değeri ve Geçmişten Günümüze Lezzet Gerçeği

Kırmızı Etin Besin Değeri Tablosu

kırmızı etin besin değeri tablosu

Kaloriseafoodplus.info

  • Kırmızı Ve Beyaz Et

    Kırmızı Ve Beyaz Et kcal

    Kırmızı ve beyaz et, B grubu vitaminleri, protein, demir, potasyum, fosfor açısından zengin olan et ürünleri, aynı zamanda yüksek kolesterol ve doymuş yağ içeriğine sahip olduğundan tüketiminde dikkatli olunmalıdır. gr'da 26 gr protein, 6 gr yağ bulunur.

    1 Porsiyon ( gr) yaklaşık kcal kalori içerir, 39 gr protein, 0 gr karbonhidrat ve 9 gr yağ
  • Pişmiş Yağsız Dana Eti

    Pişmiş Yağsız Dana Eti kcal

    Pişmiş yağsız dana eti, B12 vitamini, demir, çinko ve potasyum açısından iyi bir kaynaktır. Yağ oranının düşük olması nedeniyle hem sağlık hem de diyet açısından uygundur. gr'da 31 gr protein, 13 gr yağ bulunur.

    1 Porsiyon ( gr) yaklaşık kcal kalori içerir, 46 gr protein, 0 gr karbonhidrat ve 20 gr yağ
  • Pişmiş Et

    Pişmiş Et kcal

    Et grubu, protein, B12 vitamini ve demir mineralinin en iyi kaynağıdır. Sağlıklı beslenme programlarında bir öğünde yaklaşık gram et tüketimi yapılmalıdır. Haftanın, 2 günü kırmızı et, 2 günü tavuk, 2 günü balık, 1 günü kurubaklagil tüketilebilir gr'da 28 gr protein, 12 gr yağ bulunur.

    1 Porsiyon ( gr) yaklaşık kcal kalori içerir, 28 gr protein, gr karbonhidrat ve 12 gr yağ
  • Yağsız Et Grubu

    Yağsız Et Grubu kcal

    Et grubu, protein, B12 vitamini ve demir mineralinin en iyi kaynağıdır. Sağlıklı beslenme programlarında bir öğünde yaklaşık gram et tüketimi yapılmalıdır. Haftanın, 2 günü kırmızı et, 2 günü tavuk, 2 günü balık, 1 günü kurubaklagil tüketilebilir gr'da 23 gr protein, 5 gr yağ bulunur.

    1 Porsiyon (90 gr) yaklaşık kcal kalori içerir, 21 gr protein, 0 gr karbonhidrat ve gr yağ
  • Antrikot

    Antrikot Pişmemişkcal

    Antrikot (Pişmemiş), ana öğünlerde sebzelerle veya salataya birlikte tüketilebilir. Pişirileceği zaman, görünür yağları temizlenerek ve ızgara yöntemi ile pişirilmesi daha sağlıklıdır. Tüketileceği zaman, 1 ince dilim kadar tüketilmesi yeterlidir. gr'da 19 gr protein, 9 gr yağ bulunur.

    1 Porsiyon ( gr) yaklaşık kcal kalori içerir, 39 gr protein, 0 gr karbonhidrat ve 19 gr yağ
  • Biftek

    Biftek kcal

    Biftek dananın diz ekleminin üst kısmıdır. Buttan, böbreğin altından çıkar, etin en kıymetli yeridir, sinir ve yağ hemen hemen hiç yoktur. Yağı düşük olsa bile kolesterol ve böbrek hastalarının dikkatli tüketmesi önerilir. gr'da 23 gr protein, 13 gr yağ bulunur.

    1 Porsiyon ( gr) yaklaşık kcal kalori içerir, 32 gr protein, 0 gr karbonhidrat ve 18 gr yağ
  • Jelatin

    Jelatin kcal

    Jelatin, hayvanların paça kısımlarıyla kemiklerinden elde edilen saydam ince yapraklar halindedir. Katkısız haliyle, tatlı, şekerleme, salata ve elmasiyelerin hazırlanmasında kullanılır. gr'da 86 gr protein bulunur.

    1 Porsiyon ( gr) yaklaşık kcal kalori içerir, gr protein, 0 gr karbonhidrat ve gr yağ
  • Kuzu Pirzola

    Kuzu Pirzola kcal

    gr'da 11 gr protein, 14 gr yağ, gr karbonhidrat bulunur.

    1 Adet (60 gr) yaklaşık kcal kalori içerir, 7 gr protein, gr karbonhidrat ve 8 gr yağ
  • Pişmiş Tavşan Eti

    Pişmiş Tavşan Eti kcal

    Tavşan eti, protein, folik asit, potasyum, fosfor, demir, çinko açısından oldukça iyi bir kaynaktır. Yemeği yapılırken haşlama, ızgara veya fırında buğulama seçeneğini tercih edebilirsiniz. Yanında sebze ile tüketilirse protein ve mineral dengesi sağlanarak daha ağlıklı bir yemek elde edebilirsin gr'da 33 gr protein, gr yağ bulunur.

    1 Porsiyon ( gr) yaklaşık kcal kalori içerir, 50 gr protein, 0 gr karbonhidrat ve 5 gr yağ
  • Bonfile Et

    Bonfile Et kcal

    Bonfileyi dananın sırt kısmında bulunan ete verilen ad olarak açıklayabiliriz. Son derece lezzetli ve faydalı bir kırmızı et çeşidi olan bonfile, içerdiği pek çok vitamin ve mineralin yanı sıra önemli bir demir ve protein kaynağı. Bonfile buharda, ızgarada ya da tavada pişirilebildiği gibi fırınl gr'da 21 gr protein, 7 gr yağ bulunur.

    1 Porsiyon ( gr) yaklaşık kcal kalori içerir, 29 gr protein, 0 gr karbonhidrat ve 10 gr yağ
  • Kuzu Eti

    Kuzu Eti kcal

    gr'da 33 gr protein, 9 gr yağ, gr karbonhidrat bulunur.

    1 Porsiyon ( gr) yaklaşık kcal kalori içerir, 52 gr protein, 4 gr karbonhidrat ve 14 gr yağ
  • Az Yağlı Dana Eti

    Az Yağlı Dana Eti kcal

    Az yağlı dana eti, B grubu vitaminleri özellikle B12 vitamini, demir, çinko potasyum açısından iyi bir kaynaktır. Yüksek oranda kolesterol içerdiği için tüketimi konusunda dikkatli olunmalıdır. Az yağlı olsa da görünür yağlar yenilmemelidir. gr'da 19 gr protein, 9 gr yağ bulunur.

    1 Porsiyon ( gr) yaklaşık kcal kalori içerir, 28 gr protein, 0 gr karbonhidrat ve 13 gr yağ
  • Pişmiş Süt Dana Eti

    Pişmiş Süt Dana Eti kcal

    Dana eti, B grubu vitaminleri özellikle B12 vitamini, demir, çinko potasyum açısından iyi bir kaynaktır. Yüksek oranda kolesterol içerir. Tüketilirken etin yağları ayrılmalıdır. gr'da 27 gr protein, gr yağ bulunur.

    1 Porsiyon ( gr) yaklaşık kcal kalori içerir, 41 gr protein, 0 gr karbonhidrat ve 7 gr yağ
  • Pişmiş Az Yağlı Koyun Eti

    Pişmiş Az Yağlı Koyun Eti kcal

    Koyun eti, B grubu vitaminleri özellikle B12 vitamini, demir, çinko, potasyum açısından iyi bir kaynaktır. Kolesterol ve doymuş yağ içeriğinden dolayı aşırı tüketilmemelidir. Tüketilirken etin yağları ayrılmalıdır. gr'da 27 gr protein, 8 gr yağ bulunur.

    1 Porsiyon (90 gr) yaklaşık kcal kalori içerir, 24 gr protein, 0 gr karbonhidrat ve 7 gr yağ
  • Pişmiş Antrikot

    Pişmiş Antrikot kcal

    Antrikot (Pişmiş), demir, potasyum, magnezyum, fosfor içeriğine sahip bir besin olsa da kolesterol içeriğine de sahip olduğu için çok sık ve fazla miktarda tüketilmemelidir. Tüketileceği zaman, 1 ince veya orta dilim kadar tüketilmesi yeterlidir. gr'da 24 gr protein, 14 gr yağ bulunur.

    1 Porsiyon ( gr) yaklaşık kcal kalori içerir, 34 gr protein, 0 gr karbonhidrat ve 20 gr yağ
  • Yağlı Et Grubu

    Yağlı Et Grubu kcal

    Yağlı et, B grubu vitaminleri özellikle B12 vitamini, demir, çinko, potasyum açısından iyi bir kaynaktır. Yağ oranı yüksek olduğundan sağlık hemde diyet açısından sakıncalıdır. Yüksek oranda kolesterol içerir. Yağlı kısımlar ayrılarak tüketilmelidir. gr'da 23 gr protein, 17 gr yağ bulunur.

    1 Porsiyon (90 gr) yaklaşık kcal kalori içerir, 21 gr protein, 0 gr karbonhidrat ve 15 gr yağ
  • Kuzu İncik

    Kuzu İncik kcal

    gr'da 11 gr protein, 8 gr yağ, gr karbonhidrat bulunur.

    1 Adet ( gr) yaklaşık kcal kalori içerir, 21 gr protein, gr karbonhidrat ve 16 gr yağ
  • Et Suyu

    Et Suyu 13kcal

    Et suyu, yemeklere aroma vermek amacıyla eklenir. Ev yapımı et suları, hazır alınan et suyu tabletlerinden daha sağlıklı ve daha az yağlıdır. gr'da gr protein, gr karbonhidrat bulunur.

    1 Porsiyon ( gr) yaklaşık 20 kcal kalori içerir, gr protein, gr karbonhidrat ve gr yağ
  • g)

    Kolesterol (mg)

    69

    Vitamin C (mg)

    Mineraller

    Vit. A: Retinol eşdeğeri  (µg)

    9

    16

    Kalsiyum (mg)

    13

    14

    Vitamin D (µg)

    Demir (mg)

    VitaminE (mg)

    İyot (µg)

    Vitamin  K (µg)

    Magnezyum
    (mg)

     

    22

     

    23

     

     

     

    Çinko(mg)

    1

     

     

     

    Selenyum (µg)

    6

    7

     

     

     

    Sodyum (mg)

    64

    81

     

     

     

    Potasyum (mg)

     

     

     

    Phosphorus (mg)

     

     

     

    (Moreiras et al., 2005).

    Ülkemizde tavuk etinde tüketici tercihini etkileyen  renk, gevreklik (sertlik) ve lezzetle  ilgili özellikler  üzerinde çok sınırlı sayıda  çalışma  yapıldığına  tanık olmaktayız.  Lezzet,    tavuk etinin  tüketici  tarafından  kabul edilebilmesinde  kullanılan önemli  bir kriter olup  tat ve koku tavuk eti lezzetine  katkıda bulunur. Tavuk eti yağları kendine özgü olup, açığa çıkan aromalarla  karışarak karakteristik tavuk lezzetini  oluştururlar. Rasyon kompozisyonu  özellikle  yağ asitleri  tavuk etinde  aromayı  etkilemektedir.  Bu  kapsamda  rasyonlarda  yağın serbest şekilde  bulunması veya rasyonun  bileşimine  giren  yem maddelerinin yüksek düzeyde yağ içermesi halinde yağ asitleri okside olmakta buna bağlı olarak oluşan peroksitler  genelikle  ette kalite sorunlarına yol açmaktadır.  Rasyonda omega-3 yağ asitleri içeren çeşitli yem maddelerinin kullanılması,  etteki bu yağ asitleri miktarını  artırır.  Söz  konusu  yağ asitleri  oldukça  doymamış  yağ asitleri olduğundan  peroksidasyona  hassas olmakta,  bu durum da kötü lezzete   yol  açmaktadır.  Balık yağlarının  da bu açıdan kötü lezzete  yol  açtığı bilinmektedir.  Antioksidan  kullanılmadığında diğer yaygın  olarak  kullanılan yağ asitleri  de benzer sorunlara neden olmaktadır.

    Tavuk yemlerine  vitamin E katılması vitamin E gereksiniminin karşılanmasında ve et kalitesinin korunmasında da öneme sahiptir.  Vitamin  E ve/veya antioksidanın çoklu doymamış yağ asitleri kaynakları ile birlikte kullanımı peroksidasyon oluşum riskini azaltmakta  ve lezzet bu uygulamadan olumlu yönde etkilenmektedir.

    SONUÇ

    Beslenme,  yaşamın her döneminde  sağlığın temelini  oluşturur.  Sağlıklı beslenmede   diyetin  öncelikli görevi, metabolik gereksinimleri karşılayan ve vücudun çalışması için gerekli enerji ve besin ögelerini yeterli miktarda sağlamaktır.  Sağlığın sürdürülmesinde ve yaşam kalitesinin artırılmasında “yeterli ve dengeli beslenme”  önemli rol oynamaktadır. Çok yakın geçmişte  sadece misafir geldiğinde sofralarımızı süsleyen tavuk etinin günümüzde “yeterli ve dengeli beslenme”  nin temel unsuru olduğunu gözlemliyoruz. Başka bir ifade ile çok değişik lezzet sunumu ile bugün sofralarımızın olmazsa  olmazı olan tavuk eti sağlıklı  ve hijyenik koşullarda,  gıda güvenliği kurallarına göre üretildiğinde gerçekten  beslenmemizin dama taşı olma konumunu koruyacaktır.

    İçinde bulunduğumuz bilgi çağında toplumun her kesiminden insanların artık çok iyi bildiği gibi, kötü beslenme ve alternatif  besinler  arasından uygun olanının seçilmemesi,  kalp hastalığı,   hipertansiyon,  kanser,  diyabet, osteoporoz, anemi gibi pek çok güncel hastalığa adeta davetiye çıkarmaktadır.

    Kırmızı et, tavuk ve balık eti protein  içerikleri açısından karşılaştırıldığında birbirine yakın miktarlarda protein içerdikleri görülür. Ancak derisiz tavuk eti ve balık eti kırmızı ete kıyasla daha az doymuş yağ ve kolesterol içerir. Bu doğrultuda  yapılan çalışmalarda  tavuk ve balık eti  tüketiminin  koroner  kalp hastalıkları riskini kırmızı ete oranla önemli derecede azalttığı gösterilmiştir.


    KAYNAKLAR

    Makalede yer alan 7 kaynak istendiğinde yazarından temin edilebilir.

    Yazar

    Prof. Dr. Şakir Doğan Tuncer

    ET

    Eksojen aminoasitlerce zengin, gıdalar arasında üretimi kolay, hoşa giden lezzette, iştah açıcı, açlık duyumunu çabuk gideren, doyurucu yapısında hayati öneme sahip besin öğelerini yeteri miktarda içeren, bu nedenle beslenme bozukluklarını ve hastalıklarını kolaylıkla önleyen vazgeçilmez bir hayvansal besindir.

    Kısaca yenilebilen tüm hayvansal dokulara et denilse de bilimsel olarak çoğunluğu kas dokusu olmak üzere kemik, kan, epitel, sinir, yağ ve bağ dokuları yapısında bulunduran memeli hayvanların, eti yenen yabani hayvanların ve diğer sağlıklı hayvanların, sağlıklı durumda ve ortamda kesilmeleri sonucu elde edilen yenilebilir kısımlar et diye adlandırılır.

    BEYAZ ET - KIRMIZI ET

    et 1

    “Et” olarak yediğimiz, aslında hayvanların kas ve yağ dokusu. Etin rengi de, kas dokuda bulunan kas liflerinin yapısından ileri geliyor.

    Kırmızı ya da koyu ette kas lifleri, yürüme ya da ayakta durma gibi uzun zamanlı etkinlikler için kullanılmaya uygun tipte. Bu lifler, sürekli bir enerji kaynağına gereksinim duyuyorlar. Bu enerji kaynağı da, kas hücrelerinde bulunan bir protein olan “miyoglobin”. Kas hücrelerine enerji sağlamakla görevli olan miyoglobin proteini ne kadar çoksa, doku da o denli koyu renkli (ya da daha kırmızı) oluyor.

    et 2

    Beyaz ette bulunan kas lifleriyse, uçma ya da kaçma gibi ani hareketler için özelleşmiş. Bu nedenle, sürekli bir enerji kaynağına ihtiyaçları yok, kas dokuda depolanan glikojenden aldıkları enerji onlara yetiyor.

    Tavuk etinde aslında hem kırmızı hem de beyaz et bulunurken, balık eti esas beyaz et olarak tanımlanıyor.

    Kaynak: TÜBİTAK

    NEDEN KIRMIZI ET?

    ➤ Yararları

    Sağlıklı bir yaşam için önemli öğelerden biri olan kırmızı etin az tüketilmesi demir ve vitamin eksikliğine bağlı hastalıklara neden oluyor. Kırmızı et yenmesi, bebekler, gelişme çağındaki gençler ve doğurganlık çağındaki kadınlar için önem taşıyor. Yeteri kadar et yiyemeyen kişilerde demir, B6 ve B12 vitamini eksiklikleri gelişebiliyor. Çocukların zihinsel gelişiminde faydalı olduğu belirtilen kırmızı et, ayrıca büyüme üzerinde de etkili oluyor. Aşırı tüketimi zararlı olsa da, kırmızı etin haftalık beslenme düzeninde en az bir kez yer alması gerekiyor. Yağsız olarak, haşlama veya fırında pişirilerek tüketilmesi önerilen kırmızı etin yetersiz alımı sonucu, demir eksikliğine bağlı kansızlık ortaya çıkıyor. Kırmızı ette bol miktarda protein, demir ve çinko bulunuyor. Böylece kansızlığın önlenmesinde etkili oluyor.

    Okula Yeni Başlayan Çocuklar Günde Gram Protein Tüketmeli

    İçerdiği besin unsurları, protein, demir başta olmak üzere mineral maddeler ve B grubu vitaminler nedeniyle oldukça zengin bir besin kaynağı olan kırmızı et, beslenme açısından olmazsa olmaz bir yere sahip. Bilimsel verilere göre, yaş arasındaki çocukların fiziki ve zihinsel gelişimlerini tamamlayabilmeleri için günde gram protein tüketmeleri gerekiyor. Bu da yaklaşık olarak gram kırmızı ete denk geliyor. Bu oran yaşla birlikte artış gösteriyor. yaş arasındaki çocukların günlük protein ihtiyacı grama çıkarken, yaş aralığında gram arasında değişiklik gösteriyor. Diğer bir ifadeyle kilogram başına 1 gram protein alınması gerekiyor. Bunun en az yarısının da hayvansal kaynaklı besin maddelerinden karşılanması gereklidir.

    Et proteinlerinin en önemli özelliği ise, insan organizması tarafından sentezlenemeyen ve dışarıdan besin maddeleriyle birlikte mutlak alınması gereken esansiyel (temel) aminoasitleri yeterli ve dengeli bir biçimde ihtiva etmesi. Ayrıca et proteinlerinin oluşumunu sağlayan aminoasitlerin protein molekülü içerisinde bulunma şekliyle sindirim enzimleri tarafından kolaylıkla ayrıştırılabiliyor, dolayısıyla vücudumuzun bu aminoasitlerden maksimum düzeyde yararlanması sağlanıyor. Bu nedenle, özellikle büyüme döneminde vücudun yapı taşları olarak bilinen kaliteli protein olarak adlandırabileceğimiz et proteinlerinin, et tüketimi yoluyla çocuklar tarafından alınmasında büyük fayda bulunuyor."

    KAYNAK: Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Besin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ümit Gürbüz

    amino asitler

    Aminoasitler

    Sığır Kası

    Aspartik Asit

    9,60

    Treonin

    4,60

    Serin

    4,10

    Glutamik Asit

    15,30

    Prolin

    3,40

    Glisin

    4,20

    Alanin

    5,90

    Sistin

    1,20

    Valin

    4,80

    Metionin

    2,70

    İzolösin

    4,50

    Lösin

    8,20

    Tirosin

    3,50

    Fenilalanin

    4,20

    Triptofan

    1,20

    Lizin

    9,10

    Histidin

    3,90

    Arginin

    6,10

    TABLO: Sığır etinde bulunan aminoasit yüzdeleri (Kuru maddede)

    ETİN RENGİ NASIL OLMALIDIR?

    Oksijene maruz kalmamış (örneğin vakumla paketlenmiş) et bordo veya morumsu renktedir. Ortalama 15 dakikalık havayla temastan sonra etteki miyoglobin hücreleri oksijeni alır ve etin rengi parlak kırmızıya döner.

    Buzdolabında 5 gün civarında saklandıktan sonra etin rengi miyoglobin hücrelerindeki kimyasal değişikliklerden dolayı kahverengiye dönebilir. Uzun süre bekleyerek kahverengiye dönmüş et bozulmuş olabilir, hoş olmayan bir koku verir ve yapışkan bir teması vardır.

    et 4

    Dilimlenmiş ve pişirilmiş bifteğin gökkuşağımsı parlak bir rengi olabilir. Et demir ve yağ dışında diğer birçok bileşeni içerir. Işık et dilimine teması halinde gökkuşağına benzeri renklere ayrılır.

    BiftekEtin bileşenleri et ısı ve işleme maruz kaldığında gökkuşağımsı ya da yeşilimsi renk verebilmesine neden olabilir. Bu gökkuşağımsı renk etteki bozulmaya belirtmek zorunda değildir. Bozulmuş pişmiş etin balçığımsı veya yapışkan bir kıvamı olup ayrıca hoş olmayan bir kokusu vardır.

    ET ALIRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR

    et 6

    Beslenmemizde önemli yeri olan etin, insanlarda hastalanma riski yaratmaması ve besleyici olabilmesi için küçükbaş ve büyükbaş hayvanların kesilmeden önce mutlaka veteriner hekim muayenesinden geçmiş olduğunu bilmemiz gerekir. Hayvanın kesiminin, parçalanmasının, soğutulmasının, ambalajlanmasının ve paketlemesinin teknik ve hijyenik şartları taşıyan Tarım ve Orman Bakanlığınca onaylanmış tesislerde ve uygun usullerle yapılmış olması önemlidir.

    Buzları çözülmüş bir etin yeniden buzlukta saklanması, içinde bakterilerin çoğalmasını kolaylaştırır. Bir etin önceden dondurulmuş olup olmadığını anlamak için etin tabağa konup beklenmesi gerekir. Fazla kan bırakıyorsa bu et önceden dondurulmuş demektir. Tekrar buzluğa koymadan pişirilip tüketilmesi önerilir.

    ETLERİN SINIFLANDIRILMASI

    Karkas: Her ırktan kasaplık hayvanın usulüne uygun olarak kesilmiş, yüzülmüş, baş ve ayakları ayrılmış, iç organları, böbrekleri ve üreme organları, idrar kesesi ve bunların bağları, yemek borusu çıkarılmış, böbrek yağları, salkım yağları ve pelvis boşluğu yağları alınmış, kuyruğu kesilmiş bütün haldeki gövdeleridir.

    ETLERİN DAMGALANMASI

    et 10

    Mezbaha, et kombinası ve kesim yerlerinde kesilen ve Veteriner Hekimce muayene ve kontrol edilen etlerden hastalıksız olanlar sağlığa zararsız sabit mürekkepli damga ile mühürlenir.

    Koyun ve Sığırlarda Mor, Mavi

    Keçi, Manda, Deve ve Domuzlarda Kırmızı mürekkep kullanılır.

    GÖVDE ETLERİNİN AYRIMI

    Her hayvanın eti ve yağı; ırk, yaş, yemleme ve sağlık durumuna göre belli özellikler gösterir. Ancak, kasaplık hayvanların birbirlerinden ayrılması daha çok anatomik yapıdaki farklılıklara göre yapılmaktadır.

    Genel olarak evcil büyük baş hayvanlar sığır olarak adlandırılırlar. Sığırların dişisine inek, 1 yaşından büyük burulmuş erkeğine öküz, burulmamış erkeğine boğa, genç dişisine düve, genç erkeğine tosun ve 1 yaşından küçük yavrusuna dana denilmektedir. Boy, kafa biçimi, besi durumu vb. nedeniyle pek çok farklı türü olan sığırların besin değeri yaşına, cinsiyetine, ırkına, vücut yapısına ve beslenme durumuna bağlıdır.

    İNEK ETİ: İnek sütü kokulu, yaşlılarda nispeten soluk renkte, yağlar limon sarısı renkte, Canalis İnguinalis yok, Grasilis kasının kesit yüzeyi yarım ay veya fasulye şeklinde, Tuberculum Pubicum ince ve yassı, omuz ve boyun kasları ince narin ve az gelişmiştir. Laktasyon dönemini tamamlamış yaşlı ineklerin etleri, gençlere oranla daha açık renkli ve az yağlıdır.

    ÖKÜZ ETİ: Genel olarak kırmızımtrak, kokusu özeldir. Öküzde yağ beyaz-sarı renktedir. Donduktan sonra oldukça serttir. Mera besili hayvanlarda koyu sarı bir renk gösterebilir (Fizyolojik Sarılık). Fazla miktarda küspe ile beslenen hayvanlarda ise yağ yumuşak ve gevşek bir hal alır. Deri altı fazla yağlı, Canalis İnguinalis bağdoku ile kapanmıştır. Grasilis kasının kesit yüzeyi üçgen şeklindedir.

    MANDA ETİ: Sığır etlerine göre daha kaba lifli ve daha koyu esmer kırmızı renklidir. Kesit yüzü menekşevi bir floresans verir. Etler soğuduktan sonra rengi açılır ve genç sığır etlerinde olduğu gibi soluk kırmızı renk alır. Manda etleri pişirildiği zaman fazla sertleşir. Manda etlerindeki yağlar belirgin şekilde daha beyaz daha kurudur. Mandalarda Achill Tendonu daha kalın ve kuvvetlidir. Mandalarda Costalar

    BOĞA: Koyu kırmızı renkli, yağlar beyaz, kaslar özellikle yaşlılarda kaba lifli, Grasilis kası kesit yüzeyi üçgen şeklinde, Tuberculum Pubicum büyük ve belirgin, omuz ve ense kasları fazla gelişmiştir. İnguinal kanal açıktır. Scrotal bölgede çok az yağ bulunur.

    DANA: Hafif asit kokulu, soluk renkte, ince lifli. Su ve kolojenden zengin, yüzeyi yumuşak kıvamlıdır. But kasları henüz gelişmelerini tamamlamamıştır. Yağ dokusu zayıf gelişmiştir. Yağları kırmızımsı sarıdan beyaza doğru değişen renktedir. Gelişmiş danaların ki ise beyazdır. Dana yağı sığırınkinden daha yumuşaktır. enli ve yassıdır.

    KOYUN ETİ: Koyun eti açık kırmızıdan kiremit kırmızısına kadar değişen renkte, oldukça sert kıvamdadır. Kas dokusu ince ve sert liflerden oluşmuştur. Kasların arasında yağ dokusu bulunmaz. Çok besili koyunlarda kas kitleleri kalın bir yağ tabakasıyla kaplanmıştır. Yağlar açık beyaz renkte, sert yapıda, kendine özgü koku ve lezzettedir. Yaşlı ve zayıf koyunlarda böbrek etrafı yağ kitlesi azalmıştır. Koyun etinin kendine özgü hafif amonyağımsı bir kokusu vardır.

    KEÇİ ETİ: Koyun etine göre daha açık renklidir. Deri altında yağ olmaması keçi etinin bir özelliğidir. Kaslarda ise çok az yağ bulunur. Böbrek etrafında ise kalın bir yağ tabası bulunur. Yine keçi etinin kendine özgü bir kokusu vardır ve özellikle erkeklerde çiftleşme dönemlerinde oldukça belirgindir. Deri altı doku yapışkan bir kıvamdadır ve daima üzerinde kıllar bulunur.

    SIĞIR PARÇA ETLERİ

    BUT: Kalça ekleminden art diz eklemine kadar olan bölgenin kemikli etidir.

    et

    KISA BUT: Kalça ekleminden art. Femora-tibialise kadar olan bölgenin kemikli etidir.

    et

    KOL: Kürek kemiği başlangıcından ön bilek eklemine kadar olan bölümdeki kemikli ettir.

    et 14

    GERDAN: Atlas-kafa ekleminden boyun omurlarının sırt omurlarına bağlantı yerine kadar olan bölümdeki kemikli ettir.

    et 15

    FİLETO: Bel omurları ve üzerindeki kasların tümünü içeren preparattır.

    et 16

    ce42fDSC

    KABURGA: Kasaplık hayvanlarda üstten 1/3’nün pirzola yapımından sonra arta kalan kaburga kemikleri ve kaburgalar arası etlerin oluşturduğu kısımdır.

    et 17

    KIYMA: Her türlü etin kıyma makinasından bir veya daha fazla geçirilmesi ile hazırlanan, parça et özelliğini kaybetmiş etlerdir.

    et 18

    KUŞBAŞI: Gövdenin çeşitli yerlerinden alınan etlerin cm boylarında doğranmasıyla elde edilen küçük parça etlerdir.

    et 19

    KONTRFİLE: Büyükbaş hayvanlarda belin üst kısmında boydan boya sacrum ortalarına kadar uzanan ve omurlara yapışık olan kaslardan elde edilen yağlardan arındırılmış kemiksiz ettir.

    et 20

    BONFİLE: Büyükbaş hayvanlarda karın içinde, böbrek yatağında, bel omurlarının altında ve iki yanında uzanan iç yağlardan ve organ bağlantılarından arındırılmış, gevrek yapıdaki kemiksiz ettir.

    et 21

    PİRZOLA: Büyük baş hayvanlarda sırtın üzerinde, omurların iki yanında uzanan dilimler halinde ayrılmış kemikli etler olup, büyükbaş hayvanlarda blok ve kemiksiz olarak da hazırlanabilir.

    et 22

    SOKUM: Büyükbaş hayvanların but kısmının üst tarafından elde edilen ortalama 1,,5 kg. ağırlığında kemiksiz ettir.

    et 23

    NUAR: Büyükbaş hayvanların but kısmında diz ekleminin iç kısmından kalça ekleminin dışına doğru uzayan ortalama 1, kg. ağırlığında kemiksiz et olup incikten sonra karkastaki en sert et olduğundan rosto yemeğinde kullanılır.

    et 24

    YUMURTA: Büyükbaş hayvanların but ön kısmında yumurta şeklinde uzanan, ortalama kg ağırlığında ettir. 

    et 25

    TRANÇ (AYNA): Büyükbaş hayvanların but kısmının iç yüzünde üstte çanak kemiğinden, altta diz eklemine kadar uzanan ortalama kg. ağırlığında kemiksiz et olup but’un en kıymetli bifteklik preperatıdır.

    KÜÇÜKBAŞ PARÇA ETLERİ (KOYUN-KUZU-KEÇİ)

    et 26

    UZUN BUT: Gövdenin kaburga ile 1. bel omur ekleminden ayrılması ile elde edilen bir but ve bel bölgesini içine alan ortalama 7,,5 kg. ağırlığındaki kemikli etidir.

    et 27et 28

    KAPAK-ŞİŞLİK: Buda uyluk kemiğinin alt kısmından geçecek şekilde çaprazına yapılan kesitte uyluk kemiği ile üzerinde kalan but etlerini ihtiva eden kısıma İç Kapak, altta kalan kaval kemiği ile üzerinde kalan bu etlerini içeren kısıma da Dış Kapak denir. İç kapak ve dış kapak şişlik olarak da adlandırılır. But yarmasının ortalama ağırlığı 3, kg.’dır.

    Kuzu Kol 1KOL: Kürek kemiği başlangıcından ön bilek eklemine kadar olan bölümdeki kemikli ettir. 

    Kuzu GerdanGERDAN: Boyun omurlarının önde kafa kemikleri, arka tarafta sırt omurlarıyla bağlantı yerlerine kadar olan bölümdeki kemikli ettir. Ortalama ağırlığı 1,,8 kg.’dır.

    Kuzu PirzolaPİRZOLA: Küçükbaş hayvanlardan sırt omurları bölgesinden dilimler halinde ayrılmış ortalama 2,,5 kg. ağırlığındaki kemikli etlerdir. 

    et 32

    KIYMA: Her türlü etin kıyma makinasından bir veya daha fazla geçirilmesi ile hazırlanan, parça et özelliğini kaybetmiş etlerdir.

    83 kuzu kusbasi kuzu kusbasi kuzu kusbasiKUŞBAŞI: Gövdenin çeşitli yerlerinden alınan etlerin cm boylarında doğranmasıyla elde edilen küçük parça etlerdir.

    Fayda%5 yağlı gr. kırmızı etVitamin E (Alpha Tocopherol) Hücre zarını koruyan bir antioksidandır, damar tıkanıklığını önler (aterosklorez), erken doğan anemisini engeller, bağışıklığı güçlendirir.0,4 mgVitamin K Kan pıhtılaşmasında görev alır, kemik gelişiminde önemli rol oynar.1,3 mcgTiamin (Vitamin B1) Enerji metabolizması, sinir ve iştah fonksiyonlarında etkilidir.0,1 mgRiboflavin (Vitamin B2) Enerji metabolizması, normal görme ve sağlıklı ciltte etkilidir.0,2 mgNiacin (Vitamin B3) Protein, karbonhidrat ve yağ metabolizmasında görev alır. Enerji metabolizması, sinir, sindirim fonksiyonları ve cilt sağlığında etkendir.4,9 mgVitamin B6 Protein, karbonhidrat ve yağ metabolizmasında görev alır, bağışıklık sisteminde etkilidir.0,4 mgFolat Doğum kusurların önlenmesinde, kırmızı kan hücresi oluşumunda, büyüme ve hücre bölünmesinde ve nükleoprotein sentezinde rol oynar.9,0 mcgVitamin B12 Bağışıklık sisteminde, protein metabolizmasında, sinir sisteminde ve kemik iliğinde kan hücrelerinin yapımında görevlidir.1,5 mcgPantotenik Asit Pantotenik asitin diğer adı B5 vitaminidir. Bu vitamin hücrelerde koenzim A olarak görev yapar. Kortizol salgılanmasında, kolestrolün oluşmasında, asetil kolin, D vitamini ve kırmızı kan hücresi yapımında rol oynar.0,6 mgKolin Karaciğer yağlanmasını engeller. Hücre ve dokuların yapısını oluşturan lesitin ve sfingomyelin gibi fosfolipitlerin sentezi, yağ metabolizmasında görevlidir. Asetil kolin yapısında yer alır, hücre yapımı ve korunmasını sağlar. mgBetain Hücre yapısının korunması, kardiyovasküler sistemin korunması, sinir sistemi, görme problem risklerinin azaltılmasını sağlar.14,2 mgMagnezyum Magnezyum, kemiklerin, hücre membranlarının ve kromozomların yapısında önemli bir rol oynar. Kas ve sinir fonksiyonlarına, enerji metabolizmasına ve protein sentezine yardımcı olur.19,0 mgFosfor Kemik ve dişlerin temel yapı bileşenidir. mgPotasyum Membran bakımı yapar, enzimler için kofaktördür. Kandaki tampon sistemi ve kas kasılımıyla ilgilidir. mgSodyum Zar potansiyelinin sağlanması, besleyici öğelerin emilimi ve taşınması, kan hacmi ve kan basıncının sağlanmasında rol oynar. Renin angiotensis-aldosterone sistemi ve Anti-diüretik hormon (ADH) sisteminde etkilidir.38,0 mgÇinko Birçok enzimin bileşeni enzim aktivasyonunda artış ya da azalmaya neden olabilir.4,9 mgBakır Enerji üretimi, bağ doku oluşumu, demir metabolizması, merkezi sinir sistemi, sinirlerin iletimi, sinirlerin iletiminin metabolizması, miyelin oluşumu ve bakımı ile genlerin düzenlenmesinde rol oynar.0,1 mgSelenyum Önemli antioksidan selenoprotein, tiroid fonksiyonlarının düzenlenmesi, bağışıklık sistemi, kanser ve kalp rahatsızlıklarının önlenmesinde etkilidir.35,7 mcg

    nest...

    batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir