oruçluyken havuza girilir mi / Havuza Girmek Orucu Bozar mı? Oruçluyken Girilir mi?

Oruçluyken Havuza Girilir Mi

oruçluyken havuza girilir mi

Oruçlu iken kaplıcadan yararlanmanın (havuza girmenin) oruca bir zararı olur mu?

Değerli kardeşimiz,

Kaplıcaya gitmek, havuza girmek orucu bozmaz. Ancak dikkat edilmesi gereken hususlar vardır. Bu konuda önemli olan kaplıcada yıkanırken ağza su kaçmamasıdır. Eğer ramazanda gidilecekse havuza akşamları girilmesi daha uygundur.

Ağza su kaçmasıyla ilgili hükümler:

Mazmaza ve istinşak (ağıza ve buruna su verme) anında midesine su kaçıran kimsenin orucu bozulur. Gününe gün kaza gerekir.

Boğaza kaçan yağmur, kar veya doluyu istemeyerek yutmak orucu bozar kazayı gerektirir.

Abdest alırken boğazına veya burna su çekerken genzine hatâ ile suyun kaçması orucu bozar kazayı gerektirir

Ağza su alıp gargara yapmak; burnuna su çekmek; nefsinden emin olmak ve ileri derecede olmamak şartıyla öpmek ve sarılmak; serinlemek ve harareti gidermek için duş almak veya ıslak beze sarınmak (Bu görüş Ebu Yusuf'a aittir. Fetva da buna göredir) mekruhtur.

Denize, yahut başka bir suya dalınca, kulağına su kaçmak orucu bozmaz.

Derideki gözeneklerden (mesamattan) içeri giren şeyler orucu bozmaz. Buna binaen vücuda sürülen yağ veya yıkanılıp soğukluğu içeri nüfuz eden su, orucu bozmaz. Çünkü bunlar mesamat yoluyla içeri girerler.

Bir ibadet açıklanırken onun en mükemmeli anlatılır. Ancak başka bir ibadetle ilgisi olunca ona göre hareket etmke gerekir. Oruçlu kimsenin gusül ve abdest alması da bunlardan biridir.

Yıkanmak, duş almak, yüzmek orucu bozmaz. Ancak ağza kontrolsüz su kaçırmamak ve yutmamak şartıyla. Peygamberimiz (asm) oruçluyken gusül almış, yıkanmıştır.

Ağız çalkalamak, orucu bozmaz. Ağza alınan su yutulursa oruç bozulur. Oruçlunun ağız ve burun temizliği yaparken dikkat edeceği, içeriye su kaçırmamasıdır. İçeriye su kaçmayacak şekilde ağzına ve burnuna vermelidir.

Selam ve dua ile
Sorularla İslamiyet

Denize veya havuza girmek orucu bozar mı? Orucu bozan haller İşte Diyanet fetvası

İslam alemi için en önemli aylardan biri olan Ramazan ayının gelmesiyle orucu bozan durumlar merak ediliyor. Oruç tutacaklar ve oruç tutanlar, özellikle Ramazan'ın sıcak aylara denk gelişiyle birlikte "Havuza veya denize girmek orucu bozar mı?" sorusuna cevap arıyor. Merak edilen bu konuyu  Diyanet İşleri Başkanlığı aydınlattı. İşte "Havuza veya denize girmek orucu bozar mı? sorusunun yanıtı

HAVUZA YA DA DENİZE GİRMEK ORUCU BOZAR MI? 

Ağızdan mideye veya burundan genze su kaçırmamak şartıyla denize girmek orucu bozmaz. Tıpkı havuza ya da denize girmek gibi banyo yapmak ve duş almak da orucu bozmayan durumlar arasındadır. 

Öte yandan burundan genze ya da ağızdan mideye su kaçması orucu bozar. Bu durumda genze veya mideye su kaçmadan yüzülebilirse oruç için bir mahsur yoktur. Bu nedenle orucu riske atmamak için başı suya daldırmamaya özen gösterilmelidir. 

Çünkü denize giren kişi yüzerken veya başını suya daldırdığında genzine ya da boğazına su kaçarsa orucu bozulmuş olur.

Ramazan orucunu bozup, yalnız kaza gerektiren şeyler:

1- Boğaza kar ve yağmur kaçması,
2- Astım spreyi kullanmak,
3- Zorla bozdurulmak,
4- Buruna sıvı ilaç koymak,
5- Burnuna kolonya çekmek, [Koklamak bozmaz.]
6- Mukimken oruca başlayıp, sefere çıkınca yiyip içmek,
7- Ud ağacının, amberle tütsülenip dumanının çekilmesi,
8- Başkasının içtiği sigara dumanını isteyerek çekmek,
9- Kulağın içine ilaç damlatmak, kulağı ilaçlı suyla yıkamak,
Derideki açık yaraya konan sıvı veya katı ilacın sindirim yoluna girmesi,
Vücuda ilaç şırınga etmek,
İsteyerek, zorlayarak ağız dolusu kusmak,
Dişi kanayanın ağzındaki kanı yutması veya tükürükle eşit miktarda karışık kanı yutması,
İmsak vaktinin bittiğini bilmeden yiyip içmek,
Güneş battı zannederek orucunu bozmak,
Dişlerin arasında kalan nohut kadar şeyi yutmak,
Buruna çekilen suyun ağızdan çıkması,
Abdest alırken boğaza su kaçması, [Hanbelî’de bozmaz.]
Kâğıt, taş, pamuk, ot, pişmemiş pirinç gibi ilaç ve gıda olmayan şeyi yutmak,
Makattan veya kadınların önden fitil kullanması,
Oruçlu olduğunu unutup yediğinde, orucu bozuldu sanarak, bilerek yemeye devam etmek,
İmsak vaktinden sonra niyet edenin, gün içinde orucunu kasten bozması,
Denize girince veya guslederken makattan su girmesi, [Hanbelî’de bozmaz.]
Dil altına konan ilacı emmek,
Makata konan pamuğun veya başka şeyin hepsinin içeri girmesi,
Vücuda giren ultrason veya endoskopi cihazında ilaç, merhem olması,
Lavman yaptırmak, [Mâlikî’de bozmaz.]
Özel olarak su buharı teneffüs etmek,
Burundan genze giden kanı yutmak,
Bayılanı ayıltmak için veya uyuyanın ağzına su akıtmak,
Açlığa veya susuzluğa gerçekten dayanamayarak yiyip içmek. [Kefaret gerekip gerekmeyeceğini bilmeyen, ihtiyaten küçük bir kağıt parçasını veya çiğ pirinç tanesini susuz yutarak orucunu bozmalı. Sonra yiyip içebilir.]
Basur memesinin, taharetlendikten sonra, ıslak olarak içeriye girmesi,
Mastürbasyon yapmak,
Yaş parmağı, ön veya arka tarafa sokmak, [Hanbeli’de bozmaz.]
Seferde iken kasten orucunu bozana kefaret gerekmez, sadece kaza gerekir. Çünkü seferde oruç tutmak farz değildir.
Kasten orucunu bozan, sonradan oruç tutmamayı mubah kılacak bir hâl başına gelse, mesela kadının hayzı başlasa yahut oruç tutamayacak kadar hastalansa yalnız kaza gerekir. Fakat orucunu bozup sefere çıksa, kefaret gerekir; çünkü sefere çıkmak semavi bir özür değildir.
Oruçlunun ağzına giren gözyaşı veya ter, çok olur da, tuzluluğunu ağzının her yerinde duyar ve yutarsa orucu bozulur. Yutmayıp tükürürse bozulmaz.

Havuza Girmek Orucu Bozar mı? Oruçluyken Girilir mi?

Havuza Girmek Orucu Bozar mı ? Oruçluyken havuza girilir mi? Sorusunun cevabı Diyanet, tarafından açıklanmıştır. Havaların ısınmaya başladığı şu günlerde havuz ve deniz sezonu yavaş yavaş açıldı. Kış aylarında da sıklıkla yüzen vatandaşlar ise oruçlu iken havuza ya da denize gidip gidemeyeceklerini merak ettiler. Bilindiği üzere oruç tutmak, bazı hassasiyet gerektiren durumları beraberinde getirmektedir.

Özellikle sıcak günlerde, denize girmeyi ya da havuza girmeyi düşünen vatandaşlar ise  hem oruç tutup hem de yüzmenin yolunu aradılar. Düzenli olarak spor yapan vatandaşların ya da hafta sonu ailesi ile birlikte havuza gitmek isteyen kişiler bir yandan oruç tutarken bir yandan da havuz eğlencesinin keyfini belli şartları yerine getirerek çıkarabilirler.

Denize girmekle oruç bozulur mu? Diyanet

Ramazan ayında oruçluyken havuza girilir mi?  Din İşleri Yüksek Kurulu resmi sitesi bu sorunun sıklıkla sayfalarında  yer almasından sonra oruçluyken havuza girilebileceğini ancak dikkat edilmesi gereken bazı noktalar olduğunu açıkladı. Ağız ve burundan kesinlikle su kaçırmamak kaydıyla yüzmek isteyen kişiler havuza ya da denize gidebilirler. Ancak bilindiği üzere deniz dalgalı bir ortam olduğu için yüzme esnasında vatandaşlar dalga yüzünden suyu yutabilirler bu durumda kişinin orucu bozulmaktadır.

Havuza Girmek Orucu Bozar mı

Oruçluyken havuza girilir mi?

Sıcak yaz aylarının gelmesi ile birlikte vatandaşlar denizlere ve havuzları akın etmeye başladı. Yaşanılan bu yoğunluk tam da Ramazan ayına denk geldi. Hem orucunu tutmak isteyen hem de yüzmek isteyen kişiler ise oruçluyken havuza girilir mi, sorusunu arattılar.  Bilindiği üzere oruçluyken banyo yapmak ya da duş almak orucu bozmayan aktivitelerdendir. Günün beş vakit namazında namaz şartını yerine getirebilmek amacıyla da kişiler abdest almaktadır. Burada da ağız ve buruna su çekilmektedir.

Abdest göz önüne alındığında suya girmenin herhangi bir zararı görülmemektedir. Bilindiği üzere denizden ya da ağızdan mideye su gidecek şekilde bir aktivite yapıldığında kişinin orucu bozulmaktadır. Diyanet işleri yapmış olduğu Bir açıklamada kişilerin su yutabileceği aktivitelerden kaçınmaları gerektiğini vurgulamıştır. Orucun temel unsuru yeme ve içmeden kesilmek olsa da nefsi terbiye etmek amacıyla cinsel ilişkiden uzak durmak da gerekmektedir.

Nefsi terbiye etmek amacıyla yapılan bu Ramazan ayında havuza ya da denize giren kişiler de su yutma yaşanabilir. Özellikle denize girecek kişilerin dikkat etmesi gereken bir diğer nokta ise denizdeki dalgalar sonrasında kişinin genizden ya da ağızdan mideye su kaçacak şekilde suyu yutmaları durumudur. Havuzda bu durum her ne kadar az olmuş olsa da denizde daha fazla yaşanmaktadır.

Yüzme esnasında dalgalar karşısında veya suyun altına girerken kişi su yutabilir. Bu durumda kişinin orucu bozulmaktadır ve Ramazan ayından sonra mutlaka orucunun kazasını yapmalıdır. İstanbul Valiliği İl Müftülüğü oruçluyken havuza girilir mi? Sorusunu şu şekilde açıklamıştır. “Ağızdan mideye veya burundan genze su kaçırmamak şartıyla denize girmek ya da havuza girmek orucu bozmamaktadır.”

Yapılan bu açıklama sonrasında kişilerin oruçluyken havuza girilir mi? Sorusunun cevabı evet olarak verilmiştir.

Havuza Girmek Orucu Bozar mı? Oruçluyken Girilir mi?

Havuza girmek orucu bozar mı?

Oruçtaki en temel unsur yeme, içme ve cinsel ilişkiden uzak durmak ve nefsi terbiye etmektir. Bu yüzden yasak olarak nitelendirilen bu davranışlar orucu bozmaktadır. Oruçluyken bu anlama gelecek davranışlar sergilemekte orucu bozabilir. Oruçlu iken abdest alır namaz kılarız. Abdest alırken ağız ve buruna su çekme işlemi yapılmaktadır. Daha önceden de belirttiğimiz gibi ağız veya burundan mideye su kaçırmadığınız  sürece orucunuz bozulmamaktadır.

Ağız veya burundan su girdikten sonra sindirime ulaşmadığı sürece oruçlu olan bir kimsenin yıkanmasında ya da yüzmesinde herhangi bir mahsur yoktur. Nitekim Hz. Ayşe ve Ümmü Seleme validemiz Peygamberim Efendimizin Ramazan ayı içerisinde imsak vakitlerinde de yıkandıklarını haber vermişlerdir. Yaz aylarına girdiğimiz şu günlerde serinlemek amacıyla sıklıkla duş alıp banyo yapılmaktadır.

Havaların ısınması ile birlikte oruç tutan ve denize girmek isteyen vatandaşlar, ” Oruçluyken havuza girilir mi? Oruçluyken denize girilir mi?” Sorularını merak ettiler. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi banyo yapmak veya duş almak orucu bozmayan durumlardandır. Bu yüzden denizde ya da havuzda vakit geçirdiğiniz süre içerisinde ağızdan ya da burundan midenize su kaçmadığı sürece orucunuz bozulmaz.

Havuzdayken orucu bozacak durumlar nelerdir?

Oruçluyken havuza girilir mi? Sorusunun cevabı Diyanet tarafından açıklandı. Diyanet ramazan ayında tutulan oruçta orucu bozan unsurların aynısının havuz veya denizde yüzen kişiler için de geçerli olduğunu açıklamıştır. Oruçluyken denize ya da havuza giren kişilerin dikkat etmesi gereken en önemli unsur ağızdan ya da burundan mideye su kaçırmamaktır.

Denizde, havuzda ya da banyoda su ile yapmış olduğunuz her türlü aktivitede boğaza su kaçtığı zaman oruç bozulmaktadır. Bu yüzden havuzda yüzecek olan kişiler kesinlikle midelerine su kaçırmamaya dikkat etmeleri gerekmektedir. Bunun dışında havuzda yüzerken dikkat edilmesi gerekilen başka bir unsur bulunmamaktadır.

 

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır