veraset ne demektir / Veraset İlamı | Mirasçılık Belgesi Nedir? - Avukat Melih Pancar

Veraset Ne Demektir

veraset ne demektir

Veraset Ne Demek? TDK’ya Göre Veraset Sözlük Anlamı Nedir?

Günlük hayatın içerisinde, televizyon programlarında, basılı ve dijital dergi, gazetelerde karşılaşılan kelimelerin TDK sözlüğündeki karşılığı merak ediliyor. Veraset ne demek ve ne anlama gelir? Veraset kelimesinin anlamı ile birlikte kökeni ve doğru yazılışı ile örnek cümlelere buradan ulaşabilirsiniz. İşte uzun yıllardır dilimizde olan ve günlük hayatta sıklıkla karşımıza çıkan veraset kelimesi ne demek, TDK’ya göre anlamı, veraset kelimesinin kaç anlamı var kökeni ne sorularının cevabı…

VERASET NE DEMEK? TDK'YE GÖRE VERASET ANLAMI

Veraset kelimesi günlük hayatta sıklıkla kullanılan kelimelerden bir tanesidir.
Veraset, Arapça dilinden Türkçe'mize geçmiştir.
Veraset kelimesinin TDK sözlüğündeki anlamı şu şekildedir:

- Kalıtım
- Mirasta hak sahibi olma

VERASET KELİMESİ CÜMLE İÇERİSİNDE KULLANIMI

- Hatta türedi ortaklar da çıkacak, veraset bile düzülecek, soy sop iddialarına girilecekti.

VERASET KELİMESİNİ İÇEREN BİRLEŞİK KELİMELER

veraset ilamı, veraset ve intikal vergisi

Mirasçılık Belgesi (Veraset İlamı) Nasıl Alınır, Nedir, Davaları Nelerdir?

Mirasçılık Belgesi (Veraset İlamı) Nedir?

Mirasçılık belgesi, diğer adıyla veraset ilamı, ölenin (miras bırakanın) mirasçılarını, her bir mirasçının miras payıyla birlikte gösteren resmi belgeye denir.

Mirasa konu mal varlığının mirasçılar tarafından üzerinde tasarrufta bulunulabilmesi, miras bırakandan geçen hakların kullanılması; örneğin ölenin bankadaki parasının çekilmesi veya taşınmazının üzerinde tapuda işlem yapılması için, mirasçıların elinde mirasçılık belgelerinin olması ve bu belgeyi belgesini ibraz etmeleri gerekir.

Veraset ilamı konusu, Medeni Kanunun maddesinde düzenlenmiştir.

 

Mirasçılık Belgesi Nasıl, Nereden Alınır, Alma/Çıkarma Süresi Nedir?

Yasal mirasçıların mirasçılık belgesi isteminde bulunabilmesi için, herhangi bir bekleme süresi bulunmamaktadır.

Atanmış mirasçıların veraset belgesi alması için ise, mirasçı atamaya veya vasiyete ilişkin ölüme bağlı tasarrufa mirasçılar veya başka vasiyet alacaklıları tarafından kendilerine bildirilmesinden başlayarak bir ay içinde itiraz edilmemiş olması koşulu bulunmaktadır.

Atanmış mirasçıların bu şekilde mirasçılık belgesi almış olması, ölüme bağlı tasarrufun iptaline dair dava hakkını ortadan kaldırmaz.

Veraset ilamı, Sulh Hukuk Mahkemesinden veya noterliklerden mirasçının kendisi bizzat başvurusuyla veya kendisi başvurmaksızın avukatının başvurusu yoluyla alınabilmektedir.

Mirasçılık belgesi istemi, çekişmesiz yargı işlerinden olduğu için, alınması için Sulh Hukuk Mahkemesine başvuru dilekçesinde hasım gösterilmez. Yetkili Sulh Hukuk Mahkemesi, miras bırakanın son yerleşim yeri mahkemesi veya mirasçının yerleşim yeri mahkemesidir.

Mirasçılık belgesi çıkarmak için, mirasçıların tümünün birlikte başvurması gerekmez, her bir mirasçı birbirinden bağımsız olarak başvurabilir ve belgeyi alabilir.

Veraset ilamını, mirasçılar haricinde, miras bırakanın alacaklıları da alabilirler. Miras bırakanın alacaklılarına bu hakkın tanınmasının amacı, alacaklarının temininin sağlayabilmek amacıyla, mirasçıların tespitini yapmaktır. Ancak, miras bırakanın alacaklısının mirasçılık belgesi isteyebilmesi için, bir icra takibinin mevcut olması ve icra müdürlüğünce yetki verilmiş olması gerekir.

Noterliklerden alınması durumunda, aynı günde; Sulh Hukuk Mahkemesinden alınması durumunda ise, birkaç günde alınabilmektedir.

Veraset İlamının Noterden Alınması

Mirasçılık belgesi, noterliklere mirasçının şahsen veya avukatı aracılığıyla başvurması üzerine, noterliklerce de düzenlenmekte ve noterden alınabilmektedir.

Eğer mirasçılardan en az birisi yabancı uyruklu ise (Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı değilse), başvuran kişi Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olsa bile, belge noter tarafından düzenlenemez. Böyle bir durumun varlığında, veraset ilamının mutlaka Sulh Hukuk Mahkemesine başvurarak alınması gerekir.

İlgili nüfus kayıtlarının yeterince açık olmadığı, bundan dolayı miras bırakan ile soy bağının veya yasal mirasçılığın sistemdeki nüfus kayıtları aracılığıyla tespit edilemediği durumlarda da, belge noter tarafından düzenlenemez. Böyle bir durumun varlığında, mutlaka Sulh Hukuk Mahkemesine başvurularak alınması gerekir.

 

Veraset İlamı Sorgulama

Veraset ilamı, e-devlet üzerinden de monash.pw linki üzerinden sorgulanabilmektedir. Bu sorgulamanın yapılabilmesi için, e-devlete giriş yapılması ve ilgili ekranda miras bırakanın TC Kimlik Numarasının girilmesi gerekmektedir.

 

Mirasçılık Belgesinin İptali Davası

Hukuki açıdan aksi ispatlanmadığı sürece, veraset ilamında, mirasçılar ve pay oranları belirtilmektedir. Bu şekilde miras, belgede adı geçen mirasçılar arasında kanuna uygun bir şekilde paylaştırılabilir.

Veraset ilamının geçersizliği, her zaman ileri sürülebilir.

Mirasçılık belgesinde mirasçılar ve miras payları hakkında hata yapılmış, olması gereken hususlar gözetilmemiş (örneğin atanmış mirasçılar varsa bunlardan dolayı hata yapılmış, pay oranları hatalı gösterilmiş, nüfus kayıtlarındaki hatadan dolayı yasal mirasçılarda hata yapılmış, mirası reddeden mirasçıların varlığı sebebiyle hata yapılmış olabilir) olabilir. Bu tip hataların tespiti, düzeltilmesi, hatalı şekilde düzenlenmiş olan belgenin iptali, yeniden ve doğru şekilde belgenin düzenlenmesi amacıyla açılan davaya, Mirasçılık Belgesinin İptali Davası denir.

Mirasçılık belgesinin iptali davası, çekişmeli bir davadır, hasımsız olarak açılamaz. Düzenlenmiş olan belgenin geçersizliği öne sürüleceği için ve belgenin iptali halinde hukuksal durumlarının etkilenmesi söz konusu olabileceğinden, açılacak olan veraset ilamının iptali davasında, iptali istenilen belgede hak sahibi olarak gösterilen kişilerin tamamının davada taraf olarak gösterilmesi gereklidir. Bu kişilerden dava açılmadan önce ölen varsa, onların tüm mirasçılarının da davada taraf olarak gösterilmesi gereklidir.

Veraset ilamının iptali davasında görevli mahkeme, istinaf yoluna başvurulmak suretiyle Bölge Adliye Mahkemeleridir.

 

 

Veraset ilamı alma işleminin usulüne uygun ve doğru şekilde yapılması, hata olması durumunda mirasçılık belgesinin iptali davasının yürütülmesi hususları; hak kayıplarına uğranmaması için, titizlikle yürütülmesi ve mirasla ilgili mevzuata hakim olunmasını gerektiren konular olduğundan, miras alanında deneyimli bir avukatın hukuki yardımından yararlanılması önerilmektedir.

ShareTweetSharePin

Veraset İlamı (Miras&#;ılık Belgesi)

veraset ilamı

Veraset ilamı (mirasçılık belgesi); muris öldüÄŸünde terekesinde bulunan malvarlığı deÄŸerleri üzerinde hak sahibi bulunan mirasçılarının, bu hak sahipliÄŸini ispat etmesine yarayan belgeye denir. Özellikle tenkis davası ve izale-i ÅŸüyu davalarında bu belge gereklidir.

sayılı Türk Medeni Kanunu’nun ilk halinde veraset ilamı (mirasçılık belgesi) verme yetkisi yalnızca sulh hukuk mahkemesine tanınmaktaydı. Ancak 14 Nisan tarihinde yürürlüÄŸe giren sayılı Kanun’un 19/f.1 maddesi ile bu yetki noterliklere de verilmiÅŸtir. Peki; Veraset ilamı nedir? Veraset ilamı nasıl alınır? Mirasçılık belgesi istemi nasıl yapılır?

Veraset Ä°lamı (Mirasçılık Belgesi) Nedir?

Veraset ilamı, bir diÄŸer adıyla mirasçılık belgesi, yasal mirasçılara sulh hukuk mahkemesi veya noterlik tarafından verilen ve mirasçılık sıfatını gösteren bir belgedir.

Belirli bir murisin yasal mirasçılarının hangi kimse ya da kimselerden oluÅŸtuÄŸunu ve bu kimselerin yasal miras paylarını gösteren belge veraset ilamıdır.

Veraset ilamı (mirasçılık belgesi) olmaksızın miras intikal iÅŸlemleri yapılamaz.

Veraset ilamı (mirasçılık belgesi) düzenlenmesinin amacı, terekede hak sahibi mirasçıların hukuki durumlarını belirlemektir. Böylece, mirasçıların tereke üzerinde zilyetliÄŸi saÄŸlanmakta yahut tasarruf imkânı tanınmaktadır.

Veraset Ä°lamı (Mirasçılık Belgesi) Nasıl Alınır?

Veraset ilamı (mirasçılık belgesi) nasıl alınır cenazesi olan her ailenin sorduÄŸu sorudur. TMK m. hükmü ile veraset ilamı (mirasçılık belgesi) sulh hukuk mahkemeleri veya noterliklere alınır. Veraset ilamı almak için mirasçılardan birinin baÅŸvuru yapması gerekir. Hâkim yahut noterin baÅŸvuru olmaksızın re’ sen veraset ilamı düzenleme yetkisi yoktur.

Veraset Ä°lamı Ä°çin Gerekli Belgeler

Veraset ilamı (mirasçılık belgesi) talebi için baÅŸvurulduÄŸu takdirde mahkeme veraset ilamı için gerekli belgeler veya noterden veraset ilamı için gerekli belgeler ÅŸunlardır:

  • Nüfus Cüzdanı Fotokopisi
  • Nüfus Kayıt ÖrneÄŸi
  • Ölüm Belgesi
  • Veraset Ä°lamı Talebi Ä°çeren Dilekçe

Murise ait ölüm belgesinin yurt dışından alınması halinde söz konusu belge yeminli tercümanlar tarafından Türkçeye çevrilmeli ve Apostil ÅŸerhi alınmalıdır.

Veraset Ä°lamı (Mirasçılık Belgesi) Nereden Alınır?

Veraset ilamı nereden alınır diye bakıldığında iki seçenek vardır:

Noterden Veraset İlamı Talebi

Mirasçı tarafından gerekli belgelerin noterliÄŸe ibrazı ile notere baÅŸvurulması suretiyle veraset ilamı alınabilir.

Bazı hallerde Noterlik Kanunu noterlerin veraset ilamı verme yetkisi sınırlandırılır. Bu hallerde mirasçı mutlaka sulh hukuk mahkemesine baÅŸvurmalıdır:

  • Noter tarafından muris ve mirasçı arasındaki soy bağının tespit edilemediÄŸi hallerde,
  • Nüfus kayıtlarının yeterli açıklıkta olmadığı hallerde,
  • Muris tarafından düzenlenmiÅŸ bir vasiyetname bulunduÄŸu hallerde,
  • BaÅŸvuran kiÅŸinin ya da mirasçılardan en az birinin yabancı olduÄŸu hallerde

Sulh Hukuk Mahkemesinden Veraset İlamı Talebi

Veraset ilamı (mirasçılık belgesi) almak için sulh hukuk mahkemesinde dava açılabilir. Yetkili mahkeme, murisin son yerleÅŸim yeri mahkemesi ya da mirasçılardan her birinin yerleÅŸim yeri mahkemesidir.

Sulh hukuk mahkemesine yapılan baÅŸvuruda, bu mahkemeye hitaben veraset ilamı istemli bir dilekçe yazılması ve dilekçe ekine nüfus kayıt örneÄŸi eklenmesi gerekmekir.

Ölümden Kaç Gün Sonra Veraset Ä°lamı Alınabilir?

Veraset ilamı (mirasçılık belgesi) talep etmek için herhangi bir süre öngörülmez. Murisin ölümünün ardından veraset ilamının her zaman alınması mümkündür. Dolayısıyla ölümden sonra veraset ilamı süresi sınırı yoktur.

Ancak, ölümün ardından mirasın intikali sebebiyle karşılıksız malvarlığı deÄŸeri edinen mirasçılar bakımından veraset ve intikal vergisi doÄŸar. Söz konusu verginin ödenmesi için ölümden itibaren 1 aylık bir süre vardır. Aksi takdirde mirasçılar aleyhine vergi cezaları doÄŸar.

Bu nedenle, ölüm tarihinden itibaren 1 ay içinde veraset ilamının çıkarılması ve veraset ve intikal vergisinin ödenmesi gerekir.

Veraset İlamı Ne İşe Yarar?

Murisin ölümü ile oluÅŸan tereke üzerinde hak sahibi olan mirasçıların hukuki durumlarının tespiti veraset ilamı (mirasçılık belgesi) ile mümkündür.

Her ne kadar murisin ölümü üzerine mirasçılık sıfatının kazanılması bakımından veraset ilamı çıkarılması zorunlu olmasa da birçok resmi prosedürün yerine getirilmesi bakımından mirasçılık sıfatının ispatı gerekir. Mirasçılık sıfatının ispatı ise veraset ilamının ibrazı ile mümkündür.

Mirasçıların tereke üzerinde zilyetliÄŸini tesis etmek veya tasarruf imkânı saÄŸlamak için veraset ilamı ile mirasçı oldukları tespit edilmelidir.

Önemle belirtilmelidir ki taşınmaz üzerindeki ayni tasarruflarda mirasçıların tasarruf yetkisine sahip olduÄŸu veraset ilamı (mirasçılık belgesi) ile belgelenir.

Ayrıca baÅŸka birtakım iÅŸlemler için de veraset ilamına ihtiyaç duyulmaktadır. ÖrneÄŸin veraset ilamı ÅŸu iÅŸlemlerde aranır:

  • Kamu kurum ve kuruluÅŸları ile iliÅŸkilerde aranır.
  • Veraset intikal vergisinde aranır.
  • Şirketlerde murisin paylarının mirasçılara intikalinde aranır.
  • Murisin taraf olduÄŸu sözleÅŸmenin karşı tarafı açısından hak ve yükümlülüklerin belirlenmesinde aranır. ÖrneÄŸin banka, alacaklı, borçlular vb.
  • Muris tarafından yahut murise karşı açılmış ve derdest bulunan davalarda taraf ehliyet ve sıfatlarının belirlenmesinde aranır.

Veraset Ä°lamının Ä°çeriÄŸi Nedir?

Geçerli bir veraset ilamından söz edebilmek için bünyesinde birtakım bilgileri yeterli açıklıkta barındırması gerekir. Veraset ilamı örneÄŸi bakımından zorunlu içerik ÅŸunlardan oluÅŸur:

  • Murisin kim olduÄŸu
  • Murisin ölüm tarihi
  • Miras ortaklığına dahil tüm mirasçıların kimliÄŸi
  • Mirasçıların miras payları
  • Art mirasçı tasarrufu varsa bu tasarruf ile ön mirasçının kimliÄŸi
  • Belgenin geçersizliÄŸinin her zaman ileri sürülebileceÄŸi
  • Mirasçı atamada, ölüme baÄŸlı tasarrufun iptaline iliÅŸkin dava hakkının saklı olduÄŸu
  • Mirasçı atama tasarrufunun açılıp açılmadığı, açılmışsa hangi sulh mahkemesinde açıldığı
  • Mirasçı atama tasarrufunun mirasçılara bildirilip bildirilmediÄŸi, bildirilmiÅŸse itiraz edilip edilmediÄŸi, itiraz edilmiÅŸse tarihi, 1 yıllık hak düÅŸürücü süre içinde iptal, tenkis, miras sebebiyle istihkak davasının açılıp açılmadığı, açılmış ise sonucu
  • Mirastan feragat ya da mirastan çıkarılma söz konusu ise buna iliÅŸkin ölüme baÄŸlı tasarruf ÅŸekli ve maddi anlamda içeriÄŸi, reddin hangi mahkemede yapıldığı
  • Mirastan yoksunluk olgusunun varlığının tespiti

Veraset Ä°lamı (Mirasçılık Belgesi) Talep Etmenin Şartları Nelerdir?

Veraset ilamı nasıl çıkar diye bakıldığında öncelikle hak sahibi bulunan kiÅŸiler tarafından yetkili makamlara geçerli bir baÅŸvuruda bulunulmalıdır. Veraset ilamı (mirasçılık belgesi) talebinin kabul edilmesi için baÅŸvuruda belirli ÅŸartlar aranır:

  1. Murisin ölmüÅŸ olması ya da muris hakkında gaiplik kararı verilmiÅŸ olması
  2. Talep etmeye yetkili kişiler tarafından talepte bulunulmuş olması
  3. Veraset ilamı talep edilmeden önce mirasçıların tamamının biliniyor olması
  4. Vasiyetname ya da miras sözleÅŸmesine 1 ay içinde itiraz edilmemiÅŸ olması

Kimler Veraset Ä°lamı (Mirasçılık Belgesi) Talep Edebilir?

Veraset ilamı (mirasçılık belgesi) talep etme yetkisi yasal mirasçılara ve atanmış mirasçılara tanınır. Yasal mirasçılar, kanun tarafından kan esasına dayalı olarak düzenlenen ve sınırlı sayıda öngörülen kimselerdir. Atanmış mirasçılar ise muris tarafından düzenlenen vasiyetname veya miras sözleÅŸmesi ile mirasçı kılınan kimselerdir. Hem yasal mirasçılar hem de atanmış mirasçılar, sulh mahkemelerine ya da noterlere baÅŸvurmak suretiyle veraset belgesi düzenlenmesini talep etme hakkına sahiptir.

Ancak muris tarafından ölüme baÄŸlı tasarrufta bulunmak suretiyle mirasçı kılınan atanmış mirasçıların veraset ilamı (mirasçılık belgesi) talep edebilmesi için söz konusu ölüme baÄŸlı tasarruflara 1 ay içinde itiraz edilmemiÅŸ olması gerekmekir. 

Ayrıca murisin alacaklıları da Ä°Ä°K m. 94 hükmü uyarınca veraset ilamı (mirasçılık belgesi) talep etmeye yetkilidir. Murisin alacaklılarının veraset ilamı (mirasçılık belgesi) talep edebilmesi için mevcut bir icra takibi bulunmalı ya da icra müdürlüÄŸü tarafından yetki verilmiÅŸ olmalıdır.

Vasiyeti yerine getirme görevlisi, tereke yöneticisi ve tereke tasfiye memuru kendi faaliyetlerini yerine getirmek için kural olarak veraset ilamına ihtiyaç duymaz. Zira, bunların yetkileri kanundan doÄŸmaktadır. Ancak tapu sicil memurluÄŸunda ya da baÅŸka bir kurumda tasarruf yetkilerini ispat etme yükümü altında bulunduklarından, mirasçılar adına veraset ilamı (mirasçılık belgesi) talep etme yetkisine sahip bulunur.

Kimler Veraset Ä°lamı (Mirasçılık Belgesi) Talep Edemez?

Veraset ilamı (mirasçılık belgesi) talep etmeye yetkili olmayan kimseler ÅŸunlardır:

  • BoÅŸanmış eÅŸ
  • Mirastan feragat eden
  • Mirası reddeden
  • Ölüme baÄŸlı tasarruflarda açıkça mirastan çıkarılan
  • Mirasın geçmesinden önce baÅŸvuran art mirasçı ya da yedek mirasçı
  • Mirastan yoksun olan
  • Yüklemeden yararlanan
  • Terekeyle ilgisi olmayan 3. kiÅŸiler

Her ne kadar kural olarak bu kiÅŸiler veraset ilamı (mirasçılık belgesi) talep etme yetkisine sahip olmasa da istisnai olarak mirası reddeden, mirastan yoksun olan, mirastan çıkarılan ya da mirastan feragat eden mirasçılar da kendilerine veraset ilamı verilmesini talep edebilmektedir. Veraset ilamı (mirasçılık belgesi) tenkis davasında da celp edilir.

Ancak söz konusu kimselerin talebi üzerine tanzim edilen veraset ilamında bu kimselerin “hukuki durumlarının sonuçlarının terekenin bölüÅŸtürülmesi sırasında gözetileceÄŸi” ibaresine yer verilir.

Son olarak, muris ile mevcut nüfus kayıtlarına göre hısımlık iliÅŸkisi bulunmayan kimseye söz konusu kayıtlar düzeltilmediÄŸi sürece veraset ilamı verilmesi söz konusu olmaz.

Veraset İlamı İle İntikal Nasıl Yapılır?

Murisin malvarlığının tereke adıyla mirasçılara kalmasına intikal yahut mirasın geçiÅŸi denir. Nitekim, murisin ölümü ile intikale elveriÅŸli özel hukuk iliÅŸkileri kanun gereÄŸince ve kendiliÄŸinden (ipso iure) mirasçılara geçer.

Her ne kadar, ölüm olgusunun gerçekleÅŸmesi ile murisin sahip olduÄŸu ayni haklar, alacaklar, diÄŸer malvarlığı hakları ve taşınmazlar üzerindeki zilyetlikler mirasçılar tarafından doÄŸrudan doÄŸruya kazanılsa da murisin ölümünün ve mirasçıların hak sahipliÄŸinin tespiti zorunluluÄŸu ortaya çıkar.

Söz konusu zorunluluk, intikal bakımından mirasçıların yapması gereken birtakım prosedürleri beraberinde getirir. Bu iÅŸlemler bizzat mirasçı tarafından ya da veraset ilamı intikal avukatı tarafından gerçekleÅŸtirilir.

Veraset Ä°ntikal Ä°ÅŸlemleri

Öncelikle mirasçılık sıfatını ispatlayan bir veraset ilamı (mirasçılık belgesi) alınması gerekir.

Veraset ilamının alınmasının ardından şu adımlar takip edilir:

  • Veraset ilamının aslı ile vergi dairesine baÅŸvurularak veraset beyannamesi alınması gerekir. Zira, veraset yoluyla karşılıksız malvarlığı edinen kimseler Vergi Usul Kanunu (VUK) uyarınca “veraset ve intikal vergisi” mükellefi olur.
  • Vergi dairesinden alınan veraset beyannamesin mirasçılar tarafından doldurulması gerekir. Söz konusu beyannamede murisin ölümü anında malvarlığında bulunan tüm taşınmazlar, taşınırlar, alacak hakları ve borçlar gösterilir.

Terekede bulunan deÄŸerlerin birden fazla beyanname ile bildirilmesi mümkün olduÄŸu gibi tek beyanname ile de bildirimi mümkündür.

Vergi Usul Kanunu gereÄŸince, veraset beyannamesi ibrazı ile yapılan bildirimin ölüm tarihinden itibaren 1 ay içinde yapılması gerekmektedir. Ancak VUK m. 16 uyarınca bu sürenin 3 ay daha uzatılması mümkün olur.

Veraset beyannamesi ile yapılan bildirimin tüm mirasçılar tarafından yapılması aranmaz. Mirasçılardan yalnızca birinin baÅŸvurması yeterli görülür.

Veraset Ä°ntikali Vergi Dairesi Ä°ÅŸlemleri

Veraset beyannamesinin ibrazı üzerine vergi dairesi tarafından bir dosya oluÅŸturulur. Bu dosyanın oluÅŸturulması üzerine prosedürün tamamlanması bakımından her bir malvarlığı deÄŸeri için ilgili kuruma baÅŸvurulması gerekir.

  • Taşınmaz Ä°ntikali: Taşınmaz deÄŸerlerinin intikali için veraset beyannamesi ile söz konusu taşınmazlar bildirilir. Veraset beyannamesi ile taşınmaz bildirildiÄŸi takdirde beyanname ekine belediyeden alınan söz konusu taşınmaza iliÅŸkin rayiç bedel yazısı eklenir. Ardından Ä°l Tapu Sicil MüdürlüÄŸü’ne baÅŸvurularak intikal iÅŸlemleri tamamlanır.
  • Taşınır Ä°ntikali: Taşınır deÄŸerlerin murisin ölümü anındaki alım satım deÄŸeri ile beyan edilmesi gerekir. Hisse senetlerinde ise borsaya kayıtlı bulunanlar bakımından son 3 yıl içinde gördüÄŸü son iÅŸlem deÄŸeri; borsada kayıtlı bulunup son 3 yıl içinde iÅŸlem görmeyenler ya da borsaya kayıtlı bulunmayanlar bakımından ise üzerinde yazılı deÄŸer beyan edilir.
  • Tescile Tabi Hakların Ä°ntikali: Hak tesisi anında tapu siciline kaydedilen deÄŸer beyan edilir.
  • Borç Senetlerinin Ä°ntikali: Üzerinde yazılı deÄŸer beyan edilir.

Veraset İlamının İptali Nedir?

Veraset ilamı (mirasçılık belgesi) aksi ispat edilebilen geçici bir belgedir. Bu yönüyle maddi bir hukuki etkiye sahip deÄŸildir. Ancak TMK m. 7 uyarınca resmi bir belge olması sebebiyle belgelediÄŸi olguların doÄŸruluÄŸuna kanıt oluÅŸturur.

Nitekim, tapu memurları veraset ilamı ile baÄŸlıdır. Tapu memurunun, veraset ilamının maddi anlamda doÄŸruluÄŸunu kontrol etme yetkisi yoktur. Tapu memurunun kontrolü ancak belgenin sulh hakimliÄŸi tarafından düzenlenmiÅŸ olması ve tüm yasal zorunlu unsurlara yer verilmesi ile sınırlıdır.

Veraset ilamı (mirasçılık belgesi) kesin hüküm teÅŸkil etmez. Dolayısıyla veraset ilamının eksikliÄŸi, yanlışlığı ve geçersizliÄŸi her zaman ileri sürülebilir.

Bu takdirde, mirasçılardan her birinin yerleÅŸim yerinde bulunan asliye hukuk mahkemesine dava açma hakkı bulunur. Söz konusu dava çekiÅŸmeli yargı usulüne tabi olarak görülmektedir. Davayı açan ilgili, diÄŸer mirasçıları hasım olarak gösterir.

Veraset ilamına itiraz davaları herhangi bir süreye tabi olmaksızın her zaman açılma imkanına sahiptir.

Veraset İlamı 1 Kişi Alabilir Mi?

Yasal ya da atanmış mirasçı sıfatını haiz olan herkes veraset ilamı talep etmeye yetkilidir. Murisin birden fazla mirasçısı bulunması durumunda yalnızca 1 mirasçının veraset ilamı (mirasçılık belgesi) talebinde bulunması yeterlidir.

Yalnızca 1 mirasçı tarafından veraset ilamı talebinde bulunulduÄŸu takdirde diÄŸer mirasçıların rızası ya da onayı aranmaz. Veraset ilamı (mirasçılık belgesi) talebinde bulunmak için tüm mirasçıların birlikte hareket etme zorunluluÄŸu yoktur.

Veraset Ä°lamı Sulh Hukuk Mahkemesinden Kaç Günde Çıkar?

Veraset ilamı (mirasçılık belgesi) almak için noterliÄŸe baÅŸvurulduÄŸu takdirde aynı gün içerisinde bu belge hazır olmaktadır. Sulh hukuk mahkemesine baÅŸvurulduÄŸunda ise bu süre birkaç güne uzayabilmektedir.

Veraset İlamı Avukat Alabilir Mi?

Veraset ilamı (mirasçılık belgesi) hem miras avukatı aracılığıyla hem de bizzat mirasçının baÅŸvurusu ile alınabilmektedir. Veraset ilamının alınması için avukatlık hizmetine baÅŸvurulmak isteniyor ise noter aracılığıyla avukata vekaletname çıkarılması gerekir.

Veraset ilamı (mirasçılık belgesi) ile tüm mirasçılık hakları tespit edileceÄŸinden bu konuda bir veraset avukatı yardımına baÅŸvurulması önem arz etmektedir. Aksi takdirde veraset ilamının iptali dahi söz konusu olabilir.

E- Devletten Veraset İlamı Alınır Mı?

TMK m. hükmü ile belirtildiÄŸi üzere veraset ilamı (mirasçılık belgesi) yalnızca sulh hukuk mahkemesinden ve noterliklerden alınabilir. E- devlet ya da baÅŸka bir platform aracılığıyla yahut baÅŸka bir devlet kurumundan veraset ilamı (mirasçılık belgesi) alınması mümkün deÄŸildir.

Bununla birlikte, sulh hukuk mahkemesinden tarafından düzenlenen veraset ilamına e- devlet üzerinden “Veraset Ä°lamı Sorgulama” bölümünden eriÅŸim mümkündür. Ancak noterlikçe düzenlenen veraset ilamlarına aynı bölüm üzerinden eriÅŸim mümkün deÄŸildir.

 Veraset Ä°lamı Ücreti Ne Kadar?

Veraset ilamı (mirasçılık belgesi) hem sulh hukuk mahkemesinden hem de noterlerden alınması mümkün bir resmî belgedir. Dolayısıyla veraset ilamı ücreti de nereden alındığına göre deÄŸiÅŸiklik gösterir.

 yılında, noterden veraset ilamı ücreti 2 kiÅŸi için TL'dir. Bu tutar mirasçı sayısına göre deÄŸiÅŸir. Sulh hukuk mahkemesinden veraset ilamı (mirasçılık belgesi) alma harç ücreti ,20 TL'dir.

Veraset Ä°lamı Dilekçe ÖrneÄŸi

Ä°stanbul Sulh Hukuk Mahkemesine

Davacı: A.B. (T.C. Kimlik No: )

Adresi: Ä°stanbul

Muris: B.B. (T.C. Kimlik No: )

Adresi: Ä°stanbul

Konu: Veraset ilamı talebidir. (Mirasçılık belgesi istemidir.)

Açıklamalar: T.C. kimlik numaralı muris B.B. 16/10/ tarihinde vefat etmiÅŸtir. Müvekkil murisin yasal mirasçısıdır. Müvekkilin murisin malları üzerinde tasarrufta bulunabilmesi için tarafımıza veraset ilamı (mirasçılık belgesi) verilmesini sayın mahkemenizden talep etme zorunluluÄŸumuz hasıl olmuÅŸtur.

Hukuki Nedenler: TMK ve sair yasal mevzuat.

Hukuki Deliller: Nüfus kayıtları, tanık, yemin, bilirkiÅŸi ve ilgili sair deliller.

Sonuç ve Ä°stem: Yukarıda arz ve izah olunan nedenlerle muris B.B.’ye ait mirasçılarını gösterir veraset ilamının müvekkile verilmesini vekaleten talep ederiz.

Davacı Vekili Avukat Pınar DenktaÅŸ

Sıkça Sorulan Sorular

Veraset ilamı (mirasçılık belgesi) nedir?

Veraset ilamı mirasçılık belgesi demektir. KiÅŸinin vefatından sonra arda kalan mirasçılarının kim olduÄŸunu belgeleyen evrak veraset ilamıdır. Veraset ilamı ile mirasbırakanın arda kalan malvarlığının paylaşımı yapılabilir. Bu belge olmadan mirasçılar hak iddiasında bulunamazlar. 

Veraset ilamı (mirasçılık belgesi) nasıl alınır?

Veraseti gösterir veraset ilamı (mirasçılık belgesi) ilam olarak veya noterlikten alınabilir. Veraset ilamının mahkemeden alınması için adliyede veraset davası açmak gerekir. Mirasçılık belgesi mahkemeden veraset ilamı (mirasçılık belgesi) olarak veya noterlikten alındığında mirasın nasıl paylaÅŸtırılacağı anlaşılır.

Veraset ilamı nasıl çıkar?

Veraset ilamı (mirasçılık belgesi) çıkarmak için mahkemede dava açmak veya noterlikten iÅŸlem gerekir. Mahkemede açılacak dava avukat vasıtasıyla yürütülebilir. Dava sonunda veraset ilamını mahkeme mirasçıları belirlemek suretiyle tanzim eder. Noter de veraset ilamı (mirasçılık belgesi) çıkarabilir.

Veraset ilamı süresi nedir?

Veraset ilamı (mirasçılık belgesi) süresizdir. Yani veraset ilamının geçerli olduÄŸu bir süre sınırı yoktur. Veraset ilamı (mirasçılık belgesi), yeni bir ilam alınana kadar geçerlidir. Çünkü iptali her zaman mümkündür. EÄŸer mirasçılar deÄŸiÅŸirse veya veraset ilamı (mirasçılık belgesi) iptal edilirse, yenisi alınmalıdır. 

Kaynakça:

ANTALYA, O. Gökhan (Kasım ), Miras Hukuku (Yenimahalle/Ankara: Seçkin Yayıncılık)

İletişime Geç

Mükyen Hukuk">

Medeni Kanunun maddesinde veraset ilamı düzenlemesi yer alır. Veraset ilamı mirasçılık belgesi olarak da bilinir ve kimlerin hangi oranda mirasçı olduğunu gösteren belgedir. Söz konusu bu belge ile miras bırakan kişinin ölümünün ardından mirasçıların kimler olduğu ve miras paylarının ispatı sağlanır.

Burada belirtmek gerekir ki; özellikle yurt dışında yaşayan mirasçılar olmak üzere tüm mirasçılar için önemli olan bu belge hakkında uygulama esnasında sıklıkla sorun yaşanabilir. Bu sorunlardan kaçınmak için yazımızın devamında bu süreçte dikkat edilmesi gerekenlere yer verilmiştir.

Veraset İlamı Nedir?

Kanunda yer alan usule uygun şekilde talepte bulunan ve yasak mirasçı oldukları belirlenen kişilerin söz konusu bu mirasçılık sıfatını gösteren belge veraset ilamıdır. Mirasçı olma durumunu ispatlayan bu belge ile hem veraset ilamı talep eden kişinin hem de diğer bütün mirasçıların miras üzerindeki hakları ve miras payları yer alır. Buna göre; mirasçılardan birinin veraset ilamını talep etmesi halinde diğer mirasçıların talep etmesi şart değildir.

Veraset İlamı Ne İşe Yarar?

Miras bırakan kişinin vefat etmesi ile kişinin mirasçıları mirasçılık sıfatını kazanır. Ancak bundan sonra veraset ilamı çıkararak belirli işlerin yapılabilmesi için mirasçılık halinin belgelenmesi gerekir. Örnek olarak; tapu kayıtlarında yer alan taşınmaz bir mülkün intikali için tapuya başvurulduğu zaman ilgili tapu sicil memuru mirasçılık belgesi talep eder ve söz konusu bu belge olmadan mirasçıların adına tescil yapmaz; ya da miras belgesini Sosyal Güvenlik Kurumuna ibraz etmeden mirasçı olan kişiler dul ve yetim maaşından yararlanamaz. Bu örneklerden de görülebileceği gibi; vefat etmiş olan miras bırakan kişinin mal varlığıyla alakalı olarak tasarruflarda bulunabilmek için ve söz konusu kişinin mirasçısı olduğunu ispat edebilmek için veraset ilamının ibraz edilmesi şartı vardır.

Tereke mallarının alacaklarını talep ve tahsil etmek, terekedeki taşınmazların tapuya tescilini ve bunun gibi diğer işlemleri yapma yetkisini mirasçıya verecek olan belge mirasçılık belgesidir. Örnek olarak; mirasçılık belgesi ibraz edilmeden vefat eden kişinin miras bırakmış olduğu parayla ilgili bankada herhangi bir işlem yapılamaz ya da vefat eden kişinin taşınmazları mirasçı tarafından kendi adına tescil ettirilemez.

Burada belirtmek gerekir ki; vefat eden kişinin ardından mirasçı olan kişilerin mirasçılık sıfatını kazanmaları için veraset ilamı çıkarmaları şartı yoktur ancak; yukarıda verdiğimiz çeşitli örneklerde görüldüğü gibi söz konusu mirasçı vefat eden kişinin mirası üzerinde işlem yapmak ya da üçüncü kişilere karşı miras hakkını ispat etmek istiyor ise söz konusu bu belgeyi ibraz etmesi gerekir.

Burada önemli belirtmemiz gerekir ki; ilk olarak veraset ilamının alınması, veraset ve intikal beyannamesinin verilmesi için şarttır. Söz konusu veraset ilamının alınması için yasal olarak belirlenmiş sınırlı bir süre olmamasına rağmen veraset ve intikal beyannamesi için sınırlı olarak belirli süreler öngörülmüştür. Buna göre; söz konusu veraset ilamının bu sürelere uygun şekilde alınması tüm bu işlemlerin zamanında yapılabilmesini sağlar. Söz konusu bu sürelere uyulmaması halinde ise mükellef olan mirasçılara belirli yaptırımlar uygulanır. Burada belirtmek gerekir ki yurt dışında yaşayan mirasçılar için söz konusu bu süreler farklıdır.

Veraset İlamı Talep Etmenin Şartları Nelerdir?

Kimler Veraset İlamı Talebinde Bulunabilir?

İlgili kişinin talebi mirasçılık belgesi için şarttır ve söz konusu talep için yasal ya da atanmış miras ayrımı yapılmaz. Türk Medeni Kanunu maddeye göre; yasal ya da atanmış olan her mirasçının mirasçılık belgesini talep etme hakkı vardır. Sadece veraset ilamı isteyen kişinin talebi bu hususta yeterlidir ve diğer mirasçıların söz konusu bu işlem için rızasının olması ya da kişinin onlarla birlikte hareket etmesi şartı yoktur.

Türk Medeni Kanunu maddenin 2. fıkrasına göre; atanmışlar mirasçılar ve vasiyet alacaklılarının mirasçılık belgesi çıkarabilmeleri için kanunda belirtilen itiraz süresi 1 aydır. Bu süreye göre; diğer mirasçılar ve vasiyet alacaklılarının söz konusu söz konusu durumun kendilerine bildirilmesinden itibaren kanunda belirtilmiş olan 1 aylık süre içerisinde itiraz etmemeleri halinde mirasçılık belgesi sulh hukuk mahkemesi tarafından verilir.

Yargıtay uygulamasında yer alan şekline göre; yasal ya da atanmış olan mirasçıların dışında kalan miras bırakan kişinin alacaklıları da İcra İflas Kanunu maddeye göre mahkemeden veraset ilamı talebinde bulunabilirler.

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır