böcek ısırıkları nasıl geçer / Böcek Alerjileri | Türkiye Ulusal Alerji ve Klinik İmmünoloji Derneği

Böcek Isırıkları Nasıl Geçer

böcek ısırıkları nasıl geçer

Böcek sokmasına ne iyi gelir?

Böcek sokmaları, böceklerin kendilerini koruma mekanizmaları olsa da, sizin veya çocuklarınızın acı içinde kalması hoş bir durum değildir. Isırılan bölgedeki şişlik birkaç gün inmeyebilir ve kaşınabilir, fakat geçecektir. Böcek sokmasına ne iyi gelir? Böcek sokması durumunda kaşıntı varsa kaşıntı önleyici bir krem, ağrı varsa ağrıya karşı bir krem kullanılmalıdır fakat böcek sokması anında bölgeyi dezenfekte etmek en önemli noktadır. Böcek sokmasına karşı alabileceğiniz önlemler ve acıyı dindirme yöntemleri ipuçlarımızda!

Böcek sokmasına ne yapılır?

  1. Böcek sokmasına ne yapılır? Öncelikle sakin olun.

Eğer bir böcek tarafından sokulduysanız çevrenizdekilerden iğneyi çıkarmaları için yardım isteyin. Uzun bir tırnak, kredi kartı veya ona benzer başka bir şey iğneyi çıkarmanıza yardımcı olabilir.
Arılar, genellikle insanları soktuktan sonra, vücutlarının zehir pompalayan kısmını iğneleriyle birlikte vücudunuzda bırakır ve ölmek üzere uçarlar. Bu yüzden cımbız kullanmayın. Eşekarıları ise genelde iğnelerini bırakmazlar ama gene de kontrol etmelisiniz. Eğer böcek tarafından sokulan kişi bir çocuksa, çocuğu sakince cesaretlendirmeye çalışın, yatıştırın ve daha sonra iğneyi çıkarın.

  1. Cildin enfekte olan bölgesini temizleyin.
  2. Soğuk bir bez yardımıyla acıyı dindirin (Örneğin; soğuk suya sokulmuş bir bez kullanın.)
  3. Şişliği indirmek için cilde antihistaminik içeren bir krem sürün.

Bu aynı zamanda kaşıntıyı da azaltacaktır. Eğer mümkünse vücudun şiş bölgesini yukarıda tutun, bu yöntem de şişliğin azalmasına yardımcı olacaktır.

  1. Çocuklar yara olan bölgeleri konusunda uyarılmalıdırlar, yaralı olan bölgeler tahriş monash.pwı bölge yeniden enfekte olabilir, özellikle siz çocuğunuzun yanında değilken çocuğunuzun elleri kirliyse dikkat etmesi gerekir.

 

Zehrin yayılmasını önlemek

Arı iğneleri, zehir içeren hazneler taşır ve eğer bu hazne iğne çıkarılmadan önce patlarsa, zehir deri altına nüfuz edebilir. Bu yüzden sakin davranın ve iğneyi tamamen temizlediğinizden emin olun. İğne parçalarını temizlerken elinizle bu parçaları sıkıştırmayın.

 

Böcek ısırması: Şişlik ve kızarıklığına ne iyi gelir?

Arı veya eşekarısı sokmalarına iyi geldiği düşünülen birçok ev yapımı yöntem mevcuttur. Arının soktuğu yeri sirkeyle ovalamak veya soda dökmek de bunlara dâhil. Bazı insanlarsa soğan veya çiğnenmiş tütünün işe yarayacağını söylerler.

Bunların hiçbiri tıbbi açıdan kanıtlanmış tedavi yöntemleri değildir, ayrıca her insanın farklı olduğunu da hesaba katmak gerekir. Bu yöntemleri özellikle çocuklara ve alerjik reaksiyon sebebiyle daha da kötü olabileceğini düşündüğünüz insanlara uygulamayın.

 

Bir iğneden fazlası

Eğer birden fazla aynı veya farklı bir böcek sokmasına maruz kaldıysanız cildinizde daha ciddi bir reaksiyon oluşabilir, çünkü bu durumda vücudunuza daha büyük miktarda zehir salgılanmaktadır.

Bu tür bir durum genelde yalnızca rahatsızlık hissinizi artırır fakat daha ciddi bir reaksiyon oluştuğu takdirde tıbbi yardım almanızda fayda var. Tehlikeli semptomlar için aşağıdakileri okuyun.

 

Daha ciddi bir böcek ısırığı durumunda

Çoğumuz için böcek sokmaları yalnızca geçici bir rahatsızlık hissi anlamına gelir ancak nadiren de olsa böcek sokmaları alerjik reaksiyonlara sebebiyet verebilir. Eğer böcek sokmasına maruz kalan kişi aniden kendini iyi hissetmediğini söylüyorsa, derhal tıbbi yardım çağırın.

 

Böcek sokması sonrası tehlikeli semptomlar

Böcek sokması sonrası acilen tedavi gerektiren durumlar: Bulantı, kalp çarpıntısı, bayılacak gibi hissetmek, baş dönmesi, yutkunma güçlüğü veya yüzde ve dilde şişlik, nefes alırken hırıltı, ciltte kabarma veya cildin herhangi bir yerinde ya da sokmanın gerçekleştiği bölgede kaşıntı.

 

Öneri

Yılın ilk zamanlarında, eşekarıları diğer böcekleri avlamakla uğraşırlar ve genelde insanlar için tehlike yaratmazlar fakat temmuz ve ağustos aylarında, eşek arılarında şeker ihtiyacı ortaya çıkar.

Yılın bu zamanlarında, şeker içeren yiyecek ve içeceklere ilgileri artar. Eğer çocuklarınızın eşekarıları tarafından zarar görmesini istemiyorsanız onları şekerli içecekler, lolipop veya benzeri tatlı şeylerden uzak tutun.

Ekmeksiz diyetler sağlığa zararlı mı?

İlginizi Çekebilecek Yemek Tarifleri

 

 


 

Böcek ısırıkları çok sık olarak görülmesine rağmen ciddi reaksiyonlar genellikle arı sokmalarına bağlı olarak gelişir. Arı sokmaları sonucu ANAFİLAKSİ gelişebilir.

Arı sokmasına bağlı gelişen reaksiyonlar her yaşta görülebilir. Ülkemizde en sık bal arısı (Apis mellifera) ve yaban arısı (Vespula vulgaris) sokmasına bağlı reaksiyonlar görülmektedir. Bal arısı iğnesi soktuktan sonra vücudundan ayrılır ve bu durum arının ölümüne yol açar. Yaban arıları ise çok saldırgandırlar, ufak bir uyaranla, hatta tahrik edilmeseler de sokabilirler. Birkaç kancası olan iğnelerini bırakmadıklarından birçok kez sokabilmektedirler. Yaban arısı daha çok alerjik reaksiyona neden olur.

Böcek Alerjileri Semptomlar ve Bulgular

Böceklerin soktuğu yerde genellikle ağrı, şişlik ve kızarıklık meydana gelir. Bu normal bir reaksiyondur. Genellikle birkaç saat içinde düzelir. İlerde alerjik reaksiyon gelişme riski düşüktür ancak sıfır değildir.

Alerjik reaksiyonlar iki şekilde gelişir;

  • Geniş Lokal Reaksiyonlar
  • Sistemik Reaksiyonlar

Geniş lokal reaksiyonlar hafif olarak başlar. Ancak saat içinde genellikle 20 cm’yi aşan bazen de tüm kolu ya da bacağı içeren ödem, kızarıklık ve ısı artışı görülebilir. Geniş lokal reaksiyonlar gün sonra azalır. Bu reaksiyonlar arı yetiştiricilerinde daha sık görülür.

Arı sokmasına bağlı sistemik ağır alerjik reaksiyonlar gelişebilir. Sistemik reaksiyon yani ANAFİLAKSİ olduğu için bir çok organımıza bağlı bulgular görülür.

  • Ürtiker (kurdeşen), kaşıntı ve kızarıklık.
  • Yüzde , dilde ve boğazda ödem
  • Nefes almada zorluk
  • Baş dönmesi
  • Kramp tarzında karında ağrı
  • Bulantı, kusma ve ishal

Böcek sokmasına bağlı anafilaksi erişkinlerde, çocuklara oranla daha sık gözlenmektedir. Toksik reaksiyonlar aynı anda ve fazla sayıda arının sokması sonucunda ortaya çıkar. Birkaç saatte başlayıp günlerce sürebilen reaksiyonlardır. Yaşamı tehdit eden böbrek yetmezliği, rabdomiyoliz, hemoliz ve akut respiratuar distres sendromu veya yaygın damar içi pıhtılaşma sendromu gibi reaksiyonlar gelişebilir.

Nadir olarak arı sokmalarına bağlı mekanizması tam olarak bilinmemekle beraber geç dönemde serum hastalığı benzeri reaksiyonlar, ansefalit, periferik ve kraniyal nöropatiler, glomerulonefrit, miyokardit ve Guillain-Bare Sendromu gelişebilir.

Önceki sokmalarda görülen reaksiyonların şiddeti, sonraki sokmalarda meydana gelebilecek reaksiyonların şiddetinin öngörülmesine yardımcı olur. Sistemik reaksiyon gelişme olasılığı sokmalar arasındaki zamana bağlı olarak düşme göstermekle beraber, risk asla kaybolmaz.

Böcek Alerjileri Tanı

Tanı temel olarak klinik öyküye dayanır. Geçmişte meydana gelmiş böcek sokmasının niteliği, zamanlaması, reaksiyon süresi, klinik semptomlar ile tedavi süreci detaylı olarak gözden geçirilmelidir. Böceğin cinsinin belirlenmesi önemlidir.

Sağlıklı yetişkinlerin %20’sinde venoma özgü IgE antikorları tespit edilebilmektedir. Bu yüzden şikayeti olmayan kişilere test yapılması önerilmemektedir.

Klinik öyküsü güvenilir olan hastaların çoğunda deri testi sonucu pozitiftir. Böcek sokmasından günler veya haftalar içinde bazı hastalarda deri testi sonucu negatif olabilir. Bunun için deri testleri hafta sonra tekrar edilmelidir. Deri testleri anafilaksi önlemleri alınarak ve uzman kişiler tarafından uygulanmalıdır.

Deri testinin duyarlılığı ile klinik bulguların şiddeti arasında ilişki yoktur. Yani deri testi yanıtlarının zayıf olduğu kişilerde ölümcül anafilaktik reaksiyonlar olabileceği unutulmamalıdır.

Tanı için serumda venoma özgü IgE tayini yapılabilir. Deri testine göre duyarlılığı düşüktür.. Deri testlerinin uygulanamadığı (antihistaminik ilaç kullanımmı, ağır cilt lezyonlarının varlığı, ağır sistemik reaksiyon riski vb.) durumlarda yararlı olabilir.

Böcek Alerjileri Tedavi ve Korunma

Reaksiyon olmayan arı sokmalarında çoğunlukla tedavi gerektirmez. Soğuk kompres veya analjezikler ağrı ve şişliği azaltmak için kullanılabilir.

Geniş lokal reaksiyonların tedavisinde genellikle soğuk kompres uygulanması reaksiyonun genişlemesini önlemede yararlıdır. Antihistaminik ve topikal steroidler ise ağrı ve kaşıntıyı azaltırlar. Özellikle baş ve boyundaki geniş lokal reaksiyonların tedavisinde oral kortikosteroidler kullanılabilir.

Sistemik reaksiyonların tedavisinde acil müdahale gerekmektedir. Adrenalin ilk seçilecek ilaçtır. Klinik yanıta göre dakikada bir tekrarlanabilir. Erken tanı ve uygun tedavi en önemli prensiptir.

Beta bloker ilaçlar (tansiyon ilacı) kullanan hastalarda adrenalin tedavisine direnç görülebilmektedir.

Bazı hastalarda ise anafilaksi uzun sürer veya saat içinde tekrarlayabilir. Bu nedenle anafilaksi geçiren hastalar düzeldikten sonra gözlem altında tutulmalıdır.

Arı sokması sonrasında sistemik reaksiyon gözlenen hastalar mutlaka alerji ve immünoloji uzmanlarına yönlendirilmelidir.

Böcek Alerjileri Korunma

Alacağınız bazı önlemler sizi arı sokmasından koruyabilir.

  • Eğer arıları rahatsız etmezseniz sizi sokmazlar. Yuvalarından uzak durulmalıdır.
  • Arı sizi soktuğunda sakin olun panik yapmayın. Oradan yavaşça uzaklaşın. Bu sizi diğer arıların saldırısından koruyabilir.
  • Parlak renkli giysilerden ve parfüm kullanmaktan kaçının.
  • Piknik yaparken dikkatli olun. Yiyeceklerinizi arılara karşı saklayın.
  • Çıplak ayakla bahçenizde dolaşmayın.
  • Yakası geniş elbiselerden arıların girip panikle sizi sokacağını unutmayın.

Anafilaksi geçirdiyseniz yanınızda mutlaka adrenalin oto-enjektör bulundurmalısınız. Mutlaka kullanımı ile ilgili bilgi sahibi olmalısınız. Bu sizin hayatınızı kurtarabilir.

Böcek Alerjileri İmmünoterapi

Arı sokmasına bağlı anafilaksi geçiren hastalarda immünoterapi (aşı) mutlaka yapılmalıdır. Uygun şekilde yapıldığında koruyuculuk oranı oldukça yüksektir.

Gün içerisinde sıklıkla etkileşimde kalınan böcekler, vücutta çeşitli ısırıklara ve alerjik reaksiyonlara sebep olabliyor. Doğayla iç içe olduğunuz zamanlarda böceklerin tepki göstermelerine maruz kalabilirsiniz. Isırıktan sonra vücudunuzun buna tepki gösterebilir ve kızarıklık, kaşıntı gibi durumlar meydana gelebilir. Böcek ısırığı, genel olarak cilt üzerinde farklı hisler sunar ve belirtilerini hissettirir. Kendini gösteren belirtilerin yanı sıra bu ısırıklar çeşitli tehlikeli durumlara da yol açabilir. Bu yüzden ısırıklara kısa süre içerisinde müdahale edilmeli ve olağanüstü bir reaksiyon görüldüğünde direkt olarak doktorunuza başvurmanız gerekmektedir. Böcek ısırıkları ve arı sokmaları gibi durumlarda ilk takip edilecek olan adım sakin olmaktadır. Ardından size önerilen adımları takip ederek ısırığın ve sokmanın acısını azaltabilir ve alerjik reaksiyonlarınızdan kurtulabilirsiniz.

Böcek Isırması ve Belirtileri

Özellikle yaz aylarının başlaması ile birlikte böcek sokma vakaları da gittikçe artış gösteriyor. Vücut üzerinde alerjik tepkimeye yol açan ısırıkların yanı sıra ülke içerisinde kene gibi böcekler, tehlikeli durum oluşturabileceği ısırıklar da meydana gelebiliyor. Bunların önüne geçebilmek için birkaç adım takip etmeniz gerekmektedir. Böcek ısırığını anlayabilmeniz için aradan bir süre geçmesi gerekiyor. Böcek ısırığı nasıl olur diye merak ediyorsanız bu sorunun cevabını belirtilerinize göre anlayabilirsiniz. Dünya üzerinde pek çok böcek çeşidi bulunuyor. Bu böceklerin ısırıkları ve ısırık sonucunda gelişen reaksiyonları birbirinden farklılık gösteriyor. Her böcek kendi türüne özel olarak belirtiler bulunduruyor ve buna bağlı olarak da sonuçlar doğuruyor. Genel olarak böcek ısırıklarında karşılaşabileceğiniz problemler arasında cilt üzerinde oluşabilecek küçük tahrişler bulunuyor. Bunun yanı sıra bazı böcek türlerinde ciddi sağlık problemleri ile baş etmek zorunda kalabileceğiniz durumlar da olabiliyor. Günümüzde sıklıkla karşılaşabileceğiniz ısırık şikayetleri arasında tahtakurusu, kene, sivrisinek ve arı sokması bulunuyor. Bunun yanı sıra karınca ısırığı, akrep sokması gibi durumlarla da karşı karşıya kalabilirsiniz. Bu böceklerin ısırması sonucunda farklı tepkimeler ortaya çıkıyor. Ciddi sağlık problemleri ile baş etmek zorunda kalmamak amacı ile erken müdahale edilmesi önem taşıyor. Böcekler kendilerine özel bir savunma mekanizması ile insanları sokuyor fakat bazı böcekler beslenme yolu olarak insan kanını tercih ediyor. Semptomlar böcekten böceğe farklılık gösterse de genel olarak kaşıntı, ağrı, acı, kızarıklık  ve şişme gibi sorunlar ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Normal olan bu reaksiyonlar bir iki saat içerisinde normale döner. Bu sorunlara bağlı olarak alerjik reaksiyon gelişme olasılığı düşüktür fakat yine de karşılaşabilirsiniz. Böcek ısırığı çeşitleri gelişmiş tepkimelere de yol açabilir. Bunlar nefes alma zorluğu, baş dönmesi, kramp şeklindeki karın ağrıları, bulantı, kusma ve ishal durmları olabilir. Bu tür durumlarda doktora başvurulmalı ve alerjinize sebep olan zehirlenme için ilaç kullanmanız gerekmektedir. Yine de bu tehlikeli durumlardan doktorunuz yardımı ile kolayca kurtulabilir ve sağlıklı yaşamanıza kolayca geri dönebilirsiniz.

Böceğin Türünün Tespit Edilmesi

Böcek sokmaları, günlük hayatta sıklıkla karşılaşılan durumlardan biridir. Özellikle yaz aylarında sivrisinekler tarafından sıklıkla kaşıntı şikayetleriyle karşılaşılmaktadır. Çocuklara oranla yetişkinlerde daha çok rastlanılan bu durumda toksik reaksiyonlar meydana gelmektedir. Bunun yanı sıra arı sokmalarına bağlı olarak vücudunuz çeşitli dirençler gösterebilir ve buna bağlı olarak alerji geliştirebilir. Bazı reaksiyonlar yalnızca birkaç saat sürerken bazıları ise günlerinizi alabilmektedir. Arı sokmalarındaki reaksiyon önceki şiddete göre meydana gelebilmek olan şiddetin öngörülmesini sağlar. Böcek ısırıkları çeşitleri içerisinde farklı sonuçlara rastlayabilirsiniz ve bunlara özel olarak farklı tedavi yöntemleri geliştirilmektedir. Isırıkların hangi böcek tarafından gerçekleştiğini anlayabilmek için farklı belirtiler bulunmaktadır. Pire ısırıklarında kaşıntı, şişme ve kızarıklık gibi reaksiyonlara rastlayabilirsiniz ve en ayırt edici özelliği ısırıkların çizgi veya kümeler halinde gruplandırılmış olmasıdır. At sineği sokmasında yüksek bir acı hissedebilirsiniz, ısırılan bölge büyük oranda şişer ve su toplama reaksiyonu gösterir. Tahtakurusu ısırıklarında ise çok acılı bir ısırık hissetmeyebilirsiniz fakat belirli bir sürenin ardından şişkinlik ve kaşıntı yüksek dozlara çıkabilir. Başta anlamayacağınız ısırıklardan bir diğeri de kene ısırığı olarak değerlendirilebilir. Isırığın ardından şişkinlik, kaşıntı, kızarma ve morarma gibi durumlar ile baş etmek zorunda kalabilirsiniz. Keneler enfeksiyon taşıyan böcekler olduğu için kene ısırıklarından sonra hastaneye başvurulması gerekmektedir. Örümcek sokmalarında yüksek dozda ağrıya maruz kalabilirsiniz. Daha ciddi durumlar alındığında bulantı ve kusma gibi problemler yaşanabilir. Eşek arısı ısırıkları oldukça acılı olur ve ısırılan bölge çok kısa süre içerisinde şişer ve kızarır. Bunun yanı sıra, günlük hayatta sıklıkla karşılaşılan ısırıklardan biri de sivrisinek ısırığıdır. Tek nokta halinde olan bu ısırıklar, şişme ve kabarıklık gibi problemler doğurur ve oldukça yoğun bir kaşıntı oluşturur. Akrep sokmalarında ise ağrı ve deride uyuşukluk hissebilirsiniz. Bunun yanı sıra oldukça küçük böcekler olarak karşınıza çıkan karıncı ısırıklarında ise şişkinlik ve irin dolumunu görebilirsiniz. Görüldüğü üzere her böcek ısırığında vücutta farklı bir tepkime oluşmaktadır. Böcek ısırığı tedavisi ise her böcek ısırığının durumun ciddiyetine bağlı olarak değişim göstermektedir.

Böcek Isırıkları Nasıl Tedavi Edilir?

Günlük hayatta sıklıkla karşılaşılan problemlerden biri olan böcek ısırıklarında önemli olan tedbir alabilmektedir. Özellikle yaz aylarında sivrisinek gibi böceklerin ısırıklarına maruz kalabilirsiniz. Bunun için çeşitli önlemler alabilir ve ısırıklardan kurtulabilirsiniz.  Hangi böceğin ısırdığını bilmek tedavi açısından önem taşımaktadır. Semptomlara bakarak böcek türünü tespit edebilir ve buna uygun bir uygulama gerçekleştirebilirsiniz. Küçük işlemlerle semptomlardan kurtulabilirsiniz. Bunun yanı sıra bulantı, baş dönmesi, düzensiz kalp atışı, nefes zorluğu gibi problemler çekiyorsanız acil olarak doktora başvurmanız gerekmektedir. Böcek sokmaları esnasında cilt üzerinde çeşitli tepkimeler gerçekleşebilir. Normal şartlarda direkt bu tepkimelerden kurtulabilirsiniz fakat bazı durumlarda cildiniz reaksiyon göstermeye devam edebilir. Böcek ısırığı hangi doktor bakar diye merak ediyorsanız bu sorunun cevabı dermatoloji (cildiye) uzmanıdır. Cilt üzerinde yaşanan hassaslığa bağlı olarak sizlere ilaç tedavisi uygulanmaktadır. Böcek sokmasında yapılabilecek bazı tedaviler mevcuttur. Enfeksiyon riskini önleyebilmek amacı ile ısırılmış olan bölgeyi sabunlu su ile yıkayarak temizleyebilirsiniz. Yarayı kaşımak, çizmek veya sıkmak durumunda etrafa yayabilir ve daha ciddi bir duruma ulaşmasına neden olabilirsiniz. Bu yüzde yaraya oldukça hassas davranmanız gerekmektedir. Böcek ısırıklarına karşı kullanabileceğiniz kremleri nazik bir şekilde bölgeye uygulayabilir ve cildiniz üzerindeki kaşıntıdan ve şişkinliklerden kurtulabilirsiniz. Eğer şişme problemi yaşıyorsanız bölge üzerine buz kompresi uygulanması tavsiye edilmektedir. Böylece şişkinliklerden kurtulabilirsiniz. Böcek ısırığı nasıl geçer sorusunun cevabı böceğin türüne göre değişmektedir. İlk müdahalelerinizi gerçekleştirdikten sonra eğer hala semptomlarda azalma yaşamıyorsanız acil olarak doktora başvurmanız gerekmektedir. Cilt üzerinde yaşanacak tepkimeler zehirlenmenize ve daha büyük yaraların oluşmasına sebep olabilir. Genel olarak böcek ısırıklarından basit kremlerle ve düzenli bakımla kurtulabilirsiniz. Alerjik bünyelerde farklı reaksiyonlara yol açabileceğinden dolayı solunum hastalıkları öncelikle olmak üzere farklı rahatsızlıklar ile başa çıkmak zorunda kalabilirsiniz. Basit semptomlar ile kolayca evinizde başa çıkabilir ve birkaç saat veya bir iki gün içerisinde kurtulabilirsiniz. Daha uzun süreli durumlarda ise doktora başvurarak semptomlara göre özel bir tedavi yöntemine tabii tutulabilirsiniz.

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır