emziren anneler kivi yiyebilirmi / Emzirirken kivi mümkün mü?

Emziren Anneler Kivi Yiyebilirmi

emziren anneler kivi yiyebilirmi

Müjde artık tarif edilemez bir sevgi yaşıyorsunuz; annesiniz! Hamilelik süreci, doğum ve şimdi kucağınızdaki bebeğiniz… Nasıl bir mucize değil mi?

Bebeğinizle ilk tanıştığınız andaki heyecanınız, belki de hayatınız boyunca yaşamadıklarınızdan… Ve şimdi; aynı hamilelik sürecinde beslenmenize, sağlığınıza dikkat ettiğiniz gibi bebeğiniz için yine ‘en iyisini yapma’ zamanı.. Ona verebileceğiniz en büyük ‘İyi ki doğdun’ armağanı: ANNE SÜTÜ!

Ben de; bu müthiş duyguyu henüz 4 ay önce yaşamaya başlayan çiçeği burnunda bir anne olarak sizlere anne sütünün öneminden bahsetmek istiyorum.

Bir Mucize: Anne Sütü
Anne sütü, var olan tüm besinler arasında en değerli; eşi benzeri olmayan mucize bir besin. Bebeğiniz sütünüz ile sağlıklı şekilde büyürken, aranızdaki duygusal bağ da katlanarak büyüyecek. Anne sütünün size kattıkları bunlarla da kalmayacak; anne sütü bebeğinizin sağlığını korurken; sizinkini de koruyacak. Örneğin; yapılan bilimsel çalışmalarda anne sütü veren annelerin meme ve rahim kanseri olma riskinin düştüğünü göstermiştir. Anne sütü alan bebekler ise daha az allerji hastalıklarına yakalanırlar; obezite, kalp hastalıkları gibi kronik hastalık riskleri daha az olur. Ayrıca yapılan araştırmalar, anne sütü alan bebeklerin daha zeki olduğunu da göstermiştir. Anne sütünün sindirilmesi oldukça kolaydır; bebeğinizi sindirim sistemi rahatsızlıklarına karşı da korur.

İlk 6 ay sadece anne sütü
Anne sütü, bebeğin ihtiyacı olan yağ, protein, karbonhidrat, vitamin ve mineralleri karşılar. Anne sütü, bebeğin su ihtiyacını da karşılar. Çok sıcak havalarda bile bebeğinize su vermek yerine daha sık emzirmeniz, bebeğinizin su kaybını karşılayacaktır. İanne sütü, içeriğindeki koruyucu maddeler nedeniyle bebeğinizi enfeksiyonlara karşı korur; bağışıklık sistemini de güçlendirir. Daima taze, temiz ve bebeğe vermek üzere hazır olan anne sütü oldukça da pratiktir. Emziren anne, mama hazırlama, binberon yıkama vs. derdi yaşamaz; en hijyenik şekilde bebeğini besler. İşte tüm bu sebeplerden dolayı;bebeğinizin sağlığı için ona ilk 6 ay sadece anne sütü verin.

Anne sütünüzü 6 ay saklayabilirsiniz
Sütünüz çok ise hem göğsünüzü rahatlatmak; hem de bebeğinizin ileriki aylarda beslenmesini sağlamak için sağıp saklayabilirsiniz. Anne sütü, oda sıcaklığında 3 saat, buzdolabında 3 gün, buzlukta 3 ay, derin dondurucuda ise 6 ay saklanabiliyor. Dondurduğunuz anne sütünü bebeğinize vereceğiniz zaman önce buzdolabının içinde çözünmesini sağlayın ve ardından uygun sıcaklığa getirip biberon ile bebeğinize verebilirsiniz. Doğumdan sonra gelen kolostrum yani ilk sarı süt de bebeğiniz için adeta ilaç özelliğindedir; sindirim ve solunum yolu enfeksiyonu gibi hastalıklardan korur. Bebeğiniz soğuk algınlığı vb. Rahatsızlık yaşadığında varsa dondurucuda saklamakta olduğunuz kolostrum sütünü vermenizi tavsiye ederim.

Ne yemeli; ne içmeli?
Bol bol şerbetli tatlı, pasta, börek yemenin anne sütünü arttırmada bir etkisi yoktur. Annenin fazladan kalori almasına sebep olur ve bu fazladan kaloriler anneye göbek, kalça vb. Fazlalık olarak kalır. Emzirme döneminde yeterli ve dengeli beslenme, hem anne sütünün kalitesini arttıracak; hem de doğum sonrası vücutta kalan fazla kilolardan kurtulmada yardımcı olacaktır. Beslenmeniz konusunda kafanız karışıksa bir Diyetisyen desteği almanızı öneririm.

Beslenmenizde dikkat edeceğiniz belli başlı noktalar kısaca şöyle:
1-Haftada en az 2 kez balık tüketmeyi ihmal etmeyin. Omega 3 kaynağı olan balık, anne sütünün kalitesine destek olur. Izgara, buğulama veya fırında tercih edebileceğiniz balığın taze ve mevsiminde olduğundan emin olun.
2-Her gün 1 adet yumurta tüketmeye özen gösterin. Yumurta en kaliteli protein kaynağı besindir. Yumurtanız halanmış, omlet veya menemen şeklinde olabilir.
3-Süt grubu besinlere gerekli önemi verin. Protein ve kalsiyum ihtiyacı için hergün en az 1 bardak süt tüketmeye özen gösterin (Günlük ihtiyaç tüm besinlerde olduğu gibi kişiden kişiye değişkenlik gösterir). Gaz şikayetine sebep olursa laktozsuz sütleri tercih edilebilirsiniz. Kahvaltıda peynir; öğle ve akşam yemeklerinde de yoğurt tüketmeyi ihmal etmeyin. Sindirim sisteminizin sağlığı için probiyotik özellikte olan kefir i her gün 1 bardak içmeyi alışkanlık haline getirin.
4-Tahıl grubu besinleri unutmayın. Pilav, makarna, ekmek gibi tahıl grubu besinleri her öğün yeterli miktarlarda tüketin. Tam tahıllı olanları tercih edebilirsiniz.
5-Yeterli protein aldığınızdan emin olun. Yumurta, süt ürünlerine ek olarak; Et, tavuk, köfte, hindi eti gibi et grubu besinleri, kişiden kişiye değişmekle birlikte; gün içerisinde ortalama 5 köfte kadar tüketmiş olmalısınız.
6-Haftanın en az 2 günü bitkisel protein kaynağı olan  kuru baklagil yemeği tüketilmelidir. Gaz şikayetlerini azaltmak adına düdüklü tencerede pişirilmeli, haşlama veya pişirme suyu tüketilmemeli ve kimyon eklenmelidir. Tüm bunlara rağmen gaz şikayetine sebep oluyor ve süt yoluyla bebeğe de geçiyorsa bir süre ara verilmelidir.
7-D vitamini alımınıza dikkat edin. D vitamini besinlerde bulunmaz; güneş ışınlarının doğrudan cilde yansıması ile sağlanır. Bu nedenle hergün güneşe çıkmaya özen gösterin. Ayrıca d vitamini almak için bebeğinizi de en 15 dak. Güneşe çıkarmayı ihmal etmeyin.
8-Yemeklerde iyotlu tuz kullanın. Doğal besinlerle sağlanamayan iyot, ancak iyotlu tuz kullanımıyla anne sütünden bebeğe geçer.
9-Tatlı tercihlerinize dikkat edin. Tatlı ihtiyacınızı kuru meyveleri meyve tatlıları, hafif sütlü tatlılar, aşure gibi besin değeri yüksek olan tatlı alternatifleri ile karşılayın.
10-Açık çay, kafeinsiz kahve, ıhlamur, nane, papatya gibi bitki çaylarını tercih edebilirsiniz. Şekersiz içmenizi öneririm.
11-Her gün en az 1 avuç kırmızı renkte meyve veya sebze tüketin! Kırmızı renkli sebze ve meyveler, rengini ‘likopen’ ve ‘antosiyanin’ olarak adlandırılan doğal pigmentlerden alırlar. Kırmızı renk grubunda domates, karpuz, kuşburnu, çilek, kırmızı ahududu, greyfurt, nar, kırmızı biber, kızılcık bulunur. Gün içerisinde kırmızı besin tükettiğnizden emin olun.
12-Her gün en az 1 avuç turuncu renkte meyve veya sebze tüketin! A vitamininden zengin olan sarı-turuncu renkteki besinler, vücudu harekete geçirir; bağışıklık sistemini güçlendirir. Sarı-turuncu renk grubunda yer alan meyve ve sebzeler: Bal kabağı, Havuç, Şeftali, Kayısı, Kavun, Mango, Nektarin, Portakal, Mandalina, Trabzon hurması, Muşmula, Malta eriği (yeni dünya), Ananas, Papaya, Limon, Sarı biber, Tatlı patates, Mısır ve Sarı domatestir.Aman turuncuyu unutmayın.
13-Her gün en az 1 avuç yeşil renkte meyve veya sebze tüketin! Yüksek C vitamini içerikleri ile dikkat çeken yeşil grupta yer alan meyve ve sebzelere de beslenmemizde gereken önemi vermeliyiz. Bunlar: Yeşil üzüm, Yeşil erik, Kivi, Lime, Yeşil soğan, Avokado, Brokoli, Kara lahana, Marul, Roka, Taze nane, Dereotu, tere, Kuzukulağı gibi tüm otlar, Taze fasulye, Kabak, Yeşil dolmalık biber, Yeşil sivri biber, Kuşkonmaz, Bezelye, Bruksel lahanası, Salatalık, Ispanak, Pazı, Hardal, Semizotu, Tere ve diğer tüm yeşil yapraklı sebzelerdir. Yeşilsiz asla!
14-Her gün en az 1 avuç mor renkte meyve veya sebze tüketin! Çok güçlü antioksidan olan antosiyaninlerden zengin bu renk grubunda: Patlıcan, Kırmızı pancar, Mor lahana, Kırmızı soğan, Mor/kırmızı turp ,Böğürtlen, Siyah ahududu, Yabanmersini, İncir, Mor erik, Kuru erik, Mor&Kırmızı&Siyah üzüm, Vişne, Kiraz, Kuş üzümü, Siyah dut, Kuru üzüm, Kan portakalı bulunur. Mor renk meyve tabaklarınızdan, salata kaselerinizden eksik olmasın.
15-Her gün en az 1 avuç beyaz renkte meyve veya sebze tüketin! Kaliteli posa içerikleriyle dikkat çeken; dolayısıyla sindirim sistemi dostu olan bu grupta Muz, Elma, Armut, Ayva, Karnabahar, Beyaz lahana, Sarımsak, Soğan, Zencefil, Mantar, Patates, Turp, Yer elması, Hindiba, Kereviz, Enginar ve Pırasa bulunur. Beyaz rengi de sofralarımızdan eksik etmeyin.

Anne sütünü arttırmak için elinizden bardak eksik olmasın
Anne sütünüzü arttırmak istiyorsanız bol su içmelisiniz. Yapılan bilimsel çalışmalar, yeterli su tüketiminin anne sütünü arttırdığını göstermiştir. Gün içerisinde ortalama 2,5 lt. Su tüketimi emziren bir anne için iyi bir miktardır. Çok terleyen annelerin sıvı kayıplarını da yerine koymak adına 3lt. Kadar su içmelerini tavsiye ederim. Çok su içme alışkanlığınız yoksa cam bir sürahiye koyduğunuz suyunuzun içine tarçın, elma dilimleri, karanfil tanesi koyabilirsiniz. Ayrıca sıvı alımını arttırmak adına menülerinizde çorba, cacık bulunabilir; ara öğünlerde de şekersiz limonata veya şekersiz komposto içebilirsiniz. Loğusa şerbeti tercih edecekseniz şekersiz hazırlatın.

Uzman Diyetisyen İPEK AĞACA ÖZGER

Bebeğe Gaz Yapmayan Yiyecekler Nelerdir?

Doğumun ilk anından itibaren bebeklerin vücudu büyümeye başlar. Büyüme evrelerinde zaman zaman bazı stresli anlar yaşanır. Bu anlardan biri de bebeğin gaz problemidir. Gün boyu gaz sancısı çeken bebeklerin uyku düzeni de beslenme düzeni de ne yazık ki istenmeyen durumda şekillenebilir.

Bebeklerde Gaz Yapmayan Yiyecekler

  • Çilek
  • Kavun
  • Kivi
  • Avokado
  • Muz
  • Ispanak
  • Pırasa
  • Kırmızı Et
  • Pirinç
  • Yoğurt Çorbası
  • İrmik
  • Yulaf
bebeklerde gaz yapmayan yiyecekler

Böyle anlarda emziren anneler kendi beslenmesine dikkat ederek ek gıdaya geçen bebeklerin de besin listesine dikkat ederek gaz önlenebilir. Yaşamın ilk yıllarında anne ve babaları düşündüren bir soru vardır: Bebeğe gaz yapmayan yiyecekler nelerdir?

Bebeklerde gaz yapmayan yiyecekler birçok grupta sıralanabilir. Süt ürünleri, tahıllar, bakliyatlar ve sebzeler kendi arasında gaz yapan ve yapmayan olarak ayırt edilir. Bebeklerde gaz yapmayan yemekler hakkında aileleri bilinçlendirmek için hazırladığımız bu yazıda anne ve babalar yeni doğan bebeklerde gaz yapmayan yiyecekler hakkında bilgi sahibi olacak. Gaz sancısı yaşamadan mışıl mışıl uyuyan bebekler için en sağlıklı öneriler bu satırlarda yer alıyor. Bakın, bebeğe gaz yapmayan çorbalar ve temel yiyecekler nelermiş?

En doğru bilgiler ve sağlıklı sonuçlar için beslenme uzmanı veya doktor onayı alınız.

Bebeklerde Gaz Yapmayan 12 Yiyecek, İçecek

1) Çilek

  • Bebeklerde gaz yapmayan meyveler arasında yerini alan çilek, yaz mevsiminin en sevilen ek gıdalarından oluyor.
  • Hem emziren anneler için hem de beslenmeye başlayan bebekler için ideal bir meyve seçeneğidir.
  • Çilek, düşük kalorili ve su içeren bir meyve olduğu için bebeklerin sindirim sistemini yormadan onlara faydalı olur.
  • Çileği bebeğin ayına uygun şekilde vererek faydalarını görebilirsiniz.

Çilek Faydaları – En Sevdiğiniz Meyve Olacak 10 Muhteşem Özelliği

çilek

2) Kavun

  • Kavun tüketmek bebekler için oldukça faydalıdır. Ancak ölçülü tüketilmesi önerilir.
  • Bağırsakları yormayan kavun, sindirimi kolay olduğu için bebeklere ayına göre verilebilir.
  • Gaz yapmayan, rahat ara öğünler yapmaya yardım eden kavun sayesinde lif ve vitamin desteği sağlanır.
  • Kavun mevsimi geldiğinde bebeklere püre halinde ya da ince dilimler halinde vermeniz önerilir.

Kavun Faydaları, Cilde Faydaları ve Besin Değerleri

kavun

3) Kivi

  • Bebeklerin rahat uyuması ve gün içinde keyifli olması için gaz yapmayan meyveleri yemesi gerekir. Bu meyvelerden biri de kividir.
  • Kivi emziren annelere de önerilmektedir. Süt yoluyla bebeği yormaz.
  • Kivi ile meyve püreleri hazırlanabilir, meyve saatleri yapabilir.
  • Bebeğin sindirim sistemine uygun olan kivi ölçülü miktarda sunulmalıdır.

Vitamin Deposu Kivinin Az Bilinen 5 Faydası

kivi

4) Avokado

  • Mide enzimleri için oldukça faydalı olan avokado, bebeklerin ek gıda sürecinde mutlaka yerini alır.
  • Gaz yapmayan bu besin sayesinde pek çok anne kolayca besleyici kaseler hazırlar.
  • E vitamini sayesinde bebek gelişimini destekleyerek sağlıklı bir gelişim süreci hazırlar.
  • Gazdan uzak, keyifli uykular için bebeklere avokado verilebilir.

Avokadonun Az Bilinen 7 Önemli Faydası

avokado

5) Muz

  • Her bebeğin ek gıda serüveninde muz sık sık yer alır. Muzda bulunan vitamin ve mineraller sayesinde bebeklerin günlük beslenmesi dolu dolu geçer.
  • Gaz yapmayan bir meyve olan muz, bebek pürelerinde ve yoğurt menülerinde kullanılır.
  • Doyurucu olması yönüyle günde 1-2 adet muz önerilir.
  • Eğer bebeğinizde ishal durumu varsa muzlu püre ya da kaşık maması hazırlayarak öğün yapabilirsiniz.

Muzun Faydaları: Neden Düzenli Tüketmelisiniz?

muz

6) Ispanak

  • Ispanak antioksidan mineraller açısından zengin bir besindir ve bebeklerin beslenmesinde lezzetli şekilde yer alır.
  • Yapılan çalışmalar ıspanağın gaz yapmadığını açıklar. Bebeğiniz için güvenle verebileceğiniz sebzelerden biridir.
  • Temizlenmiş, güzelce yıkanmış ve hijyenik şekilde doğranmış ıspanaklarla çorba ve yemekler yaparak bebeğin ayına uygun şekilde verebilirsiniz.
  • Omlet içinde afiyetle bebeklere sunabilirsiniz.

Ispanak Faydaları – Temel Reisi Haklı Çıkaran 10 Süper Özelliği

ıspanak

7) Pırasa

  • Ispanak gibi gaz yapmayan bir diğer sebze de pırasadır. Pırasa çok faydalı bir sebzedir ve bebeklerin sindirim sistemi için oldukça etkilidir.
  • Soğangillerden olduğu için gaz yapacağı yönünde endişeler uyandırır ancak pırasa gaz yapmamaktadır.
  • Pırasa ile bebeklerinize çorba, omlet ve kavurma verebilirsiniz.
  • Rahatça sindiren bebeğiniz gaz sancısı olmadan keyifle oyun oynayacak ve uyuyacaktır.

Pırasanın Faydaları ve Besin Değerleri, Zayıflatır Mı?

pırasa

8) Kırmızı Et

  • Bebek beslenmesinde etin yeri çok mühimdir şüphesiz. Özellikle de kırmızı et, beyin gelişimi için önerilir.
  • Kırmızı etin gaz yapma özelliği yoktur. Çeşitli şekillerde bebeklere sunulabilir.
  • Et suyu halinde de çorbalara eklenen kırmızı et ve suyu, bebeğin sindirebileceği özelliktedir.
  • Gazdan uzak, rahat bir gece geçirmek için kırmızı etin suyunu bebeklerin çorbalarına ve yemeklerine ekleyebilirsiniz.
kırmızı et

9) Pirinç

  • Pirinç gaz yapan bir tahıl ürünü değildir. Bebekler için çeşitli şekillerde önerilir.
  • Pirinç kullanarak bebeklerde gaz yapmayan mama hazırlanabilir. İlave besinler de bu mamayı doyurucu hale getirir.
  • Ek gıdanın ilk sürecinde pirinç kullanabilirsiniz. Ayrıca emziren anneler de pirinç tüketebilir.
  • Ölçülü olmakta fayda olacaktır. Fazla miktarda tüketilen pirinç gaz yapmaz ancak kabızlık oluşturabilir.
pirinç

10) Yoğurt Çorbası

  • Bebeklere süt ve süt ürünleri doğrudan verildiğinde bazen gaz yapabilir.
  • Ancak yoğurt çorbası halinde bebeklere yemek hazırlandığında gaz yapma riski ortadan kalkar.
  • Yoğurt çorbası içen bebeklerin gelişimi sağlıklı şekilde ilerler ve sindirim sistemi kuvvetlenir.
  • Gaz yapmayacak bir çorba arıyorum diyen ebeveynler öğünlerine yoğurtlu çorbaları güvenle ekleyebilir.

Tarif için: Yoğurt Çorbası

11) İrmik

  • Bebek beslenmesinde sık sık kullanılan tahıllardan biri olan irmik, gaz yapmadığı için tercih edilir.
  • İrmik ve süt ya da irmik ve su karışımı ile kolay bir muhallebi hazırlanır.
  • Gaz problemi olan bebeklerin beslenme listesinde irmik eklendiğinde bir nebze olsun bu problem ortadan kalkar.
  • Emziren anneler de irmikli tarifleri rahatça tüketebilir. Çünkü irmik süt yoluyla bebeğe gaz yapmaz.

Düşük Kalorili Besleyici Vegan: İrmik ve Faydaları

irmik

12) Yulaf

  • Bebeklerin sindirim sistemini rahatlatan besinlerden bir diğeri de yulaftır. Yulaf, lifli yapısı sayesinde mideyi rahatlatır.
    Yulaflı lapalar ya da çorbalar, bebeklerin beslenmesini destekler.
  • Özellikle de 6 aydan sonra omlet içinde, çorba içinde, meyve püresi içinde yulaf kullanabilirsiniz.
  • Gaz problemini gideren yulaf rahat uykulara geçişi kolaylaştırır.

Yulaf Ezmesinin Hiç Duymadığınız Faydaları

yulaf

Bebekler İçin kategorisini ziyaret ederek sağlıklı ve besleyici bebek tariflerine ulaşabilirsiniz.

Emziren Anneler Ne Yemeli? Süt Artıran 14 Besin

Anne Sütü Saklama Yöntemleri, Faydaları ve Önemi

Anne Sütü Artıran Yiyecekler, İçecekler ve Doğal Çözümler

Emziren Anne Diyeti, Süt Arttıran ve Zayıflatan Diyet Listesi

Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı? Faydalı İpuçları, Tarifler

Emzirirken bu yiyeceklerden uzak durun!

Özellikle doğumdan ilk 15-20 günlük süreçte çok katı olmasa da gaz yapabilen besinlerden uzak bir diyet uygulanması gerekir.

GAZ YAPAN BESİNLER

Gaz yapan besinler başta çiğ bütün sebze ve meyvelerdir. Sebzelerin ve meyvelerin pişirilmesi gaz yapan içeriğin kayba uğramasını sağlar. Meyvelerin komposto yapılması sebzelerin yemek yapılması bir örnektir.

Brokoli, karnabahar, pırasa, enginar, brüksel lahanası gibi besinler pişirilse haşlansa bile gaz yapıcı özellikleri tamamı ile kaybolmamaktadır.

Emzirirken bu yiyeceklerden uzak durun

İLK BİR AYLIK SÜREÇTE TÜKETİLMEYEBİLİR

Kurubaklagiller ilk 1 aylık süreçte tüketilmeyebilir. Özellikle sezeryan doğum yapan annelerde sindirim sisteminin düzene girip annenin aktivite yapması artana kadarki süreç için önemlidir. Nohut, fasulye, mercimek çorbası, pilaki, piyaz gibi yemekler sakıncalıdır.

Süt ve yoğurt gaz yapıcı karbonhidrat içeriğine sahiptir. Süt ve yoğurt yerine ilk haftalarda yayla, yoğurt çorbaları, süt eklenen çorbalar veya sütlü tatlılar hastalara verilebilir. Süt ve yoğurt pişince gaz yapıcı özelliği değişmektedir.

[fotogaleri=949]

False

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir