sağlık bakanlığı döner sermaye hesaplaması / Sağlık Personelinin Sabit Ek Ödemesi Nasıl Hesaplanır? - seafoodplus.info

Sağlık Bakanlığı Döner Sermaye Hesaplaması

sağlık bakanlığı döner sermaye hesaplaması

Ek Ödeme


                TABİP ODASI BAŞKANLIĞINA

Sağlık Bakanlığına Bağlı Sağlık Kurum ve Kuruluşlarında Görevli Personele Döner Sermaye Gelirlerinden Ek Ödeme Yapılmasına Dair Yönetmeliğin, Tanımlar başlıklı 4. maddesinin Serbest Meslek katsayısının belirlendiği (ğ) bendinde yeralan “” ve “” ibareleri ile yönetmeliğin ekinde yer alan 1 nolu “Tavan Ek Ödeme Tutarına Esas Katsayılar” çizelgesinin yürütülmesinin durdurulmasına ve iptaline karar verilmesi talepli TTB Hukuk Bürosunda hazırlanan bireysel dilekçe örnekleri ektedir.

Odanız üyelerinin bilgilendirilmesi konusunda gereğini rica eder, çalışmalarınızda başarılar dileriz.

                Saygılarımızla,
                TTB Merkez Konseyi Adına
                seafoodplus.info Odabaşı
                Genel Sekreter

 

            

Yürütmeyi Durdurma  İstemlidir

                                         DANIŞTAY (   ) DAİRE BAŞKANLIĞI’NA   

DAVACI                          :         

                                               …seafoodplus.info Hastanesi

                                                T.C Kimlik Numarası: ..

VEKİLİ                           :       

                                              

DAVALI                          Sağlık Bakanlığı-Ankara

D. KONUSU                    :Tarafıma, döner sermaye gelirlerinden hukuka aykırı olarak ek ödeme yapılması işlemi ile bu işlemin dayanağı olan ‘Sağlık Bakanlığına Bağlı Sağlık Kurum Ve Kuruluşlarında Görevli Personele Döner Sermaye Gelirlerinden Ek Ödeme Yapılmasına Dair Yönetmeliğin’ Tanımlar başlıklı 4. maddesinin Serbest Meslek katsayısının belirlendiği ğ) bendinde yer alan “0,3” ve “0,5” ibareleri ile Yönetmeliğin ekinde yer alan 1 nolu “Tavan  Ek Ödeme Tutarına Esas Katsayılar” ı çizelgesinin yürütülmesinin durdurulmasına ve iptaline karar verilmesi istemidir.

AÇIKLAMALAR              :

Sağlık Bakanlığına Bağlı Sağlık Kurum Ve Kuruluşlarında Görevli Personele Döner Sermaye Gelirlerinden Ek Ödeme Yapılmasına Dair Yönetmelik, 12 Mayıs gün ve  sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe konulmuştur. Bundan sonra kısaca  “Yönetmelik” olarak söz edilecektir. Yönetmelik66 sayılı Sağlık Bakanlığına Bağlı Sağlık Kurumları İle Esenlendirme (Rehabilitasyon) Tesislerine Verilecek Döner Sermaye Hakkında Kanunun Sayılı Kanunun 1. maddesi ile değişik 5 inci maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.

Tarafıma, bu düzenlemeler uyarınca,  döner sermaye gelirlerinden yapılacak olan ek ödeme miktarı hesaplanmakta ve ödenmektedir. Aşağıda öncelikle hekimlere ek ödeme yapılmasına ilişkin uygulama ve düzenlemelerin değişiminden kısaca söz edilecek, devamında ise  açıklayacağımız nedenlerle Yönetmeliğin  iptali istenilen hükümleri uygulanarak ek ödemenin belirlenmesi işleminin hukuka aykırılık nedenlerine değinilecektir.

EK ÖDEME YAPILMASINA İLİŞKİN UYGULAMA VE DÜZENLEMELER İLE İLGİLİ SÜREÇ

Sağlık Bakanlığı’na bağlı sağlık kuruluşlarında çalışan hekimler başlangıçta; sayılı Sağlık Bakanlığına Bağlı Sağlık Kurumları ile Esenlendirme (Rehabilitasyon) Tesislerine Verilecek Döner Sermaye Hakkında Kanun hükümleri gereğince, aylık maaşının yanı sıra kısaca “döner sermaye” diye anılan ek ücret almıştır. Bu sistemde de aynı konumda bulunanlar arasında bir farklılık yaratılmamıştır.

SSK’na ait sağlık kuruluşları Sağlık Bakanlığı’na sayılı Yasa ile devredilmeden önce, sayılı Sosyal Sigortalar Kurumu Kanunu’nun maddesinin verdiği yetki çerçevesinde, sağlık çalışanlarına (hekimlere) maaşlarının yanı sıra yapılan “ek ödemenin oranları, yüzdelik oranlar olarak belirlenmiştir. Bu sistemde, uzmanlık alanları arasında herhangi bir ayrım olmaksızın tüm uzman hekimler aynı miktarda ek ödeme almıştır.

Ancak sayılı Malî Yılı Bütçe Kanunu’nun maddesinin (k) fıkrasına dayalı olarak,  ” tarihinden itibaren geçerli olmak üzere yürürlüğe konulan  tarih ve sayılı makam onaylı “Sağlık Bakanlığına Bağlı İkinci ve Üçüncü Basamak Sağlık Kurumlarında görevli Personele Döner Sermayeden Ek Ödeme Yapılmasına Dair Yönerge, döner sermayeden yapılan ek ödemenin hesaplanması sistemi tamamıyla değiştirilmiştir.

 

Adı geçen Yönerge defalarca değiştirilmiştir. Son olarak  tarih ve Mükerrer sayılı Resmi Gazete’te yayımlanan sayılı Mali Yılı Bütçe Kanunu’nun maddesinin (d) fıkrasına dayanılarak, “Sağlık Bakanlığı’na Bağlı İkinci ve Üçüncü Basamak Sağlık Kurumlarında Görevli Personele Döner Sermayeden Ek Ödeme Yapılmasına Dair Yönerge” tarihinde yayımlanmış ve tarihinden itibaren uygulanmak üzere yürürlüğe konulmuştur.  tarihinde ise ek ödeme ile ilgili olarak, iş bu Yönetmelik ile de, yürürlükten kaldırılan Yönergeye paralel düzenlemeler yapılmıştır.

Gerek anılan Yönergelerde gerekse Yönetmelikte, hastanede çalışan personelden yalnızca hekimler dikkate alınarak,  bir kısım tıbbi muayene, girişimsel işlemler ve hizmet alanlarına verilen puanların, belirlenen katsayılarla çarpımları sonucu personele ödenecek net ek ödeme tutarının belirlenmesi yöntemi benimsenmiştir. Yönerge ve Yönetmeliğin sonunda yer alan eklerde katsayı çizelgelerine, girişimsel işlemler ile puan çizelgesine, bilimsel çalışmalar ve puanlarına  yer verilmiştir.

Performansa dayalı sistemde, isminden de anlaşılacağı gibi, hekimlerin yaptığı işlemler puanlandırılmakta ve ortaya çıkan puan üzerinden de ödeme yapılmaktadır. Bir başka ifadeyle Sağlık Bakanlığı Hastaneleri’nde öteden beri uygulanan döner sermaye ve eski SSK Hastanelerinde uygulanan ek ödeme uygulamalarından tamamıyla farklı olarak, kişilerin performansları “ödüllendirilmekte” ve böylece hekimler birbirinden tamamıyla farklı miktarlarda ek ödeme almaktadır. Sağlık Bakanlığı tarafından bu sistem, çalışanın/performans gösterenin ödüllendirilmesi olarak sunulmaktadır. Bu sistemde özetle; hekimlerin, yaptıkları her işlem Yönetmeliğin ekli çizelgesinde belirtilen puanlamaya göre ayrı ayrı hesap edilmekte ve bir puan toplamına ulaşılmaktadır. Ayrıca hekimin çalıştığı klinik puanı bulunmakta, bu puanlara aktif çalışılan gün sayısı, serbest çalışma, kadro unvan katsayısı, hastane toplam puanı gibi bir dizi puanlama hesabı da dahil edilmekte ve sonuç olarak net performans puanına ulaşılmaktadır.

Ancak bu sistemde bir hekimin, liyakatı, deneyimi gibi kriterler belirleyici değildir. Yine  bu sistemde farklı uzmanlık dallarında hizmet veren hekimlerin yerine getirdikleri görevler arasında, adeta önemli-önemsiz ayrımı yapılarak farklı puanlamalar getirildiğinden, artık tüm uzman hekimlere eşit ve aynı uygulanan bir sistem de söz konusu değildir. Bu nedenle özellikle cerrahi dallarda hizmet veren hekimler, yaptıkları işlemlere verilen puanların yüksek olması nedeniyle, aynı çalışma saatlerinde, aynı sayıda hastayı muayene eden dahili branş mensubu bir hekimden daha yüksek ek ücret almaya hak kazanmaktadır.

Aşağıda ayrıntısı açıklanacağı gibi hekimlerin sayılı Yasa’nın tanıdığı haktan yararlanarak, devlet memuru olarak yerine getirdikleri hizmetlerin yanı sıra, mesai saatleri dışında mesleklerini serbest olarak icra etmeleri adeta cezalandırılmakta ve bu hekimlere çok düşük katsayılar getirilmekte ve ek ödeme miktarları bu düşük katsayıya göre hesaplanmaktadır

HUKUKA AYKIRILIK NEDENLERİ

Yönetmeliğin 4/ğ maddesinde serbest çalışan hekimlerin serbest meslek katsayısı,  ikinci ve üçüncü basamak yataklı tedavi kuruluşlarında çalışanlar için 0,3, birinci basamak sağlık hizmeti sunan kuruluşlarda 0,5 ,  serbest çalışmayanların katsayısı ise 1.olarak belirlenmiştir.

Yönetmeliğin 17,18 ve maddelerinde ise; kurumlarda net performans puanı hesaplama yöntemi tüm olasılıklar dikkate alınarak ayrı ayrı gösterilmiştir. Bu kapsamda benim de içinde yer aldığı(m) grupta hesaplama yöntemi “2) Tabip Muayene ve Girişimsel İşlemler Puanı Bulunan Uzman Tabip, Tabip, Diş Tabipleri

            Net Performans Puanı = ( Tabip Muayene ve Girişimsel İşlemler Puanı X Hizmet Alanı-Kadro Unvan Katsayısı X Serbest Meslek Katsayısı ) + (Ek Puan X Aktif Çalışılan Gün Katsayısı X Serbest Meslek Katsayısı )” olarak belirlenmiştir.

Yönetmeliğin “EK –1” nolu bölümünde ise  “Tavan  Ek Ödeme Tutarına Esas Katsayılar”ı düzenlenmiş olup bu oranlar şu şekildedir.

                                                                                                 

Katsayı

Klinik şef ve şef yardımcılarından serbest çalışmayanlar

8

Uzman tabip, tıpta uzmanlık tüzüğünde belirtilen dallarda bu tüzük hükümlerine göre uzman olanlar ve uzman diş tabiplerinden serbest çalışmayanlar

7

Pratisyen tabip ve diş tabiplerinden serbest çalışmayanlar

5

Klinik şefi, şef yardımcısı, uzman tabip, tıpta uzmanlık tüzüğünde belirtilen dallarda bu tüzük hükümlerine göre uzman olanlar ve uzman diş tabiplerinden serbest çalışanlar

3,5

Pratisyen tabip ve diş tabiplerinden serbest çalışanlar

2,5

Yoğun bakım, doğumhane, yeni doğan, süt çocuğu, yanık, diyaliz, ameliyathane, kemik iliği nakil ünitesi ve acil servis gibi özelikli hizmetlerde çalışan personel

2

Bunların dışında kalan diğer personel

1,5

 

Yönetmeliğin iptali istenilen ibarelerinde yer alan katsayının dikkate alınarak   bu yöntemle hesap yapılması sonucu tarafıma ……seafoodplus.info tutarında ek ödeme yapılmıştır. Oysa serbest çalışmayan emsali personele yapılan ek ödeme tutarı………seafoodplus.info’dir.

Yönetmeliğin amacı 1. maddesinde; “Sağlık Bakanlığına bağlı sağlık kurum ve kuruluşlarında, Bakanlıkça belirlenen  hizmet sunum şartları ve kriterleri dikkate alınmak suretiyle, personelin unvanı, görevi, çalışma şartları ve süresi, hizmete katkısı, performansı, serbest çalışıp çalışmaması ile yapılan muayene, ameliyat, anestezi, girişimsel işlemler ve özellik arz eden riskli bölümlerde çalışma gibi unsurlar esas alınarak, döner sermayeden yapılacak ek ödemenin oran, usul ve esaslarını belirlemek, sağlık hizmetlerini iyileştirmek, kaliteli ve verimli hizmet sunumunu teşvik etmek” olarak tanımlanmıştır.

Yönetmeliğin dayanağı olan Sayılı Kanunun 5. maddesinin 3. fıkrasında ise;Sağlık kurum ve kuruluşlarında Bakanlıkça belirlenen hizmet sunum şartları ve kriterleri de dikkate alınmak suretiyle, bu ödemenin oranı ile esas ve usûlleri; personelin unvanı, görevi, çalışma şartları ve süresi, hizmete katkısı, performansı, serbest çalışıp çalışmaması ile muayene, ameliyat, anestezi, girişimsel işlemler ve özellik arz eden riskli bölümlerde çalışma gibi unsurlar esas alınarak Maliye Bakanlığının uygun görüşü üzerine Sağlık Bakanlığınca çıkarılacak yönetmelikle belirlenir.”  düzenlemesi bulunmaktadır.

Bu düzenlemeler uyarınca hekimlerin kamu kuruluşu dışında hekimlik mesleğini icra edip etmemesi sekiz başlık altında toplanabilecek performans ölçümü kriterlerinden sadece birisidir.  Ancak katsayının düşük belirlenmesi ve hesaplama yönteminde bu katsayının iki kez yer alması sonucu performansın ölçümünde temel kriter olarak yer almıştır. Çünkü bu yöntem sonucu benim aynı oranda iş yaptığım emsalim personelden % … daha az ek ödeme almama neden olmaktadır.

Sayılı Sağlık Personelinin Tazminat ve Çalışma Esaslarına Dair Kanunun 4. maddesi ‘özel kanunlarına göre meslek ve sanatlarını serbest olarak icra etme hak ve yetkisine sahip olanlar istedikleri takdirde, 1 inci maddede öngörülen tazminat hakkından yararlanmamak şartı ile serbest olarak çalışabilirler’ hükmüne yer vermiştir. Aynı Kanun, kamu sağlık hizmetlerinde çalışan personelin haftalık kanuni çalışma süresinin 45 saat olduğunu belirttikten sonra,  Kanunun 4’üncü maddesinde tanınmış olan haktan yararlananlar için bu sürenin 40 saat olduğunu belirtmiştir.

İptalini talep ettiğimiz yönergenin 4. maddesinin “ğ” bendinde ve ekli çizelgede yer alan part-time, full-time çalışan hekimlere uygulanacak katsayı oranlarını ve tavan ek ödeme tutarlarını belirleyen hüküm, hekimlerin göstereceği performansa göre ödüllendirilmesi amacıyla oluşturulmuş bu sistemin kurgusuna ve getiriliş amacına aykırıdır.

Hekimlere döner sermayeden ek ödeme yapılmasında sadece resmi kurumda çalışanlara ayrıcalık tanınmasına ilişkin düzenleme,  davalı idare tarafından açıklandığı üzere kamu sağlık hizmetinde çalışanları özendirmek ve ödüllendirmek amacıyla getirilmiştir. Bu halde, part-time çalışan bir hekim haftada 40 saatlik mesaisi boyunca, Yönetmeliğe göre puanlandırılan işlemleri yapmaktayken, full-time çalışan hekim bu hizmetlerini haftada 45 saatlik mesai dahilinde yerine getirmektedir. Bir başka ifadeyle, benim gibi mesleğini serbest olarak icra etme hakkını kullananlar, zaten full-time çalışan meslektaşlarına göre haftada 5 saat daha az çalıştıkları için, daha az döner sermaye ücreti alacaklardır. Şüphesiz bu durum adil ve mantıklıdır. Ayrıca part-time çalışan hekimlerden,  sayılı Kanun’da sıralanan tazminatlar da kesilmektedir. Bu hekimlerin bir de düşük katsayı ve tavan ödeme sınırı ile adeta cezalandırılması adaletsiz olduğu gibi, yukarıda belirtildiği üzere performans sisteminin getiriliş amacına da aykırıdır.

Aynı şekilde bu düzenlemeler sayılı Kanun’un amacına ve ruhuna da aykırıdır. Kanun kamu sağlık çalışanlarına, tazminatları ödenmeme kaydıyla, mesleği serbest olarak icra etme hakkı tanımışken, Yönetmelik bu hakkı fiilen ortadan kaldırmakta, hekimlerin Yasa ile tanınan bu haklarını kullanmaları önünde, ciddi ve önemli bir engel alanı yaratmaktadır.  Kaldı ki sayılı Kanun, mesleği serbest olarak icra etmenin “yaptırımını” zaten düzenlemiş ve bu konumdaki hekimlere tazminatların ödenmeyeceğini belirtmiştir.

Performans sistemi, eleştirilen yönleri bir yana bırakılarak, kendi içindeki tutarlılığı yönünden ele alındığında; asıl olarak hekimlerin mesai saatlerinde  verimli çalışmalarını sağlamanın hedeflendiği görülmektedir. Buna göre,  haftada 40 saat çalışan hekimler ile 45 saat çalışanlar yönünden katsayılar ve tavan ek ödeme tutarları arasında herhangi bir farklılık bulunmadığı koşulda, hekimler çalışma saatlerine ve tabi ki bu saatler arasında gösterdikleri “performanslarına” göre döner sermaye payı alacaklarına göre, ortaya çıkacak sonuç, iptali istenilen düzenleme ve uygulamaya göre adil  ve amaca uygun, sayılı Kanun’un ruhuyla  da uyumlu olacaktır.

Sözü edilen katsayılar belirlenirken, part-time  ve full-time çalışanların haftalık mesai saatleri arasındaki oran da hiç dikkate almamıştır. Haftalık mesai saatleri arasında sadece 5 saatlik bir fark bulunduğu halde, katsayılar arasında %70, tavan katsayılar arasından % 50 oranında  fark bulunmaktadır. Katsayılar arasındaki fark, çalışma saatlerine oranlı ve adil değildir. Bu nedenle de, performans puanı benden çok az olan bir hekim sadece full-time çalışıyor diye, benden çok fazla döner sermaye almaktadır. Oysa sistem, “performansı” ödüllendirdiği ve bunu teşvik etmeyi amaçladığına göre, ücretlendirmenin de, benim çalışma saatlerime göre değil, yerine getirdiğim hizmetin niteliğine göre belirlenmesi gerekir.

Maaş, memurlara hizmetleri(emekleri) karşılığında kadroya dayanılarak ay itibariyle ödenen paradır. Sağlık personelinin ürettiği performans sonucunda döner sermayeden almış olduğu para da bu itibarla maaş niteliğindedir. Bana,  kanunda tanınan hakkın sonucunda özel muayenehane açtım. Bu hakkımı kullandığım için kamu görevinde haftada beş saat az çalışmakta ve yine aynı Kanunla belirlenen tazminat haklarınmı almamakta ve maaşımdan emsali personele göre kesinti yapılmaktadır.  Yönetmelik de yer alan düzenlemeye göre;  çalıştığım kırk saat boyunca aynı uzmanlıkta ve statüde bulunan hekime göre daha fazla emek harcayıp üç kat fazla performans üretsem de sırf  hafta da toplam beş saat daha az çalışmam nedeniyle döner sermayeden çok daha az ek ödeme alacağım. Bu sonucu yaratan yönetmelik hükümleri Anayasanın maddesine aykırıdır. Bilindiği üzere “ÜCRETTE ADALET SAĞLANMASI” başlıklı maddede;

“Ücret emeğin karşılığıdır.

Devlet, çalışanların yaptıkları işe uygun adaletli bir ücret elde etmeleri ve diğer sosyal yardımlardan yararlanmaları için gerekli tedbirleri alır.” düzenlemesi yer almaktadır.

Anılan düzenlemeler sonucu, Kanunla bana tanınan bir hakkı kullanarak sadece haftada beş saat eksik çalıştığım için, emeğimden bağımsız olarak,  aynı işi yaptığım diğer emsali personelden %70 daha az ek ödeme almaktayım. Bu durum aynı zamanda eşitlik ilkesine ve ölçülülük ilkesine de aykırı olduğu gibi, sayılı Devlet Memurları Kanunun seafoodplus.infoinde belirlenen kariyer ve liyakat ilkelerine de aykırıdır. Bilinmektedir ki kamuda çalışan  bireyler arasında görevin gerektirdiği niteliklerin dışında başka bir ayrım yapılamaz. Ancak bu uygulama ile oluşan eşitsizliğin hizmetin gereklilikleri ile de açıklanması olanaklı değildir.

Davalı idarenin işleminin serbest çalışan hekimin, eskiden var olan haklarının bu büyüklükte tırpanlanması sonucunu doğurtan ölçüt ve gereklilik belirlenmemiştir. Bu düzenleme Anayasa’nın maddesinde tanımlanan eşitlik ilkesine aykırıdır. Serbest meslek katsayısı adı altında getirilen katsayı ile somut objektif nedenlere dayanmaksızın ve çalışma saatleri arasındaki orantı bile dikkate alınmaksızın ayırım yapan düzenlemelerin eşitlik ilkesi ile bağdaşmadığı açıktır.

İptali istenilen düzenlemelerin  dayanağını sayılı Yasa’nın sayılı yasa ile değişik seafoodplus.infoinde de bulmak olanaklı değildir. Çünkü bu madde de, haftada 40 saat çalışan hekimler ile 45 saat çalışan hekimlere ödenecek ek ödemelerin hangi katsayılar üzerinde verileceği konusunda açık bir düzenlemeye yer verilmemiştir. Sadece 5. maddenin 4. fıkrasında “… (Ek fıkra: 7/3//1 md.) Yukarıdaki fıkrada yer alan hükme göre personelin katkısıyla elde edilen döner sermaye gelirlerinden personele bir ayda yapılacak ek ödemenin tutarı, ilgili personelin bir ayda alacağı aylık (ek gösterge dahil), yan ödeme ve her türlü tazminat (makam, temsil ve görev tazminatı hariç) toplamının; pratisyen tabip ve diş tabiplerinden serbest çalışanlara yüzde 'sini, serbest çalışmayanlara yüzde 'ünü, uzman tabip, Tıpta Uzmanlık Tüzüğünde belirtilen dallarda bu Tüzük hükümlerine göre uzman olanlar ve uzman diş tabiplerinden serbest çalışanlara yüzde 'sini, serbest çalışmayanlara yüzde 'ünü, serbest çalışmayan klinik şef ve şef yardımcılarına yüzde 'ünü, diğer personele ise yüzde 'sini GEÇEMEZ” düzenlemesi ile tavan miktarlarını belirlemiştir. Bu nedenle davalı idarenin hukuka aykırı işleminin dayanağının Yasa’da da bulunmadığı kanısındayız. Öte yandan bir an için bu oranların tavan oranlar değil de,  yapılacak ek ödemede 40 saat çalışanla 45 saat çalışan arasında  kurulacak orantı olduğu kabul edilse bile davalı idarenin düzenlemesi bu kez Kanuna da açıkça aykırı olacaktır. Çünkü görüldüğü gibi 40 saat çalışanın 45 saat çalışana göre tavan orantısı %’e %50dir. Davalı idarenin iptali istenilen düzenlemesinde ise %’e %30’dur.

Yukarıda açıkladığım nedenlerle iptali istenilen düzenleyici işlem ve bu işlem uyarınca tarafıma ödenecek ek ödeme miktarının belirlenmesi işlemi açıkça hukuka aykırıdır. Bu hukuka aykırı uygulama nedeniyle; esasen ücret niteliğinde olan ve aylık olarak ödenen performansa dayalı ek ücret ödemesinin  emsallerime göre %70 azaltılmış olması karşısında giderilmesi olanaksız sonuçlar doğacağından yürütmenin durdurulmasını istemek zorunda kalmış bulunuyorum.

HUKUKİ NEDENLER     :Anayasa, Sayılı Yasa, Sayılı Yasa, Sayılı     Yasa ve ilgili hukuksal mevzuat

DELİLLER                                : Ekte sunulan belgeler ve her türlü hukuksal delil.

İSTEM SONUCU           : Tarafıma, döner sermaye gelirlerinden hukuka aykırı olarak ek ödeme yapılması işlemi ile bu işlemin dayanağı olan ‘Sağlık Bakanlığına Bağlı Sağlık Kurum Ve Kuruluşlarında Görevli Personele Döner Sermaye Gelirlerinden Ek Ödeme Yapılmasına Dair Yönetmeliğin’ Tanımlar başlıklı 4. maddesinin Serbest Meslek katsayısının belirlendiği ğ) bendinde yer alan “0,3” ve “0,5” ibareleri ile Yönetmeliğin ekinde yer alan 1 nolu “Tavan  Ek Ödeme Tutarına Esas Katsayılar”ı çizelgesinin yürütülmesinin durdurulmasına ve iptaline yargılama giderlerinin davalı idareye  yükletilmesine karar verilmesini diler ve isterim. Saygılarımla.

                                                                                                                  Davacı

Sağlık personelinin sabit ek ödemesi nasıl hesaplanır?

Sedat Atlas

Sağlık hizmetleri sınıfı personeli Hemşire, Sağlık Memuru, Ebe, Röntgen, Laboratuvar, Diyetisyen, Fizyoterapist, Biyolog, Psikolog, Sosyal Çalışmacı sabit ek ödeme oranları sadece dereceye göre değişir.

Lise önlisans ya da lisans mezunu olması net tutarı değiştirmez.

Aylık katsayımızı 0, en yüksek devlet memuru maaşı göstergesi ile çarparız.

0,x=,43 TL.Çıkan rakamı sabit ek ödeme oranı göstegesi ile çarparız. Sabit ek ödeme oranı kişiye göre değişir. Sabit ek ödeme oranınızı öğrenmek için tıklayınız.

Örnek 2/3 derecen hemşirenin ek ödeme oranı olarak ele alalım.

,43x/=,44 bu rakamdan damga vergisi alalım,44x7,59/=6,,,58=,86 TL.

Alacağı NET TUTAR ,86 TL

Performansa dayalı döner sermaye ek ödemede performans brüt tutardan düşülecek sabit ek ödemenin brütü şu şekilde hesaplanır.

Damga Vergisi 0,
Gelir Vergisi 15
Gelir+Damga Vergisi 15,
Brüte uygulanacak oran
84,
,86x/84,=,72 TL.
Brüt döner sermaye ek ödemeden mahsup edilir.,72x7,59/=7,75 damga vergisi,72x15/=,11 gelir vergisi

,,,11=,86 TL net tutar çıkar

Hemşire, Sağlık Memuru, Ebe, Röntgen, Labratuvar, Diyetisyen, Fizyoterapist, Biyolog, Psikolog, Sosyal Çalışmacı

1 ve 2 Dereceden Sabit Ek Ödemesi

Brüt: ,72 TL
seafoodplus.info: ,11 TL
seafoodplus.info.: 7,75 TL
Net: ,86 TL

3 ve 4 Dereceden Sabit Ek Ödemesi

Brüt: ,97 TL
seafoodplus.info: ,79 TL
seafoodplus.info: 7,07 TL
Net: ,10 TL

Dereceden Sabit Ek Ödemesi

Brüt: ,21 TL
seafoodplus.info.: ,48 TL
seafoodplus.info: 6,40 TL
Net: ,33 TL

Dereceden Sabit Ek Ödemesi

Brüt: ,83 TL
seafoodplus.info: ,82 TL
seafoodplus.info.: 6,06 TL
Net: ,94 TL

Sedat ATLAS

Bu Habere Tepkiniz

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Amaç

(1) Bu Yönetmeliğin amacı, Bakanlıkça belirlenen hizmet sunum şartları ve kriterleri dikkate alınmak suretiyle personelin unvanı, görevi, çalışma şartları ve süresi, hizmete katkısı, performansı, eğitim, öğretim, inceleme ve araştırma faaliyetleri gibi unsurlar esas alınarak il sağlık müdürlüğü, il sağlık müdürlüğü birimleri ve merkez laboratuvarlarında görev yapan personele, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumunun tabip ve eczacı unvanlı kadrolarında çalışanlara, sağlık hizmetleri ve yardımcı sağlık hizmetleri sınıfı ile teknik hizmetler sınıfı kadrolarına atanmış olup Kurumun analiz ve kontrol laboratuvarlarında fiilen görev yapan personele döner sermayeden yapılacak ek ödemenin oran, usul ve esaslarını belirlemektir.

Kapsam

(1) Bu Yönetmelik, il sağlık müdürlüğü, il sağlık müdürlüğü birimleri ve merkez laboratuvarlarında görevli olan memur ve sözleşmeli personeli (11/10/ tarihli ve sayılı Sağlık Alanında Bazı Düzenlemeler Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin 42 nci ve 45 inci maddeleri uyarınca istihdam edilenler hariç), açıktan vekil olarak atananları, 4/11/ tarihli ve sayılı Yükseköğretim Kanununun 38 inci maddesine göre sağlık kurum ve kuruluşlarında görevlendirilen personeli, diğer kamu kurum ve kuruluşlarının kadrolarında bulunan ve haftanın belirli gün veya saatlerinde veyahut belirli vakalar ve işler ile en az bir ay süreyle sağlık kurum ve kuruluşlarında görevlendirilen sağlık personelini, Kurumun tabip ve eczacı unvanlı kadrolarında çalışanları, sağlık hizmetleri ve yardımcı sağlık hizmetleri sınıfı ile teknik hizmetler sınıfı kadrolarına atanmış olup Kurumun analiz ve kontrol laboratuvarlarında fiilen görev yapan personeli kapsar.

Dayanak

(1) Bu Yönetmelik, 4/1/ tarihli ve sayılı Sağlık Bakanlığına Bağlı Sağlık Kurumları ile Esenlendirme (Rehabilitasyon) Tesislerine Verilecek Döner Sermaye Hakkında Kanunun 5 inci maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar

(1) Bu Yönetmelikte geçen;

a) Aktif çalışılan gün katsayısı: O dönem içindeki toplam gün sayısından çalışılmayan günlerin çıkarılması sonucu bulunan çalışılan gün sayısının, o dönem içindeki toplam gün sayısına bölünmesi sonucu bulunan katsayıyı,

b) Analiz ve kontrol laboratuvarları: Kurumun Analiz ve Kontrol Laboratuvarları Dairesi Başkanlığı bünyesinde bulunan laboratuvarları,

c) Analiz ve kontrol laboratuvarları birim performans puan ortalaması: Analiz ve kontrol laboratuvarları için tespit edilen birim performans puanlarının, birim performans puanı tespit edilen laboratuvar sayısına bölünmesi ile bulunan puanı,

ç) Analiz ve kontrol laboratuvarları toplam puanı: Analiz ve kontrol laboratuvarlarında çalışan tüm personelin net performans puanlarının toplamını,

d) Bakanlık: Sağlık Bakanlığını,

e) Bilimsel çalışma destek puanı: Bu Yönetmelik kapsamında bulunan personele Ek-7’deki tabloda yer alan bilimsel çalışmaları belgelemesi ve ilgili kurumlar tarafından oluşturulan komisyon tarafından onaylanması halinde onayı takip eden 6 ay süreyle verilen ve aynı listede yer alan bilimsel çalışmalara karşılık gelen puanı,

f) Birim performans kriterleri: İl sağlık müdürlüğü, il sağlık müdürlüğü birimleri ve Kurum için Hazine ve Maliye Bakanlığının uygun görüşü alınarak ilgisine göre Bakanlık veya Kurum tarafından belirlenen kriterleri, merkez laboratuvarları için Ek-8’deki ve analiz ve kontrol laboratuvarları için ise Ek-9’daki tabloda yer alan kriterleri,

g) Birim performans puanı: Birim performans kriterleri çerçevesinde tespit edilen ve personele ödenecek ek ödemenin hesaplanmasında kullanılacak olan (0) ile () arasında değişen puanı,

ğ) Çalışılmayan günler: Resmi tatil günleri, nöbet izinleri ve görevi sırasında veya görevinden dolayı Bakanlıkça ilan edilmiş bulaşıcı ve salgın hastalığa yakalanan, kazaya, yaralanmaya veya saldırıya uğrayanların bu durumlarını sağlık raporuyla belgelendirmesi ve il sağlık müdürlüğü personeli için il sağlık müdürü, merkez laboratuvarları personeli için ilgili genel müdür yardımcısı, Kurum personeli için ilgili başkan yardımcısı tarafından onaylanması halinde kullanılan hastalık izin süreleri hariç olmak üzere tüm çalışılmayan günleri,

h) Dönem ek ödeme katsayısı: İl sağlık müdürlüğü, il sağlık müdürlüğü birimleri için tespit edilen dağıtılacak döner sermaye miktarının il toplam puanına; merkez laboratuvarları için tespit edilen dağıtılacak döner sermaye miktarının merkez laboratuvarları toplam puanına; Kurum ile analiz ve kontrol laboratuvarı için sayılı Kanunun 5 inci maddesinin dördüncü fıkrası uyarınca ayrılan paydan Kurum ile analiz ve kontrol laboratuvarı için ayrılan tutarlardan o aya ilişkin dağıtılabilecek tutarların Kurum ile analiz ve kontrol laboratuvarları toplam puanlarına bölünmesi sonucu bulunan katsayıyı,

ı) Ek ödeme matrahı: Bu Yönetmelik kapsamında yer alan her bir personelin ek ödeme matrahının tespitinde, o personelin bir ayda alacağı aylık (ek gösterge dahil), yan ödeme ve her türlü tazminat (makam, temsil ve görev tazminatı ile yabancı dil tazminatı hariç) tutarının toplamını,

i) Ek puan: Bu Yönetmelik kapsamında personelin görev yeri, görev süresi, yapmış olduğu faaliyetler ile benzeri iş ve işlemler için bu Yönetmeliğin ilgili bölümlerinde ve Ek-6’daki tabloda öngörülen oranlarda tanımlanmış olan puanı,

j) Entegre ilçe devlet hastanesi: Birinci basamak sağlık kuruluşu kapsamında hizmet veren E-II ve E-III grubu hastaneleri,

k) Geçici veya resen görevlendirme: Personele, asıl görev yeri dışında Bakanlık, Kurum veya ilgili mülki amirlikçe verilen süreli geçici görevleri,

l) Hazine payı: 17/9/ tarihli ve sayılı Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun geçici 1 inci maddesinin birinci fıkrasının son cümlesi uyarınca belirlenecek oran üzerinden il sağlık müdürlükleri ile merkez laboratuvarları tarafından elde edilen gayrisafi hasılattan, genel bütçeye irat kaydedilmek üzere ilgili muhasebe birimlerine yatırılan tutarı,

m) Hizmet alanı-kadro unvan katsayısı: Personelin unvanı, görevi, çalışma şartları ve süresi, hizmete katkısı, performansı, özellikli hizmetlerde çalışma gibi unsurlar esas alınarak Ek-2, Ek-3 ve Ek-4’teki tablolarda belirlenen katsayıları,

n) İkinci görev: 14/7/ tarihli ve sayılı Devlet Memurları Kanununun 88 inci maddesinde sayılan görevleri,

o) İl birim performans puan ortalaması: İl sağlık müdürlüğü ve birimleri için tespit edilen birim performans puanlarının, birim performans puanı tespit edilen birim sayısına bölünmesi ile bulunan puanı,

ö) İl sağlık müdürlüğü: Sağlık Bakanlığına bağlı il sağlık müdürlüklerini,

p) İl sağlık müdürlüğü birimleri: İlçe sağlık müdürlükleri, il ambulans servisi başhekimlikleri ve komuta kontrol merkezleri, acil sağlık hizmetleri istasyonları, entegre ilçe devlet hastaneleri, toplum sağlığı merkezleri ve halk sağlığı laboratuvarlarını,

r) İl sağlık müdürlüğü il puan ortalaması tablosu: Personelin net performans puanının il birim performans puan ortalamasının esas alınarak değerlendirildiği durumlar ile bu durumlara ilişkin süreleri ve hizmet alanı kadro unvan katsayılarını gösteren Ek-5’te yer alan tabloyu,

s) İl sağlık müdürlüğü il toplam puanı: İl sağlık müdürlüğü ve birimlerinde çalışan personelin net performans puanlarının toplamını,

ş) Kurum: Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumunu,

t) Kurum birim performans puan ortalaması: Kurum birimleri için tespit edilen birim performans puanlarının, birim performans puanı tespit edilen birim sayısına bölünmesi ile bulunan puanı,

u) Kurum toplam puanı: Kurum kadrolarında çalışan tabip ve eczacıların net performans puanlarının toplamını,

ü) Merkez laboratuvarları: Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü bünyesinde faaliyet gösteren laboratuvarları,

v) Merkez laboratuvarları birim performans puan ortalaması: Merkez laboratuvarları için tespit edilen performans puanlarının, birim performans puanı tespit edilen laboratuvar sayısına bölünmesi ile bulunan puanı,

y) Merkez laboratuvarları toplam puanı: Merkez laboratuvarlarında çalışan personelin net performans puanlarının toplamını,

z) Net performans puanı: 9 uncu, 14 üncü, 19 uncu ve 24 üncü maddelere göre hesaplanan puanı,

aa) Ödeme dönemi: Bir yıl içerisinde döner sermaye ek ödemesinin yapılacağı aylık dönemleri,

bb) Tavan ek ödeme tutarı: Personelin bir ayda alacağı aylık (ek gösterge dahil), yan ödeme ve her türlü tazminat (makam, temsil ve görev tazminatı ile yabancı dil tazminatı hariç) toplamının, Ek-1’deki tabloda yer alan katsayı ile çarpımı sonucu bulunan tutarı,

ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM

İl Sağlık Müdürlüklerinde ve Birimlerinde Ek Ödeme Hesaplama Usul ve Esasları

Temel esaslar

(1) İl sağlık müdürlükleri ve birimlerinde görevli personele yapılacak ek ödemeye ilişkin temel esaslar aşağıda belirtilmiş olup ek ödemeye ilişkin iş ve işlemler Bakanlık tarafından yürütülür:

a) Ek ödeme, personele il sağlık müdürlükleri ve birimlerine fiilen katkı sağladığı sürece verilebilir. İl sağlık müdürlükleri ve birimlerinin, elde ettikleri gelirlerin tamamı döner sermayeye gelir kaydedilir. İl sağlık müdürlükleri, o dönem elde ettiği gelirden 24/5/ tarihli ve sayılı Sosyal Hizmetler Kanununun 18 inci maddesinin birinci fıkrasının (k) bendi gereğince ayrılacak pay ve Hazine payı ayrıldıktan sonra kalan miktar ile nakit kaynaklarını personele ek ödeme dağıtımında kullanabilir. İl sağlık müdürlükleri ve birimlerinde görev yapan personele yapılacak ek ödeme, döner sermaye komisyonunca belirlenen tutar ile bu tutara ilave olarak Bakanlıkça kaynak aktarılması halinde aktarılan payın da eklenmesi sonucu oluşan toplam tutardan karşılanır.

b) İl sağlık müdürlükleri ve birimlerinde görev yapan personelden, Bakanlığa bağlı sağlık tesisleri ile merkez laboratuvarlarına geçici veya resen görevlendirilenlerin ek ödemesi, görevlendirildiği yerden yapılır.

c) Bakanlık merkez teşkilatı ile Kurum kadrolarında bulunan personelden il sağlık müdürlükleri ve birimlerine en az bir ay süreyle geçici görevle görevlendirilen personele, geçici olarak görev yaptığı il sağlık müdürlüğünün döner sermayesinden ek ödeme yapılır. Bu şekilde görevlendirilenlere 27/6/ tarihli ve sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin ek 9 uncu maddesi uyarınca ek ödeme yapılmaz.

ç) Bakanlığa bağlı sağlık tesislerinde görev yapan personelin, il sağlık müdürlüğü ve birimlerinde geçici veya resen görevlendirilmesi halinde personele, görev yaptığı il sağlık müdürlüğünün döner sermayesinden ek ödeme yapılır.

d) Bakanlık ve Kurum dışındaki diğer kamu kurum ve kuruluşlarına geçici görevlendirilen personele, bu Yönetmelik kapsamında kadrosunun bulunduğu yerden sadece sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin ek 9 uncu maddesine göre kadro ve görev unvanı veya pozisyon unvanı itibarıyla belirlenmiş olan ek ödeme net tutarında ek ödeme yapılır.

e) İl sağlık müdürlükleri ve birimlerinde görev yapan personelden 17/8/ tarihli ve sayılı Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığına İlişkin Bazı Düzenlenmeler Hakkında Kanunun 4 üncü maddesine göre görevlendirilen personel ile 1/12/ tarihli ve sayılı Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı İdari Teşkilatı Kanununun 30 uncu maddesinin sekizinci fıkrasına göre Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı özel kalem müdürlüğüne geçici olarak görevlendirilen personele kadrosunun bulunduğu birim esas alınarak ek ödeme yapılır.

f) Personelin yaptığı işe ilişkin bilgi ve yeteneği, işini düzenli ve kaliteli yapabilme, bağımsız iş yapabilme ve inisiyatif kullanabilme, verilen işi organize edebilme becerisi, kendini geliştirme gayreti, amir ve çalışma arkadaşlarına karşı tutum ve davranışları, hizmet sunduğu kesime karşı tutum ve davranışları, birim tarafından yapılan işlerin geliştirilmesine katkısı, işin güçlüğü ve riski gibi faktörler dikkate alınarak, çalışan personel sayısının % 5’ini geçmemek kaydıyla, il sağlık müdürünün teklifi üzerine döner sermaye komisyonunun 2/3 oy çokluğu ile belirlenen personele, o dönem için il sağlık müdürlüğü il birim performans puan ortalamasının % 20’sine kadar ek puan verilebilir. Bu hüküm kapsamında belirlenen personele verilecek ek puan bir yıl içinde üç ayı geçmemek üzere uygulanır. Komisyon bu kararlarını yazılı olarak saklamakla mükelleftir.

g) İl sağlık müdürlüğü tarafından oluşturulan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından iş sağlığı ve güvenliği hizmeti sunmak üzere yetki alan birimlerde işyeri hekimliği/iş güvenliği uzmanlığı yapmak üzere görevlendirilen ve işyerlerine fiilen hizmet veren personelden; işyerleri ile ayda en az saat arası sözleşme yapanların hizmet alanı-kadro unvan katsayıları % 10, ayda saat arası sözleşme yapanların kadro unvan katsayıları % 20, ayda saat üstünde sözleşme yapanların kadro unvan katsayıları % 30 oranında artırılır. 20/7/ tarihli ve sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan İşyeri Hekimi ve Diğer Sağlık Personelinin Görev, Yetki, Sorumluluk ve Eğitimleri Hakkında Yönetmelikte belirlenen diğer sağlık personelinden ilgili birimde görevlendirilen ve fiilen sahada hizmet verenlere % 10 oranında ek puan verilir.

ğ) Bakanlıkça oluşturulacak komisyon tarafından ihtiyaç planlaması yapılan yerlere resen geçici olarak görevlendirilen uzman tabip, uzman diş tabibi, tabip ve diş tabiplerine görevlendirildikleri yerden yapılacak ek ödeme ile asıl kadro veya pozisyonunun bulunduğu il sağlık müdürlüğünün puan ortalaması ve kendi hizmet alanı-kadro unvan katsayısı esas alınarak hesaplanacak ek ödemeden yüksek olan ödenir.

(2) Vekaleten atanan veya ikinci görevle görevlendirilen personele ilişkin hususlar şunlardır:

a) sayılı Kanuna tabi Bakanlık personelinden bir göreve vekaleten atananlara;

1) Vekaletin, sayılı Kanunun 86 ncı maddesine istinaden yapılması ve bu hususun onayda belirtilmiş olması,

2) Vekaletin, Cumhurbaşkanınca atama yapılması gereken kadro veya görevler için Bakan, diğer kadro veya görevler için asili atamaya yetkili amir tarafından verilmesi,

3) Vekillerin, genel ve ilgili özel mevzuatı uyarınca asaleten atanmada aranan tüm şartları (asaleten atanmada sınav şartı aranılan kadro veya görevler için bu sınavlara girebilme hakkının elde edilmiş olması dahil) bir arada taşımaları kaydıyla,

vekalet görevine başlanıldığı tarihten itibaren vekalet ettikleri kadro veya görevler için öngörülen “tavan ek ödeme katsayısı” ile “hizmet alanı-kadro unvan katsayısı” esas alınmak suretiyle ek ödeme yapılır.

b) sayılı Kanuna tabi Bakanlık ve Kurum personelinden aynı Kanunun 88 inci maddesine göre ikinci görevle görevlendirilen personele, görevlendirmenin Cumhurbaşkanınca atama yapılması gereken kadro veya görevler için Bakan, diğer kadro veya görevler için asili atamaya yetkili amir tarafından yapılması kaydıyla, ikinci görev için öngörülen “tavan ek ödeme katsayısı” ile “hizmet alanı-kadro unvan katsayısı” esas alınmak suretiyle ek ödeme yapılır.

c) Bu fıkra uyarınca vekaleten veya ikinci görevle görevlendirilen personele yapılacak ek ödemede, ek ödeme matrahı olarak personelin asıl kadrosuna ait bir ayda alacağı aylık (ek gösterge dahil), yan ödeme ve her türlü tazminat (makam, temsil ve görev tazminatı ile yabancı dil tazminatı hariç) tutarının toplamı esas alınır.

ç) Bakanlıkça entegre ilçe devlet hastanesi başhekimi olarak görevlendirilenler ile hastane müdürü kadrolarından boş olanlara görevlendirilen personele, görevine başladığı tarihten itibaren yürüttüğü görev için öngörülen “tavan ek ödeme katsayısı” ile “hizmet alanı-kadro unvan katsayısı” esas alınmak suretiyle ek ödeme yapılır. Bu fıkra uyarınca görevlendirilen personele yapılacak ek ödemede, ek ödeme matrahı olarak personelin asıl kadrosuna ait bir ayda alacağı aylık (ek gösterge dahil), yan ödeme ve her türlü tazminat (makam, temsil ve görev tazminatı ile yabancı dil tazminatı hariç) tutarının toplamı esas alınır.

(3) Kadrosu Türkiye Büyük Millet Meclisinde bulunan personel hariç, diğer kamu kurum ve kuruluşlarından bu Yönetmelik kapsamında yer alan il sağlık müdürlükleri ve birimlerine belirli bir süre için sağlık personeli görevlendirilmesi halinde; söz konusu personele il sağlık müdürlüğünün döner sermaye gelirlerinden aşağıdaki şekilde ek ödeme yapılır:

a) En az bir ay süreyle görevlendirilen sağlık personeline, ilgili mevzuatı uyarınca kadrolarının bulunduğu kurum veya kuruluşlar tarafından yapılan ilave ödemelerden faydalanmamaları kaydıyla yapılacak ek ödemenin tutarı, görevlendirildikleri birimde aynı unvanlı kadroda çalışan ve hizmet yılı aynı olan emsali Bakanlık personeli esas alınarak belirlenir ve bunlara yapılabilecek ek ödeme, hiçbir şekilde emsaline yapılabilecek tavan ek ödeme tutarını geçemez.

b) Haftanın belirli gün veya saatlerinde veyahut belirli vakalar ve işler için görevlendirilen sağlık personelinin aktif çalışılan gün katsayısı, o dönem personelin görevlendirme süresince çalıştığı saatlerin toplamının, o dönem mesai saatleri toplamına bölünmesi suretiyle bulunur. Bu şekilde yapılacak ek ödemelerde sağlık personelinin asıl kadrosunun bulunduğu kurumdaki döner sermaye işletmesinden aynı aya ilişkin yapılan ödemenin yanı sıra, görevlendirildiği il sağlık müdürlüğünün döner sermayesinden aynı aya ilişkin yapılacak ek ödemenin toplam tutarı söz konusu personelin tavan ek ödeme tutarını geçemez.

İl sağlık müdürlüğü döner sermaye komisyonunun teşkili

(1) Bu Yönetmelik ile verilen görevleri yerine getirmek üzere her ilde döner sermaye komisyonu teşkil edilir.

(2) Döner sermaye komisyonu aşağıdaki üyelerden oluşur:

a) İl sağlık müdürü.

b) Destek hizmetlerinden sorumlu başkan.

c) Acil sağlık hizmetlerinden sorumlu başkan.

ç) Halk sağlığından sorumlu başkan.

d) İlçe sağlık müdürleri veya toplum sağlığı merkezi başkanlarından biri.

e) İl ambulans servisi başhekimi veya başhekimlerinden biri.

f) Halk sağlığı laboratuvar sorumlusu veya sorumlularından biri.

g) Tabip personel arasından bir temsilci.

ğ) Sağlık hizmetleri sınıfı (tabip hariç) personel arasından bir temsilci.

h) Teknik, genel idare ve yardımcı hizmetler sınıflarını temsilen bir personel.

ı) Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından sağlık ve sosyal hizmetler kolunda faaliyet gösteren sendikalardan il sağlık müdürlüğü ve birimlerinde en çok üyeye sahip sendikanın temsilcisi.

(3) İkinci fıkranın (d), (e), (f), (g), (ğ) ve (h) bentlerinde belirtilen üyeler, ilgili personelin kendi aralarında yapacakları seçimle belirlenir ve ayrıca birer yedek üye seçilir. Seçimin usul ve esasları il sağlık müdürlüğünce yazılı olarak belirlenerek ilgili personele duyurulur.

(4) Komisyonun seçilmiş üyeleri mali yılsonuna kadar görev yapar. Üyeliğe tekrar seçilmek mümkündür.

(5) İl sağlık müdürlüğü ve birimlerinde en çok üyeye sahip sendika ve sendika temsilcisinin görev süresi, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından düzenlenen usul ve esaslara göre belirlenir.

İl sağlık müdürlüğü döner sermaye komisyonunun çalışma usul ve esasları

(1) Komisyonun başkanı il sağlık müdürüdür. Komisyon, başkanın daveti üzerine önceden belirlenmiş toplantı gündemine göre her ayın ilk haftası içinde üye sayısının en az 2/3 çoğunluğu ile toplanır ve katılanların oy çokluğu ile karar alır. Oylarda eşitlik olması halinde, başkanın oy verdiği tarafın görüşü yönünde karar alınır. Komisyon, dağıtılabilecek ek ödeme tutarını belirlerken; gelir-gider dengesi ile borç-alacak-nakit durumunu, ihtiyaçlarını ve tahakkuk yapılan faturalara kurumlarca yapılabilecek itirazlar sonucunda iptal edilen fatura tutarını gözetmekle yükümlü ve sorumludur. Komisyon kararları, karar defterine yazılır ve toplantıya katılan üyelerce imzalanır. Döner sermaye komisyonunun sekretarya hizmetleri il sağlık müdürü tarafından belirlenen başkan yardımcılığı tarafından yürütülür.

Dağıtılabilecek döner sermaye tutarının belirlenmesi

(1) Döner sermaye komisyonu, dağıtılacak tutarı (karar alınan tutar), o dönem elde ettiği gelirden sayılı Kanunun 18 inci maddesinin birinci fıkrasının (k) bendi gereğince ayrılacak pay ile Hazine payı ayrıldıktan sonra kalan miktar ile nakit kaynakları üzerinden belirler. Bu şekilde karar alınan tutar ile Bakanlıkça kaynak aktarılması halinde aktarılan payın da eklenmesi sonucu oluşan tutarın toplamı Bakanlıkça onaylandıktan sonra dağıtılabilecek tutar olarak esas alınır.

İl sağlık müdürlüğü ve birimlerinde net performans puanının belirlenmesi

(1) İl sağlık müdürlüğü ve birimlerinde görev yapan personelin net performans puanı aşağıdaki şekilde belirlenir:

a) İl sağlık müdürlüğü ve birimlerinin birim performans puanları, Bakanlık tarafından belirlenen birimler itibarıyla tespit edilen kriterlere göre her dönem için hesaplanır.

b) Birim performans puanları toplamı, performans puanı hesaplanan birim sayısına bölünerek il sağlık müdürlüğü il birim performans puan ortalaması bulunur.

c) Birim performans kriteri belirlenmeyen birimlerde görev yapan personel, il sağlık müdürlüğü il birim performans puan ortalaması üzerinden değerlendirilir.

ç) Net performans puanlarının hesaplanması aşağıdaki şekilde yapılır:

1) Birim personeli net performans puanı: Net performans puanı = (Birim performans puanı x Hizmet alanı-kadro unvan katsayısı x Aktif çalışılan gün katsayısı) + + (Bilimsel çalışma destek puanı)

2) Birim performans kriteri belirlenmeyen birimlerde görev yapan personelin net performans puanı: Net performans puanı = (İl sağlık müdürlüğü il birim performans puan ortalaması x Hizmet alanı-kadro unvan katsayısı x Aktif çalışılan gün katsayısı) + + (Bilimsel çalışma destek puanı)

d) 8 inci maddeye göre belirlenen dağıtılabilecek ek ödeme tutarı, il sağlık müdürlüğü il toplam puanına bölünerek dönem ek ödeme katsayısı bulunur.

e) Ödenecek net ek ödeme tutarı, personelin net performans puanının dönem ek ödeme katsayısı ile çarpımı sonucu bulunan tutardan gelir vergisi ve damga vergisi kesilmesi sonucu bulunur. Personelin net performans puanının, dönem ek ödeme katsayısı ile çarpımı sonucu bulunan tutar, tavan ek ödeme tutarını geçemez. Tavan ek ödeme tutarını aşmayacak şekilde belirlenen ek ödeme tutarından gelir vergisi ve damga vergisi düşülerek ödenecek net ek ödeme tutarı bulunur.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Merkez Laboratuvarlarında Ek Ödeme Hesaplama Usul ve Esasları

Temel esaslar

(1) Merkez laboratuvarlarında görevli personele yapılacak ek ödemeye ilişkin temel esaslar aşağıda belirtilmiş olup ek ödemeye ilişkin iş ve işlemler Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü tarafından yürütülür:

a) Merkez laboratuvarların geliri Sağlık Bakanlığı merkez döner sermayesine gelir olarak kaydedilir. Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü, merkez laboratuvarların o dönem elde ettiği gelirlerden sayılı Kanunun 18 inci maddesinin birinci fıkrasının (k) bendi gereğince ayrılacak pay ve Hazine payı ayrıldıktan sonra kalan miktar ile nakit kaynaklarını merkez laboratuvarları personeline ek ödeme dağıtımında kullanabilir. Merkez laboratuvarlarında görev yapan personele yapılacak ek ödeme, Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü tarafından oluşturulan döner sermaye komisyonunca belirlenen tutar ile bu tutara ilave olarak Bakanlıkça kaynak aktarılması halinde aktarılan payın da eklenmesi sonucu oluşan toplam tutardan karşılanır. Merkez laboratuvarlarında fiilen görev yapan personele, bu Yönetmelik kapsamında ek ödeme yapılır.

b) Merkez laboratuvarlarından Bakanlık taşra teşkilatına geçici veya resen görevlendirilenlerin ek ödemesi, görevlendirildiği yerden yapılır.

c) Bakanlık merkez teşkilatı ile Kurum kadrolarında bulunan personelden merkez laboratuvarlarına en az bir ay süreyle geçici görevle görevlendirilen personele, geçici olarak görev yaptığı merkez laboratuvarının döner sermayesinden ek ödeme yapılır. Bu şekilde görevlendirilen personele kadrosunun bulunduğu merkez teşkilatından sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin ek 9 uncu maddesi uyarınca ek ödeme yapılmaz.

ç) Bakanlık taşra teşkilatı kadrolarında bulunan personel ile analiz ve kontrol laboratuvarlarında görev yapan personelin merkez laboratuvarlarına geçici görevle görevlendirilmesi halinde personele, görev yaptığı merkez laboratuvarları döner sermayesinden ek ödeme yapılır.

d) Doğal afet, savaş, salgın hastalık, seferberlik gibi olağandışı hallerde ve Bakanlık tarafından belirlenen olağan dışı durumlarda, görevlendirme süresince personele merkez laboratuvarlarından, merkez laboratuvarları birim performans puan ortalaması ve kendi hizmet alanı-kadro unvan katsayısı esas alınarak ek ödeme yapılır. Bu şekilde görevlendirilen personele merkez laboratuvarları tarafından merkez laboratuvarları birim performans puan ortalamasının % 30’u oranında ek puan verilir.

e) İnsani ve teknik yardım amacıyla Bakanlıkça yurt dışına görevlendirilen personele merkez laboratuvarları tarafından merkez laboratuvarları birim performans puan ortalaması ve tabip/diş tabipleri için 1,50, uzman tabipler için 1,80 hizmet alanı-kadro unvan katsayısı esas alınarak ek ödeme yapılır.

f) Merkez laboratuvarlarında fiilen görev yapan personelden sayılı Kanunun 4 üncü maddesine göre görevlendirilen personel ile sayılı Kanunun 30 uncu maddesinin sekizinci fıkrasına göre Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı özel kalem müdürlüğüne geçici olarak görevlendirilen personele merkez laboratuvarları esas alınarak ek ödeme yapılır.

g) Merkez laboratuvarlarında fiilen görev yapan personele aktif çalışılan gün katsayısı ile orantılı olarak merkez laboratuvarları birim performans puan ortalamasının % 15’i oranında ek puan verilir.

ğ) Merkez laboratuvarlarında fiilen görev yapan personelden muayene komisyonu ve kontrol teşkilatı üyeleri için merkez laboratuvarları birim performans puan ortalamasının % 5’i, ihale komisyonu ve doğrudan temin için piyasa fiyat araştırması yapmak üzere görevlendirilen personel ile o dönem eğitim faaliyetlerinde görevli eğiticilere merkez laboratuvarları birim performans puan ortalamasının % 10’u oranında ek puan verilir. Ancak, o dönem bu fıkranın (d) bendi ile bu bentte sayılanlardan birden fazlasında görev yapan personele sadece bir kez ve fazla olan ek puan verilir.

h) Merkez laboratuvarlarında fiilen görev yapan personelden Bakanlıkça, hizmet içi eğitim kurslarına katılması uygun görülen eğiticilere bir yıl içinde toplam üç ayı geçmemek üzere merkez laboratuvarlarından, merkez laboratuvarları birim performans puan ortalaması ile kendi hizmet alanı-kadro unvan katsayısı esas alınarak ek ödeme yapılır. Üç ayı geçmesi halinde ise merkez laboratuvarları birim performans puan ortalaması ile tabip ve diş tabipleri için 1,50, uzman tabipler için 1,80 hizmet alanı-kadro unvan katsayısı esas alınarak ek ödeme yapılır.

ı) Merkez laboratuvarlarında fiilen görev yapan personelden Bakanlıkça zorunlu tutulan hizmet içi eğitimlere katılması uygun görülen personele bir yıl içinde toplam üç ayı geçmemek üzere merkez laboratuvarlarından, merkez laboratuvarları birim performans puan ortalaması ile kendi hizmet alanı-kadro unvan katsayısı esas alınarak ek ödeme yapılır. Bakanlıkça zorunlu tutulan hizmet içi eğitimlerin üç ayı geçmesi halinde ve Bakanlıkça zorunlu tutulmayan hizmet içi eğitimlere katılması uygun görülen personele ise merkez laboratuvarları birim performans puan ortalaması ile tabip ve diş tabipleri için 1,50, uzman tabipler için 1,80 hizmet alanı-kadro unvan katsayısı esas alınarak ek ödeme yapılır.

i) Merkez laboratuvarlarında fiilen görev yapan personelden yılda en fazla üç defa görevlendirme suretiyle kendi alanı ile ilgili kongre, konferans, seminer ve sempozyum gibi etkinliklere katılan personele, merkez laboratuvarları birim performans puan ortalaması ve kendi hizmet alanı-kadro unvan katsayısı esas alınarak ek ödeme yapılır. Bu şekilde görevlendirmelerde çalışılmış kabul edilecek süre, bir takvim yılı içinde toplam 15 günü geçemez.

j) Personelin yaptığı işe ilişkin bilgi ve yeteneği, işini düzenli ve kaliteli yapabilme, bağımsız iş yapabilme ve inisiyatif kullanabilme, verilen işi organize edebilme becerisi, kendini geliştirme gayreti, amir ve çalışma arkadaşlarına karşı tutum ve davranışları, hizmet sunduğu kesime karşı tutum ve davranışları, birim tarafından yapılan işlerin geliştirilmesine katkısı, işin güçlüğü ve riski gibi faktörler dikkate alınarak, çalışan personel sayısının % 5’ini geçmemek kaydıyla, laboratuvardan sorumlu ilgili genel müdür yardımcısının teklifi üzerine döner sermaye komisyonunun 2/3 oy çokluğu ile belirlenen personele, o dönem için merkez laboratuvarları birim performans puan ortalamasının % 20’sine kadar ek puan verilebilir. Bu hüküm kapsamında belirlenen personele verilecek ek puan bir yıl içinde üç ayı geçmemek üzere uygulanır. Komisyon bu kararlarını yazılı olarak saklamakla mükelleftir.

(2) Kadrosu Türkiye Büyük Millet Meclisinde bulunan personel hariç, diğer kamu kurum ve kuruluşlarından bu Yönetmelik kapsamında yer alan merkez laboratuvarlarında belirli bir süre için sağlık personeli görevlendirilmesi halinde, söz konusu personele merkez laboratuvarının döner sermaye gelirlerinden aşağıdaki şekilde ek ödeme yapılır:

a) En az bir ay süreyle görevlendirilen sağlık personeline, ilgili mevzuatı uyarınca kadrolarının bulunduğu kurum veya kuruluşlar tarafından yapılan ilave ödemelerden faydalanmamaları kaydıyla yapılacak ek ödemenin tutarı, görevlendirildikleri birimde aynı unvanlı kadroda çalışan ve hizmet yılı aynı olan emsali Bakanlık personeli esas alınarak belirlenir ve bunlara yapılabilecek ek ödeme, hiçbir şekilde emsaline yapılabilecek tavan ek ödeme tutarını geçemez.

b) Haftanın belirli gün veya saatlerinde veyahut belirli vakalar ve işler için görevlendirilen sağlık personelinin aktif çalışılan gün katsayısı, o dönem personelin görevlendirme süresince çalıştığı saatlerin toplamının, o dönem mesai saatleri toplamına bölünmesi suretiyle bulunur. Bu şekilde yapılacak ek ödemelerde sağlık personelinin asıl kadrosunun bulunduğu kurumdaki döner sermaye işletmesinden aynı aya ilişkin yapılan ödemenin yanı sıra, görevlendirildiği merkez laboratuvarının döner sermayesinden aynı aya ilişkin yapılacak ek ödemenin toplam tutarı söz konusu personelin tavan ek ödeme tutarını geçemez.

Merkez laboratuvarları döner sermaye komisyonunun teşkili

(1) Bu Yönetmelik ile verilen görevleri yerine getirmek üzere Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü tarafından döner sermaye komisyonu oluşturulur.

(2) Döner sermaye komisyonu aşağıdaki üyelerden oluşur:

a) Genel Müdür tarafından belirlenen genel müdür yardımcısı.

b) Döner sermaye işlemlerini yürüten daire başkanı.

c) Laboratuvarlardan sorumlu daire başkanları.

ç) Laboratuvar sorumluları arasından bir temsilci.

d) Tabip personel arasından bir temsilci.

e) Laboratuvarlarda görev yapan tabip dışı personel arasından iki temsilci.

(3) İkinci fıkranın (ç), (d) ve (e) bentlerinde belirtilen üyeler, ilgili personelin kendi aralarında yapacakları seçimle belirlenir ve ayrıca birer yedek üye seçilir. Seçimin usul ve esasları Halk Sağlığı Genel Müdürlüğünce yazılı olarak belirlenerek ilgili personele duyurulur.

(4) Komisyonun seçilmiş üyeleri mali yılsonuna kadar görev yaparlar. Üyeliğe tekrar seçilmek mümkündür.

Merkez laboratuvarları döner sermaye komisyonunun çalışma usul ve esasları

(1) Döner sermaye komisyonu genel müdür yardımcısının başkanlığında toplanır. Komisyon, başkanın daveti üzerine önceden belirlenmiş toplantı gündemine göre her ayın ilk haftası içinde üye sayısının en az 2/3 çoğunluğu ile toplanır ve katılanların oy çokluğu ile karar alır. Oylarda eşitlik olması halinde, başkanın oy verdiği tarafın görüşü yönünde karar alınır. Komisyon, dağıtılabilecek ek ödeme tutarını belirlerken, gelir-gider dengesi ile borç-alacak-nakit durumunu, ihtiyaçlarını ve tahakkuk yapılan faturalara kurumlarca yapılabilecek itirazlar sonucunda iptal edilen fatura tutarını gözetmekle yükümlü ve sorumludur. Komisyon kararları, karar defterine yazılır ve toplantıya katılan üyelerce imzalanır. Döner sermaye komisyonunun sekretarya hizmetleri Genel Müdürlükçe görevlendirilen daire başkanlığı tarafından yürütülür.

Dağıtılabilecek döner sermaye tutarının belirlenmesi

(1) Döner sermaye komisyonu, dağıtılacak tutarı (karar alınan tutar), o dönem elde ettiği gelirden sayılı Kanunun 18 inci maddesinin birinci fıkrasının (k) bendi gereğince ayrılacak pay ile Hazine payı ayrıldıktan sonra kalan miktar ile nakit kaynakları üzerinden belirler. Bu şekilde karar alınan tutar ile Bakanlıkça kaynak aktarılması halinde aktarılan payın da eklenmesi sonucu oluşan tutarın toplamı dağıtılabilecek tutar olarak esas alınır.

Merkez laboratuvarlarında net performans puanının belirlenmesi

(1) Merkez laboratuvarlarında görev yapan personelin net performans puanı aşağıdaki şekilde belirlenir:

a) Merkez laboratuvarlarının birim performans puanları, Ek-8’deki tabloda yer alan kriterlere göre her dönem için belirlenir.

b) Net performans puanlarının hesaplanması aşağıdaki şekilde yapılır:

1) Merkez laboratuvarları personeli net performans puanı: Net performans puanı = (Merkez laboratuvarı birim performans puanı x Hizmet alanı-kadro unvan katsayısı x Aktif çalışılan gün katsayısı) + + (Bilimsel çalışma destek puanı)

2) Birim performans kriteri belirlenmeyen laboratuvarlarda görev yapan personelin net performans puanı: Net performans puanı = (Merkez laboratuvarları birim performans puan ortalaması x Hizmet alanı-kadro unvan katsayısı x Aktif çalışılan gün katsayısı) + + (Bilimsel çalışma destek puanı)

c) 13 üncü maddeye göre belirlenen dağıtılabilecek ek ödeme tutarı, merkez laboratuvarları toplam puanına bölünerek dönem ek ödeme katsayısı bulunur.

ç) Ödenecek net ek ödeme tutarı, personelin net performans puanının dönem ek ödeme katsayısı ile çarpımı sonucu bulunan tutardan gelir vergisi ve damga vergisi kesilmesi sonucu bulunur. Personelin net performans puanının, dönem ek ödeme katsayısı ile çarpımı sonucu bulunan tutar, tavan ek ödeme tutarını geçemez. Tavan ek ödeme tutarını aşmayacak şekilde belirlenen ek ödeme tutarından gelir vergisi ve damga vergisi düşülerek ödenecek net ek ödeme tutarı bulunur.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumunda Ek Ödeme Hesaplama Usul ve Esasları

Temel esaslar

(1) Kurum kadrolarında çalışan tabip ve eczacı unvanlı personele yapılacak ek ödemeye ilişkin temel esaslar aşağıda belirtilmiş olup ek ödemeye ilişkin iş ve işlemler Kurum tarafından yürütülür:

a) Kurum kadrolarında bulunup fiilen kurumda çalışan tabip ve eczacılara yapılacak ek ödeme, Bakanlık döner sermaye hesabına aktarılan tutardan karşılanır.

b) Yılda en fazla üç defa görevlendirme suretiyle kendi alanı ile ilgili kongre, konferans, seminer ve sempozyum gibi etkinliklere katılan personele, kurum birim performans puan ortalaması ve kendi hizmet alanı-kadro unvan katsayısı esas alınarak ek ödeme yapılır. Bu şekilde görevlendirmelerde çalışılmış kabul edilecek süre, bir takvim yılı içinde toplam 15 günü geçemez.

c) Personelin yaptığı işe ilişkin bilgi ve yeteneği, işini düzenli ve kaliteli yapabilme, bağımsız iş yapabilme ve inisiyatif kullanabilme, verilen işi organize edebilme becerisi, kendini geliştirme gayreti, amir ve çalışma arkadaşlarına karşı tutum ve davranışları, hizmet sunduğu kesime karşı tutum ve davranışları, birim tarafından yapılan işlerin geliştirilmesine katkısı, işin güçlüğü ve riski gibi faktörler dikkate alınarak, çalışan personel sayısının % 5’ini geçmemek kaydıyla, Kurum başkan yardımcısının teklifi üzerine ek ödeme komisyonunun 2/3 oy çokluğu ile belirlenen personele, o dönem için Kurum birim performans puan ortalamasının % 20’sine kadar ek puan verilebilir. Bu hüküm kapsamında belirlenen personele verilecek ek puan bir yıl içinde üç ayı geçmemek üzere uygulanır. Komisyon bu kararlarını yazılı olarak saklamakla mükelleftir.

ç) Kurumda fiilen görev yapan eczacılara aktif çalışılan gün katsayısı ile orantılı olarak Kurum birim performans puan ortalamasının % 50’si, fiilen görev yapan tabiplere ise aktif çalışılan gün katsayısı ile orantılı olarak Kurum birim performans puan ortalamasının % 15’i oranında ek puan verilir.

Kurum ek ödeme komisyonunun teşkili

(1) Bu Yönetmelik ile verilen görevleri yerine getirmek üzere Kurum tarafından ek ödeme komisyonu teşkil edilir.

(2) Kurumun ek ödeme komisyonu aşağıdaki üyelerden oluşur:

a) Kurum başkan yardımcıları.

b) İdari ve Mali İşler Dairesi Başkanı.

c) İlaç Ruhsatlandırma Dairesi Başkanı.

ç) Tabip personel arasından bir temsilci.

d) Eczacı personel arasından bir temsilci.

(3) İkinci fıkranın (ç) ve (d) bentlerinde belirtilen üyeler, ilgili personelin kendi aralarında yapacakları seçimle belirlenir ve ayrıca birer yedek üye seçilir. Seçimin usul ve esasları Kurumca yazılı olarak belirlenerek ilgili personele duyurulur.

(4) Komisyonun seçilmiş üyeleri mali yılsonuna kadar görev yaparlar. Üyeliğe tekrar seçilmek mümkündür.

Kurum ek ödeme komisyonunun çalışma usul ve esasları

(1) Komisyonun başkanı Ekonomik Değerlendirmeler ve Laboratuvar Hizmetleri başkan yardımcısıdır. Komisyon, başkanın daveti üzerine önceden belirlenmiş toplantı gündemine göre her ayın ilk haftası içinde üye sayısının en az 2/3 çoğunluğu ile toplanır ve katılanların oy çokluğu ile karar alır. Oylarda eşitlik olması halinde, başkanın oy verdiği tarafın görüşü yönünde karar alınır. Komisyon, Kurumun birim performans puanlarını değerlendirerek Bakanlık merkez payından aktarılacak tutar ile hizmet sunum şartlarını esas alarak dağıtılabilecek tutarı belirler. Komisyon kararları, karar defterine yazılır ve toplantıya katılan üyelerce imzalanır. Komisyonun sekretarya hizmetleri İdari ve Mali İşler Dairesi Başkanlığı tarafından yürütülür.

Dağıtılabilecek ek ödeme tutarının belirlenmesi

(1) sayılı Kanunun 5 inci maddesinin dördüncü fıkrası uyarınca ayrılan paydan Kurum için ayrılan tutardan o aya ilişkin dağıtılabilecek tutar 17 nci madde uyarınca belirlenir.

Kurum net performans puanının belirlenmesi

(1) Kurumda görev yapan personelin net performans puanı aşağıdaki şekilde belirlenir:

a) Kurum birim performans puanları, Kurum tarafından belirlenen kriterlere göre her dönem için belirlenir.

b) Kurum birim performans puanları toplamı, performans puanı hesaplanan birim sayısına bölünerek Kurum birim performans puan ortalaması bulunur.

c) Birim performans kriteri belirlenmeyen birimlerde görev yapan personelin performans puanı, Kurum birim performans puan ortalaması üzerinden değerlendirilir.

ç) Net performans puanlarının hesaplanması aşağıdaki şekilde yapılır:

1) Kurum personeli net performans puanı: Net performans puanı = (Birim performans puanı x Hizmet alanı-kadro unvan katsayısı x Aktif çalışılan gün katsayısı) + + (Bilimsel çalışma destek puanı)

2) Birim performans kriteri belirlenmeyen birimlerde görev yapan personelin net performans puanı: Net performans puanı = (Kurum birim performans puan ortalaması x Hizmet alanı-kadro unvan katsayısı x Aktif çalışılan gün katsayısı) + + (Bilimsel çalışma destek puanı)

d) Ödenecek net ek ödeme tutarı, personelin net performans puanının dönem ek ödeme katsayısı ile çarpımı sonucu bulunan tutardan gelir vergisi ve damga vergisi kesilmesi sonucu bulunur. Personelin net performans puanının, dönem ek ödeme katsayısı ile çarpımı sonucu bulunan tutar, tavan ek ödeme tutarını geçemez. Tavan ek ödeme tutarını aşmayacak şekilde belirlenen ek ödeme tutarından gelir vergisi ve damga vergisi düşülerek ödenecek net ek ödeme tutarı bulunur.

BEŞİNCİ BÖLÜM

Analiz ve Kontrol Laboratuvarlarında Ek Ödeme Hesaplama Usul ve Esasları

Temel esaslar

(1) Analiz ve kontrol laboratuvarlarında görevli personele yapılacak ek ödemeye ilişkin temel esaslar aşağıda belirtilmiş olup ek ödemeye ilişkin iş ve işlemler Kurum tarafından yürütülür:

a) Analiz ve kontrol laboratuvarlarındaki sağlık ve yardımcı sağlık hizmetleri ile teknik hizmetler sınıfı kadrolarına atanmış olup fiilen görev yapan personele yapılacak ek ödeme, Bakanlık döner sermaye hesabına aktarılan tutardan karşılanır.

b) Yılda en fazla üç defa görevlendirme suretiyle kendi alanı ile ilgili kongre, konferans, seminer ve sempozyum gibi etkinliklere katılan personele, laboratuvar birim performans puan ortalaması ve kendi hizmet alanı-kadro unvan katsayısı esas alınarak ek ödeme yapılır. Bu şekilde görevlendirmelerde çalışılmış kabul edilecek süre, bir takvim yılı içinde toplam 15 günü geçemez.

c) Personelin yaptığı işe ilişkin bilgi ve yeteneği, işini düzenli ve kaliteli yapabilme, bağımsız iş yapabilme ve inisiyatif kullanabilme, verilen işi organize edebilme becerisi, kendini geliştirme gayreti, amir ve çalışma arkadaşlarına karşı tutum ve davranışları, hizmet sunduğu kesime karşı tutum ve davranışları, birim tarafından yapılan işlerin geliştirilmesine katkısı, işin güçlüğü ve riski gibi faktörler dikkate alınarak, çalışan personel sayısının % 5’ini geçmemek kaydıyla, laboratuvarlardan sorumlu Kurum başkan yardımcısının teklifi üzerine ek ödeme komisyonunun 2/3 oy çokluğu ile belirlenen personele, o dönem için laboratuvar birim performans puan ortalamasının % 20’sine kadar ek puan verilebilir. Bu hüküm kapsamında belirlenen personele verilecek ek puan bir yıl içinde üç ayı geçmemek üzere uygulanır. Komisyon bu kararlarını yazılı olarak saklamakla mükelleftir.

ç) Muayene komisyonu ve kontrol teşkilatı üyeleri için analiz ve kontrol laboratuvarları birim performans puan ortalamasının % 5’i, ihale komisyonu ve doğrudan temin için piyasa fiyat araştırması yapmak için görevlendirilen personel ile o dönem eğitim faaliyetlerinde görevli eğiticilere laboratuvar birim performans puan ortalamasının % 10’u oranında ek puan verilir. Ancak, o dönem yukarıda sayılanlardan birden fazlasında görev yapan personele sadece bir kez ve fazla olan ek puan verilir.

d) Analiz ve kontrol laboratuvarlarında fiilen görev yapan eczacılara aktif çalışılan gün katsayısı ile orantılı olarak laboratuvar birim performans puan ortalamasının % 50’si, fiilen görev yapan diğer personele ise aktif çalışılan gün katsayısı ile orantılı olarak laboratuvar birim performans puan ortalamasının % 15’i oranında ek puan verilir.

Analiz ve kontrol laboratuvarları ek ödeme komisyonunun teşkili

(1) Bu Yönetmelik ile verilen görevleri yerine getirmek üzere Kurum tarafından analiz ve kontrol laboratuvarları ek ödeme komisyonu teşkil edilir.

(2) Ek ödeme komisyonu aşağıdaki üyelerden oluşur:

a) Ekonomik Değerlendirmeler ve Laboratuvar Hizmetleri başkan yardımcısı.

b) Laboratuvarlardan sorumlu daire başkanı.

c) Laboratuvar sorumluları.

ç) Sağlık ve yardımcı sağlık hizmetleri sınıfı personelden bir temsilci.

d) Teknik hizmetler sınıfı personelden bir temsilci.

(3) İkinci fıkranın (ç) ve (d) bentlerinde belirtilen üyeler, ilgili personelin kendi aralarında yapacakları seçimle belirlenir ve ayrıca birer yedek üye seçilir. Seçimin usul ve esasları Kurumca yazılı olarak belirlenerek ilgili personele duyurulur.

(4) Komisyonun seçilmiş üyeleri mali yılsonuna kadar görev yaparlar. Üyeliğe tekrar seçilmek mümkündür.

Analiz ve kontrol laboratuvarları ek ödeme komisyonunun çalışma usul ve esasları

(1) Komisyonun başkanı Ekonomik Değerlendirmeler ve Laboratuvar Hizmetleri başkan yardımcısıdır. Komisyon, başkanın daveti üzerine önceden belirlenmiş toplantı gündemine göre her ayın ilk haftası içinde üye sayısının en az 2/3 çoğunluğu ile toplanır ve katılanların oy çokluğu ile karar alır. Oylarda eşitlik olması halinde, başkanın oy verdiği tarafın görüşü yönünde karar alınır. Komisyon, laboratuvarların birim performans puanlarını değerlendirerek Bakanlık merkez payından aktarılacak tutar ile hizmet sunum şartlarını esas alarak dağıtılabilecek tutarı belirler. Komisyon kararları, karar defterine yazılır ve toplantıya katılan üyelerce imzalanır. Komisyonun sekretarya hizmetleri laboratuvarlardan sorumlu daire başkanlığı tarafından yürütülür.

Dağıtılabilecek ek ödeme tutarının belirlenmesi

(1) sayılı Kanunun 5 inci maddesinin dördüncü fıkrası uyarınca ayrılan paydan analiz ve kontrol laboratuvarları için ayrılan tutardan o aya ilişkin dağıtılabilecek tutar 22 nci madde uyarınca belirlenir.

Analiz ve kontrol laboratuvarları net performans puanının belirlenmesi

(1) Analiz ve kontrol laboratuvarlarında görev yapan personelin net performans puanı aşağıdaki şekilde belirlenir:

a) Laboratuvarların birim performans puanları, Ek-9’daki tabloda yer alan kriterlere göre her dönem için belirlenir.

b) Laboratuvar birim performans puanları toplamı, performans puanı hesaplanan laboratuvar sayısına bölünerek laboratuvar birim performans puan ortalaması bulunur.

c) Birim performans kriteri belirlenmeyen laboratuvarlarda görev yapan personelin performans puanı, laboratuvar birim performans puan ortalaması üzerinden değerlendirilir.

ç) Net performans puanlarının hesaplanması aşağıdaki şekilde yapılır:

1) Laboratuvar personeli net performans puanı: Net performans puanı = (Laboratuvar birim performans puanı x Hizmet alanı-kadro unvan katsayısı x Aktif çalışılan gün katsayısı) + + (Bilimsel çalışma destek puanı)

2) Birim performans kriteri belirlenmeyen laboratuvarlarda görev yapan personelin net performans puanı: Net performans puanı = (Laboratuvar birim performans puan ortalaması x Hizmet alanı-kadro unvan katsayısı x Aktif çalışılan gün katsayısı) + + (Bilimsel çalışma destek puanı)

d) Ödenecek net ek ödeme tutarı, personelin net performans puanının dönem ek ödeme katsayısı ile çarpımı sonucu bulunan tutardan gelir vergisi ve damga vergisi kesilmesi sonucu bulunur. Personelin net performans puanının, dönem ek ödeme katsayısı ile çarpımı sonucu bulunan tutar, tavan ek ödeme tutarını geçemez. Tavan ek ödeme tutarını aşmayacak şekilde belirlenen ek ödeme tutarından gelir vergisi ve damga vergisi düşülerek ödenecek net ek ödeme tutarı bulunur.

ALTINCI BÖLÜM

Çeşitli ve Son Hükümler

Ortak esaslar

(1) Bu Yönetmelik kapsamında yapılacak ek ödemeye ilişkin ortak esaslar aşağıda belirtilmiştir:

a) Bu Yönetmelik kapsamında ödenecek olan ek ödeme tutarı, tavan ek ödeme tutarını geçemez. Bu Yönetmelik kapsamındaki sözleşmeli personele yapılacak ek ödemenin tutarı, aynı birimde aynı unvanlı kadroda çalışan ve hizmet yılı aynı olan emsali personel esas alınarak belirlenir ve bunlara yapılabilecek ek ödeme, hiçbir şekilde emsaline yapılabilecek tavan ek ödeme tutarını geçemez.

b) Bakanlık ve Kurumun kadro ve pozisyonlarına (döner sermaye dahil) atanan ve sayılı Kanunun 5 inci maddesinin ikinci fıkrası gereğince döner sermaye gelirlerinden ek ödeme alan personelden aynı Kanunun ek 3 üncü maddesi kapsamında bulunanlara anılan ek 3 üncü madde uyarınca her ay herhangi bir katkıya bağlı olmaksızın ek ödeme yapılır. Bu ödemeye hak kazanılmasında ve ödenmesinde aylıklara ilişkin hükümler uygulanır. Bu Yönetmelik kapsamında ek ödeme yapılması halinde sayılı Kanunun ek 3 üncü maddesi uyarınca yapılan aylık ek ödeme tutarı, bu Yönetmelik çerçevesinde aynı aya ilişkin olarak yapılacak ek ödeme tutarından mahsup edilir. sayılı Kanunun ek 3 üncü maddesi gereği yapılan ek ödemenin bu Yönetmelik kapsamında aynı aya ilişkin olarak yapılacak ek ödemeden fazla olması halinde aradaki fark geri alınmaz.

c) sayılı Kanunun 5 inci maddesinin ikinci fıkrası uyarınca personele her ay yapılacak ek ödeme net tutarı, sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin ek 9 uncu maddesi uyarınca kadro ve görev unvanı veya pozisyon unvanı itibarıyla belirlenmiş olan ek ödeme net tutarından az olamaz. Bu kapsamda yapılacak ödemeler, tabip dışı personele herhangi bir katkıya bağlı olmaksızın aylıklara ilişkin hükümler uygulanmak suretiyle her ay aylıklarla birlikte ödenir. Bu şekilde yapılan ek ödeme tutarı, bu Yönetmelik kapsamında aynı aya ilişkin yapılacak ek ödeme tutarından mahsup edilir.

ç) 25/6/ tarihli ve sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanununun 18 inci maddesinin dördüncü fıkrasının dördüncü cümlesi uyarınca haftada bir gün izinli sayılan yönetim kurulu üyeleri ile aynı maddenin beşinci fıkrasının üçüncü cümlesi uyarınca haftada dört saat izinli sayılan ilçe temsilcilerinin izinli sayıldığı bu süreler, çalışılmış olarak kabul edilerek birim performans puan ortalaması ve kendi hizmet alanı-kadro unvan katsayısı esas alınarak ek ödeme yapılır.

d) Ek ödeme tutarı, özelleştirme kapsamında naklen tayin edilen personele 24/11/ tarihli ve sayılı Özelleştirme Uygulamaları Hakkında Kanunun 22 nci maddesi ve sayılı Kanun Hükmünde Kararname kapsamında ödenen fark tazminatı hesabına dahil edilir. 6/1/ tarihli ve sayılı Bazı Kamu Kurum ve Kuruluşlarına Ait Sağlık Birimlerinin Sağlık Bakanlığına Devredilmesine Dair Kanun kapsamında Bakanlıkça devralınan personele ödenen ek ödeme tutarı da, fark tazminatı hesabına dahil edilir.

e) Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğüne görevlendirilen personele bu Yönetmelik uyarınca ek ödeme yapılmaz.

Ek ödeme zamanı

(1) Ek ödeme, aylık dönemler halinde yapılır. Dağıtılmasına karar verilen ek ödeme tutarı, o dönemin bitiminden sonraki yirmi gün içinde hak sahiplerine ödenir. Ancak, döner sermaye gelirlerinin tahsilatında gecikme olması halinde tahsilatı takip eden ilk ödeme döneminde ödeme yapılır.

Kanuni kesintiler

(1) Ek ödemeden, 31/12/ tarihli ve sayılı Gelir Vergisi Kanununda belirtilen vergi dilimleri ve personele daha önce ödenen aylık ve döner sermaye ek ödemelerine ilişkin süregelen gelir vergisi matrahı da dikkate alınarak gelir vergisi ve damga vergisi kesintisi yapılır.

Yürürlükten kaldırılan yönetmelik

(1) 28/11/ tarihli ve sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşları Personeline Ek Ödeme Yapılmasına Dair Yönetmelik yürürlükten kaldırılmıştır.

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumunun birim performans kriterleri

(1) Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumunun birim performans kriterleri 30/4/ tarihine kadar belirlenir. Birim performans kriterleri belirleninceye kadar ek ödeme hesaplamasında analiz ve kontrol laboratuvarları birim performans puan ortalaması esas alınır.

Yürürlük

(1) Bu Yönetmeliğin;

a) 1 inci, 2 nci, 3 üncü, 15 inci, 16 ncı, 17 nci, 18 inci, 19 uncu, 21 inci, 22 nci, 23 üncü, 24 üncü, geçici 1 inci, 29 uncu ve 30 uncu maddeleri ile 20 nci maddesinin birinci fıkrasının (d) bendi 28/7/ tarihinden geçerli olmak üzere yayımı tarihinde,

b) Diğer hükümleri 1/3/ tarihinde,

yürürlüğe girer.

Yürütme

(1) Bu Yönetmelik hükümlerini Sağlık Bakanı yürütür.

Ekler

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir