kısa mesafe koşuları hakkında bilgi / Uzun mesafe koşuları Nedir? Uzun mesafe koşuları Ne demek? - seafoodplus.info

Kısa Mesafe Koşuları Hakkında Bilgi

kısa mesafe koşuları hakkında bilgi

Kısa Mesafe Koşuları

Kısa Mesafe Koşuları

Sürat koşuları mesafelerine göre üç ana yarıştan oluşur:

1- m.
2- m.
3- m. Koşusu

1- m. Koşusu: Sürat koşularının en kısası olup, tüm kuvvetin bir hamlede harcanmasını gerektirir. m. koşuları ana tribün önündeki virajsız düz parkurda koşulur. Her atlet kura ile belirlenen kendi kulvarında yarışır. İnsan hayatında önem taşıyan salise farkları m. koşularında çok önemli rol oynar. ’lerde m. dünya rekoru saniye iken ’de Jim Hines ’a, yılında ABD’li atlet Carl Lewis ’ya, yılında ise Leroy Burrell saniyeye indirmeyi başardılar. m. yarışlarında en yüksek hız, erkeklerde 45 km / saat, bayanlarda 40 km / saat olup bu hızlara ancak 40 m.’den sonra ulaşılabilir.

Atlet, ellerini çıkış çizgisinin arkasına koyarak kolları düz, kafası belkemiği ile paralel durumda, arka ayak çıkış takozunda iken, tabancanın ateşlenmesiyle ileri fırlar. Birinci adım 75 cm.’i geçmez. İlk 10 m. kısa ve seri adımlardan oluşur. m. koşucusu azami fırlayış, sürat ve adım uzunluğunu sağlayabilmek için ayak uçlarıyla koşmalı ve ayaklarını yukarıya fazla kaldırmamalıdır. m.’de, birincisi çıkarken, ikincisi toplanışla fule arasında, üçüncüsü de son m.’de olmak üzere üç kez nefes alıp verilir. Atletlerin bitiş çizgisini geçmeleriyle yarış tamamlanır. Tüm sürat yarışlarındaki yarış kuralları, m. koşularında da uygulanır.

2- m. Koşusu:  m. koşusu, m.’nin devamıdır. Ancak m. atletleri ile m. atletleri arasındaki en önemli fark, nefes kapasiteleridir. m.’ci, başlangıçta 20 m.’de bir nefes alır, sonlara doğru nefes alışı daha sıklaşır. Ayrıca m.’ciler, m’cilerden daha yumuşak bir koşu tarzına gereksinim duyarlar. Bir de daha dayanıklı ve inatçı olmaları gereklidir. m. koşuları virajlı parkurda yapılır, yarış kuralları diğer sürat koşularında olduğu gibidir. Her m.’ci m. koşabilir, ama m. koşamayan m. atleti çoktur.

3- m. Koşusu: Bu koşuya sürat koşusu veya sprint (fırlayış) denilebilir. Bu koşular ilk kez yarda olarak yy. başlarında düzenlendi. m., güçlü bir vücudun bile ancak teknikle koşabileceği bir mesafedir. Sürat koşucuları ve yarı mukavemet koşucuları, m.’yi başarıyla koşarlar. En iyi m. sonuçları, normal-ritmik bir şekilde nefes alındığı ve her m.’nin birbirine denk hızla koşulduğu zaman alınır. m. koşuları virajlı pistlerde yapılır ve bu yarışlarda ilk çıkış çok önemlidir. Yarış kuralları ve kullanılan malzemeler diğer sürat koşularında olduğu gibidir.




spor lisesi, besyo, spor akademisi, eğitim, besyo hazırlık kursu, sefaköy, florya, bağcılar, küçükçekmece, bahçelievler, bakırköy, zeytinburnu, kurs, hazırlık kursu, besyo hazırlık kursu, besyo hazırlık kursları, istanbul besyo, besyom, başakşekir, spor, spor bilimleri, beylikdüzü kurs, avcılar kurs, besyo sınav tarihleri, tyt baraj puanı, tyt deneme, 

KOŞU TEKNİĞİNİZ PERFORMANSINIZI ETKİLER Mİ?

Düzenli koşu yaparak sağlığınızı koruyanlardansanız, uyguladığınız koşu tekniğinin performansınızı etkilediğini bilmelisiniz. Farklı koşu teknikleri ile çalışmak, kasların kuvvetini ve esnekliğini etkileyebiliyor.

Herhangi bir sakatlığı bulunmayan herkesin yapabileceği koşu sporunu, antrenman olarak yapmak istiyorsanız doğru teknikleri bilmeli ve buna göre çalışmalısınız. Teknik ve kondisyonu arttırabilmek için ortalama olarak haftada 3 kez düzenli koşu yapmanızı tavsiye ediyoruz.

Yapacağınız yeni teknik antrenmanları ile kaslarınızın kuvvetlenmesini sağlayabilir, hızınızı ve performansınızı maksimum seviyelere taşıyabilirsiniz. Koşu antrenmanlarınızda ara vererek, vücut ısınızın düşmesine engel olmalısınız.

Koşu antrenmanlarınız sırasında aşırı terleyerek sporunuzu bölmenize neden olmayacak, en yeni teknolojiler ile tasarlanarak nefes alabilen yapıda tasarlanan, dünya spor markalarının imzasını taşıyan koşu giyim ürünlerini tercih edebileceğinizi de hatırlatmak isteriz.

Doğru Koşu Teknikleri Nelerdir?

  1. Koşu sırasında doğru nefes alıp vermelisiniz. Koşu yaparken en doğru nefes alma şekli burundan alınan ve diyafram kası yardımı ile ağız yolu kullanılarak geri verilen nefestir. Nefes kontrolü yaparak; hem hızınızı, hem de performansınızı kolayca arttırabileceksiniz.
  2. Koşu esnasında beden duruşunuz önemlidir. Omurganın koşarken dik tutulması gerekiyor. Omuz ve kolların aynı hizada durması da önemli bir koşu tekniğidir. Ancak kol kaslarınızı sıkmamalı ve rahat bırakmaya özen göstermelisiniz. Duruşunuz, koşu sırasındaki performansınızı doğrudan etkileyeceğinden bu detayı gözden kaçırmamalısınız.
  3. Yere basma şekliniz önemlidir. Profesyonel koşucular, ayaklarının orta kısmı ile yere basmaya çalışırlar. Ayağın orta kısmı ile yere basmak hem hızınızı kesmeyecek, hem de olası sakatlanmaların önüne geçecektir. Ayak tabanının şeklini alan yeni teknolojili tabanları ile özel olarak üretilen Asics koşu ayakkabıları ve Mizuno koşu ayakkabıları gibi profesyonel sporcuların ilk tercihleri arasında bulunan, dünya spor markalarının yeni koşu ayakkabısı modellerini de tercih edebilirsiniz.
  4. Yokuş yukarı koşacaksanız, hızınızı biraz düşürmeniz gerekecektir. Yüksek tempoda ve hızınızı kesmeden yokuşu çıkmaya çalışırsanız, kalbinizi zorlamanıza ve sakatlanmalara neden olabileceğinden hız kesmelisiniz.
  5. Hızınızı ve temponuzu iyi ayarlamanız gerekiyor. Olması gerektiği gibi, ideal bir hızda koştuğunuzu anlamanız için koşu esnasında konuşmayı deneyin. Nefesiniz kesilmeden rahat konuşabiliyorsanız, ideal hızda koşuyorsunuz demektir.

Kısa ve Uzun Mesafe Koşu Programı Nasıl Olmalı?

  • Kısa Mesafe Koşuları: Özellikle yeni başlayanlar için ideal olan kısa mesafe koşuları, nefes kontrolü yaparak ve kendinizi çok zorlamadan yapabileceğiniz bir koşu türüdür. Her geçen gün kondisyon ve hızınızın artmasına neden olacak kısa mesafe koşularını düzenli olarak yapmaya özen göstermelisiniz. Her hafta düzenli olarak antrenmanlarınızı arttırmanız yararınıza olacaktır. Ancak her defasında % oranında arttırmalısınız. Üzerinde bir artış uygulamamaya dikkat etmelisiniz.

Pazartesi: mt. yavaş, mt. tempolu, total mt.

Salı: Dinlenme günü

Çarşamba: mt. yavaş, mt. tempolu, total mt.

Perşembe: Dinlenme günü

Cuma: mt. yavaş, mt. tempolu, total mt.

Cumartesi: mt. yavaş, mt. tempolu, total mt.

Pazar: Dinlenme günü

  • Uzun Mesafe Koşuları: Yarı maraton ya da 10K koşuları olarak isimlendirilen uzun mesafe koşullarında farklı teknikler kullanılıyor. Uzun mesafe koşularında interval koşusu ya da Emil Zetopek tarafından geliştirilen koşu tekniği kullanılmaktadır. Birden fazla çalışma tekniği ile düzenli aralıklar esas alınarak yapılan koşu antrenmanlarıdır.

Pazartesi: Dinlenme günü

Salı: 5 km. tempolu, total 5 km.

Çarşamba: 1,5 km yavaş, 5 km. tempolu, total 6,5 km.

Perşembe: 3,5 km. tempolu, total 3,5 km.

Cuma: Dinlenme günü

Cumartesi: 3 km. yavaş, 5 km. tempolu, total 8 km.

Pazar: 3,5 km. yavaş, total 3,5 km.

Kısa Mesafe Koşuları &#; Sprintler

Kısa mesafe koşuları nedir, kısa mesafe koşularının teknikleri nelerdir, kısa mesafe koşuları nasıl yapılır, kısa mesafe koşularının kuralları nelerdir ?

Kısa Mesafe Koşuları

Merhaba arkadaşlar. Yukarıda sorduğum soruların ayrıntılı cevaplarını, yani kısaca atletizmde kısa mesafe koşuları hakkında her şeyi bu yazıda bulabilirsiniz. Ayrıca yazının sonunda &#;kısa mesafe koşuları&#; videosunu izleyebilirsiniz.

Kısa Mesafe Koşusu (Sprint) Nedir

Kısa mesafe koşuları veya sprintler, atletizm yarışmalarında 60, , ve metre mesafelerinde yapılan koşuların genel adı. Bu mesafede koşan atletlere sprinter denir.

Bir sürat koşusu dört etaba ayrılır: çıkış, ivme kazanma, uzun adımlarla koşu ve bitiş. Hız koşularında parkur her koşucunun koşu süresince dışına çıkmaması gereken kulvarlara ayrılmıştır.

Önceleri hız koşucuları (kısa mesafe koşucuları) yarışa ayakta durarak başlarlardı. Çıkış takozları kullanarak çömelmiş durumda çıkış yapmaya &#;ten sonra geçildi. Resmi müsabakalarda ilk kez &#;da çıkış takozları kullanıldı.

Kısa mesafe koşularında yarışa tabanca atışıyla başlanır. Sprinterlar ilk metrede 40 km/saat&#;ten fazla bir hıza ulaşırlar.

Kısa Mesafe Koşu Türleri

Kısa mesafe koşuları 4 kategoride yapılır. Bunlar;

  • 60 metre
  • metre
  • metre
  • metre

şeklindedir.

60 metre: Genelde kapalı salonlarda koşulur. 60 metre, patlayıcı güç gerektiren, kısa zamanda maksimum hıza ulaşmayı gerektiren bir koşu kategorisidir.

metre : Kısa mesafe koşuları arasında en ilgi çeken kategoridir. En kısa sürede en yüksek hıza ulaşmayı gerektirir. Bu koşu türü de yine patlayıcı güç gerektiren, dayanıklılık gerektirmeyen bir kategöridir.

Erkekler için &#;dan, kadınlar için ise &#;den beri düzenlenmektedir.

metre: Bu koşu türü de yine metrede olduğu gibi en kısa sürede maksimum hıza ulaşmayı gerektirir. Ancak metre koşusunda maksimum hızı daha uzun süre koruma gerekliliği vardır.

metrelik bir pist üzerinde, yarış kavis ile başlayıp düz bir şekilde biter; bu sebeple sporcuların başarılı olabilmek için bazı teknikler öğrennmeleri gereklidir.

metre : Sürat koşularının en zoru ve yorucusudur. Dikkatli bir şekilde düzenlenmiş koşu ritmi bu yarışta hayati bir önem taşır, çünkü yaklaşık 30 saniye boyunca maksimum eforla koştuktan sonra, kaslarda hızı korumayı güçleştiren ve acılı hale getiren laktik asit oluşur.

yılından beri erkekler için, yılından beri de kadınlar için yaz olimpiyatları kapsamına alınmıştır. Koşucular, parkur etrafında tam turu tamamlamaktadır. Her koşucu kulvar farkına göre belirlenen noktada yarışa başlar ve yalnızca kendi kulvarında kalır.

Resmi atletizm yarışmalarında yukarıda belirtilen mesafeler koşulur. Ancak bazı özel yarışmalarda , , ve metre şeklinde kısa mesafe koşuları da yapılmaktadır.

Kısa Mesafe Koşuları Fınısh

Kısa Mesafe Koşuları Kurallar

  • Kısa mesafe koşularında yarışa tabanca atışıyla başlanır.
  • Bütün sürat koşularında yarış boyunca, koşucular başladıkları kulvarlarda devam etmek zorundadırlar.
  • Bir ya da daha fazla dönemeç içeren ve metre koşularında, her koşucunun aynı mesafeyi koşmasını sağlamak için, başlama kulvarları birbirinden mesafe farkıyla ayrılmıştır.
  • m.&#;den m.&#;ye kadar olan yarışlarda koşucular yarışa, çömelmiş durumda bir ayak geride, öteki ayak çıkış çizgisinin hemen arkasında, el parmakları da yere değecek biçimde yerleşerek başlarlar.
  • Sürat koşularında atletler, ıslanma ile şeffaflaşmayan atlet ve şortlar giymeli, numaralar kolayca görülebilecek büyüklükte sırta ve göğüse tutturulmuş olmalıdır.
  • Yarışmacılardan birisinin hatalı çıkış yapması durumunda çıkış tekrarlanır. İki kez hatalı çıkış yapan atlet diskalifiye edilir. Pist yarışmalarında diskalifiye olan atlet, pisti hemen terk etmelidir. Hatalı çıkıştan sonra yarışmacılar, tabancanın yeniden ateşlenmesi ile geri çağrılır.
  • Yarışmalarda dereceler elektronik kronometre ile saptanır. Bu kronometreler, yarışmayı başlatan tabancaya bağlanmıştır ve ateşleme ile kendiliğinden otomatik olarak çalışmaya başlar. Ayrıca ipi göğüsleyen atlet, saniyenin yüzde birini saptayabilen &#;Foto Finiş&#; aletiyle tespit edilir.
  • Zaman, silahın ateşlenmesinden, atletin gövdesinin bitişe vardığı ana kadar geçen süre ölçülerek bulunur.

Saha ve Ekipman

Kısa mesafe koşuları atletizmin aletsiz yapılan branşlarından biridir. Atletlerin kullandıkları kıyafet ve koşu ayakkabısı dışında herhangi bir alet kullanılmaz.

Pist : Atletizm pisti futbol sahasının çevresine çizilir. Saha bölümüne en yakın kulvarların (iç kulvarların) uzunluğu m&#;dir.  Pistin kendisi yaklaşık &#;er metrelik iki düzlükle yine &#;er metrelik iki dönemeçten oluşur. Standart Pistte 8 kulvar bulunur; bunların her birinin genişliği santimetredir.

Atletizm pistlerinde &#;tartan&#; denilen sentetik bir bileşik olan yapay zemin kullanılır.

Çıkış Takozu : Çıkış takozları, başlangıç çizgisinin hemen arkasına vidalanan, yarışmacının ayaklarını basarak ilk hızını almasını sağlayan genellikle metal bir alettir. Ayakların konduğu düz kısımlar, atletlerin tercihine göre ayarlanabilir.

Çıkış takozları ile çömelmiş durumda çıkış yapmaya &#;ten sonra başlanmış olup, ilk kez &#;da resmi yarışmalarda kullanılmıştır. Çıkış takozlarına, önemli yarışlarda yanlış çıkışları otomatik olarak saptayan elektronik bir mekanizma eklenir.

Kısa Mesafe Koşuları Dünya Rekorları

 m başlangıç

metre Rekorları

Erkeklerde :

  •  Usain Bolt ( Jamaika) 16 Ağustos Dünya Şampiyonası Berlin, Almanya

Kadınlarda :

  •   Florence Griffith Joyner (ABD) 16 Temmuz ABD Olimpiyat Seçmeleri Indianapolis, ABD

metre Rekorları

Erkeklerde :

  •  Usain Bolt ( Jamaika) 20 Ağustos Dünya Şampiyonası Berlin, Almanya

Kadınlarda :

  •   Florence Griffith Joyner (ABD) 29 Eylül Olimpiyat Oyunları Seul, Güney Kore

metre Rekorları

Erkeklerde :

  •  Michael Johnson ( ABD) 26 Ağustos Dünya Şampiyonası Sevilla, İspanya

Kadınlarda :

  •   Marita Koch (Doğu Almanya) 6 Ekim Dünya Kupası Canberra, Avustralya

Değerli arkadaşlar atletizmde kısa mesafe koşuları nı genel hatlarıyla anlatmaya çalıştım. Umarım faydalı bir yazı olmuştur. Bütün dallarıyla atletizm hakkında genel bilgi sahibi olmak isterseniz “Atletizm Nedir” yazıma göz atabilirsiniz.

Diğer spor branşları için buradan Spor eğitim kategorisine ulaşabilirsiniz. Bu spor hakkında daha ayrıntılı bilgi edinmek istiyorsanız buradan Türkiye Atletizm Federasyonu resmi sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Görüş ve önerilerinizi yorumlar kısmına yazarak katkıda bulunabilirsiniz. Başka yazılarda buluşmak dileğiyle…

Şu yazılara da göz atabilirsiniz.

Atletizmde Koşular

Atletizm Nedir

Atletizmde Atlamalar ve Rekorlar

Gülle Atma

Cirit Atma

Futbol Oyun Kuralları

Basketbol Kuralları

Hentbol Kuralları

Badminton Kuralları

Masa Tenisi Kuralları

Bocce Nasıl Oynanır

Voleybol Kuralları

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir