sahte 50 dolar nasıl anlaşılır / Sahte Dolar Nasıl Anlaşılır?

Sahte 50 Dolar Nasıl Anlaşılır

sahte 50 dolar nasıl anlaşılır

Geçmişten günümüze insanoğlunun hayatında, para en önemli nesnelerden bir tanesi olarak yerini almıştır. Böylece en kestirme yoldan çok para kazanmanın peşinde olan bir takım art niyetli insanları her türden paranın sahtesini yapmaya sevk etmiştir. Dünya çapında en çok kullanım piyasasına sahip Amerika’nın para birimi olan dolar ise sahtesi en çok yapılan banknotlar içinde birinci sırada bulunmaktadır. Bu sebeple banka dışı şahıs ve işletmelerden dolar alırken sahte olup olmadıklarının incelenmesi gerekir.

 

Doların Sahte Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Gerçek olmayan( sahte) dolarlar ilk bakışta sahte olduğu anlaşılmasa bile, dikkatli bir biçimde incelendiğinde gerçek olanla olmayanı ayırt etmek çok güç olmaz. Gerçek olmayan dolarlar bilhassa kağıt, renk ve grafiklerdeki kaliteleri kötü olduğundan sahte oldukları hemen anlaşılırken, banknotun gerçek olup olmadığının bilinmesi için paranın fiziki yapısı ile alakalı da bir takım hususlar göz önünde bulundurulması gerekir.

 

Sahte Doları Anlamanın Yolları

Sahte olmayan dolarda malzemede kullanılan kağıt kalitelidir ve biraz kaygan bir özelliğe sahiptir. Gerçek olmayan dolarda ise kağıdın kalitesi çok düşüktür ve gerçeğine nazaran daha ince bir kağıt söz konusudur. Aynı zamanda sahte doların kayganlık özelliği yoktur.

Dolarda kullanılan mürekkebin ve baskı ekipmanların kalitesi sebebiyle gerçek doların renk ve grafik kalitesi bir hayli yüksek standartlardadır. Gerçek olmayan dolar kağıtları özellikle soluk renk tonları, karışık düzensiz grafikler, okunması zor yazılar ve grafiklerde kumlanma, boğukluk ve ya dağınıklıklarla kendini belli eder.

Sahte olmayan dolar üstünde dikey ince bir şerit biçimindeki filigran, sahtelerinde aslı ile aynı biçimde yapılması imkansızdır. Bu filigran üstünde USA ve banknotun miktarı belirtilmiştir. Aydınlıkta bakıldığında banknotun her iki tarafında da kolayca fark edilen filigran ve yazılar, sahte dolarda fark edilmez ve ya farklı biçimlerde olur.

Bazı dolarların( 10, 20, 50 dolar) ön tarafının sağ kısmındaki boşlukta, kağıdın inceliği ile sağlanan ve banknot üstündeki fotoğrafın kopyası olan bir filigran mevcuttur. Işıkta bakıldığında kesin bir biçimde görülen bu filigran gerçek olmayan dolarlarda bulunmaz.

Gerçek dolarlarda, paranın ortasında yer alan portreyi kapsayan çizgiler düzgün bir şekildedir. Bu çizgilerin düzgün olmaması ve ya belirsiz olması, paranın sahteliğini ortaya koyar.

Nedim Kuşçu

Sahte Dolar Nasıl Anlaşılır?

Sahte dolar kağıt kalitesinden, doların şeklinden, renginden ve şeridinde yazan USA yazısından tespit edilir. Paranın ipi içinde yazı bulunması gerekir. Sahte paralarda bu özelliği taklit edemezler. Bu nedenle de elinize geçen parayı ışığa tutarak yazılar yazan güvenlik şeridine dikkatli bir şekilde bakmanız gerekir. Şeritte USA yazısı ve banknotun tutarının yazması gerekir. 

Doların Sahte Olup Olmadığını Anlama Yöntemleri Nelerdir?

Doların sahte olup olmadığını anlamak için bazı yöntemler uygulamanız gerekir. Bu sayede elinizdeki dolarların sahte mi gerçek mi olduğunu hızlı ve pratik bir şekilde öğrenme şansı bulabilirsiniz. Doların sahtesini anlamak için takip etmeniz gereken adımlar ise;

Doları ışığa tutmanız gerekir. 10, 20 ve 50 dolarlık banknotların sağ üst köşesinde ışığa tuttuğunuz zaman renk değiştiren bir bant yer alır. Portrenin etrafında bulunan çizgiler düz gider. Bu çizgiler, buğulu ya da yamuk görünüyorsa dolarınız sahtedir. 2, 5, 20 ve 10 ABD Doları banknotlarda kupür değerleri yazı olarak yazılmış halde bulunur ve yanında ‘USA‘ ibaresi yer alır.

1996 yılının öncesinde ABD dolarında emniyet şeridi bulunmuyordu. 1996 yılından sonra üretilen dolarlara emniyet şeridi konulmaya başlandı. 

Dolar banknotlarının ön ve arka yüzünde intaglio baskı tekniği kullanılarak kabartma baskı uygulanmıştır. Banknotlar üzerinde yer alan portreler, seri numaraları ve bazı yazılar intaglio baskı tekniği kullanılarak basılmıştır. Banknot üzerinde parmaklarımızı dolaştırdığınız zaman kabartma baskıyı rahatlıkla hissedebilirsiniz. 

Sahte dolar nasıl anlaşılır?

Kağıdı inceleyin

dolar1

Sahte doları gerçek dolardan ayırt etmek, dikkatli davrandığınızda oldukça kolay. Bazen sadece kağıdını inceleyerek bile sahte doları anlamak mümkün olabiliyor. Sahte paraların kağıt kalitesi daha farklı olur. Ayrıca şekil ve renklerde dağınıklıklar da sahte doları anlamak için dikkat edebileceğiniz noktalar arasında bulunur. Gerçek doların rengi daha canlıyken sahte dolar daha soluk bir renge sahiptir. Sahte doların üzerindeki portreler ve çizgilerin kalitesi de çok daha düşüktür.

Kabartmaları hissedin

dolar2

Dolar banknotlarının her iki tarafında kabartma baskılar var. Doların ön ve arkasında intaglio adı verilen baskı tekniği ile portreler, seri numaralar ve yazılar kabarık bir şekilde yazılıyor. Dolar banknotunu elinize aldığınızda parmaklarınızla bu kabartmaları hissedip hissetmediğinizi kontrol etmelisiniz.

Emniyet şeridini kontrol edin

dolar3

Doların gerçek olduğunu anlamak için en garantili yöntem paranın ipi içerisindeki yazıyı kontrol etmek. 1996 yılına kadar ABD doları basılırken emniyet şeridi koyulmuyordu ancak 1996 yılından sonra üretilen dolarlar emniyet şeridi ile üretilmeye başladı. Sahte dolar basanlar da bu açıdan gerçek banknotları taklit edemez hale geldi. Sahte doları ayırt etmek için elinize aldığınızda ışığa tutup güvenlik şeridini kontrol etmeniz gerekir. Bu şeritte USA ve banknot tutarı yazmalı. Örneğin 100 dolarlık bir banknotu elinize aldığınızda USA HUNDRED yazısını paranın iki tarafında da görürseniz o gerçek dolardır.

Işığa tutun

dolar4

Sahte dolar nasıl anlaşılır sorusunun ilk cevabı genelde ışığa tutmak oluyor. Emniyet şeridini kontrol etmek için de banknotu ışığın altına tutmanız gerekiyor. Işığa tuttuğunuzda sadece emniyet şeridi değil, renk değiştiren bandı da kontrol edebilirsiniz. 10, 20 ve 50 dolarlık banknotların sağ üst köşesinde bir bant bulunuyor. Bu bant ışığa tuttuğunuzda renk değiştirme özelliğine sahip.

Dünyanın en çok kullanılan dövizi

ABD doları, dünyada dolaşımda en çok bulunan döviz türüdür. Bu para biriminin geçerli olmadığı ülke sayısı yok denecek kadar az olduğu dünya için önemli bir yere sahip. Ülkemizde de dolar birikim aracı olarak kullanıldığı gibi turistik seyahatler için de önemlidir.

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır