dogum sonrasi adet ne zaman gorulur / Doğum sonrası ne zaman adet olunur?

Dogum Sonrasi Adet Ne Zaman Gorulur

dogum sonrasi adet ne zaman gorulur

Doğum Sonrası Adet Düzeni

Anadolu Sağlık Merkezi’nden Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Ebru Öztürk doğum sonrası annenin adet düzenine ilişkin şu bilgileri veriyor. 

Normal adet döngüsü nasıl işler? Adet görmenin kadın fizyolojisi için önemi nedir? 

Adet döngüsü veya siklus, son adet tarihinin ilk gününden bir sonraki adet tarihinin ilk gününe kadar geçen zamanı ve bu zaman içinde kadın vücudunda gerçekleşen olayları ifade eder. Bir adet döngüsü kadında genellikle 28 gün sürmekle birlikte 21 ile 35 gün arası normalin alt ve üst sınırlarıdır.

Adet döngüsü esnasında beyinde, yumurtalıklarda ve rahim iç tabakasında farklı olaylar meydana gelir. Beyinden salgılanan hormonların yumurtalıklardan birini uyarmasıyla başlayan süreç, uyarılan yumurtalıktan döllenmeye hazır bir yumurta hücresinin serbestleşmesine neden olur, bu esnada rahim iç tabakası da kendini muhtemel bir gebeliğe hazırlar. Döllenme gerçekleşmediğinde serbestleşen yumurta hücresinin ömrü biter ve gebelik için hazırlanmış rahim iç tabakasının adet kanamasıyla dışarı atılmasını takiben yeni bir adet döngüsü başlar.

Adet kanamasının amacı her adet döngüsünde oluşabilecek muhtemel bir gebeliğin yerleşebilmesi ve uygun şartlarda gelişebilmesi için rahim iç tabakasının hazırlanması olarak değerlendirilebilir.

Hamilelikte neden adet görülmez?

Gebelikte, emzirme periyodunda ve menopoz durumlarında adet kanaması olmaz. Bu dönemlerde yumurtlama olmadığı için adet görülmez.

Doğumdan sonra ilk adet genel olarak ne zaman görülür?

Doğum sonrası regl kanamasının başlama zamanı, emzirmeyle ilişkilidir. Doğum yapmış ve emziren annelerde daha geç, emzirmeyenlerde ise daha kısa süre sonra adet kanamaları başlamaktadır.

Yalnız burada dikkat edilmesi gereken hususlar; doğumundan sonraki kanamayla adet kanamasını karıştırmamaktır. “Loşia” olarak bilinen bu kanama, normal adet kanamasından biraz daha fazla olur ve altı hafta devam edebilir. Lohusalığın ilk günlerinde, kırmızı rekte olan bu akıntı, daha sonraki günlerde pembeye, kahverengiye ve daha sonra sarımsı beyaz renge döner. Loşia sona erdikten sonra emzirmeye devam ediliyorsa adet kanamasının başlama süresi daha geç olabilir. Bunun nedeni emzirme nedeniyle salgılanan hormonlardır.

Adet kanaması, genellikle doğumdan sonra haftalar arasında yeniden başlar ama biraz önce de belirttiğim gibi  kanama emzirmeye devam ediliyorsa büyük oranda gecikir. Bebek yalnız anne sütü ile besleniyorsa, genellikle ilk 6 ayda adetlerin başlaması veya başlar ise de  düzenli olması beklenmez. Bu durumda telaşlanmamalısınız, zamanla kanamalarınız düzene girecektir. Bazen 18 aya kadar başlamayabilir. Hiç emzirmeyen annelerde ise adet kanaması, doğumdan sonraki haftalarda başlar.

Bu dönemdeki adet düzensizliği birçok değişkene bağlı olabilir. Emzirme sıklığı, emzirme süresi ve bebeğe ek besin verilip verilmediği gibi….

Doğum sonrası adet düzensizlikleri dediğimizde ne anlaşılır?

Lohusalık dönemi bittikten sonra düzenli adetlerin ( günde bir) görülmemesi durumunda adet düzensizliğinden bahsedebiliriz. Üstte de belirttiğim gibi bebek emzirmesinin devam edip etmemesi, emzirme sıklığı, emzirme süresi gibi bir çok neden bu duruma sebep olabilir.  

Ne zaman ve hangi belirtiler olursa doktora gitmeli?

Öncelikle lohusalık dönemi bittikten sonra her doğum yapan kadının doktoruna başvurup gebelik sonrası normal jinekolojik muayenesini olması , smear aldırması, korunma yöntemleri hakkında bilgi alması mutlaka gereklidir. Daha sonra eğer herhangi bir problem olmazsa yılda bir kez jinekolojik muayene mutlaka tekrarlanmalıdır. Eğer bu süre zarfında emzirmediği halde adet düzensizliği yaşanıyorsa veya emzirme döneminde şiddetli kanama gibi problemler yaşıyorsa mutlaka doktoruna başvurmasında fayda vardır. 

Doğumdan sonra ilk adet ne zaman başlar?

Hamilelik kadınlarda adet döngüsünün kesildiği bir dönemdir ve doğumun ardından adetin gecikmesi ise kadınları endişelendiren bir başka sorundur. Şimdi doğum sonrası adet dönemi hakkında merak edilenlere bir göz atalım Doğumdan sonra ilk adet ne zaman başlar? İşte cevabı

seafoodplus.info

Yayınlanma:

Doğumdan sonra ilk adet ne zaman başlar?

Adet kanaması ya da regl, bir kadının aylık döngüsünün bir parçasıdır ve bu süreç kadınlarda sadece iki dönemde değişiyor. Bunlardan ilki gebelik dönemi, ikincisi ise doğum sonrası emzirme dönemi. Peki, doğumdan sonra ilk adet ne zaman başlar? Bilinmesi gerekenleri haberimizde sizler için derledik.

ADET (REGL) NEDİR?

Adet kanaması ya da regl, bir kadının aylık döngüsünün bir parçasıdır. Adet, bir kadının üreme yıllarının başlangıcıdır. Kadınlarda regl ortalama olarak yaşlarından başlar, yaşları arasında menapoz ile birlikte sona erer. Adet kanaması tipik olarak yaklaşık 2 ila 7 gün sürer.

Adet döngüsünün 25 – 35 gün arasında olması normal kabul edilmektedir. Yumurtlama dönemi ile adet kanamasının gerçekleştiği günlerin arası, yaklaşık 14 gün olmakla birlikte 11 ile 16 gün arası da olabilmektedir.

Foto: shutterstock.

DOĞUMDAN SONRA İLK ADET NE ZAMAN BAŞLAR?

Doğumdan sonra, lohusalık döneminde rutin regl kanamalarının başlaması, uzun bir dinlenme ve hormon değişikliği sonrasında yaşanıyor. Bu yüzden doğum yapan kadınlarda hormonların tekrar faaliyete geçmesi için belli bir zaman geçmesi gerekiyor. Doğumun ardından eğer anne emzirmiyorsa, reglin (adet) başlaması en erken 2 haftayı buluyor. Bir başka deyişle doğum yaptıktan sonra ortalama 6 hafta sonra ilk yumurtlama, 8– 4 gün sonra ise ilk regl dönemi başlıyor.

Hamilelik sonrası regl düzensizliği neden olur?İlginizi ÇekebilirHamilelik sonrası regl düzensizliği neden olur?Doğumdan sonra korse ne kadar takılmalı?İlginizi ÇekebilirDoğumdan sonra korse ne kadar takılmalı?

annegebelikhamilelikregl

Hizmetlerimiz

Doğum sonrası annelerin en çok merak ettiği bir diğer konu ise ne zaman adet görmeye başlarım?sorusudur. Emzirmeyen annelerin adeti en erken 2 hafta, en geç 6 haftayla başlar. Eğer bu süre daha çok uzarsa mutlaka doktorunuza danışmalısınız. Emziren annelerde ise bebeğinizi emzirmeyi ne zaman bırakırsanız adetiniz de hemen hemen o zamanlarda başlayacaktır veya düzene girecektir.

Emziren anne ,bebeğini sütten kestiği halde adet kanaması başlamıyor ise mutlaka doktoruna haber vermelidir. Hamilelik döneminde, hormonların etkisiyle anne adayları adet görmezler. Bu hormonların etkisi eğer anne emziriyorsa 6 ay içinde adet görmeye başlayacaktır. Hamilelikten sonra yeniden adet gören anneler ilk 2 yada 3. adet dönemlerinde normalleşiyor ve düzene giriyor. Hamilelikteki hormonların etkisi hala geçmediğinden ilk adet dönemi düzensiz oluyor. 3. adet döneminde ise genelde hormonların etkisi geçtiğinden dolayı normale dönüyor.

Sezeryan doğum veya normal doğum arasında adette fark olmamaktadır. Emziren annelerin adeti daha uzun süre sonra başlıyor. Çünkü süt salınımını sağlayan hormon adetinde gecikmesini sağlıyor. Bu dönemde anneler bir kez daha gebe kalabiliyor eğer ki korunulmuyor ise. Bundan dolayı cinsel ilişkide de korunulması gerekmektedir.

Adetiniz çok geç başlar ise veya çok düzensiz ise mutlaka doktorunuza danışın. Toparlayacak olursak doğum sonrası adet kişiden kişiye değişmektedir. Adet emziren annelerde daha geç başlarken, emzirmeyen annelerde en geç başlarken, emzirmeyen annelerde en erken 2, en geç 6 hafta sonra adet kanamaları başlayacaktır. Emziren annelerde ise hemen hemen bebek emmeyi bıraktığı zaman adet kanaması başlamaktadır.

Doğumdan sonra adet düzensizlikleri normaldir. Bu düzensizlikler hamilelik dönemindeki hormonları etkisinden dolayıdır. İlk adet dönemi düzensiz olur ve sonra düzene oturur. Bu süre geçti ve hala adetiniz normale dönmediyse doktorunuza başvurmanız gerekmektedir. Emzirmeyen anneler doğumdan sonra en geç 6 hafta içinde hala adet kanaması görmelidir ise doktorlarına muayene olmalıdır. Emziren anneler ise emzirmeyi bıraktıktan sonra birkaç hafta içinde adet kanaması görmezler ise doktorlarına başvurmalıdır. Doğum şekli yani sezaryen doğum veya normal doğum adetin başlama tarihini değiştirmez. Sadece emzirmek veya emzirmemek değiştirir. Bunun nedeni ise tamamen hormonlardır.

Prolaktin hormon yani süt salınımını gerçekleştiren hormonun böyle bir yan etkisi bulunmaktadır. Emziren anne adet görmediğinden dolayı, yeniden hamile kalmak daha kolaydır ve kolay anlaşılmaz adet kanaması olmadığı için.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir