anadolu üniversitesi eczacılık fakültesi yatay geçiş şartları / Yatay Geçiş – Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı

Anadolu Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Yatay Geçiş Şartları

anadolu üniversitesi eczacılık fakültesi yatay geçiş şartları

 

Son kayıt tarihi: 3 Şubat 2023

05.07.2022 tarihli ve 31887 sayılı sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 7417 Sayılı Kanun’un 35. maddesi ile 2547 Sayılı Kanun’a eklenen Geçici 83. maddede;

 

Birinci fıkra kapsamında yeniden öğrenime başlayanların askerlik ertelemeleri 25/6/2019 tarihli ve 7179 sayılı Askeralma Kanununun 20 nci maddesindeki usul ve esaslara göre yapılır. Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihte askerlik görevini yapmakta olanlar terhislerini takip eden 2 ay içinde ilgili yükseköğretim kurumuna başvurmaları halinde bu maddede belirtilen haklardan yararlandırılır.

Bu maddede yer alan hükümlerden yararlanarak ayrıldığı yükseköğretim kurumuna kayıt yaptıranlardan ÖSYS/YKS puanı giriş yılı itibarıyla aynı veya farklı bir diploma programının aynı türden taban puanına sahip olanlar, bu programlardan birine yatay geçiş talebinde bulunabilecektir. Bu kapsamda farklı bir diploma programından yatay geçişle kabul edilecek öğrenci sayıları, ilgili programa kayıtlı öğrenci sayısı ve üniversitenin fiziki koşulları dikkate alınmak suretiyle belirlenir. Buna ilişkin usul ve esaslar yükseköğretim kurumları senatolarınca belirlenir.

 

Bu maddeden yararlanıp bir yükseköğretim kurumunda öğrenci statüsü kazananlar başvurmaları halinde Anadolu Üniversitesi, Ankara Üniversitesi, Atatürk Üniversitesi ve İstanbul Üniversitesi bünyesindeki açık öğretim önlisans veya lisans düzeyindeki eşdeğer programlara yatay geçiş yapabilirler. Bu maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esasları belirlemeye Yükseköğretim Kurulu yetkilidir.” denilmektedir.

 

Bu Maddeden Yararlanabilecekler:

 

5 Temmuz 2022

Anadal lisans programından mezun olan ancak, çift anadal ve yandal programlarından ilişiği kesilen öğrenciler anadal lisans programından mezun olduktan sonra çift anadal programından ilişiği kesilenler çift anadal programı için af kanunu kapsamında başvuru yapabilecekler, yan dal programının sertifika programı olduğu dikkate alınarak af kanunu kapsamında başvuru yapamayacaklardır.

 

Bu Maddeden Yararlanamayacaklar:

 

  • 5 Temmuz 2022 tarihi ve sonrasında ilişiği kesilenler,

  • Terör suçu ile kasten öldürme suçlarından (madde 81, 82 ve 83), işkence suçundan (madde 94 ve 95), eziyet suçundan (madde 96), cinsel saldırı (madde 102), çocukların cinsel istismarı (madde 103), uyuşturucu veya uyarıcı madde imal ve ticareti suçundan (madde 188) mahkum olanlar ile sahte belge sebebiyle kaydı iptal edilenler ile kayıt sırasında sahte belge verenler ile 5/12/1951 tarihli ve 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanununun 71 inci maddesinde yazılı suçlar ile terör örgütlerine veya Milli Güvenlik Kurulunca Devletin milli güvenliğine karşı faaliyette bulunduğuna karar verilen yapı, oluşum veya gruplara üyeliği, mensubiyeti veya iltisakı yahut bunlarla irtibatı nedeniyle ilişiği kesilenler

bu maddeden yararlanamazlar.

 

Başvuru Süresi ve Başlama Dönemleri :

 

  • Başvurular kanunun resmi gazetede yayımlandığı 5 Temmuz 2022 tarihinden başlayarak 7 Kasım 2022 tarihi mesai bitimine kadar yapılabilecektir.

 

  • Bu kanun yürürlüğe girdiği tarihte askerlik görevini yapmakta olanlar terhislerini takip eden 2 ay içinde Üniversitemizin ilgili Enstitü/Fakülte/Yüksekokul/Meslek Yüksekokuluna başvurmaları halinde bu kanundan yararlanabileceklerdir.
  • Ön Lisans, lisans ve lisansüstü programlara 14.10.2022 tarihi mesai bitimine kadar başvuru yapan ve 21.10.2022 mesai bitimine kadar kayıt olanlar geçen sürenin devamsızlıktan sayılması koşuluyla 2022-2023 Eğitim Öğretim yılı güz yarıyılından itibaren eğitime başlatılacak, belirtilen başvuru ve kayıt tarihlerinden sonra başvuru ve kayıt yaptıranlar 2022-2023 bahar yarıyılından itibaren eğitime başlatılacaktır.
  • Yabancı dil hazırlık sınıfında iken kaydı silinen/yabancı dil şartını yerine getirmeyen veya programlarına sonradan yabancı dil hazırlık eğitimi zorunluluğu getirilen ön lisans veya lisans düzeyindeki programlara bu kanundan yararlanarak eğitimlerine devam etmek üzere başvuran öğrencilerden öncelikle yabancı dil hazırlık sınıfını başarmaları istenecektir. Öğrencilerin eşdeğer yabancı dil belgesi bulunmuyor ise hazırlık sınıfı eğitimi yıllık olduğundan 2022-2023 Eğitim-Öğretim yılı başında yapılacak muafiyet sınavına tabi tutulacaklardır. Yabancı dil yeterlik sınavına ilişkin ayrıntılı bilgiye Üniversitemiz Yabancı Diller Yüksekokulu Müdürlüğünün http://www.ydy.ege.edu.tr sayfasından ulaşılabilecektir.

 

Başvuru Şekli:

 

Başvurular, kaydın silindiği ilgili Enstitü / Fakülte / Yüksekokul / Meslek Yüksekokullarınabizzat, (bizzat gelinemediği durumlarda Noter vasıtasıyla vekil tayin edilecek kişi “Vekaletname” ile birlikte başvurarak başvuru işlemini gerçekleştirebilecektir,) veya posta yoluyla başvuru için gerekli belgeler ile birlikte başvuru süreleri içerisinde yapılacaktır. Postadaki gecikmelerden ve kayıplardan Üniversitemiz sorumlu olmayacak bu sorumluluk tamamen başvurana ait olacaktır.

 

 

Başvuru İçin Gerekli Belgeler:

 

   - Başvuru Dilekçesi,

 

- Savcılıktan/E-Devletten alınacak “Adli Sicil Kaydı”,

 

- Nüfus cüzdanı fotokopisi.

- Üniversitemize ÖSYM/YKS tarafından yerleştirildiği halde    kayıtlanamayanların ayrıca belirtilen belgelere ilave olarak ÖSYS/YKS Yerleştirme Belgesi

ile müracaat etmeleri gerekmektedir.

 

T.C. Uyruklu Öğrencilerin Kayıt İşlemleri

Başvuran öğrencilerin ilgili birimin Yönetim Kurullarınca alınacak kabul kararlarının Başkanlığımıza iletilmesinin ardından sistem üzerindenelektronik olarak alınacaktır.

           E-Kayıt sistemine giriş için tıklayınız. (E-Kayıt sistemi son kayıt günü  saat 17:00'ye kadar açık olacaktır)

Son kayıt tarihi: 3 Şubat 2023


Kayıt Belgeleri:

  • Ön lisans/lisans kaydında lise diploması onaylı örneği
  • Yüksek lisans kaydında lisans diploması örneği
  • Doktora kaydında yüksek lisans diploması örneği
  • Adli sicil kaydı (E-Devletten doğrulama kodlu alınan belgeler de kabul edilecektir.)
  • Sağlık raporu ile öğrenci kabul eden programlar için sağlık raporu

Sağlık raporu ile öğrenci kabul eden programlar için tıklayınız.

  • Fotoğraf (Fotoğrafın jpeg formatında olması gerekmektedir)

Yukarıda belirtilen belgeler kayıt sistemine yüklenerek kaydı tamamla butonuna basılarak kayıt başvurusu tamamlanacaktır. Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı kayıt belgelerini kontrol ederek uygun olanların kaydını tamamlayacaktır. Belgeleri uygun olmayanların kayıt başvurusu düzenleme için açıklama yazılarak geri gönderilecektir. Düzenlemedeki öğrencilerin açıklamaya uygun olarak belgelerini tamamlayarak sisteme yüklemesi ve kaydı tamamla butonuna basarak kayda göndermesi gerekmektedir. Kayıt işlemi yapan tüm öğrencilerin bu sistem üzerinde kesin kaydın tamamlandığını kontrol etmeleri gerekmektedir.

Uluslararası (Yabancı Uyruklu) Öğrencilerin Kayıt İşlemleri

 

Kayıtlar, öğrenci hakkında Fakülte/Yüksekokul/Enstitü kararının çıkmış olması şartı ile 25 Kasım 2022’ye kadar alınacaktır. Kayıtlar, Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı binasında mesai saatleri (08-17:00) içinde yüz yüze yapılacaktır. Kayıt için gerekli evraklar şunlardır;

1. Lise Diploması ve lise transkriptinin orijinalleri,

2. Lise Diploması ve lise transkriptinin Türkiye’deki noter ya da Türk elçiliğinden onaylı Türkçe Çevirisinin orijinalleri*,

3. Lise eğitimini yurtdışında görerek tamamlayan TC uyruklu adaylar için lise eğitimini yüz yüze gördüğüne dair okuldan alınan resmi yazı ve e-devlet üzerinden alınan yurtdışı giriş çıkışları gösteren barkodlu belgenin orijinalleri,

4. Yurtdışında bulunarak açıköğretim lisesinden mezun TC uyruklu adaylar için e-devlet üzerinden alınan yurtdışı giriş çıkışları gösteren barkodlu belge ve yurtdışı ikametgahı gösterir e-devletten tarihçeli yerleşim yeri belgesi (bu belge yok ise öğrenim gördükleri dönemlere ait yurtdışı ikametgah belgesi ve bunun Türkiye’deki noter ya da Türk elçiliğinden onaylı Türkçe çevirisinin orijinali*), 

5. Lise Denklik Belgesinin orijinali**, (Aday Türkiye’de ise; Milli Eğitim Bakanlığı veya İl Milli Eğitim Müdürlüklerinden alınacak, aday Türkiye dışında ise; bulunduğu ülkedeki T.C. Elçiliği/Konsolosluğundan alınacak) 

6. Pasaportun Türkiye’deki noter ya da Türk elçiliğinden onaylı Türkçe çevirisinin orijinali*, (Türkçe pasaportlar için çeviriye gerek yoktur)

7. İkamet Tezkeresi/mavi kart/tc kimlik/koruma kartı fotokopisi,

8. 3 Adet fotoğraf (fotoğraflar son altı ay içinde, önden, adayı kolaylıkla tanıtabilecek şekilde çekilmiş olmalıdır), 

9. Doğum ile yabancı uyruklu olup, daha sonra T.C. vatandaşlığına geçen adayların Nüfus Müdürlüklerinden alacakları, Türk vatandaşlığına geçiş tarihini gösteren “Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği” belgesinin orijinali, 

10. Finansal Garanti Mektubu (Öğrencinin formu, kayıtlardan önce eğitim masraflarını karşılayacak kişiye doldurtarak imzalatması ve bunu tarafımıza sunması gerekmektedir.) 

11. Varsa Türkçe C1 belgeniz (Üniversitelerin Türkçe öğretim merkezlerinden ya da Yunus Emre Enstitüsünden Türkçe C1 belgesi. Türk/KKTC lisesi mezunu adaylar Türkçeden muaf sayılacaktır)

*Türkçe çeviriler, yurtiçinde Türkiyedeki noterlerden, yurtdışında Türk elçiliklerinden onaylı olmalıdır.

** Aday Türkiye’de ise; Milli Eğitim Bakanlığı veya İl Milli Eğitim Müdürlüklerinden alınacak, aday Türkiye dışında ise; bulunduğu ülkedeki T.C. Elçiliği/Konsolosluğundan alınacaktır.

Türk/KKTC lisesi mezunu öğrencilerin denklik belgesi almasına ve diploma transkript tercümesi yaptırmasına gerek yoktur.

 

 

  • AF YATAY GEÇİŞ BAŞVURUSU

Öğrencinin, yatay geçiş yapmak istediği aynı veya farklı diploma programlarının kayıt yılına ait merkezi yerleştirme (ÖSYS/YKS/DGS) puanını sağlamış olması, kayıt yılı itibariyle bulunmayan veya öğrenci almayan programlara yatay geçiş başvurularında 2022 yılı YKS/DGS taban puanını sağlamış olması gerekmektedir.

Af Yatay Geçiş Başvuru Belgeleri:

 

7417 sayılı kanundan yararlanarak ilişiği kesildiği Üniversiteye yeniden kayıt yaptırdığına dair Öğrenci Belgesi veya Kayıt Belgesi (Belge, Islak imzalı ve mühürlü / E-Devletten alınan doğrulama kodlu / E-imzalı olarak da kabul edilecektir.)

ÖSYS/YKS/LYS/YGS/DGS v.b. yerleştirme sonuç belgesi (Sonuç belgesi ÖSYM doğrulama kodlu olmalı veya kayıtlı olunan üniversite tarafından onaylatılmalıdır),

ÖSYS/YKS/LYS/YGS/DGS v.b. tüm alanlardan almış olduğu puanları gösteren sonuç belgesi (Sonuç belgesi ÖSYM doğrulama kodlu olmalı veya kayıtlı olunan üniversite tarafından onaylatılmalıdır),

Eski öğrenciliği süresi içerisinde almış olduğu dersler var ise bu derslere ait transkript, (Belge, Islak imzalı ve mühürlü / E-Devletten alınan doğrulama kodlu / E-imzalı olarak da kabul edilecektir.)

Eski öğrenciliği süresi içerisinde almış olduğu dersler var ise bu derslere ait ders içeriklerine dair onaylı belge, (Belge, Islak imzalı ve mühürlü / E-imzalı olarak da kabul edilecektir.)

Zorunlu yabancı dil hazırlık sınıfı olan kısmen yabancı dilde eğitim veren programlara başvuranlar için ÖSYM tarafından yapılan veya Yükseköğretim Yürütme Kurulu tarafından uluslararası sınavlarla eşdeğerliliği kabul edilen ve Ege Üniversitesi Yabancı Dil Öğretimi Yönergesinin eşdeğerlik tablosunda belirtilen yabancı dil sınav belgesi (*)(Eş değer yabancı dil sınav sonuç belgesi bulunmayanlar yapılacak olan sınava katılacaklardır.);

Tamamen yabancı dilde eğitim veren programlara başvuranlar için ÖSYM tarafından yapılan veya Yükseköğretim Yürütme Kurulu tarafından uluslararası sınavlarla eşdeğerliliği kabul edilen ve Ege Üniversitesi Yabancı Dil Öğretimi Yönergesinin eşdeğerlik tablosunda belirtilen yabancı dil sınav belgesi(*)(Eş değer yabancı dil sınav sonuç belgesi bulunmayanlar yapılacak olan sınava katılacaklardır. Dil bölümlerine müracaat edenlerin eş değer sınav belgesi olsa bile speaking sınavına (konuşma düzeyi sınavı) girmesi gerekmektedir. Bu durumdaki başvuru sahiplerinin Üniversitemiz Yabancı Diller Yüksekokulu ile irtibata geçmesi gerekmektedir.);

Eşdeğer yabancı dil sınavları için tıklayınız.

 

Af yatay geçiş başvuru ve kayıt tarihleri:

 

Güz Yarıyılı Başvuru ve Kayıt Takvimi

Af Yatay Geçiş Başvuru Tarihleri: 05 - 09 Eylül 2022

Yabancı Dil Sınavı: 13 Eylül 2022

Değerlendirme: 12-19 Eylül 2022 (Kısmen veya tamamen yabancı dilde eğitim veren programlar için bu tarih yabancı dil sınav sonuçlarının ilanı ile başlar.)

Sonuçların İlanı: 21 Eylül 2022

Asıl Kayıt: 22-23 Eylül 2022

Yedek Kayıt: 27 Eylül 2022

 

Bahar Yarıyılı Başvuru ve Kayıt Takvimi

Af Yatay Geçiş Başvuru Tarihleri: 2-6 Ocak 2023

Yabancı Dil Sınavı: 10 Ocak 2023

Değerlendirme: 9-16 Ocak 2023 (Kısmen veya tamamen yabancı dille eğitim veren programlar için bu tarih yabancı dil sınav sonuçlarının ilanı ile başlar.)

Sonuçların İlanı: 18 Ocak 2023

Asıl Kayıt: 19 – 20 Ocak 2023

Yedek Kayıt: 24 Ocak 2023

 

Başvuru Şekli:

 

Başvurular sistem üzerinden alınacak ve başvuru belgeleri sisteme pdf formatında yüklenecektir.

Başvuru için tıklayınız.

Başvuru yapacağı programın ilgili yıldaki ve puan türündeki taban puanını sağlayamayanların başvuruları kabul edilmeyecektir.

Kısmen veya tamamen yabancı dilde eğitim veren programlara başvuru yapacak adayların yabancı dil sınavına girmesi veya eşdeğerliği kabul edilen sınavlardan yeterli puana sahip olması gerekir.

Eşdeğer yabancı dil sınavları için tıklayınız.

 

KISMEN YABANCI DİLLE EĞİTİM VEREN PROGRAMLAR

Fen Fakültesi (Tüm Bölümler),

Edebiyat Fakültesi (Psikoloji)

Hemşirelik Fakültesi,

Eğitim Fakültesi ( Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık)

İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (Tüm Bölümler)

Havacılık Meslek Yüksekokulu (Tüm Bölümler)

Çeşme Turizm Fakültesi [Turizm Rehberliği (2021-2022 Eğitim Öğretim Yılından itibaren)]

TAMAMEN YABANCI DİLLE EĞİTİM VEREN PROGRAMLAR

Edebiyat Fakültesi

İngiliz Dili ve Edebiyatı

Alman Dili ve Edebiyatı

Amerikan Kültürü ve Edebiyatı

Mütercim Tercümanlık (İngilizce)

Mütercim Tercümanlık (Almanca)

Mühendislik Fakültesi (Tüm Bölümlerin eğitim dili 2022 yılında %100 İngilizce olmuştur. 2022 yılından önce eğitim dili Tekstil ve Deri Mühendisliği için Türkçe, diğer programlar için %30 İngilizcedir. 1. Sınıfa gelecek öğrenciler %100 İngilizce programda eğitim göreceklerdir.)


Değerlendirme

Başvuru tarihlerinden sonra tüm başvurular ilgili Fakülte/Yüksekokul/Meslek Yüksekokulu Yönetim Kurullarınca değerlendirilecektir. Başvuru koşullarını sağlamayan, eksik belge ile başvuranların talepleri değerlendirmeye alınmayacaktır.

 

Kayıt

 

Başvuran öğrencilerin ilgili birimin Yönetim Kurullarınca alınacak kabul kararlarının Başkanlığımıza iletilmesinin ardından sistem üzerinden elektronik olarak alınacaktır.

 

E-Kayıt sistemine giriş için tıklayınız.

 

Kayıt Belgeleri:

 

 

7417  Sayılı Kanunun 35. Maddesi ile 2547 Sayılı Kanuna Eklenen Geçici 83. Maddesinden Yararlanacak Öğrenciler İçin Genel Bilgilendirme:

 

  • Kanun hükümlerinden yararlanarak öğrenime başlayabilmek için başvuruda bulunmak yeterli olmayıp, kesin kayıt tarihlerinde kesin kayıt işleminin gerçekleştirilmesi gerekmektedir.
  • Başvurusu kabul edilerek kayıtlanan öğrenciler yürürlükteki eğitim-öğretim yönetmeliği ve mevzuatlara tabi olacaklardır.
  • Kayıt hakkı kazananların yerleştirildikleri programlarda zorunlu yabancı dil hazırlık eğitimi bulunması halinde, kayıt tarihinden sonra belirlenecek tarihte yabancı dil yeterlik sınavına alınacaklardır.
  • Eşdeğer yabancı dil sınav sonucu olanların belgeleri “Ege Üniversitesi Yabancı Dil Öğretimi Yönergesi”ne göre Üniversitemiz Yabancı Diller Yüksekokulunca değerlendirilir.
  • Kayıtlanan öğrencilerin intibak işlemleri ve sınıfları ilgili birim Yönetim Kurullarınca belirlenecektir.

 

Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ), Kıbrıshttps://www.emu.edu.tr/tr/haberler/haberler/dau-yatay-gecisle-ogrenci-kabul-ediyor/1206/pid/414

, Bölümler Yüksekokullar Yabancı Diller ve İngilizce Hazırlık Okulu TC) ve üçüncü ülke öğrencilerinin DAÜ lisans ve önlisans programlarına kayıt


TC Uyruklu Öğrencilerin Ön Lisans ve Lisans Kabul ve Kayıt Koşulları

GAZİ ÜNİVERSİTESİNE KURUMLAR ARASI YATAY GEÇİŞ YAPACAK ÖĞRENCİLERİN BAŞVURULARINDA VE DEĞERLENDİRİLMESİNDE KULLANILACAK OLAN KRİTERLER-ASGARİ KOŞULLAR VE DEĞERLENDİRME ESASLARI

 

 

24.04.2010 tarih ve 27561 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yandal ile Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik”in7. maddesinin 2. fıkrasında yer alan “Yatay geçiş başvurularının değerlendirilmesinde kullanılacak olan kriterler ve yatay geçiş için gereken asgari koşullar, üniversite senatolarınca belirlenir.” hükmü uyarınca,Üniversitemize kurumlar arası yatay geçiş başvurusunda bulunacak öğrencilerin aşağıda belirtilen kriterleri ve asgari koşulları sağlaması gerekmektedir.

  1. Öğrencinin başvuru sırasında bir diploma programında kayıtlı/izinli öğrenci statüsünde olması zorunludur.
  2. Öğrencinin kurumlararası yatay geçiş başvurusu yapabilmesi için yatay geçiş başvurusu yapacağı yarıyıla kadar müfredatındaki tüm dersleri almış ve başarıyla tamamlamış olması gerekir.
  3. Öğrencinin yatay geçiş başvurusu yapabilmesi için Akademik Genel Not Ortalamasının (AGNO)en az 3,25/4,00 olması gerekir. Öğrencinin not döküm belgesinde (transkript) AGNO’sunun dörtlük sistem karşılığı bulunmadığı takdirde Yükseköğretim Kurulu tarafından kabul edilen dörtlük-yüzlük sistem not dönüşüm tablosu esas alınır.
  4. Yatay geçiş başvurusu yapan öğrencinin disiplin cezası almadığını belgelemesi gerekmektedir.
  5. Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Ana Dal, Yan Dal ile Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmeliğin 24. maddesi kapsamında başvuru yapacak öğrencinin Ankara’da ikamet etmesi gerekir.
  6. Yatay geçiş başvurusu yapan öğrencinin daha önce AGNO ile kurumlararası yatay geçiş yapmadığını belgelemesi gerekmektedir.
  7. İkinci öğretim programlarından normal öğretim programlarına yapılacak başvurularda, öğrencinin öğrenim gördüğü program ve sınıfta ilk %10’luk dilimde olduğunu gösteren belgeye sahip olması gerekir.
  8. M.T.O.K. programlarına, sadece M.T.O.K. programlarında öğrenim görenler ve bilimsel hazırlık programını başarmış olanlar başvurabilir. Başvurulan program ile öğrenim görülen programın aynı olması gerekir.
  9.  Süresi dışında, faks, onaysız veya eksik belge ile yapılan başvurular kabul edilmez.
  10. Yetenek sınavı ile öğrenci alan diploma programlarına yatay geçişlerde diğer şartların yanı sıra yetenek sınavında da başarılı olma şartı aranır.
  11. Başvuruların değerlendirilmesinde; tıp,diş hekimliği, eczacılık, mühendislik, mimarlık ve öğretmenlik programlarında YÖK tarafından belirlenen en düşük başarı sırası dikkate alınır.
  12. Öğretim dili tamamen veya kısmen yabancı dilde olan programlara kurumlar arası yatay geçiş başvurusu yapan öğrencinin yabancı dil yeterliliği, Yabancı Diller Yüksekokulu tarafından belirlenir.

Öğretim dili tamamen veya kısmen yabancı dil olan programlara kurum içi veya kurumlar arası yatay geçiş başvurusu yapan öğrencinin yabancı dil yeterliliği, Gazi Üniversitesi Yabancı Dil Hazırlık Eğitimi Yönetmeliğinin 6 ncı maddesinin ikinci fıkrasına göre belirlenir. Yabancı dil yeterliliğini sağlayamayan öğrencinin kaydı yapılmaz.

 

  1. Yatay geçiş başvuru sonuçları (asıl ve yedek öğrenci isim listesi), kesin kayıt tarihleri ve kayıt için gerekli belgeler ÖİDB resmî internet sitesinde ilan edilir. Öğrenciye ayrıca yazılı bildirim yapılmaz, başvuru evrakı iade edilmez.  

 

DEĞERLENDİRME

 

Başvuruların değerlendirilmesi aşağıda yer alan formül ile hesaplanan DEP’e (Değerlendirmeye Esas Puan) göre yapılır.

DEP= [(Z/Y)×AGNO]

Z= Öğrencinin, Üniversiteye kayıt olduğu yılda almış olduğu merkezî yerleştirme puanı,

Y= Yatay geçiş için başvurulan programın, öğrencinin Üniversiteye kayıt olduğu yıldaki, merkezî yerleştirme taban puanı.

DEP’i 3,25 ve üzeri olan adaylar en yüksek puandan en düşük puana doğru sıralanır. DEP’in eşit olması durumunda sırasıyla; AGNO, Z, Z/Y dikkate alınarak en yüksek puanlı öğrenciye öncelik verilir. Tüm ölçütlerde eşitlik söz konusu ise değerlendirme işlemi kura ile yapılır.

 

 

GEREKLİ BELGELER

 

Başvurunun değerlendirmeye alınabilmesi için belirtilen belgelerin son başvuru tarihine kadar teslim edilmesi gerekir. Eksik belgeli başvurular değerlendirmeye alınmaz.

  1. Öğrenci belgesi.
  2. Transkript (not dökümü) belgesi.

Başvuran öğrencinin ayrılacağı Üniversiteden temin edeceği, eğitimi süresince aldığı bütün dersleri, bu derslerden aldığı notları ve genel not ortalamasını gösteren resmi belge.

  1. Öğrencinin üniversitesine kayıt hakkı kazandığı sınav sonuç belgesi (ÖSYM tüm sınavlar).

İbraz edilecek sınav sonuç belgesinin altında ‘sonuç belgesi kontrol kodu’bulunmalıdır.

  1. Disiplin cezası alıp almadığına ilişkin belge,
  2. Öğrencinin geldiği programın eğitim diline ilişkin belge (tamamen veya kısmen yabancı dilde eğitimi veren programlara yapılan başvurular için).
  3.  Onaylı ders içerikleri,
  4.  İkinci öğretim programlarından normal öğretim programlarına yatay geçiş başvurusunda bulunacak adayların ilk %10’da olduklarını gösterir belge.
  5. Daha önce akademik yatay geçiş yapılmadığını gösteren belge. (Başvuru sırasında yapılacak kontrolde YÖKSİS Bilgi Sisteminde öğrencinin kaydına dair açıklayıcı bilgiye ulaşılamadığı takdirde istenecektir.)

 

AGNO ile Kurumlar Arası Yatay Geçiş Kontejanları İçin Tıklayınız!!!

 

BAŞVURU ŞEKLİ

 

Online Başvurular İçin 13-23 Temmuz 2020 Tarihlerinde Aşağıdaki Adresi Tıklayınız!!!

 

 

BAŞVURU TAKVİMİ

 

2020-2021 Eğitim-Öğretim Yılı  Kurumlar Arası Yatay Geçiş Başvuru Takvimi

 

Başvuru Tarihleri

Başlangıç

Bitiş

13/07/2020

23/07/2020

 

SONUÇLARIN İLANI VE KAYIT TAKVİMİ

        

2020-2021 Eğitim-Öğretim Yılı   Kurumlar Arası Yatay Geçiş Sonuçlarının (Tıp Fakültesi)   İlan ve Kayıt  Takvimi

 

 

Başlangıç

Bitiş

Sonuç İlan Tarihi

19.08.2020

  Kesin Kayıt Tarihi

24.08.2020  (09:00-17:00)

25.08.2020      (09:00-16:00)

Sonuç İlan Tarihi (1. ve 2. Yedek)

25.08.2020/17:30

Kesin Kayıt Tarihi (1. Yedek)

26.08.2020/09:00

26.08.2020/12:00

Kesin Kayıt Tarihi (2. Yedek)

26.08.2020/13:30

26.08.2020/16:30

Sonuç İlan Tarihi (3. ve 4. Yedek)

26.08.2020/17:30

Kesin Kayıt Tarihi (3. Yedek)

27.08.2020/09:00

27.08.2020/12:00

Kesin Kayıt Tarihi (4. Yedek)

27.08.2020/13:30

27.08.2020/16:30

        

Kurumlar Arası Yatay Geçiş Sonuçlarının (Tıp Fakültesi Hariç) İlan ve Kayıt Takvimi

 

 

Başlangıç

Bitiş 

Sonuç İlan Tarihi

19.08.2020

  Kesin Kayıt Tarihi

31.08.2020  (09:00-17:00)

01.09.2020    (09:00-16:00)

Sonuç İlan Tarihi (1. ve 2. Yedek)

01.09.2020/17:30

Kesin Kayıt Tarihi (1. Yedek)

02.09.2020/09:00

02.09.2020/12:00

Kesin Kayıt Tarihi (2. Yedek)

02.09.2020/13:30

02.09.2020/16:30

Sonuç İlan Tarihi (3. ve 4. Yedek)

02.09.2020/17:30

Kesin Kayıt Tarihi (3. Yedek)

03.09.2020/09:00

03.09.2020/12:00

Kesin Kayıt Tarihi (4. Yedek)

03.09.2020/13:30

03.09.2020/16:30

 

 

Katkı Payı Ödemeleri

Öğrenci, eğitim-öğretim süresi dolduğu takdirde katkı payı/ öğrenim ücreti ödemekle yükümlüdür.

 

 

AZAMİ SÜRE

 

Yatay geçiş ile Üniversitemize kayıt hakkı kazanan öğrencinin önceki kurumunda harcamış olduğu eğitim-öğretim süresi, öğrenim süresine dâhil edilir. Toplam süre, Kanun’la belirlenen süreleri aşamaz. Hazırlık sınıfında geçirilen süre öğrenim süresine dâhil değildir.

 

ÖZEL DURUMLAR

 

Yurtdışında devlet hizmetinde görevli anne babasının görevinin sona ermesi, işçi anne babanın yurda kesin dönüşü veya Türkiye’de hizmet görmekte olan yabancı diplomatların çocuklarının yurt dışındaki yükseköğretim kurumlarından; Üniversitemize yatay geçiş başvurularında aşağıdaki şartlar aranır.

 

1- Kamu kurum ve kuruluşlarında asli ve sürekli kamu hizmetlerinde görevlendirilenlerin, sürekli olarak yer değiştirmeleri nedeniyle Ankara’ya atanmaları halinde, kendileri, bakmakla yükümlü oldukları eş ve çocuklarının başvurularında;

a) Yurtdışındaki yükseköğretim kurumlarından yatay geçiş başvurusunda bulunacak öğrencilerin öğrenim gördüğü yükseköğretim kurumunun YÖK tarafından tanınması, Üniversitemizin belirlediği akademik başarıyı ve Gazi Üniversitesi Yurt Dışından Öğrenci Kabulü Yönergesinde belirtilen kabul koşullarını sağlaması gerekir.

b) Değerlendirme işlemi, aşağıda yer alan formül ile hesaplanan DEP’e göre yapılır.

DEP= [(Z/Y)×AGNO]

Z= Öğrencinin, Üniversiteye kayıt olduğu yılda almış olduğu merkezî yerleştirme puanı,

Y= Yatay geçiş için başvurulan programın, öğrencinin Üniversiteye kayıt olduğu yıldaki, merkezî yerleştirme taban puanı.

c) DEP’i 3,25 ve üzeri olan adaylar en yüksek puandan en düşük puana doğru sıralanır. DEP’in eşit olması durumunda sırasıyla; AGNO, Z, Z/Y dikkate alınarak en yüksek puanlı öğrenciye öncelik verilir. Tüm ölçütlerde eşitlik söz konusu ise değerlendirme işlemi kura ile yapılır.

2- Yurt dışında devlet hizmetinde görevlendirilmiş olup görevinin sona ermesi sebebiyle Türkiye’ye dönen ailelerin ve Türkiye’ye kesin dönüş yapan işçi ailesi çocuklarının başvurularında;

a) Yurtdışındaki yükseköğretim kurumunda yabancı dil sınıfı hariç en az bir yıl öğrenim görmüş olması ve dönem sonu sınavlarının tamamından başarılı olması,

b) Yurt dışından öğrenci kabul kriterlerinde yer alan uluslararası sınavlardan biri ile yurtdışındaki yükseköğretim kurumuna kabul edilmiş olması ve bu sınav/diploma puanının aynı yıla ait Üniversite programlarına başvuru için gerekli puan kriterini sağlamış olması,

c) Yurtdışında öğrenim görülen yükseköğretim kurumunun Yükseköğretim Kurulu tarafından tanınması gerekmektedir.

3- Türkiye’de görevli yabancı diplomat çocuklarının başvurularında, Üniversitenin yurtdışından öğrenci kabulü kriterlerini sağlama koşulu aranır.

 

ÖNEMLİ NOT:

Özel Yetenek Yeterlilik Sınav Yeri, Tarihi ve Saati

Özel yetenek sınavı ile öğrenci alan programlara başvuran adayların yeterliksınavı Gazi Eğitim Fakültesi ve Spor Bilimleri Fakültesinde 07/08/2020(Cuma) günü saat 14.00’de yapılacaktır. Bu konuya ilişkin olarak adaylara ayrıca tebligat yapılmayacaktır.

Sınav şekli ile ilgili olabilecek güncellemeler için https://ogris.gazi.edu.tr/adresini takip ediniz.

 

Yabancı Dil Hazırlık Muafiyet Sınav Yeri, Tarihi ve Saati

Kısmen veya tamamen yabancı dilde eğitim veren programlar ile yabancı dil hazırlık sınıfı olan programlara başvuruda bulunan öğrenciler için Muafiyet Sınavı 05/08/2020 (Çarşamba) günü saat 10:00’de,başarılı öğrenciler için İkinci Aşama sınavı06.08.2020 (Perşembe) günü saat 10.00’da Yabancı Diller Yüksekokulunda Gölbaşı Yerleşkesinde yapılacaktır.

Hazırlık Sınavı iki aşamalı olup 1. sınavdan başarılı olan öğrenciler 2. aşamaya katılabilir.

Sınav şekli ile ilgili  olabilecek güncellemeler için https://ogris.gazi.edu.tr/adresini takip ediniz.

Yabancı Dil Sınavı için ayrıca bir tebligat yapılmayacaktır.

 

SORU-CEVAP

  1. Ağırlıklı genel not ortalaması ile yatay geçiş başvurusu yapabilmem için Ankara’da ikame etmem mi gerekiyor?

           Hayır.

  1. Daha önce akademik ortalamayla yatay geçiş yapmadığıma dair belge sunmam şart mı?

            Başvurulara ilişkin yapılacak kontrolde Yükseköğretim Bilgi Sistemi’nde (YÖKSİS) bu konuda açıklayıcı bilgi olmaması halinde,yatay geçiş yapılmadığına dair belge istenecektir.

  1. Disiplin cezası almadığıma dair belge isteniyor, ancak bu bilgi öğrenci belgemde/ transkriptimde yer alıyor, yine de başka bir belge temin etmeli miyim?

           Hayır. Öğrenci belgesinde ya da transkriptte disiplin cezası almadığına dair bilginin yer alması yeterlidir.

  1. Hazırlık sınıfında tekrar yaptım, yatay geçişe engel bir durum oluşturur mu?

            Hayır.

  1. Akademik ortalamayla yatay geçişe okuduğum programı değiştirmek için başvuru yapabilir miyim?

           Hayır. Akademik ortalamayla yatay geçiş başvurusu aynı programlar arasında yapılmaktadır.

  1. Çevrimiçi başvuru sisteminde YÖKSİS’ten bilgilerimi çek komutunu verdiğimde bitirdiğim sınıftan üst sınıfta görünüyorum ve bu nedenle başvuru yapamıyorum. Ne yapmalıyım?

           Çevrimiçi yatay geçiş başvuru sistemine YÖKSİS’ten çekilen bilgiler kayıtlı olduğunuz yükseköğretim kurumunun sağladığı verilerdir. Bilgilerinizde hata olduğunu düşünüyorsanız, kayıtlı olduğunuz kurumla görüşün.

  1. Çevrimiçi başvuru sistemiyle ilgili sorun yaşıyorum, nereden yardım alabilirim?

           Yaşadığınız sorunları [email protected] adresine iletmeniz halinde, en kısa sürede e-posta ile cevap verilecektir.

  1. İkinci sınıfı bitirdim, ancak YÖKSİS’te eğitim dönemim 2. sınıf 1. yarıyıl olarak görünüyor, başvurumu tamamlayamıyorum. Ne yapmalıyım?

           2. sınıfı bitiren öğrencinin, bitirdiği yarıyıl 4. yarıyıldır. Bu bilginin YÖKSİS’te düzeltilmeden başvurunuzu tamamlamanız mümkün olmayacaktır. Bilginin düzeltilmesi için kayıtlı olduğunuz yükseköğretim kurumuyla iletişime geçiniz.

 

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır