hangi bölümden hangi bölüme yatay geçiş yapılabilir / Yatay geçiş | Rehberlik Servisi

Hangi Bölümden Hangi Bölüme Yatay Geçiş Yapılabilir

hangi bölümden hangi bölüme yatay geçiş yapılabilir

Yatay Geçiş Şartları Çeşitleri ve Diğer Önemli Bilgiler

Öncelikle yatay geçişin ne olduğunu açıklayalım: Yatay geçiş,üniversite okuyan bir öğrencinin en az 2 yarıyıl geçirmesinden sonra başka bir bölüme veya başka bir üniversiteye geçiş yapmasıdır.

Yatay geçiş iki türde yapıseafoodplus.info kurumlar içi ve kurum dışıdır. Yatay geçiş için her üniversitenin kendi tarihleri vardıseafoodplus.info nedenle yatay geçiş yapmak isteyen öğrenciler üniversitelerin duyurularını kaçırmamalı,dikkat etmelidirler.

YÖK&#;ün bize sunduğu aşağıdaki tabloda 3 farklı yatay geçiş çeşidinin olduğunu görmek mümkün.

1-Kurum İçi Programlar Arası Yatay Geçiş

Bir öğrencinin kendi üniversitesinin içinde başka bir bölüme uygun notlar ile geçiş yapmasıdır.

Şartları nelerdir?

Üniversite içinde birinci öğretimden ikinci öğretime geçiş mümkündür. Yetenek sınavı olan bölümler için diğer şartlar haricinde yetenek sınavında da başarılı olunmalıdır.

2-Kuramlar Arası Yatay Geçiş

Bir öğrencinin kayıtlı olduğu üniversitenin dışında aynı bölümde veya farklı bir bölümde başka üniversiteye geçiş yapmasıdır.

Şartları nelerdir?

  • Öğrencinin kayıtlı olduğu üniversitedeki not ortalamasının yüzlük sistemde e az 60 olması gereklidir.
  • Öğrencinin not ortalaması geçiş için yetmiyor ise merkezi yerleştirme puanı ile geçiş yapılabilir.

Yatay geçiş yapılabilecek kurumlar nelerdir?

  • Açık öğretimden normal öğretime yatay geçiş
  • Açık öğretim ve uzaktan öğretim arasında yatay geçiş
  • Birinci ve ikinci öğretim programlarından açık veya uzaktan eğitim programlarına geçiş
  • Merkezi yerleştirme il öğrenci alan programdan özel yetenek sınavı ile öğrenci alan programa geçiş
  • Türk silahlı kuvvetleri ve polis akademisi ile diğer yüksek öğretim kurumlarına geçiş

3-Merkezi yerleştirme Puanıyla Yatay Geçiş

Öğrencinin kayıt olduğu yıldaki merkezi yerleştirme puanı, geçmek istediği programının girdiği yıldaki taban puanına eşit veya yüksek olması durumunda başvuru yapılabilir.
Her eğitim öğretim dönemi için başvuruların Ağustos ayının 30’una kadar alınmakta, başvuruların değerlendirme işlemlerinin Eylül ayının 15’ine kadar bitirilerek, kayıtların da
Eylül ayı sonuna kadar bitirilmesi gerekmektedir.

Yatay geçiş kontenjanları için YÖK&#;ün kurduğu bir sistem var. Burayı takip ederek kontenjanlara, şartlara ve diğer bilgilere ulaşabilirsiniz.

seafoodplus.info

  1. Lisan okumakta olan öğrenciler birinci yıl ve son yılları dışında geçiş yapabilirler
  2. İki yıllık ön lisans okumakta olan öğrenciler birinci ve son yarıyıl dışında yatay geçiş yapma hakkına sahiptirler.
  3. Yatay geçiş yaparken öğrenciler nelere dikkat etmelidir?
  4. *Dikkat edilecek en önemli hususlardan birisi üniversitelerin yatay geçiş için açtıkları kontenjanları araştırmalıdırlar.
  5. *Her üniversitenin kendine ait bir yatay geçiş zamanı vardır o yüzden öğrenciler bu zamanları kaçırmamalıdır.
  6. *Yine önemli hususlardan birisi yatay geçiş yapılacak üniversiteye gidildiğinde okulun uzayıp uzamamasına dikkat edilmelidir.
  7. *Yapılacak geçişte merkezi yerleştirme puanı ile geçiş yapılacaksa geçiş yapılacak üniversitenin en son aldığı öğrencinin puanı geçiş yapacak öğrencinin aldığı puandan yüksek olmamalıdır.
  8. *Üniversite içi geçiş yapmak isteyen öğrenciler başka bir bölüme kontenjan sınırı olmadan geçiş yapabilirler.
  9. *Üniversite içi geçiş yapan öğrenciler eğer ki birinci öğretimden ikinci öğretime geçiş yaptıysa ikinci öğretim ücreti ödeyeceklerdir.
  10. *Bir üniversitedeki kaydını donduran öğrenci için yatay geçişinde engel yoktur.
  11. *Yabancı dil eğitimi yapan kurumlara geçiş için geçiş yapılmak istenen kurumun yabancı dil sınavından başarılı olunması gerekir.
  12. *Öğrenciler bu şartlara dikat etmeli ve uygunsalar yatay geçiş yapmalıdırlar.
  13. *Uyan öğrenciler gerekli belgeleri hazırlamalıdıseafoodplus.infoırlanması gereken belgeler aşağıda verilmiştir.
  • >Yatay geçiş başvuru formu
  • >Onaylı ders içerikleri
  • >Disiplin cezası alınmadığına dair belge
  • >Kayıtlı olunan  üniversitedenen az 1 ay öncesinden alınan öğrenci belgesi
  • >Yabancı dil bölümleri için İngilizce yeterlilik belgesi
  • >Nüfus cüzdan fotokopisi

Bu belgeler ve gerekli şartlar unutulmadan yatay geçiş yapılabilmektedir.

Yatay geçiş yapmak isteyen Sosyal Hizmet programı öğrencisi kayıtlı olduğu üniversite içerisinde genel not ortalamasına ve gerekli şartlara göre kendi üniversitesinde farklı bir bölüme geçiş seafoodplus.infoı şekilde başka bir üniversiteye de kendi bölümü veya farklı bir bölümde geçiş yapma hakkına sahiptir.

Genellikle üniversitelere yerleşen birinci sınıf öğrencileri yatay geçişi sıklıkla kullanmaktadır. Sosyal hizmet programına kayıtlı bir öğrenci birinci yarıyıl sonunda kurum içi veya kurum dışı yatay geçiş sisteminde merkezi yerleştirme puanına göre geçiş yapabilir. Sosyal hizmet programındaki yatay geçiş yapmak isteyen öğrenci unutmamalıdır ki Sosyal Hizmet Bölümü olan üniversiteler 4. sınıf için yatay geçiş kontenjanı bulundurmamaktadır.

Yine her üniversite kendi yatay geçiş tarihini belirlediği için Sosyal Hizmet programı öğrencileri bu tarihlere dikkat etmelidir. Unutulmaması ve dikkat edilmesi gereken bir önemli hususta yatay geçiş yapılacak üniversitelerin kontenjenlarıdır. Yatay geçiş yapmak isteyen öğrenciler bu kontenjanları önceden araştırmalı ve geçişini ona göre yapmalıdır.

Aşağıda bazı üniversitelerin Sosyal Hizmet programının / yılına ait yatay geçiş kontenjanları bulunmaktadır.

Üniversite AdıBölümSınıfKontenjan
Anadolu ÜniversitesiSosyal Hizmet23
Üsküdar ÜniversitesiSosyal Hizmet25
Karabük ÜniversitesiSosyal Hizmet33
Cumhuriyet ÜniversitesiSosyal Hizmet

 

22
Yalova ÜniversitesiSosyal Hizmet23
Adnan MenderesÜniversitesiSosyal Hizmet34
Necmettin Erbakan ÜniversitesiSosyal Hizmet23

 

Seray GÜNAL-Sara TAN

Yatay geçiş nedir, nasıl yapılır?

Yatay geçiş nedir, nasıl yapılır?

Yatay geçiş yapmak için aranan ilk şart yüksek not ortalaması. İstenen en düşük not ortalamasını üniversiteler kendisi belirler ve genelde en düşük ortalama üzerinden ile arasında değişir.

Öğrenciler en erken 1. öğretim yılını tamamladıklarında yatay geçiş başvurusu yapabilir. Hazırlık ilk yıl sayılmaz.

Yatay Geçiş, üniversite sınavı sonuçlarına göre bir programa yerleştirildikten belli bir dönem sonra, aynı ya da farklı bir bölüme ya da başka bir üniversitedeki bir bölüme geçmek isteyen öğrencilere belli kurallar çerçevesinde geçiş imkanı veren bir uygulamadır.

Puan Türü: Öğrencinin okuduğu program ile geçiş yapmak istediği programın puan türü farklı ise, sınava girdiği yıl geçiş yapacağı bölümün puan türünün hesaplanmış olması gerekir (TM-1 den MF-4‘de geçiş yapmak isteyen öğrencinin, sınava girdiği yıl MF4 puanının da hesaplanmış olması gerekir)

Not Ortalaması: Yatay geçiş yapmak için aranan ilk şart yüksek not ortalamasıdır. İstenen en düşük not ortalamasını üniversiteler kendisi belirler ve genelde en düşük ortalama üzerinden ile arasında değişir. Yatay geçiş kontenjanlarının sınırlı olduğu düşünülürse, en yüksek ortalamaya sahip olan öğrencinin şansının daha yüksek olduğu görülür.

Geçiş Zamanı: Öğrenciler en erken 1. öğretim yılını tamamladıklarında yatay geçiş başvurusu yapabilir. Hazırlık ilk yıl sayılmaz, öğrencilerin not ortalamasının hesaplanabilmesi için bölümlerinde bir yılı tamamlamaları gerekir. Önlisans programlarında ilk yarıyıl ya da son yarıyıl için; lisans programlarıda ise ilk yıl ya da son yıl için başvuru yapılamaz.

Başvuru Sayısı: Bir öğrenci 2 kez başvurabilir. Üniversitenin onayı olduğu sürece, bir kez reddedilen bir öğrenci bir sonraki yarıyılda da başvuru yapabilir. Bu kararlar tamamıyla üniversitelere bırakılmıştır. Normalde 2. başvuru, 2. öğretim yılı sonunda yapılır.

Öğrenci Sayısı: Bir bölüme yatay geçişle kaç öğrenci alınacağı genellikle o bölümün öğrenci kontenjanı ile orantılıdır. Bu oran % arası olabilir. kişilik bir kontenjanı olan bölüm 5 öğrenci alabilir. Bu sayılar da üniversiteler tarafından belirlenir ve açıklanır.

Özel Durumlar: Kayıt dondurmuş olanlar yatay geçiş hakkını kaybetmez. Disiplin cezası almış öğrenciler yatay geçiş için başvuramaz.

YATAY GEÇİŞ TÜRLERİ

Kurumlar arası

Kurumlar arası yatay geçiş öğrencinin kayıtlı olduğu üniversitenin bir programından, başka bir üniversitede aynı düzeydeki eşdeğer bir diploma programına geçiş yapması anlamına gelir (ODTÜ Sosyoloji bölümünden, Boğaziçi Sosyoloji bölümüne geçiş).

Kurumlar arası yatay geçiş için öğrencinin, kayıtlı olduğu programda bitirmiş olduğu dönemlere ait genel not ortalamasının en az üzerinden 60 olması gerekir.

Not ortalaması şartını sağlayamayan ancak merkezi yerleştirme puanı, geçiş yapmak istediği diploma programının taban puanına eşit veya yüksek olan adaylar da yatay geçiş başvurusunda bulunabilir. Bu şekilde başvuran adayların başvuruları not şartına göre başvuran adayların yerleştirmesi bittikten sonra boş kalan kontenjan olması halinde değerlendirilir.

Tamamen veya kısmen yabancı dil ile eğitim yapan yükseköğretim kurumlarına yatay geçiş yapacak adayların:

- Geçiş yapacakları kurumun yapacağı yabancı dil yeterlilik sınavından başarı sağlamaları veya

- Ulusal veya uluslararası geçerliliği bulunan yabancı dil sınavlarından (TOEFL, IELTS gibi) geçiş yapacakları kurumun belirlediği başarı düzeyinde bir puan almaları gerekir.

Kurum içi

Öğrenciler kayıtlı oldukları üniversite içinde ilgili bölümler arasında da belli şartları yerine getirdikleri takdirde yatay geçiş yapabilirler. Bir fakülte, yüksekokul, konservatuvar veya meslek yüksekokulunun kendi bünyesindeki veya aynı üniversite içinde yer alan diğer fakülte, yüksekokul, konservatuvar veya meslek yüksekokulunun bünyesindeki eşdeğer düzeyde diploma programlarına ilgili yönetim kurulu tarafından belirlenen kontenjanlar dahilinde yatay geçiş yapılabilir. Aynı yükseköğretim kurumunda, aynı programlarda birinci öğretimden, ikinci öğretime kontenjan sınırlaması olmaksızın geçiş yapılabilir. Üniversite bünyesindeki aynı düzeyde fakat farklı puan türü ile öğrenci kabul eden diploma programları arasında yatay geçiş başvurusu yapılabilmesi için, öğrencinin merkezi sınava girdiği yıl itibarıyla geçmek istediği diploma program için geçerli olan puan türünde aldığı merkezi yerleştirme puanının, geçmek istediği diploma programına eşdeğer yurt içindeki diğer üniversitelerin diploma programlarının en düşük taban puanından az olmaması şartı aranır.

HANGİ KURUMLAR ARASINDA YATAY GEÇİL YAPILIR?

- Açıköğretim ya da Uzaktan Eğitim Programlarından Normal Öğretime Yatay Geçiş Yapılabilir. Öğrencinin öğrenim görmekte olduğu programdaki genel not ortalamasının üzerinden en az 80 olması gerekir ya da öğrencinin kayıt olduğu yıldaki merkezi yerleştirme puanının, geçmek istediği üniversitenin diploma programının o yılki taban puanına eşit veya yüksek olması gerekir.

- Açıköğretim ya da Uzaktan Eğitim Programları Arasında Yatay Geçiş Yapılabilir.

- Birinci veya İkinci Öğretim Programlarından Açık veya Uzaktan Eğitim Programları Arasında Yatay Geçiş Yapılabilir. Geçilen programın ücretini ödemek gerekir.

- İkinci Öğretim Programları Arasında Yatay Geçiş Yapılabilir. Bir ikinci öğretimden sadece ikinci öğretim diploma programlarına geçiş yapılabilir. Ancak ikinci öğretim diploma programlarından başarı bakımından bulunduğu sınıfın ilk % 10’una girerek bir üst sınıfa geçen öğrenciler birinci öğretim diploma programlarına kontenjan dahilinde yatay geçiş yapabilirler.

- Merkezi Yerleştirme ile Öğrenci Alan Bir Programdan Özel Yetenek Sınavı ile Öğrenci Alan Bir Programa Yatay Geçiş Yapılabilir. Öğrencinin genel not ortalamasının ya da merkezi yerleştirmeden aldığı puanın yeterlilik göstermesinin yanı sıra öğrencinin özel yetenek sınavında da başarılı olması gerekir. Ayrıca özel yetenek sınavı ile öğrenci alınan diploma programlarından, merkezi yerleştirme ile öğrenci alan diploma programlarına yatay geçiş yapılamaz.

- TSK ve Polis Akademisi ile Diğer Yükseköğretim Kurumları Arasında Yatay Geçiş Yapılabilir.

Galatasaray Üniversite’sindeki lisans programlarına kurum içi ve dışı geçişler ile bu geçişler esnasında gerekli olan kredi transferleri Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal ile Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik (Resmi Gazete, 24/04/, No: ) hükümlerine göre yapılır. GSÜ Endüstri Mühendisliği Lisans Programı’na üç farklı yolla geçiş yapılabilir: 1) Yatay Geçiş, 2) Dikey Geçiş, ve 3) Çift Anadal Programı.

Yatay Geçişler

GSÜ dışındaki yurtiçi yükseköğretim kurumundan yatay geçiş yapmak isteyen öğrencinin,

  1. Yeterli Fransızca bilgisinin ispatı için DELF B2 belgesi sahibi olması veya ÖSYM tarafından gerçekleştirilen Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı (YDS) Fransızca sınavından en az 80 almış olması,
  2. Eğitim-öğretim gördüğü yükseköğretim kurumunda kayıtlı olduğu programın öngördüğü şekilde başvuru öncesindeki yarıyıllarda alması gereken tüm derslerden başarılı olması,
  3. Ağırlıklı genel not ortalamasının (AGNO) 4 üzerinden en az olması, ve
  4. LYS sınavında ilgili alan puan türünde ilk 25, içinde olması gereklidir.

Bir yurtdışı yükseköğretim kurumundan yatay geçiş yapmak isteyen öğrencinin,

  1. Fransız Bakaloryası veya DELF B2 sahibi olması,
  2. Eğitim-öğretim gördüğü yükseköğretim kurumunda kayıtlı olduğu programın öngördüğü şekilde başvuru öncesindeki yarıyıllarda alması gereken tüm derslerden başarılı olması, ve
  3. AGNO’sunun 20 üzerinden en az 12 olması gereklidir.

Bir GSÜ lisans programına kayıtlı öğrencinin yatay geçiş yapabilmesi için,

  1. GSÜ’de kayıtlı olduğu programın öngördüğü şekilde başvuru öncesindeki yarıyıllarda alması gereken tüm derslerden başarılı olması,
  2. AGNO’sunun 4 üzerinden en az olması, ve
  3. LYS sınavında ilgili alan puan türünde ilk 25, içinde olması gereklidir.

Endüstri Mühendisliği Lisans Programı için GSÜ lisans programları arasından sadece Bilgisayar Mühendisliği ve Matematik Bölümleri öğrencileri 3. yarıyıla; sadece Bilgisayar Mühendisliği Bölümü ise öğrencileri 5. yarıyıla yatay geçiş yapabilir. Yatay geçiş kontenjanları Tablo 1’de verilmiştir.

Tablo 1. Yatay geçiş kontenjanları
Başvuru Türü2. sınıf3. sınıf
Yurtiçi, Kurum dışı22
Yurtiçi, Kurum içi11
Yurtdışı1-

Yatay geçiş yapmak isteyen adaylar, bir dilekçe ve başvuru koşullarını sağladıklarını gösteren gerekli belgelerle Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı’na başvururlar. Tüm başvurular, Fakülte Yönetim Kurulu kararı gereği kurulan ve Fakülte öğretim üyelerinden oluşan Yatay Geçiş Komisyonu tarafından incelenir. Başvuru koşullarını sağlayan öğrenciler arasından Endüstri Mühendisliği Bölümü’ne yatay geçiş yapacak öğrenciler başarı sıralamalarına göre ve kontenjan dâhilinde seçilirler. Fakülteye yatay geçiş Üniversite Yönetim Kurulu’nun onayı ile kesinleşir.

Yatay geçiş yapan öğrencinin geldiği programda aldığı derslerin intibakı, Fakülte Yönetim Kurulu kararı gereği kurulan ve Bölüm öğretim üyelerinden oluşan İntibak Komisyonu tarafından gerçekleştirilir. İntibak işlemi sonucunda yatay geçiş yapan öğrencinin bazı derslerden sorumlu tutulması İntibak Komisyonu’nun teklifi ve Fakülte Yönetim Kurulu kararıyla kabul edilebilir. Ayrıca ayrıldığı fakültede geçirdiği süre azami öğrenim süresine dâhil edilir.

Dikey Geçişler

Meslek Yüksekokullarından mezun olan ve ÖSYM tarafından gerçekleştirilen Dikey Geçiş Sınavı ile Endüstri Mühendisliği Lisans Programı’na kayıt yaptırma hakkı kazanan öğrenciler, Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik (Resmi Gazete, 19/02/, No: ) ve bu Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik (Resmi Gazete, 29/07/, No: ) hükümlerine tabidirler. Endüstri Mühendisliği Lisans Programı’na Dikey Geçiş yapabilecek öğrencilerin ön lisans mezuniyet alanları Tablo 2’de verilmiştir. Bölüm için belirlenen dikey geçiş kontenjanı bir (1) dir.

Tablo 2. Endüstri Mühendisliği programlarına dikey geçiş yapabilecek öğrencilerin ön lisans mezuniyet alanları
Elektrik/ Elektrik İşleri ÖğretmenliğiElektrik/ Elektrik İşleri Öğretmenliği
Elektrik Enerjisi Üretimi, İletim ve DağıtımıKontrol ve Otomasyon Teknolojisi
Elektrik-ElektronikMakine
Elektrik-Elektronik TeknikerliğiMakine Yağları ve Yağlama Teknolojisi
ElektronikElektronik
Elektronik HaberleşmeMekatronik
Elektronik Haberleşme TeknolojisiOtomotiv
Elektronik TeknolojisiOtomotiv Tasarım ve İmalat
Elektromekanik TaşıyıcılarOtomotiv Teknolojisi
Endüstriyel ElektronikRaylı Sistemler Makine Teknolojisi
Endüstriyel OtomasyonRaylı Sistemler Makinistlik
Kalite KontrolÜretimde Kalite Kontrol
İhbar Kontrol 

Dikey geçiş yoluyla kabul edilen öğrenci ancak Fransızca seviyesinin B2 olduğunu gösterir DELF sınavı veya YDS sonuç belgesini sunarsa veya Üniversite tarafından yapılan Fransızca Yeterlik Sınavı’ndan başarılı olursa lisans eğitimine başlayabilir. Uygun belge sunamayanlar veya yeterlik sınavından başarısız olanlar Hazırlık Sınıfına kaydolurlar. Hazırlık sınıfını başarıyla tamamlayan dikey geçiş öğrencisinin geldiği ön lisans programında aldığı derslerin intibakı, Fakülte Yönetim Kurulu kararı gereği kurulan ve Bölüm öğretim üyelerinden oluşan İntibak Komisyonu tarafından gerçekleştirilir. İntibak işlemi sonucunda dikey geçiş yapan öğrencinin bazı derslerden sorumlu tutulması İntibak Komisyonu’nun teklifi ve Fakülte Yönetim Kurulu kararıyla kabul edilebilir.

Yatay Ge&#;iş İle B&#;l&#;m Değiştirme Nasıl Yapılır? &#;niversite Yatay Ge&#;iş İle B&#;l&#;m Değiştirilebilir Mi

Güncelleme Tarihi:

LinkedinFlipboardLinki KopyalaYazı Tipi

Oluşturulma Tarihi: Mayıs 30,

LinkedinFlipboardE-postaLinki KopyalaYazı Tipi

Özellikle üniversiteyi kazanan pek çok kişi yatay geçiş nasıl yapabileceğine dair bilgi almaya çalışıyor. Günümüzde bu durum pek çok kişinin farklı bölümlere geçiş yapmasını istemesi ile beraber ortaya çıkmaktadır. Peki, yatay geçiş ile bölüm değiştirme nasıl yapılır? Üniversite yatay geçiş ile bölüm değiştirilebilir mi detayları ile derledik.

Haberin Devamı

Birçok değişik sebepten dolayı üniversiteyi kazananlar daha sonra farklı bölüme geçiş yapmak istiyor. Özellikle bunu üniversite sınavına girmeden gerçekleştirme konusunda yatay geçiş ön plana çıkmaktadır. Bunun hangi aşamalar doğrultusunda gerçekleşeceğine dair ise internet üzerinden araştırma yapılmaktadır. Belli aşamaları tamamlamak suretiyle bölümler arası yatay geçiş gerçekleştirmek mümkün.

Yatay Geçiş ile Bölüm Değiştirme Nasıl Yapılır?

Üniversite kazandıktan sonra artık yatay geçiş ile beraber farklı bölümlere giriş olanağı bulunuyor. Günümüzde meslek değiştirmek ya da okuduğu bölümü beğenmemek gibi Birçok sebepten dolayı bu durum öne çıkmaktadır. Yatay geçiş ile bölüm değiştirmek için ise ele alınması gereken belli başlı bazı kriterler bulunur.

- Üniversite not ortalamasını ’dan yüksek olması gerekir.
- Gireceği bölümün almış olduğu puan türüne bağlı olarak ya da +15 aradığında bulunması önemlidir.
- Puan sınırı söz konusu olduğu zaman ise kişinin yerleştirildiği süreç ele alınır.
- Yatay geçiş üzerinden başvurular ise genel olarak üniversite sınavından 1 ay kadar önce başlar.

Bu şekilde yukarıdaki işlemler doğrultusunda bölümler arası yatay geçiş gerçekleştirmek mümkün. Tabii özellikle kişinin okumuş olduğu gün üzerinden not ortalamasını mümkün olduğu kadar yukarıda tutması önemli yer taşıyor. Çünkü bu durum aynı zamanda kişinin gireceği yeni bölüm kapsamında bir sıralamayı da ele alır. Yani rakipleri geride bırakıp yeni bölüme geçmek için belli bir not ortalaması yakalamak gerekir. Aynı zamanda bu durum gidilecek olan üniversiteye bağlı olarak da değişkenlik gösterir.

Üniversite Yatay Geçiş ile Bölüm Değiştirilebilir mi?

Bölümü beğenmemek ya da farklı bir meslek yapmak isteyen birçok kişi bölüm değişikliği gerçekleştirmektedir. Elbette aynı zamanda bunun daha birçok farklı sebebi olduğunu ifade etmek mümkün. Ancak günümüzde artık tekrar üniversite sınavına girmeye gerek olmadan bölümler arası yatay geçiş gerçekleştirme imkanı bulunuyor. Bu geçiş işlemi aynı zamanda programlar arası geçiş olarak da değerlendirilir. Bu durum hem kişinin kendi okuduğu üniversite hem de farklı bir üniversite üzerinden yapılabilmektedir. Yani kişi kendi Üniversitesi içerisinde bir bölüme giriş yapabilir. Aynı zamanda başka bir üniversitede bulunan değişik bir bölüme de geçiş yapma şansı bulunuyor. Bunu gerçekleştirmek için ise yukarıda verilen gerekli kriterler aşamalı olarak ele alınmalıdır.

Üniversitede Yatay Geçiş Ne Zaman Yapılır?

Üniversitede yatay geçiş aynı zamanda bölümler arası geçiş olarak da bilinir. Bu durum diğer bir ifadeyle programlar arası değişim şeklinde anlatılır. Günümüzde bunu üniversiteyi kazandıktan sonra gerçekleştiren birçok üniversite öğrencisi bulunuyor. Yatay geçiş ise genel olarak ilk dönemin sonunda ele alınır. Tabii bu durum üniversitelere bağlı olarak da değişkenlik gösterebiliyor. Bazı üniversiteler ise ilk dönem yerine dönemin sonunda bu işlemi gerçekleştirme izni verir. Böylece birinci yılın son dönemine doğru işlemin tamamlanması gerekir. Çünkü ilk yıl bittikten sonra bu işlemi gerçekleştirme imkanı bulunmuyor.

Üniversitede Yatay Geçiş Neden Yapılır?

Özellikle meslek değişimi üniversiteyi kazandıktan sonra pek çok kişinin istediği durumlar içerisinde yer alıyor. Aynı zamanda okuduğu bölümü beğenmeyen kişiler de yeni bir deneyim konusunda üniversitede yatay geçici değerlendirir. Tabii aynı zamanda bireysel birçok sebepten dolayı yatay geçiş bölümler arası yapılmaktadır.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir