arabanın kaloriferi isıtmıyor / Araba Kaloriferi Isıtmıyor İse Ne Yapılmalıdır? - Konu Araba

Arabanın Kaloriferi Isıtmıyor

arabanın kaloriferi isıtmıyor

Arabanın Kaloriferi Isıtmıyor Soğuk Üflüyor,Ne Yapmalı ?

Araç kaloriferleri, araç aksamları arasında en az bakımı yapılan parçalardan birisidir. Arabanın Kaloriferi Isıtmıyor Soğuk Üflüyor,Ne Yapmalı ? Bu sebeple de zamanla daha az sıcak üflemeye ve sonunda tamamen soğuk üflemeye başlayabilir.

Bu sorunun olası birkaç nedeni ve basit çözümleri mevcut.

Aşağıda Araç Kaloriferi Soğuk üflemesinin 5 nedeni ve çözümleri vardır.

Arabanın Kaloriferi Soğuk Üflüyor Nedenleri ve Çözümleri

1 – Kalorifer Peteği Sorunları:

Kalorifer petekleri motor soğutma suyunu devir daim eder ve arkasında yer alan kalorifer motoru (Fanı) ile havayı ısıtarak üfler. Bu kalorifer radyatörünün içerisinde, suyun akmasını sağlayan ince kanallar bulunur. Motor suyundaki paslanma, metal parçalar ve tortular zaman içerisinde kalorifer peteğinin tıkanmasına ve su girişinin kısmen yada tamamen durmasına neden olabilir. Bu durumda araç harareti normal değerlerde olsa dahi kaloriferden sıcak hava üflememe sorunu ortaya çıkar.

Çözümü : Kalorifer peteğine sıcak suyun ulaşıp ulaşmadığını kontrol etmek için aracın motor kaputunu kaldırınız. Ön göğüs torpido aksamında bir adet giriş ve bir adet çıkış su hortumu bulunur. Bu hortumlardan birisi sıcak iken diğeri (çıkış hortumu) sıcak değil ise , petek içerisinde su devir daim etmiyordur.  ( hiçbir tecrübeniz yok ise lütfen siz kontrol etmeyin. yanlış yapılan bir işlem olursa su kaçakları hatta aracın hararet yapması gibi sorunlar ortaya çıkabilir.)

2 –Olası Kaçak ve Hava Sorunları

Motor soğutma suyunun kalorifer peteğine ulaşması için birkaç hortum ve boru tesisatı mevcuttur. Bu tesisat içerisinde hava olması suyun basınç sebebi ile peteğe ulaşamamasına ya  da az ısıtma sorunlarına sebep olabilir.

Çözümü : Bu sorunun çözümü tamamen usta tarafından sağlanabilir, tespiti de aynı şekilde bir usta ya da servis tarafından yapılmalıdır.

3 –Hortum Bağlantı Şekli

Özellikle LPG’li araçlarda motor soğutma suyunun hortumlarına T borular yerleştirerek LPG regülatörü gibi parçalar için gerekli olan sıcak suyu bu hortumlardan sağlanır. Bu aşamada yanlış yapılan montajlarda araç kalorifer peteğine sıcak su gidişini kısmen yada tamamen engellenmesi durumu yaşanabilir. Bu durumlarda da Arabanın Kaloriferi Soğuk üfler ve ısıtma

Çözümü : Arabanın Kaloriferi Soğuk Üflüyor ise ve sorun bu ise hangi hortumun nereye gittiğinin tespiti için oldukça bilgili olmanız gerekir. Bu tip bir arızayı araç kullanıcıları olarak sizin tespit etmeniz oldukça güçtür. Ancak yine kalorifer radyatörü hortumlarının sıcaklıkları ile diğer su hortumlarının sıcaklıklarını kontrol ederek bilgi sahibi olabilirsiniz.

4 – Düğme ve Motor Tertibatı

Dijital Klimalı Araçlarda motor, Manuel Klimalı araçlarda ise düğmede sorun olması durumunda aracın klima ısı derecesini kontrol eden kapakların ve motorların hareket etmemesine sebep olabilir. Bu durumda araç kalorifer peteği ısınsa da gerekli olan hava sirkülasyonu başka yollardan sağlandığı için araç kaloriferi ısınmaz ve sıcak üfleme yapmaz.

Çözümü : Sıcak soğuk düğmesinin sağlıklı çalışıp çalışmadığını anlamak için araç stop halde iken düğmeyi çevirerek araç göğüs içerisindeki ses dinlenir. Normal şartlarda bir parça açılıp kapanma sesi duyulur. Dijital klimalarda ise kontrolün usta tarafından yapılması önem arz eder.
En sık karşılaşılan sorunlar olup bunlar haricinde nadir görülen farklı arızalardan da kaynaklanıyor olabilir.

Etiketler : araba kaloriferi ısıtmıyor, Kaloriferi, Kaloriferi arızası

Debriyaj Çatalı Nedir ? Ne İşe Yarar?Akü Takviye Kablosu Kaç Amper Olmalı?

Araç Kaloriferi Isıtmıyor, Neden Olur Ve Çözümü ?

Araç Kaloriferi Isıtmıyor, Neden Olur Ve Çözümü ?

Araç Kaloriferi Isıtmıyor, Neden Olur Ve Çözümü ?

Hiç kuşkusuz özellikle kışın olmak üzere taşıtların en ehemmiyetli bileşenleri arasında aracın kalorifer sistemleri yer almaktadır. Kışın çok büyük bir ehemmiyete sahip olan kaloriferler bazen sürücüleri ve Araç içindeki yolcuları güç vaziyette vazgeçebilmektedir. Zira aracın kalorifer sistemi bazen bazı nedenlerden dolayı çalışmamakta ya da yanlış çalışarak işlevini yerine getirmemektedir. Bu nedenle yapılan araştırmalara göre taşıtların kalorifer sisteminin çalışmamasına neden olan bazı faktörler ve çözümleri artık rahatlıkla bilinmektedir.

Araç Kaloriferi Isıtmıyor,  Neden Olur ve Çözümü ?

Öncelikle Araçlarda yer alan kalorifer sistemi hakkında küçük bilgilendirmelerde bulunmakta fayda var. araçtaki kalorifer sistemleri motor soğutma suyu desteği ile çalışmaktadır. Motor çalışır iken yanma neticeyi ortaya çıkmakta olan ısı enerjisi ile motor bloğundaki kanallar arasında dolaşan soğutucu akışkana aktarılır. Soğutma akışkanı da depoladığı motor ısısını aracın radyatör kısmındaki çıkıştan dışarı atar. Genellikle bu ilkede çalışan Araçlarda iki adet radyatör yer almaktadır. Bu radyatörlerden biri motor kısmında bulunur ve değişiğinden daha büyüktür. Bir değişik ise aracın içinde bulunur ve sürücü kısmını ısıtmak emeliyle kullanılır. Taşıtların kalorifer sisteminin çalıştırılarak Araçyı ısıtması da bu radyatörler içerisinden geçen sıcak su ile sağlanır.

Araçtaki kaloriferlerin ısıtma meseleyi hayata nedenleri ise şunlar olarak gösterilebilir: taşıtlarındaki kaloriferleri ısınmayan ve Araçyı ısıtmayan Araçlar araştırıldığında genellikle sualin kalorifer vanasında veya da hakimiyet teçhizatlarında olduğu anlaşılır. Bu aksamlar genellikle arızalandığı için böyle bir mesele teşkil eder. Bir sonraki neden ise kalorifer radyatörüne gelen hava borularının, kanallarının muhtelif nedenler sebebiyle tıkalı olmasıdır. Bu iki nedenin dışında Araçlara şuursuz olarak yapılan LPG kurulumunda, kurulum sırasında kalorifer kanallarının hasar görmüş olması nedeni de bulunmaktadır.

Yine de araçtaki kalorifer ısıtmamasının esas nedeni, başlıca nedeni tıkanmış kalorifer radyatörleri olarak gösterilebilir. Bu mesele ile genellikle yeni imal Araçlarda karşılaşılmaz. Daha çok daha önceki model Araçlarda bu mesele karşımıza çıkar. Bu nedeni de radyatör kanalları içerisinde yalnızca soğuk su kullanılmasıdır. Bu kanallar içerisindeki delik tıkayıcılar, pas ve farklı leke çökeltiler olmaktadır genelde. Bu sualin kesin çözümü de aracın soğutma sisteminde çeşme suyu yerine saf su kullanılması olmalıdır. Ayrıca bu akşamlara aralıksız nitelikli antifriz de katılmalıdır.

Peki, araçtaki tıkanmış kalorifer radyatörü nasıl açılır? Araçlarda yer alan kalorifer radyatörünün açmanın iki yolu bulunmaktadır. Bu yollardan ilki motor soğutma suyu içerisine bu emelle üretilen kimyevilerden alarak, katmaktır. Katılan kimyeviler sayesinde kısa zaman içinde tıkalı kalorifer radyatörü açılacaktır. İkinci yol ise aracın alakalı aksamları sökülerek yapılır. Sökülen akşamlara kimyevi açıcı karşım uygulanır. Bu harekâtı radyatör açıcı aygıtla yapmaktadır. Fakat unutulmaması gerekilen ehemmiyetli bir nokta bulunmaktadır. Bu harekât sırasında aracın kalorifer radyatörünün delinme ve firari yapma tehlikeyi bulunmaktadır.

Bunları okudunuz mu?

Araç Kaloriferi Nasıl Çalışır? Yazıyı okumak için tıklayın.

Arabanın Kaloriferi Isıtmıyor Soğuk Üflüyor, Ne Yapmalı ? Bu konu hakkımızda yazımızı okumak için tıklayın.

Etiketler : Kaloriferi, Kaloriferi arızası

Karbüratör Ayarı Nasıl Yapılır?Benzin Enjektör Arızası Nasıl Anlaşılır Belirtileri Nelerdir?

Otomobil kaloriferleri, araçların sık kullanılan ekipmanlarındandır. Kalorifer sistemleri havalandırma sistemine bağlıdır ve mekanik yapıları genellikle oldukça dayanıklıdır, bu nedenle de uzun ömürlüdürler. Ancak özensiz kullanımlar sonucu arızalar meydana gelebilir. Kalorifer sistemi, aracınızın düzenli bakıma ihtiyaç duyan sistemlerindendir. Araç kalorifer sistemi, mevsimsel araç içi sıcaklık kontrolü ve seyir konforu sağlar. Bunun yanında motor sıcaklığını da dengeleyerek aşırı hararet riskinden aracınızın motorunu korur.

Araba Kaloriferi Isıtmıyor İse Ne Yapılabilir? 

Öncelikle sorunun kaynağını teşhis etmeniz gerekmektedir. Aracınızı bir süre çalışır konumda tutarak hararet göstergesini gözlemleyin. Sorun termostat arızasından kaynaklanıyorsa, hararet göstergesindeki motor suyu sıcaklığı 90 derece civarında stabil durmaz, 60 dereceye kadar düşme gözlenir. Bu durum, termostat değişimine ihtiyacınız olduğu anlamına gelebilir. Termostatın ardından da kalorifer peteği musluğu kontrol edilmelidir. Mekanik veya elektriksel bir problem sonucu kapalı kalan musluk da ısınma problemine sebep olabilir. 

Termostatınızda ve kalorifer musluğunda bir arıza yoksa ve hararet göstergesi 90 derece civarına yükseldiğinde kaloriferiniz halen soğuk hava veriyor ise sorun yüksek ihtimalle kalorifer peteği kaynaklıdır. Kalorifer peteğiyle ilgili yaşayabileceğiniz sorunların başında da peteğin tıkanması gelir. Tıkalı araç kalorifer peteği, sıcak su dolaşımını sekteye uğratır ve kalorifer aracın içine soğuk hava vermeye başlar. Peteğinizin tıkalı olup olmadığını teyit etmek için motor kaputunuzu açarak kalorifer sistemine giriş ve çıkış hortumlarını bularak hortum sıcaklıklarını kontrol edebilirsiniz. Eğer hortumların birisi sıcak, diğeri soğuk ise bu durum, kalorifer peteğinde ısıtılan suyun petekten dışarıya verilemediği anlamına gelir. Bu durumda araba kaloriferi temizleme ya da petek değişikliğinden başka bir alternatifiniz bulunmamaktadır.

Araba Kaloriferi Neden Tıkanır?

Kalorifer peteği arızası, araba kaloriferinin ısıtmaması veya kalorifer kokusu yaşamanıza neden olabilir. Kalorifer peteklerinde en çok görülen arıza sebebi ise tıkanmalardır. Araç suyunun ikmali sırasında antifiriz konulmaması orta vadede petek tıkanmalarına neden olabilir. Antifiriz yalnızca kışın değil, dört mevsim boyunca kullanılmalıdır. Motor bloklarında pas oluşumunu önleyen antifirizi uzun süre kullanmazsanız, yeniden antifiriz eklediğiniz aracınızdan çözülen pas parçaları kalorifer gözeneklerine dolarak tıkanmalar yaratacaktır. Farklı kimyasallar içeren antifirizlerin bilinçsizce karıştırılması da tortulaşmaya neden olup aracınızın kalorifer peteğini tıkayabilir. Bu nedenle kırmızı ve mavi antifiriz gibi farklı bileşenleri az miktarda dahi olsa karıştırmaktan kaçınınınız. Paslanma ve tortu nedeniyle yaşanan tıkanıklarda sadece kalorifer peteğinin tamir edilmesi, sorunu çözmeye yeterli olmaz. Motor su içi kanalları ve radyatörünün de temizlik ve bakımına ihtiyaç vardır.

Tıkalı Kalorifer Radyatörü Nasıl Açılır?

Tıkalı kalorifer radyatörünü bilinen iki yaygın yolla açabilir ya da açtırabilirsiniz. Bunlardan ilki soğutma sisteminize radyatör temizleyici kimyasallar ekleyerek kalorifer sıcak konumdayken otomobili bir süre boyunca çalıştırmaktır. Bu çözüm, diğerine nazaran daha kolay bir yol olmakla birlikte aşırı tıkanmalarda hiçbir fayda sağlamayacaktır. Ayrıca soğutma sisteminde kaçak bulunan ya da hasarlı otomobillerde bu yöntem denenmemelidir. İkinci yöntem ise kalorifer sisteminin giriş ve çıkış hortumları sökülerek radyatör açıcı basınçlı bir cihaza bağlanır. Bu cihaz yardımıyla temizlik yapılır. Fakat bu yöntemin de radyatörü delme riski mevcuttur. 

Hiçbir yöntem ya da tamirat fayda etmiyorsa, kalorifer radyatörünüzün değiştirilmesi gerekiyor olabilir. Bu da kullanıcıya maliyeti yüksek ve zahmetli bir iştir. Araç bakımı ciddiye alınması gereken bir konudur, arabanızı özenli kullanmanız ve bakımını düzenli yaptırmanız kadar bu sorunlarla daha kolay başa çıkabilmek için kasko sigortası yaptırmanız da önemlidir. Dilerseniz Sigortaladim.com'dan ya da 444 9 832 çağrı merkezinden kasko fiyatları ve teklifleriyle ilgili bilgi de alabilirsiniz.

Arabamın Kaloriferi Isıtmıyor ? Kaloriferden Neden Soğuk Hava Gelir? Genel Anlatım..

22:34   araba ısınmıyor , arabamın kaloriferi ısıtmıyor , aracım kalorifer soğuk , kalorifer , kalorifer peteği , otomobil uzmanı , petek nasıl temizlenir , petek tıkalı , soğuk hava geliyor , şişleme  


Kalorifer Arızaları


  Öncelikle sorunu öğrenelim. Aracınızın kaloriferini açtınız, gelen hava soğuk. Peki hararet göstergesi normal düzeyde mi yani 85 derecenin üstünde mi, kısacası motor sıcak mı öncelikle bunu kontrol edin. Eğer hararetiniz arabanızın uzun süredir çalışmasına rağmen soğuksa bunun sebeplerini birazdan aşağıda anlatacağım. Ama dediğim gibi hararet 90 derece civarında ve gelen hava soğuksa bunun sebebi direk olarak büyük olasılıkla

kalorifer peteğine gider. Küçük olasılıkla da motor suyu içerisinde hava vardır ve bu hava parçacıkları kalorifer peteğinde kalabildiği için de kalorifer soğuk hava gönderebilir sizlere ama dediğim gibi bu düşük olasılık çünkü motor suyunda hava olması durumunda başka aksaklıklar da gözünüze çarpar zaten. 

Kalorifer peteğinin tıkalı olması en sık rastlaşılan durumdur. İnsanlar yazın araçlarının suyu eksildikçe antifiriz yerine normal su koymayı tercih ediyorlar, kış gelince de donmasın diye antifiriz koyduruyorlar. Tabi yazın suyla paslanan motor bloğunun içerisindeki PAS parçaları kışın antifirizi görünce çözülüp soğutma sistemi içerisinde dolaşmaya başlıyor. Dolaşan pas parçaları buldukları en ince gözeneklere yani kalorifer peteğine doluşup orayı tıkıyor. 

Dolasıyla kalorifer peteği tıkandığı için içerisine sıcak su gelmiyor ve soğuk kalıyor yani kalorifer soğuk hava göndermeye başlıyor. Peki bunun Tıkalı olduğunu nasıl anlarız. Aracın motor kaputunu açınca karşıda içeri göğüs tarafına giren iki tane ortalama 35 mm çapında hortum bulunur. Bu hortumların biri kalorifer peteğine giriş diğeri de çıkışıdır. Giriş hortumuna dokunduğunuzda sıcak olur. Petek tıkalıysa peteğe giren hortum sıcak diğeri ise SOĞUK olur. Çünkü sıcak su petekte dolaşıp çıkamamaktadır. Bunun çözümü peteği söktürüp şişletirsiniz veya da değiştirirsiniz.

 Alternatif olarak bazı yerlerde bunu bir makinaya bağlayıp sökülmesine gerek kalmadan temizleyip tıkanıklılığı açmaktalar. Gerçekten tavsiye ederim %90 başarılı oluyor. Peki giriş ve çıkış hortumlarının ikisi de eşit şekilde sıcak ve kaloriferiniz hala soğuk üflüyorsa peteğiniz yine tıkalı demektir. Çünkü öyle olunca da sadece bir iki gözeneği açıktır ve su ordan dolaşıp hemen soğumadan çıkış yapar dolasıyla siz çıkış hortumunu sıcak görüp kaloriferiniz soğuk olur.
       
       Eğer ki aracınızın içine gelen sıcaklık derecesi normal ama gelen hava miktarı az diyorsanız da polen filtresini değiştirmeniz gerekiyor demektir.
  
   Eğer motorunuzun uzun süre çalışmış olmasına rağmen hiç ısınmıyorsa ve hararet göstergesi hep düşükse bunun sebebi çoğunlukla termostatın açık kalma sebebindendir, termostatı değiştirmelisiniz.
    Elimden geldiğince anlatmaya çalıştım umarım yardımcı olabilmişimdir. Sorularınız olursa yorumdan sorabilirsiniz, mutlaka yardımcı olmaya çalışırım. Saygılarımla..


Triger Kayışı Detaylı Bilgi İçin Tıklayınız...

Amörtisör ve Arızaları Hakkında Detaylı Bilgi İçin Tıklayınız...

Debriyaj, Vites ve Şanzuman Hakkında Detaylı Bilgi İçin Tıklayınız...

Aracınızın frenlerinden ses geliyorsa sebepleri içinTıklayın.. 

Bunu E-postayla Gönder BlogThis! Twitter'da Paylaş Facebook'ta Paylaş

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir