muid nedir / Mu'îd (El-Muîd) Nedir? - İslami Dini Bilgiler

Muid Nedir

muid nedir

El-muid Ne Demek?

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır.Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.

Muid Nedir? Muid Hakkında Kısaca Bilgi

Muid Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Muid:

Müderris yardımcısı.

 

Benzer Tarih Terimleri

Fransız İhtilali (Fransız Devrimi): Fransız İhtilali, Fransa'daki mutlak monarşinin devrilip, yerine cumhuriyetin kurulması ve Roma Katolik Kilisesi'nin ciddi reformlara gitmeye zorlanmasıdır. 1789 tarihinde meydana gelmiştir. Çağ kapatıp, çağ açan bir devrimdir. FRANSIZ İHTİLALİ HAKKINDA DETAYLI BİLGİ İÇİN TIKLAYINIZ

Mansıp: Makam.

Azab Askerleri: Osmanlılarda ordunun çekirdeğini oluşturan hafif piyade askeri. Azab kelimesi 13. yüzyıldan beri askeri bir terim olarak kullanılıyor ve başlangıçta genellikle 'şehirlerdeki yerli bekâr asker' anlamına geliyordu.Bizans, latin ve İtalyan kaynaklarında kelime azapi, asapi, adapi gibi şekiller alıyor ve korsan veya deniz haydudu anlamına kullanılıyor.

İttifak: Uyuşma, birlikte hareket etmek üzere anlaşma, sözleşme, bağlaşım, bağlaşma.

Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

Online Tarih Terimleri Sözlüğü

El Muid Ne Demek? Allah’ın İsimlerinden Ya Muid Esmasının Anlamı, Manası Ve Fazileti

El Muid esması Allah'ın yarattığı kullarını öldüren ahiret zamanı da dirilten yüce yaratıcı olduğu ifade eden isimlerinden biridir. O ki istediği her şeyi yapabilen yaradandır. El-Muid anlamı ile ilgili daha detaylı bilgiye ve esmanın faziletlerini öğrenmek için yazımızın devamını okuyabilirsiniz.

El Muid Ne Demek?

El-Muid anlamı, Allah'ın can verdiği, vermiş olduğu canı aldığını ve ahiret günü ölen tüm canları tekrardan dirilteceğini ifade eden bir Esma-ül Hüsna'dır. Bu esma ile tek yaratıcının Allah olduğu vurgulanmakta ve onun güç ve kudretine sığınmak için zikredilmektedir. El Muid esması dua sonrasın, namaz esnasında ve sonrasında ya da zikir vaktinde zikretmek oldukça hayırlıdır.

Ya Muid Esmasının Fazileti Nelerdir?

Ya Muid esmasının fazileti bu esma ile ilgili en merak edilen sorulardan biridir. Her kim bu esmayı zikrederse kayıp olan eşyalarını kolay bir şekilde bulur. Zorda olan bir işi varsa işleri rahat ve kolay bir şekilde yoluna girer. Bu esma aynı zamanda akıl ve ruh sağlığı açısından da oldukça hayırlı bir esmadır. Unutkanlığa iyi gelmektedir. Bu esmayı zikreden kişiler psikolojik herhangi bir rahatsızlığı varsa tüm sorunlarından kurtulur. Ya Muid esması zikri kişinin çalışma ya da okul hayatında başarılı olmasına vesile olur. Çevresi tarafından sevilen ve saygı duyulan bir kimse olmasına yönelik faziletleri bulunmaktadır. Ya Muid esması Kur'an-ı Kerim'de de sıkça geçmektedir. Kur'an-ı Kerim'de geçen birkaç ayeti ise şu şekildedir:

  • "Muhakkak ki O, ilk defa (yoktan var ederek) yaratır. Ve (sonra geri) döndürür." (Buruc Suresi, 13. Ayet Meali)
  • "O. Ölüden diriyi çıkarır ve diriden ölüyü çıkarır. Ve arzı (toprağı), ölümünden sonra diriltir. Ve işte (tıpkı) bunun gibi (topaktan) çıkarılacaksınız." (Rum Suresi, 19. Ayet Meali)

Verilen bu ayetler de Ya Muid esmasının anlamı ve faziletlerini ifade etmektedir. Ya Muid esması zikredilirken duası da okunmaktadır. Ya Muid esmasının duası şu şekildedir;

  • "Ya muid, Ey mahlukatı örneksiz ve yoktan yaratan Mübdi. Ey mahlukatı öldükten sonra yeniden dirilten Muid. Sen bütün kusur ve noksan sıfatlardan münezzehsin. Senden başka ilah yok ki bize imdat etsin. Eman ver bize, eman diliyoruz. Bizi cehennemden kurtar. Amin."
Son Güncellenme:

Muid, Arapça kökenli bir kelimedir. El-Muid esmasının ebced değeri ve zikir adedi 124 olarak bilinmektedir. Esmanın zikir günü Perşembe günüdür fakat başka bir görüşe göre Cumartesi günü olduğu belirtilmiştir. El-Muid esmasının zikir saati ise Utarit’tir. Perşembe günleri zikir saatleri, öğle ve akşam vakitlerinden 1’ er saat öncesi, gece yarısı vaktinde olarak belirtilmiştir. Cumartesi günü zikir saatleri ise, sabah gün doğduğunda, İkindi namazı kılındıktan sonra ve gece yarısı olarak verilmektedir.

El-Muid Esmasının Anlamı Nedir?

El-Muid esması, öldükten sonra yeniden dirilten anlamına gelmektedir. Yaratılan tüm canlıları tekrar diriltecek olan tek ilah ve yaratıcı Allah’tır. Ahiret günü geldiğinde Allah tüm canlıları yeniden diriltecektir.

El-Muid Esmasının Faziletleri Nedir?

Hayırlı olacak muradın kabulü için 181 defa “Ya Mübdi, Ya Mü’id celle celalühü” zikrine devam edilmektedir. Unutkanlığı olan kişilerin “Ya Muiyd celle celalühü” ismi şeifi okunursa Allah’ın izniyle hastalıktan kurtulur. İşlerinde aksilik yaşayan kişilerin her namazdan sonra “Ya Muiyd celle celalühü” zikrini yapması gerekmektedir. Zikir vaktinde ve zikir gününde bu esmasının devamlı okunması sayesinde psikolojik olan dertlerden kurtulmaktadır. Rüyalarında korkan kişilerin “Ya Mu’id” zikrine devam etmesi gerekir. Kaybedilen nesnelerin yeniden bulunması için 124 defa “Ya Muid” esması zikredilmektedir. El-Mühdi ve El-Muid esmalarını birlikte okuyan kişilerin hafızası güçlenmektedir. Allah’ın izniyle gafletten kurtulmak için de her gün 124 defa “Ya Muid” esması zikredilmektedir.

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır