7 ye bolunme kurali / 7 İle Bölünebilme Kuralı Nedir? 7 İle Kalansız Bölme İşlemi Konu Anlatımı Ve Örnek Soruları

7 Ye Bolunme Kurali

7 ye bolunme kurali

7 ile bölünebilme kuralının pratik hali

7 ile bölünebilme kuralının pratik hali

7 ile bölünebilme kuralının pratik hali

Daha önce Matematikte "13' e Tam Bölünebilme Kuralını" geliştiren yerel ve ulusal basında adından söz ettiren Acıpayam Anadolu Lisesi Matematik Öğretmeni Ethem Deynek; bu kez de 7 ile Bölünebilme Kuralını geliştirdi. Formülü kısaltıp daha da kullanışlı hale getiren Deynek "Yeni şekliyle formülün öğrencilerin zihninde daha rahat yer edeceğini çözümün daha pratik hale geldiğini" söyledi

Amacının; Öğrencilere zor ders olarak görünen matematik dersinin aslında zor olmadığını anlatmak ve ispatlamak olduğunu belirten Deynek, aynı zamanda ülkemiz insanın da yeni buluş ve araştırmalarıyla matematik dünyasında yer edinmesi gerektiğini belirtti.

'DEYNEK YEDİLİSİ'

Deynek, yeni geliştirdiği Kurala "Deynek Yedilisi" adını verdiğini söyledi. Formülünün bilinen eski formüle göre avantaj sağlayan yönün geliştirdiği formülde kullandığı zihinde daha rahat kalan 11 ile bölünebilmenin kalıbı olan +,-,+,-,+, kalıbı olduğunu ifade etti ve 7 ile Bölünebilme Kuralını şöyle açıkladı:

7 ile bölünebilme kuralının pratik hali

Sağdan başlanarak yettiğince sırasıyla 1,4,2 rakamları yazılır ve sağdan başlanarak +,-,+,-,şeklinde işaretleme yapılır.

1.g f +2.e d +4.c b +1.a işleminin sonucu 0 veya 7 nin katı ise abcdefg sayısı da 7 ile tam bölünebilir.

Eğer sonuç 0 veya 7 nin katı değilse sayı 7 ye tam bölünmüyor demektir. 7'ye tam bölünmeyen sayının kalanını bulabilmek için çıkan sonucun mod 7' deki değerine bakılır.

Örnek 1: sayısını inceleyelim

7 ile bölünebilme kuralının pratik hali

++=7

Sonuçtaki 7 sayısı 7 nin 1 katı olduğu için sayısı 7 ile tam bölünür.

Örnek 2: sayısını inceleyelim

7 ile bölünebilme kuralının pratik hali

+++=14

Sonuçtaki 14 sayısı 7 nin 2 katı olduğu için sayısı 7 ile tam bölünür

Google News ile Takip Et

7 ile bölünebilme kuralı nedir

7 ile bölünebilme kuralı birinci yöntem : 7 ile bölünebilmede kullanılan bu yöntem Türkiye’de ders kitaplarında en çok yer alan klasik yöntemdir. Bu yönteme göre sayının sağından başlayarak sırasıyla 1, 3, 2 sayılarını yazarsınız. Sayı bitene kadar bu işleme devam edersiniz. Sonra ilk 3’lü gurup için + ve diğerleri için – koyarsanız. Verdiğiniz 1, 3, 2 rakamları ile ilgili basamaktaki sayıları çarparsınız. En son çıkan sayıları topladığınızda sayı 7’nin katıysa bu sayı 7 ile bölünebiliyordur.

7 ile bölümünden kalanı bulma : Yukarıda yapılan işlem sonucunda elde ettiğimiz değer pozitif ise o sayıyı 7 ile bölerek kalanın kaç olduğunu elde ederiz. Eğer sonuç negatif ise sonucun üzerine pozitif değeri elde edene kadar sürekli 7 ekleriz. Elde ettiğimiz ilk pozitif değer sayımızın 7 ile bölümünden elde ettiğimiz kalandır.

Biraz uzun ve karmaşık gelen bu bölünebilme kuralını bir örnek üzerinden daha rahat anlayabiliriz.

Örnek: sayısının 7 ile bölünüp bölünmediğini ele alalım.

2 4 9 3 1 2 sayılarının altında sırasıyla sağdan sola doğru 1, 3, 2 yazalım.

2 3 1 2 3 1 ilk üçlü gurup + diğeri de – işaretli olur. Bu durumda ikisini de çarpıp toplamalıyız.

(2×2 + 4×3 + 9×1) – (3×2+ 1×3 + 2×1) = 25 – 11 = 14 sayısı 7’nin katı olduğuna göre bu sayı 7’ye tam olarak bölünür.

7 ile Bölünebilme Kuralı İkinci Yöntem : Bu yöntem de epey bilindik bir yöntemdir. Uygulaması çok basittir. Dezavantajı ise çok basamaklı sayılar için pek uygun olmamasıdır.

Yönteme göre sayının birler basamağındaki sayıyı 2 ile çarpıyoruz. Çıkan sonucu geri kalan sayıdan çıkarıyoruz. Sonuç 7’nin katıysa sayı da 7’nin katı demektir. Bu yöntem özellikle 3 basamaklı sayılarda çok pratik ve faydalıdır.

Örneğin sayısının son basamağı 2’dir. Son basamağı çıkardığımız zaman kalan sayı 78 olmaktadır. 78 – 2×2 = 74 7’nin katı olmadığına göre bu sayı da 7’nin katı değildir. Dikkat edersek 3 basamaklı sayı için 2 basamaklı kontrol yapmak zorunda kaldık.

sayısını aynı yöntemle değerlendirelim. Birler basamağı 3, 3×2 = 6 ve 69 – 6 = 63’tür. 63 7 ile bölünebildiğinde göre de bölünecektir.

Çok basamaklı sayılarda bu yöntem kullanılırken her seferinde bir basamak azaltılır. Bu yöntem bu haliyle uzun süreceğinden üç basamaklı sayılar için kullanmayı tercih etmeliyiz.

7 ile Bölünebilme Kuralı Üçüncü Yöntem : Sayıyı bildiğimiz klasik bölme işlemi ile 7 ye bölmek. Bazen 1. kuralı baz alarak hazırlanmış özel sorular vardır. Özellik ile zor matematik soru bankalarında karşılaşacağınız bu soru tiplari için bilmelisiniz. Fakat onun dışında direk bölme şeklinde yapmanızda herhangi bir sıkıntı ile karşılaşmazsınız. Onun için çok da fazla öğretilen bir bölünebilme kuralı değildir.

14, 21 ve 28 sayıları gibi 7 nin katları şeklindeki sayılara bölünebilme kuralını rahatlıkla anlayabileceğimiz için 7 ile bölünebilme kuralını iyi bilmemiz gerekiyor.

Buna göre;

  • 14 ile bölünebilme kuralı için 7 ve 2’ye bölünmesi gerekir.
  • 21 ile bölünebilme kuralı için 7 ve 3’e bölünmesi gerekir.
  • 28 ile bölünebilme kuralı için 7 ve 4’e bölünmesi gerekir.
  • 35 ile bölünebilme kuralı için 7 ve 5’e bölünmesi gerekir.

7 ile Bölünebilme Kuralı ile ilgili Sorular ve Çözümleri

Soru : Beş basamaklı AA sayısı, 7 ile tam bölündüğüne göre, A nın alabileceği değerlerin toplamı kaçtır?

A 3 6 2 A = ( A.1 + + ) – ( + A.3 ) = m + 6 + 12 – 3 – 3A = – 2A + 15
3 1 2 3 1
– – + + +

– 2A + 15 ifadesinin 7 nin katı olması gerektiğinden A sayısının alabileceği tek değer vardır. O da 4 tür.

7 İle B&#;l&#;nebilme Kuralı Nedir? 7 İle Kalansız B&#;lme İşlemi Konu Anlatımı Ve &#;rnek Soruları

Haberin Devamı

7 İle Kalansız Bölme İşlemi Konu Anlatımı

 Bu durumda yapılması gereken tek şey sayının en sağından başlayarak 1 3 2 rakamları yazılmalıdır. Sonrasında dördüncü, beşinci ve altıncı sayıya bu rakamların eksilisi üstüne yazılmalıdır. Yani 1 3 2 sayıları sağdan başlanılarak bir artılısı bir eksilisi yazılır. Devamında her rakam altında bulunan sayı ile çarpılması gerekir. Bu çarpma işlemi sonunda hepsi toplanılmalı ve sonuç muhtemelen küçük bir sayı çıkmaktadır. Bu sayı eğer yedi rakamının tam katı ise işlem başarılıdır ve bölünme gerçekleşir. 

 Bu işlemler yapılırken son derece dikkatli olunmasında fayda vardır. Eğer işlem sanılandan çok fazla büyük çıktı ise işlemler tekrarlanabilir. Bu sanılan sayı muhtemelen iki basamaklı olması gerekir. Eğer sayı ü. Veya daha fazla basamaklı olursa problemin çözümünde belirgin bir hata yapıldığı kesindir. İşlemler sırasında hiçbir basamağın atlanılmaması gerekir. Aksi takdir de işlemin hata ile sonuçlanması kaçınılmaz olmaktadır. 

7 İle Kalansız Bölme Örnek Soruları

 7 ile kalansız bölme işlemi birçok öğrenci için oldukça problemli görülmektedir. Fakat örnek sorular çözülmesi ve gereken işlemlerin ardında son derece basit olacağı anlaşılır. İlk olarak örnek sayımız şeklinde altı basamaklı bir sayı olsun. Bu sayıya sağdan başlayarak düzenli bir şekilde 1 3 2 -1 -3 -2 yazılmalıdır. İşlemler sırasında sayıların uygun yerleştirilmesi gerekir. 

Haberin Devamı

 Bu sayılar yazıldıktan sonra en sağdan başlanılarak altlarındaki rakam ile çarpılmalıdır. İlk olarak 1x4 + 3x3 + 2x5 + 6x –1 + 8x-3 + 9x-2 düzenlenir. Devamında gerekli çarpma ve toplama işlemleri gerçekleştirilir. Bu işlemler 4 + 9+ şeklinde olmaktadır. Artılar toplanıp eksilerden çıkarılması ile işlemin yedinin katı olup olmadığı incelenir. Cevap – 25 olarak çıkmaktadır. Genellikle öğrenciler cevabın eksili olduğunu öğrenince oldukça temkinli davranmaktadır. 

 Fakat bu aslında bizim işlemlerimiz değiştirmemektedir. yedinin tam katı değildir ve bölümünden – 4 kalmaktadır. 7 ile – 4 toplanılması ile birlikte 3 rakamı elde edilir. Yani bu sayının yedi ile bölümünden kalan üç olmaktadır. Eğer bu sayı gerekli işlemler yapılır ve hesap makinesi kullanılırsa gerçekten 7 ile tam bölümü gerçekleşir. Öğrenciler işlemler sırasında uygun hesaplamalar yapıp acele etmeden tek tek yazarak sonuca ulaşması gerekir.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir