apandisit belirtileri / Apandisit Belirtileri Nelerdir, Nasıl Tedavi Edilir?

Apandisit Belirtileri

apandisit belirtileri

Apandisit Nedir? Apandisitin Belirtileri Nelerdir?

Bilgi Talep Formu

 

Kalın bağırsağın başlangıcında bulunan, cm boyunca ve 3 mm çapında olan kör bağırsak parçasıdır. Apandisitin insan vücudundaki işlevi gizemini korumaktadır. Apandisit bu organın iltihaplanması anlamına gelir. Apandisitin iç kısmının tıkanması ile oluşan iltihaplanma patlayabilir ve bu durum apandisit patlaması olarak adlandırılır. Her yaştan herkes apandisit yaşayabilir ancak çocukluk ve ergenlik döneminde daha yaygın olduğu görülmektedir. 30 yaşın üzerindeki herkesin apandisit geliştirmesi daha az yaygındır. Tedavi seçenekleri ameliyatı içerir.

Apandisit Belirtileri Nelerdir?

İşte “Apandisit belirtileri nelerdir?” sorusunun yanıtı:

  • Göbek etrafında ağrının karnın sağ alt tarafında keskin bir ağrıya dönüşmesi
  • İshal veya kabızlık
  • İştahsızlık
  • Kusma
  • Rektumda ağrı (daha az yaygın)
  • Yüksek ateş

Apandisitin ana semptomu karın ağrısıdır. İlk başta karın deliği etrafında hafif bir ağrı fark edebilirsiniz. Enflamasyon kötüleştikçe ağrı keskinleşir ve karnınızın sağ alt tarafına doğru inebilir. Ağrı hızla kötüleşir ve saatten sonra daha şiddetli hale gelebilir. Karnınızın bu bölgesine hafifçe bastırırsanız ağrının daha da kötüleştiğini hissedersiniz. Öksürmek veya yürümek de ağrıyı kötüleştirebilir. Bazı durumlarda özellikle hamileyseniz ağrı karnınızda daha yüksek hissedilir. Diğer durumlarda ağrı oldukça hafiftir ve apandis patlayana kadar şiddetli hale gelmez.

Kadınlarda apandisit belirtileri farklı olabilir. Mide ağrısı daha az şiddetli olabilir. Olası apandisit belirtileri kadın hastalarda mide bulantısı, kusma ve ateşi içseafoodplus.infoıca apandisit belirtileri kadınlarda hamilelik sırasında, ağrı ilk trimesterden sonra sağ üst kadrana doğru kayabilir. Ayrıca biraz sırt veya yan ağrısı olabilir.

Apandisit Nedenleri

Apandisit belirtileri nedir?” sorusu kadar apandisitin nedenleri nelerdir sorusu da merak edilenler arasındadır. Akut apandisitin nedeni hala belirsizdir. Bir dizi çalışma, apendiksin tıkanmasının genellikle apandisit sırasında meydana geldiğini diğerleri ise tıkanıklığın apandisitin nedeni olduğunu tartışmaktadır.j Apandisit, apandisitinizin iç kısmı bloke olduğunda olur. Apandisite sindirim sisteminizdeki virüs, bakteri veya parazitler gibi çeşitli enfeksiyonlar neden olabilir. Ayrıca kalın bağırsağınızı ve apandisitinizi birleştiren tüp tıkandığında veya dışkı ile sıkıştığında olabilir. Bazen tümörler de apandisite yol açabilir. Apandis daha sonra ağrır ve şişer. Şişlik ve ağrı kötüleştikçe apendikse giden kan akışı durur. Yeterli kan akışı olmadığında apandis ölmeye başlar.

Apendiks Yırtıldığında Ne Olur?

Bu organın iltihaplanması ciddi ve yaşamı tehdit eden bir durum olabilir. Apandisit hemen tedavi edilmezse apandisin patlamasına neden olarak karın boyunca bir enfeksiyon yayabilir. Bu durum semptomlar başladıktan 48 ile 72 saat sonra yaşanabilir. Ancak bazı durumlarda kişilerde genellikle kendi kendine geçen hafif, tekrarlayan karın ağrısına neden olan kronik apandisit gelişebilir. Peki, kronik apandisit belirtileri nedir? Bu hastalar genellikle akut bir atak gelene kadar apandisitlerinin farkına varmazlar.

Apandisit Nasıl Teşhis Edilir?

Doktorunuz size belirtilerinizle ilgili sorular sorar ve sizi muayene eder. Muayenede ağrının kötüleşip kötüleşmediğini görmek için sağ alt karnınıza bastırır. Ardından enfeksiyon aramak için kan testi, hamile olma olasılığınız varsa hamilelik testi, idrar enfeksiyonunu ekarte etmek için idrar testi ya da CT taraması yaptırılabilir. Doktorunuz ayrıca tanıyı doğrulamak için bir BT taraması da yapabilir.

Apandisit gastroenterit, ektopik gebelik ve çeşitli enfeksiyonlar (böbrek ve göğüs dahil) gibi diğer bozuklukların semptomlarını taklit edebilir. Bu nedenle tanı kapsamlı bir fizik muayeneyi ve semptomların dikkatli bir şekilde değerlendirilmesini içermelidir. Tanı net değilse laboratuvar testleri ve ultrason veya BT taramaları gerekebilir.

Apandisit Nasıl Tedavi Edilir?

Tedavi normalde iltihaplı eki patlamadan önce çıkarmak için cerrahi işlem olarak uygulanır. Hastanın durumu kötüyse doktor hastayı direk ameliyata alabilir. Ancak durum acil değilse hasta gözlem altında tutulur. Ameliyat anahtar deliği cerrahisi (laparoskopik) veya açık cerrahi ile yapılabilir.

Laparoskopik apendektomi: Basit ve komplike olmayan durumlarda cerrahınız genellikle apendektomiyi anahtar deliği tekniğini kullanarak gerçekleştirecektir. Bu karnınızda çok küçük kesikler veya delikler açmayı ve daha büyük bir kesime gerek kalmadan eki çıkarmak için bir video kamera ve cerrahi aletler yerleştirmeyi içerir. İyileşme açık ameliyattan daha hızlı olduğu için bu teknik genellikle tercih edilir.

Açık apendektomi: Bazı durumlarda ekinizi çıkarmak için sağ alt karın bölgenizde biraz daha büyük bir kesimin yapıldığı açık bir yaklaşım kullanılır. Bu teknik genellikle patlama durumunda ya da daha önce hastanın karın ameliyatı geçirdiği durumlarda kullanılır.

Cerrahiye bir alternatif antibiyotik tedavisidir. Ameliyatın sonucunu antibiyotiklerin sonucuyla karşılaştıran çalışmalar vakaların yaklaşık %70'inin antibiyotik tedavisi ile çözülebileceğini ve ameliyat gerektirmediğini göstermektedir. Bununla birlikte, antibiyotik tedavisinin başarısızlığına yol açan faktörler bilinmemektedir. Bu nedenle tek başına antibiyotik tedavisi genellikle ameliyat olamayacak kadar zayıf hastalar için tercih edilir.

Apandisit Komplikasyonları Nelerdir?

Apandisitiniz varsa ve tıbbi tedavi görmüyorsanız iltihap daha da kötüleşebilir ve apandisitiniz patlayabilir. Apandisitiniz patladığında karnınızın tüm kaplaması (periton) bakterilerle enfekte olabilir ve bu karın bölgesinde şiddetli ağrıya sebebiyet verebilir. Bu peritonit (periton iltihabı) olarak bilinir. Peritonit yaşamı tehdit eder ve apandisinizi çıkarmak için antibiyotik ve ameliyatla derhal tedavi edilmelidir.

Apandisit belirtileri evde nasıl anlaşılır? Sorusunun yanıtı ve peritonit belirtileri şunları içerebilir:

  • Apse
  • Ateş
  • Hızlı nabız
  • Karında sertlik ve gerginlik
  • Karında şişmiş görünüm
  • Mide bulantısı ve kusma
  • Nefes darlığı veya hızlı nefes alma
  • Öksürme
  • Şiddetli sürekli karın ağrısı

Çocuklarda Apandisit: Teşhisi Zor Olabilir

Apandisit belirtileri nedir çocuklarda?” sorusu merak edenler için şu şekilde yanıtlanabilir:

Her yıl yaklaşık çocuk apandisit yaşar. Apandisit çocukların acil karın ameliyatına ihtiyaç duymasının en yaygın nedenlerinden biridir. Apandisitli çocukların %30'u kadarında özellikle semptomlarını tarif etmekte güçlük çeken 5 yaşın altındakilerde yırtılma yaşanabilir.

Yayınlanan bir araştırmaya göre apandisit ile ortaya çıkabilecek mide bulantısı, kusma ve iştahsızlık gibi belirtiler çocuklarda apandisit göstergesi olabilecek belirtiler değildir. Apandisit belirtilerinde çok küçük çocuklarda farklı görünebilir. 2 ile 5 yaş arasındaki çocuklar, apandisitleri varsa en sık karın ağrısı ve kusma yaşar. Ateş ve iştahsızlık da sıklıkla görülürken 2 yaşından küçük bebeklerde apandisit genellikle midede şişkinliğe veya şişkinliğe neden olur. Çocuklarda apandisit tanısını doğrulamak için doktorlar görüntüleme prosedürlerini kullanır. Çocuklarda radyasyona maruz kalmayı azaltmak için ACR, önce ultrason, ardından bilgisayarlı tomografi (BT) taraması yapılmasını ancak ultrasonun sonuçsuz kalması durumunda yapılmasını önerir.

Apandisit Belirtileri Kaç Gün Sürer?

Apandisit belirtileri kaç gün sürer?” diye merak ediyorsanız apandisit ağrısı ve diğer semptomların genellikle 24 saat içinde hızla ortaya çıkma eğiliminde olduğunu bilmelisiniz. Apandisit belirtileri enfeksiyonun 4 ile 48 saati arasında ortaya çıkabilir. Kendisinde veya çocuğunda apandisit şüphesi olan herkes komplikasyonları önlemek için hemen acil servise gitmelidir. Apandisit ne kadar erken tedavi edilirse o kadar iyidir. Nadir olsa da apendiksin iltihaplanmasının neden olduğu semptomlar bazen uzun sürebilir.

Apandisit Ameliyatı Sonrası

Ameliyattan sonra hastaneden taburcu olduktan sonra kesi (ameliyat) yerinize özen gösterin, bol sıvı alın, kontrollere gidin ve doktorunuzu tekrar görün, aktiviteyi azaltın. Ameliyattan sonra geçici bir kabızlık (sert kaka) yaşayabilirsiniz. Bol miktarda lif yemeniz ve bol sıvı içmeniz yardımcı olacaktır.

Kesi (Ameliyat) Yerinin Bakımı

Ameliyat bölgesini temiz tutun ve her gün sabun ve su ile yıkayın. Pansumanı ne zaman çıkarabileceğinizi doktorunuz size söyleyecektir. Bu normalde ameliyattan 48 saat sonra olacaktır. Çözülebilir dikişleriniz veya daha sonraki bir tarihte alınması gereken normal dikişleriniz olabilir. Dikişleri aldırmanız gerektiğinde cerrahınıza veya doktorunuza danışın.

Apandisit Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Genel anestezi uygulanan hastanın iltihaplanmış apandisiti çıkarılır. Buranın kalın bağırsağa bağlanan bölgesi de mekanik cerrahi kesici araç, dikiş ya da düğüm yöntemlerinden biriyle kapatılır.

Apandisit Ameliyatı Ne Kadar Sürer?

Bu işlem ortalama dakika kadar sürer.

Apandisit Ameliyatı Sonrasında Beslenme Nasıl Olmalıdır?

Genel anestezi uygulandığından bağırsak fonksiyonlarının normale dönmesi beklenmelidir. Bu süreçte aşırı yemeden kaçınılmalı ve sindirimi kolay gıdalar tercih edilmelidir.

Apandisit Belirtileri Sol Tarafta Olur mu?

Apandisit belirtileri sol tarafta olur mu?” sorusu da şöyle yanıtlanabilir. Akut apandisit genellikle sağ alt kadranda ağrı yaratır ancak bu ağrı nadir de olsa sol alt kadranda olabilir.

Bilgi talep formunu doldurarak Büyük Anadolu Hastaneleri tarafından uygulanan apandisit cerrahisi ile ilgili merak ettiklerinizi öğrenebilirsiniz.

Yorum Ekle

Kadınlarda apandisit belirtileri nelerdir ve nasıl anlaşılır? Kadınlarda apandisit patlaması neden olur ve apandisit nerede?

Kadınlarda apandisit karnın sağ alt kısmında yer alır. 9 ile 35 cm arasında bir boyuta sahip olan apandisit yetişkinlerde küçük bir keseye benzer.

Kadınlarda Apandisit Belirtileri Nelerdir?

Apendiks bölgesinde herhangi bir tıkanıklık olması ve bakterilerin organın içinde çoğalması ile beraber apandisit meydana gelir. Tıkanıklık nedeniyle basınç artar ve kan damarları da sıkışır. Sıkışan damarlar çok fazla kan akışına engel olduğu zaman kangrene kadar gidebilir. Yaygın olarak görülen apandisit belirtileri:

Karnın sağ altına el ile bastırıldığında bıçak saplanması şeklinde hissedilen acı ve kişiyi çok zorlayan bir ağrı, zamanla ağrının şiddetinin artması

Mide bulantısı ile beraber gelen kusma

İştahsızlık, dil ve ağız bölgesinde kuruluk

Yüksek ateş

Göbek ve göbek çevresinde ağrı

Kabızlık, ishal ya da sindirim güçlüğü

Hızlı kalp atışı

Dışkıda zorlanma ve ağrı, gaz çıkarmada zorlanma

Gebe kişilerde apandisit ağrısı arka ve yan bölgelerde görülür. Kusma, iştahsızlık ve bulantı gibi belirtiler ile apandisit kolayca tespit edilir. Fakat bu belirtiler hamilelerde normal kabul edildiğinden gebelerin apandisit teşhisleri daha zor konur.

Nasıl Anlaşılır?

Evde apandisit ağrısını kendiniz anlamak için karın ağrısından sonra parmaklarınızın ucunda yükselin. Eğer bu esnada ağrınız şiddetleniyorsa muhtemelen apandisit belirtilerinden birini taşıyor olabilirsiniz. Karın bölgesinde sancı gibi ağrı olur ve parmak ile karnın sağ kısmına bastırıldığında ağrı daha da şiddetlenir. Kusma, mide bulantısı, ateş ve iştahsızlık belirtilerinden de apandisit anlaşılabilir.

Apandisit belirtilerinin görülmesi genelde 4 ve 48 saat arası sürebilir. Bu süre genel olarak ağrının yerine ve apandisitin yerine göre değişir. Hamile kişilerin apandisiti daha yukarda olduğundan gebelerin ağrısı daha çok üst karın bölgesinde hissedilebilir. Apandisit teşhisi genelde muayene esnasında hastaların ve rahatsızlığın öyküsüne göre belirlenir. Teşhis için uzmanlar tarafından kan testi de istenebilir. Kan tahlilinde WBC ya da CRP yüksekliği ile beraber ultrasonda da anlaşılabilir.

Kadınlarda Patlaması Nede Olur ve Apandisit Nerede?

Kadınlarda apandisit patlaması genelde şiddetli ağrıdan sonra gelen bu bölgedeki iltihaplanma ile kendini belli eder. Ağrı ile ortaya çıkan apandisite hemen müdahale edilmesi gerekir. Ciddi bir rahatsızlık olan apandisit eğer patladıktan sonra iltihabı kana karışırsa hayati bir tehlike yaratabilir. Genelde bakteriyel olan apandisitin patlamadan önce alınması ve mutlaka müdahale edilmesi gerekir. Kadınlarda apandisitin patladığını şiddetli karın ağrısı ile anlamak mümkündür.

Apandisiti patlayan kişiye çok acil müdahale etmek ve acil servislere ulaştırmak gerekir. Eğer yalnızsanız mutlaka ambulansı aramanız ve yardım istemeniz gerekir. Apandisit küçük ince bir keserdir. Gövdenin sağ alt kısmında yer alır ve girişi de sindirim sisteminin parçası olan kalın bağırsak ile bağlıdır. Apandisit kesesi kör çıkışlıdır. Kesenin boyutu genelde 9 cm ile 35 cm arasında değişir. Çocuklarda apandisit kesesi daha büyüktür fakat sonrasında kapanır ve kısalır. Apandisitin en yaygın tedavi yöntemi kesenin vücuttan çıkarılmasıdır. Genelde cerrahi operasyon ile çıkarılır.

Kadınlarda Apandisit Olur mu?

Yaygın olarak apandisit sorunlarıyla karşılaşıldığı bilinmektedir. Karnın sağ alt kısmındaki kolondan çıkıntı yapan ve parmak şeklinde keseye benzeyen apandisit genelde kendini şiddetli ağrı ile belli eder. Kadınlarda apandisit riski %6 ile %9 arasındadır. Yaygın olarak karşılaşılan apandisit problemi ciddi bir sorundur ve acil müdahale gerektirir.

False

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir