uhud savaşı kısaca özeti / Taif Seferi Nedenleri, Sonuçları ve Önemi: Taif Seferi Kısaca Özeti

Uhud Savaşı Kısaca Özeti

uhud savaşı kısaca özeti

Uhud Savaşı kısaca özeti: Tarihi, sonuçları, önemi, nedenleri ve sonuçları

Haberin Devamı

UHUD SAVAŞI TARİHİ

Uhud savaşı 23 Mart 625 yılında gerçekleşmiş olan bir savaştır.

UHUD SAVAŞI SONUÇLARI

 - Kureyş ordusu savaşı kazandı.

- Hz Hamza savaşta hayatını kaybetti.

- Hz. Muhammed dişinden ve yanağından yaralandı.

- Müslüman ordusu 70'e yakın kayıp verdi.

- Müslümanların ilk yenilgi yaşadığı bir savaş olmuştur.

- Savaşı kazanmalarına rağmen Kureyş ordusu kesin bir sonuç elde edemedi.

UHUD SAVAŞI ÖNEMİ

Uhud savaşı Müslümanların ilk yenilgi yaşadığı bir savaştır. Kazanılacak olan savaşın okçuların tepeyi terk etmesi ile birlikte birden aleyhe döndüğü bir savaştır. Uhud savaşı bundan dolayı İslam tarihi açısından oldukça önemlidir. Okçuların yaptığı hata ise bundan sonraki savaşlar için ders niteliğinde olmuştur.

UHUD SAVAŞI NEDENLERİ

- Bedir savaşını kaybeden Mekkeli Kureyşlilerin intikam almak istemesi

- Mekkeli Kureyşlilerin İslam devletinin kurulmasını engellemek istemesi

- Kureyşlilerin kervan yollarını ele geçirmek istemesi

kaynağı değiştir]

Ebu Süfyan'ın karısı Hind bint Utbe, Bedir Savaşı'nda ölen akrabalarının intikamını almak istiyordu. Babasını öldüren Hamza bin Abdülmuttalib'ten intikam almak için, Vahşi adında bir köleyi vazifelendirdi. Vahşi, mızrak atmada çok ustaydı ve Muhammed'in amcası Hamza'yı öldürdüğü takdirde mükafatlandırılıp azad edilecekti. Savaşın ortalarında, ortamın kızıştığı bir anda Vahşi, uzaktan mızrağını fırlatarak Hamza'yı öldürmeyi başardı. Daha sonra Vahşi, Hamza'nın bedenini parçalayıp ciğerini çıkardı ve Hind'e götürdü. Hind de ciğerini dişledi. Bunun yanı sıra, Hamza'nın burnu, kulağı ve diğer bazı organları da kesildi.

Okçular hadisesi[değiştir

Taif Seferi nedenleri, sonuçları ve önemi: Taif Seferi kısaca özeti

İslam ordularının gerçekleştireceği seferin haberini alan Taifliler derhal savaş hazırlıklarına başlamış ve şehrin surlarını güçlendirme çalışmalarına girişmişlerdir. Kuşatmanın uzun sürebileceğini de hesaplayan Taifliler, şehre erzak depolamışlar ve çevreden taşlar toplayarak bunları atacak mancınıklar yapmışlardır.

İslam ordularının başında bulunan Halid bin Velid, şehrin önüne geldiğinde ilk önce Taiflilerden teslim olmalarını istemiş, ancak bu talep Taifliler tarafından reddedilmiştir. Hz. Muhammed’in de ordusuyla birlikte Taif’e gelmesi üzerine 630 yılında Taif kuşatması başlamıştır.

630 yılında başlayan bu kuşatmanın başlarında Taiflliler, surlardan ok atışlarına başlamış; İslam orduları ise mancınık kullanarak bu saldırıya karşılık vermişlerdir. Yaklaşık olarak 1 ay süren kuşatma şehrin sahip olduğu güçlü surlar sebebiyle başarıya ulaşamamış ve Hz. Muhammed kuşatmayı kaldırmıştır.

Taif Savaşı Sonuçları

630 yılında gerçekleşen Taif Seferi ya da bir diğer ismiyle Taif Kuşatması; başarısız bir kuşatma olarak görülse de uzun vadedeki sonuçları itibariyle, İslam tarihinde çok önemli sonuçlar doğurmuştur. Kuşatmanın ardından kısa bir süre sonra, Taif şehrinin ileri gelenlerinden olan Urve bin Mesud, Medine’ye gelerek İslamiyet’i kabul etmiş ve Hz. Muhammed’den, Taif’e dönüp halkını İslamiyet’e davet etmek için izin istemiş fakat Taif’te öldürülmüştür. Yaşanan bu gelişmelerin ardından yaklaşık 1 sene sonra, Taifliler de Medine’ye elçiler göndermişler ve Müslüman olacaklarını Hz. Muhammed’e iletmişlerdir.

Taif Seferi Önemi

Taif Kuşatması; Müslümanların, İslam tarihinde ilk kez mancınık kullandıkları savaş olması sebebiyle de büyük bir öneme sahiptir. Kullanılan bu yöntem ile şehrin sahip olduğu güçlü ve yüksek surlar aşılmaya çalışılmış; surların üzerinde bulunan okçular etkisiz hale getirilmek istenmiştir.

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır