eve gelen noter ücreti / ekşi duyuru - Noter eve gelir mi ?

Eve Gelen Noter Ücreti

eve gelen noter ücreti

Noter vekalet ücretleri; Noterle işi olan kişilerin ilk olarak baktığı şeylerden biri de ücretlerdir. Her sene yenilenen ücretler 2023 senesi için de güncellendi. Her vekaletin türüne göre ücretler farklılık göstermektedir. Vekalet kişilerin kendi başlarına ilgilenmelerinin mümkün olmadığı durumlarda bir başka kişiye yetki vererek işlerinin yapılmasını sağlama işlemidir. Bu yetkiler resmi kanallar aracılığı ile verilmek zorundadır. Vekalet verilen kişiler, veren kişi yerine alış ve satış yetkisine sahip olur.

Vekalet verilirken veren kişi noter masraflarını karşılamak durumundadır. Verilen vekaletler birçok farklı amaca hizmet edebilir. Araç satışı, arsa ve ev satışı, muhasebe işlemleri gibi konularda noter aracılığı ile vekalet vermek mümkün olmaktadır. Ancak verilen her vekalet türü için farklı bir bedel ödenmektedir. Ayrıca noterden vekalet verme ücreti konusu da taraflar arasında önemli bir konudur.

Vekalet Nedir ve Çeşitleri Nelerdir?

Vekaletname kişilerin farklı bir kişiye belli durumlarda resmi işlemleri gerçekleştirebilmeleri için noter aracılığı ile verilen bir yetkidir. Belge şeklinde verilen bu belge boşanma davası, araç alım ve satımı, intikal işlemleri gibi konularda karşı tarafa verilmektedir.

Bu işlemlerin yapılabilmesi için kişilerin 18 yaşından büyük olması ve herhangi bir akli kısıtlaması olmaması gereklidir. Günümüzde verilebilen vekalet çeşitleri şunlardır:

  • Genel vekaletname
  • Veraset ve intikal için verilen vekaletname
  • Gayrimenkul alım ve satım vekaletnamesi
  • Tapu işlemleri vekaletnamesi
  • Boşanma davası vekaletnamesi
  • Hisse devri için verilen vekaletname
  • Şirketler tarafından verilen vekaletnameler
  • Satış vaadi için verilen vekaletnameler
  • Tanıma ve tenfize ilişkin olarak verilen vekaletnameler

Vekaletnamelerin düzenlenme yeri noter kurumlarıdır. Hem vekaleti verecek olan hem de verilecek olan kişilerin T.C. kimlik numaraları bu işlemler sırasında gereklidir. Bu işlemler sırasında vekaletin neden verildiği verecek olan kişilere sorulur ve kişilerin vekalet verme amacına yönelik olarak belgeler düzenlenir. Düzenleme sonrasında belge vekaleti veren kişiler tarafından imzalanır.

Bir nüsha noterde kalırken diğeri vekaleti veren kişiye teslim edilir. Kişiler daha sonra bu belgeleri gerekli kişilere vererek bu kişilerin işlemleri gerçekleştirmeleri sağlarlar. Noterden vekaletname ücreti ne kadar sorusu da bu işlemleri yaptıracak olan kişiler tarafından merak edilen konulardır.

image 35

Noter vekalet verme ücreti, her yıl olduğu gibi bu sene de zam geldi. Düzenli olarak enflasyon tutarına göre güncellenen ve zam uygulanan noter vekalet ücretleri, vekaleti vereceğiniz içeriğe göre de değişebiliyor. Muhasebeye, avukata ve araç satışına verilen vekaletin ücretleri birbirinden farklı olabiliyor. Biz de ihtiyacınıza en uygun şekilde tüm vekalet çeşitlerini kapsayan bir rehber hazırladık.

Noter vekalet ücretleri alttaki çeşitlere göre belirlenmiştir:

  • Noter vekalet ücretleri: 192 TL olarak belirlenmiştir.
  • Noter tapu vekalet ücretleri: 240 TL ile 650 TL arasında değişebilir.
  • Avukata vekalet verme ücreti: 192 TL’dir.
  • Muhasebeciye vekalet verme ücreti: 192 TL’dir.
  • Noter genel vekaletname ücreti: 192 TL’dir.

Araç Satış Noter Vekalet Ücreti 2023

Araç alım ve satım işlemleri sıklıkla yapılan resmi işlemlerdir. Araçların el değiştirmesi sırasında hem alıcı hem de satıcının noterde bulunması gereklidir. Ancak belli sebeplerden dolayı notere gidemeyen kişiler güvendikleri birine vekaletname vererek resmi işlemlerin tamamlanmasını sağlayabilirler.

İkinci el araç alım ve satımı sırasında işlemlerinizin başkası tarafından yapılabilmesi için 2023 senesinin güncel noter vekalet ücretini ödeyerek seçtiğiniz kişiye vekaletname vermelisiniz.

2023 senesinin ilk aylarında güncellenen noter vekaletname ücreti 192 TL’dir. Ancak araç alım ve satım işlemlerinde tek ilgili masraf kalemi vekaletname değildir. Farklı noter masraflarını da bu işlemler sırasında karşılamanız gerekmektedir. Peki tapu noter vekalet ücretleri ne kadar?

Teminatlı Kredi Kartı 2023 Bloke Teminatlı Kart Nasıl Alınır?

Tapu Noter Vekalet Ücreti

Her sene binlerce kişinin ev aldığı ve sattığı emlak piyasasında alım satım işlemlerinin noter huzurunda gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Ev, arsa, arazi gibi gayrimenkulleri satın alacağınız zaman notere gidebilme durumunuz yok ise vekaletname vererek bu işlemleri güvendiğiniz bir kişinin tamamlamasını sağlayabilirsiniz. Herkese güvenip vekaletname de vermemelisiniz.

Tapu satışının gerçekleşebilmesi için genel vekaletname verilmesi önemli bir konudur. Genel vekaletname için ödenen tutarlar günümüze 240 TL ile 650 TL arasında rakamlardadır. Tapu işlemlerinde noter vekalet ücretleri, içeriğe göre değişir.

Avukata Vekalet Verme Noter Ücreti 2023

Avukatlarınızın sizin için resmi işlemlerde işlem yapabilme hakkına sahip olmasını istiyorsanız bu kişilere vekalet vermeniz gerekmektedir. Noter avukat vekalet ücreti de yapılan işlemlerde farklılık gösterebilir. Avukata vereceğiniz vekalet noter ücreti 192 TL’dir.

Vekalet vereceğiniz kişiler her ne kadar mesleklerinde son derece profesyonel olsalar da noterden vekalet verirken vekaletname sınırlarını çok iyi bilmeniz gerekmektedir. Verilen vekaletnamede neden verildiğine dair çok belirgin ve standart bir çerçeve çizmeniz büyük bir önem taşıyor.

Noterden Muhasebeciye Vekalet Verme Ücreti 2023

Şirket sahibiyseniz ya da bir iş yeriniz varsa muhasebecinize belli işlemleri rahat bir şekilde yapabilmesi için mutlaka vekaletname vermeniz gerekmektedir. Her sene güncellenen vekalet ücretlerinde noterde muhasebeciye verilen vekalet ücretlerinde de belli farklılıklar meydana geldi. Noter muhasebe vekalet ücreti 2023 senesinde 192 TL olarak belirlenmiştir.

Avukata verilen vekaletnamelerde olduğu gibi muhasebeciniz için de vermiş olduğunuz vekalette yetki sınırlarını detaylı olarak belirlemeniz son derece önemlidir.

Noter Vekalet Ücreti 2023 (Genel Vekaletname)

Noterde vekaletname işlemlerinde en yüksek bedeller genelde genel vekaletnameler için alınmaktadır. Bu ücretler 550 TL ile 1900 TL arasında değişen rakamlardır. Bu vekaletnameler verilirken kişilerin belli konularda bilgi sahibi olması son derece önemlidir. Genel vekaletnameler eğer süresi belirtilmemiş ise süresiz olarak kabul edilmektedir.

Bu vekaletnamelerin iptal edilmesi gereken durumlar olduğunda ise yine aynı noterden hizmet almak gereklidir. İptal sırasında mutlaka azilname ya da iptal belgesi alınması gereklidir. Noterden alınan bu iptal belgesi mutlaka vekaleti alan kişilere gönderilmelidir. İptal sırasında da kişilerin vekaletname alırken ödedikleri ücret gibi bir bedel ödemesi gereklidir.

Diploma İçin Noter Vekalet Ücreti

Kendi şehirlerinden farklı bir yerde okuyan öğrenciler diplomalarını alabilmek için okudukları şehre gitmekte zorlanabilirler. Ancak bu öğrencilerin diplomalarını okuldan bizzat kendilerinin alması gereklidir. Böyle durumlarda okullarının olduğu şehirde yaşayan birinden diplomalarını almaları için vekalet alabilirler. Ancak yine de tanımadığınız kişilere vekaletname vermek uygun olmayacaktır.

Vekalet alan öğrenci bu belgeyi okulun bulunduğu şehirde ki kişiye posta ile gönderebilir ve oradan vekaleti alan kişi diplomayı okuldan öğrenci adına alabilir. En kolay alınan vekalet türleri arasında yer almaktadır. Bu vekaleti alabilmek için birtakım belgeleri hazırlamış olmanız gereklidir. Bu vekaletin ücreti ise 140 TL ile 170 TL arasında değişmektedir. Diploma için noter vekalet ücretleri bu şekilde belirlenmiştir.

Noterden Vekaletname Nasıl Verilir?

Kişiler avukatlarına ya da güvendikleri kişilere noter huzurunda yetki vererek işlemlerin yapılmasını hızlandırabilirler. Noter huzurunda verilen bu işlemlere vekaletname verme denir. Resmi bir işlem olduğundan bu işlemin yapılabilmesi için kişilerin kısıtlı olmaması ve 18 yaşını doldurmuş olması gereklidir. Bu işlemler için kişilerin mutlaka notere kadar gitmesi ve evrakları bizzat kendisinin imzalaması gereklidir. Ancak belli gerekçeler sunularak notere gitmeden de vekalet alınabilmektedir.

Bu gerekçelerin başında kişilerin ağır bir rahatsızlığının bulunması gelmektedir. Kişiler engelli bir hasta ise ya da yatalak durumda ise noter personeli eve kadar hizmet vererek gerekli imzaları bu kişilerden almaktadır. Kişiler eğer hastanede yatıyor ise yine aynı şekilde noter personelinin vekaleti verecek olan kişinin yanına gitmesi sağlanmalıdır.

Bir diğer gerekçe ise kişilerin cezaevlerinde bulunmasıdır. Eğer cezaevinde tutuklu olarak bulunuyorsa noter memuru cezaevine giderek gerekli kişilerden imza alır ve vekalet verme işlemi tamamlanır. Aksi halde kişiler notere gitmeden vekaletname alabilme şansına sahip değildir.

Vekaletname İçin Gerekli Belgeler

Vekalet için gerekli belgeler eksik olduğunda noterde işlem yaptırmak mümkün değildir. Bu nedenle bir başkasına vekalet vermeyi düşünüyorsanız şu belgeleri yanınızda bulundurmanız gereklidir:

  • 2 tane fotoğraf (son 6 ay içerisinde çekilmiş olmasına dikkat edilmelidir)
  • Vekalet verecek olan kişinin nüfus cüzdanı (T.C Kimlik Numarası olmalı)
  • Vekaleti alacak olan kişinin adı, soyadı ve kimlik numarası
  • Tapu bilgileri (Bu bilgiler gayrimenkul satışlarında gereklidir)
  • Ruhsat bilgileri (Araç satışında istenilen belgelerdir.)
  • Noter vekalet ücretleri, bu şartlar altında verilebilir.

Bu belgeleri tamamladıktan sonra bulunduğunuz yerde ki noterden vekaletname işlemlerinizi yaptırabilirsiniz. Noter vekalet ücretleri için yeniden biz zam uygulanırsa, sayfamız güncellenecektir. Güncel noter vekalet ücretleri için sitemizi takip edebilirsiniz.

Dilerseniz interaktif olarak sunulan noter işlemleri ve bu işlemlerin uygulanmasına yönelik açılan Turkiye.gov.tr noter birliği sayfasına da giriş yapabilirsiniz. İhtiyacınız olan işlemlerin ve vekalet sorgulamasının internetten yapıldığını söyleyebiliriz.

Noter vekalet ücretleri konusunda sormak istedikleriniz varsa, bunları bize iletebilirsiniz. Ayrıca noter vekalet ücretleri güncel değilse de bunu bizlere iletişim sayfasından bildirebilirsiniz.

Vekaletname Süresi Var mıdır?

Evet vekalet verecek olan kişi bu süreyi belirleyebilir.

Kişi Ölünce Vekalet Devam Eder mi?

Ölüm durumunda vekalet sözleşmesi sona erer.

Yazımızı Puanlamak İster misin?

GÜNCELLENMİŞ NOTER ÜCRETLERİ 2023: Noter vekalet ücretleri, ev, tarla, dükkan, arsa satışı noter ücret listesi…

Noterler, belirli işlemleri hukuki ve güven çerçevesinde belirli ücret karşılığında yapan kurumlardır. Hiçbir noter fiyatları kendisi belirleyemez ve belirlenen ücret tarifesini uygulamak zorundadır. Noter vekalet ücretleri ise vekaletname türüne göre farklılık göstermektedir. Peki, güncellenmiş noter ücretleri 2023 ne kadar? Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre, noter ücretleri %100 zamlandı. Buna göre; plaka değişim ücreti 275 TL olurken, noter araç alım satım ücreti ise 207 TL oldu. Bu gibi işlemlerin yanında noterde; örnek çıkartma, vekaletname, tespit ve ifade tutanağı, piyango-Kur’a ve toplantı tutanağı, şahadetname gibi birçok işlem yapılabiliyor. İşte, Noter vekalet ücretleri, ev, tarla, dükkan, arsa satışı noter ücret listesi…

 

 

GÜNCELLENMİŞ NOTER ÜCRETLERİ 2023

Adalet Bakanlığı, 2023 noter ücretleri tarifesi Resmi Gazete’de yayımlandı. Noter işlemlerinde yüzde 100 oranında artış yaşandı. Buna göre; noterler taşınmaz sözleşmelerinde, satış konu taşınmazın satış değerinin binde 1’i oranında ücret almak zorunda. Bu ücret 500 TL’den az, 4 bin TL’den ise fazla olamayacak.

Noterlerin, yaptıkları işlemlerden harçlar kanununa göre aldıkları harçların yüzde 30'u oranında tahsil ettiği noter ücretinde alt sınır 8,66 TL'den 17,32 TL'ye, vasiyetname ve vakıf senedi düzenlemesi ücreti 391,91 TL'den 783,82 TL'ye, hazırlanan her bir sayfadan alınan yazı ücreti 11,88 TL'den 23,76 TL'ye, tescili gereken işlemlere ait kağıtlardan, işlem başına maktu olarak alınan ücret ise 3,71 TL'den 7,42 TL'ye çıkarıldı.

NOTER ÜCRETLERİ 2023 NE KADAR?

Noterlerin, yaptıkları işlemlerden harçlar kanununa göre aldıkları harçların yüzde 30'u oranında tahsil ettiği noter ücretinde alt sınır: 17,32 TL'ye

Vasiyetname ve vakıf senedi düzenleme ücreti: 783,82 TL'ye

Hazırlanan her bir sayfadan alınan yazı ücreti: 23,76 TL'ye

Tescili gereken işlemlere ait kağıtlardan, işlem başına maktu olarak alınan ücret: 7,42 TL

TESCİL ÜCRETİ

Kanun uyarınca tescili gereken işlemlere ait kağıtlardan, işlem başına maktu olarak 7,42 lira tescil ücreti talep edilecek.

Noterler, saklayacakları emanetler için maktu olarak yıllık 54,88 lira ücret alacak. Tutanakla yazılı emanetler birden fazla olsa dahi, tek saklama ücreti istenecek.

Defterlerin açılış onaylamasından, 100 sayfaya kadar olanlardan 7,42 lira, 100 sayfadan yukarı her yüz sayfadan da 2,78 lira onaylama ücreti alınabilecek. 100 sayfadan fazla olan defterlerin küsuratı 50 sayfaya kadar olduğu takdirde ücret alınmayacak, 50 ve daha fazla olduğunda 2,78 lira ücret talep edilecek.

Noterlerin, kanunda öngörülen bildirim yükümlülükleri doğrultusunda yazacakları her yazı için bildirim ücreti 7,42 lira olacak.

Noterler ve imzaya yetkili vekilleri, noterlik dairesi dışında iş yapmak veya Noterlik Kanunu'nun 55'inci maddesi hükmü uyarınca evrak ve defterleri götürmek için daireden ayrıldıklarında gerekli yol giderlerinden başka her işten, her gün için 94,12 lira yol ödeneği alacak. Noterlik dairesi dışında piyango, özel ve resmi kuruluşların kura, seçim ve toplantılarında hazır bulunarak tutanak düzenlemeleri halinde, noterler ve imzaya yetkili vekilleri gerekli yol giderlerinden başka her işten, her gün için 1462 lira 28 kuruş yol ödeneği alacak.

Aracılıkta ise aracı noter, işin gerektirdiği her türlü giderden başka, her işlem için maktu olarak 5,30 lira aracılık ücreti talep edecek.

Terk eden eşin ortak konuta davet edilmesi ve mirasçılık belgesi verilmesi işlemlerinde, noter ücreti ile yazı ücreti tarifenin ilgili hükümleri doğrultusunda ücretlendirilecek.

2023 NOTER VEKALET ÜCRETLERİ

Tapu vekalet ücreti: 304 TL

Avukat vekaletname ücreti: 213,30 TL

Araç alım satım vekalet ücreti: 235 TL

Boşanma davası vekaletname ücreti: 235,32 TL

İhtarname ücreti: 200-300 TL

Muhasebe vekalet ücreti: Ortalama 250 TL

 

 

RESMİ VEKALET ÜCRETİ

Resmi vekalet ücreti, bir avukat veya hukuk bürosunun belirli bir hukuki işlem veya davada temsil etmek için aldığı ücrettir. Resmi vekalet ücretleri, Türkiye Barolar Birliği tarafından belirlenir ve uygulanır.

Türkiye'de resmi vekalet ücretleri, her yılın Ocak ayında Türkiye Barolar Birliği tarafından yayınlanan "Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi"ne göre belirlenir. Bu tarifede, avukatların aldığı ücretler, davaların niteliği, tutarı ve karmaşıklığına göre farklılık gösterir.

Örneğin, Türkiye Barolar Birliği'nin 2022 yılında yayınladığı tarifeye göre, işçi alacakları davaları için alınacak resmi vekalet ücreti en düşük 1.023 TL, en yüksek ise 20.470 TL olarak belirlenmişti. Benzer şekilde, boşanma davaları için alınacak resmi vekalet ücreti en düşük 2.297 TL, en yüksek ise 45.950 TL olarak belirlenmişti.

Ancak, avukatların resmi vekalet ücretlerinde belirli bir alt ve üst sınır yoktur. Bu nedenle, avukatlar genellikle davaların niteliği, karmaşıklığı ve süresine göre kendi belirledikleri bir ücret üzerinden çalışırlar.

NOTER ARAÇ DEVİR ÜCRETİ

Noter araç devir ücreti, araç satışı veya devri sırasında noter tarafından alınan resmi ücrettir. Bu ücret, Türkiye Noterler Birliği tarafından belirlenir ve uygulanır.

Türkiye Noterler Birliği'nin 2022 yılı için belirlediği tarifeye göre, araç devir ücreti, aracın değerine göre değişiklik gösterir. Aracın değeri, Maliye Bakanlığı tarafından yayınlanan ÖTV oranlarına göre hesaplanır.

2022 yılı itibarıyla, aracın değeri 40.000 TL'ye kadar olanlarda noter araç devir ücreti 431 TL iken, aracın değeri 40.000 TL'den fazla olanlarda noter araç devir ücreti 862 TL olarak belirlenmişti.

Noter araç devir ücreti dışında, araç satışı veya devri sırasında diğer masraflar da oluşabilir. Örneğin, araç sahibi tarafından ödenmesi gereken MTV (Motorlu Taşıtlar Vergisi), trafik sigortası, ruhsat harcı gibi masraflar bulunabilir.

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır