sümbülün rengi nasıl anlaşılır / Sümbül (hyacinthus) nasıl yetiştirilir? bakımı nasıl yapılır? - Bitkimania

Sümbülün Rengi Nasıl Anlaşılır

sümbülün rengi nasıl anlaşılır

Sümbül ve lale için dikim zamanı

İlkbahar geldi Herkes evinin balkonuna, belki bahçesine renk renk bahar çiçekleri ekmeye başlıyor. ISS Bitki Bakım Bölümü, baharın müjdecisi sümbül ve lalelerin yetiştirme sırlarını açıkladı. Ana vatanı Doğu Akdeniz olan sümbül, zarif yapısı ve yaydığı güzel koku ile bulunduğu mekâna bambaşka bir ahenk katıyor. Uçuk pembe, mavi ve beyaz ağırlıklı olan sümbül, yapılan çalışmalarla birçok renge daha büründürülmüş.
Sümbül ekerken torf kullanmakta yarar var. 10’ar cm arayla dikilip hemen ardından ‘can suyu’ verilmeli. Mart ortasına kadar dikilmesi tavsiye ediliyor. Toprağının kesinlikle kurumaması, soğuk havalarda naylon bir örtüyle korunmasında yarar var. Hava sıcaklığı arttıkça yaprakları sararmaya başlar. Bu dönemde bitki takviyesi kesilmeli. Sümbülü çoğaltmak için soğanları sökülmemeli, açık havada ve gölgeli bir yerde toprak kuruduğunda sulanmak suretiyle korunmalı. Sonbaharda yeniden dikilebilir.
Lale soğanının sonbaharda dikilmesi gerekiyor. Şimdi ise yeşermiş laleleri alıp toprakla buluşturabilirsiniz. Aralarında 10’ar cm bırakmak, en az 15 cm derinliğe gömmek gerekir. Çiçekleri dökülüp yaprakları tamamen sarardığında artık ömrünü tamamlayan lalelerin soğanları kuruduğunda bir sonraki yıl için saklayabilirsiniz.

Sümbül (hyacinthus) nasıl yetiştirilir? bakımı nasıl yapılır?

Sümbül bulunmuş olduğu ortamı kokusu ile saran, baharın geldiğini simgeleyen rengarenk bir çiçektir. Aynı zamanda kolay yetişen bir soğanlı bir türü olarak karşımıza çıkıyor. Sizlere bu yazımızda Sümbül nasıl yetişir, bakımı nasıl yapılı sorularına yanıt vereceğiz. Aynı zamanda doğal bir oda parfümü olan Sümbül’ün çok fazla tercih edilmesinin nedeni, kolay bakılması ve güzel bir kokuya sahip olmasıdır. Bunun yanında mitolojide de anlamı vardır. Yunan mitolojisine göre, Sparta Kralı’nın genç oğludur, yeniden doğuşu simgeler.

Baharı müjdeleyen sümbül, güzelliği ve göz alıcı renkleri ile, en çok sevilen bahar çiçekleri arasında yer alıyor. Doğru bakım yapılması halinde, uzun ömürlü ve sağlıklı bir saksı çiçeği olarak da karşımıza çıkıyor. Dört mevsim açan bu çiçek, soğanlı bir bitkidir.

Sümbül bakımı

Doğrudan güneş ışığı istemeyen sümbül, dolaylı ışıklardan faydalanabilir. Bu bitki sıcak olmayan ortamlarda muhafaza edilebilir.

  • Rüzgar ve hava akımına karşı oldukça hassas olan sümbülün, bu tarz ortamlarda bulundurulmaması gerekiyor.
  • Sümbül’ün bulunduğu ortam en az derece sıcaklıkta olmalıdır.
  • Susuz ortamlarda bırakılmaması gerekir.
  • Yaz aylarında en az 2 kere sulanmalıdır.
  • Su, toprağın her bölümüne ulaşmalıdır. Nemli olmalıdır.
  • Sulama sonrasında su bırakmaması gerekiyor.
  • Sulama miktarı hep aynı olmalıdır.
  • Toprağı bol humuslu, gevşek ve nemli yapıda olmalıdır.

Sümbül Ne Zaman Açar?

Sonbaharda filizlenmeye başlayan bir çiçek olan sümbül, sadece sonbaharda dikilmez. Sümbül soğanı elinize geçtiği anda dikebilirsiniz, mevsim fark etmemektedir. Kurumuş ve beklemiş sümbül soğanı korumak oldukça güçtür. Bu nedenle hemen dikmekte fayda olduğunu söyleyebiliriz.

Sümbül soğanının ne kadar derine dikildiği oldukça önelidir. 2 boy derine dikmeniz, yetişme hızını arttıracağı gibi, ürünün kaliteli olmasına da yardımcı olur.

Kış ve sonbahar gibi soğuk aylarda dikim yaptırsanız, eker ekmez sulamanızda büyük arar vardır. Sonrasında ise toprak nemi azaldıkça sulama yapmanız gerekiyor. Baharın ilk günlerinde, soğuk ve dışarda tuttuğunuz soğanları, güneş alan bir yere almanız gerekiyor.

Sümbül Çoğaltma

Sümbül çoğaltma işleminin 2 yöntemi ile yapılabileceğiniz ifada edebiliriz. Bu yöntemlerden ilki, köklerinden ayrıma metodu olarak geçer. Bu, kökten çıkan çiçeğin uzantılarının sökülmesi ve farklı bir saksıya ekilmesi işlemidir. Oldukça basittir ve hızlı sonuç verir. Diğer yöntem ise tohumla çoğaltmadır.

Eğer sümbülü tohum ile çoğaltmak istemiyorsanız, çiçekler solduktan sonra kesmelisiniz. Bunun nedeni, bir sene sonra soğanın kendini koruması ve yavru oluşturmasına ortam hazırlamaktır.

Tohum olgunlaştıktan sonra, Ağustos sonuna kadar bir yerlerde saklayabilirsiniz. Sakladığınız yerlerde karınca olmamasına dikkat edin. Çok kolay çimlenen sümbül tohumu, eksiksiz bir bakım sonrasında 3 sene içinde, doğru bakılmadığı takdirde ise sene içinde çiçeklenir.

Sümbül Çiçeği Faydaları

Tüm bunların yanında sümbül çiçeğinin faydalarından bahsetmek mümkündür. Sarılık, bel soğukluğu tedavisi ve iştah açıcılık gibi özellikleri vardır. Çiçekleri yaz ve bahar başlarında toplanır.

  • İdrar söktürür
  • Cilde iyi gelir
  • Baş ağrısını giderir
  • Bedeni gevşetir ve depresyona iti gelir.
  • Mikrop kurar
  • Hazmı kolaylaştırır.
  • Regl sancına iyi gelir
  • Ateşi düşürür.

Sizler için bu yazımızda Sümbül nasıl yetiştirilir ve bakımı nasıl yapılır sorularını yanıtladık. Ülkemizde özellikle özel günlerde insanların birbirine hediye olarak verdiği bu güzel çiçek, aynı zamanda ev, ofis ve diğer ortamları kokusu ile huzur içinde bırakmaktadır. Sitemizde diğer çiçekler ile alakalı detayları bilgileri de okuyabilirsiniz. Sümbül aynı zamanda süt ile karıştırılıp merhem olarak da kullanılmaktadır. Bu şekilde yumuşatıcı özelliğinden faydalanmanız mümkün olacaktır.

FacebookLinkedInTwitterEmail

Sümbüller renk renk, laleler tek tek

İlkbahar çiçeklerinin yaydığı sevinci evine, balkonuna, bahçesine, tesisinin peyzaj alanlarına taşımak isteyenler için sümbül ile lale harika seçeneklerdir.

Mart ayının ikinci yarısından itibaren Anadolu coğrafyasının her yanını saran ilkbahar çiçeklerinin yaydığı sevinci evine, bahçesine, tesisinin peyzaj alanlarına taşımak isteyenlerin ilk tercihi her zaman sümbül ve laledir. Kırmızı, pembe, mor, ebruli, sarı, turuncu, beyaz ve daha pek çok renkleriyle sümbüller ve laleler, yaşam mekânlarının nadide süsleri haline gelir, tazelenen hayatı kucaklamanın sevincini besler.

Doğu Akdeniz kökenli sümbül ile Orta Asya kökenli lale, biz Türklerin geleneksel çiçekleri arasında baş köşede yer alır. İkisi de soğanlı bitki olan lale ile sümbül, her ne kadar doğal ortamlarında rahatlıkla filizlenip gelişseler de modern yaşam mekânlarında güzelliklerini sunabilmeleri için özel dikim ve bakım teknikleri isterler. ISS Bitki Bakım Bölümü uzmanları, bu iki harika çiçeği istediğiniz her yerde yetiştirme fırsatını sunuyor.

ŞİİRLERİN VAZGEÇİLMEZİ SÜMBÜL

Anavatanı Doğu Akdeniz olan sümbül, zarif yapısı ve yaydığı güzel kokularla yaşam mekânlarına apayrı bir güzellik katar. Doğal ortamında genellikle uçuk pembe, mavi ve beyaz renklere sahip olan sümbülün, yüzyıllardır yapılan çalışmalarla özel olarak geliştirilerek daha pek çok renkte açabilmesi sağlanmıştır.

Bulunduğu yerde sürekli çoğalan ve yetiştirilmesi hiç de zor olmayan sümbülün esas dikim mevsimi sonbaharın ilk iki ayıdır. Buna karşın sümbül soğanı her zaman dikilebilir; yani bu baharda mutlaka sümbülün güzelliğinden yararlanmak isteyenler için asla geç değildir.

SÜMBÜL TOPRAĞI VE DİKİMİ

Sümbül nazlı bir çiçek değildir, dolayısıyla verimli olduğu bilinen herhangi bir toprağa dikilebilir ama esas olarak humuslu toprağı sever. Torf kullanmamakta yarar vardır. Sümbül soğanları kendi boylarının iki katı kadar derinliğe ve 10'ar santimetre arayla dikilir. Dikimin hemen ardından can suyu verilir.

SULANMASI VE BAKIMI

Dikimi ilkbaharda yapılan sümbüllerin sürekli güneş alabilmesi, toprağındaki nem yarıya indiğinde yeniden sulanması şarttır. Sulama sıklığı havanın sıcaklığına göre ayarlanmalıdır. Çok soğuk havalardan korumak şarttır ama kesinlikle susuz bırakılmamalıdır. Sıcak havalarda ise haftada en az iki kez sulanmalıdır. Sümbülün çiçek verdiği ilk günlerde toprağın nemini koruyacak kadar sulamak yarar sağlar.

Filizlenme sırasında sümbül sapları yamuk büyüyorsa soğanlar ilkinin iki katı derinliğe gömülmelidir.
Sümbül yetiştirmek için çok özel takviyeler ve gübreleme teknikleri uygulamaya gerek yoktur. Yine de günde bir genel amaçlı bitki besinleriyle desteklenmeleri bitkinin daha sağlıklı yaşamasını ve çok daha sağlıklı çiçek açmasını sağlar. Yaz mevsiminin başlangıcına yakın yapraklarda sararma başlayınca bitkinin besin takviyesini kesmek gerekir. Sararma arttığı zaman sulama da kesilir.

SÜMBÜLÜ ÇOĞALTMAK İÇİN

İlkbaharın sonuna doğru hava sıcaklığı artıp da yapraklar sararıp çiçek kuruduğunda sümbül soğanları sökülmez. Yine açık havada ama bu kez gölgeli bir yere alınır ve toprak her kuruduğunda sulanır. Bu sayede bozulmayan ve gücünü koruyan soğanlar sonbaharda sökülerek yenilenen toprağa dikilebilir.

Öte yandan sümbül çiçekleri kurumaya başladığı zaman tohum verirler. Bu tohumları sümbül soğanıyla aynı koşullarda dikerek ve bakımını yaparak sümbül bitkisi elde etmek mümkündür. Yalnız tohumların çiçek verecek kadar gelişebilmesi için dört beş yıl geçmesi gerekir.

ANADOLU'NUN SÜSÜ LALE

Türklerin Orta Asya'dan Anadolu'ya getirip yetiştirdiği ve dünyaya yayılmasını sağladığı lale, çeşidine göre mart ayının sonundan mayıs ayının sonuna kadar çiçek açan, harika bir bitkidir. Her lale soğanından bir tek sap çıkar ve bir tek çiçek açar.

Genellikle sonbaharda veya mart ayının ilk günlerinde dikimi yapılan lale soğanlarını ilkbaharda dikmek de mümkündür. Lale, birçok nadide çeşidi bulunmasına karşın nazlı bir bitki değildir. Uygun toprağa dikilmesi, sulama sıklığına dikkat edilmesi, güneşten yeterince yararlanmasının sağlanması ve basit bitki takviyeleriyle beslenmesi, mekânların birbirinden güzel lalelerle yaşam enerjisi saçabilmesi için yeterli olacaktır.

LALE TOPRAĞI VE DİKİMİ

Dörde bir oranında torf katılmış bahçe toprağı, lale soğanları için çok uygundur. Bahçeye değil de saksıya lale dikilecekse saksının dibine üç sıra çakıl taşı döşenir, üzerine toprak konur ve sulanır. Lale soğanları dikine ve aralarında en az 3'er santim bırakılarak şekilde bu toprağa yerleştirilir. Soğanların üzerine en az 10 santimetre yüksekliğe erişecek kadar toprak eklenir. Dikim tamamlandıktan hemen sonra can suyu verilir.

SULAMA VE BAKIM

Dikimi yapılan lale çiçek verinceye kadar, toprağı her yarı nemine indiğinde sulanmalıdır. Sulamaya, çiçek açtıktan sonra haftada bir, suyuna çok az miktarda besin takviyesi veya gübre şerbeti katılarak devam edilir. Lale güneşi seven bir bitkidir ama çok sıcak veya çok soğuk havalara maruz bırakılmaması gerekir. Bir lalenin sağlıklı olduğu yapraklarının canlı ve yeşil görünümünden anlaşılır. Yapraklar sararmaya başladığında sulamayı azaltmak gerekir; tamamen sarardığında ise lale ömrünü tamamlamış demektir, artık sulanmamalıdır.

LALEYİ ÇOĞALTMAK İÇİN

Her lale soğanı bir kez çiçek açtıktan sonra ölür dense de lalenin kökü, on adede kadar yeni soğan oluşturur. Eğer lalenin bakımı kurallara dikkat edilerek yapıldıysa yeni soğanlar sağlıklı gelişecektir.
Lâle tamamen kuruduktan sonra soğanlar topraktan çıkarılır. Gölgede bir hafta kadar bekletilip iyice kuruduktan sonra kendiliğinden dökülen kabukları ayıklanır. Serin ve karanlık bir yerde, hava alan bez bir torbaya konarak asıl ekim mevsimi olan sonbahara kadar saklanır.

ISS Group: Temizlik, yemek, güvenlik, haşere kontrol, bitki bakım, teknik bakım, bina yönetimi alanlarında tesis yönetimi hizmeti sunmak üzere yılında Danimarka'da kurulan ISS, bugün 53 ülkede bini aşkın kurumsal müşteriye hizmet veren küresel bir şirkettir. bin çalışanı ile dünyanın dördüncü, Avrupa'nın ise üçüncü büyük işvereni konumundaki ISS Group'un yılı cirosu 11,5 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir.

ISS Türkiye : ISS Group tarafından yılında tesis yönetiminin çeşitli alanlarında hizmet veren Türkiye'nin en güçlü şirketlerinin satın alınıp aynı çatı altında toplanmasıyla kurulmuştur. ISS Türkiye 30 bin çalışanı ile İstanbul Genel Merkez'in yanı sıra Ankara, Antalya, Bursa, İzmir şubeleri ve Adana, Gaziantep, Eskişehir, Denizli, İzmit bölge ofislerinde 4 binden fazla müşteriye, 5 bin noktada hizmet vermektedir.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Doğu AkdenizTürkiyeAsyaGüncelHaberler

Sümbül bakımı nasıl yapılır, ne zaman açar, solunca ne yapılır?

Tanr&#; Apollon, Kral Amyklos’un yak&#;&#;&#;kl&#;l&#;&#;&#; dillere destan o&#;lu Hyakintos'a a&#;&#;k olmu&#;tur. Bat&#; rüzgar&#; Zephyr de Hyakintos'a a&#;&#;kt&#;r. Apollon ve Zephyr aras&#;nda kavga ç&#;kar. Hyakintos ve Apollon disk atma oynarken Zephyr diskin yönünü de&#;i&#;tirir. Hyakinthos’a çarpan disk ölümüne yol açar. Apollon'un ac&#;kl&#; sözleri aras&#;nda ya&#;am&#;n&#; yitiren Hyakinthos’un kan&#;n&#;n akt&#;&#;&#; yerde sümbül çiçe&#;i ç&#;kar. Bu hikayede Apollon, Hyakintos'un kara k&#;&#;&#;n bitti&#;i ilkbahar&#;n ba&#;lad&#;&#;&#; zamanlarda açmas&#;n&#; diler. Sümbül çiçe&#;i o gün bu gündür bahar&#;n geli&#;inin müjdecisidir.

Sümbül çiçe&#;i özellikleri, anlam&#; ve görüntüsü itibar&#;yla dü&#;ün, davet gibi çe&#;itli organizasyonlarda konsept biçimi olarak kullan&#;l&#;r. Bulunduklar&#; ortama zarafet katan sümbüllerin bak&#;m&#; hobi olarak ba&#;lar ancak bir zaman sonra tutkuya dönü&#;ebilir. Sümbüller kendi so&#;anlar&#;ndan ç&#;kan yavrular ile ço&#;alt&#;l&#;r ve bir sümbülden birden fazla çiçek elde edilebilir.

SÜMBÜL Ç&#;ÇE&#;&#;N&#;N RENKLER&#;NE GÖRE ANLAMLARI

Sevgiyi, sonsuz a&#;k&#;, ba&#;l&#;l&#;&#;&#; ifade eden sümbül çiçe&#;inin renklerine göre anlamlar&#; de&#;i&#;iklik gösterir.

Mor Sümbül

Mavilere çalan tonlardan mora kadar renk seçenekleri bulunur. Do&#;ada bu renge daha s&#;k rastlan&#;r. Mor sümbül af dileme anlam&#; ta&#;&#;r. Birinin gönlünü almak için hediye edilebilecek en güzel çiçeklerden biridir. Bu çiçek derinden ba&#;l&#; olman&#;n göstergesidir. Bulundu&#;u ortama yay&#;lan çok ho&#; ve sakinle&#;tirici bir kokusu vard&#;r. Mor ayn&#; zamanda asaletin de rengidir.

Sar&#; Sümbül

Sümbüller aras&#;nda en canl&#; renge sahip olan sar&#; sümbül mor sümbülün aksine biraz daha olumsuz bir anlam içerir. K&#;&#;kançl&#;k duygusunu temsil eder.

Beyaz Sümbül

Beyaz renk her zaman oldu&#;u gibi sümbül çiçe&#;inde de safl&#;&#;&#; simgeler. Ço&#;u kültürde beyaz renk ayn&#; zamanda ferahl&#;&#;&#; da ifade eder. Bu çiçek en güzel duygular&#; anlatmak için hediye edilebilir. Beyaz sümbüllerin tatl&#; ve baharatl&#; bir kokusu vard&#;r.

Pembe Sümbül

Güzel kokulu bir sümbül türü olan **pembe sümbülün anlam&#;nda biraz melankoli vard&#;r

**. Bu çiçek çok fazla duygusal olmay&#;, olumsuz duygular&#; temsil eder. Bir taraftan da görüntüsü ile romantik bir ortam olu&#;turmak için idealdir.

Screenshot_12

SÜMBÜL Ç&#;ÇE&#;&#;N&#;N FAYDALARI

Sümbül çiçe&#;inin tohumlar&#; i&#;tah aç&#;c&#; olarak kullan&#;l&#;r. Bitkiler ile yap&#;lan tedavide bu bitkinin tohumlar&#;n&#;n ayn&#; zamanda sar&#;l&#;k tedavisinde de kullan&#;ld&#;&#;&#; bilinir. So&#;an&#;n ise ezildikten sonra süt ile pi&#;irilmi&#; lapas&#; ç&#;banlar&#;n olgunla&#;mas&#;nda ve iyile&#;tirilmesinde kullan&#;l&#;r. Yapraklar&#;n&#;n ve çiçeklerinin faydalar&#; ise daha fazlad&#;r. Çiçe&#;in bu parçalar&#; yaz ve sonbahar ba&#;lang&#;c&#;nda topland&#;ktan sonra gölge bir alanda kurutulur. Faydalar ise &#;u &#;ekilde s&#;ralanabilir:

  • Akne tedavisinde kullan&#;lan yapraklar sivilcelerin iyile&#;mesini sa&#;lar.
  • &#;ktidars&#;zl&#;&#;a iyi gelir. &#;drar söktürür.
  • Hazm&#; kolayla&#;t&#;r&#;c&#; özelli&#;inden dolay&#; mide spazmlar&#;na iyi gelir. Ba&#;&#;rsak ve midede biriken gazlar&#;n at&#;lmas&#;na yard&#;mc&#; olur. Ba&#;&#;rsaklarda olu&#;an solucan türü parazitleri dü&#;ürür.
  • Antiseptik özelli&#;i vard&#;r, yaralar&#;n üzerinde bulunan mikroplar&#;n k&#;r&#;lmas&#;nda ve yaralar&#;n daha erken iyile&#;tirilmesinde kullan&#;l&#;r.
  • Kad&#;nlar&#;n regl dönemlerinde sanc&#; giderici etki gösterir.
  • Ate&#; dü&#;ürücü özelli&#;i bulunur.
  • Gev&#;etici etkisinden dolay&#; kaslarda meydana gelen kramplar&#;n önüne geçer.

SÜMBÜL NEREDE YET&#;&#;&#;R?

Sümbül iç mekanlarda yeti&#;tirilebilir ancak do&#;as&#; gere&#;i daha çok bahçeler için uygundur. Süsleme yapmak için ideal çiçeklerden biridir. Do&#;ada yakla&#;&#;k 30 türü olan sümbül çiçe&#;i elveri&#;li ortam&#; sa&#;land&#;&#;&#; sürece her yerde büyümesini sürdürür.

SÜMBÜLÜN SAKSISI NASIL OLMALI?

Sümbül için seçilecek saks&#;da sümbül so&#;an&#;n&#;n ekildikten sonra kenarlar&#;nda iki parmak kadar bo&#;luk olmas&#; gerekir. Sümbül ekilirken so&#;an&#;n bir k&#;sm&#; yukar&#;da kal&#;r. Bu nedenle çok büyük saks&#;lara ihtiyaç olmaz. E&#;er birden fazla sümbül ayn&#; yere ekilecekse alan olarak büyük saks&#;lar kullan&#;labilir. Farkl&#; renklerde sümbüller ayn&#; saks&#; içerisine ekilerek bir aranjman elde edilebilir.

SÜMBÜLÜN TOPRA&#;I NASIL OLMALI?

Sümbül için kullan&#;lacak topra&#;&#;n besin yönünden zengin olmas&#; gerekir. Haz&#;r sat&#;lan bitki topra&#;&#; kar&#;&#;&#;mlar&#; sümbül ekmek için idealdir. Humuslu ve su geçirgenli&#;i olan bir toprak en uygun seçim olacakt&#;r. Kumlu topraklar&#;n suyu tutma kapasitesi yüksek oldu&#;u için sümbül çiçe&#;i bu tür topraklarda geli&#;mez. Kompost toprak kullan&#;labilir.

MEVS&#;MLERE GÖRE SÜMBÜL BAKIMI

  • K&#;&#; mevsiminde ilk dikim esnas&#;nda iyi bir sulama yapmak gerekir. Ard&#;ndan yap&#;lacak sulamalar için topra&#;&#;n nemini kaybetmesi beklenir. &#;lkbaharda sulama miktar&#; biraz daha art&#;r&#;l&#;r.
  • Çok iyi güne&#; almas&#; gerekir.
  • Bu mevsimde sümbüle bitki besini verilebilir. Yapraklarda sararma olursa bitkiye verilen besinin kesilmesi gerekir.
  • Yaz döneminde toprak ne kadar kurursa o kadar su vermek gerekir. Sonbahara kadar sulama bu &#;ekilde devam eder.
  • Sonbahar sümbüllerin saks&#;dan ayr&#;lma dönemidir. Bu dönemde ço&#;altma yapmak istenirse yap&#;labilir.

SÜMBÜL NASIL SULANMALI?

Sümbül çiçe&#;i, k&#;&#; aylar&#;nda so&#;uk ortamlardan al&#;n&#;r ve susuz kalmamas&#;na dikkat edilerek bak&#;m&#; yap&#;l&#;r. K&#;&#;&#;n bitkiye do&#;rudan musluk suyu verilmemeli, **suyun oda s&#;cakl&#;&#;&#;na gelmesi

**beklenmelidir. Yaz aylar&#;nda ise bitkinin haftada en az iki kere sulanmas&#; gerekir.

Susuz kalmas&#; sümbülün solmas&#;na sebep olur. Sulama s&#;ras&#;nda en önemli husus suyun bitkinin her bölümüne e&#;it ula&#;mas&#;n&#; sa&#;lamakt&#;r.

Sulama sonras&#; saks&#; taba&#;&#;nda biriken fazla su dökülür. Her seferinde ayn&#; miktarda su almas&#; sümbül için önemlidir. Bu nedenle standart bir kap kullan&#;lmas&#; gerekir. E&#;er çiçekte sulaman&#;n yetersiz ya da fazla oldu&#;una dair belirtiler olu&#;mu&#;sa su miktar&#; azalt&#;labilir ya da art&#;r&#;labilir.

SÜMBÜLÜN GÜNE&#; I&#;I&#;I SEV&#;YES&#; NASIL OLMALI?

Sümbül çiçe&#;i güne&#;li ya da yar&#; gölge alanlar&#; sever. Yaz mevsiminde ortalama saatlik bir güne&#;lenme süresi sümbül için yeterlidir. K&#;&#; mevsiminde ise iç mekanlarda maksimum &#;&#;&#;k alacaklar&#; bölgelere koyulmalar&#; gerekir.

Screenshot_11

SÜMBÜL Ç&#;ÇE&#;&#; NE ZAMAN Ç&#;ÇEK AÇAR?

Sümbül çiçe&#;i k&#;&#; aylar&#; içerisinde ye&#;ermeye, ilkbahar ba&#;lar&#;nda ise çiçekler görülmeye ba&#;lar. Çok y&#;ll&#;k bir bitki oldu&#;u her y&#;l bu döngünün devam etmesi önemlidir.

Sümbül çiçe&#;i solunca ne yap&#;l&#;r? Çiçe&#;in solmas&#;n&#;n ard&#;ndan sap k&#;sm&#;ndan çiçe&#;in ayr&#;lmas&#; gerekir. Bu da budama i&#;lemi olarak adland&#;r&#;l&#;r.

SÜMBÜL NASIL BUDANIR?

Sümbül budamas&#; çiçek olan sap kesildikten sonra yapraklar&#;n sararmas&#; beklendikten sonra yap&#;l&#;r. Kesimden sonra güne&#; &#;&#;&#;&#;&#;nda gün aras&#;nda tam kuruma olmas&#; beklenir. Ancak hibrit yöntemle üretilen sümbüllerde çiçeklerin solmas&#;n&#;n ard&#;ndan sap&#;n hemen kesilmesi gerekir.

SÜMBÜLÜN TOPRA&#;I NASIL DE&#;&#;&#;T&#;R&#;L&#;R?

sümbül

Sümbül çiçe&#;i çok büyük saks&#; sevmez. Toprak de&#;i&#;imi yap&#;lacak ise çiçe&#;in kendisinden biraz daha büyük bir saks&#; seçerek de&#;i&#;im yap&#;l&#;r. Toprak özelli&#;inin sümbül için uygun olmas&#; &#;artt&#;r. Bu esnada çiçe&#;in so&#;an k&#;sm&#;na zarar vermemek gerekir. Sümbül çiçe&#;i saks&#; de&#;i&#;imi oldukça basit olsa da so&#;an hasar gördü&#;ü takdirde çiçe&#;in solmas&#; söz konusu olabilir.

SÜMBÜL NASIL ÇO&#;ALTILIR?

Sümbül çiçe&#;i en kolay yavrular&#; ay&#;rmak yoluyla ço&#;alt&#;l&#;r. Sümbül çe&#;idine göre farkl&#; say&#;larda yavru elde edilebilir.

Sümbül çiçe&#;inin ço&#;altma i&#;lemi için en pratik yöntem so&#;andan ay&#;rma &#;eklindedir. Sümbül ve benzeri tohumdan üretilmesi zor olan bitkilerin so&#;andan ço&#;alt&#;lmas&#; için en ideal zaman k&#;&#; mevsiminin ba&#;lang&#;c&#;d&#;r. Kas&#;m ay&#;n&#;n sonu itibar&#;yla so&#;an ay&#;rma i&#;lemi uygulanabilir.

Ana so&#;an&#;n etraf&#;nda bulunan yavru so&#;anlar gövdeden ayr&#;l&#;r. Ancak bu so&#;anlar&#; saklamak zor oldu&#;u için ekim zaman&#;nda gövdeden ay&#;rmak daha do&#;rudur. Gövdeden ayr&#;lan so&#;anlar yeni saks&#;lara ekilerek sümbül ço&#;alt&#;lm&#;&#; olur.

Tohumdan sümbül yeti&#;tirmek daha zordur. Tohum elde etmek için çiçekler bir süre bitki üzerinde tutulur. Çiçeklerin tohumlanmas&#; tamamland&#;ktan sonra tohumlar&#;n ekimi yap&#;l&#;r. Ancak tohumla ço&#;altmada çiçek açma evresi uzundur. Üç ya da be&#; y&#;l içerisinde çiçeklenme ancak ba&#;lar.

SÜMBÜL NE ZAMAN EK&#;L&#;R?

Sümbül so&#;an&#; hemen hemen her mevsim ekilebilir. So&#;an&#; saklamak zor oldu&#;u için bekletmeden so&#;an&#; dikmek gerekir. Yine de en ideal dönem sonbahard&#;r. Çiçek ilkbaharda çiçeklenmeye ba&#;lad&#;&#;&#; için sonbaharda ekildikten sonra geçen sürenin ard&#;ndan kendisini haz&#;rlar.

SÜMBÜL Ç&#;ÇE&#;&#; SO&#;ANI NASIL SAKLANIR?

Sümbül çiçe&#;inin so&#;an&#;n&#; saklamak zordur. Serin yerde saklanmas&#; gereken so&#;an, do&#;ru ko&#;ullar sa&#;lanmad&#;&#;&#; zaman k&#;sa sürede bozulabilir. Bu nedenle sümbül çiçe&#;inin so&#;an&#;n&#; saklamak yerine do&#;rudan topra&#;a ekmek en do&#;ru çözümdür. Ekim s&#;ras&#;nda topra&#;&#;n özelliklerine ve sulamaya dikkat edilmelidir.

SÜMBÜLE ZARAR VEREN &#;EYLER

  • Sümbül bitkisi hava ak&#;m&#;ndan ho&#;lanmaz. Hava ak&#;m&#; bitkiye do&#;rudan zarar veren en önemli etkendir. K&#;&#; aylar&#;nda sümbüllerin bundan korunmas&#; gerekir.
  • Sümbüle zarar veren bir ba&#;ka durum da kumlu toprakt&#;r. Kumlu toprak suyu tutarak bitkinin çürümesine neden olur.
  • Sümbül bitkisi için fazla sulanmak da az sulanmak kadar zararl&#;d&#;r. Düzenli sulanmay&#; ister.
  • Toprakta olu&#;an bitki zararl&#;lar&#; ise so&#;an&#; tahrip ederek çiçe&#;in büyümesini engeller.

ANASAYFAYA DÖNMEK &#;Ç&#;N TIKLAYINIZ

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir