kabızlığa türk kahvesi iyi gelir mi / Kahve severler dikkat! Fazla kahve tüketimi kabızlığa neden olabilir

Kabızlığa Türk Kahvesi Iyi Gelir Mi

kabızlığa türk kahvesi iyi gelir mi

Fazla kahve içmek bağırsaklara zarar

Gastroenteroloji uzmanı Prof. Dr. Vedat Göral, günlük hayatta fazla tüketilen çay ve kahvenin kabızlığa neden olabileceğine dikkat çekti. Göral, kabızlık sorununun altında birçok sebebin olduğunu ifade ederek “Günlük hayattaki stres, hareketsizlik, masa başında uzun süre oturmak bağırsağı tembelleştiriyor. Muz, şeftali, aşırı çay, kahve asitli içecek tüketimi de kabızlığı tetikliyor. Katı gıda ve fast food tüketimi, sıvı gıda alamamak, lifli gıda yiyememek de en önemli sebeplerden” dedi.

“Antidepresanlar da kabızlık yapabilir”

Birçok hastalığın da kabızlığa neden olduğunu belirten Prof. Dr. Göral, şöyle devam etti: Tiroid bezinin az çalışması, Alzheimer, demans, multipl skleroz gibi nörolojik rahatsızlıklar, kalın bağırsak ve rektum kanserleri, iyi huylu tümörler, hemoroid kabızlığa neden olabiliyor. Bazı kalp, tansiyon veya alüminyum içeren ilaçların, antidepresanların ya da kan yapıcı demir ve kalsiyum ilaçlar ile hormonal bozuklukların da etkisinden söz etmek mümkün. Korku, panik, depresyon veya çocukluk çağında geçirilen travmalar gibi psikolojik rahatsızlıklar da kabızlığı tetikleyebiliyor.”

“Kepekli ekmek tercih edin”

Göral, kronik kabızlıkta beslenme değişikliğine gidilmesi gerektiğine değindi ve şu bilgileri verdi: “Kullanılan ilaçlar varsa, düzenli alınmalı, tuvalet ihtiyacı ertelenmemeli, spor yapılmalı, sık öğünler tercih edilmeli. Çay, kahve, sigara tüketimi azaltılmalı veya kesilmeli. Günde en az 2-2.5 litre su tüketilmeli. Zeytin, üzerine dökülen kekik ve zeytinyağı ile tüketildiğinde, kabızlık sorununa iyi gelir. Zeytinyağı, bağırsaktan yiyecek geçişini sağladığı için, sabahları aç karnına 1 tatlı kaşığı zeytinyağı tüketmek fayda sağlar.

Örneğin; 4 yemek kaşığı yoğurt içerisine, 2 kuru kayısı, 1 kuru incir, 2 yemek kaşığı yulaf ezmesi, 1 yemek kaşığı yulaf kepeği ve 1 tatlı kaşığı öğütülmüş keten tohumu karışımı yararlı olabilir. Senameki gibi bitkisel çayları ve yeşil çayını, ara sıra kullanmak yarar sağlar ancak her gün tüketmek doğru değil. Et tüketimi kısıtlanmalı. Gün içinde mutlaka armut, ayva, kuru kayısı, kuru incir gibi lif oranı yüksek meyvelerden tüketilmeli. Haftada en az 2 gün kuru baklagil tüketmeye özen gösterilmeli. Normal ekmek yerine kepekli ekmek tercih edilmeli. Probiyotik kullanımı da oldukça yararlı.”

Kabızlık sorunu olanlar dikkat!

Kabızlıkla ilgili doğru bilinen yanlışları Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. İlker Abcı, bütün detaylarıyla şöyle sıralıyor...

Her gün tuvalete çıkmak gerekir. Yoksa vücudunuzda toksin birikir.
Bu kişiden kişiye değişir. Bazı insanlar günde 3 kez tuvalete çıkabilirken bazıları ise haftada 3 kez çıkabilir. Kabızlıktan bahsedebilmek için kişinin haftada 3’ten az tuvalete çıkıyor olması gerekir. Eğer haftada bir tuvalete çıkma söz konusuysa ciddi bir kabızlık olabilir. Kabızlık iki haftadan fazla sürüyorsa mutlaka hekiminize başvurun. Bazı insanlar kabızlığın dışkıdaki zehirli maddelerin vücut tarafından tekrar emilmesine neden olduğuna; artrit ve astım gibi hastalıkların bundan kaynaklandığına inansa da bu yanlıştır.

Kabızlığın çözümü lifli beslenmektir.
Diyetinizde yeterli lif olmaması sık sık kabızlığa yol açar. Bunu önlemek için günde en az 20 gram lifli gıda tüketmeye çalışın. Meyve ve sebze yiyin. Ekmek, makarna ve beyaz pirinç yerine tam tahıllı ürünleri tercih edin. Gaz ve şişkinlik problemi yaşamamak için lif alımınızı yavaş yavaş artırın. Bir günde her zaman içtiğinizden en az 2-4 bardak daha fazla su için. Düzenli lif alımının sonucunu aynı gün beklemeyin; birkaç gün sonra iyileşme görmeye başlayacaksınız. Diyetinizde lifli gıdalara yer vermeniz kabızlığın azalmasına yardımcı olsa da kronik kabızlık; Parkinson, inme, az çalışan tiroid bezi, şeker hastalığı ya da kullandığınız ilaçların yan etkisi sonucu oluşabilir. Kabızlığınız iki haftadan fazla sürdüyse, dışkınızda kan ve açıklanamayan kilo kaybı ile şiddetli karın ağrınız varsa mutlaka hekiminize başvurun.

Süt kabızlığa neden olabilir!
Eğer laktoz intoleransınız varsa süt kabızlığa neden olabilir. Çocuklar üzerinde yapılan bir araştırmada çocuklarda görülen kabızlığın nedenlerinden birinin de laktoz intoleransı olduğu ortaya çıkmıştır. Laktoz intoleransınız varsa her gün en azından bir bardak süt içebilirsiniz.

Sakız yutmak kabızlığa neden olabilir!
Çok nadir de olsa özellikle küçük çocuklarda sakız yutmak kabızlığa neden olabilir. Kısa süre içerisinde çok fazla ya da büyük miktarlarda yutulan sakız sindirilemediğinde özellikle sindirim sistemi üzerinde bloke eden bir kitle oluşturarak kabızlığa neden olabilir. Ama bu durum çoğu zaman geçerli değildir. Yani arada bir sakız yutmanın zararı yoktur.

Tatil kabızlığa neden olabilir.
Seyahatler özellikle de uzun uçuşlar günlük diyetinizde değişikliklere yol açabildiği için kabızlığa da neden olabilir. Bu yüzden mümkün olduğunca sıvı ağırlıklı beslenin, alkol tüketiminizi sınırlayın ve daha çok sebze-meyve tüketin.

Depresyon kabızlık nedeni mi?
Depresyon kabızlığınızı tetikleyebilir ya da daha kötü hale getirebilir. Meditasyon, yoga, spor gibi tekniklerle stresinizi azaltmayı deneyin. Karın bölgenize yapacağınız masajla bağırsağınızı destekleyen kaslarınızı gevşeterek bağırsak hareketlerinizi hızlandırabilirsiniz.

Kabızlığın nedenlerinden biri de ilaçlardır.
Ağrı, depresyon, yüksek tansiyon ve Parkinson hastalığı için kullanılan bazı ilaçlar kabızlığa neden olabilir. Aynı şekilde çok fazla kalsiyum ve demir de kabızlık yapabilir.

Kuru erik tüketin!
Bu küçük, kuru meyve kabızlık için "doğanın çaresi" olarak büyük bir ün kazanmıştır. Çözünmüş liflerden zengin olan kuru erik doğal laksatifler ile yüklüdür ve kolesterolün düşürülmesine de yardımcı olur.

Su içmek kabızlığı azaltır.
Bol su içmek dışkıyı yumuşatarak kabızlığın azaltmasının yanı sıra dehidratasyonu da engeller. Ancak sıvı tüketiyorum diyerek gereğinden fazla kahve ve çay tüketmeniz kabızlığınızı tetikleyebilir.

Düzenli egzersiz kabızlığı engeller.
Fiziksel aktivite azlığı kabızlığı tetikleyen unsurlardan biridir. Egzersiz, bağırsak hareketlerinin düzenli olmasına yardımcı olur ve stresi azaltır. Gıdaları sindirmek için vücudunuza zaman verin ve yemek yedikten en az bir saat sonra egzersiz yapın.

Kahve kabızlığı geçirir.
Aksine kahve idrar söktürücü olduğu için dışkı içerisindeki sıvıyı çeker ve dışkı katılaştığı için kabızlığa zemin hazırlar. Eğer kabız olduysanız kahve, çay, kola ve alkol tüketmeyin.

Lavman kabızlığı giderir.
Lavman geçici olarak sizi rahatlatsa da kabızlığı önlemek için etkili bir yöntem değildir. Düzenli olarak yapılan lavman yaşlılarda kabızlığa neden olabilir.

Laktasifler ve dışkı yumuşatıcılar bağırsağı hemen çalıştırır.
Kullandığınız laktasif ve dışkı yumuşatıcı türüne göre bağırsak hareketi üretmeniz birkaç dakika ile birkaç gün arasında değişebilir. Çoğu laksatifler, kısa süreli kullanım içindir. Uzun süreli laktasif kullanımı diğer sindirim sorunlarına yol açabilir.

Hint yağı kabızlığın çözümlerinden biridir!
Güçlü bir müshil olan hint yağı diğer laksatifler gibi, uzun süreli kullanılmamalıdır. Laksatifler, besin ve bazı ilaçları emmek için vücudun yeteneğine zarar verebilir. Hint yağı; bağırsak, kaslar, sinirler ve dokulara gereksiz yere zarar verebilir. Bu nedenle hekiminizin önerisi olmadan kesinlikle kullanılmamalıdır.

Kabızlık sadece yaşlılarda görülür.
Kötü beslenme, gençlere göre daha fazla ilaç kullanımı ve yeterli fiziksel aktivitede bulunmamaları nedeniyle yaşlı insanların kabız olma ihtimali gençlere göre daha yüksektir. Ancak kabızlık hemen hemen her yaş grubunda özellikle de doğum veya cerrahi operasyonlar sonrasında görülen bir sağlık problemidir.

Kabızlıkta kanama görülmesi normaldir.
Dışkılama sırasında görülen kan her zaman ciddi bir hastalığın habercisi olmayabilir ama mutlaka hekiminize danışmanız gereken bir durumdur. Parlak kırmızı kan genellikle anal bölge problemleri söz konusu olduğunda görülür. Bordo veya siyah kan pıhtıları veya katran rengi kanama genellikle üst gastrointestinal sistemde bir problem olduğunun göstergesi olabilir.

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır