Nesnel bilgi nedir

Nesnel Bilgi Nedir

nesnel bilgi nedir

kaynağı değiştir]

Nesnel bilgi

Bilginin nesnel olarak varolabildiği düşüncesinden ileri gelen kavramlaştırma. Felsefe tarihi içerisinde her farklı felsefe okulu ya da eğilimi, bu düşünceyi bir şekilde ele almış, ve genelde de kendi felsefi konumunu bu bilginin olanaklılık zemini olarak ileri sürmüştür. Buna göre, nesnel bilgi, öteki nesnel-olmayan bilgilerden ayrı olarak, her tür öznellikten, yani özneye ait her tür yargı ve hükümden ayrılmış, arındırılmış, nesnelliğin ya da başka bir deyişle gerçekliğin saf bir bilgisi olarak ortaya konulmuş bir bilgidir. Pozitivizm ve ampirizm okullarında bu yaklaşım en katı haliyle görülür.

Bunun olabilirliğini sorgulayan başka eğilimler de vardır. Bunlardan belli başlıları, Şüphecilik olarak adalandırılan okullara aittir. Başka bir yönde ise, nesnel bilginin olanağını, bilginin nesnel gerçekliğin kendisine birebir tekabüliyetinde değil de baksa bir şekilde açıklayan eğilim vardır. Bunlara göre genel olarak nesnel bilgi, belli bir kuramsal çerçevede, o çerçeveye uygun olarak üretilmiş ya da belirlenmiş, yani zaten bir kuram tarafından önceden belirlenmiş olan nesnenin bilgisi olarak ortaya konulmaktadır. Bu iki eğilim aynı kavramları, nesnel bilgi kavramını sahiplenmekle birlikte kuramsal olarak uzlaşamaz iki ayrı konumda durmaktadırlar.

İlk yaklaşım, nesnel bilginin bir özne tarafından (ama öznenin öznelliginden tamamen sıyrıldığı bir durumda) ürettilen bir bilgi olarak kabul varolduğunu ileri sürer.Özne-nesne ilişkisinde böyle kesin bir anın olabilirligi kabul edilir burada. İkinci yaklaşım da ise bu tutum ontolojik bir yaklaşım olarak reddedilir, gerçek nesneler daha baştan bu sebeple konu dışında bırakılır ve meseleye tümüyle epistemoloji içinden bakılır; bu tutumda da özne tümüyle dışta bırakılır yine, ancak önemli bir ayrım vardır, burada nesne olarak nesneye atıf yapılmaz, nesnel bilginin nesnelliği kuramsal yapının nesnellliğinden ileri gelir.

Sonuçta her iki eğilim de öznelliği bir sekilde dışta bırakmaya çalıştığı görülüwebgrid.co.uk olabilirliği sürekli bir tartışma konusudur kuramsal alanda. Nasıl olup da, her tür değer yargısından, öznel bakıştan, taraflılıktan bağımsız kalabilmiş bir bilgi olabilmektedir, epistemolojik düzlemde bu tamamen tartışmalı bir konumdur. Bugün, bilinç'in varsayıldığı anlamda askıya alınmasının mümkün olmadığı, çünkü bilinç denilen şeyin cok daha önceden zaten bilinç-dışı kaynaklarca belirlendiği, tarafsız ya da öznel bakışın etkilerinden bağımsız bir bilgi olanağı bulunmadığı bilgisiyle tartışmalar yürütüwebgrid.co.uk göre yukarıda özetlenen iki eğilimden, ontoloji-epistemoloji ayrımını yapan eğilimin avantajli durumda olduğu çıkarsanabilir. Ancak bu eğilimin kendisi de, belli bir kuramın nasıl olup da diğerlerinden ayrı olmak anlamında nesnel bilgiyi üretebildiğini açıklamak sorunuyla karşı karşıyadır.

Pozitivizmin üzerinden bir yüzyıl geçmiş ve tarafsız, yorum-dışı bir bilginin asla (hiç) olmadığı kuramsal olarak uzun zamandır ortaya konulmuş durumdadır. Kuramsal düzlemde nesnel bilgiyi ortaya koyma girişimleri bu koşullar altında devam etmektedir.

Ayrıca bakınız[değiştir webgrid.co.uk &#;

Ortaöğretim 23 Temmuz

Alan Bilgisi Son Güncellenme:


Felsefede öznelcilik (subjektivizm) ve nesnelcilik (objektivizm) olmak üzere iki karşıt akım vardır. Nesnelcilere göre dünyadaki bazı gerçeklikler herkes için aynıdır. Öznelciler ise hem nesnelerin hem de birtakım gerçeklerin kişiden kişiye göre farklı yorumlanabileceğini iddia eder.

Öznel ve Nesnel Nedir?

Fransızca kökenli bir sözcük olan objektif kelimesinin Türkçesi nesneldir. Osmanlıcada bu iki kelimenin yerine afaki sözcüğü kullanılmıştır. Tüm bilimsel araştırmalar ve buluşlar nesneldir. Aynı zamanda matematik, kimya, fizik gibi bilim alanlarında yapılan çalışmaların tamamı da objektif olmak zorundadır.

Dilimize Fransızcadan geçmiş olan subjektive kelimesinin Türkçe karşılığı ise özneldir. Osmanlı döneminde kişiden kişiye göre değişen ve yoruma açık tüm ifadeler enfüsi olarak tanımlanmıştır. Aynı zamanda enfüsi içsel, afaki ise dışsal anlamına gelir.

Roman ve öykü gibi kurgusal metinler ile makale ve deneme gibi düşünce yazılarının tamamı yoruma açık olduğu için öznel olarak değerlendirilir.

Öznel ve Nesnel İfade Örnekleri Nelerdir?

Öznel ifadelerde ''bence, bana kalırsa, bana soracak olursanız'' gibi kalop ifadeler sıklıkla kullanılır.

Öznel ifade örnekleri:

1- Bence yarın yağmur yağacağı için piknik planımız iptal olacak.
2- Bana kalırsa Ömer ile bir daha asla görüşme.
3- İnsanlar birbirini anlamak yerine yargılamaya çalışıyor.

Nesnel ifade örnekleri:

1- Marie Curie, 7 Kasım tarihinde Polonya'da doğdu.
2- Maddenin en küçük birimine atom denir.

Nesnel(Objektif) Nedir? Nesnel(Objektif) Hakkında Kısaca Bilgi

Nesnel(Objektif) Terimi Hakkında Bilgiler

Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimi Olarak Nesnel(Objektif):

1- Nesne ile uyum sağlayan,nesneye uygun webgrid.co.uk kendi şahsi görüşünün etkisinde olmayan-tarafsız.

2- Nesneye ilişkin olan. Nesneyle uyuşan, nesneyle uyum içinde olan; bireyin kişisel görüşünden bağımsız, öznel değerlendirmelerin dışın- da, yansız olan.

 

Benzer Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimleri

İki Değerli Mantık: Doğru ve yanlış değerlerinden başka doğruluk değerine yer vermeyen mantık sistemi.

Faiz: Üretim sürecine parasal (yada değişim değeri olan herhangi bir değer) desteğini yatıran sermayenin, üretim sürecinden elde ettiği gelir.

Efendi Ahlakı: Nietzsche'nin egemen, özgür, güçlü insana özgü olan ve yaşamla dolup taşma, hoşgörü, kendine güven, gurur, yüreksiz ve dar kafalı olan her şeyi küçük görme, acımama, aldırışsızlık gibi özellikler taşıyan yaşama tutumuna verdiği ad. Karşıtı bk. köle ahlakı.

Gelişim Psikolojisi: Gelişim psikolojisi, yaşa bağlı davranış değişikliklerini inceler. Çocukken büyük bir dikkatle ve keyifle izlenen çizgi filmler büyüyünce ilgi çekici olmaktan çıkabilir. Gelişim psikolojisi çocuk psikolojisi ve yetişkin psikolojisi olmak üzere ikiye ayrılır.

Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

Online Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimleri Sözlüğü

nest...

gelişim planı örnekleri 2022 doğum borçlanmasi ne kadar uzaktaki birini kendine aşık etme duası 2021 hac son dakika allahümme salli allahümme barik duası caycuma hava durumu elle kuyu açma burgusu dinimizde sünnet düğünü nasil olmali başak ikizler aşk uyumu yht öğrenci bilet fiyatları antalya inşaat mühendisliği puanları malta adası haritada nerede