emziren annenin memesi neden yumuşar / Doğum Sonrası Meme Problemleri | Defne Erkara

Emziren Annenin Memesi Neden Yumuşar

emziren annenin memesi neden yumuşar

Gebeliğin ilk süreçlerinden itibaren hormon sistemi kadın fizyolojisini etkilemeye başlar. Bu etki süt salgılarına yönelik başlar. Süt salgısı sistemi gebeliğin her ilerleyen döneminde yavaşta olsa artış gösterir.

Doğum ile maksimum kapasiteye yaklaşan salgı sistemi süt haznesini ve ardından süt kanalları yolundan ilerleyerek meme başına varır. Tüm bu etkiler bir araya gelince de kadın göğsü en az %50 en fazla % oranında hacim kazanır.

Cilt dokusunun da genişlemesini sağlayan bu faktörler kadınlar arasında emzirme dönemi yaklaştıkça memede yalancı sarkma olarak adlandırılan bu konuyu araştırmaya başlarlar.

Ancak memenin yumuşaması ve cilt dokusunun genişlemesi emzirme sürecinin ardından yavaşça eski haline gelmektedir.

Bu ve bunun gibi nedenlerden dolayı Emzirme Sonrası Göğüs Eski Haline Nasıl Getirilir konusu hasıl olur. Çünkü pek çok kadınının göğsü emzirme bitiminden sonra % olarak nitelendirebileceğimiz oranlarda eski haline dönememektedir.

Bazı kadınların ise tam olarak olmasa da eski haline yakın bir estetik görüntüye ulaştığı gözlemlenmektedir. 

Soru cevap şeklinde ilerleyeceğimiz yazımızda; emzirme sonrası sarkma nasıl geçer, emzirmek memeyi sarkıtır mı, emzirme sonrası emzirmeyi kestikten sonra durum, emziren annenin göğsünün küçülmesi gibi en çok sorulan soruların kesin cevaplarını ileteceğiz. 

Emzirme Sonrası Meme Sarkması

Halkımız arasında en yaygın olan soru memede yalancı sarkma ve emzirmek memeyi sarkıtır mı? Öncelikle şunu dile getirmeliyiz ki emzirme sonrası meme sarkması memede yalancı sarkma konusunu çok yaygın olarak aşmaktadır.

Memede yalancı sarkma emzirme sürecinin bitiminden sonra memenin tamamen eski haline gelebileceği düşüncesidir. Maalesef bu düşünce yanlıştır. Memede yalancı sarkma gerçekleşse bile % eski görüntüye ulaşma imkanını yakalayamaz.

Meme Sarkması – Meme Dikleştirme Yöntemi ile Giderilebilir

Yoğun derecede sarkma yaşanıyor ise memelerin gebelik sürecinden önceki seviyede güzel bir görüntüye ya da daha da iyi bir görüntüye ulaştırılmasını sağlayan meme dikleştirme teknikleri devreye alınabilir. Bu teknik genelde meme protezi yerleştirilerek sağlanabilmektedir.

Eğer göğüslerinizi normalinden daha da fazla büyükleştirmek istiyorsanız meme dikleştirme yerine meme implantı seçeneğine yönelmelisiniz.

Orta şiddetli yaşanan meme sarkma problemleri ise Lolipop adı verilen bir teknikle gerçekleştirilmektedir. Bu teknikte göğüs altına küçük bir kesi yapılarak gerçekleştirilir.

İlk kesinin ardından meme kıvrımları takip edilerek yatak birkaç minik kesi daha atılır. Yöntem uygulanan hastalar 7 gün sonunda normal hayatına tamamen dönebilmektedir. 

Göğüs Derisinde Buruşmalar Yaşanması

Meme küçülme nedenleri arasında en yaygın rastlanılan durum olup memenin yumuşaması kaynaklıdır. Pek çok kadında rastlanılmaktadır.

İlk doğumunda ve ilk emzirme sürecinin sonunda bu durum yaşanmamış olsa bile ikinci doğum ve ikinci emzirme sürecinden sonra bu durumu yaşayan bireyler de vardır.

Deride görülen buruşmaların çoğu emzirme bitiminden sonra en geç 1 yıl içerisinde kendiliğinden geçmektedir.

Ancak bu oran maalesef % değildir. Bu durumla karşılaşan bayanlara ise meme büyütme ameliyatları ya da yağ enjeksiyonu ile toparlama adımları gerçekleştirilmektedir.

En basit – en hızlı ve en etkili yöntemlerden biri olan yağ enjeksiyonu ile meme toparlama operasyonu karın bölgesinden alınan sağlıklı yağlarla gerçekleştirilmektedir. Bu işlem aynı zamanda meme dikleştirme, toparlama, büyütmeye de destek olabilmektedir. 

Emzirme Sonrası Meme Ucunda Küçülme ya da Renk Açılması 

Çok sık görülmese de bazı kadınlarda gebelik – emzirme süreçlerinden itibaren meme ucunda küçülmeler ya da beyazlaşmalar görülmektedir.

Süt dolumu ve bebeğin emme reflekslerinin neticelerinden biridir. Pek çok annede rastlanılmaktadır ancak bir o kadar çok sayıda kadında eski haline kolayca dönmektedir. Nadiren bazı annelerde renk değişimleri ya da küçülmeler olabilmektedir.

Bu durum karşısında meme ucu ameliyatı yapılarak endişelerin tamamının giderilmesi sağlanmaktadır. Bu müdahale göğüs ucunda yer alan Areola esnemesinden kaynaklanmaktadır. Hızlı bir müdahale ile operasyon yapılır ve hasta birkaç gün içerisinde sosyal yaşamına dönebilir.

Emzirme Sonrası Göğüs Eski Haline Nasıl Getirilir? Konusunu sonlandırırken şu notu da belirtmek isteriz; bu yazıda anılan tüm operasyonları tek olarak yaptırabileceğiniz gibi birden fazla operasyonu da aynı anda yatırabilmeniz mümkündür.

Genel sağlık koşulları, yaşınız, kilonuz, ilaç kullanımlarınız gibi tetkiklerin ardından estetik operasyonlarını sekteye uğrayabilecek hastalıklarınız olmadığı sürece anılan tüm estetik işlemleri yapabilirsiniz.

/tarafından Doç. Dr. Tayfun Türkaslan

"G&#;ğ&#;s deformeleri en &#;ok doğum sonrası g&#;r&#;l&#;yor"

Plastik, Estetik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Dr. Ahmet Sönmez, kadınlarda göğüs deformasyonu hakkında bilgi verdi. Kadınlar için göğüslerin en çok deforme olduğu dönemin hamilelik ve sonrasında gelen emzirme dönemi olduğunu dile getiren Dr. Ahmet Sönmez, bu dönemde ortaya çıkan deformasyonların birkaç ana nedeni olduğunu ifade etti.

Genetik olarak derinin kalitesinin göğüslerde deformasyonu belirleyen en önemli etken olduğundan bahseden Dr. Ahmet Sönmez, bununla beraber, kaç yaşında hamile kalındığının, hamilelikte kaç kilo alındığının, ne kadar süreyle emzirildiğinin de önemli faktörler arasında olduğunu vurguladı.

Hamilelik ve emzirme sonrası göğüslerde görülen en sık deformiteler nelerdir ve nasıl düzeltilir?

Hamilelik döneminin sonuna doğru özellikle vücudun kilosu arttıkça ve sonra da süt salgısı arttıkça göğüslerde aşırı büyümenin olabileceğini anlatan Dr. Ahmet Sönmez, bu durumun göğüslerin üzerindeki derinin de gerginleşmesine neden olabildiğini, buna adapte olmaya çalışan deride çatlakların oluşabileceğini belirtti.

İlk zamanlarda bu çatlakların göze batmasa da sütün kesilmesi ve göğüslerin hacim kaybetmesiyle birlikte daha belirgin bir hal kazanabildiğine dikkat çeken Dr. Ahmet Sönmez, bu çatlakların sebebinin derinin esneme kapasitesinin üzerinde gerilmesi ve elastik liflerin deyim yerindeyse yırtılması olduğunu ifade etti.

Bu denli gerilen derinin doğum ve emzirme dönemi sonunda eski gergin kıvamına dönemediğini vurgulayan Dr. Ahmet Sönmez, ‘’Halbuki meme dokusu artık süt kesildiği için eski hacmine dönmüştür. Hatta bazen eski hacminin de altına düşmüş olabilir. Bu durum derinin fazla kalmasına yani sarkmasına sebep olur. Hamilelik sonrası göğüslerde en sık karşılaşılan problemlerden birisi de bu sarkıklık problemidir. Hastalar bu durumu ”mememin içi boşaldı” diyerek tarif ederler. Derinin gerginleştiği, göğüslerin büyüdüğü dönemde meme başı etrafındaki kahverenkli bizim areola dediğimiz alan da genişler. Doğum sonrası burası da eski şekline dönemez ve büyük kalır. Bu da estetik olarak kadınların istemediği bir görüntüdür’’ şeklinde açıklama yaparak tüm bu sorunların meme dikleştirme ameliyatı ile tedavi edilebildiğini söyledi.

“Hastalar, hamilelik öncesindeki göğüs görüntülerine tekrar kavuşabilir”

İhtiyacı olan hastalarda silikon protezlerden de destek alarak göğüs hacminin büyütülebileceğinden bahseden Dr. Ahmet Sönmez, böylece hem şekil olarak daha diri bir göğüs dokusu elde edildiğini, hem de hacim olarak daha dolgun bir görüntü oluşturulabildiğini sözlerine ekledi.

‘’Emzirme dönemi sonrası kadınları en çok rahatsız eden görüntülerden bir tanesinin de göğüslerin birbirinden farklı olmasıdır’’ diyen Dr. Ahmet Sönmez, emzirme döneminde genelde bir memeden daha fazla süt geldiğini veya annenin emzirmek için her iki memeyi de aynı oranda kullanamadığını belirtti. Bu farklılıkların bir göğüsün daha fazla deforme olmasına neden olabildiğini, her ne kadar hiçbir kadının memelerinin tam simetrik değilse de hamilelik ve emzirme sürecinin asimetriyi daha belirgin hale getirebildiğini açıklayan Dr. Ahmet Sönmez, ‘’ Göğüs dikleştirme ameliyatlarında bu asimetrileri giderecek şekilde planlama yapılır. Bir memeden belki biraz doku çıkararak, belki bir göğüsün derisini daha fazla gerdirerek mümkün olduğunca simetriye elde etmeye çalışmak mümkündür’’ dedi ve sözlerini noktaladı.

Tıkalı meme ve çözüm önerileri

Emziren annelerin en az bir kez karşılaşabilecekleri sorunlardan biridir, süt kanallarının tıkanması. Acı verici ve rahatsız edici bir durumdur. Tıkalı süt kanalları meme uçlarında ani bir ağrı hissine neden olabilir. Fakat süt kanalları ilk etapta nasıl tıkanır?

Tıkalı Süt Kanalları Nedir?

Tıkanmış veya tıkalı bir süt kanalı, sütün memeden yeterince boşalmaması nedeniyle süt kanallarının iltihaplandığı bir durumdur . Süt kanalları meme boyunca küçük kanallardır ve areolanın altındaki meme başı etrafındaki karanlık alandır. Süt lobüllerinde üretilen süt, laktifeer kanallar olarak da adlandırılan kanallardan, bebeğin beslendiği yerden meme başlığına doğru hareket eder . Süt meme başından uygun şekilde boşalmazsa, kanallar iltihaplanır ve şişmiş olarak tıkanmış süt kanallarına yol açar.

Kanallarda sütün tutulması çeşitli nedenlerden dolayı olabilir.

Tıkalı Süt Kanallarının Sebepleri Nelerdir?

Aşağıdaki faktörlerden bir veya daha fazlası nedeniyle tıkanmış süt kanalları oluşabilir .

1. Bebeğinizi aniden sütten kesmek: Bebeğinizin yaşına ve ne sıklıkta beslendiğinize bağlı olarak bebeğinizi günler veya haftalar boyunca kademeli olarak sütten kesmelisiniz. Ani sütten kesim memede süt birikmesine neden olarak tıkalı süt kanallarının şansını artırabilir.

2. Besleme programındaki değişiklik: Besleme programındaki sert değişiklikler tıkalı kanallara da yol açabilir. Bu nedenle, bebeği günde beş kez emziriyorsanız ve aniden günde iki beslemeye düşürdüyseniz, göğüsleriniz yeterince boşalmaz. Potansiyel meme büyümesine ek olarak, iki emzirme seansı arasındaki sürenin çok uzun olması tıkalı süt kanalları riskini de artırabilir.

3. Bir göğsün tercih edilmesi: Bebeği beslemek için her zaman diğer göğsünü boşaltın. Bir göğsün her zaman tercih edilmesi, herhangi bir nedenle, diğerinde tıkalı bir süt kanalı riskini artırabilir.

4. Sıkı giysiler: Sıkı bir sutyen veya sıkı bir mayo , süt kanallarını kısıtlayan ve tıkanmaya daha yatkın hale gelebilecek memeye baskı yapabilir.

5. Memenin yaralanması: Bazen göğüse ağır bir darbe veya çarpma süt kanalına zarar verebilir ve tıkanmaya neden olabilir.

Sonraki tıkalı süt kanallarının belirti ve semptomları hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tıkalı Süt Kanallarının Belirtileri Nelerdir?

Tıkanmış süt kanallarını gösteren semptomlar şunlardır:

· Meme de donuk bir ağrı

· Göğüslerde veya muhtemelen areolada bir yumru . Meme ucundaki herhangi bir topak veya kabarcık genellikle bir kabarcık şeklindedir.

· Göğüs etrafında kızarıklık

· Emzirme sonrası ağrı azalırken bebek beslenirken hassasiyet ve ağrı

Belirtiler şiddetli olduğunda doktora gidin.

Doktora Ne Zaman Gitmeli:

Tıkanmış süt kanallarının belirtileri diğer meme ile ilişkili durumlarla örtüşür. Aşağıdaki belirtileri fark ederseniz derhal bir doktora gidin:

· Birkaç gün içinde yoğunlaşan ağrı

· Göğüs genişler veya çok zorlanır

· Göğüsleriniz kızarır veya mavimsi olur

· Göğüsler dokunulamayacak kadar sıcak hissediyor

· Berrak veya sarımsı bir sıvı meme ucundan sızmaktadır. Tıkanmış süt kanalları nadiren karmaşık bir durumdur ve evde hemen çözülebilir.

Tıkalı Süt Kanalları Nasıl Tedavi Edilir?

Tıkalı süt kanalları belirli ilaçlara ihtiyaç duymaz. Tıkalı süt kanalları için basit ev ilaçları semptomları hafifletmeye yardımcı olabilir .

1. Emzirme sıklığını artırın: Halen bebeğinizi emzirmiyorsanız, günde en az kez önemli olabilir.

2. Bebeğin pozisyonu : Bebeği, çeneleri yumruya dönük olacak şekilde yerleştirin. Eşzamanlı olarak, meme kompresyonunu kullanın veya bebek beslenirken doğrudan topak üzerine ılık kompres uygulayın.

3. Sıcak bir duş alın: Etkilenen göğsünüzü sıcak bir duşun altındayken masaj yapın veya etkilenen göğsünüzü ılık suya yaslayarak masaj yapın.

4. Sıcak bir kompres kullanın: Bir ılık suda ılık suda ıslatın ve yumruda birkaç dakika bekletin. Emzirmeden önce, kanalların içindeki süt tıkanmasını yumuşatmak için ılık kompres uygulayın.

5. Gerekirse ağrı kesici ilaç kullanın: Eğer memedeki ağrı ve acı çok sıkılırsa, doktora danışın ve emzirirken güvenli olan ilaçlardan alın .

6. Bol giysiler giyin: Göğüslerinize baskı yapmadan doğru bir şekilde oturan rahat bir sütyen seçin.

7. Yeterli dinlenin: Dinlenmek vücudunuzun hasarı daha hızlı onarmasına yardımcı olur, böylece tıkalı süt kanallarından hızlıca kurtulmanıza yardımcı olur.

8. Bol miktarda sıvı içeren besleyici yiyecekler alın: Kendinizi nemli ve beslenmiş halde tutmak, tıkalı süt kanalları nedeniyle enfeksiyon olasılığını azaltır.

Tıkalı Süt Kanallarının Komplikasyonları Nelerdir?

Kanalların bakteriyel istilası, tıkalı süt kanallarının sık görülen bir komplikasyonudur. Tıkalı süt kanalları enfekte olduğunda, mastitis denilen daha ağır bir duruma yol açabilir .Mastit semptomları benzersizdir ve memede yanma hissi, yoğun kızarıklık, yüksek ateş, vücut ağrıları ve titreme, meme ucundan akıntı ve genel bir uyuşukluk hissi içerir. Mastit acil tıbbi yardım gerektirir.

Tıkalı Süt Kanalları Ne Kadar Sürer?

Tıkalı süt kanalları, eğer uygun özen gösterilmişse, genellikle saat içinde iyileşir. Durum devam ederse, kurul onaylı bir laktasyon danışmanından yardım isteyin.

Tamamen önlemeye çalışarak durumun neden olduğu acı ve rahatsızlığı da önleyebilirsiniz.

Tıkalı Süt Kanalları Nasıl Önlenir?

Uygun yaşam tarzı seçenekleriyle tıkalı süt kanallarını önleyebilirsiniz.

· Bebeğinizi yavaşça emzirmeyi kesin: Bebeğinizi aniden sütten kesmeye başlarsanız, tıkalı süt kanallarının olasılığı daha yüksektir. Bunun yerine, yavaşça ve kademeli olarak emzirmeyi kesin, böylece vücut değişime alışır ve süt üretimini azaltır.

· Göğüsler dolunca süt ver : Birçok durumda bir süre anne sütü üretmeye devam edebilirsiniz. Sütün yine de memede kalmaması için gerekirse sağmalısınız. Sütünüz azalınca, dondurduğunuz sütü çıkarmak ve bebeğinize vermek en iyi seçim olabilir;

· Dar sütyenlerden ve giysilerden kaçının: Bol ve rahat kıyafetler giymek kanalların sıkışmasını ve böylece tıkanmasını önler.

· Her iki göğsünden de besleme: Mümkünse her beslemede her iki göğsü de verin. Bebek bu beslemede sunulan son göğsü bitiremezse, bir sonraki beslemenin başlangıcında göğsünü tekrar vermeyi unutmayın. .

· Ne zaman bir ağrı hissederseniz, göğüslerinize masaj yapın: Emzirirken, göğüs ağrıları oldukça yaygındır. Göğüslere masaj yapın ve kanalları rahatlatmak ve tıkanmayı azaltmak için sıcak kompres kullanın.

Emzirme zorluklar doğurabilir, ancak aynı zamanda büyüyen bir bebeği beslemenin en iyi yoludur. Bazı basit önleyici adımlara uymak, bebeği zorlamadan emzirmenizi sağlar.

Esra Ertuğrul

monash.pw

@bebeimgeliyor

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır