gömlekten leke çıkarma / Leke Çıkarma Tüyosu: Beyazlardaki Lekeler Nasıl Çıkar? - Trendyol Blog

Gömlekten Leke Çıkarma

gömlekten leke çıkarma

Zarafeti ve şıklığıyla beyazın modası asla geçmiyor. Bazen tek başına göz kamaştıran kombinler oluştururken, bazen de siyah tonlarıyla kusursuz kontrastlar yaratıyor. Bununla birlikte her mevsime ve atmosfere uyum sağlayan bu klasik rengin lekeleri gizleme konusunda büyük bir dezavantajı var. Ayrıca zamanla sararıp solan beyaz kıyafetler uygun bakım yapılmadığında grinin elli tonuna kadar gidebiliyor. Neyse ki beyaz giysilerdeki leke sorunlarının tümü için birçok çözüm yöntemi bulunuyor. Beyazlarda leke çıkarma yöntemleri ve dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilinmesi tüm püf noktalar için okumaya devam edin.

beyaz gömlekte kahve lekesi

Beyaz Kıyafetlerdeki Lekeler Nasıl Çıkar?

En sevdiğiniz beyazlara küçücük bir leke bulaşınca içinizi bir telaş kaplıyorsa, hiç endişelenmeyin. Bu hassas renk lekelere karşı savunmasız olsa da etkili temizlik için sayısız yöntem var. 

Beyazlarda leke nasıl çıkar diye merak edenlerin ihtiyacı olan malzemeler:

  • Su: Lekeler yağlı ve kuru değilse soğuk su beyazlarda leke çıkarıcı olarak uygulanan en temel yöntem olarak biliniyor. Henüz kurumamış kan, ter, diş macunu ve yağsız yiyecek lekelerini beyaz giysilerinizden arındırmak için soğuk suyun altına tutabilir ya da çamaşır makinesinin durulama programında yıkayabilirsiniz. 
  • Çamaşır deterjanı:Çamaşır yıkama deterjanları yalnızca makinelerde kullanılmıyor. Beyazlarda çimen, reçel ve ketçap gibi çeşitli günlük lekeleri çıkarmak için az miktarda çamaşır deterjanını doğrudan uygulayabilirsiniz. Soğuk su ile durulamadan önce beş dakika kadar bekletmelisiniz.
  • Leke çıkarıcı: Deterjanların yanı sıra beyazlarda çıkmayan lekeler için özel olarak geliştirilen çok sayıda kimyasal formül bulunuyor. Sprey, sıvı veya toz formlarına sahip leke çıkarıcı ürünleri kullanmadan önce uygulama talimatlarını dikkatle okumalı ve beyazlar için üretildiğinden emin olmalısınız.
  • Amonyak: Suyla birleşince bazik özellik kazanan amonyak solüsyonu beyazlarda yağ, gres ve çıkmayan kir lekelerini temizlemek için en etkili formüllerin başında geliyor. Ağartıcı çamaşır suyuna benzer şekilde kullanılan amonyak bileşiği çamaşır makinesine eklenerek, terebentinle karıştırılarak ya da doğrudan uygulama için süngere batırılarak kullanılıyor. Kan, idrar ve ter gibi vücut sıvılarını temizlemekte oldukça iyi performans gösteren bu maddeyi kullanırken eldiven taktığınızdan emin olmalısınız.
karbonat leke çıkarıcı
  • Karbonat:Banyo temizliği uygulamalarında popüler bir madde olan karbonat, beyazlarda leke çıkarma için de kullanılıyor. Bir yemek kaşığı karbonatı suyla karıştırarak macun kıvamına getirin ve lekelerin üzerine bölgesel şekilde uygulayın. Alternatif olarak peroksit ve beyaz sirke ile de karıştırabilirsiniz. Nokta temizliğinin yanı sıra karbonatı çamaşır makinesine ekleyebilir ya da kirlenmiş beyazları karbonatlı suda bir gece boyunca bekletebilirsiniz.
  • Kendin yap temizlik sıvıları: Beyaz elbiseden leke çıkarma işlemi için ev yapımı kendin yap formülünüzü oluşturabilirsiniz. Normal bir bulaşık deterjanı ve hidrojen peroksit maddesini eşit ölçülerde karıştırarak sprey şişesine doldurun. Hazırladığınız karışımı durulama öncesi inatçı lekelerin üzerine püskürterek kullanabilirsiniz. Özellikle kırmızı şarap lekelerini yok etmek için önerilen bu karışımın limon yağıyla güzel kokmasını sağlayabilirsiniz.
beyaz sirke leke çıkarıcı
  • Beyaz sirke: Sararmış ve solmuş beyazları yeniden canlandırmak istiyorsanız, etkili bir çözüm olan beyaz sirkeyi birçok şekilde kullanabilirsiniz. Beyazlarda ter lekesi çıkarma görevini hakkıyla yerine getiren bu asidik maddeyi suyla karıştırıp kıyafetlerinizi bir süre içinde bekletebilir, ardından makinede yıkayabilirsiniz. Ayrıca beyaz sirke karbonatla karıştırılarak da beyazlarda leke çıkarmak için kullanılıyor.
  • Tuz: Tuzun emici fonksiyonu özellikle beyazlarda şarap lekesi çıkarma konusunda önemli bir görev üstleniyor. Taze kan ve şarap lekelerini sökmek için soğuk suyu tuzla karıştırarak beyazları yaklaşık 4 saat kadar içinde bekletin ve çamaşır makinesinde sıcak programda yıkayın.
  • Limon: Ev uygulamalarında asidik bir aşındırıcı olarak kullanılan limon, beyaz kıyafetlerin koltuk altı bölümündeki ter lekelerini gidermeye yardımcı oluyor. Tuzla karıştırıldığında pas lekelerini çıkarmak için de kullanılan limon suyunu standart yıkamada çamaşır makinesine ekleyebilir; eşit miktarda suyla karıştırarak doğrudan leke üzerine de uygulayabilirsiniz.
çamaşır suyu leke çıkarma

Beyaz Kıyafetlerden Leke Çıkarmak için En Etkili Çözüm: Çamaşır Suyu

Çamaşır beyazlatmada yaygın bir ürün olan ağartıcı maddeler giysileri eskisinden daha beyaz yapmaya yardımcı oluyor. Bununla birlikte birbirinden farklı ağartıcı türleri olduğu için yanlış kullanıldıklarında kumaşlara zarar verme olasılığı artıyor. Peki, çamaşır suyu ile beyazlarda leke nasıl çıkar?

  • Çamaşır suyu ile beyazlardan leke çıkarma uygulamasına geçerken doğru ürünü kullandığınızdan emin olmalısınız. Çamaşır suyu ürünleri klorlu ve oksijenli olmak üzere iki türden oluşuyor. Klor bazlı çamaşır suyu çeşitleri daha çok ev temizliğinde mikropları öldürmek için kullanılırken, oksijen bazlı ağartıcılar kumaş dokusu için daha güvenli bir kullanım sunuyor. 
  • Ağartıcının kumaşa zarar verip vermeyeceğini anlamak için küçük bir kumaş parçasında deneme yaparak sonuçlarına göre hareket edebilirsiniz.
  • Beyaz tişört leke çıkarma işlemine başlarken ağartıcıya batırılmış pamuklu çubuğu lekenin arka tarafına uygulayarak çözülmesini sağlayabilirsiniz. Ardından her zamanki rutin yıkama işleminizi gerçekleştirin. Çamaşır suyuyla leke temizlerken eldiven kullanmayı unutmamalısınız.
  • Beyazları daha da beyazlatmak, hafif lekeleri ve solmaları gidermek için normal yıkama programına çamaşır suyu eklemeyi de düşünebilirsiniz. Ne kadar kullanmanız gerektiğini bilmiyorsanız, ağartıcı ambalajının üzerinde  yer alan üretici talimatlarına göz atabilirsiniz.
  • Sararmış beyaz çamaşırları eski güzelliğine kavuşturmak için oksijen bazlı ağartıcıyı soğuk suyla karıştırdıktan sonra çamaşırlarınızı saat boyunca içinde bekletin ve çamaşır makinesinde yıkayın.
beyazlarda leke çıkarma

Beyazlarda Leke Çıkarma İşlemi Sırasında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Beyazlardan leke çıkarmak kolay gibi görünse de bazı kurallara dikkat edilmediği takdirde istenmeyen sonuçlar kaçınılmaz oluyor. Bu nedenle özellikle beyaz deriden leke çıkarma işlemi sırasında aşağıdaki kuralları göz önünde bulundurmalısınız.

  • Sararmış ter lekeleri üzerinde asla klorlu ağartıcı kullanmayın, bu uygulama lekeleri daha da kötü hale getirebilir.
  • Lekeyi bezle ovarken asla koyu renkli malzeme kullanmayın. Aksi takdirde renklerin bir bölümünü beyazlarınıza aktarabilirsiniz.
  • Beyazlarda yağ bazlı lekeler varken asla su kullanmamalısınız, çünkü yağla birleşen su lekenin kumaşa yerleşmesine neden oluyor. Bunun yerine taze yağ lekesini emmesi için kağıt havlu kullanabilirsiniz. 
  • Isı etkisi lekeyi kumaşla bütünleştirdiğinden kirli beyazları ütülemekten ve makinede kurulamaktan kaçının.
  • Zehirli dumanlara neden olduğu için amonyak ve ağartıcıyı asla karıştırmayın.
  • Lekenin neden kaynaklandığını bilmiyorsanız, sıcak su kullanımından kaçınmalısınız. Örneğin, beyazlarınızda protein bazlı lekeler varsa sıcaklık nedeniyle daha da kötüleşebilir.
beyazları daha beyaz yapmak

Beyazları Daha Beyaz Yapmak İçin 6 Altın Kural

Söz konusu leke çıkarmaya gelince uygulanacak birçok yöntem var; ancak işler bu noktaya gelmeden önce yapılması gerekenler daha önemli. 

İşte beyazları daha da beyazlatmak için dikkat edilmesi gerekenler:

  1. Tüm kıyafetleri bir arada yıkamak işinize gelebilir, fakat beyazları renkli giysilerle birlikte yıkamak bir süre sonra matlaşma problemine neden oluyor. Bu sebeple beyazları her zaman ayrı yıkamalısınız.
  2. Beyaz kıyafetlerde renk akma sorunu olmadığı için özellikle tişört ve atlet gibi pamuklu giysileri daha yüksek sıcaklıklarda yıkayabilirsiniz.
  3. Beyaz giysileriniz lekelendiğinde kurumalarını beklemek yerine, hızlı bir şekilde müdahale ederek kirlerin kumaş liflerine nüfuz etmesini önleyebilirsiniz.
  4. Giysilerinizin beyazlığını artırmak için optik parlatıcı özelliğine sahip toz deterjanları tercih edin. Esasen görsel bir illüzyon yaratan bu küçük parçacıklar, ultraviyole ışınları büküp gözün gördüğü sarı ışık miktarını en aza indiriyor. Dolayısıyla kıyafetler eskisinden daha beyaz görünüyor.
  5. Beyaz giysilerinizi kurutma makinesinde kurutmak yerine, doğal bir ağartıcı olan güneşte kurutmalısınız.
  6. Kıyafetlerinizin uzun ömürlü olması ve beyazların daha parlak görünmesi için çamaşır makinenizi tamamen doldurmayın. Deterjanın lekelere etki edebilmesi için kıyafetler arasında yeterli boşluk bulunması gerekiyor.

Geri dönüşün mümkün olduğunu öğrendiğinize göre, artık beyazlarınızı güvenle giyebilirsiniz. Bu temizlik rehberinde öğrendiğiniz metotları beyaz pantolon leke çıkarma veya perdeleri parlatma gibi birçok işlemde kullanabilirsiniz. E tabii, zorlu lekeleri çıkarmak için güçlü kimyasallar gerektiğinden kullanım sırasında güvenlik önlemlerini aldığınızdan emin olmalısınız. 


Önceki YazıFermuar Tamiri Nasıl Yapılır?Sonraki YazıPamuklu ve Keten Kıyafetler Nasıl Ütülenir?

Beyazlardan Çıkmayan Zorlayıcı Lekeler Nelerdir?

Kir ve lekelerin görünürlüğü, beyaz kumaşlarda diğer renklere nazaran daha fazladır. Beyazlardan çıkmayan lekeler, hem kullanım süresine bağlı olarak yıpranma sonucunda meydana gelebilir hem de yağ, çamur ve ter gibi dış etkenlere bağlı olarak gelişebilir. Hemen herkesin kullandığı beyaz perdelerden örnek verecek olursak güneş ışığı, kirli hava ve tozlanma gibi etkenler zaman içinde sararma ile sonuçlanabilir. Bu gibi durumlar, bembeyaz perdelerinizin adeta başka bir renge dönüşmesine neden olur.

Beyazlardan leke çıkarma işlemine sıkça ihtiyaç duyulan alanlardan biri de giysilerdir. Beyaz renkteki tüm kıyafetleriniz oluşan lekelenmeler sonucunda kullanılamaz bir hâle gelebilir. Beyazlardan leke çıkarma yöntemleri arasından en uygun olanı belirlemeniz için öncelikle söz konusu ürünün kumaş türü ve leke çeşidini iyi tespit etmeniz gerekir. Sonrasında ise kullanılması gereken temizlik ürününü belirlemelisiniz. Kumaşta leke çıkarma yöntemleri; karbonat, limon ve çamaşır leke çıkarıcı kullanımıyla gerçekleştirebilir. Kumaş hassasiyeti, bu malzemelerden hangisini kullanacağınız noktasında belirleyicidir

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir