gözleri açmakta zorlanmak / Konjonktivit: Nedir, Belirtileri, Neden Olur ve Nasıl Geçer? | Anadolu Sağlık Merkezi

Gözleri Açmakta Zorlanmak

gözleri açmakta zorlanmak

G&#;z Yorgunluğu Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Göz yorgunluğu, giderek artış gösteren rahatsızlıklardan biridir. Sürekli olarak bilgisayar veya telefona bakan kişilerde de sıkça görülen bu rahatsızlık basit yöntemler ile tedavi edilebilmektedir. “Göz yorgunluğu neden olur ve nasıl geçer?” sorularının cevaplarını aşağıdaki makalede detaylıca inceleyebilir ve göz sağlığınızı koruyabilirsiniz.

Göz Yorgunluğu Nedir?

Tıp dilinde “astenopi” olarak adlandırılan göz yorgunluğu, göz sinirlerinin ve küçük kasların çok fazla çalışmasına bağlı olarak gözlerin yorulmasıdır. Beslenme eksikliğine, uykusuzluğa, çevre kirliliğine ve kas gerilimine karşı oldukça hassas olan gözler ile ara vermeden okuma, uzun süre araba sürme, dijital ekranlarda fazla vakit geçirme ve bazı aydınlatmalara yine uzun süre maruz kalma göz yorgunluğuna sebep olmaktadır. Bazı göz hastalıkları genetik ya medikal bir rahatsızlıktan dolayı ortaya çıksa da göz yorgunluğu bu hastalıkların arasında yer almamaktadır.

Dijital göz yorgunluğu çağımızın en sık karşılaşılan rahatsızlıklarından biridir. Özellikle çocuklar ve yetişkinlerin doğrudan ve uzun süreli dijital cihaz kullanması göz yorgunluğuna yol açmaktadır. Çocukluk yaşlarda telefon, bilgisayar gibi elektronik aletlerin ekranlarına maruz kalmak ileriki yaşlarda miyopi rahatsızlığına da sebep olduğu yapılan araştırmalarda kanıtlanmıştır.

Göz Yorgunluğu Belirtileri

  • Gözlerde yanma hissi
  • Gözlerde kızarıklık ve kuruluk
  • Göz çevresi ve alında ağırlık hissi
  • Bulanık ve çift görme
  • Göz kapaklarının ağırlaşması
  • Boyun ve baş ağrısı
  • Işığa karşı hassasiyet
  • Odaklanma zorluğu

Göz Yorgunluğu Tedavisi

Göz yorgunluğu, kişileri oldukça rahatsız eden bir durumdur. Göz yorgunluğu tedavisi arayanların ise öncelikle yaşam tarzında bazı değişikliklere gitmesi gerekmektedir. Genellikle göz yorgunluğu tıbbi olarak tedavi edilen bir rahatsızlık değildir. Ancak bazı vakalarda göz yorgunluğu belirtileri göz nezlesinin sebebi de olabilmektedir. Gözleri dinlendirmek gibi alınan önlemler sonucunda devam eden rahatsızlıklar için Göz Hastalıkları doktoruna muayene olmak gerekmektedir.

Göz Yorgunluğu Nasıl Geçer?

Göz yorgunluğu için yapılacak birçok şey bulunmaktadır. Göz sağlığına ve gün boyu yapılan aktivitelerde dikkatli davranarak göz yorgunluğunun geçmesi mümkündür. Göz yorgunluğu için yapılacak şeyler ise şöyledir:

  • kuralı uygulanmalıdır. Bilgisayarda uzun süre çalışanlar her 20 dakikada 1, bilgisayar ekranından 20 metre uzaklıktaki bir şeye 20 saniye boyunca odaklanarak göz sağlığını koruyabilir.
  • Akıllı telefon ya da bilgisayara bakarken uzun süreli göz kırpmak gerekmektedir. Göz kırpmak gözleri nemlendirdiği için göz kuruluğunun önüne geçer ve gözleri kısa bir süre de olsa dinlendirir.
  • Dijital tüm ürünler mavi ışık saçmaktadır. Mavi ışığa özellikle gece yatmadan önce fazla maruz kalınması ise uyku hormonun daha az salgılanmasına neden olur. Gözler için önemli olan kaliteli uyku için de yatmadan önce çok fazla dijital ürünlere bakmamak gerekmektedir.
  • Göz dinlendirme egzersizleri göz yorgunluğunu önleyici hareketlerdir. Gün içerisinde sık sık bu egzersizler yapılabilir.
  • Özellikle yaz aylarında direkt olarak güneşe bakmak göz yorgunluğu ve baş ağrısı yapmaktadır. Güneş gözlüğü ya da şapka takarak dışarı çıkmak gözlerin yorulmasını engelleyecektir.
  • Uzun süreli dengesiz ve sağlıksız beslenme göz sağlığını bozmaktadır. Gözleri destekleyecek besinler tüketilmeli ve bol bol su içilmelidir. Su aynı zamanda gözün ihtiyacı olan nem dengesini de sağlamaktadır.
  • Dinlendirici ve bilgisayar ışığını engelleyici gözlükler takılabilir.
  • Bilgisayar ve telefon ekran parlaklığı gözü yormayacak şekilde ayarlanmalıdır.
  • Bilgisayar ve göz arasındaki mesafenin 60 cm’den az olmaması gerekmektedir.
  • Bilgisayar başında çalışırken oturuş ve duruş pozisyonuna dikkat etmek gerekmektedir. Ters bir açıdan bilgisayara bakmak gözleri yoracaktır. Bu yüzden de ekranın üst kısmı göz hizasına denk gelmelidir.
  • Gün içerisinde zaman geçirilen yerdeki aydınlatmanın gözleri yoracak şekilde güçlü olmamasına dikkat edilmelidir.
  • Tüm bunlara dikkat ettikten sonra şikayetleri devam edenlerin ise göz yorgunluğu testi yaptırmak için doktora başvurması gerekmektedir.

Göz Yorgunluğuna Ne İyi Gelir?

Gün içerisinde göz sağlığına dikkat ederken bitkisel ürünlerden de destek alarak göz yorgunluğu azaltılabilmektedir. Siyah çay, salatalık gibi ürünler ile gözlere kompres yapılarak gözleri dinlendirmek mümkündür. Soğuk suya batırılmış ıslak havlu ya da bez ile de gözler dinlendirilebilir. Papatya çayı içmek ise vücudu sakinleştirdiği gibi gözlerin de dinlenmesine yardımcı olacaktır. Göz yorgunluğu için damla kullanmak ise yorgunluğu alacağı gibi aynı zamanda gözlerin ihtiyacı olan nem ve suyu da karşılayacak, göz kuruluğunun önüne geçecektir.

İleri aşama g&#;z kuruluğuna karşı hastanın kanından serum

Özellikle uzun süre bilgisayar ekranına bakma sonucunda göz kırpma refleksinin azalmasına bağlı ortaya çıkabilen göz kuruluğu, ileri seviyeye geldiğinde, hastanın kendi kanından hazırlanan serumlarla tedavi edilebiliyor.

Göz hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Canan Gürdal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, en sık görülen ve en çok ihmal edilen sorunlarından birinin göz kuruluğu olduğunu söyledi.

Göz kuruluğunun, yaşam kalitesini ve çalışma hayatını son derece olumsuz etkilediğini ifade eden Gürdal, hastalığın farkındalık ve uygun tedavi ile çözülebildiğini ancak ihmal edildiğinde gözde yaşanabilecek sorunların yanı sıra depresyona bile neden olabildiğini belirtti. Prof. Dr. Gürdal, "İleri seviyede göz kuruluğunun yarattığı ağrı, kalp krizi ağrısıyla hemen hemen aynı. Göz kuruluğu yaşayanların üçte birinde ise depresyon görülüyor." dedi.

Göz kuruluğunun, gözyaşı salgısının göz yüzeyinde kalış süresinin çeşitli nedenlerle azalması ile ortaya çıktığını anlatan Gürdal, bu durumun gözde yanma, batma, kızarıklık, yorgunluk-ağırlık hissi, görmede bulanıklık, gözleri açmakta zorlanma, rüzgarda sulanma ya da kuruma gibi şikayetler ile kendini gösterdiğini söyledi. Gürdal, "Göz kuruluğu hastalarının büyük çoğunluğu, gözlerinde sulanma şikayeti yaşıyor ancak kuruma sonrası oluşan refleks sulanmalar gözü korumuyor." diye konuştu.

"Göz enfeksiyonlarına daha açık hale geliyor"

Özellikle bilgisayar başında çalışanların göz kuruluğuna karşı dikkatli olması gerektiği uyarısında bulunan Gürdal, "ABD'de yapılan araştırmalar, göz kuruluğunun yarattığı rahatsızlığın üretkenliği de önemli oranda düşürdüğünü gösteriyor." bilgisini verdi.

Prof. Dr. Gürdal, ekrana bakma süresinin artması ve buna bağlı göz kırpma refleksinin azalmasıyla birlikte gençlerde son yıllarda göz kuruluğu görülme sıklığının da arttığına işaret ederek, şunları kaydetti:

"Erken dönemlerde dikkatli bir şeye baktığında görmede bulanıklık göz kırpma ile düzelirken daha ciddi göz kuruluğu olgularında görme ciddi olarak etkilenebiliyor, göz enfeksiyonlarına daha açık hale geliyor. Dikkat edilmediğinde ise ciddi kuru gözlerde görmenin önemli oranda etkilenmesi de söz konusu olabiliyor. Ayrıca göz kuruluğuna bağlı ağrı tüm vücuttaki ağrıların daha fazla hissedilmesine de neden olabiliyor."

"Bilgisayar başında egzersiz fayda sağlıyor"

Tedavi sürecinde çeşitli testler yapılarak kişinin hangi tip göz kuruluğu yaşadığının belirlenebildiğini aktaran Gürdal, ılık kompres, suni göz yaşı, bilgisayar başında uygulanacak egzersiz ve hatta su alınımını artırmak gibi yöntemlerin faydalı olabildiğini söyledi. Gürdal, bu yöntemlerden birinin temiz havlunun sıcak suyla ıslatıldıktan sonra göz kapağına konularak yapılabildiğini anlatarak, "Göz kapaklarındaki yağ salgılayan bezlerin fonksiyonlarını iyileştirecektir. Göz yaşındaki yağ, hızlı buharlaşmayı ve gözlerin kurumasını geciktirici bileşendir." dedi.

Gözlerin normalde dakikada 22 kez kırpıldığını, ancak bilgisayarla çalışırken bunun az yapıldığını belirten Gürdal, kırpma sayısının dakikada beşe kadar düşebildiğini söyledi. Prof. Dr. Gürdal, bunun da gözyaşının hızlı uçmasına neden olduğunu vurgulayarak, bu nedenle bilgisayarda çalışırken bilinçli olarak göz kırpma sayısının artırılması gerektiğinin altını çizdi.

Gürdal, sert ovalamanın gözde uzun vadede travmaya sebep olduğu için kesinlikle yapılmaması gerektiğine işaret ederek, hafif ovalamanın göz kapaklarındaki ve gözyaşı bezlerindeki kan dolaşımını artıracağını ve gözün daha iyi beslenmesini sağlayacağını söyledi.

Prof. Dr. Gürdal, sözlerine şöyle devam etti:

"Ayrıca, ileri seviye durumlarda ise hastanın kendi kanından hazırlanan serumlar ve skleral lens gibi özel araçlara başvuruluyor. Otolog serum uygulaması, tedaviye dirençli kuru göz hastalığı ve diğer bir grup göz yüzey hastalıklarında uygulanıyor. Otolog serum kişinin kendi kanından hazırlanıyor, steril plastik şişelerde dondurarak muhafaza ediliyor ve kullanımdan hemen önce çözdürülerek kullanılıyor.

Gözyaşının en önemli görevi, gözün ön yüzeyini ıslak tutarak parlaklaştırır ve korneanın optik kalitesinin yüksek tutulması sağlanır. Gözyaşı aynı zamanda göz için gerekli bazı temel maddeler ile besleyici olarak da görev yapar. Otolog serum da gözyaşının bu özelliklerini en iyi taklit eden sıvılardan biridir."

Gürdal, son aşamada bazı ısı ve pompa fonksiyonu olan cihazlarla uzun süre göz kuruluğu şikayetlerinde azalma sağlanabildiğini kaydetti.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.

Göz akıntısı, her yaş grubunda görülebilen gözlerdeki yeşil- sarı akıntı vardır. Göz sümükleri olarak da bahsedilen göz akıntılarının nedenleri, belirtileri ve tedavisi hakkında detaylı bilgiye makalemizden ulaşabilirsiniz.

Göz Akıntısı Nedir?

Gözlerde akıntı, uyurken veya gün içerisinde gözün içerisinde biriken mukuslu birikintidir. Yağ ve cilt hücrelerinin birikintisi olan bu akıntı, ıslak veya kuru şekilde gözde meydana gelebilir. Gözlerde kabuklanmaya neden olan göz akıntısı bazen göz sümükleri olarak da anılmaktadır.

Normal düzeyde olan göz akıntısının koruyucu işlevleri bulunmaktadır. Göz kuruluğunu engellemek ve gözün ön yüzeyinin ıslaklığını sağlayan göz sıvıları, enfeksiyon benzeri durumlarda normal akıntıdan uzaklaşabilir. Gün boyunca üretilen gözyaşları, enfeksiyon ve benzeri durumlarda renk değiştirerek gözlerde yapışma, yanma ve kuruluğa neden olabiliyor.

Özellikle göz bebeklerinde ve göz kenarlarında biriken bu akıntılar en çok uyku esnasında toplanır. Bu nedenle uykudan uyandığında gözleri açmakta zorlanma ve kurumuş göz akıntılarıyla karşılaşmak muhtemeldir. Bulanık görme ve ışık hassasiyetine de neden olabilen göz akıntıları göz hastalıklarının erken belirtisi olabilir.

Göz Akıntısı Neden Olur?

Gözlerinizde farklı renkli ve yoğun miktarda akıntı olması enfeksiyonun işaret olabilir. Göz enfeksiyonları nedenleri arasında;

1. Bakteriyel Konjonktivit

Pembe göz hastalığı olarak da bilinen bakteriyel konjonktivit, gözde görülen yaygın sorunlardan biridir. Gözlerde iltihaplanma neden olan hastalık gözde kaşıntılı, kumlu ve tahriş olmuş görünüme neden olur. Aynı zamanda kirpik hattı boyunca beyaz- yeşil renkli mukus birikintisi de bu hastalığın belirtilerinden biridir. Hastalığın ilerlemesi durumunda göz kapağına kadar biriken göz akıntısı; alerjik, bakteriyel ve viral olarak görülebilir.

2. Bakteriyel Keratit

Korneada meydana gelen bakteriyel keratit, ciddi bir rahatsızlıktır. Gözlerde akıntı, mukus birikintisi ve ağrıyla kendini belli eden rahatsızlık tedavi edilmediği durumlarda körlüğe kadar ilerleyen sorunlara yol açabilir.

3. Kornea Ülseri

Kornea ülseri, göz enfeksiyonunun nüks etmesinin ardından ortaya çıkar. Kornea ülseri batma, yanma, kaşıntı ve akıntı ile kendini belli etmektedir. Diğer göz rahatsızlıklarıyla benzer belirtilerde olduğu için göz hastalıkları uzmanına başvurarak, muayene olmalısınız. Tanı ve tedaviye geç kalınan kornea ülseri durumlarında kalıcı görme kaybına neden olabilir.

4. Tıkalı Gözyaşı Kanalı

Yetişkinlerde tıkalı gözyaşı kanalı nadir olarak görülen durumlardan biridir. Genellikle bebeklerde tıkalı gözyaşı kanalı görülmekle beraber enfeksiyonlarla birlikte meydana gelebilir. Gözyaşları kanalında meydana gelen tıkanmalar nedeniyle gözyaşları gerektiği gibi akmaz ve tıkanmalara neden olabilir. Drenaj sistemindeki tıkanıklıklar enfeksiyona ve dolayısıyla göz mukuslarına neden olabilir.

5. Göz Kapağı Selüliti

Göz çevresinde oluşan enfeksiyon göz kapağı selülitini meydana getirebilmektedir. Genellikle bakteriyel konjonktivit varlığı sonrasında meydana gelebilmektedir.

6. Yabancı Nesne

Bazen farkında olmadan göze giren yabancı nesneler nedeniyle gözler fazladan sıvı üretebilir. Kum veya kir gibi istenmeyen maddelerin uzaklaştırılması amacıyla irin fazlalığı görülebilir, geçici bir durumdur.

Bahsettiğimiz belirtiler, aşırı göz akıntısına neden olabilmektedir. Göz akıntısı bazen geçici durumlardan kaynaklı olabilirken, tedaviye geç kalındığı durumlarda kalıcı körlüğe kadar ilerleyebilir.

Göz Akıntısı Tanısı

Tek göz veya her iki gözde meydana gelen göz akıntısının belirtileri görüldükten sonra birkaç gün düzelme göstermesi beklenebilir. Ancak düzelme göstermeyen göz akıntıları bir enfeksiyon veya tıkalı kanal belirtisi olabilir ve müdahale gerektirebilir. Göz sağlığı ve hastalıkları uzmanları ile görüşerek önce fiziksel sonra görüntüleme testleri uygulanmalıdır. Doktorunuzun yapacağı fiziki muayene ardından gözün arka kısmını ve damarların görüntülenmesi için röntgen istenebilir.

Test sonuçları ve fiziki muayene sonucunda göz akıntısına neden olan durum belirlenebilir ve hastalığın tanısı konulabilir. Çok hassas bir organ ola göz için doktora muayene olmadan kullanılacak her bitkisel ve tıbbi ilaç farklı rahatsızlıklara ve körlüğe ulaşan sonuçlara yol açabilir. Bu nedenle tedavi uygulamadan önce göz hastalıkları uzmanı ile görüşmeniz önerilmektedir.

Göz Akıntısı Tedavisi Nasıl Olur?

Göz akıntıları; kokusuz, renksiz ve normal miktarda olduğu sürece göz için faydalı ve olması gereken seviyedir. Kıvamında ve miktarında meydana gelen değişimler nedeniyle hem sağlık hem de dış görünüşle ilgili problemler yaşayabilirsiniz.

Göz Akıntısı Tedavisi;

Göz akıntısı tedavisi, gözde kaşıntıya neden olan hastalığa göre değişiklik gösterecektir. Doktorunuzun uygulayacağı tedavi genellikle reçeteli ilaçlar ve antiviral göz damlaları olacaktır. Reçeteli ilaçlarınızı kullanarak gözü rahatsız eden kaşıntı ve tahrişin önüne geçebilirsiniz. Damlalar sayesinde ise göz mukusun kıvamı ve rengi zaman içerisinde düzelme gösterecektir.

İlaç tedavisinin yanı sıra göz doktorunuzun önerdiği sıcak kompresler uygulayabilirsiniz. Kaşıntı ve yapışmayı önlemek amacıyla yumuşak bir bezle göze sıcak kompres uygulamak gözün rahatlamasını sağlayacaktır. Bu uygulama aynı zamanda yapışma ve kuruluğun önüne geçebilir.

Göz Sümükleri Önleme

Göz akıntılarına neden olan sorun çoğunlukla enfeksiyonlardır. Bu enfeksiyonları nasıl ve nereden kaptığınızı tam olarak bilemeyeceğiniz için bazı önlemler alabilirsiniz. Göz akıntısı önlemleri arasında;

  • Gözlerinize sıklıkla dokunmaktan kaçının
  • Ellerinizi sıklıkla yıkayın
  • Kontakt lenslerinizi her zaman elleriniz temiz kullanın ve sık sık temizleyin.
  • Göz enfeksiyonuna rimel ve maskaranızı sadece kendiniz kullanın.

Gözlerde akıntıya neden olabilecek hijyen kurallarına dikkat ederek, olası göz hastalıklarını önleyebilirsiniz. Olası hastalıkların meydana gelmemesi adına kişisel eşyalarınızı ortak kullanmamayı, başkasının eşyalarını göz ağız gibi mikrop kapabilecek organlarla temas ettirmemeye özen göstermelisiniz.

 

Sonuç

Gözünüzde aşırı miktarda akıntı ve göz sıvısında değişme varsa, belirtileri fark ettiğiniz anda doktora gözükmeniz önemlidir. Özellikle erken fark edilen göz rahatsızlıklarında kızlı ve kesin tedavi sağlanabilir. Doktora gözükmeden yapılacak her türlü bilinçsiz tedavi gözünüze ve görme duyumuza zarar verebilir.

Göz enfeksiyonlarına karşı ellerinizi sıklıkla yıkamak, gözlerinize dokunmamak ve kaşımamak da oldukça önemlidir. Gözlerde meydana gelen tahrişler daha büyük rahatsızlıklara neden olabileceği için önlem alınmalıdır. Göz akıntısı belirtileri gözlemliyorsanız, aşağıda yer alan Avicenna Hastanesi Göz Sağlığı ve Hastalığı uzmanlarımıza randevu alıp, muayene olabilirsiniz.

 

Sıkça Sorulan Sorular

Ortak eşya kullanmak göz akması yapar mı?

Kişisel eşyaların ortak kullanılması (maskara, rimel vb.) var olan enfeksiyonun taşınmasına neden olabilir. Bu nedenle şahsi eşyaların ortak kullanılmaması göz sağlığı için önemlidir.

Gözlerde yoğun akıntı enfeksiyon belirtisi midir?

Göz akıntılarını fazla olması, bazen gözün yabancı cisimleri çıkartmak için yaptığı koruma mekanizmasıdır. Bazen ise bir hastalık belirtisi olan bakteri kaynaklı ortaya çıkabilmektedir.

Göz akması coronavirus belirtisi midir?

Göz akması, korona belirtileri arasındadır. Coronavirüs kapan kişide gözlerde kızarma ve akıntı görülebilmektedir.

Bebeklerde göz akıntısı neden olur?

Bebeklerde göz akıntısı nedenleri, genellikle tıkalı göz kanalları nedeniyle olmaktadır. Geçici bir durum olan tıkalı göz kanalları 6 ay içerisinde kendiliğinden düzelme gösterebilir. Kanal tıkanıklığı dışında bakteri kaynaklı sorunlar da bebeklerde göz akıntısı nedenleri arasında yer almaktadır.

 

Avicenna Hastanesi Göz Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü Doktorlarımız

Göz Sağlığı ve Hastalıkları bölümü doktor listesi aşağıda yer almaktadır:

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir