burun kenarında iltihaplı sivilce / Neden Yanaklarınızda Sivilceler Çıkıyor? | Saç Bakım Güzellik

Burun Kenarında Iltihaplı Sivilce

burun kenarında iltihaplı sivilce

Burun Kenarında Egzama

Egzama döküntüsü vücudun herhangi bir yerinde ortaya çıkabilir, ancak cildin hassasiyeti nedeniyle yüzde göründüğünde özellikle rahatsız edici, ağrılı ve kaşıntılı olabilir. Enflamasyon kızarıklık ve kuruluğa yol açar, bu da sıklıkla pullara ve bazı durumlarda kabarcıklara neden olur. Yüz egzaması tek başına veya daha yaygın egzama ile ortaya çıkabilir. Bazılarında belirtiler akut olabilirken bazılarında ise kronik olabilir. Yüz egzaması bebeklerde ve yeni yürümeye başlayan çocuklarda oldukça yaygındır, ancak her yaştan insanda ortaya çıkabilir. Yüzde görülen egzama bazı bölgelerde yoğunluk gösterebilir. Burun kenarları bu bölgelerden biridir. Burun kanatlarının altında ve yanında görülebilen egzama, döküntü, kızarıklık ve kaşıntıya neden olabilir. 

Yüzde Görülen Egzama Türleri

Egzama aslında kaşıntılı, kırmızı ve iltihaplı deri döküntülerine neden olan bir grup durum için genel bir terimdir. Yüzde ve özellikle burun kenarında egzama görülmesi en muhtemel egzama türleri şunları içerir:

Atopik dermatit: Genel olarak en sık görülen egzama türü olan bu, yanaklarda ve çenede (özellikle bebeklerde), ayrıca göz çevresinde, göz kapaklarında, burun kenarında egzama ve dudak çevresinde (yetişkinler için) çok yaygındır. Bununla birlikte, yüzün herhangi bir yerinde veya vücudun geri kalanında meydana gelebilir.

Kontakt dermatit: Göz çevresinde, saç çizgisi çevresinde, boyun ve kulak memeleri gibi parfüm ve takılarla temas eden bölgelerde de yaygındır. Atopik dermatitte olduğu gibi, bu tür egzama her yerde ortaya çıkabilir. Özellikle son dönemlerde küresel salgın nedeniyle maske takılması da bu duruma neden olabilir. Maskenin temas ettiği yerler, duyarlı kişilerde, kontakt dermatite neden olabilir. 

Seboreik dermatit: En sık olarak saç çizgisi çevresinde, kaşlarda, kulak çevresinde ve burnun yanlarında görülür.

Yüzde ve Burun Kenarında Egzama Belirtileri

Egzama türleri kendi içinde farklılıklar gösterseler de tüm egzama türlerinin aşağıdakiler dahil olmak üzere benzer belirtileri vardır:

  • Kızarıklık / leke,
  • Bazen şiddetli kaşıntı,
  • Batma veya yanma,
  • Kuruluk ve pullanma (seboreik dermatit durumunda bu pullar sarı olabilir),
  • Pürüzlü veya engebeli cilt,
  • İltihaplı veya şişmiş göz kapakları,
  • Ağlayan veya sızan küçük kabarcıklar,
  • Kanayabilen çatlak cilt (ağır vakalarda).

*Cilt ayrıca alevlenme sırasında ağrılı hissedebilir. Egzama (yüz veya burunda) uzun süre devam ederse, cilt sonunda kalınlaşabilir, rengi atabilir veya yaralı hale gelebilir.

*Egzama belirtilerinde, bazı kişilerde hafif ile orta derecede kaşıntılı cilt lekeleri gibi küçük alevlenmeler görülebilirken, bazı kişiler ise etkilenen bölgede şiddetli kaşıntı, kuruluk veya sızıntı ve kanama gibi alevlenmeler geliştirebilir.

Egzamanın Nedenleri 

Egzamaya neden olabilecek bazı faktörler şunları içerir:

Ailede egzama öyküsü: Egzamada genetik yatkınlık önemlidir. Bir aile üyesinde varsa, sizin de egzama geliştirme olasılığınız artar.

Astım veya alerji teşhisi: Astımınız veya alerjiniz varsa egzamaya yakalanma şansınız artar.

Otoimmün hastalıklar: Otoimmün sorunlarınız varsa, egzama geliştirme riskiniz olabilir, ancak normal işleyen bir bağışıklık sistemine sahip kişilerde de cilt rahatsızlığı olabilir.

Bulunduğunuz yer: Egzama, kuzey yarımkürede, metropol alanlarda veya kirlilik olan yerlerde yaşayan insanlarda daha yaygındır.

Yaşınız: Bebeklerde veya küçük çocuklarda egzama görülmesi daha tipiktir, özellikle yüz egzaması. Çoğu çocuk sonunda durumu aşar, ancak egzama yetişkinliğe kadar devam edebilir ve her yaştan insanı etkileyebilir.

Egzama Tetikleyicileri

Yüzünüzdeki cilt özellikle hassastır ve bu nedenle tahrişe karşı daha duyarlıdır. Ulusal Egzama Derneği, egzama salgınına yol açabilecek bazı genel tetikleyicileri şu şekilde belirtmiştir:

Çevresel tahriş edici maddeler ve alerjenler: Bunlar, günlük olarak karşılaştığınız malzemeler, maddeler ve kimyasallardır. Sabunlarınızdaki, şampuanlarınızdaki ve temizlik ürünlerinizdeki bileşenleri, parfümleri ve kokuları, sigara dumanı, metallerle temas, kumaş ve kumaş boyalarını içerir. Yaygın alerjenler küf, evcil hayvan tüyleri, toz ve polenden oluşur.

Gıda alerjenleri: Bazı insanlar, belirli yiyecekleri yedikten sonra egzama döküntüsüne neden olur. Ortak tetikleyici yiyecekler arasında fındık, kabuklu deniz ürünleri, süt veya yumurta bulunur.

Sıcaklıklar: Birçok insan için ısı (çevresel, sıcak duştan veya terleme) egzamanın ortaya çıkmasına neden olabilir. Alternatif olarak, genellikle kış aylarının bir yan ürünü olan kuru cilt de tetikleyici olabilir.

Hormon dalgalanmaları: Özellikle kadınlar, belirli hormonların yükselmesi ve düşmesi ile egzama alevlenmeleri yaşayabilir.

Yüzdeki egzama söz konusu olduğunda, makyaj, yüz maskeleri, tonikler, temizleyiciler ve diğer yüz ürünleri gibi cildinizle temas eden her şeye özellikle dikkat etmeniz gerekir. 

Egzaması Olanların Dikkat Etmesi Gerekenler

Egzamanız varsa, altta yatan nedenin bulunması için bir alerji uzmanına gitmeniz gerekir. Alerji uzmanınız, belirtilerinize ve mevcut durumunuza da uygun yöntemlerde net teşhisi koyacaktır. Alerji uzmanınızın izlediği tedavi dışında bazı durumlara dikkat etmeniz gerekir. Yapabileceğiniz bazı şeyler ise şunları içerir:


  • Cildinizin iyi ve nazik bakımı, yüzde ve burun kenarında egzama tedavisinin temel taşıdır. Yüzde kullanılan herhangi bir kozmetik ürün, kokusuz ve hipoalerjenik olmalıdır.
  • Nazik bir temizleyici kullanın. Sabun cildinize sert ve kuruyarak egzamayı daha da kötüleştirebilir. Bunun yerine, sabun içermeyen yumuşak bir temizleyici düşünün.
  • Yüzünüzü ılık suyla yıkayın. Sıcak duşlar, bazı kişilerde egzamayı tetikleyebilir. Sıcaklığa bağlı egzama gelişme riskini azaltmak için yüzünüzü ve duşunuzu ılık suyla alın.
  • Cildinizi nemli tutun. Egzamanız varsa, cildinizi nemli tutmak çok önemlidir. Kremler ve merhemler cildinize en fazla nemlendirmeyi sağlayacaktır. Tahriş olasılığını azaltmak için boyasız ve kokusuz ürünler ve seramidler gibi yumuşatıcı maddeler kullanın.
  • Güneşe dikkat edin. Güneş bir parlamayı tetiklerse, güneş kremi kullanmanız gerekebilir. Genellikle çinko oksit veya titanyum dioksit içeren ürünler hassas ciltler tarafından daha kolay tolere edilir. Güneşten çıktığınızda yüzünüzü yıkayın ve nemlendirici sürün; güneş kremleri faydalıdır, ancak cildinizi kurutabilir.
  • Nemlendirici içerikli kozmetik ürünleri arayın. Yüz egzaması olması asla makyaj yapamayacağınız anlamına gelmez, ancak tüm ürünler eşit yaratılmamıştır. Hyaluronik asit ve shea yağı gibi nemlendirici içeriklere sahip olanları arayın. Tahrişi daha da kötüleştirebileceklerinden parabenler (bir grup koruyucu), salisilik ve glikolik asitler, kokular ve retinol gibi bileşenlerden uzak durun.

Akneli Y&#;z Haritası: &#;enede, alında, burunda, yanaklarda, kulaklarda, sa&#; &#;izgisinde ve kaşta sivilce neden &#;ıkar?

Yüzünüzdeki sivilceler sadece tıkanmış gözeneklerden, hormonlardan ve bakterilerden kaynaklı çıkmıyor. Sivilcelerin çıktığı bölge genel sağlığınız hakkında çok şey söylüyor.

1. Alın ve burnunuzdaki sivilce (T Bölgesi)

T bölgesinde tekrarlayan sivilceler temel olarak aşırı sebum, yağ üretimi veya stres nedeniyle oluşur. Stres ve yağ üretimi ilişkili olmamakla birlikte, stres sivilcenizi kesinlikle kötüleştirebilir.

tıp öğrencisinin katılımıyla yapılan bir araştırmada, katılımcıların yaklaşık % 67'sinde stres ile tetiklenen akne olduğu tespit edildi. Ayrıca alnınızdaki sivilceler, kötü beslenme ve saç ürünlerinde yer alan gözenek tıkayıcı bileşenlerden kaynaklı da olabilir.

2. Saç çizgisinde sivilce

Bazı saç bakım ürünleri, yağlı ve su bazlı kimyasallar içerir. Saç derinize bakım ürününü uyguladığınızda, alnınızı, özellikle de saç çizginize yakın kısmı tahriş eder. Eğer saç çizginizin yakınında tekrarlayan sivilceleriniz varsa, sebebi kullandığınız saç bakım ürünleridir.

Akneli Yüz Haritası: Çenede, alında, burunda, yanaklarda, kulaklarda, saç çizgisinde ve kaşta sivilce neden çıkar

3. Kaş çevresinde sivilce

Kaşlarınızda akne varsa, tahriş olmuş bir saç folikülünden (kaş veya yüz makyajından veya saç bakım ürünlerinden) kaynaklanır. Kaş şekillendirme ürünleri kullanıyorsanız, gözenekleri tıkayan içerikli olmadıklarından ve aplikatörü sık sık temizlediğinizden emin olun. Tıraş, iple kaş alımı ve kaşların yol açtığı batık kıllar da sivilceye neden olabilir.

4. Yanaklarda sivilce

Kirli yastık kılıflarından makyaj fırçalarına, cep telefonlarından strese kadar, yanaklarınızda tekrarlayan sivilcelerin birçok nedeni vardır. Konuşurken, telefonu kulaklarımıza tutuyoruz ve ekran yanaklarımıza dokunuyor. Bir araştırma, cep telefonu ekran yüzeylerinin çoğunun mikrop ve bakteri barındırdığını ortaya koydu.

5. Çene ve çene hattında sivilce

Hormonlarınız çoğunlukla çene ve çene hattında akneye neden olur. Bir araştırma, hormonal aknenin esas olarak yüzün alt kısmında, yani çene ve çene hattınız yoğunlaştığını söylüyor. Başka bir deyişle, yüzünüzün bu kısmındaki sivilce, hormon üretimini düzenleyen endokrin sisteminizle ilgilidir. Genellikle, vücudunuzda aşırı androjen olduğunda yağ bezleriniz aşırı aktif hale gelir.

Ayrıca, adet döngüsü boyunca ve yalnızca progestin içeren doğum kontrol ilacı kullanıyorsanız hormon üretimi artar. Hormonlarınız beslenmenizden de etkilenir. Çok sayıda süt ürünü içeren yüksek karbonhidratlı bir beslenme düzenine sahipseniz, hormon seviyeleriniz artacaktır.

Akneli Yüz Haritası: Çenede, alında, burunda, yanaklarda, kulaklarda, saç çizgisinde ve kaşta sivilce neden çıkar

6. Kulaklarda sivilce

Bakteri birikmesi (temiz olmayan kulaklıklar kullanmak veya parmaklarınızı kulağınıza sık sık sokmak nedeniyle), stres, hormonal dengesizlik, gözenek tıkayan saç bakım ve kozmetik ürünleri gibi etkenler kulaklarda da sivilceye neden olabilir.

Akne oluşumunu önlemek için ipuçları

  • Yüzünüzü temiz tutun ve özellikle kirli ellerle sıkça dokunmaktan kaçının. Ayrıca, yüzünüzü yıkamak için sabun ve sert yüz yıkama malzemeleri kullanmayın.
  • Çok fazla işlenmiş yiyecek yeme alışkanlığından kurtulun. Beslenmenizde şekeri azaltın. Cipsler, kızarmış yiyecekler ve gazlı içecekler kan şekeri seviyenizi yükseltir ve vücut düzeninizi etkiler.
  • Süt ürünlerinin alerjik sonuçlara neden olduğunu tespit ederseniz tüketimini azaltın.
  • Bolca su için. Susuz kalan vücut daha fazla yağ üretir. Ayrıca, susuz kaldığınızda, hücreleriniz düzgün şekilde çalışamaz.
  • Gözenek tıkamayan ürünlere geçin. Pomad içeren saç bakım ürünlerini kullanmaktan kaçının.
  • Sivilceyi patlatmanın cazibesine direnmenin zor olduğunu biliyoruz, ama bunu yapmaktan kaçının. Bu, iltihaplanmayı kötüleştirir ve iltihap sonrası ciltte leke kalma riskini arttırır.
  • Stresin sivilceleri daha da kötüleştirdiğini bilmeyen yoktur. Stresi azaltmak için aktif önlemler alın. Yoga, meditasyon, bahçe işleri, aromaterapi veya sevdiğiniz diğer aktiviteleri deneyin.

MAHMURE ÖZEL

False

Bilime göre yüz haritasında sivilcenin yeri hangi hastalığa işaret ediyor?

Günümüzde en sık görülen cilt hastalıkları arasında yer alan, hemen her insanın hayatının bir döneminde şikayetçi olduğu yüzümüzün davetsiz misafiri sivilceler, çoğu zaman ‘nasılsa geçer' düşüncesiyle ihmal ediliyor ve kolayca tedavi edilebilecekken yüzde kalıcı iz bırakmaya kadar ilerleyebiliyor.

Bilime göre yüzde çıkan sivilcelerin yerleri, bazı hastalıklara da işaret edebiliyor. İşte yüz haritasında sivilcelerin yerlerine göre anlamları ve tedavi yöntemleri…

AKNE (SİVİLCE) NEDİR?

Akne, kıl köklerinin ve yağ bezlerinin (deri altındaki yağ üreten bezlerin) tıkanmasıyla sonuçlanan ve sivilcelere neden olan yaygın bir cilt durumudur. Eğer vücut çok miktarda sebum üretiyorsa (cildi nemli tutan yağ), ölü deri hücreleri gözeneklerin içine sıkışabilir ve beyaz ya da siyah noktalara neden olabilir. Ciltte yaşayan bakteriler de gözenek içinde sıkışıp kalır, iltihaplı sivilcelerin çıkmasına neden olur. Akne her yaştan insanı etkilemekle birlikte, gençler arasında en yaygın olanıdır.

Sivilce, ergenlik dönemindeki gençlerin yüzde 85’inde görülmekle birlikte 30’lu 40’lı ve daha ileri yaşlarda da görülebilen bir deri hastalığıdır. Tipik bir sivilce, kırmızı renkte ucu sarı iltihaplı veya iltihapsız küçük kabarcıklar, açık komedon denen siyah noktalar ve kapalı komedon denen beyaz küçük kabartılar ve bazen daha iri kist benzeri yapılar şeklindedir. Akne hormonlar, ilaçlar ve karbonhidrat açısından zengin gıdalar tarafından tetiklenebilir veya ağırlaşabilir.

SAÇ İÇİNDE ÇIKAN SİVİLCELER

Kafa derisindeki akne veya kafa derisi foliküliti, en yaygın olan akne türlerinin başında gelir. Bazen bu sivilceler de ağrır ve kabuklanır. Sivilce, gözenekler veya kıl folikülleri tıkandığında ortaya çıkar. Bu, ölü cilt hücreleri, cildi nemlendiren (sebum) doğal olarak oluşan yağ ve bakterilerin gözeneklere girmesi durumunda ortaya çıkabilir. Hücreler gözenekten çıkamaz, bu da çeşitli formlarda akne ile sonuçlanır. Daha şiddetli akne formları daha fazla bakteri içerir. Saç çizgisi boyunca düzenli olarak sivilceler kendini tekrarlıyorsa yüz iyi bir temizleyici ile yıkanmalı ayrıca ayrıca yağ içeren şampuanlardan da uzak durulmalıdır. 

YANAKLARDA ÇIKAN SİVİLCELER

Yanaklarda çıkan sivilcelerin en büyük sebebi günlük alınması gereken şeker miktarından daha fazla alınmasıdır. Bunun yanı sıra akciğer ve solunum yoluyla ilgili rahatsızlıklardan da kaynaklanmaktadır. Kaşların arasında çıkan sivilceler yüksek ihtimalle karaciğer de meydana gelen bir rahatsızlığı işaret etmektedir. Yanaklarda sıklıkla sivilce problemi yaşıyorsanız bu telefon ya da yastık kılıfları nedeniyle de olabilir. Yastık kılıflarınızı en az haftada bir kez değiştirmek ve telefon kullanımından sonra telefonu düzenli olarak silmek tercih edilebilir.

ÇENEDE ÇIKAN SİVİLCELER

Çenede çıkan sivilceler genelde hormonal sebeplidir. Uzmanlara göre bu endokrin sisteminizde bir bozulma olduğu anlamına gelir. Genellikle yağ bezlerini aşırı uyaran ve gözenekleri tıkayan aşırı androjen seviyelerinin bir sonucudur. Hormon seviyeleri adet döngüsü sırasında değişkenlik gösterebilir. Bu değişime bağlı olarak çene ve çevresinde sivilce yani akne oluşumu görülür. Hormon dengesizliğinin bir başka sebebi de beslenme alışkanlıklarıdır. Böyle bir durumda beslenme düzenini değiştirmek önemli bir adım olsa da, mutlaka bir uzmandan yardım alınmalıdır.

ALINDA VE BURUNDA ÇIKAN SİVİLCELER

T bölgesinde tekrarlayan sivilceler temel olarak aşırı sebum, yağ üretimi veya stres nedeniyle oluşur. Stres ve yağ üretimi ilişkili olmamakla birlikte, stres sivilcenizi kesinlikle kötüleştirebilir. Alın ve burunda sivilce fark ederseniz, uyumadan önce cildinizi temizlemeyi ve diğer hijyenik uygulamaları denemeyi tercih edebilirsiniz. Müzik dinlemek veya egzersiz yapmak (bir dakika bile olsa) stresi azaltmak için uygulanan doğal yollardandır. Her ne olursa olsun alındaki sivilcelerle oynanmamalıdır. Böyle bir durumda da en etkili yöntem biz uzmana danışmak olacaktır.

Genel olarak akne oluşumuna yol açan sebepler ise 9 maddede şu şekilde sıralabilir:

- Ergenlik

- Kozmetik Ürünler

- Sinir ve stres

- İlaç ve vitaminler

- Sağlıksız beslenme

- Cildin yapısı

- Sigara

- Erken ergenlik

- Polikistik Over Sendromu


nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır