edebiyatta bağlam nedir / İletişim ve İletişimin Ögeleri konu anlatımı 9. sınıf Türk Edebiyatı

Edebiyatta Bağlam Nedir

edebiyatta bağlam nedir

9. Sınıf Dil ve Anlatım İletişim Konusu

İnsan, doğası gereği, duygu, düşünce, hayal, amaç, ilke, niyet, tecrübe, gözlem seafoodplus.info başkalarına anlatmak, onları da bunlardan haberdar etmek ister. Aslında bu, tek yönlü bir istek değildir. İnsan bir ta-raftan haberdar etmek isterken bir taraftan da haberdar olmak, yani başkalarının amaç, duygu, düşünce, hayal, ilke, niyet, tecrübe ve gözlemlerini öğrenmek ister. İki yönlü bu istek, iletişim eyleminin özünü oluşturur.

İletişim; duygu, düşünce, hayal, bilgi, amaç, ilke, niyet, tecrübe, gözlem seafoodplus.info akla gelebilecek her türlü yolla (ses, yazı, davranış, görüntü vb.) başkalarına aktarılmasıdır.
İnsanoğlu iletişim ihtiyacını karşılamak için en eski çağlardan beri çeşitli yollar aramış, bu isteği gerçekleştirmek için de çeşitli iletişim sistemleri kurmuş ve kullanmıştır. Bu sistemler içinde en gelişmiş olanı dildir. Seslerden oluşan bir iletişim sistemi olan dil, kendimizi ifade etmemize, iletilerimizi etkili ve anlaşılır şekilde başkalarına aktarmamıza olanak sağlar.
Her türlü iletişimde bir gönderici ile bir alıcı bulunur. Belli bir göndergeyi ifade eden her ileti, belli bir bağlamda alıcıya ulaştırılır. İletişimde gönderici ile alıcı arasında ilişkiyi sağlayan bir kanal vardır. İletiler bu kanaldan bir şifre (kod) aracılığıyla alıcıya gönderilir. Şimdi bu kavramları inceleyelim.

1. Gönderici:İletiyi hazırlayıp muhatabına sunan kişiye gönderici denir. İki kişi arasında gerçekleşen sözlü bir dilsel iletişimde, gönderici, konuşan kişidir. Yazılı iletişimde gönderici, metnin yazarıdır.

2. Alıcı: İletinin sunulduğu kişiye alıcı denir. Bir konuşmanın dinleyicileri, bir metnin okuyucuları; iletişim tablosunda alıcı olarak gösterilir.

3. Kanal: İletilerin gönderilmesi için kullanılan somut araçlara kanal denir. Üzerine bir şeyler yazılmış bir taş parçasından bir bilgisayar ekranına, bir CD&#;den bir kitap sayfasına kadar pek çok kanal vardır. Sözlü bir dilsel iletişim olan konuşmada kullanılan kanal, ses dalgalarıdır.

4. Kod (Şifre):İletinin üretildiği şifreleme sistemine kod denir. Her dil, belli iletilerin aktarılmasını sağlayan, kendi içinde kuralları olan, ancak o kuralları bilenlerin anlayabildiği, iletilerini çözebildiği bir şifreleme sistemidir.

5. İleti:Göndericinin göstergelerden yararlanarak alıcıya ilettiği bilgi, duygu, düşünceye ileti denir.

6. Gösterge: İletilerin oluşturulmasında kullanılan gösterge, kendi dışında bir başka şeyi gösteren, düşündüren, zihnimizde onun yerini alabilen her türlü nesne, görünüş ya da olgudur. Bir nesne, görünüş ya da olgunun, kendi dışında bir başka şeyin yerini alarak bir göstergeye dönüşmesini birkaç örnekle açıklayalım:

iletişim şemasıFiziksel bir varlık olarak banknot (kâğıt para), gelişmiş bir baskı yöntemi kullanılarak matbaada oluşturulan bir kâğıt ürünüdür. Yani para, sonuçta bir kâğıt parçasıdır. Ama gerçek hayatta öyle değildir. Çünkü o kâğıt parçası, gerçek hayatta kendisi (kâğıt olması) dışında başka bir şeyin yerini tutmakta, kâğıt olmasının çok ötesinde bir anlam taşımakta, kendisi dışında bir başka şeyi göstermekte, düşündürmekte, onun yerini almaktadır. O hâlde para, bir göstergedir. Bir kişinin o kâğıtlara az ya da çok sahip olması ya da onda bu kâğıtlardan hiç olmaması da bir göstergedir.

Göstergeyle ilgili şöyle bir örnek de verebiliriz: Asker ve polislerin üniformalarında belli işaretler yer alır. Aslında bu işaretler, tek başlarına düşünüldüklerinde birer geometrik çizimden ibarettir. Ama bunlar, o üniformalarda yer aldıklarında kendileri (çizgi, yıldız, çelenk çizimleri) dışında başka bir şeyi karşılar, başka bir şeyin yerini tutar, kişilerin rütbelerini ifade ederler. O hâlde bunlar da birer göstergedir. Çünkü bu çizimler, çizim olmalarının ötesinde başka bir anlam ifade etmektedirler.

Bir nesne, görünüş ya da olgunun, kendi dışında bir başka şeyin yerini alarak bir göstergeye dönüşmesini açıklamak için şu örneği de verebiliriz: Beyaz bir bez, başka bir şeyi düşündürmediğinde, başka bir şeyin yerini tutmadığında, yani sadece kendisi olduğunda beyaz bir bezdir. Bu bez temizlik için de bir yarayı sarmak için de kullanılabilir. Ama bu bez, bir savaş esnasında kullanıldığında teslim olmayı ya da görüşme yapma isteğini bildirir. İşte o zaman, bu beyaz bez, bir beyaz bez olmasının ötesinde başka bir anlam ifade eder, kendisi dışında başka bir şeyin yerini tutar, bir göstergeye dönüşür.

Göstergeler dil göstergeleri ve dil dışı göstergeler olmak üzere iki ana başlık altında toplanır. Kelimeler, birer dil göstergesidir.

Söz gelimi &#;kitap&#; kelimesi bir dil göstergesidir. Bu kelime, kendi dışında (k, i, t, a, p seslerinden oluşan bir ses grubu olmasının dışında) somut dünyada var olan bir gerçekliğin, yani &#;ciltli ya da ciltsiz olarak bir araya getirilmiş, basılı veya yazılı kâğıt yaprakların bütünü&#;nün yerine geçtiği, dilde onun yerini tuttuğu için bir göstergedir. Yani bir nesne olarak kitabın kendisi başka, onun dildeki karşılığı başkadır.

Her gösterge bir gösteren ile bir gösterilenden oluşur. Dil göstergeleri olan kelimelerin gösterenleri, onların sesteki ya da yazıdaki karşılıklarıdır.
Yani kulağımızla duyduğumuz &#;k. i. t. a. p.&#; sesi ya da gözümüzle gördüğümüz &#;kitap&#; yazısı, &#;kitap&#; göstergesinin gösterenidir. Gösterilen ise bir dil göstergesini duyduğumuzda o göstergeyle ilgili olarak zihnimizde beliren içerik, anlam ve açıklamadır.

&#;Kitap&#; göstergesinin gösterenlerini algıladığımız, yani &#;k. i. t. a. p.&#; sesini duyduğumuz ya da &#;kitap&#; kelimesini bir metin içinde gördüğümüzde zihnimizde oluşan kitap kavramı, &#;kitap görüntüsü&#;; &#;kitap&#; göstergesinin gösterilenidir.

6. Gönderge: Bir göstergenin gerçek dünyadaki karşılığına gönderge denir. Gönderge, kendisinden söz edilen nesne, kişi ya da kavramın kendisidir. Söz gelimi, &#;masa&#; kelimesi bir gösterge, masanın kendisi ise bir göndergedir.

7. Bağlam: İletişimde görev alan unsurların (gönderici, alıcı, ileti, kanal, kod, gönderge) birlikte meydana getirdikleri ortama bağlam denir. Her iletişim bir bağlamda gerçekleşir. İletişimde görev alan unsurların herhangi birinde meydana gelen herhangi bir değişiklik iletişimin bağlamının da değişmesine neden olur.

Bir iletişimde görev alan unsurlardan beşi değişmese, sadece biri değişse iletişimin bağlamı değişir. Söz gelimi bir ileti farklı alıcılara iletildiğinde ya da aynı ileti aynı kişiye farklı zamanlarda iletildiğinde iletişimin bağlamı değişmiş olur. Bu da alıcıların o iletileri farklı şekillerde algılamasına neden olabilir.

Bir ileti hangi zaman diliminde söylenmiş, o iletiden önce ve sonra hangi iletiler oluşturulmuş, iletişim nasıl bir ortamda meydana gelmiş, iletiyi gönderen ve alan kişilerin o anki psikolojik, ekonomik, sosyal vb. durumları nasıldır, bütün bunlar iletişimin gerçekleşmesinde rol oynayan, dolayısıyla da iletişimin bağlamını belirleyen etkenlerdir.

Şimdi de iletişimde görev alan unsurları bir örnek üzerinde gösterelim. Bir gazete yazısında geçen &#;Türkiye&#;de trafik kazaları artıyor.&#; cümlesini ele alalım. Bu iletişimde gönderici &#;yazar&#;, alıcı ise &#;okuyucudur&#;.

İleti, bir saptama olan &#;Türkiye&#;de trafik kazaları artıyor.&#; yargısıdır. Bu iletişimde kullanılan kanal, &#;gazete sayfası&#;; kod ise gönderici ve alıcının ortak dili olan Türkçedir. İletinin gönderme yaptığı durum (gönderge), dil dışı bir gerçekliktir. Bu dil dışı gerçeklik (Türkiye&#;de trafik kazalarının artması), dört dil göstergesi (Türkiye, trafik, kazaları, artıyor) ile ifade edilmiştir.

Her bir göstergenin bir göstereni bir de gösterileni vardır. Biz bu göstergelerden birini inceleyelim:
&#;Kazaları&#; göstergesinin gösterenleri, yazarın yazısını okurken gördüğümüz &#;k. a. z. a. I. a. r. ı.&#; harfleridir. Bu göstereni gördüğümüzde ya da duyduğumuzda zihnimizde oluşan görüntü, içerik ve anlamlar ise bu göstergenin gösterilenidir. Kazaların kendisi ise dil dışı bir gerçekliktir yani bir göndergedir. Bu iletişimde rol alan unsurların birlikte meydana getirdikleri ortam ise iletişimin bağlamıdır. Yani alıcının (gazete okuyucusunun) o anki durumu, bir trafik kazasına şahit olup olmaması, herhangi bir trafik kazasında bir yakınını kaybedip kaybetmemesi, yazarın iletisinden önce ve sonra kurduğu diğer cümleler, verdiği örnekler, televizyon ekranlarında tanık olunan görüntüler, daha önceden bu konuda okunmuş yazıların oluşturduğu birikim vb. durumlar, bu iletişimin bağlamını belirleyen unsurlardan birkaçıdır.

Metin içi bağlam nedir?

İçindekiler:

  1. Metin içi bağlam nedir?
  2. Art Gönderim nedir?
  3. Bağdaşıklık ve tutarlılık nedir?
  4. Bağdaşıklık nedir?
  5. Kelime Bağdaşıklığı nedir?
  6. Dilbilgisel bağlaşıklık nedir?
  7. Bağlaşıklık ve bağdaşıklık arasındaki fark nedir?
  8. Çatı uyuşmazlığı ne demek?
  9. Dilde bağdaştırma kuramı nedir?
  10. Bağdaştırmak ne demek TDK?
  11. Alışılmış ve alışılmamış bağdaştırma nedir?
  12. Çatı uyumu nedir?
  13. Dil bilgisi çatı nedir?
  14. Hangi cümlede çatı özelliği aranmaz?
  15. Dönüşlü fiil nedir örnekler?
  16. Edilgen çatı nasıl bulunur?
  17. Geçişli Geçişsiz nasıl anlaşılır?
  18. Edilgen ne demek TDK?
  19. Edilgen ne demek kelime anlamı?
  20. Etken ve edilgen ne demek?

Metin içi bağlam nedir?

Bağlam veya kontekst; kelime ve cümle gibi anlatım unsurlarının, kullanıldıkları yere ve zamana göre, kendinden önce ve sonra gelen unsurlar nedeniyle kazandığı farklı anlam ve değerler bütünü.

Art Gönderim nedir?

Art gönderim, metin içerisinde bahsedilen kişi, olay, nesne vb. öğelerin metnin daha sonraki bölümlerinde yeniden açıklanmasına gerek kalmadan, o öğeyle tekrar bağlantı sağlanması şeklinde açıklanır. Art gönderim ile metin daha anlaşılır ve akıcı olur.

Bağdaşıklık ve tutarlılık nedir?

Metin dil biliminin üzerinde durduğu, metin ölçütü olarak kabul ettiği diğer bir unsur ise tutarlılıktır. Aksan'a göre (, s. ) ise bağdaşıklık, metni kuran sözceler arasındaki dil bilgisel bağlantıları tanımlarken tutarlılık, bir metinde sözceler arasındaki anlam ve mantık bağlantısını ifade eder.

Bağdaşıklık nedir?

Bağdaşıklık, anlamsal ilişkiler açısından tanımlanan dilsel bir birlikteliktir. Bir metin yalnızca dilbilgisi kurallarına göre düzenlenmez. Dil öğelerinin açıkladığı özellik ve durumlar arasında anlam bağıntıları da vardır. Bu anlam bağıntılarına bağdaşıklık denir.

Kelime Bağdaşıklığı nedir?

Bir cümlede veya metinde, kelimelerin dil bilgisi kurallarına göre bir araya gelmesi ve kullanılmasına bağlaşıklık denir. Örneğin; "Arkadaşımın kitabını çok sevdiğim için dolabımda saklıyorum."

Dilbilgisel bağlaşıklık nedir?

Bağlaşıklık; bir cümledeki dilbilgisel unsurların tam, doğru ve birbirleri ile uyumlu şekilde kullanılması. Bağlaşıklık, dildeki unsurların birbirine belli kurallar çerçevesinde bağlanmasıdır. Bağlaşıklık konusu daha çok "anlatım bozukluğu" kapsamında, bağdaşıklık kavramı ile karşılaştırmalı olarak ele alınır.

Bağlaşıklık ve bağdaşıklık arasındaki fark nedir?

Cevap. Bağdaşıklık= kelimenin kullanıldığı metne "anlam bakımından" uygun olmasıdır. Bağlaşıklık= kelimenin kullanıldığı metne "dilbilgisi bakımından "uygun olmasidır.

Çatı uyuşmazlığı ne demek?

Bileşik cümlelerde temel cümlenin yükleminin etken olup yan cümlecikteki eylemsinin etken olmamasından ya da temel cümlenin yükleminin edilgen olup yan cümlecikteki eylemsinin edilgen olmamasından kaynaklanan anlatım bozukluğudur. Akşam evde biraz sohbet edip erkenden yatıldı.

Dilde bağdaştırma kuramı nedir?

Cevap : Kelimelerin yeni bir anlam ifade etmek için yan yana gelerek oluşturduğu söz gruplarına bağdaştırma denir. Örnek: Çalı demetleri, ses çıkaran kağnılar. Bağdaştırmalar dilde yaygın olarak kullanılan ifadelerle oluşturulabildiği gibi birbiriyle uyuşmayan kelimelerden de oluşturulabilir.

Bağdaştırmak ne demek TDK?

bağdaştırmak. (-i, -le) Bağdaşmasını sağlamak: “İnsana yakışan susma ile konuşmayı ustaca bağdaştırmaktır.” -N.

Alışılmış ve alışılmamış bağdaştırma nedir?

Alışılmış Bağdaştırma: Dilde yaygın olarak kullanılan ifadelerle oluşturulan bağdaştırmalardır. Kelimeler ilk anlamlarıyla kullanılırlar. Taş duvar, renkli cam vb. Alışılmamış Bağdaştırma: Birbiriyle uyuşmayan ifadelerden oluşturulan bağdaştırmadır.

Çatı uyumu nedir?

Bileşik cümlelerde temel cümlenin yükleminin etken olup yan cümlecikteki eylemsinin etken olmamasından ya da temel cümlenin yükleminin edilgen olup yan cümlecikteki eylemsinin edilgen olmamasından kaynaklanan anlatım bozukluğudur.

Dil bilgisi çatı nedir?

Fiil çatısı, en genel ifadeyle yüklemin özne ve nesne ile olan ilişkisidir. Fiillerin özne ve nesneye bağlı olarak kazandığı anlama ve girdiği biçime çatı denir. Konumuzun isminden de anlaşılacağı üzere çatı, sadece fiil cümlelerinde aranan bir özelliktir. İsim cümlelerinde çatı aranmaz.

Hangi cümlede çatı özelliği aranmaz?

Fiillerin nesnelerine ve öznelerine göre gösterdiği özelliklere “çatı” denir. Çatı özelliği sadece yüklemi ”fiil”olan cümlelerde aranır. Yüklemi ”isim” veya “isim soylu olan” cümlelerde çatı özelliği aranmaz.

Dönüşlü fiil nedir örnekler?

İşi yapan ve yapılan işten etkilenen gerçek bir öznenin bulunduğu fiillere dönüşlü fiil denir. Etken fiillere –l ve -n ekleri getirilerek yapılır. Örnek: 'Ahmet maçı kazanınca sevindi.

Edilgen çatı nasıl bulunur?

Özneleri bilinmeyen fiillere “edilgen fiil” denir. Bir cümlede işin kim tarafından yapıldığı bilinmiyorsa, fiil edilgen çatılıdır. Kök ya da gövde durumundaki fiillere “-il, -in” ekleri getirilerek edilgen fiiller yapılır. NOT: Edilgen fiillerin yüklem olduğu cümlelerde işin kim tarafından yapıldığı belli değildir.

Geçişli Geçişsiz nasıl anlaşılır?

Nesne alabilen fiiller geçişseafoodplus.info olarak bir fiilin geçişli olup olmadığını anlamak için fiile “neyi, kimi” sorularını yöneltiriz ,bu soruları yöneltebiliyorsak fiil geçişlidir, yöneltemiyorsak fiil geçişseafoodplus.info diğer yöntem ise şudur:Fiilin başına “onu” zamirini getirebiliyorsak fiil geçişlidir ,

Edilgen ne demek TDK?

sf. 1. Yapılan işten etkilenen, pasif, etken karşıtı.

Edilgen ne demek kelime anlamı?

edilgen anlamı 1. Yapılan işten etkilenen, pasif, etken karşıtı. 2. is. db. Edilgen fiil.

Etken ve edilgen ne demek?

Buraya da kısaca açıklarsak; Etken fiil; eylemin ifade ettiği işi direkt olarak öznenin kendisi yapıyorsa etken fiil seafoodplus.info fiilin gerçek öznesi varsa ve “l,n” çatı ekini almamışsa fiil etkendir. Edilgen fiil ise; fiil “l,n” çatı ekini almışsa ve eylemi yapan kişi belirsiz ise o fiile edilgen fiil adı verilir.

Bağlam Nedir? Neden &#;nemlidir? T&#;rk&#;e'de Bağlam Ve Dilin İşlevleri

Haberin Devamı

Sarf edilen bir kelimenin anlamını belirlemede bağlam devreye girmektedir. Bu yönü ile bağlam, iletişimde çok ciddi öneme sahiptir. Konun netlik kazanması adına bir örnek verilmesi gerekirse; “sıfır” kelimesi farklı bağlamlarda kendi içinde çok değişik anlamlar ifade etmektedir.

Sıfır sözcüğü, “Pazarda sıfır gibi bir araba gördüm ve onu vakit kaybetmeden hemen aldım.” cümlesinde aracın hasarsız olduğu, yeniliğinin ve kullanışlılığını bildiriyor. Buna göre cümle içinde kullanılan "sıfır" kelimesi olumlu anlamda kullanılmıştır

Bu konuyla alakalı olarak verilebilecek olan bir başka örnek ise şu şekildedir;. “Sorma, su içsem kilo alıyorum, kilo vermek için tüm rejimleri denedim, ancak yine de netice sıfır.” şeklinde kullanılan cümle içerisinde ise “sıfır” sözcüğü “ başarısız, kötü, verimsiz” anlamında kullanılmıştır. Buna göre olumsuz bir anlamda kullanılmış haldedir.

Türkçede Bağlam ve Dilin İşlevleri

Bağlam başka bir tabir ile kontekst; kelime ve cümle gibi anlatım öğelerinin, kullanılmış oldukları yere ve zamana göre, kendinden önce ve sonra gelen faktörler sebebiyle kazanmış olduğu farklı anlam ve değerler bütünü olarak karşımıza çıkmaktadır.

Haberin Devamı

Aşağıda verilen örneklerde belirtilmiş olan kelimeler farklı bağlamlarda kullanılmıştır:

- Adam sergilemiş olduğu içten tavırları sayesinde herkes tarafından kısa sürede sevilmişti.

- İçten yanmalı motorların icadıyla birlikte günümüzdeki arabaların üretimi gerçekleştirilmeye başladı.

Dil biliminin alt disiplinlerinden bir olan pragmatik, bağlam kavramı üzerine kurulu durumdadır. Bir ifade bağlamsal yönden değerlendirilirken, sözcüklerin yanı sıra cümlelerin de bağlamı ele alınmaktadır. İletişimin doğru ve tam olarak gerçekleşebilmesi bakımından bir cümlenin diğer cümleler ile ve hatta yer ve zaman ile ilişkisinin de değerlendirilmesinin gerekliliği söz konusudur.

Haberin Devamı

İnsanların birbirleri ile etkin bir şekilde iletişim kurmasını sağlayan en temel unsur dil olmaktadır. Asırlar boyunca farklı toplum ve kültürlerin birbirinden farklı ola dilleri üzerinden anlaşması, insanların gelişimi aşamasında da çok önemli bir yere sahiptir.

İnsanların günlük yaşamının oldukça büyük bir bölümü dili kullanarak geçer. Ancak kullanım hususunda dil amaca bağlı olarak değişkenlik gösterir. Örnek olarak; düz bir yazı okumak ile birlikte bir şiir okuma arasında oldukça önemli farklılıkların varlığı söz konusudur. Aynı zamanda bir profesörün eğitim noktasında ortaya çıkarmış olduğu konuşma türüyle beraber inşaatta ustaların birbiri ile konuşması ciddi bir farklılık yaratabilmektedir. Durum sakinlik yahut heyecan ve duyguyla birlikte anlayışa bağlı olarak dilin işlevlerini önemli ölçüde ortaya çıkarır. Buna göre;

- Heyecana bağlı işlev,

- Göndergesel işlev,

- Dil Ötesi işlev,

- Alıcıyı harekete geçirme,

- Kanalı kontrol işlevi,

- Şiirsel işlev,

Haberin Devamı

Bu şekilde farklı dallara ayrılmış durumda olan dilin işlevleri maksada uygun olarak farklı noktalarda kullanılır. Bundan dolayı eğitim süreci kapsamında dilin işlevlerini etkin biçimde anlamak ve kullanmak oldukça büyük bir önem barındırmaktadır.

Eş görevli sözcük ve sözcük gruplarını, anlamca ilgili cümleleri birbirine bağlayan sözcüklere bağlaç denir.

Bağlaçların Özellikleri

 1.  Bağlaçlar, tek başlarına kullanılmazlar, cümle içerisinde kullanıldıklarında bir anlam kazanıp sözcükleri veya cümleleri birbirine bağlarlar.

 2.  Bağlaçlar da edatlar gibi tek başlarına anlamı olmayan sözcüklerdir. Bağlaçlar cümleden çıkarılınca anlam bozulmaz, sadece biraz daralabilir.

 3.  Bağlaçlar (&#;ile&#; bağlacı hariç) önceki ve sonraki kelimeden ayrı yazılır. Bitişik yazılanlar bağlaç değil, ektir.

 4.  Bazı bağlaçların yerine noktalama işaretleri kullanılabilir.

Başlıca Bağlaçlar

“Ve” Bağlacı

Anlam ve görev bakımından benzer olan kelimeleri, cümleleri, sözleri ve ögeleri birbirine bağlar.

Örnek(ler)

» Duygu ve düşünce bir olmalıdır.
» Köyünü, yaşlı dedesini ve ninesini özlemişti.
» Şiir ve roman okuma alışkanlığı edinin.
» Bana baktı ve güldü.
» Anlatılanları dinliyor ve çocuğa hak veriyordu.
» Binlerce yerli ve yabancı turist geldi.

 NOT  “Ve” bağlacı yerine “virgül” işareti ya da “-ıp, -erek” gibi ekler de kullanılabilir.

Örnek(ler)

» Masaya yaklaştı ve kitabı aldı.
» Masaya yaklaştı, kitabı aldı.
» Masaya yaklaşıp kitabı aldı.
» Masaya yaklaşarak kitabı aldı.

 

“İle (-le / -la)” Bağlacı

“Ve” bağlacıyla görevleri hemen hemen aynıdır ama ”ile” bağlacının kullanım alanı daha dardır. “İle” bağlacı cümleleri birbirine bağlamaz; sadece aynı görevdeki kelimeleri bağlar.

Örnek(ler)

»  Yaşlı dedesi ile ninesini özlemişti.
» Edebiyatımızda en çok eser verilen türler şiir ile romandır.
» Annesi ile babasını çok seviyor.
»Evle okul arasında mekik dokuyor.

 

 UYARI  “İle” sözcüğü hem edat hem de bağlaç olarak kullanılabilir. Cümlede “ile” sözcüğü yerine “ve” kullanılabiliyorsa bağlaç, kullanılamıyorsa edattır.

Örnek(ler)

» Annesi ile babası geldi. (”İle” yerine ”ve” gelebilir → Bağlaç)

» Çocuk, arkadaşı ile geldi. (”ile” yerine ”ve” getirilemez → Edat)

 

“Veya, Ya da, Yahut, Veyahut” Bağlaçları

Aynı değerde olup da birinin tercih edilmesi gereken iki seçenek arasında kullanılırlar.

Örnek(ler)

» Biriniz gideceksiniz: Sen ya da kardeşin.
» Bisiklet veya motosiklet alacağım.
» Sen olmasan yahut (veyahut) seni görmesem dayanamam.

 

“Ama, Fakat, Lâkin, Yalnız, Ancak, Oysa, Oysaki, Hâlbuki, Ne var ki” Bağlaçları

“Ama, fakat, lâkin” aynı anlama gelen bağlaçlardır. “yalnız, ancak, oysa, oysaki, halbuki, ne var ki” bağlaçları da bunlara yakın anlamlıdır.

Bu bağlaçlar genellikle aralarında zıtlık bulunan iki ayrı ifadeyi veya cümleyi birbirine bağlar.

Örnek(ler)

» Başarı hakkınız ama terlemeniz gerekecek.
» Onu seviyorum fakat o beni sevmiyor.
» Çok çalışıyor yalnız başaramıyor.
» Saatlerce bekledim, ancak sizi göremedim.
» Beş yüz kişiyi davet etmişler, ne var ki salon o kadar insanı almaz.
» Bana kızmış; oysa ben ona bir şey yapmadım.
» Ali gelmedi; oysaki onu da çağırmıştım.
» Hiç tepki vermedi, halbuki sevinmesini bekliyordum.

 

 NOT  “Ama” bağlacı cümleye “koşul(şart)” veya “pekiştirme” anlamı da katabilir.

Örnek(ler)

» Dışarı çıkabilirsin ama eve erken döneceksin. (Koşul)
» Bu kitabı sana alacağım ama okuyacaksın. (Koşul)
» Büyük ama çok büyük bir bahçesi vardı. (Pekiştirme)

 

“Çünkü, Zira” Bağlaçları

“Şundan dolayı, şu sebeple” anlamlarına gelir. Yapılan eylemin nedenini, sebebini bildirir.

Örnek(ler)

» Eve gittim, çünkü babam çağırmıştı.
» Otobüse yetişemedik, çünkü evden geç çıkmıştık.
» O gün okula gelemedim, zira çok hastaydım.

 

“De / Da” Bağlacı

Cümleye &#;eşitlik, gibilik, açıklama, neden-sonuç, abartma, pekiştirme, birliktelik, küçümseme, sitem, şaşma, uyarı, inatlaşma&#; gibi çok çeşitli anlamlar katar, bazen de &#;ama, fakat&#; anlamında kullanılabilir.

Örnek(ler)

» O filmi ben de seyrettim. (Eşitlik-diğerleri gibi)
»
Aldıkları araba da araba hani. (Abartma-pekiştirme)
» Sen sınavı kazanacaksın da ben göreceğim. (Küçümseme)
» Okula kadar geldin de bir selam vermedin. (Sitem)
» Ailesiyle kavga etti de evi terk etti. (Sebep-sonuç)
» Yemem de yemem diye tutturdu. (Direnme-inat)
» Dışarı çık da göreyim. (Tehdit-uyarı)
» Biraz müsaade etsen de işime baksam. (Rica, istek)
» Böyle davranmanız hiç de iyi olmadı. (Pekiştirme)
» Bize gelmiş de fazla kalmamış. (ama bağlacı yerine)

 

 UYARI  “Da, de” bağlacı ile bulunma durum eki olan “-da, -de, -ta, -te” ekini karıştırmamak gerekir. Cümleden &#;de&#;yi çıkarıp okuduğumuzda cümlenin anlamı bozulmuyor sadece biraz daralıyorsa bu “de” bağlaçtır ve ayrı yazılır. Eğer cümlenin anlamı bozuluyorsa, bu “de” ektir ve kelimeye bitişik yazılır.

Örnek(ler)

» Bakkalda sebze desatılıyormuş. (Bağlaç)
(Bakkalda sebze satılıyormuş)

» Kitaplarım okulda kalmış. (Hâl eki)
(“Kitaplarım okul kalmış.” dersek cümle bozulmuş olur.)

 

“Ki” Bağlacı

En çok kullanılan bağlaçlardan biridir. Cümleye &#;neden &#; sonuç, açıklama, şart, şaşma, o anda, pekiştirme&#; gibi çok çeşitli anlam ilgileri katar.

Örnek(ler)

» Günü kötü geçmiş ki çok kızgın görünüyor. (neden-sonuç)
» İnsan çalışmalı ki sınavı kazansın.(şart)
» Bir baktım ki ortalıkta kimse kalmamış. (şaşma)
» Evden çıkacaktı ki telefon çaldı. (o anda)
» Arabayı o çizmiş olabilir mi ki?(Kuşku)
» Sana iş buldum ki kimseye muhtaç olmayasın. (amaç-sonuç)
» Geç saatlere kadar çalışmış olmalı ki sabah uyanamamış. (tahmin)

 

 UYARI   “Ki” bağlacı, sıfat türeten “–ki” eki ile, ilgi zamiri olan “–ki” ile karıştırılmamalıdır. Bağlaç olan ki kendinden önceki ve sonraki kelimelerden her zaman ayrı yazılır. Diğerleri ektir ve kelimeye bitişik yazılır.

Bağlaç olan &#;ki&#;yi diğerleriyle karıştırmamak için pratik bir yöntem olarak, &#;ki&#;den sonra &#;-ler&#; ekini getiririz, bu ek uygun düşmezse oradaki &#;ki&#;nin bağlaç olduğunu anlarız.

Ayrıca yine pratik bir yöntem olarak, &#;ki&#;yi cümleden çıkartırız, cümlenin yapısında ciddi bir bozulma olmazsa bu &#;ki&#;nin bağlaç olduğunu anlarız.

Örnek(ler)

» Sen kidünyalara değersin. (Sen dünyalara değersin.)
» Şimdi anlıyorum kio yaptıklarım bir hataydı. (Şimdi anlıyorum o yaptıklarım bir hataydı)

Görüldüğü gibi bağlaç olan &#;–ki&#; cümleden çıkartıldığında cümlenin anlamında bir daralma olsa da yapısında ciddi bir bozukluk olmuyor, ayrıca bunlardan sonra &#;–ler&#; eki getirildiğinde uygun düşmüyor. Öyleyse bu &#;-ki&#; bir bağlaçtır ve daima ayrı yazılır.

 NOT  “Ki” bağlacı bazı bağlaçlarda kalıplaşmıştır ve bitişik yazılır. Bu bağlaçların baş harflerini SİMBOHÇaM şeklinde kodlayabiliriz:

Sanki &#; İllaki &#; Mademki &#;Belki &#; Oysaki &#;Halbuki &#;Çünkü –aMeğerki

 

“Meğer” Bağlacı

Cümlelerin başına veya sonuna gelerek cümleleri birbirine bağlar. &#;Şaşkınlık&#; veya &#;beklenmeyen ama sonradan alışılan&#; durumları ifade ederken kullanılabilirler.

Örnek(ler)

» Bu kursa katılana kadar yazılım konusunda çok bilgili olduğumu düşünürdüm. Meğer hiçbir şey bilmiyormuşum.
» Hayatta paylaşmaya değer bildiğin bir sır varsa eğer,
Haykırıp dağlara taşlara anlatmalıymış meğer.

 

“Madem / Mademki” Bağlacı

Cümlelerin başına, ortasın veya sonuna gelerek cümleleri birbirine bağlar.

Örnek(ler)

»Madem kullanmayacaktın, o zaman o makineyi niye aldın?.

 

“Demek / Demek ki” Bağlacı

&#;Çıkarım yapma&#; veya &#;kesinlik bildiren&#; durumları ifade ederken kullanılır.

Örnek(ler)

» Son sınavda epey yüksek not aldın. Demek ki iyi çalışmışsın.
» Yalan söyleyerek bir yerlere gelemeyeceğini sonunda sen de anladın demek.

 

“Üstelik” Bağlacı

Cümleleri pekiştirme yoluyla birbirine bağlar.

Örnek(ler)

» Çok yakışıklı bir oğlunuz var. Üstelik çok da zeki.

 

“Hatta” Bağlacı

Üstelik bağlacı gibi iki cümleyi bağlarken anlamı güçlendirir, pekiştirir. Anlamı daha  güçlendirmek için genellikle &#;bile&#; veya &#;de&#; bağlacıyla birlikte kullanılır.

Örnek(ler)

» Evi süpürüp silmiş, hatta bulaşıkları bile yıkamıştı.
»Sensiz bir dakika, hatta saniyeler bile zor gelir bana.

 

“Yani” Bağlacı

Anlatılanları açıklarken, özetlerken ve bir yargıya bağlarken &#;kısaca&#; anlamında kullanılır.

Örnek(ler)

» Ona aldığım hediyeye gördüğünde ağzı kulaklarına vardı, yani çok sevindi.

 

“Hem &#; Hem &#; / Hem &#; Hem de &#;” Bağlacı

Cümleleri veya eş görevli sözcükleri &#;birliktelik&#;, &#;eşitlik&#; veya &#;karşıtlık&#; anlamlarıyla birbirine bağlar.

Örnek(ler)

»Hemteyzesini hem dehalasını aramış.
Bu cümlede &#;hem &#; hem de &#;&#; bağlacı eşitlik anlamı katmıştır ve eş görevli sözcükleri (nesneleri) birbirine bağlamıştır.

»Anlattığı hikâyeyle hem ağlattı hem güldürdü.
Bu cümlede &#;hem &#; hem &#;&#; bağlacı karşıtlık anlamı katmıştır ve cümleleri birbirine bağlamıştır. 

 

“Ne &#; Ne &#; / Ne &#; Ne de &#;” Bağlacı

Cümleleri veya eş görevli sözcükleri &#;olumsuzluk&#; ve &#;hiçbiri, yokluk&#; anlamlarıyla birbirine bağlar.

Örnek(ler)

»Neteyzesini ne dehalasını aramış.
Bu cümlede &#;ne &#; ne de &#;&#; bağlacı hiçbiri anlamı katmıştır ve eş görevli sözcükleri (nesneleri) birbirine bağlamıştır.

» Bu maaşla ömrüm boyunca ne ev alabilirim ne araba.
Bu cümlenin yüklemi olumlu olmasına rağmen (alabilirim) &#;ne &#; ne &#;&#; bağlacı cümleye olumsuzluk anlamı katmıştır ev de araba da alınamayacağı ifade edilmiştir.

Bağlaç Karikatürü

 

“Kâh &#; Kâh &#; (Gâh &#; Gâh &#;)” Bağlacı

Cümleleri veya eş görevli sözcükleri &#;kimi kez, kimi zaman&#; anlamlarıyla birbirine bağlar.

Örnek(ler)

»Kâh tiyatroya gidiyordu kâh sinemaya.

 

“İster &#; İster &#;” Bağlacı

Cümleleri veya eş görevli sözcükleri &#;eşitlik&#; anlamıyla birbirine bağlar, &#;seçenek&#; bildirir.

Örnek(ler)

» Tatlını ister şimdi ye isteryemekten sonra.
Bu cümlede &#;ister &#; ister &#;&#; bağlacı seçenek anlamı katmıştır ve eş görevli sözcükleri (zarf tamlayıcısı) birbirine bağlamıştır.

»İster güldürsün ister ağlatsın, bir farkı yok benim için.
Bu cümlede &#;ister &#; ister &#;&#; bağlacı eşitlik anlamı katmıştır ve cümleleri birbirine bağlamıştır. 

SÖZCÜK TÜRLERİ KONUSUNUN TÜM BAŞLIKLARI
İsim Konu Anlatımı
Zamir Konu Anlatımı
Sıfat Konu Anlatımı
Zarf Konu Anlatımı
Edat Konu Anlatımı
Bağlaç Konu Anlatımı
Ünlem Konu Anlatımı
Fiil Konu Anlatımı
Fiilimsi Konu Anlatımı

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir