bulunmamış icatlar / İşe Yarar Dedirten 15 Yaratıcı Buluş Fikri - Mahmure

Bulunmamış Icatlar

bulunmamış icatlar

Günümüze gelinceye kadar hayat tarzımızı değiştiren birçok icat yapıldı. Vazgeçilmezimiz olan bu icatlar yıllar süren deneme yanılma sürecinden geçerek bugünlere ulaştılar. Bazı icatlar da bu süreç içerisinde başarılı olamayarak günümüze gelmeyi maalesef başaramadılar. Tarihte düzinelerce başarısız fikir de bulunmaktadır. Bu fikirler zamanının koşullarına göre kullanışlı görülerek yıllarca kabul görebilir. Gelişen teknoloji ile her gün yeni fikirler ve buluşlar ortaya atılmakta. Bu yüzden acı verici, gereksiz ya da tuhaf olan bu icatların günümüzde kullanılmıyor olması kaçınılmaz hale geldi. Zamanında icat edilmiş buluşlar bazı nedenlerle günümüze kadar gelememiş ama o icatlar geliştirilebilmiş olabilir. Bugünlere ulaşamamış fakat tarihte iz bırakan bu buluşları merak edenler için listeledik. Keyifli okumalar!

1. Bebek Kafesi

Zamanında İcat Edilmiş Ama Günümüze Kadar Gelememiş Buluşlar

Sarkan &#;bebek kafesleri&#; &#;de icat edildikten sonra moda oldu. Ancak başlangıcı, Dr. Luther Emmet Holt&#;un kitabı ‘The Care and Feeding Of Children’ ile başladı. Emmet, kitabında bebeklerin nasıl &#;havalandırılması&#; gerektiğini anlattı. Temiz havanın sindirim, iştah ve genel sağlığı iyileştirdiğine inanıyordu. Bebekleri soğuğa maruz bırakmanın, onları küçük hastalıklara karşı belirli düzeyde bağışıklık kazandıracağına inanılıyordu. &#;de, böyle bir mekanizma Washington&#;da Emma Read tarafından patentlendi. &#;larda Londra&#;da, arka bahçelere sahip olamayan apartman sakinleri arasında çok popülerdi. Herhangi bir pencereye kolayca tutturulmuş kullanışlı bir açık uyku bölmesiydi.

2. Gamze Yapma Aleti

Gamze yapıcı bu alet &#;da Rochester New York’lu Isabella Gilbert tarafından icat edildi. Bu makineyi doğal gamzeleri olmayan bayanlar için icat etti. Yanaklarınıza basan iki düğme zamanında çığır açıcı bir icat olarak görülüyordu. Düzenli olarak kullanıldığında güzel gamzeler oluşturdu. Fakat büyük bir ticari başarı elde edemedi. Günümüze kadar gelememiş buluşlar arasında yer alan bu buluş zamanında icat edilmiş ama kullanışlı görülmeyen buluşlar kategorisine girdi. Isabella Gilbert bu buluşuyla güzel, gamzeli gülümsemeler hedeflemişti. Kadınların gamzeli yanaklar için yaptıkları oldukça ilginç.

3. Dikiş Makineli Bisiklet

Zamanında İcat Edilmiş Ama Günümüze Kadar Gelememiş Buluşlar

Charles Steinlauf yılında ‘The Goofy Bike’ adını verdiği bu bisikleti tasarladı. Bisiklet iki katlı ve dört kişilik olarak yapıldı. Charles icadını bizzat kendisi ailesiyle birlikte denedi. Charles üst katta çocukları alt katta olmak üzere ayarlanmıştı. Oğlu alt tarafta pedal çevirirken kızı da önde ve anneleri ortadaki bölmede dikiş dikebiliyordu. Oldukça iyi tasarlanmış bu icat günümüze kadar ulaşamadı. Charles icadını düşünürken bisikletin dengede durmasını iyi ayarladı. Makinenin ayakları sayesinde bisikletin devrilme ihtimali yoktu. Hafta sonları bir aile gezisinde kullanılabilen bu icat şimdilerde sadece tuhaf görünüşlü bir buluş olarak görüldü.

4. Müzikli Şapka

Kulaklıklar icat edilmeden önce, insanlar radyo dinliyordu. Geliştiriciler daha rahat kullanımlı olması düşüncesiyle taşınabilir hasır radyo şapkasını ’de çıkardılar. Zamanında radyo şapkalar kullanıcılarına müzik dinlerken gazete okuma imkânı sundu. Şapkaların sekiz parlak rengi vardı. Her yaştan insan bu buluşu sevdi. İcat özellikle Birleşik Devletlerinde büyük ilgi gördü fakat bu ilgi çok uzun sürmedi. Klasik radyolar çok daha iyiydi. Çünkü radyo şapkaları sadece AM yayın bandını alırken, klasik radyolar FM alabildi. Anten yönlüydü yani kullanıcı başını çevirdiği an sinyal kaybolabilirdi. yılında piyasadan çekildi ve yerine transistörlü olan radyo geldi.

5. Tek Tekerlekli Motosiklet

Zamanında İcat Edilmiş Ama Günümüze Kadar Gelememiş Buluşlar

Tek tekerleği olan bu motosiklet yılında icat edildi. Mucidi M. Goventosa de Udine’dir. Birinci ve İkinci Dünya Savaşının arasındaki karanlık yıllarda icat edilmişti. Motosikletin görünüşü küçük olmasına rağmen saatte kilometre hız yapabildi. Tekerleğin çapı ise 14 feetdi. En ilginç özelliği, kullanıcının direksiyonun içindeki pozisyonudur. Başarılı ilk iki tekerlekli motorlu taşıt tasarımını ise Fransız mucitler Michael ve Eugene Werner gerçekleştirmiştir. Günümüzde ise tek tekerlekli motosikletler geliştirilerek daha kullanışlı bir hale getirildi. Geçmişteki bu icadın yerini belli şirketlerin veya kişilerin tasarlamış oldukları yine tek tekerlekli motosikletler geçti.

6. Televizyon Gözlük

Pek gündeme gelmemesine rağmen sanal gerçeklik gözlüklerinin atası diyebileceğimiz bir cihaz. Günümüzdeki akıllı gözlükler de deneme yanılma sürecinin bir sonucunda ortaya çıkmıştır. Bu deneme yanılma sürecinde arkasındaki isim televizyon gözlükleridir. ‘Tel Eyeglasses’ adı verilen bu icat aslında bir televizyondu. yılında Lüksemburglu-Amerikalı kâşif Hugo Gernsback tarafından keşfedildi. Gernsback ayrıca Bilim Kurgu tanımını ilk kullanan kişidir. Oldukça hafif olan bu gözlük yaklaşık gramdı. Gözlükler pil ile çalışıyordu bu nedenle elektrik çarpmasına karşı oldukça güvenliydi. Her iki göz içinde ayrı görüntü ekranları vardı. Bu sayede üç boyutlu görüntü sağlayabiliyordu.

7. Lastikli Yüzme Ceketi

Zamanında İcat Edilmiş Ama Günümüze Kadar Gelememiş Buluşlar

Bu ceket can yeleğinin ilk halidir. Can yeleklerinin seneler önceki halinde tüm vücudu saran uzun şeritler bulunuyordu. Modern can yeleklerin yanında fazlasıyla ilkel kalıyordu. Fikir olarak şu an kullandığımız can yeleklerine benzer bir amaca sahip. Can kurtarma konusunda ise ne kadar başarılı olduğu şüpheli. Bu cankurtaran yelekleri bisiklet iç lastiklerinden yapıldı. Zamanında icat edilmiş ama işe yaramadığı için günümüze kadar gelememiş buluşlar hep yetersizlikleri yüzünden kaybolup gittiler. Almanya&#;daki bu genç grup ise bisiklet lastiklerinden yapılmış bir yüzme yardımcısından oldukça gurur duyuyordu.

8. Motorlu Paten

Detroit’te üretilen bu patenleri Motorlu Paten Şirketi yılında üretti. Patenler bir beygir gücündeki motorla çalışıyordu. Her motorlu taşıtta olduğu gibi bunda da debriyajı, gazı ve şalteri vardı. Sırt çantasına benzeyen motoru sırtlarına takıyorlardı. Fakat patenlerin bir sıkıntısı vardı. Patende ilerlerken durmak gerçekten bir sorundu. Şirketin giderken nasıl durulacağına dair hiçbir öneride bulunmamış olması icadı olumsuz etkiledi. Ayrıca sırtta taşınan motor da kullanıcıya güzel gelmiyordu. Haliyle icat pek yol kat edemedi ve başarısız oldu. Kısa ömürlü bir başka icat olarak tarihe geçti.

9. Yaya Kepçesi

Türkçeye yaya kepçesi olarak çevrildi ve &#;te Paris&#;te bulundu. Bu yıllarda İngiltere&#;de yaşayan iki mucit, trafik kazalarında insanların yaralanma ya da ölme riskine karşı olaya farklı bir bakış açısı ile baktılar. Bir araca monte edilen bu kepçenin yaya kayıplarını azaltacağı düşünülüyordu. Kaza anında kepçeye benzer yapısıyla yayaları yakaladı ve yayalara zarar gelmesini önledi. Kaza sırasında insanların araç altına girmemesi ezilme riskini doğrudan ortadan kaldırdı. Bu sayede trafik kazalarında yayayı koruyan ilk buluş keşfedilmiş oldu. Şoför, yayaya çarpacağı sırada freni kullandığında bu kepçe sistemini de ön konsol üzerinden aktif edebiliyordu.

Motorlu Sörf Tahtası

Zamanında İcat Edilmiş Ama Günümüze Kadar Gelememiş Buluşlar

&#;de icat edilen motorlu sörf tahtası, hız tutkunu bir sörfçü tarafından bulundu. Joe Gilpin sakin suları olan bir gölün yanına taşındığında sörf macerasının bittiğini düşündü. Gölün durgun sularında minik bir dalga bile bulamayan sörfçü bu makineyi tasarladı. Sakin sular için iyi olan bu icat sert dalgalarda pek de işe yaramadı. Ayrıca bu icat sörf yaparken kuru kalmayı tercih edenler için oldukça kullanışlı oldu. Prototipinin sık sık devrilmesine rağmen günümüzde başka buluşlar için fikir olan bir icattı. Buna benzer icatlar şimdi de yapılıp kullanılabiliyor. Farklı şekilleri olmasına rağmen bu icat zamanında icat edilmiş ama günümüze kadar gelememiş buluşlar arasında kaldı.

Hayatımızı Kolaylaştıran İcatlar Nelerdir? A&#;ıklamaları İle Pratik Buluşlar


İcat, buluş anlamına gelen bir kelimedir. Daha önce bulunmamış bir şeyi çaba ve emek sarf ederek oluşturmaktır.

Hayatımızı Kolaylaştıran İcatlar Nelerdir?

Zamanla, teknoloji bir evrim aşamasından geçti ve bu nedenle yaşam tarzımızı önemli ölçüde değiştirdi. Bugünün çağında, çoğu insan günlük yaşam aktivitelerini gerçekleştirmek için teknolojik olarak en gelişmiş araçları kullanmayı tercih ediyor. Teknoloji dünyasındaki köklü gelişmeler, şüphesiz hayatı daha rahat ve keyifli hale getirdi. Elbette, en son teknolojik yeniliklerin sadece yaşam standartlarımıza değil, aynı zamanda iş rutin görevlerini yerine getirme şekillerine de rahatlık getirdiğini gözlemlemiş olmalısınız.

Çok fazla zaman ve enerji harcamadan çok şey yapabilirsiniz. Konu ister internetten bilgiye ulaşmak ister günlük yaşam aktivitelerini gerçekleştirmek olsun, teknoloji bu tür aktiviteleri hiçbir zaman yapmamak için sürekli olarak hepimize fayda sağlıyor. Hiç şüphe yok ki, teknolojinin hayatımızın en ayrılmaz parçası olduğunu hiç düşünmeden söyleyebiliriz ve onsuz rahat bir yaşam tarzı hayal edemeyiz.

Tabletler, dizüstü bilgisayarlar, bilgisayarlar, akıllı saatler, akıllı telefonlar gibi muazzam teknolojik nimetleri saymaya başlayalım ve liste uzayıp gidiyor. Tüm bu tür araçlar iletişimi daha erişilebilir hale getirdi ve insanlar istedikleri zaman birbirleriyle bağlantı kurabilir. Ek olarak, internette gezinmek de bir sorun değil, herhangi bir akıllı cihazla istediğiniz zaman internette gezinebilirsiniz. Kesinlikle, teknoloji bu dünyayı, etkili ve hızlı iletişimin artık başka bir gezegenden söz edilmediği küçük bir küresel köy haline getirdi.

Açıklamaları İle Pratik Buluşlar

Günümüzde icat dendiğinde akla teknoloji gelse de aslında pek çok farklı ve basit icat hayatımızı kolaylaştırıyor. Bunlar;

Parmak koruyucu; herhangi bir yiyeceği ya da başka bir şeyi kesmek için kullanılan pratik icatlardan biridir.

Kendinden kilitlemeli bükülebilir bisiklet; Kendinden kilitlenebilir bisikletler çalınma riskini azalttığı gibi pas ve metal derdinden de kurtarıyor.

Bavul-scooter; Havaalanına bir buçuk saat erken geldiğinizde ve yapacak hiçbir şeyiniz olmadığında ya da yavaş yürüyüşünüzden hızlanmak istediğinizde, uçuş tam da kalkmak üzereyken, sadece valizlerinizi kullanabilirsiniz.

Taşınabilir sandalye; taşınabilir sandalyeniz sayesinde gittiğiniz her yerde oturacak ve dinlenecek bir yer bulabilirsiniz. Çoğu kez çanta şeklinde tasarlanan bu icada cüzdanınızı ya da diğer ihtiyaçlarınızı da koyabilirsiniz.

Güvenli Cüzdan; yalnızca 1 saniyelik gecikmeyle, bu Bluetooth özellikli cüzdan, cüzdanınızı unutursanız ve biri onu çalmaya çalışırsa sizi uyarır.

büyük ihtimalle geride bıraktığı trajedilerle hatırlanacak ancak insanların yaşamını kolaylaştıracak pek çok yenilikçi icat da içinde geliştirildi

büyük ihtimalle geride bıraktığı trajedilerle hatırlanacak ancak yıl içinde güzel şeyler de olmadı değil. İnsanların yaşamını kolaylaştıracak pek çok yenilikçi icat da içinde geliştirildi ve kullanıma sunuldu. Bu icatlar genel olarak çevreyi korumak, imkanı olmayan kişilere yardım ulaştırmak ve fiziksel engellerle mücadele etmek gibi amaçlarla geliştirildi. İşte bu icatlardan bazıları:

1- Yenebilen drone

İçi yardım malzemesi ve yiyeceklerle dolu olan Pouncer adlı drone Windhorse Aerospace tarafından, kara yoluyla yardım ulaştırılmasının zor olduğu koşullarda kullanılmak için geliştirildi.

2- Kırsal kesimde kullanılabilen tekerlekli sandalye

SafariSeat adı verilen üç tekerli sandalye, düz yolları bulunmayan bölgelerde yaşayan yürüme engelli kişiler için tasarlandı. Elle kontrol edilen sandalyenin tekerleri de eski bisiklet tekerlerinden üretildi.

3- Yenebilir ambalaj

Yıl içinde haberini de yaptığımız bu ürün, süt bazlı bir malzeme kullanarak ürünlerin paketlerinin de yenebilmesini sağlıyor.

4- Evden atılmayı önleyen chat botu

pek çok farklı chat botuna sahne oldu. Avukat chat botları da bu yılın popüler ürünleri arasındaydı. Stanford Üniversitesi öğrencisi Joshua Browder tarafından geliştirilen DoNotPay adlı chat botu da avukat tutmaya gücü yetmeyen ailelerin evlerinden atılmasını önlemek için hukuki tavsiyelerde bulunuyor.

5- Kişiye göre ayarlanabilen protez

Bir bacak protezinin kişiye göre ayarlanması normalde haftalar süren uzun ve pahalı bir işlem. AMPARO tarafından geliştirilen yeni bir protez ise birkaç saat içinde kişiye göre ayarlanabiliyor. Böylece daha fazla kişinin modern protezlerden faydalanması sağlanıyor.

6- Okyanusları temizleyen cihaz

Hollandalı genç girişimci Boyan Slat tarafından geliştirilen cihaz kıyıdan uzağa yerleştirilmiş şişme engellerle yapay bir kıyı şeridi oluşturarak atıkları topluyor ve ayrıştırıyor.

7- Otizmli çocuklara yardımcı olan oyuncak

Leka adlı yuvarlak sevimli cihaz, müzik çalıp sohbet ederek otizmli çocukların sosyalleşmesine yardımcı oluyor ve sosyal ortamlarda daha aktif rol almalarını sağlamaya çalışıyor.

8- Her hava koşulunda kullanılabilen çadır

WeatherHyde adlı çadırın bir yüzeyi ısıyı yansıtırken diğer yüzeyi ısıyı emiyor. Böylece çadır yazın ısıdan korunmak kışın ise sıcak kalmak için kullanılabiliyor.

9- İşitme engellileri tehlikelerden koruyan cihaz

SoundSense adlı cihaz, siren sesi gibi yüksek sesleri algılayıp işitme engelli kullanıcıları uyarıyor. Böylece uyarı seslerini duyamayan kişiler de tehlikeli durumlardan haberdar olabiliyor.

Yenebilir altılı paket halkası

Altılı paketlerde satılan içecekleri bir arada tutan halkalar okyanuslara ulaştığında hayvanların boynuna takılıp ölümlerine sebep olabiliyor. Saltwater Brewery tarafından geliştirilen altılı paket halkası sadece doğada çözünmekle kalmıyor aynı zamanda deniz hayvanları için bir besin kaynağı oluşturuyor.

Ememeyen bebekler için besleme kabı

Sadece 1 Dolar&#;a mal edilen bu kap büyük kısımda bulunan sütü, bebeğin ağzına sığabilecek küçük kısma aktarıyor. Böylece annesini ememeyen bebekler beslenebiliyor.

iPhone parçalayıcı

Kullanım ömrü tükenmiş iPhone&#;ların tüm parçalarını, yeniden kullanılmak üzere tek tek parçalayan Liam adlı robot, böylece yeni cihazların üretilmesi için eski parçalardan yararlanılmasını sağlıyor.

Yenebilir çatal kaşık

Özellikle piknik alanlarında çevreye atılan tek kullanımlık plastik çatal kaşıklar çevreye ciddi zararlar veriyor. Bunun önüne geçmek için Hindistanlı Bakeys adlı şirket, gofret formunda, yenebilen çatal kaşık geliştirdi. Böylece bu aletleri kullandıktan sonra çevreye atmak yerine yiyebiliyorsunuz.

Yol kenarı trafik ışıkları

Telefondan kafasını kaldırıp trafik ışıklarını kontrol etmeyen yayalar için Stadtwerke Augsburg tarafından hazırlanan uygulama, yayaların durması ya da geçmesi için kullanılan trafik ışıklarını kaldırımın kenarına diziyor. Böylece telefondan kafanızı kaldırmanıza gerek kalmıyor.

Yükseltilmiş Transit Otobüs

Çin&#;de geliştirilen Yükseltilmiş Transit Otobüs (YTO) trafiğe müdahale etmeden, diğer araçların üzerinden geçip gidebiliyor. Kapasitesi bin kişiye kadar çıkabilen otobüsün prototipi bulunuyor ancak henüz kullanıma hazır değil.

Ucuz Zika virüsü testi

ve yıllarında insan sağlığını en çok tehdit eden salgınlardan birisi olan Zika virüsünü tespit edebilmek için MIT tarafından geliştirilen sadece 1 Dolar&#;lık test sayesinde hastalığın tespiti ve yayılmasının önlenmesi sağlanabiliyor.

Tutuşu kolaylaştıran robotik kaşık

Ellerin kontrolünü zorlaştıran bazı hastalıklar sebebiyle pek çok kişi kendi başına yemek yemekte zorlanıyor. Bu kişilerin elindeki titreşimi absorbe eden robotik kaşık sayesinde kullanıcılar yemekleri dökülmeden rahatlıkla beslenebiliyorlar.

Mülteciler için göz taraması

Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı kapsamında mülteciler için geliştirilen göz taraması sistemi, mültecilerin gıda alışverişlerini ödemek için sadece göz taraması yapmasını sağlıyor. Böylece verilen yemek kartlarının kaybedilmesi ya da başka amaçlarla kullanılması gibi durumların önüne geçiliyor.

Facebook üzerinden felaket yardımlaşması

Facebook&#;un doğal afetler, kazalar ve terör saldırıları sırasında kullandığı Güvenlik Kontrolü uygulaması artık olaydan etkilenen kişilere yardımcı olunmasını sağlayacak şekilde geliştirildi. Ocak &#;de kullanıma sunulacak uygulama ile ihtiyaç sahiplerine daha kolay ulaşılması hedefleniyor.

Yırtılmayan kondom

Lolo Hex adlı yeni nesil kondom altıgen yapısı sayesinde yırtılmalara karşı çok daha dayanıklı. Indiegogo üzerinden satışa sunulan kondom, kazaların ortaya çıkma ihtimalini en aza indiriyor.

Plastik şişelerden klima

Elektriğe erişimi olmayan sıcak bölgelerde kullanılabilen bu yöntem, ikiye bölünmüş şişelerin düz bir şerit üzerine yerleştirilmesine dayanıyor. Eve pencere gibi yerleştirilen bu sistem içerideki havayı soğutarak serinlemeyi sağlıyor.

Kaynak: Mashable

İlgili Haberler

büyük ihtimalle geride bıraktığı trajedilerle hatırlanacak ancak yıl içinde güzel şeyler de olmadı değil. İnsanların yaşamını kolaylaştıracak pek çok yenilikçi icat da içinde geliştirildi ve kullanıma sunuldu. Bu icatlar genel olarak çevreyi korumak, imkanı olmayan kişilere yardım ulaştırmak ve fiziksel engellerle mücadele etmek gibi amaçlarla geliştirildi. İşte bu icatlardan bazıları:

  1. Yenebilen drone
  2. Kırsal kesimde kullanılabilen tekerlekli sandalye
  3. Yenebilir ambalaj
  4. Evden atılmayı önleyen chat botu
  5. Kişiye göre ayarlanabilen protez
  6. Okyanusları temizleyen cihaz
  7. Otizmli çocuklara yardımcı olan oyuncak
  8. Her hava koşulunda kullanılabilen çadır
  9. İşitme engellileri tehlikelerden koruyan cihaz
  10. Yenebilir altılı paket halkası
  11. Ememeyen bebekler için besleme kabı
  12. iPhone parçalayıcı
  13. Yenebilir çatal kaşık
  14. Yol kenarı trafik ışıkları
  15. Yükseltilmiş Transit Otobüs
  16. Ucuz Zika virüsü testi
  17. Tutuşu kolaylaştıran robotik kaşık
  18. Mülteciler için göz taraması
  19. Facebook üzerinden felaket yardımlaşması
  20.  Yırtılmayan kondom
  21. Plastik şişelerden klima

 

Etiketler: çevredroneengellifacebookicatinovasyoniphoneklimakondomZika virüsü

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir